November 2007

Redaktör: Gunilla Lindberg mail


Bedomin – Napoleonbataljer och Nationalhymnsmuseum

För att hedra minnet av Józef Wybicki arrangerar byn Bedomin ”Batalia Napeoleonska”. Det var Wybicki som skrev den polska nationalsången Än är Polen ej förlorat.

foto: Karin Maltestam

För tredje året i rad anordnades i mitten av augusti två Napoleondagar i Bedomin, några mil sydväst om Gdansk. Varför i Bedomin? Jo, här föddes Józef Wybicki, författare till den polska nationalsången ”Jeszcze Polska nie zginela”.

Wybicki var författare men också politiker och hög militär och deltog i kampen mot ryssar och preussare i slutet av 1700-talet. Idag finns ett museum till hans minne i den herrgård i Bedomin, där han föddes år 1747. Här utspelar sig ett historiskt skådespel ”Batalia Napoleonska” – alltså en Napoleonbatalj, där polska, tyska, österrikiska och ryska soldater möts i tidstrogna strider.

Här kan man få en spännande upplevelse av hur det kunde te sig på slagfältet hösten 1806, då Napoleonstyrkorna gick in i Polen efter att ha besegrat den preussiska armén. Många polacker fick då förhoppningar om att återfå friheten. Detta är förstås en mycket viktig epok i Polens historia och Nationalmuseet i Gdansk vill på detta sätt rekonstruera och ge en bild av händelseförloppet för 200 år sedan.

Årets evenemang följdes av tusentals människor och röken låg tät över de nyskördade fälten, där trupperna stred, kanonsalvor dånade och kavalleriet drog fram på sina hästar med bajonetter och svärd.

Karin Maltestam

Karin Maltestam är ordförande i Svensk-Polska Föreningen i Blekinge

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi & Politik

Energi

EU

Kommunikationer

Kultur

Konst

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik & dans

Teater & film

Religion

Samhälle & ekonomi

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning