måndag, 23 juni 2008
Redaktör: Gunilla Lindberg mail

Polens moderna historia
Mitt möte med Irena Sendler. Gunnel Arbin berättar om en intervju 2002 >>

Sverige–Polen

Walesa kräver ursäkt av presidenten

Solidaritetslegendaren Lech Walesa kräver en ursäkt från president Kaczynski, som offentligt pekat ut honom som agent för hemliga polisen under kommunisttiden. – Världen vet vad jag har åstadkommit, och ni förödmjukar er själv och det polska folket, skriver Walesa i ett brev till presidenten. Brevet är Walesas reaktion på en TV-intervju i början av juni, då Kaczynski sade sig vara säker på att Walesa var den omtalade agenten ”Bolek”. Walesa, som blev ursinnig över anklagelsen, skriver att presidenten än en gång kränkt honom, och påminner om att Kaczynski redan fällts en gång i domstol för samma anklagelse. Nu kräver han en ursäkt inom en vecka efter intervjun, annars drar han presidenten inför rätta. (The News 9 juni 08)

Kaczynski: Walesa var agent hos hemliga polisen

Den kommande boken om kommunistregimens hemliga rapportörer uppger att Solidaritetshjälten Lech Walesa var en av dem. – Boken visar sanningen om en period av Walesas liv som jag känner till, sade president Kaczynski i en TV-intervju på onsdagskvällen. I boken, som har skrivits av de två historikerna Slawomir Cenckiewicz och Piotr Gontarczyk vid Nationella Minnesinstitutet (IPN), hävdas att Walesa var den omtalade agenten ”Bolek”. Här ska finnas detaljer från tidigare okända dokument om Walesas samröre med kommunisternas hemliga polis. – På 1980-talet var Walesa otvivelaktigt nationens ledare, sade presidenten, men det innebär inte att sanningen om honom ska filtreras. Ett demokratiskt samhälle har rätt att få ocensurerad information, även om sanningen är tung att bära. Redan 1992 pekade förre underrättelsechefen Antoni Macierewicz ut Walesa som ”Bolek”, men en domstol fastslog 2002 att Walesa inte var agent vid kommunistregimens hemliga polis. (The News 5 juni 08)

Polen mindes Emil Barchanski, krigstillståndets yngsta offer

Idag högtidlighölls 26-årsminnet av Emil Barchanskis död 1982 – han var ett av de yngsta offren för krigstillståndet i det kommunistiska Polen. Barchanski var aktiv medlem av oppositionsrörelsen, och blev mycket populär när han sprutade färg på en staty av Feliks Dzierzynski och sedan satte fyr på den. Han arresterades av kommunistregimens hemliga polis och tvingades avge ett falskt vittnesmål och ange sina vänner. Han drog tillbaka sitt uttalande i rätten och försvann under oklara omständigheter den 3 juni 1982, och kort efteråt fann man hans döda kropp in Wisla. Feliks Dzierzynski var polacken som grundade Tjekan, den sovjetiska hemliga polisen – föregångare till KGB. Krigstillståndet som varade mellan 13 december 1981 och 22 juli 1983, infördes av de kommunistiska myndigheterna för att oskadliggöra oppositionen. Över etthundra människor försvann och tusentals arresterades utan laga skäl. (The News 3 juni 08)

Polis dömd för mord på student 1983

Regionaldomstolen i Warszawa har dömt en polis från kommunistperioden till åtta års fängelse för hans roll i dödsmisshandeln av högskolestudenten Grzegorz Przemyk 1983. Mannen var en av de tre Zomopoliser som slog ihjäl Przemyk i en cell på polishögkvarteret. Detta var den femte rättegången mot den f.d. polismannen – varje gång han blivit frikänd har en högre instans tagit upp fallet. Avgörande var nya bevis för att händelsen medvetet hållits hemlig. Przemyk stoppades av Zomopolisen den 12 maj 1983, när han firade sin examen, och togs till polishögkvarteret. Motståndet mot kommunismen var under uppbyggnad vid den här tiden, och hans mor var den välkända oppositionspoeten Barbara Sadowska. Mordet väckte en våg av raseri, och Przemyk blev en av symbolerna för Solidaritet. (Warsaw Voice 28 maj 08)

Thatcher redo att vittna om Jaruzelski

Margaret Thatcher är redo att hjälpa Nationella Minnesinstitutet (IPN) i undersökningarna av krigstillståndet i Polen 1981. Men historikerna på IPN tycker inte att hennes vittnesmål tillför något väsentligt. En distriktsdomstol i Warszawa uppmanade nyligen historikerna att fylla i luckorna i utredningen och höra nya vittnen som Michail Gorbatjov, Helmut Schmidt, Margaret Thatcher och Zbigniew Brzezinski. IPN har lämnat in en protest mot domstolens beslut, och innan den är besvarad tänker historikerna inte  kontakta någon av de nämnda politikerna. (The News 23 maj 08)

Walesa: Jag känner ”Bolek”

– Jag har bevis för vem agenten Bolek är, och jag känner honom personligen! Det säger den legendariske Solidaritetsledaren Lech Walesa, som i en kommande bok från Nationella Minnesinstitutet (IPN) anklagas för att ha varit agent (”Bolek”) åt kommunistregimens säkerhetspolis ett antal år på 1970-talet. Han vill inte avslöja vem den verklige Bolek är, men tycker att författarna till boken, historikerna Slawomir Cenkiewicz och Piotr Gontarczyk, borde kunna ta reda på det själva. Om de misslyckas kommer Walesa att informera dem. Boken ges ut vid 25-årsminnet av Walesas fredspris – knappast en tillfällighet, säger Walesa. (The News 19 maj 08)

Fond ska visa unga israeler judisk historia i Polen

En gemensam polsk-israelisk fond som ska finansiera Polenresor för unga israeler. Det föreslår president Kaczynski, som besöker Israel under 60-årsfirandet av nationens tillkomst. Vi vill visa hur judar levde i samexistens med polackerna under 800 år före Förintelsen. Idag reser israeliska ungdomar huvudsakligen till Auschwitz, och lämnar landet i tron att Polen är en jättestor judisk kyrkogård, säger Ewa Junczyk-Ziomecka på presidentens kansli. I projektet ingår också ett ungdomsutbyte på trehundra personer om året och en gemensam lärobok. (Warsaw Business Journal 14 maj 08)

IPN: Walesa samarbetade med kommunisternas säpo!

Om några veckor publiceras en bok som bortom allt tvivel ska bevisa, att den legendariske Solidaritetsledaren Lech Walesa samarbetade med kommunistregimens hemliga säkerhetspolis (SB). Det är två historiker från Nationella Minnesinstitutet (IPN) som lägger fram all tillgänglig dokumentation om det samarbete man anklagar Walesa för, skriver tidningen Dziennik. I radion förekommer uppgifter om att Walesa var lojal mot sina kolleger i den antikommunistiska oppositionen, från 1976 då han avslutade samarbetet med säpo. Men regimen påminde honom då och då om hans tid som agenten ”Bolek”. I boken, som skrivits av historikerna Slawomir Cenckiewicz och Piotr Gontarczyk vid IPN, avslöjas också några dokument om Walesa som kommunisterna förfalskade. Walesa har många gånger förnekat både att han undertecknat något samarbetsavtal och att han var ”Bolek”. (The News 15 maj 08)

