Konstnärer syr ihop Sverige och Polen på färjan
Work in progress på Stena Baltica 18 oktober kl 9.00 från Karlskrona och 21.00 från Gdynia. Nästa tur går till våren, den 24 april, samma tider.
I myter och sagor från hela världen kan man läsa om fredsvävare, spinnerskor och sömmerskor. Den textila traditionen har en stark och symbolisk plats i dessa berättelser. På färjan mellan Polen och Sverige kommer fyra konstnärer att arbeta tillsammans för att sy ihop nya berättelser: Annika Ekdahl, Helene Hortlund, Malgorzata Markiewicz och Julita Wojcik. Deras arbete förbinder länderna symboliskt och fysiskt och visas i sin helhet under sommaren 2008 då en rad polska unga samtidskonstnärer invaderar konsthallar, museer, kulturcenter och stadsrum i Blekinge län.
Att använda sig av textila tekniker innebär oundvikligen att förhålla sig till en lång kvinnlig tradition. Precis som t.ex. gobelängerna förr skildrade dåtidens politik och vardag kommer konstnärerna på färjan att arbeta med vår tid. De tre nornorna i den fornnordiska mytologin spann människors livstrådar och representerade historien, nuet och framtiden. De fyra konstnärerna på färjan kommer att göra detsamma i material och ämnen.
De kommer att utgå från en hytt men har möjligheten att arbeta i både stor och liten skala också på andra platser på färjan. Från den intima, nästintill klaustrofobiska, privata hytten kan arbetet leta sig ut till gemensamma utrymmen eller sprida sig över havet. Tidigare har de arbetat med allt från gobeläng, broderi, stickning och virkning till den bortkastade, trasiga, oönskade textilen som återbrukats.
En färjetur sträcker sig över lång tid och passagerarna är samlade på en liten yta. Det finns tid att försjunka i tankar och arbete. Konstnärerna bjuder därför in resenärerna att vara delaktiga i samtal och det finns möjlighet för dem att arbeta med utvalt material.
Gränsen mellan grannländerna Polen och Sverige är inte synlig ute till havs. Varje dygn avgår tre fullastade färjor mellan Karlskrona och Gdynia. Att mötas vid horisonten kan öppna nya passager mellan länderna. Vad betyder identitet och att höra till är vi européer, svenskar, polacker eller utopiernas världsmedborgare? Är vi antingeneller? Skapar vi vår identitet i motsatsen till något annat, till något vi inte är? På färjan kan konsten starta ett samtal kring detta.
Samtidigt med konstresorna arrangeras kulturmingelkryssar med olika teman och extra kulturprogram. På terminalerna kommer resenärer att kunna hämta textilt material att själva arbeta med under färjeturerna.
Välkommen ombord!
Projektet, som är en del av konstprojektet Grannar visas i sin helhet sommaren 2008.
I samarbete med Polska Institutet >>, Stena Line >> och Blekinge Museum >>