10 juli 2007
Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Billigaste vägen till Polen

Allt fler människor reser till Polen dag – på semester eller i affärer. En del flyger och andra föredrar bilen. Det finns flera bolag, men det är stor skillnad på priserna.
webb-Bulletinen har tittat på vad det kostar att ta sig till Polen från Sverige – med flyg eller färja.

Att resa till Polen idag är enklare än någonsin. Det behöver inte heller vara dyrt, särskilt inte om man är ute i god tid. Det är enkelt och billigt att flyga – och det går snabbt.

För den som vill ha bilen med blir färjan ett måste. Då kan man ju vara upp till fem personer till priset av en ”bilfemma”. Är man många är det alltså inte nödvändigtvis billigast att flyga.

De angivna flygpriserna gäller resan tur&retur. Färjebolagen har bara undantagsvis lägre pris om man bokar hemresan samtidigt.

Billigast av flygbolagen är Wizz Air som nu har ganska många linjer mellan Sverige och Polen. Från Malmö kan man idag flyga till Warszawa, Gdansk och Katowice (båda linjerna just öppnade). I december tillkommer Poznan.

Stockholm/Skavsta har redan nu fyra linjer: Warszawa, Gdansk, Katowice och Poznan. Från Göteborg finns idag bara destinationen Warszawa men nu öppnas även linjer från Norge.

Förhandsbokning lönar sig

Priserna är låga. Den som är ute ett par månader i förväg får en Wizz Air-biljett för ett par hundralappar från Malmö – något fler hundralappar från Göteborg och Skavsta, som ju ligger längre norrut. Vill man resa nu på studs, kan en biljett tur och retur kosta mellan 900 och 1500. Förhandsbeställning kan alltså sänka flygkostnaden med 60–70 procent.

Sterling är ett annat lågprisbolag som flyger från Köpenhamn till Kraków.

När det gäller lågprisbolagen ska man dock vara medveten om de tillägg som kan tillkomma – de kan ju också underlätta resandet. Extraplats för benen (Sterling) kostar ett par hundralappar till. Mer än en väska kostar extra på båda lågprisflygen. Längre fram i höst tar Sterling enligt hemsidan extra betalt för bagage överhuvudtaget. Eventuella ändringar i efterhand kostar.

Wizz Air kör med prioriterade biljetter för ett par tior: det innebär att när barnfamiljer och rörelsehandikappade tagit plats i planet släpps de prioriterade på och har formellt större möjlighet att välja sittplats. Även Wizz Air tar från och med 4 augusti betalt per väska – tidigare har en väska varit ingått i biljetten. Avsikten är att förenkla bagagehantering och incheckning.

Det gäller alltså att vara uppmärksam när man beställer, så att man får vad man har tänkt sig.

De två stora flygbolagen Lot och Sas går till många fler destinationer och har fler avgångar till varje resmål i Polen. Men priserna är obestridligen betydligt högre. Beställningen på webben är dessutom mindre enkel på Sas och Lot. Alltför ofta får man svaret att inga biljetter finns den aktuella dagen och så får man göra om sökningen från början.

Färjor för den som vill ha bilen med

Den som vill ha bilen med sig tar naturligtvis någon av färjorna. Det finns tre bolag som går mellan Sverige och Polen. Prislistorna är lite av en djungel – priset kan inom samma bolag variera med avgångsperiod, båt och säsong.

Nedanstående priser har hämtats från bolagens hemsidor – och det är inte otänkbart att det finns extrapriser eller rabatter som inte finns med här.

Stena Line går mellan Karlskrona och Gdynia varje dag. Ekonomipriset för en bilfemma kan komma ner i cirka 3 000 kr tur&retur, om man är beredd att välja utresetid efter pris. Då ingår själva resan plus hytt ena vägen. Man får inte pengarna tillbaka om man avbokar. Den som å andra sidan är beredd att spendera lite mer pengar kan få både hytt, frukost, trådlöst internet och prioriterad avkörning.

Polferries trafikerar Nynäshamn-Gdansk 3 gånger i veckan. För bilfemman vill Polferries ha 1870 kr (lågsäsong 1700 kr)

Polferries går också mellan Ystad och Swinoujscie varje dag för 1400 kr (1260). Från Köpenhamn till Swinoujscie är det i princip samma pris: 1130 DK (1030). Här gäller enkel resa.

Uppstickaren Unity Line har flera båtar som dagligen går från Ystad till Swinoujscie för 1430 kr enkel resa, 2230 T/R – till den 1.8 är det extrapris på måndagar: 1630 kr T/R. I höst tillkommer turer från Trelleborg.

Gunilla Lindberg