Åtal för krigstillståndet avvisas

Distriktsdomstolen i Warszawa har avvisat åtalet mot de nio som tog initiativet till krigstillståndet i Polen 1981, bland dem general Wojciech Jaruzelski. Åtalet lämnades in för ett år sedan, och gällde de nio medlemmarna i det s.k. Militära Rådet för Nationens Räddning, som bildades lucianatten 1981. Nationella Minnesinstitutet (IPN), med uppgift att granska brott som begicks under andra världskriget och under kommunisttiden, fick emellertid bakläxa - domstolen anser att det inlämnade materialet inte räcker för åtal. Det krävs fler bevis från historiker och från arkiv utomlands, och vittnesmål bland annat från Sovjetunionens dåtida generalsekreterare Michail Gorbatjov och förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher.
En polsk TV-kanal uppger att general Jaruzelski sannolikt i förväg visste om planerna att mörda dåvarande påven, Jan Pawel II, den 13 maj 1981. Det finns dokument som visar att Jaruzelski ska ha deltagit i ett toppmöte med Warszawapaktens försvarsministrar, då mordförsöket sannolikt beslöts. (Polskie Radio 14 maj 08) Läs Ola Mårtenssons intervju med general Jaruzelski >>

"Polackerna borde släppa sitt Katyn-komplex"

– Polackerna borde släppa sitt Katyn-komplex. Det sade professor Sergej Karaganov, en av Vladimir Putins medhjälpare, på en presskonferens till Gazeta Wyborcza. Inofficiellt har Ryssland bett om ursäkt för länge sedan. En officiell ursäkt skulle kunna medföra att polackerna begär skadestånd, och det vill man inte i Moskva.  Polackerna är helt enkelt behäftade med ett Katyn-komplex som de skulle se till att bli botade från. Vi erkänner att det var Stalin som lät döda dem (officerarna i Katynskogen), sade Karaganov. Putin har bett om ursäkt, fast jag förstår inte varför. Rent hypotetiskt skulle Ryssland kunna begära skadestånd av polackerna för att Napoleon invaderade Moskva. Under Katynmassakern 1940 sköt den sovjetiska säkerhetstjänsten 22 000 polacker, både civila och militärer. (The News 13 maj 08)
Läs mer om Katynmassakern >>

2 maj – polska flaggans dag

Idag är det polska flaggans dag. Dagen firas i Polen sedan 2004 och instiftades för att göra befolkningen uppmärksam på betydelsen av landets nationella symboler. I Polen inleds månaden maj alltså med tre helgdagar: 1 maj, polska flaggans dag och Konstitutionsdagen den 3 maj. (The News 2 maj 08)

Gross och Fruktan i Lund

För två år sedan skrev historieprofessorn Jan Tomasz Gross boken Fear (Fruktan). Den är en redogörelse för pogromen i Kielce 1946 och en uppföljning av boken Grannar, som några år tidigare beskrev pogromen i Jedwabne. Böckerna har väckt stort uppseende, inte minst bland polacker som inte vill pekas ut som bödlar. Men kritiken har också gällt den brutala beskrivningen av händelserna, man har anklagat Gross för att söka provokation med extrema formuleringar. >>

Filmen om Popieluszko snart klar

Inspelningen av filmen om Solidaritetsprästen Jerzy Popieluszko är nu klar. Regissör är Rafal Wieczynski och huvudrollen spelas av porträttlike Adam Woronowicz. Birollerna besätts av Polens ledande filmskådespelare som Jan Englert, Zbigniew Zamachowski och Joanna Szczepowska. Kardinal Józef Glemp spelar sig själv. Premiären blir i oktober, då det är 24 år sedan mordet på Popieluszko. (The News 28 april 08)

Oscar Schindlers hundraårsdag

I dag skulle Oscar Schindler ha fyllt hundra år – mannen som räddade polska judar under andra världskriget. När nazisterna 1942 förstörde gettot i Kraków lyckades Schindler få tillstånd att flytta judar till sin fabrik. I slutet av kriget skulle judarna transporteras till dödslägret Auschwitz-Birkenau, och Schindler lyckades rädda många av dem från en säker död. Han dog 1974 och begravdes som katolik i Jerusalem. Efter sin död har han unämnts till en av Nationens Rättfärdiga av Yad Vashem Memorial Institute. Den australiske författaren Thomas Keneallys bok Schindler’s list beskriver hans liv, och boken var underlag för Stephen Spielbergs film med samma namn. (Polskie Radio 28 april 2008)

Välkänd historiker avliden i Washington

Andrzej Pomian, välrenommerad polsk historiker och exilförfattare, har avlidit i Washington, 97 år gammal. Pomian – som föddes som Bogdan Salacinski – läste juridik i Warszawa. Under andra världskriget höll han juridiska föreläsningar vid det underjordiska universitetet och arbetade vid Hemarméns generalstab. I april 1944 blev han förflyttad till London, där han som ombud för Hemarméns överbefälhavare Tadeusz Bor-Komorowski höll i kontakterna med den underjordiska motståndsrörelsen i Polen. Fram till 1954 samordnade han exilregeringens hemliga verksamhet på polskt territorium. 1955 emigrerade Pomian till USA och bosatte sig i Washington. Han var korrespondent för Radio Free Europes polska sektion. Pomian var författare och medförfattare till en rad kvalificerade historiska studier, bland annat Warsaw Rising (1946), Stalin and the Poles (1949), Polish Armed Forces in World War II – the Home Army (1950) och Poland defends her Independence 1918 – 1945 (1990). (The News 21 april 08)

Peres deltog när Polen hedrade minnet av gettoupproret

Den israeliske presidenten Shimon Peres deltog idag vid ceremonierna när Polen hedrade 65-årsminnet av upproret i Warszawas getto. Upproret inleddes den 19 april 1943, men eftersom den dagen i år infaller på en lördag, som är helgdag för judarna, har man valt att förlägga minneshögtidligheterna tidigare i veckan. Upproret var ett försök att hindra att gettot krossades fullständigt, och ungefär 6 000 judar dog. Tusentals överlevande samlades ihop av nazisterna och skickades till koncentrationsläger. (The News 15 april 08)

Edelman får Hederslegionen

Marek Edelman – den av ledarna i upproret i Warszawas getto för 65 år sedan som överlevt längst – får idag ta emot Frankrikes förnämsta orden, Hederslegionen. Det är den franske utrikesministern Bernard Kouchner som personligen överlämnar orden under en ceremoni i Warszawa. Edelman var en av dem som organiserade upproret i gettot och blev dess ledare efter Mordechai Anielewicz’ död. När upproret krossats lyckades Edelman tillsammans med några andra revoltörer fly undan nazisterna, och följande år kämpade han i Warszawaupproret. Hederslegionen har tidigare tilldelats bl.a. nobelpristagaren Marie Curie-Szklodowska, dramatikern Slawomir Mrozek, förre premiärministern Tadeusz Mazowiecki och filmregissören Andrzej Wajda. (The News 15 april 08)

Katyns offer hedrades

Minnesdagen för Katynoffren firades på tisdagen i Warszawa. Förtjänsttecken delades ut till en rad personer som arbetat för att dra fram händelserna i Katyn i offentlighetens ljus. Bland dem var förre presidenten Lech Walesa, president Lech Kaczynski, Jan Olszewski och Jerzy Buzek, båda tidigare premiärministrar, ärkebiskop Slawoj Leszek Glodz, liksom representanter för familjerna och några institutioner. Åklagaren vid Nationella Minnesinstitutet (IPN) avlade en rapport om hur långt man kommit i undersökningen av Katynmassakern, som pågår sedan 2004. 1940 sköt den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD över 20 000 polska medborgare i Katynskogen, och massakern hemlighölls av den polska kommunistregimen i fem decennier, samtidigt som anhöriga till offren utsattes för förföljelse. (The News 8 april 08)
Läs Elzbieta Jasinska Brunnbergs artikel om Katyntragedin >>

Krigstillståndet 1981 prövas i domstol

För första gången sedan Polen blev fritt från kommunismen ska en domstol granska krigstillståndet 1981. På torsdagen prövar tingsrätten i Warszawa det åtal som förberetts av Nationella Minnesinstitutet (IPN) och utsätter eventuellt ett datum för rättegång. Anklagelserna riktas i första hand mot dem som tog initiativet till krigstillståndet – förutvarande presidenten, general Wojciech Jaruzelski, inrikesministern Czeslaw Kiszczak och kommunistpartiets generalsekreterare Stanislaw Kania. Krigstillståndet infördes för att förhindra den demokratiseringsprocess som drevs av den växande oppositionen. (Polskie Radio 26 mars 08)

Walesa hemma igen efter operationen

Lech Walesa har återvänt hem till Gdansk efter sin pacemakeroperation i Texas. Undersökningar visar nu att det inte är så bråttom med en hjärttransplantation som läkarna tidigare trott. Men han behöver rehabilitering och regelbundna läkarkontroller. (Polskie Radio 10 mars 08)

Fördrivna judar får tillbaka sitt medborgarskap

Alla de judiska medborgare som för fyrtio år sedan tvingades lämna landet ska få tillbaka sitt polska medborgarskap om de så önskar. Det sade president Lech Kaczynski i sitt tal på lördagen då 40-årsminnet av studentprotesterna i Polen högtidlighölls. Efterspelet till demonstrationerna ledde till den antisemitiska kampanj som tvingade 25 000 polska judar att lämna landet. Kampanjen gav Polen dåligt rykte i omvärlden i flera decennier. (Warsaw Voice 11 mars 08)

Walesa har lämnat sjukhuset

Förre presidenten Lech Walesa har nu lämnat sjukhuset efter att ha fått en pacemaker inopererad, skriver TT. Läkarna tror dock att det kan bli aktuellt med en bypass-operation eller hjärttransplantation längre fram. Han kom till sjukhuset akut i förra veckan med smärtor i bröstet och andnöd. Nu återvänder han till Mexico för att delta i en ungdomskonferens. (Upsala Nya Tidning 5 mars 08)

Geremek vägrar åter underteckna lustrationsformuläret

Bronislaw Geremek, med ansvar för frågor som Polens relationer med Tyskland, sade nyligen i en TV-intervju att han inte kommer att underteckna det s.k. lustrationsformuläret, där offentligt anställda ska uppge om de samarbetat med kommunistregimen. Geremek, som är en legendarisk frihetskämpe från andra världskrigets dagar, vägrade genomgå lustrationen redan förra året. Regeringen Kaczynski, som infört Lustrationslagen, ville tvinga bort honom från hans plats i EU-parlamentet, vilket förhindrades när Konstitutionsdomstolen klassade lagen som oförenlig med grundlagen. Talmannen i sejmen, Bronislaw Komorowski, klandrar Geremek för hans vägran. Politiker i väst, som är kritiska till Lustrationslagen förstår inte skälen bakom granskningsproceduren, tillade Komorowski. Den nuvarande regeringen håller för närvarande på med en översyn av Lustrationslagen. Alla valda politiker förväntas uppge om de haft något samröre med kommunistregimens hemliga polis. (The News 4 mars 08)

Judar ska få tillbaka sitt polska medborgarskap

President Kaczynski föreslår nu att polska judar, som fördrevs till Israel efter mars 1968, ska få tillbaka sitt polska medborgarskap. För fyrtio år sedan tvingades 25 000 polska judar att lämna landet. – I presidentens ögon har de aldrig förlorat sitt polska medborgarskap, säger presidentens talesperson Michal Kaminski. Kampanjen var ett utslag av maktkampen inom kommunistregimen och avsikten var att leda över missnöjet från studentkravallerna till ett annat mål. Judiskt ursprung likställdes med sionistiska sympatier, och medförde att man fick lämna sitt jobb och så småningom emigrera till Israel. Kampanjen skadade bilden av Polen utomlands, säger Kaminski, och presidenten vill rätta till det som gjordes fel i det förgångna. Många av de judiska familjerna har försökt få tillbaka sitt medborgarskap efter kommunismens fall, men det har förhindrats av snårig byråkrati och otydliga lagar. (Warsaw Voice 3 mars 08)

Walesas operation har gått bra

Lech Walesa har nu fått sin pacemaker och operationen har gått bra, meddelar sjukhuset i Texas. Operationen skulle ha företagits tidigare i veckan men sköts upp sedan man funnit förträngningar i Walesas kranskärl. (Polskie Radio 29 feb 08)

Walesas operation uppskjuten

Förre presidenten Lech Walesa är intagen på ett specialistsjukhus i Texas för att få en pacemaker inopererad. Läkarna har emellertid upptäckt en förträngning i en kransartär och vill företa kompletterande undersökningar före operationen som skjutits upp till fredag i denna veckan. (The News 28 feb 08)

Walesa får pacemaker i Texas  

Förre presidenten Lech Walesa får pacemaker på ett sjukhus i Huston, Texas, på torsdag. Det är samma klinik som opererade den förre ryske presidenten Boris Jeltsin. En talesperson för sjukhuset säger att Walesa trots sitt svaga hjärta ser ut att må bra, och att läkarna kommer att göra sitt allra bästa för att han ska kunna återgå till sitt arbete så snart som möjligt. (The News 27 feb 08)

Putin erkänner att Katynmorden utfördes av rysk hemlig polis

Rysslands president Putin medger att massakern på 22 000 polska officerare i Katynskogen 1940 skedde på Stalins order. Det sade utrikesminister Radoslaw Sikorski, fem dagar efter Moskvaresan. Premiärminister Donald Tusk bekräftar att även han hörde Putin säga så. Kort före Tusks besök i Ryssland i början av februari publicerade en stor rysk tidning en artikel med uppgifter om att Stalins hemliga polis inte kunde vara skyldig till massmorden i Katyn. Artikeln kom när Andrzej Wajdas film Katyn blev Oscarsnominerad. (The News 21 feb 08) Läs också Katyn – morden som ingen vågade tala om >>

Jaruzelski på sjukhus

Polens siste kommunistledare, general Wojciech Jaruzelski, är allvarligt sjuk och ligger på sjukhus. Han lider av lunginflammation och cirkulationsbesvär, meddelar sjukhuset i Warszawa. Det är dock ingen omedelbar fara för hans liv. Jaruzelski, som nu är 84 år gammal, var den som införde krigstillståndet 1981. Han var landets president under övergångsåren 1989-90, och 2006 åtalades han av Nationella Minnesinstitutet (IPN) för kommunistbrott. (The News 19 feb 08)
Läs Ola Mårtenssons intervju med generalen 2005 >>

Upproret i bilder 840 bilder från striderna under Warszawaupproret 1944 ställs nu ut på Upprorsmuseet. De är en unik dokumentation från några av de viktigaste händelserna under upproret och visar stämningen i staden och människornas känslor – från hopp och glädje till yttersta förtvivlan. Fotografen hette Eugeniusz Lokajski och vid vernissagen öppnades också en utställning med bilder av hans familj och bilder han tog under sina bergsbestigningar före kriget. Lokajski var amatörfotograf och välkänd idrottsman - medlem i det polska landslaget i Berlin 1936. Han dog 38 år gammal som soldat i Hemarmén under upprorets sista vecka. (Polskie Radio 5 feb 08)

Gemensam historiebok för polska och tyska barn om några år

Polska och tyska historiker ska i vår tillsammans börja skriva en historiebok för mellan- och högstadiebarn i båda länderna, skriver tidningen Polska. Gamla tvistefrågor ska redas ut, som om Kopernikus var tysk eller polack; hur ska de tyska fördrivnas historia beskrivas, och om Slask/Schlesien i grunden är polskt eller tyskt. – Det här är ett tillfälle att diskutera Polens historia utomlands utan förvrängningar och stereotyper, säger professor Andrzej Chwalba, vice ordförande i Polska Historiska Föreningen. Modellen är en gemensam fransk-tysk historiebok som mottagits väl i Frankrike och Tyskland. Boken ska vara färdig om tre-fyra år. (Polske radio 28 jan 08)

Förintelsens dag

Den 27 januari, på Förintelsens dag, högtidlighöll Polen 63-årsminnet av befrielsen av nazisternas dödsläger i Auschwitz. 8 000 fångar, varav femhundra barn räddades ur lägret. 56 000 hade tvingats ut på marsch till Tyskland, en dödsmarsch då flera dog på vägen. En spårvagn i Warszawa körde genom de gamla judiska kvarteren som en symbol för den judiska befolkningen som utplånades under andra världskriget. (The News 27 jan 08)

Gross tar med sig vittnen om det blir åtal

– Om Polen åtalar mig för förtal av nationen så tar jag med mig vittnen, judar och polacker, som talar om exakt vad som hände efter kriget. Det säger den amerikanske historikern Jan Tomasz Gross, vars bok Fruktan – Antisemitism i Polen efter Auschwitz kom ut på polska i förra veckan. Boken, som behandlar pogromerna i Kielce 1946 och andra tillfällen av våld mot judar i Polen efter kriget, har väckt stor uppståndelse. Statsåklagaren överväger att väcka åtal, med hänvisning till en två år gammal lag som ger upp till tre års fängelse för den som anklagar Polen för att ha samarbetat om nazistiska eller kommunistiska krigsbrott. Lagen diskuteras just nu i Högsta domstolen och förväntas bli upphävd, säger Gross. (Haaretz 15 jan 08)

Fruktan ges nu ut på polska

Jan Tomasz Gross’ bok Fruktan – polsk antisemitism efter Auschwitz ges nu ut på polska, uppger nyhetsbyrån IAR. Fruktan är en studie av polsk antisemitism efter kriget och redogör för hur polacker från alla samhällsgrupper förföljde dem som överlevt Förintelsen. Katolska och kommunistiska ledare anklagas för att inte ha använt sitt inflytande för att stoppa pogromer, massakrer och plundring av judar. Boken har skapat stor uppståndelse i landet. (The News 11 jan 08)

2007

På måndagen högtidlighölls minnet av de arbetarprotester som bröt ut 1970 i Gdynia, Gdansk, Szczecin och Elblag. Minst 44 personer dödades och mer än 1100 skadades. (Polskie Radio 17 dec 07)

På söndagen högtidlighölls minnet av händelserna i Wujekgruvan i Katowice i december 1981. Nio gruvarbetare sköts ihjäl och dussintals skadades när militärpolisens tanks körde in på arbetsplatsen. Efter flera rättegångar har de ansvariga fällts i domstol i maj i år. (Polskie Radio 16 dec 07)

Ingen glädje utan frihet

Det säger Serietidningsmässan i Lódz, som nu utlyser en tävling om bästa serietidningen om krigstillståndet 1981. Tävlingen är en del i ett större projekt, som ska öka de ungas intresse för polsk historia. (Polskie Radio 15 dec 07)

Tusk föreslår världskrigsmuseum i Gdansk

Ett museum över hela andra världskriget med plats även för de fördrivna. Det föreslår premiärminister Donald Tusk, i stället för det monument som planeras i Berlin till minne av de tyskar som fördrevs från Polen vid andra världskrigets slut. Tusk har talat med tyska kanslern Angela Merkel om sin idé, liksom i tyska tidningar. Museet skulle ligga i Gdansk, där kriget ju började. Förslaget väckte ingen större anklang i Tyskland. Inte heller förre presidenten och fredspristagaren Lech Walesa är entusiastisk: Minnesmärken ska resas över visdom och segrar, inte över krig och lidande. (Östersjönytt 14 dec 07)

General Andersz har avlidit

General Tadeusz Andersz, legendarisk flygare under andra världskriget har avlidit i London, skriver Rzeczpospolita. Begravningen arrangeras av polska flygvapnet och äger rum på Powazki-kyrkogården i Warszawa, där många av landets berömdheter vilar. General Andersz föddes i Nederländerna 1918 och kallades Den flygande holländaren av kollegorna. 1939 internerades han i ett läger i Rumänien med flydde därifrån och tog sig till Storbritannien. I juli 1941 började Andersz sin tjänst i brittiska Royal Air Force, och gjorde över 160 flygningar. Efter krigsslutet stannade han kvar i Storbritannien. Efter kommunismens fall har han hedrats med många utmärkelser och befordran till general. (Polskie Radio 15 nov 07.)

Polen ska minnas Katyn den 13 april

Minnet av Katynoffren ska i fortsättningen hedras den 13 april. Det beslöt sejmen på onsdagen. De valda ombuden stod upp och applåderade när resolutionen antagits. Det var den 13 april 1990 som dåvarande Sovjetunionen erkände att Stalins hemliga polis NKVD låg bakom morden. (AP/Google 14 nov 07.)

Karski har fått eget monument i New York

Jan Karski, även kallad Kuriren från Warszawa har fått ett monument i New York. Karski var en av exilregeringens agenter under andra världskriget, och den förste som informerade de allierade om utrotningen av judar i de nazistiska dödslägren i Polen. Monumentet, som visar Karski sittande på en bänk, är placerat utanför polska konsulatet, och platsen har döpts om till Jan Karski Corner. Karski dog i Washington år 2000. (Polskie Radio 12 nov 07)

11 november – Polens självständighetsdag

Den 11 november firar Polen sin självständighetsdag. Det var den dagen landet på nytt blev fritt – efter 123 år. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Men Polen återfick sitt oberoende den 11 november 1918 sedan de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget. (11 nov 07)

Religa kan transplantera Walesas hjärta

Förre hälsoministern Zbigniew Religa är en av de läkare som i Polen kan komma ifråga för att göra en hjärttransplantation på förre Solidaritets-ledaren Lech Walesa. Trots att Religa suttit i regeringen i två år ses han fortfarande som en av de absolut skickligaste i landet. – Om det blir aktuellt, säger Religa, så skulle han välja kliniken i Chorzów, som på intet sätt är sämre än de amerikanska som Walesa funderar på – som dessutom kostar 100 000 dollars. (The News 10 nov 07.)

Karskis Örn till Wiesel och Pieronek

Nobelpristagaren Elie Wiesel och biskop Tadeusz Pieronek kommer att tilldelats årets Jan Karskis Örnpris, meddelas det från Warszawa. Wiesel får priset för att han lärt världen hur man känner igen det absolut onda i Förintelsen. Han var också den förste som återupplivade minnet av Jan Karskis verksamhet under andra världskriget. Karski var en av exilregeringens legendariska kurirer som informerade de allierade om massutrotningen av judar i det nazistockuperade Polen. Pieronek, som firar femtioårsdagen av sin prästvigning i år, belönas för att ha byggt upp en kyrka för dialog och förståelse. (Polskie Radio 20 okt 07)

Till minne av Katyn på Finansdepartementet

En minnestavla har avtäckts på Finansdepartementet till minne av dem som under andra världskriget arbetade på motsvarigheten till departementet och som senare mördades i Katyn, Miednoje och Charkow av den sovjetiska säkerhetstjänsten. Finansminister Zyta Gilowska deltog i minnesceremonin. (Polskie Radio 16 okt 07)

Orden till hjältar från nazisttiden

På onsdagen fick ett femtiotal polacker motta en av nationens förnämsta ordnar, Polonia Restituta, av president Lech Kaczynski. Ceremonin är en del i ett program för återupprättandet av nationens minne, som ska bevara de viktigaste händelserna i den polska historien. Mottagarna har tidigare tilldelats den israeliska utmärkelsen Righteous of the Nations för att de under andra världskriget riskerade livet för att rädda judar undan nazisterna.  (Polskie Radio 11 okt 07)

Katynceremonin skjuts upp till efter valet

President Lech Kaczynski flyttar nu minneshögtiden över Katynoffren till Polens Självständighetsdag den 11 november. Det meddelar presidentens medhjälpare Ewa Junczyk-Ziomecka. Presidenten är besviken över att hans avsikter misstolkats men vill inte att andra politiker att dra fördel av situationen. Den 10 oktober kommer presidenten att hedra personer som tilldelats Righteous of the Nations-medaljen för att ha räddat judar under andra världskriget. Presidenten är mycket angelägen om att hålla minnet av det förflutna levande, sade Junczyk-Ziomecka. (Polskie Radio 5 oktober 07)

Katynceremoni avhålls inför valet

Vårens minnesceremoni över Katynoffren har flyttats och anordnas nu i helgen efter beslut av president Lech Kaczynski. Filmregissören Andrzej Wajda, som just haft premiär på sin film Katyn, protesterar i ett brev till Kaczynski: han anser att presidenten använder Katynmassakern som ett politiskt slagträ inför valet den 21 oktober. Presidentkansliet menar att man flyttat ceremonin för att den ska sammanfalla med Wajdas film. (Dagens Nyheter 4 oktober 07) Mer om filmen >>

Presidenten besökte minneshögtid i Katyn

President Lech Kaczynski besökte på måndagen Ryssland för att närvara vid en högtidlighet till minne av Katynoffren, skriver TT. Minnesstunden hölls på årsdagen av Sovjetunionens inmarsch i Polen 1939. President Putin deltog däremot inte. Polen har begärt att Katynmorden ska erkännas som ett brott mot mänskligheten. Under dagen har det hållits minnesstunder runt om i hela landet. (Barometern 17 sept 07)

ID-bricka visar på Katynbrott

En ID-bricka, som tillhörde den polske fanjunkaren Józef Naglik har grävts upp i Bykownia utanför Kiev. Naglik fanns med på en lista över 3435 polska krigsfångar som enligt dokument från den sovjetiska säkerhetstjänsten NKWD 1940 hade transporterats Kiev, Charkov och Cherson. Vad som därefter hände har det inte funnits några uppgifter om, och Nagliks ID-bricka är det första som visar att en del av offren i Katynmassakern mördades i Kiev. I Bykownia begicks många av de stalinistiska brotten i Ukraina, och man beräknar att det ligger mellan 30 000 och 100 000 människor i massgravar i Bykowniaskogen. (Polskie Radio 12 sept 07)
Läs också Elzbieta Jasinska Brunnbergs artikel om Katynmorden >>

Stalinistisk massgrav funnen i Wroclaw

Kvarlevorna av flera hundra offer för Stalinistregimen i Polen har upptäckts på en kyrkogård i Wroclaw. Historikern Krzysztof Szwagrzyk från Nationella Minnesinstitutets lokalavdelning, som undersöker brott från nazist- och kommunistiden, uppger att cirka 350 personer ligger begravda på två olika ställen på kyrkogården. Enligt dokumenten ska 800 personer ligga begravda här. Kvarlevorna kommer att grävas upp och begravas i en gemensam grav. (Polskie Radio 8 sept 07)

Walesa får pacemaker

– Jag är nästan 65 år och måste vara försiktig. Det enda som är kvar av min virilitet är att jag måste raka mig, säger förre presidenten och Solidaritetsledaren Lech Walesa, som lider av hjärtproblem ska få en pacemaker inopererad.  (NYTimes 5 sept 07)

Fotoutställning från krigstillståndets dagar

På torsdagen öppnades i Wroclaw en utställning av bildbyrån NAF Dementis bilder från en av Solidaritets demonstrationer i Wroclaw. Kravallpolis mötte demonstranterna och detta blev en av de värsta sammandrabbningarna i krigstillståndets Polen. (Polskie Radio 30 aug 07)

Szczecin firade Solidaritets födelse

Szczecin inledde på torsdagen firandet av 27-årsminnet av de överenskommelser som i augusti 1980 ledde till Solidaritets födelse. Avtalen, som slöts med de kommunistiska myndigheterna i staden, innehöll 36 krav – samma krav som de strejkande i Gdansk framförde. Ett av kraven gällde rätten att bilda oberoende fackföreningar. President Lech Kaczynski deltog i firandet. (Polskie Radio 30 aug 07)

Miraklet vid Wisla firades

Den 15 augusti firar polackerna 87-årsdagen av Miraklet vid Wisla. Polska armén, under ledning av Józef Pilsudski, besegrade oväntat Röda Armén och tvingade den att dra sig tillbaka. (Polskie Radio 15 augusti 07)

Polen mindes Warszawaupproret

Polen firade på onsdagen 63-årsminnet av Warszawaupproret. I 63 dagar kämpade Warszawaborna mot de nazistiska ockupanterna. Närmare 40 000 personer dödades. Upproret slogs ner, och staden förstördes fullständigt. På andra sidan Wisla stod sovjetiska trupper och inväntade nederlaget för att sedan ta över. Inte heller de allierade skickade någon hjälp till staden. (Warsaw Voice 2 augusti 07)

Hatade ansikten hängs ut på gatan

Säkerhetspolisens ansikten 1944 –1990 är namnet på en utomhusutställning som nu är uppsatt på en av Warszawas huvudgator. Utställningen har visats i flera olika städer innan den nu nått huvudstaden. Den legendariske motståndsmannen och före detta utrikesministern Wladyslaw Bartoszewski menar att utställningen ska göra människor medvetna om hur grymma säkerhetspoliserna var. Det var ofta utbildade i Sovjet och begick brott mot oskyldiga människor när de återvände till hemlandet. (Polskie Radio 24 juli 07)

IPN: Warszawaupproret bör firas i hela landet

Nationella Minnesinstitutet (IPN) förslår att årsdagen av Warszawaupproret ska högtidlighållas över hela landet. Den 1 augusti klockan 17 varje år stannar all trafik i huvudstaden och ljudande sirener påminner om Warszawabornas kamp mot nazisterna i andra världskrigets slutskede 1944. Den underjordiska Hemarmen kämpade tillsammans med civila i två månader. På andra sidan Wisla väntade sovjetiska trupper som intog staden sedan nazisterna bombat sönder den. Därefter upprättades den kommunistiska regimen i landet. (Polskie Radio 24 juli 07)

Minnesceremoni för Majdanek

En minnesceremoni har på lördagen hållits i det nazistiska koncentrations- och utrotningslägret Majdanek, som befriades av sovjetiska trupper den 22 juli 1944. Antalet döda i lägret uppskattas till 78 000 personer. Majdanek, som ursprungligen hette Konzentrationslager Lublin, ligger i sydöstra Polen. Det öppnades 1941 och mellan april 1942 och juli 1944 dödades människor i gaskammare. (Radio Polskie 21 juli 07)

Dödslägret i Auschwitz omdöpt

Auschwitz officiella på Unescos världsarvslista har nu ändrats till Det tyska och nazistiska koncentrations- och dödslägret Auschwitz-Birkenau 1940–45. Det polska kulturdepartementet anser namnbytet som ett mycket viktigt steg i riktning mot den historiska sanningen. Warszawa har begärt att order Tyska ska ingå i det officiella namnet på lägret, eftersom utländska medier ofta omnämner Auschwitz som ett polskt dödsläger. (Polskie Radio 27 juni 07)

Polackerna mindes Jan Pawel II:s första besök som påve

På lördagen firade Polen årsdagen av Jan Pawel II:s första påvliga besök i sitt forna hemland. Det var 1979 och landet styrdes fortfarande av kommunisterna. Minneshögtidligheter avhölls runt om i landet, och i Torun avtäcktes en staty av den polske påven. (Polskie Radio 3 juni 07)

Polackerna minns kardinal Wyszynski

I dag, den 28 maj, är det 26 år sedan den polska kardinalen Stefan Wyszynski avled. 1953 arresterades han av kommunistregimen, och hölls i förvar till september 1956. (Polske Radio 28 maj 07)

Polska hjältar hedrar dem som riskerade livet

Utställningen Polska hjältar har öppnats i Judiska centret i Oswiecim, samhället som ligger nära det forna koncentrationslägret Auschwitz. Den berättar om tjugo invånare i Krakówtrakten som riskerade livet för att hjälpa judar under andra världskriget. Dels ingår utställningen i ett utbildningsprojekt om Förintelsen och är dels ett sätt att hedra de sex tusen polacker som tilldelats medaljen Righteous Among the Nations (nationernas rättfärdiga) från Yad Vashem Remembrance Institute i Israel. (Polskie Radio 28 maj 07)

Europacentrum för Solidaritet

Staden Gdansk vill bygga ett europeiskt centrum för Solidaritet, skriver ÖstersjöNytt. Centret ska placeras vid den varvsport där strejkledaren i augusti 1980 första gången visades upp för världen. En arkitekttävling är på gång, och inkommande förslag bedöms av en internationell jury. Sista dag för inlämning av tävlingsbidrag är den 13 december (dagen för Luciakuppen 1981). Vinnaren belönas med 350 000 zloty (800 000 kronor). På centrets 10 000 kvadratmeter ska finnas museum, bibliotek, konferenser, restauranger m.m. (ÖstersjöNytt 25 maj 07)

Polens nationaldag den 3 maj

Polen firar sin nationaldag idag, den tredje maj, till minne av den moderna konstitution som antogs 1791 – ett par år före Polens delning. Dagen fick då namnet Konstitutionsdagen. Efter andra världskriget ersatte de kommunistiska myndigheterna  Konstitutionsdagen med första maj, den internationella arbetarrörelsens dag, och det blev olagligt att fira Konstitutionsdagen. Sedan kommunismens fall är tredje maj åter Nationaldag – en allmän fridag som firas överallt i landet med högtidstal. Radio Polskie 3 maj 07

Walesa vill inte dra Jaruzelski inför rätta

Att dra general Jaruzelski inför rätta slår mot tanken på nationell försoning. Det säger förre presidenten Lech Walesa till den italienska tidningen Corriere della Sera. Man måste ta med Jaruzelskis beredskap att överlämna makten i slutet av 1980-talet. Walesa var själv en av tusentals Solidaritetsaktivister som sattes i fängelse under kommunistregimen efter införandet av krigstillståndet. (Polskie radio 20 april 07)

64 år sedan upproret i Warszawas getto

Idag den 19 april är det 64 år sedan upproret i Warszawas getto 1943. Upproret var ett försök att hindra att de nazistiska styrkorna förintade området, där 70 000 människor hölls inspärrade. Många hundra deltog i kampen mot 4 000 tyska beväpnade soldater. 7 000 judar dödades, 50 000 transporterades till dödslägret i Treblinka och gettot totalförstördes. (Polskie Radio 19 april 07)

Jaruzelski åtalas för krigstillståndet

Wojciech Jaruzelski, expresidenten och generalen, åtalas nu för att ha infört krigstillståndet den 13 december 1981. Medåtalade är de två andra kommunistledarna Czeslaw Kiszczak och Stanislaw Kania. Nationella minnesinstitutet (IPN) som undersöker brott från nazist- och kommunisttiden, drar nu nio personer inför rätta. Den 84-årige generalen anklagas bl.a för att ha lett en kriminell organisation, det Militära Nationella Räddningsrådet, som stod bakom krigstillståndet. Straffet kan bli upp till tio års fängelse. (Polskie Radio 17 april 07) Läs också Ola Mårtenssons intervju med general Jaruzelski 2005 >>

Katowice får Reaganmonument

Ronald Reagans minne ska hugfästas i Katowice. Frihetsstorget ska döpas om efter den avlidne amerikanske expresidenten. Ett monument av den amerikanske expresidenten på torget ska ersätta den befintliga staty av sovjetiska soldater. Monumentet ska symbolisera såväl nationell som individuell frihet och Reagans betydelse för Polens oberoende, hävdar förslagsställarna, ett hundratal offentliga personer och medlemmar av den tidigare antikommunistiska oppositionen. (Radio Polonia 9 feb 07)

Irena Sendler hyllas på Förintelsens dag

Irena Sendler står i centrum på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Sendler, som var socialarbetare och hade tillträde till Warszawas getto, lyckades smuggla ut 2 500 judiska barn. Sendler har föreslagits till Nobels fredspris i år i ett gemensamt förslag från Polen och Israel. (Radio Polonia 27 jan 07)

Pilsudskis republik inger polacken mest stolthet

Andra Republiken är de period polackerna är mest stolta över. Det visar en opinionsmätning som gjorts för dagstidningen Gazeta Wyborczas räkning. De tillfrågade fick svara på frågan om vilken period i polsk historia som de är mest stolta över. Flest röster fick den Andra Republiken (dvs 1918–1939 då Polen åter blev ett självständigt land och styrdes av bl.a marskalk Pilsudski). Därnäst kom Tredje Republiken, dvs det kommunistiska Polen, och sist bröderna Kaczynskis Fjärde Republik. De som är mest stolta över Kommunistpolen är i allmänhet äldre, lågutbildade människor som bor på landet. (The Polish Outlook 24 feb 07)

IPN ställer ut bilder av säkerhetstjänstens chefer

I maj öppnas i Szczecin en utställning med bilder och biografiska uppgifter över lokala chefer inom kommunistregimens säkerhetstjänst, SB. Utställningen arrangeras av Nationella Minnesinstitutet, IPN. (ÖstersjöNytt 9 feb 07)

Metropolit vittnar om försök att köpa loss akter

Metropoliten i Lublin, ärkebiskop Józef Zycinski har blivit utfrågad av åklagaren. Förhöret gällde ett fall för några år sedan, då han per brev fått en förfrågan om köp av papper från hemliga polisens arkiv under kommunisttiden. Dokumentet handlade om präster som samarbetat med säpo. Zycinski sade att han hänvisat den frågande, som troligen var polisman, till sägerhetstjänsten. (Radio Polonia 31 jan 07)

Även bödlarna ska kommas ihåg

Ansiktsbilder av tidigare tjänstemän inom kommmunistregimens hemliga polis visas nu på en fotoutställning i Lódz. Med bilderna finns uppgifter med personliga fakta på dem som under ett halvt sekel förtryckte polackerna. Utställningen, som är den fjärde i sitt slag, har organiserats av IPN, Nationella Minnesinstitutet. Avsikten är att också bödlarna ska kommas ihåg, inte bara offren. (Radio Polonia 29 jan 07)

Polackerna var inte likgiltiga för judarnas lidanden

Vid en ceremoni idag till minne av befrielsen av fångarna i koncentrationslägret Auschwitz, lästes upp ett brev från president Kaczynski, där han hyllade de polacker som hjälpte judar undan nazisterna under andra världskriget. Världsopinionen har ofta felaktigt hävdat att befolkningen i området kring Auschwitz var likgiltiga för fångarnas öde, skrev Kaczynski. Man ska komma ihåg att lägret från början byggdes för att internera polacker.
Biträdande statssekreterare Ewa Junczyk-Ziomecka delade ut medaljer för att hedra ett 40-tal personer från Oswiecim. (Haaretz.com 27 jan 07)

