Mars 2007
Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Sverige kan upplevas som ett märkligt land – inte minst det svenska trygghetsbehovet. Den stora polska veckotidningen Polityka publicerade nyligen en artikel om svenskarnas behov av trygghet och säkerhet. Utgångspunkten är den svenske psykiatern David Eberhard, som för något år sedan slog larm om den svenska trygghetsnarkomanin.

Sigge Fedyk rapporterar från Polen.

Tryggheten ett opium för icketroende svenskar

Ordet trygghet följer svensken från vaggan till graven. Och det är staten och näringslivet som garanterar tryggheten. När barnen är små köper föräldrarna en avlyssningsapparat för att bevaka babyns andning. Staten bestämmer hur stora leksakerna ska vara. När det är dags att leka utomhus klär man barnen i styva overaller med reflexer och hjälm. De ser ut som om de skulle ut och åka motorcykelrally.

Att dö innebär också problem – vid kremeringen kommer det farliga kvicksilverångor i luften från plomberna i tänderna.

Det skriver Tomasz Walat i en rapport om Sverige för Polens största veckotidning Polityka.

Men han hittar också trevliga faktorer att förmedla. Av alla enkäter framgår att det är bekvämast och säkrast att bo i Sverige. Svenskarna lever längst, det inträffar nästan inga arbetsplatsolyckor, låg spädbarnsdödlighet. Bara en tredjedel så många omkommer i trafikolyckor i Sverige som i Polen. Bara en fjärdedel så många sitter i fängelse som i Polen. Rikedom sticker inte i ögonen och fattigdom syns inte. Inga naturkatastrofer. Inte för varmt inte för kallt. Och om det blir varmare till följd av växthuseffekten, så får Sverige medelhavsklimat.

Ändå ökar antalet missnöjda svenskar och uppgår nu till 22 procent av befolkningen, konstaterar Walat med en hänvisning uppgifter från den svenske psykiatern David Eberhard.

Ankor kan vara farliga

Tidningen IcaKuriren publicerade nyligen en lista över vad är svenskar rädda för. Överst på listan står Ryssland. Kärnkraften kommer på andra plats – efter folkomröstningen 1980 har den fega majoriteten tvingat myndigheterna att stänga kärnkraftsverk. Som nummer tre kommer rädslan för vilda djur. Även ankor kan vara farliga! Under fågelinfluensan förra året blockerades telefonlinjerna till jordruksdepartementet av oroliga svenskar som tipsade om skumma fåglar. Massmedia skapar upphetsning kring de mest triviala händelser: det räcker med matförgiftning på en restaurang för att det ska få stora rubriker på första sidan, skriver Tomasz Walat och skakar på huvudet.

Politykas reporter hittar många exempel på tramsiga försök att skapa trygghet:

För någon tid sedan kom byråkraterna på Folkhälsoinstitutet med förslaget att alla fönster från fjärde våningen och uppåt skulle blockeras för att förhindra självmord. Senaste flugan är alkoholmätare: Sverige försöker övertala resten av Europa att installera alkolås i alla bilar. Det är en finess som kostar 10 procent av bilens värde, men det viktiga är tryggheten, säkerheten framför allt.

Sigge Fedyk är guide och tolk mellan svenska och polska. Han bor i Wroclaw, hemsida >>

Politikerna tjänar på trygghetsbehovet

Politikerna är de som tjänar mest på rädslan. Staten har ersatt Gud i det sekulariserade svenska samhället. Staten spelar Treenighetens roll, enligt publicisten Jan Gillberg. Ingen kan mäta sig med. staten som garanti för tryggheten. Religion är opium till folket sade en gång Kar Marx. Trygghet är opium för icke troende svenskar, konstaterar Walat uppgivet.

Trots attt svenskarna blir allt friskare ökar sjukfrånvaron på arbetsplatserna. Människor orkar inte med vardagen längre, och söker sig till religiösa sekter för att komma bort från sin ångest. Men, skriver Walat, tack vare Eberhard håller någonting på att förändras. Ett exempel på det är att svenskarna protesterade när brandkåren ville stoppa belysning i julgranar i trapphusen – de skulle utgöra en brandfara. Brandkåren fick ge med sig. 

Sigismund Fedyk
Wroclaw

Fler artiklar av Sigge Fedyk >>