torsdag, 11 juni 2009

Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Polsk film och teater

Sverige-Polen

Nyare notiser om polsk film - se webb-Bulletinens nys sajt >>

t.o.m 2005

Ibsen spelas i Warszawa

Även Teatr Powszecny i Warszawa sätter upp Ibsens John Gabriel Borkman i vår. Regissören, Zbigniew Zapasiewicz spelar också en av huvudrollerna. Premiär 10 mars. (TVP.pl)

Hungerstrejk mot Taras Bulba

Den kände regissören Jerzy Hoffman har angripits av regissören Jurij Iljenko från Ukraina för sitt försök att filma Gogols roman Taras Bulba. – För några år sedan ville den store ryske regissören Sergej Bondarczuk göra film av Gogols roman, men det var polackerna kraftiga motståndare till. Iljenko tänker försvara Taras Bulbas heder med en hungerstrejk om så behövs. Hoffman har inte velat kommentera attacken. (Cultural Bulletin nr 49)

Indisk film i Zakopane

Bollywood utforskar Polen, jublar Hindustan Times på webben. Indiska filmstjärnor spelar just nu in actionscener på Tatrabergens sluttningar. Men inte bara det - flera indiska filmer har gått bra när de har visats i Polen, där det finns en stor indisk koloni.

Film i Warszawa

Film om människor för människor – det är mottot för den 21 internationella filmfestivalen i Warszawa. Några svenska filmer visades på festivalen. men danska Susanne Bier och flera norska regissörer var representerade. (Gazeta Wyborcza)

Guldörnen 2006 till Jerzy Hoffman

Regissören Jerzy Hoffman har fått polsk films främsta utmärkelse, Guldörnen för år 2006. Utmärkelsen kommer att delas ut den 27 februari i Warszawa. (TVP.pl)

Feliks Falks Komornik prisad i Berlin

Den polske filmregissören Feliks Falk fick den ekumeniska juryns Panoramapris för sin film Komornik (Indrivaren). (Berlinale)

Silverbjörn till Wajda

Vid filmfestivalen i Berlin nyligen tilldelades den polske regissören Andzrej Wajda en Hedersguldbjörn för sitt filmiska livsverk. Han har tidigare fått Guldpalmen i Cannes för filmerna Järnmannen och Marmormannen som båda handlar om Solidaritets kamp mot kommunismen. Wajda, som snart är 80 år gammal, planenar närmast en film om Katynmassakern. (Sydsvenskan)

Filmpengar

En överraskad polsk regissör, Jerzy Surdel, belönades med Grand Prize på filmfestivalen i Banff, USA. Priset gällde den 36 år gamla polska filmen Odwrót (Återtåget) som handlar om en bergsklättrare i Tatra.

Komornik blev årets film

Feliks Falks Komornik (Indrivaren) utsågs till årets film på den stora filmgalan i Warszawa, då den polska filmakademins årliga Örnar delades ut. Komornik fick en lång rad utmärkelser: bästa regi, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll och publikpriset. Dessutom tillkom bästa scenario och bästa scenografi.
Största förloraren var Krzysztof Zanussis film Persona non grata. Filmen var nominerad i tio kategorier, men fick bara fyra örnar: bästa manliga biroll, musik, montage och ljud. (Wprost)

Krzysztof Kolbasiuk har avlidit

Den polska skådespelaren Krzysztof Kolbasiuk avled i fredags i Warszawa, 54 år gammal. På torsdagen hade han som vanligt spelat sin roll i pjäsen Zielona Ges (Gröna gåsen) på Teatr Polski. Krzysztof Kolbasiuk  var bland annat känd för sin roll som Lukasz Zbozny i tv-serien Dom (Hemmet). (TVP.pl)

Anna Milewska 75 år

Den välkända skådespelerskan Anna Milewska fyller 75 år idag. Bland gratulanterna befann sig också Marek Jurek, den polska sejmens marskalk, rapporterar TVP.pl.

Walerian Borowczyk har avlidit

Filmaren Walerian Borowczyk har avlidit i en ålder av 83 år på ett sjukhus i Paris. Efter utbildning i Polen arbetade han huvudsakligen i Frankrike. (TVP.PL)

Marek Perepeczko har avlidit

Den kände teatermannen Marek Perepeczko har avlidit av en hjärtattack vid 62 års ålder. På 60-talet deltog han i Andrzej Konics lyriska studio i polsk tv. Han arbetade vid såväl Teatr Klasyczny och Komekia Teatr i Warszawa. 1998 till 2003 var han direktör för Mickiewiczteatern i Czestochowa. Han blev känd i hela landet för roller som Janosik, Polens Robin Hood, Michal i filmen Brzezina och Malutki i pjäsen Wesele (Bröllopet), som baserade sig på Wyspianskis skådespel med samma namn. Mer än 200 människor kom till begravningen, som skedde på Powaskikyrkogården. Urnan med hans aska lades i den grav där hustrun Agnieszka Fitkau-Perepeczko vilar. (Polska institutet)

Jasminum, flerfaldigt prisbelönt ungdomsfilm med filosofiskt tema. Av Jan Jakub Kolski. (nov 07) >>

The Magic Tree – flerfaldigt prisbelönt ungdomsfilm – fick Emmy alldeles nyligen. Av Andrzej Maleszka, (nov 07) >>

Rys polsk komedi av Stanislaw Tym (nov 07) >>

Milkbar på mdox I slutet av oktober visades Therese Mörnviks och Ewa Einhorns charmerande film Bywalec (Milkbar) i Malmö. Den möttes av långa och förtjusta applåder. Gunnel Arbin var där >>

Milkbar/Bar mleczny En dokumentär av Terese Mörnvik och Ewa Einhorn om en kvinna som driver en gammaldags mjölkbar i Wroclaw. (okt 07) >>

Testosteron – en hormonell komedi om det eviga problemet. Av Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz. (okt 07) >>

Ens@mhet på nätet En film om kärlek i den virtuella världen. Den är baserad på en bestseller och utspelar sig på platser spridda över jordklotet. Av Witold Adamek. (okt 07) >>

Polsk mjölkbar bland höstens filmer Milkbar är en av de få av höstens filmer, som handlar om Polen. Det är en dokumentär av Terese Mörnvik och Ewa Einhorn och handlar om två barska kvinnor som arbetar på en gammal mjölkbar i Wroclaw. Sexton år efter kommunismens fall pågår fortfarande stora förändringar i landet, men i mjölkbaren står tiden stilla. En varm och rolig film om två envisa kvinnor i ett samhälle under förändring. (AlltOmFilm.se 20 aug 07)

Persona non grata aktuell idag Krzysztof Zanussis prisbelönta film Persona non grata är mycket aktuell med tanke på dagens situation i Polen och statens intensiva granskning av tjänstemännens förflutna (25 maj 07). >>

Alla är vi kristusar, prisbelönt film om en alkoholist och hans familj, av Marek Koterski (maj 07) >>

Dublerzy, av Marcin Ziebinski (maj 07) >>

Ode till glädjen En av förra årets mest prisbelönta filmer, Oda do radosci (Ode till glädjen) handlar om tre ungdomar som inte får arbete och tvingas fundera över om de vill utvandra. Efter Polens inträde i EU har mer än två miljoner polacker skaffat jobb och flyttat till andra länder (29 april 07) >>

Kieslowski hedras i Lund
I fjol var det tio år sedan den Oskarnominerade regissören och manusförfattaren Krzysztof Kieslowskis bortgång. Kieslowski var sedan mitten av 1960-talet internationellt känd genom sina filmserier Trikoloren och Dekalogen. Han hyllas våren 2007 av Lunds Studenters Filmstudio.>>

Scorupco får huvudrollen i Solstorm Polenfödda (Bialystok) stockholmskan Izabella Scorupco spelar huvudrollen i Åsa Larssons deckare Solstorm som utspelar sig i Kiruna. Scorupco har spelat med i en lång rad internationella filmer men också den polska Med eld och svärd om kosackupproren i Ukraina. (DN 27 jan 07)

Pod Messalka – för den som tycker om stekt anka. Läs mer om Lucyna Messal som har gett namn åt en av Warszawas bästa krogar. >>

Vilket är dina egna favoritkrogar i Polen? Tipsa i Bulletinbloggen. >>

Karol – påven som förblev människa, av Giacomo Battiato. (dec 06) >>

Ännu en framgång för Lukasiak

Scen ur Lukasiaks dokumentär Bortglömda från 2005.
Den svensk-polska dokumentärfilmaren Agnieszka Lukasiak har vunnit ännu ett pris för sin film Bortglömda. Denna gång i International Images Film Festival for Women i Zimbabwe. Nyligen fick Lukasiak det stora nordiska dokumentärpriset för samma film. (Svenska filminstitutet 061125)

Filmfotografernas festival På lördagen invigdes Camerimage Festival i Lodz. Flera nya svenska prisbelönta filmer visas här för första gången i Polen. cameraimage visar också tio av Ingmar Bergmans filmer med foto av den nyss avlidne Sven Nykvist, som festivalsarrangörerna ser som sin särskilda inspiration. (Cameraimage 061125)

Prisad Pawlikowski på DVD Den polske regissören Pawel Pawlikowskis film My Summer of Love finns nu på DVD i Sverige. (Sydsvenskan 061116)

Dömd till blues, en sann historia om den legendariske vokalisten i bandet Dzem. Av Jan Kidawa Blonski (okt 06) >>

Bortglömda till Lübeck Svensk-polska Agnieszka Lukasiaks prisade film Bortglömda kommer att visas på Nordiska filmfestivalen i Lübeck nästa vecka.
Svenska filminstitutet 061027
läs också intervjun med Lukasiak efter visningen i Malmö i oktober 05. >>

Lódz filmfestival hyllar Nykvist Filmfestivalen i Lodz hyllar på sin hemsida den nyss avlidne svenske filmfotografen Sven Nykvist. "Cameraimage Festival was created for Him and thanks to Him. He will stay in our hearts for ever" (Festivalen skapades för Honom och tack vare Honom. Han lever alltid i våra hjärtan) står det på startsidan. (Cameraimage 0610)

Lukasiak prisad för Bortglömda Agnieszka Lukasiak tog hem det stora nordiska dokumentärpriset för sin uppmärksammade dokumentär Bortglömda på filmfestivalen Nordisk Panorama. Priset är på 50 000 DKK. Filmen handlar om två unga kvinnor i dagens Polen, om deras liv och deras kamp för rätten till ett normalt liv. (Svenska Filminstitutet 060928)
se också >>

Pengar till film om polska kvinnor Malmöbolaget WG Film har fått pengar från Svenska filminstitutet till flera projekt. Ett av dem är Terese Mörnviks och Ewa Einhorns film Milkbar, som handlar om några polska kvinnors liv. (Sydsvenskan 060509)

Filmcentrum i Göteborg verkar för Polen Mer pengar till europeiska filmsamarbetet Cine-Regio gör det möjligt att placera huvudkontoret i Göteborg. Nya generalsekreteraren Charlotte Appelgren vill hjälpa länder som Polen och Turkiet att bygga upp egna filmfonder. (GP 060310)

Stipendium till Lena Einhorn Konstnärsnämnden har tilldelat filmaren Lena Einhorn det första Mai Zetterlingstipendiet på 200 000 kr. Stipendiet delades ut vid invigningen av Göteborgs filmfestival. (DN)

Fint pris till liten gris Först fick Alicja Jaworskis animerade film Lilla grisen flyger pris på Berlinfestivalen i vintras, som Bulletinen berättade i ett tidigare nummer.
Och nu har en barnjury vid den 13:e Barnfilmfestivalen i Japan valt det svenska bidraget till bästa animation. (Sydsvenskan)

Prisvänligt Michal Leszczylowskis film Repetitioner är aktuell i höst – den är nominerad i både Prix Europas och European Film Awards dokumentärfilmsklasser. Repetitioner handlar om Lars Noréns teaterprojekt Sju tre, och har visats på festivaler världen över. I april vann den juryns stora pris på dokumentärfilmfestivalen i Sao Paulo. (Svenska filminstitutet)

TVÅ guldbaggar till Ninas resa Lena Einhorns och Kaska Krosnys film Ninas resa fick inte mindre än två guldbaggar vid galan på måndagskvällen. Först för bästa manus, och därefter för bästa film.

Polskt pris till svensk fotograf Den svenske filmfotografen Jens Fischer tilldelades Silvergrodan vid den internationella filmfotofestivalen Camerimage i Lodz. Priset är för fotot till Colin Nutleys "Queen of Shebas pearls". (TTSpektra)

Sommarlek i Polen Filmregissören Axel Danielsson har fått första pris i den polska International Independent Film Festival Jutro Filmnu för sin kortfilm Sommarlek. Filmen, som är hans examensarbete, fick tidigare första pris vid den italienska filmfestivalen Novara Cine Festival. (Sydsvenskan)

Prisbelönte Jerzy Stuhr spelar kontrabasisten.

Den framstående polske skådespelaren och regissören Jerzy Stuhr på gästspelar i Lund. Mars 2005. >>

Besöksstatistiken för Bulletinen sköts av Googles Analytics. >>

HEM

Arkiv