Frihetspris till Walesa

Lech Walesa, expresident och Solidaritetsledare, blir den förste som tilldelas Jan Karskis frihetspris. Anledningen är Walesas nyckelroll i Solidaritetsrörelsen, som ledde till kommunismens fall i Polen. Utmärkelsen delas ut av amerikanska ambassaden i Warszawa till minne av motståndsmannen Jan Karski, som under andra världskriget rapporterade till väst om förintelsen och sistuationen i Polen. Han dog år 2000, 86 år gammal. (Radio Polonia 20 jan 07)

Även Woloszanski var agent

Boguslaw Woloszanski, välkänd tv-journalist, upphovsman till den avslöjande programserien 1900-talets sensationer, var själv på 80-talet informatör åt den kommunistiska underrättelsetjänsten. Han var då radiokorrespondent i London, och finns registrerad i säpos papper som operativ agent. Han uppger att han ville få insyn i hur den hemliga säkerhetstjänsten arbetade. (Rzezcpospolita 18 jan 07)

Niezabitowska friad från misstankar om samarbete

Malgorzata Niezabitowska har av en domstol frikänts från anklagelsen att ha samarbetat med säpo på 80-talet. I början av 90-talet var hon knuten till presidentkansliet, under Tadeusz Mazowieckis. Niezabitowska, som själv var aktiv i Solidaritet, förnekade anklagelserna och hävdade att de var förfalskade, vilket domstolen nu alltså fastslår. (Radio Polonia 11 jan 07)

F.d säpoanställda mister pension

20 000 f.d poliser i kommunistregimens hemliga polis kan komma att fråntas sina pensioner och hindra dem från att få jobb i offentlig tjänst. Det forna Säpo ska enligt förslaget – som idag presenteras i sejmen av regeringspartiet - också förklaras olaglig. Motiveringen är att de som bidrog till att förstöra det polska samhället ska inte ha några privilegier. F.d säpoanställda har ofta höga pensioner medan de som drabbades av deras verksamhet lever i fattigdom. (Radio Polonia 11 jan 07)

F.d säpo-man sparkad för misshandel

En rådgivare på Antikorruptionsbyrån har avskedats sedan man funnit bilder från slutet av 80-talet där han misshandlar en demonstrant i Kraków. Mannen var då anställd inom kommunistregimens hemliga polis. (Radio Polonia10 jan 07)

Säpo ville kontrollera kyrkan

Inte mindre än tolv polska biskopar kontrollerades under 70-talet av hemliga polisen. Det skriver dagstidningen Dziennik på tisdagen, som också uppger att säpo planerade att påverka valet av ny primas i polen efter kardinal Wyszynskis frånfälle. Planen beskrivs i ett dokument från 1978, som tycks vara riktat direkt mot kardinal Wojtyla, som säpo såg som den farligaste kandidaten. Eftersom Wojtyla i oktober samma år blev påve kom planen aldrig att sättas i verket. Enligt dr Marek Lasota på Nationella Minnesinstitutet var detta bara en av många planerade aktioner mot kyrkan i Polen i flera decennier. (Radio Polonia 9 jan 07)

läs mer >>

2006

2007 general Anders' år

Senaten har idag beslutat att hedra General Anders, den polske krigshjälten från andra världskriget, genom att utnämna 2007 till hans år. Generalen blev fråntagen sitt polska medborgarskap av den kommunistiska regimen efter kriget, och återfick det inte förrän efter kommunismens fall 1989. (Radio Polonia 061220)

Prins Charles planerar för judiskt center

Prins Charles av England har tagit aktiv del i planerandet av det nya judiska center som ska uppföras i den judiska stadsdelen Kazimierz i Kraków. Byggnaden, som blir fem våningar hög ska innehålla konferenslokaler, gästrum och restaurang. (Radio Polonia 061215)

Walesa var övertygad om seger

Lech Walesa, Solidaritetsledare och sedermera president, kritiserad de opinionsmätningar som visar att halva befolkningen skulle ha stött krigstillståndet 1981, som innebar att tusentals människor sattes i fängelse. Han var helt övertygad om att Solidaritet skulle lyckas välta regeringen och att kommunismens dagar snart skulle vara slut. Nu bör man se framåt, menade Walesa, i stället för att bli kvar i historien. (Radio Polonia 061213)

Alla minns krigstillståndet

Alla vuxna polacker kan berätta om var och hur de fick besked om Jaruzelskis kupp idag, för 25 år sedan, skriver Kjell Albin Abrahamson. Den 13 december krossades Solidaritet och frihetsdrömmen i landet. (Sydsvenskan 061213). Luciakuppen – så minns vi den >>

Utställning om krigstillståndet

I Gamla stan i Warszawa har öppnats en utomhusutställning med bilder från krigstillståndet -81. Uställningen är både på polska och engelska, och kommer att sitta uppe till slutet av februari 2007. (Radio Polonia 061211)

Ska Auschwitz restaureras?

Auschwitz gaskamrar förfaller och måste renoveras. Detta har startat en debatt: ska man verkligen rekonstruera denna ondskans symbol, och i så fall hur mycket? Museichefen i lägret, Piotr Cywinski, menar att det snarast handlar om konservering. Eftersom det finns personer som förnekar Förintelsen, anses det viktigt att museet med gaskamrar och samlingar av föremål måste finnas i orginal. (Times on Line 061207)

Självständighetsdagen firades

Polen firade idag självständighetsdagen — den 11 november 1918 återfick lander status som suverän stat efter att ha varit okuperat och delat i över etthundra år. Samtidigt pågick det årliga maratomloppet till minne av självständighetsdagen i Warszawa. (Radio Polonia 061111)

Nytt projekt för Minnesinstitutet

Nationella Minnesinstitutet vill nu söka information om tvångsåtgärder mot polacker som hjälpte judar under den nazistiska ockupationen 1939—45. Projektet ska genomföras i samarbete med Nationalarkivet, Museet vid Auschwitz-Birkenaus dödsläger och det israeliska Yad Vashem Institute. Syftet är att samla in namn på och uppgifter om polacker som hjälpte judar under kriget. (Radio Polonia 061031)

Kuron anklagas för hemliga kontakter

Även Jacek Kuron har nu dykt upp bland papperen när Nationella Minnesinstitutet går igenom materialet från kommunist- och nazistperioderna. Kuron började som kommunist men övergick till oppositionen och var rådgivare åt Solidaritet (läs Gunnel Arbins minnesartikel 2004 >>). Under åren 1985—1989 ska Kuron ha haft kontakter med den kommunistiska hemliga polisen. Lech Walesa uppger att det skedde på hans uppmaning. (Radio Polonia 060829)

50 år sedan Poznanupproret

På onsdagen firades 50-årsminnet av Poznanrevolten – de första organiserade demonstrationerna mot kommunistregimen i Polen. Presidenterna från Ungern, Tjeckien, Slovakien, Tyskland och Polen hade samlats i staden för att högtidlighålla minnet av arbetarnas protest. (Radio Polonia 060628)

Till minne av 1976

Plock, norr om Warszawa, förbereder sig att fira 30-årsdagen av arbetarnas protester mot kommunistregimen i juni 1976. Protesterna, som också ägde rum i Radom och Ursus, ledde till Kommittén för arbetarnas försvar, som blev den viktigaste och mest inflytelserika oppositionella gruppen i Central- och Östeuropa. (Radio Polonia 060612)

Gåvor överlämnade till Upprorsmuseet

Försvarsministeriet i Warszawa har i dagarna överlämnat Korbonskis bibliotek och arkiv, samt en automatpistol till Warszawaupprorets museum. Försvarsminister Radoslaw Sikorski fick samlingarna med sig vid sitt besök i USA härförleden. (Polska Försvarsdepartementet 060929)

