måndag, 23 juni 2008 red. Gunilla Lindberg mail

M u s i k- & d a n s

Nesterowicz hyllades i Barcelona

I konkurrens med sjuttiofem andra har Michal Nesterowicz vunnit Barcelonas Internationella Dirigenttävling. Juryns ordförande var ryske Gennadij Rozjvestdjenskij. Pristagaren får möjlighet att framträda tillsammans med ett trettiotal av Europas ledande orkestrar under de närmaste tre åren. Nesterowicz har studerat vid Musikakademin i Wroclaw och Kraków. Han har fått flera andra priser, och har varit dirigent vid Baltiska Filharmoniorkestern i Gdansk. I början av året utnämndes han till direktör för Orquesta Sonfónica de Chile.  (The News 9 juni 08)

Chopin dog i cystisk fibros

Kompositören Fryderyk Chopin dog inte av tbc som det står i dödsattesten. Anledningen var i stället cystisk fibros, säger Wojciech Cichy, professor vid Medicinhögskolan i Poznan. I obduktionsprotokollet nämns att Chopin har små knölar på lungorna. De kan vara tecken på sjukdomen cystisk fibros, som är en genetisk rubbning som huvudsakligen drabbar lungorna. Två av kompositörens tre systrar dog också i lungsjukdom. Den yngsta av dem var femton år gammal när hon gick bort, Chopin själv, som dog 1849, blev trettionio. Cystisk fibros var inte särskilt känd förrän en bit in på 1900-talet. (Polskie Radio 2 juni 08)

Även Haydn-manuskript funna i Jasna Góra

Ett antal musikhandskrifter med Haydns namn har också upptäckts i Jasna Góra-klostret i Czestochowa. Musikforskarna, som går igenom klostrets arkiv, säger dock att man ännu inte vet om det är 1700-talskompositören Franz Joseph Haydn eller hans mindre kände bror Michael Haydn. Nyligen hittades i klostret handskrifter av musik som kan tillskrivas Mozart men inte finns med i Köchelkatalogen. Notsamlingen i Jasna Góra-klostret är en av de förnämligaste i Centraleuropa. Den innehåller över 3 000 handskrifter som vittnar om den roll klostret spelade i polskt kulturliv på 1700- och 1800-talen. (The News 27 maj 08)

Sju kompositörer tävlar om Opus-priset

Verk av sju kompositörer har nominerats till Opus-priset, som delas ut av de statliga medierna. Det är Zbigniew Bargielski, Jerzy Kornowicz, Aleksander Lason, Pawel Mykietyn, Aleksander Nowak, Ewa Trebacz och Lidia Zielinska. Fyrtiosex verk skickades in till juryn, och priset delas ut den 27 juni vid en galatillställning i Witold Lutoslawskis konsertstudio på Polskie Radio. Opus-priset är det största i Polen, och ger vinnaren 200 000 zloty. Den statliga radion och televisionen delar också ut ett litteraturpris, Cogito. (The News 24 maj 08)

Okänd Mozartmusik tros funnen i Jasna Góra

Ett okänt antal partitur, som tros vara skrivna av Mozart, har hittats i klostret Jasna Góra, erfar tidningen Polska. Polska och österrikiska forskare arbetar nu med fyndet. I klosterarkivet finns över tretusen handskrivna manuskript, varav två tredjedelar är musikaliska verk som spelats av klostrets orkester. På arton av manuskripten står Mozart angiven som kompositör. Noterna har kopierats av klostrets avskrivare på 1700-talet. En särskild kommission undersöker nu fyndet. Jasna Góra-klostret i Czestochowa med den berömda Svarta Madonnan är katolska kyrkans centrum i Polen och ett stort pilgrimsmål. (Polskie Radio 23 maj 08)

2010 blir Chopins år

2010 är det tvåhundra år sedan den polsk-franske kompositören Frederyk Chopins födelse, och 2010 har nu enhälligt utsetts till Chopinår i sejmen. Förberedelser för firandet pågår redan – bland annat renoveras boningshuset i Zelasowa Wola där Chopin föddes. Ett Chopincenter ska också öppnas i Warszawa, lovade kulturminister Bogdan Zdrojewski. (The News 10 maj 08)

Åtta Fryderyk till Kasia Nosowska

Sångerskan Kasia Nosowska och hennes grupp Hey har vunnit åtta Fryderyk för den nya plattan UniSexBlues och MTV Unplugged. Fryderyk är den polska motsvarigheten till Grammy och utdelas av Polska Fonogramakademin. Till bästa kompositör utsågs Wojciech Waglewski. Pianisten Rafal Blechatz vann med sin CD med Chopinpreludier kategorin Bästa inspelning av klassisk musik, som är den mest prestigefyllda. Polska kammarorkestern med den brittiska violinisten Nigel Kennedy vann utmärkelsen Bästa symfoniinspelning. (The News 8 april 08)

Minkowski till Sinfonia Varsovia

Den världsberömde dirigenten Mark Minkowski blir musikalisk ledare för symfoniorkestern Sinfonia Varsovia i Warszawa. Minkowski är fransman med polsk-judiska rötter. Han tänker fokusera på 1900-talsmusik, i första hand Ravel, Stravinsky och Debussy. Första framträdandet blir i juni, och styrelsen hoppas att valet av Minkowski ska innebära ett internationellt lyft för Polens ledande symfoniorkester. (Polskie Radio 10 jan 08)

Ovärderlig Chopinhandskrift köptes in av museum

Chopinmuseets samlingar i Warszawa har berikats med en ovärderlig handskrift, Chopins Impromptu i c moll. Det skrevs 1834, och publicerades först sex år efter hans död publicerades. Det har spelats ofta, men inte förrän nu, efter inköpet av manuskriptet, har verkets autenticitet kunnat fastställas. (Polskie Radio 28 nov 07)

Gorecki ett av världens genier 

Fyra tusen britter har ombetts att skicka in namn på genier – människor som motsvarar konsultfirman Creators Synectics kriterier av ett geni: imponerande resultat, intellektuell kapacitet och kulturell betydelse. De båda forskarna Albert Hoffman and Tim Berners-Lee toppar listan, och bland personer som Nelson Mandela, Steven Spielberg, Harold Pinter har Paul McCartney har engelsmännen röstat fram den polske kompositören Henryk Gorecki, meddelar Polskie Radio stolt. (19 nov 07)

Höstfestival för 50:nde året

Warszawas femtionde höstfestival för nutida musik inleds Filharmoniska hallen i kväll. Nationella symfoniorkestern tillsammans med den finska violinisten Assi Karttunen och den polske organisten Roman Slauzys inleder firandet, och efter verk av Pawel Mukietyn blir det urpremiär på Szalbocz Esztenyis A Look from Afar. Festivalen pågår till 29 september. (Polskie Radio 21 september 07)

Mozart och Beethoven stannar i Polen

Det viktigaste är inte var Mozarts och Beethovens originalnoter befinner sig, utan att de bevaras för eftervärlden. Det säger chefen för universitetsbiblioteket vid Jagellonska universitetet i Kraków. Tusentals tyska dokument som under andra världskriget lagrades på säker plats i Tyskland hamnade efter krigsslutet i Polen. Tyskland stöter med jämna mellanrum, men den polska regeringen är ointresserad av att överlämna de tyska kulturskatterna. Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine kallar manuskripten för de sista tyska krigsfångarna och kritiserar Polen som inte lämnar dem ifrån sig. 1977 överlämnades en del av dokumenten till Östtysklands ledare Erich Honecker: Mozarts Trollflöjten och delar av noterna till Beethovens nionde symfoni. (Sveriges Radio Mitt i musiken 21 augusti 07)

Domingo blir Kraków-operans beskyddare

Den berömde spanske tenoren Plácido Domingo har utnämnts till Krakówoperans beskyddare. Operastyrelsen hoppas att Domingo kommer att närvara vid invigningen av det nya operahuset nästa år, då man planerar att sätta upp en zarzuela-föreställning, där Domingo kommer att delta. Kraków kommer också att bli en av de städer som arrangerar Domingos årliga tävling för unga vokalister, Operalia. (Polskie Radio 1 augusti 07)

Edyta Górniak vill sjunga nationalsången 2012

Popsångerskan Edyta Górniak, uppmärksammad för sin speciella version av nationalsången under fotbolls-VM för fem år sedan, säger att hon gärna vill få samma uppdrag 2012 när Polen och Ukraina gemensamt står värd för Fotbolls-EM. Górniak påpekar att hon nu har fem år på sig att öva, och lovar att sjunga utan raketer den här gången. (Polskie Radio 30 april 07)

Andrzej Kurylewicz död

Den berömde polska jazzmusikern och kompositören Andrzej Kurylewicz har avlidit. Han sågs som en av pionjärerna inom den polska jazzen under Stalintiden – han t.o.m blev utkastad från Musikkonservatoriet i Kraków för att han drogs åt jazzen, som då var illa sedd av myndigheterna. (Polskie Radio 13 april 07)

Chopins piano upphittat

Den berömde polsk-franske pianisten och kompositören Chopins piano har återfunnits hos den engelske samlaren Alec Cobbe. Cobbe, som själv är pianist, hade letat efter ett piano av Chopins favoritmärke, Pleyel, och råkat köpa just det instrument som Chopin använde under sina sista år. Pianot kommer nu att användas vid framföranden av den berömde kompositörens verk. (Radio Polonia 27 mars 07)

Polsk musikstudent bäste cellisten

Den 20-årige cellisten Marcin Zdunik vann den internationella Lutoslawski-tävlingen för cellister i Warszawa. 45 cellister från nio länder deltog. Zdunik, som studerar vid Musikhögskolan i Warszawa har tidigare vunnit cellisttävlingar i Österrike och Tyskland. (Radio Polonia 2 mars 07)

Penderecki komponerar till OS 2008 i Kina

Krzysztof Penderecki, världsberömd kompositör och dirigent, ska skriva musik till invigningen av OS 2008 i Peking. Det sade Ryszard Parulski, vice chef för den polska olympiska kommittén, på söndagen. Penderecki är mest känd för sina verk Till Minne av offren i Hiroshima (1960), oratoriet Dies Irae till minne av dem som mördades i Auszhwitz (1967) och Lukaspassionen (1965). Han har hyllats över hela världen och fått en rad hedersbetygelser, bl.a Unescos pris 1961. (People's Daily 12 feb 07)

Mieczyslaw Wojnicki har avlidit

Sångaren Mieczyslaw Wojnicki avled i går, 13 januari, 88 år gammal. I 40 år arbetade han på musikteatrarna i Poznan och Lódz. På 50-talet framträdde han i kabareten Podwieczorku przy Mikrofonie (Mellanmål vid mikrofonen). (TVP 14 jan 07)

Gloria Artis till Podles

Sångerskorna Ewa Podles och Barbara Nieman-Rachon samt dirigenten Tadeusz Strugala fick på fredagen utmärkelsen Medal Gloria Artis av kulturminister Kazimierz Michal Ujazdowski. (TVP 5 jan 07)

2006

Polsk violinist vann årets stora tävling

Unga Agata Szymczewska vann den prestigefyllda Henryk Wieniawski-tävlingen i år — det är första gången på 15 år som segern går till en polsk violinist. Szymczewska har studerat vid Musikhögskolan i Poznan och Musikskolan i Hanover. (Warsaw Voice 061108)

2007 blir Szymanowskis år

Det polska parlamentet har beslutat att nästa år ska vara Szymanowskis år — det är då 125 år sedan den berömde kompositlören föddes, och 70 år sedan han dog. (Radio Polonia 061116)

Blechacz till Japan

Rafal Blechacz, nybliven vinnare av årets stora Chopintävling beger sig nu på en turné till Japan. På begäran av arrangörerna kommer Blechacz att spela Chopin på samtliga 12 konserter. (Radio Polonia 061106)

Unga polacker dirigerar i världen

27-årige Michal Dworzynski från musikakademin i Warszawa har vunnit en prestigefylld dirigenttävling i London- Priset är 15x000 pund samt ett år som biträdande dirigent hos London Symphony Orchestra.
En annan ung dirigent, Adam Klocek från Kalisz, har i konkurrens med 30 andra dirigenter från hela världen blivit utsedd till gästdirigent hos Arizonas Symphony Orchestra i USA. (
Radio Polonia 061104)

Grechuta begravd

Igår begravdes Marek Grechuta, poet och låtskrivare i Kraków. Han var en av de drivande bakom den berömda kabarén Piwnica pod Baranami. (Radio Polonia 061017)

Klockspelarkongress i Gdansk

150 klockspelare kommer till världskongressen för klockspelare i Gdansk. Staden har två klockspel – ett i Rådhuset och ett i Katarinakyrkan – mirakulöst nog oförstört trots den stora branden nyligen. (Radio Polonia 060717)

Snart premiär för Waters Ca ira

400 personer står på scen i Poznan när Roger Waters (f d Pink Floyd) opera om franska revolutionen får sin urpremiär i sommar. Dirigent är Józef Józefowicz.
Operan, som tog 16 år att skriva, handlar om ett folk som söker sin frihet. I juli i år är det 50 år sedan arbetare i Poznan organiserade sig till de första strejkerna mot kommunistregimen. Pansardivisioner beordrades ut mot de strejkande och ca 75 personer dödades. (
DN/Bulletinen 060509)

Amerikanskt pris till polsk kompositör

Den polska kompositören Marta Ptaszynska har tilldelats det prestigefyllda amerikanska Dankpriset för år 2006. Priset delas ut till särskilt förtjänstfulla tonsättare för stora ensembler. (Poland.pl)

Världspremiär i Poznan

Roger Waters (ex-medlem i Pink Floyd) opera, Ca ira eller There is hope får sin världspremiär den 7 juli i Poznan. Uppförandet sammanfaller med 50-årsminnet av kravallerna mellan arbetarna och den kommunistiska regimen. (TT Spektra)

Rafal Blechatz fick fint pianopris

Blechatz, som vann årets prestigefyllda Chopin-tävling i Warszawa tilldelades på onsdagen Voice of Warsaw's stora musikpris. (Voice of Warsaw)

Kulturfondens stora pris till Mozdzer och Jarocki

Jazzpianisten Leszek Mozdzer (som vi kunde höra många gånger i Jazzradion i höstas) och teaterregissören Jerzy Narocki har fått den polska kulturfondens stora pris. Priset, som delades ut för trettonde gången, har tidigare gått till en lång rad kulturpersonligheter som Magdalena Abakanowicz, Pawel Altheimer, Norman Davies, Zbigniew Herbert, Andrzej Wajda m. fl. (TVP)

Välbetald dirigent

Det har väckt uppseende att dirigenten Grzegorz Nowak har tjänat halvannan miljon under 18 månaders tjänstgöring vid Poznans filharmoni. I det officiella kontraktet – som löper ut 2016 – anges hans grundlön till 10 000 zl brutto. Men utöver det har han papper  från kulturdepartementet som tillförsäkrar honom ytterligare 20 000 zl – per konsert. (Glos.com)

Sverige – Polen

Roman Maciejewski den polske kompositören som blev förälskad i ett piano och flyttade till Göteborg. Michal Wesolowski berättar om en annorlunda tonsättare och ett annorlunda livsöde. >>

Gotlänningar till kulturfestivalen Probaltica Visby Jazztrio och Gotlands Blåsarkvintett deltar i år i den stora kulturfestivalen Probaltica som pågår hela maj i Warszawa, Torun och Grudziadz. Kvintetten ska också ingå i den stora Europeiska Symfoniorkestern, som består av musiker från hela Östersjöregionen. Symfoniorkestern ska bl.a spela verk av årets hedersperson, tonsättaren Karol Szymanowski. (helagotland.com 2 maj 07)

Anna Maria Jopek den polska jazzsångerskan kom för några veckor sedan med en ny skiva: Secret på EmArcyUniversal. Det tycks bara vara Svenska Dagbladet (060510) som har recenserat den på nätet. >>

Bröderna Jablonski till Skåne Världsberömda pianistduon Peter & Patrik Jablonski kommer till Perstorps Folkets Hus (9.11) och Landskrona Teater (11.11) och framför verk av Mozart och Chopin.
Bröderna Jablonski, som är blekingar med polskt påbrå, inbjöds nyligen av regeringen att representera Polen vid ett polsk-tyskt minnesevenemang då de spelade musik av Chopin. (
Bulletinen 0611)

Nun debuterar på skiva Den polska electrogruppen Nun kommer med sin första skiva på det svenska bolaget Sunstream. Nun har länge varit den mest populära gruppen i sin genre, och har medverkat på festivaler och konserter i Tyskland och Polen. Musiken ska också gå att hämta på skivbolagets hemsida från 1 mars. Sunstream

Svenskt band stoppas i Polen Det svenska svartmetallbandet Dark Funeral, som spelar satanistmusik, skulle ha spelat i Lodz och Katowice i mars, men konserterna är inställda på grund av de rådande politiska förhållandena. (Sydsvenskan)

Kören Ymna till Wroclaw Damkören Ymna från Göteborg kommer att sjunga på de svenska kulturdagarna i Wroclaw i mars. Deras specialité är folkliga koraler, som folk sjöng dem före orgelns tid.

Polskt pianoverk på ny skiva Works of Maciejewski — pianoverk inspelade av Michal Wesolowski m. fl. Rec. >>

Besöksstatistiken för Bulletinen sköts av Googles Analytics. >>

HEM

Arkiv

Sverige–Polen

Ekonomi & Politik

Energi

EU

Kommunikationer

Kultur

Konst

Litteratur

Medier

Miljö

Modern historia

Musik & dans

Teater & film

Traditioner

Religion

Samhälle & ekonomi

Sjukvård

Sociala frågor

Sport

Utbildning