Falskt attentat under kriget

Ett bombattentat mot Wladyslaw Sikorski, polsk general och regeringschef under andra världskriget, har visat sig vara falskt. Flyghjälten Bohdan Kleczynski uppgav sig 1942 ha hittat en bomb i det plan som Sikorski skulle ha flugit till Kanada med. Underrättelsetjänsten avslöjade bedrägeriet, men Churchill begärde att uppgifterna skulle hemligstämplas, visar nyligen frisläppta handlingar. (CNN 060903)

Walesa firar inte Solidaritet i år

En av Solidaritets grundare och ledare, förre presidenten Lech Walesa, kommer inte att delta när Polen firar 26-årsminnet av Solidaritets grundande. Han kan inte identifiera sig med den politik som förs i Polen idag, sade han i en radiointervju nyligen. President Kaczynski kommer att vara närvarande på varvet i Gdansk den 31 augusti. (Radio Polonia 060819)

Moczulski polisagent

Den välkände dissidenten Leszek Moczulski som grundade Konfederacja Polski Niepodleglej (Konfederationen för ett oberoende Polen), har i dagarna avslöjats med att ha samarbetat med kommunistregimens hemliga polis. >>

KOR försvarar Kuron

Kommittén för arbetarnas försvar, som bildades efter kravallerna i Radom 1976, KOR, har startat en namninsamling för att rentvå Jacek Kurons minne efter anklagelserna om samarbete med hemliga polisen under kommunisttiden. Uppropet ligger på Gazeta Wyborczas hemsida.

Polska gravar funna utanför Kiev

Gravar med polska soldater som dödades av sovjetisk hemlig polis 1940 har påträffats utanför Kiev. Det är kvarlevorna efter 3x435 polacker, fångar från det s k västra Ukraina, soldater och polisofficerare som försvann spårlöst 1940. (Radio Polonia 060809)

Vill ha fadens väska från museet i Auschwitz

En fransman, vars far dog i Auschwitz, har begärt att få tillbaka faderns väska, som visades på en utställning om nazismens offer i Paris förra året. Museet i Auschwitz vägrar, och ärendet har nu gått till fransk domstol. (Dagens Nyheter 060809)

Till minne av Warszawaupproret

Idag, 1 augusti, firas i Polen minnet av Warszawaupproret 1944. Upproret – som varade i 63 dagar — var ett beväpnat försök att befria huvudstaden från tysk ockupation. Under frihetskampen dödades 200 000 civila och 18 000 soldater, 25 000 sårades. (Radio Polonia 060731)

Strid om Walesas väg

Lech Walesa, legendarisk strejkledare och sedermera Polens president, har gått till domstol för att en gång för alla få fastställt hur han i augusti 1980 tog sig in på varvsområdet i Gdansk och styrde strejken till kommunismens fall. Walesa själv hävdar att han hoppade över muren, medan hans kombattanter menar att han kom en båt som ställts till förfogande från regeringssidan. (ÖstersjöNytt 060714)

65 år efter pogromen i Jedwabne

Idag högtidlighålls minnet av offren i Jedwabnepogromen 1941. (Radio Polonia 060710)

Till minne av pogromerna i Kielce

Den 4 juli var det 60 år sedan pogromerna i Kielce. 42 människor mördades i Europas förhoppningsvis sista pogrom. På stadens begravningsplats hölls en ceremoni till minne av offren. Rabbi Michal Schudrich, som själv nyligen attackerades av en nynazist i Warszawa, erinrade om att antisemitism fortfarande finns i Polen. (Warsaw Voice 060704)

Försoningsmöte i SÖ Polen

President Kaczynski och Ukrainas president Jusjtjenko deltog på lördagen i en ceremoni till minne av de ukrainier som dödades av Armija Krajowa i mars 1945. Mötet skedde på en kyrkogård i Pawlokoma i sydöstra Polen och beskrivs som ett tecken på de avsevärt förbättade relationer mellan de båda länderna. (Radio Polonia 060513)

Eget museum för polsk CIA-spion

Överste Ryszard Kuklinski, som löpande underrättade CIA om Warszawapaktens planer efter krigstillståndet 1981, har nu fått ett eget museum. Det invigdes på onsdagen av försvarsminister Radoslaw Sikorski. — Han tillhörde den grupp av polacker som satte de moraliska förpliktelserna mot nationen högre än plikterna mot staten, sade försvarsministern. Kyklinski var länge en kontroversiell person i polsk modern historia. (Radio Polonia 060503)

Vita Örnen till Solidaritetshjältar

President Kaczynski har utdelat Polens högsta utmärkelse, den Vita Örnen, till de tidiga Solidaritetsledarna Anna Walentynowicz och Andrzej Gwiazda. De arrangerade arbetarprotesterna på varvet i Gdansk 1980, som i förlängningen ledde till kommunismens sönderfall i Polen och östblocket. (Radio Polonia 060503)

Tyst marsch för Holocausts offer

Förre israeliske premiärministern Shimon Perez gick i dag i spetsen för ca 8000 människor som till minne av offren i det nazistiska dödslägret i Oswiecim/Auschwitz. Över en miljon judar, polacker, zigenare m. fl dog i gaskamrarna eller av svält, sjukdomar eller slavarbete. (CNN 060425)

Katynmassakern till domstol

Anhöriga till de över 20 000 polacker, som sköts av sovjetisk säkerhetspolis 1940 i bl.a Katynskogen, har anmält Ryssland till den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Man anser att Ryssland inte har gjort någon grundlig utredning av brotten. Ryssarna har utrett Katynmassakern i 14 år, och åklagarna anser att det inte kan klassificeras som folkmord. De flesta dokumenten i ärendet är hemligstämplade. (SvD 060424

Förståelse för Jaruzelski i Polen

Av dem som minns dagen den 13 december 1981 anser 49 procent att krigstillståndet var förståeligt, visar en nyligen gjord undersökning. Professorn i statskunskap, Wawrzyniec Konarski tycker att det inte är förvånande. Många anser att Polen annars hade drabbats av intervention utifrån, och att det hade skapat större svårigheter. (Rzeczpospolita) Läs Ola Mårtenssons intervju med general Jaruzelski här…

Irving förnekar förintelsen igen

Den brittiske historikern David Irving hävdar från sin cell i ett österrikiskt fängelse, att det inte finns några bevis för en organiserad massförintelse av judar under nazisttiden.
Förra veckan dömdes Irving till fängelse för att ha förnekat förintelsen, men hävdade då att han bytt åsikt. – För övrigt, hävdar Irving, har jag rätt att ha fel. (TV4)

Jan Axel Stoltz i Lund är en av de fem svenska medborgare som i helgen hedrades för sina insatser för polsk demokrati under 1980-talet. I presidentpalatset Belvedere i Warszawa fick de motta polska ordnar av olika rang.>>

Läs också Jan Axel Stoltz artikel om Stödkommittén >>


Stödkommittén för Solidaritet kartlagd i Lund Stödkommittén för Solidaritets arbete på 80-talet uppmärksammades i veckan på ett seminarium i Lund, där Maria Heino lade fram sin intervjubaserade uppsats Solidaritet och de som kände den. Den polska demokratirörelsen och medborgaraktivitet i södra Sverige. Uppsatsen är den första som beskrivit kommitténs verksamhet. (ÖstersjöNytt 060908)

Läs också Jan Axel Stoltz artikel om stödkommitténs arbete i Bulletinen nr 2 2005. >>


HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi & Politik

Energi

EU

Kommunikationer

Kultur

Konst

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik & dans

Teater & film

Traditioner

Religion

Samhälle & ekonomi

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning