Frågor kring korruptionshärvan

Publicerat 2018-11-16

Marek Chrzanowski, chef för polska Finansinspektionen, KNF.
Foto: Chepry (Andrzej Barabasz), wikipedia.

Den polska Finansinspektionens (KNF) chef Marek Chrzanowski utnyttjade sin ställning och hotade med att lägga beslag på Getin Noble Bank, ägd av miljardären Leszek Czarnecki. För att rädda banken skulle Czarnecki anställa en okänd jurist från landsorten Grzegorz Kowalczyk och betala honom 1 % av bankens framtida värde.

Den slutsatsen kan man dra av vad som hittills framkommit i tidningen Gazeta Wyborczas granskning.

Det är ett förfarande som saknar stöd i lagen – ja rena maffiametoder. Man fixar det snyggt: kontroll, svartlistning eller en lagändring så att en bank efter beslut av Finansinspektionen tar över en annan. De som inte accepterar förlorar allt.

En lång rad frågor kvarstår att besvara.

Agerade KNF-chefen Chrzanowski på egen hand eller var han bulvan för andra? Vilken roll spelade Centralbankens (NBP) Adam Głapiński?

Chrzanowski erbjöd i mars ett ”skyddsparaply” åt Czarneckis bank Getin Noble Bank. Czarnecki anade oråd och spelade in samtalet på band, och där kan man nu höra KNF-chefen Chrzanowski säga:

– Jag har förbundit mig till något.

Chrzanowski och Czarnecki besöker Centralbankschefen Glapiński – en man som sedan länge står PiS-ledaren Jarosław Kaczyński mycket nära och som ligger bakom Chrzanowskis snabba karriär. Samtalet med Glapiński spelades emellertid inte in. Även relationerna mellan den unge Chrzanowski och premiärminister Mateusz Morawiecki bör redas ut – varför beviljade Morawieckis bank miljonlån till en ung man utan större inkomster?

En annan viktig fråga är om regeringen skyddar Marek Chrzanowski. Visserligen tvingades han att avgå som chef för Finansinspektionen och justitieminister Zbigniew Ziobro förkunnade triumfatoriskt att åklagarmyndigheten tagit sig an ärendet. Men Antikorruptionsbyrån (CBA) kom inte in för att säkra bevis förrän Chrzanowski ostört härjat på sitt kontor i flera timmar. Lät man honom undanröja bevisen i lugn och ro först?

Är staten verkligen så effektiv som man vill ge sken av? Chefen för en statlig institution, Finansinspektionen, kommer med korruptionsförslag. Justitieministern får enligt egen utsago veta det genom medierna sex dagar efter att ärendet hamnat hos åklagaren. Rimligen måste både säkerhetspolisen och premiärministern ha larmats. Fick inte Finansinspektionen hjälp av säkerhetspolisen? Visste ingen att Chrzanowski hittade inte mindre än tre lukrativa jobb – på Börsen, i Getin Bank sam i Idea Bank – åt en oansenlig jurist från landsorten.

Justitieminister Ziobro säger att han personligen ska övervaka undersökningen – vad betyder det? Hittills har han huvudsakligen ägnat sig åt att hänsynslöst bekämpa den politiska oppositionen och sina personliga fiender inom partiet. Varför vill han inte inrätta en oberoende parlamentarisk kommission i detta ärende?

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten för tre år sedan talade man högt och gärna om hederlighet och transparens. Nu visar det sig att högt uppsatta PiS-politiker förmodligen står bakom århundradets korruptionshärva. Att driva banker till ruinens brant, sedan överta dem för en symbolisk summa och nationalisera dem är ett brott; ett brott som drabbar bankkunderna med sina besparingar, bankväsendet och statens trovärdighet. Manipuleringen med lagar som omformuleras efter behag och behov och tvingas igenom parlamentet avslöjar de styrandes korruption och demoralisering.

Den här härvan blir inte lätt att sopa under mattan.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Pawlikowskis film Cold War fick en europeisk Oscar

Publicerat 2018-11-16

Ur filmen Cold War av den polske regissören Paweł Pawlikowski.

Paweł Pawlikowskis nya film Cold War har tilldelats det Europeiska filmpriset. De första åtta pristagarna offentliggjordes på torsdagen, och Cold War fick sitt första pris för klippningen. Den har gjorts av Jarosław Kamiński som klippte Pawlikowskis Oscarsbelönade film Ida för några år sedan och flera andra kritikerrosade filmer.

I motiveringen skrev juryn att övergångarna i filmen är ”meningsfyllda och emotionella, nästan som i poesin”. Vidare står det: ”Detta poetiska sätt att klippa ihop scenerna understryker historiens sensualism, leder sina protagonister genom tiden och understryker deras rumsliga isolering från varandra, det fragmentariska i deras relation och oförmågan att vara tillsammans”.

Cold War har nominerats till inte mindre än åtta priser, och Pawlikowski och hans film har nu chansen att vinna ytterligare fem priser: för bästa film, för bästa skådespelerska (Joanna Kulig), bästa skådespelare (Tomasz Kot) samt för bästa regissör och bästa manus (författare är Paweł Pawlikowski själv). Resultatet får vi veta den 15 december i Sevilla där priserna delas ut i år.

Pawlikowskis film är också Polens kandidat till Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Tidigare i år har filmen fått Guldpalmen för bästa regi vid filmfestivalen i Cannes och Guldlejonet på filmfestivalen i Gdynia.

Cold War handlar om kärleken mellan Zula och Wiktor och utspelar sig under 1950-talets kalla krig i Europa. Den kritikerrosade filmen spelas just nu på biograferna runt om i Sverige.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Gigantisk korruptionshärva med PiS-politiker i bakgrunden

Publicerat 2018-11-15

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

En stor korruptionshärva med koppling till premiärminister Mateusz Morawiecki är under uppsegling i Polen. Det handlar om Finansinspektionens chef Marek Chrzanowski som i mars i år erbjöd sig att rädda bankiren och miljardären Leszek Czarneckis problemtyngda Getin Noble Bank med hjälp av en jurist, Grzegorz Kowalczyk. Ersättningen för Kowalczyk ska uppgå till miljoner złoty (ca 100 miljoner kronor).

Men Czarnecki spelade in samtalet och gjort polisanmälan. En gigantisk korruptionshärva med inblandade politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) högsta toppen?

Det ekonomiska stjärnskottet Marek Chrzanowski, född 1981, är en mycket ung chef för den polska Finansinspektionen, tillsatt av förra premiärministern Beata Szydło. Under sin tid som ännu yngre anställd på Handelshögskolan i Warszawa beviljades han ett miljonlån av premiärminister Mateusz Morawiecki, då chef för en stor bank i Polen.

Chrzanowski bjuder alltså in bankiren och informerar om att det finns fungerande störningsapparatur i rummet och att alla försök att spela in samtalet är dömda att misslyckas. Czarnecki är dock beväpnad med tre inspelningsapparater varav en är så ålderstigen att störningsapparaturen inte biter på den. Mötet i mars 2018 blev inspelat, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Den 7 november 2018 görs bankir Czarnecki en polisanmälan. Chrzanowski vägrar att uttala sig och än mindre att avgå, men efter bara några timmar kommer hans avskedsansökan. På premiärminister Morawieckis begäran har han i all hast återvänt från en tjänsteresa. Han gick direkt till sitt kontor där han låste in sig. Inte förrän han han öppnar får Antikorruptionsbyrån komma in för att säkra bevis.

Fem dagar senare får premiärminister Morawiecki och justitieminister Zbigniew Ziobro, även riksåklagare, kännedom om det hela, och frågan är naturligtvis varför det dröjde så länge. Ziobro understryker dock att ärendet hanteras mycket snabbt till skillnad från hur det gick till när den förra regeringen skulle ta itu med Amber Gold-affären.

Oppositionspartierna kräver att en undersökningskommission ska tillsättas eftersom affären ”berör det politiska toppskiktet”. Man begär också ett extra parlamentsmöte för att debattera frågan. Detta finner regeringen onödigt – ärendet hanteras på ett snabbt och trovärdigt sätt, och för övrigt är ärendet inte politiskt, menar man.

Men nu finns det en andra botten i det hela. När brottsanmälan lämnats in – medan myndigheterna låtsades inte veta om någonting (sen när får sig premiärministern och riksåklagaren nyheter av denna dignitet genom medierna?) – har parlamentet i expressfart antagit en lagändring. Nu kan banker för en symbolisk summa (1 złoty) ta över andra banker som är i dåligt ekonomiskt skick. Enligt radio RMF drevs lagändringen igenom av just FI:s chef Marek Chrzanowski. Hans agerande som var brottsligt i mars blev plötsligt helt legalt.

I dagsläget är det svårt att avgöra vem som ville ta över banken (själv menar Czarnecki att Chrzanowski ville få hans bank på fall), varför Czarnecki väntade så länge med sin anmälan, vilken roll högt uppsatta PiS-politiker och chefen för Bank Polski har spelat och vem stod bakom Chrzanowski.

En sak är dock säker: en gigantisk korruptionshärva rullas upp med högt uppsatta PiS-politiker i bakgrunden.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Den 11 november – Warszawa brann av bengaler och skam

Publicerat 2018-11-14

I söndags den 11 november firade Polen sin 100:e självständighetsdag. En stor och viktig dag för alla polacker. Många ville gå ut och fira – fast inte med de styrande, inte med nationalisterna och inte med oppositionen – bara fira och reflektera. En kvarts miljon människor deltog i marschen enligt polisens beräkningar, men trots det hamnade firandet i skuggan av den extrema nationalismen.

Självständighetsmarschen, som sedan nio år organiseras av nationalisterna, gick relativt lugnt genom centrala Warszawa. Inga stora incidenter rapporterades. ”Bara” en EU-flagga brändes, bengaler avfyrades i mängder och kastades mot motdemonstranter med baneret Konstytucja (Konstitutionen). Ingen förödelse och personskador dock. Polisens och militärens närvaro på gatorna var osedvanligt stor.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

De styrande från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) gick tillsammans med nationalisterna. De gick i spetsen för marschen med idel vit-röda flaggor men extremhögerns flaggor syntes tydligt och deras slagord var ingalunda fredliga. Hat och hot gjorde sig gällande som vanligt. Därmed gick regeringens absurda försök att civilisera nationalisterna med sin närvaro om intet.

PiS-regeringen har haft tre år och stora resurser för att organisera en egen marsch och bygga ett bibliotek eller museum som kunde lämna ett bestående spår av 100-årsfirandet av den polska självständigheten. Istället valde man tre dagar innan den 11 november att gå tillsammans med nationalisterna. Många polacker kände ett behov av att gå ut på gatorna och fira, känna gemenskap och stolthet över sitt fosterland. Och detta hade makthavarna kunnat tillfredsställa. Men Lag och Rättvisa valde istället en annan lösning och nu kommer man för alltid minns den 11 november 2018 som dagen då president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki gick hand i hand med nationalisterna – på nationalisternas villkor. Nyheten om denna mesallians har spritts över hela världen och PiS-regeringens arga dementier kan inte ändra det.

En annan viktig sak är att inga utländska gäster var med. Samtliga hade tackat nej till att delta i högtidligheterna och orsaken var inte det i Paris hållna firandet av första världskrigets slut. Högtidligheterna hade ju kunnat arrangeras på självständighetens afton. När Polen 2014 firade 25 år av frihet och demokrati deltog många utländska gäster, bland dem USAs president Barack Obama. Nu står Polen ensamt och isolerat.

Den ende europeiske toppolitiker som deltog de i den officiella kransnedläggningen vid Okände soldatens grav var EU-kommissionens ordförande Donald Tusk. Som polack och tidigare premiärminister kände han att hans plats denna dag var i Polen. Han hälsades inte välkommen och förpassades till femte raden.

Dagen lämnade efter sig en lättnad över att inga upplopp eller större incidenter inträffade, men även avsmak för att man inte kunnat skapa en gemenskapskänsla och ett gemensamt firande eftersom ett parti i tre långa år har förolämpat stora delar av det polska folket och vägrat dem deras rättigheter och friheter. Det var inte detta som Piłsudski, Dmowski, Daszyński och Paderewski kämpade för. Dagens Polen ligger långt från det som mina mor- och farföräldrar berättade om: ett lyckligt Polen, ett mentalt, kulturellt, politiskt, juridiskt, militärt enat Polen efter 123 år av icke-existens. För hundra år sedan drömde miljoner polacker om att parlamentet skulle rösta fram en polsk författning. Idag ser man ordet Konstytucja som uppviglande mot regeringen.

Hoppet ligger återigen hos folket. Nu som då.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS och nationalisterna hand i hand

Publicerat 2018-11-10

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

Efter flera dagar av kaos och ömsesidiga avfärdanden har PiS-regeringen kommit överens med extremhögern om en gemensam marsch. På Självständighetsdagen, söndagen den 11 november, kommer president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki marschera hand i hand med nationalister.

Marschen som officiellt heter Dla Ciebie, Polsko! (För dig, Polen!) börjar klockan 14 och en timme senare ska presidenten hålla sitt tal. Den första timmen kommer man att sjunga patriotiska sånger. Först ska regeringens representanter och presidenten marschera, eskorterade av armén, och sedan nationalisterna från ONR (National-Radikala lägret) och Allpolsk ungdom (Młodzież Wszechpolska).

I överenskommelsen har regeringen avstått från det tidigare kravet att enbart vit-röda flaggor skulle få tas med. Inte heller motsätter man sig längre banér som kan ha främlingsfientliga och rasistiska budskap. Intressant nog är det bara en muntlig överenskommelse och det finns inget dokument som i framtiden skulle kunna vittna om PiS-regeringens samröre med den extrema nationalismen.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz betonar att om det förekommer lagstridiga slagord och symboler kommer hon att upplösa marschen även om presidenten och premiärministern är med.

Försvarsministern har meddelat att armén tillsammans med polisen vakar över säkerheten på Warszawas gator på söndag. På flera platser i staden syns redan militära pansarvagnar. Militärer på gatorna väcker värsta tänkbara associationer hos polackerna och ger upphov till rykten om att makthavarna – liksom sina kommunistiska föregångare – vill pacificera människor på gatorna. Nationalisterna ska de ju marschera arm i arm med …

Premiärminister Morawiecki försäkrade på fredagskvällen att det finns plats för alla under den vit-röda flaggan och bjöd in alla polacker till att vara med.

Det är dock mycket tveksamt om de flesta polacker vill delta i ett evenemang där de styrande legitimerar den extrema nationalismen och som i så hög grad strider mot Piłsudski-andan. Piłsudski sa en gång att ett folk som inte kan sitt förflutna förtjänar inte en bra framtid.

Den gamle marskalken vänder sig i graven idag.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polen 100 år. Självständighet och suveränitet?

Publicerat 2018-11-10

Marskalk Józef Piłsudski, Polens förste president.
Foto från Centralne Archiwum Wojskowe.

Den 11 november firar Polen 100 år som suverän stat. Det är en stor och viktig dag för alla polacker. Både polska myndigheter, nationalister och vanliga polacker kommer att minnas och glädjas åt det, om så på olika sätt. Marskalk Józef Piłsudski och hans legioner, hans politiska motpol Roman Dmowski, slaget om Warszawa, mellankrigstidens fram- och motgångar tillhör det kollektiva minnet och den nationella mytologin.

Läs vidare >>

PiS kritiserar inställd nationalistmarsch

Publicerat 2018-11-09

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

Självständighetsmarschen är inte något avslutat kapitel bara för att borgmästarna i Warszawa och Wrocław har stoppat dem i sina städer av oro för medborgarnas säkerhet.

I statliga TVP, som är tätt knutet till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), hör man röster som hävdar att det är vänsterliberaler med falska anklagelser och provokationer som försöker misskreditera polska patrioter som vill samlas för att hylla Polens självständighet.

President Andrzej Duda och PiS hoppade ju nyligen av nationaliströrelsens marsch eftersom arrangörerna National-Radikala Lägret ONR) inte kunde acceptera att de inte fick ha med sina grönsvarta fanor – PiS krävde att endast nationens vitröda flagga skulle få förekomma under demonstrationen. Presidentkansliet arrangerar nu i all hast tillsammans med Försvarsdepartementet en egen marsch helt utan politiska flaggor, och Duda hoppas att den ska förlöpa lugnt och värdigt i ett hav av polska flaggor.

Men alla känner sig inte lugna – amerikanska ambassaden i Warszawa påminner om den stora nationalistmarschen förra året som gick av stapeln under paroller som Blod! Gud! Ära! och Ett vitt Europa! Ambassaden uppmanar sina medborgare att inte delta i årets marsch, att undvika folksamlingar och hålla låg profil.

I allt detta tumult har den konservativa tidningen Rzeczpospolita låtit göra en opinionsundersökning för att ta reda på vad vanliga polacker anser i frågan. Det visar sig att en övervägande majoritet stöder borgmästarna som stoppat demonstrationerna. Bara 2 % av de svarande avser att delta i någon av marscherna, 19 % skulle kunna tänka sig att vara med medan 79 % absolut inte ställer upp i ett sådant tåg. För säkerhets skull frågade opinionsinstitutet Ibris också om man visste vad den 11 november är för en dag, och det visste de flesta. (TVP, Rzeczpospolita och wB 9 nov 18)

Stefan Michnik begärs utlämnad från Sverige

Publicerat 2018-11-08

Justitieministern och riksåklagaren Zbigniew Ziobro utfärdade på torsdagen en europeisk arresteringsorder för Stefan Michnik, f.d. domare under kommunisttiden, och vill ha honom utlämnad.

Michnik, som bor i Sverige, är halvbror till Adam Michnik, chefredaktör på den liberala tidningen Gazeta Wyborcza.

Statliga IPN (Nationella Minnesinstitutet) anklagar Stefan Michnik för ett trettiotal brott under åren 1952–1953 och vill åtala honom på ett stort antal punkter. Några av dem handlar om de dödsdomar som Michnik utdömt till oppositionella under kommunisttiden.

Michnik, som föddes 1929, gick med i kommunistpartiet 1947 och var under åren 1950-53 anställd vid militärdomstolen i Warszawa. I samband med kommunistregimens antisemitiska kampanj 1968 hoppade han av och flyttade till Sverige. Numera är han sedan länge svensk medborgare. På 1970-talet stödde han liksom sin bror den demokratiska oppositionen i Polen. Han arbetade bland annat med Radio Free Europe och skrev artiklar om Pragvåren 1968 i den polska tidskriften Kultura som gavs ut av exilpolacker i Paris.

Polen har redan flera gånger försökt få honom utlämnad från Sverige, senast 2005. Men svensk domstol avvisade kravet på utlämning eftersom brottet var preskriberat enligt svensk lag.

På den tiden gällde 25 års preskriptionstid för mord, men för åtta år sedan ändrades lagen och mord blir inte längre preskriberade. Dock finns en tidsgräns – brottet ska ha begåtts efter 1 juli 1985.

Stefan Michnik, som idag är 89 år gammal, har tidigare sagt att han tror att kraven på att få honom utlämnad snarast handlar om att försöka misskreditera halvbrodern Adam Michnik. (Natemat.pl och wB 8 nov 18)

PiS arrangerar egen Självständighetsmarsch

Publicerat 2018-11-07

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

När Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz nu stoppar Självständighetsmarschen den 11 november uppstår frågan vad regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ska ta sig för. Partiet har kommit fram till en lösning – en egen marsch.

Borgmästaren motiverar sitt förbud med att marschen är farlig, strider mot lagen och inte stämmer med hur 100 år av Polens självständighet borde firas.

Nationalisterna rasar och hotar att ändå hålla sin marsch – spontant, så att säga.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

Situationen är alltså komplicerad. Nationalisterna organiserar sin årliga marsch, president Andrzej Duda och representanter för PiS tänker delta – under förutsättningen att enbart vit-röda polska flaggor ska vara med. Det går nationalisterna inte med på, de vill ha den ökända ONR-flaggan som onekligen väcker mycket obehagliga associationer. Presidenten och regeringspartiet drar sig ur, deras medverkan skulle sända alltför graverande signaler. Det officiella firandet har förlorat ett viktigt inslag, och det som kvarstår är några kransnedläggningar och monumentavtäckningar – trots den strida ström av pengar som avsatts för ändamålet.

Sannolikheten för upplopp är mycket stor och vi kan inte äventyra allmänhetens säkerhet. Det finns också risk för terrorbrott, anser Gronkiewicz-Waltz.

Den krisartade situationen inom polisen samt det stora antal evenemang som hålls just denna dag gör att borgmästaren inte kan ta på sig ansvaret för säkerheten på gatorna den 11 november. Redan i juni har hon vänt sig till Inrikesdepartementet och bett om stöd. Hon pekar på vilka som står bakom marschen och påminner om de tidigare årens allvarliga incidenter. Hon har också vid två tillfällen ansökt om att ONR (National-Radikala Lägret) ska förklaras olagligt. Justitieminister Zbigniew Ziobro har inte ens svarat på hennes ansökan.

De extrema nationalistiska, rasistiska och homofoba kretsar som står bakom marschen har bjudit in både inhemska och utländska nynazister, konstaterar Hanna Gronkiewicz-Waltz och påminner om Europaparlamentets resolution som uppmanar medlemsstaterna att vidta bestämda åtgärder mot alla nynazistiska rörelser och organisationer.

Vad kan förbudet ha för konsekvenser? Naturligtvis kan det få motsatt effekt. Aggressionsnivån kan stiga och det kan bli riktigt obehagligt på Warszawas gator på söndag. Räcker det med antaganden för att förbjuda en demonstration? Ombudsmannen för mänskliga och medborgerliga rättigheter undersöker saken. Oppositionen uppmanar Gronkiewicz-Waltz att tillåta marschen men vara beredd på att upplösa den så fort det uppstår störande beteenden och lagbrott. Men då kan det vara för sent i en till det yttersta tillspetsad situation. Vart kommer tusentals uppjagade frustrerade människor att gå och vad kommer de att göra?

Inrikesdepartementet hävdade i morse att det bara blir sporadiska våldshandlingar under nationalisternas marsch. Ett förbud blir en provokation som åstadkommer blodsutgjutelse i huvudstaden, sa biträdande inrikesminister Paweł Szefernaker i ett tydligt försök att misskreditera Warszawas avgående borgmästare som tillhör regeringspartiets allra största motståndare.

För att lösa krisen har nu president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki träffats och kommit överens om att organisera en egen ”vit-röd marsch” som en del i det officiella firandet av Självständighetsdagen. På så sätt tvingas alla andra demonstrationen lämna väg för regeringsmarschen. Det återstår att se om nationalisterna kommer att respektera de myndigheter som så ihärdigt har flörtat med dem under lång tid.

Det väntas en het Självständighetsdag på söndag.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Självständighetsmarschen den 11 november stoppas

Publicerat 2018-11-07

Från marschen på Självständighetsdagen 2017.
Foto: FB.

Nu stoppar Warszawa den planerade Självständighetsmarschen genom huvudstaden.

Det finns flera skäl till att vi stoppar marschen, säger borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz. Det första är säkerhetsskäl och det andra är historiska skäl. Polen och Warszawa har redan lidit tillräckligt på grund av aggressiv nationalism. Vi vet att det kommer hit nyfascistiska grupper från hela Europa för att delta i marschen, och det är inte ett värdigt sätt att fira Polens 100-årsjubileum som suverän stat.

I juli tog jag kontakt med inrikesminister Joachim Brudziński, för att diskutera säkerheten under vårt gemensamma firande den 11 november, men han har inte svarat, han ville inte tala med mig, säger Gronkiewicz-Waltz. Förra året kom rapporter om alla fascistiska och rasistiska slogan som skanderades ”Gud! Ära! Fäderneslandet!”, och EU-parlamentet har i sin resolution uppmanat medlemsstaterna att vidta säkerhetsåtgärder. Tillträdande borgmästaren i Warszawa Rafał Trzaskowski är överens med mig om åtgärden, säger Gronkiewicz-Waltz. Jag har också skrivit till justitieminister Zbigniew Ziobro om det olämpliga i att den som leder marschen är förtroendevald inom National-Radikala Lägret, ONR.

Inledningsvis avsåg president Andrzej Duda och topparna inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att delta, men de har lämnat återbud. Regeringspartiet ansåg att alla skulle vandra tillsammans under endast den polska vitröda flaggan. Men arrangörerna, den ultranationalistiska rörelsen ONR, krävde att få ha med sina egna flaggor och emblem under marschen. ONR har överklagat beslutet att stoppa marschen.

Tidigare har borgmästaren Rafał Dutkiewicz förbjudit nationalisterna att arrangera en liknande marsch i Wrocław. (natemat.pl 7 nov 18)

Skolstarten är dyr för polska familjer

Publicerat 2018-11-06

Skolstarten blir en ekonomisk belastning för barnfamiljerna.
Foto: Michał Leszczyński .

Det svider i plånboken när de polska barnen börjar skolan på hösten. Familjerna lade i genomsnitt ut 1050 złoty (motsvarande 2720 svenska kronor) per elev i samband med skolstarten i år. Enligt officiella beräkningar ska det räcka med 742 złoty (1925 kr), men på den summan klarar sig bara 5 % av barnfamiljerna.

Statliga opinionsinstitutet Cbos har granskat kostnaderna vid skolstarten för att ta reda på hur höga de egentligen är, rapporterar föräldrasajten Mamadu.pl.

I år betalade staten för första gången ut ett skolstartsbidrag på 300 złoty per barn, och de pengarna räcker till ett startpaket, om man tar den billigaste varianten. Men sedan kommer de stora utgifterna, säger familjerna. När man går med sitt barn till skolan första dagen är det en hel del som ska betalas, extra böcker, måltider, resor, försäkringar. Man kommer lätt upp i 1000 złoty (2600 kr) extra per barn under de första två månaderna. Skolavgifter reduceras i allmänhet för familjer med flera barn, men det borde finnas skolrabatter på sådant som alla måste ha, säger föräldrarna.

I beräkningarna för utgifter har också räknats in kostnaden för privatlektioner och extrakurser som barnen behöver, resor till och från träningar osv. (mamadu.pl nov 18)

Regeringspartiets nederlag i lokalvalen

Publicerat 2018-11-06

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tog hem fyra av 107 borgmästarposter i söndagens andra omgång av lokalvalen. Av resten, 103 poster, gick två till Vänsteralliansen (SLD), en vardera till Bondepartiet (PSL) och Kukiz’15. 22 borgmästare tillhör Medborgarkoalitionen (KO) och resten valdes bland partilösa kandidater. Särskilt de stora städerna hamnade utom räckhåll för regeringspartiet.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS-parlamentarikerna är uppenbart besvikna även om de ihärdigt upprepar sitt mantra om valseger, partiet har förlorat även i städer där man hittills haft makten. Officiellt skyller man på en dålig valkampanj och bristande politisk analys, och PiS-parlamentariker som vill vara anonyma hävdar att konflikten inom partiet orsakat det otillfredsställande resultatet.

Inte oväntat börjar man leta efter syndabockar, och många hävdar att maktkampen mellan nuvarande premiärministern Mateusz Morawiecki och justitieminister Zbigniew Ziobro var orsaken till nederlaget.

Faktum kvarstår att valutgången borde vara ett allvarligt varningstecken för regeringspartiet med tanke på de kommande valen – till Europaparlamentet i maj 2019, parlamentsvalet nästa höst och presidentvalet 2020. Men redan nu står det klart att det konservativa och populistiska Lag och Rättvisa inte är någon monolit som är omöjlig att besegra och att den nuvarande politiska situationen inte kan förändras. Det är en viktig psykologisk signal såväl för väljare som för politiker.

Utgången av lokalvalen visar också hur dramatiskt delat Polen är. Landsbygden är fortfarande PiS-vänlig. Den polska landsbygden är fattigare, mer kontrollerad och saknar ofta tillgång till oberoende medier vilket gör att de är ständigt utsatta för den statliga televisionens aggressiva propagandaström. Det pekuniära argumentet i form av till exempel barnbidraget är också mest övertygande där. Stora och mindre städer är öppnare, liberalare i sina övertygelser och har tillgång till olika mediala budskap. Dessutom tycks väljarna i ökande grad nu misstro PiS och dess regeringsmetoder – aggressiviteten, demoraliseringen, intoleransen och det hotfulla klimatet som brer ut sig i Polen.

Den parlamentariska oppositionen borde följaktligen dra sina slutsatser av söndagens valutgång. Det krävs ett alternativ till PiS populistiska politik, ett alternativ som kan få folk med sig och visa att de nuvarande makthavarna saknar förmågan att ta på sig ansvaret för landets framtid. För allt PiS gör är att spela på folks lägsta instinkter och känslor. PiS-politik grundar sig inte på rationella överväganden, kunskap om världen, ekonomin och politiken utan på ett envist förnekande av allt den polska demokratin hittills har åstadkommit. Därför bör oppositionen visa ett konstruktivt och positivt alternativ till dagens destruktiva och rent av farliga politik.

Om oppositionen lyckas med att lägga fram ett konstruktivt integrerande program och om människorna inser att opportunismen inte lönar sig för att PiS inte varar för evigt kan den farliga utvecklingen fortfarande stoppas.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Femtio döda i helgtrafiken i Polen

Publicerat 2018-11-06

Femtio personer omkom och 502 skadades på de polska vägarna under Allhelgonahelgen. Det är facit för de fem dagar i början av november när polackerna går man ur huse för att köra till sina hemtrakters kyrkogårdar och smycka de avlidnas gravar.

Polisen grep också 1300 rattfyllerister.

Från samma period förra året rapporterades 43 omkomna och 550 skadade. (Polskie Radio 5 nov 18)

Donald Tusk förhördes igen om Amber Gold

Publicerat 2018-11-05

Amber Golds logga.
Foto: Patryk Matyjaszczyk, wikipedia.

I sju timmar frågades Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på måndagen ut av den PiS-ledda parlamentariska kommission som granskar Amber Gold-affären från 2012*. Han var formellt kallad som vittne men det uppenbara syftet är att manövrera ut honom från polsk politik.

Efter det tv-sända förhöret kan webb-Bulletinen konstatera att kommissionen idag led ett stort nederlag.

Ordföranden Małgorzata Wasserman har i flera år hävdat att Tusk personligen var ansvarig för hela affären. Idag försökte hon i stället visa att Tusk som premiärminister inte haft kontroll över varken åklagarmyndigheten, polisen, bankinspektionen eller säkerhetspolisen.

Det rådde en påtaglig nervositet bland kommissionens deltagare vilket resulterade i aggressivitet, insinuationer och återkommande försök att förödmjuka och avbryta Tusk. Och varje gång den förre regeringschefen skulle svara stängde Wasserman märkligt nog av mikrofonen – som för att försäkra sig om att det han sa inte skulle nå allmänheten.

Donald Tusk sakliga lugn utgjorde en stark kontrast till Wassermans irritation och bristande saklighet. Förhörsledarens påstående att Tusk som premiärminister ”inte visste något och inte kontrollerade något” bemötte han med argumentet att samma logik kunde användas i GetBack-affären och att den nuvarande premiärministern Morawiecki och hans far därmed ”borde ha förhörts, dömts och bränts på bål” för länge sedan.

Utfrågningen tydliggjorde två vitt skilda visioner av hur staten skall fungera. Tusk representerade teorin om att statliga institutioner bör arbeta självständigt och i största möjliga mån vara oberoende av den styrande makten (även om premiärministern har det övergripande ansvaret för dem). Därför skulle åklagarmyndigheten och säkerhetspolisen fatta sina egna beslut utan premiärministerns inblandning. Wasserman företrädde uppfattningen av den ”starka” staten, den hierarkiska och kontrollerande staten där premiärministern jämte justitieministern/riksåklagaren utövar påtryckningar på myndigheterna. Med andra ord – det demokratiska systemet som bygger på tillit och starka medborgare stod mot det auktoritära systemet där staten utövar påtryckningar på institutioner och gör medborgare svaga inför statens makt.

Kommissionen tog än en gång upp frågan om Tusks son Michał, under några månader anställd vid flygbolaget OLT Express som tillhörde det ökända Amber Gold.

Ni har reagerat i tusen dagar nu och det har aldrig varit något problem med att förhöra min son, svarade Tusk sakligt. Han och hela min familj står till ert förfogande. Ingen har riktat några anklagelser mot honom och han har vunnit samtliga rättegångar mot dem som kommit med insinuationer mot honom.

När det sju timmar långa förhöret var slut höll Małgorzata Wasserman en kort presskonferens.

Hon menade att Tusk som övervakade specialstyrkorna fortfarande inte fattar vari hans ansvar för Amber Gold ligger och att hans svar var långa och osakliga.

Donald Tusk sade i sin tur att han ser förhöret som en kapitulation från undersökningskommissionens sida.

Det var en sorglig föreställning där PiS-parlamentarikernas ansträngningar att förödmjuka och misskreditera Donald Tusk gjordes om intet. Tusk som är en erfaren och duktig politiker har en osedvanlig förmåga att behålla lugnet och avväpna manipulationer och lögner.

Dorota Tubielewicz Mattsson

*2012 avslöjades att finansbolaget Amber Golds verksamhet var uppbyggd som ett pyramidspel. Flera tusen människor förlorade sina besparingar och förlusten beräknades till sammanlagt 851 miljoner zloty (ca 2 miljarder kronor).

Mannerheim: Åren i Polen var de bästa i mitt liv

Publicerat 2018-11-04

Marskalk Gustaf Mannerheim.
Foto: Helmut Laxin, wikipedia.

Som ung rysk officer placerades Finlands legendariske marskalk Gustaf Mannerheim i det då av Ryssland ockuperade Polen. Efter en kortare sejour i Kalisz kom han till Warszawa, där han var stationerad i flera år. Senare sa han att åren i Polen var de lyckligaste i hans liv.
Henrik Oxelcrantz berättar om den finske marskalken som förlorade sitt hjärta till Polen.

Läs vidare >>

PiS hoppar av Självständighetsmarschen

Publicerat 2018-11-01

Ett vitt Europa fanns bland nationalisternas krav under Självständighetsmarschen den 11 november 2917.
Foto: twitter

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drar sig ur Självständighetsmarschen den 11 november, den dag då Polen firar 100-årsdagen av sin självständighet. Det meddelar partiets presschef Beata Mazurek.

Vi ville göra marschen till en manifestation utan politiska inslag, säger Mazurek. Vi vill att deltagarna endast ska ha med sig vitröda polska flaggor och inga flaggor som tillhör olika partier eller politiska rörelser, men det vill arrangörerna inte gå med på. Alltså hoppar vi av.

Det är inte sant, svarar ordföranden för den nationalistiska rörelsen Allpolsk Ungdom, Ziemowit Przebitkowski. PiS krävde att få vara ensam arrangör och det har inte varit tal om några förhandlingar. Vi har gjort en rad eftergifter, men det är tydligt att PiS inte vill gå i samma tåg som polackerna.

Häromdagen meddelades att president Andrzej Duda inte skulle delta i marschen. I början hävdades att det berodde på tidsbrist men senare tillstod presidentkansliet att det var just flaggorna det handlade om.

De högerextrema rörelserna Allpolsk ungdom, National-Radikala lägret och Nationella rörelsen  har i många år arrangerat ett nationalistiskt demonstrationståg den 11 november. Liberala och antirasistiska grupper har arrangerat motdemonstrationer och våldsamt tumult har utbrutit när grupperna har mötts.

Förra året väckte det internationell uppmärksamhet när runt 60 000 personer varav många barnfamiljer marscherade genom centrala Warszawa och krävde ett vitt katolskt Europa och rent blod.

Dåvarande inrikesministern Mariusz Błaszczak uttryckte sin förtjusning över denna ”vackra patriotisk handling”. (wp.pl och wB 30 okt 18)

Polen vill se ett starkt sammanhållet EU

Publicerat 2018-11-01

Utrikesminister Jacek Czaputowic.
Foto: Stanisław Godula.

Inför de kommande diskussionerna om EUs framtid där medlemsländerna antingen fördjupar samarbetet tillsammans eller i olika hastigheter pågår nu samråd med medborgarna i medlemsländerna.

I Polen har arrangerats offentliga samråd i femton regioner och vid ett avslutande möte i Warszawa i veckan talade utrikesminister Jacek Czaputowicz om regeringens inställning.

EU står inför ett antal utmaningar, och den viktigaste är att säkra sammanhållningen, sade utrikesministern. Om samarbetet i framtiden fördjupas i olika hastigheter kommer det att innebära en uppdelning av unionen och en marginalisering av länderna i Centraleuropa, Skandinavien och Sydeuropa, som inte vill gå lika snabbt fram som Tyskland och Frankrike.

Den stora majoriteten av polackerna vill stanna kvar i EU men samtidigt måste unionen uppmärksamma de samhällsproblem som finns och jag är övertygad om att ett reformerat EU har mycket att erbjuda både sina medlemmar och internationellt, sade Czaputowicz. Polen kommer att delta aktivt i arbetet med att utforma EUs framtid.

Resultatet från medlemsländernas medborgarsamråd ska diskuteras vid stats- och regeringschefernas möte i december 2018. EUs strategiska agenda för åren 2019 -2024 ska också avhandlas vid Europeiska rådets möte i maj 2019. (MSZ presscenter och wB 29 okt 18)

Duda hoppar av Självständighetsmarschen

Publicerat 2018-10-29

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

President Andrzej Duda kommer inte att delta i Självständighetsmarschen den 11 november, meddelar presidentkansliet.

Det stora demonstrationståg som enligt planerna ska gå genom Warszawa för att fira den nu 100-åriga friheten kommer mot traditionen inte att ledas av presidenten.

Nationaldagen har omgetts av spekulationer – för det första planeras ett påkostat firande, och för det andra har tidigare presidenter fått sina inbjudningar till evenemanget dröjt häpnadsväckande länge. Högprofilerade politiker som Solidaritetslegendaren Lech Wałęsa och de tidigare presidenterna Bronisław Komorowski och Aleksander Kwaśniewski har fått besked om att inbjudningar kommer tids nog, vilket har fått dem att känna sig måttligt välkomna.

Man har också påmint om att Självständighetsmarscherna som sedan länge arrangerat av ultranationalistiska grupper också sedan länge omgetts av mycket bråk och stök – motståndare längs gatorna har provocerat marschdeltagarna och slagsmål har uppkommit. Förra årets enorma marsch blev en orgie i fascistiska och främlingsfientliga slagord och väckte internationell uppmärksamhet.

Nu tillkommer ytterligare en fråga inför nationaldagen: vad ska den patriotiske president Duda syssla med den 11 november? (Natemat.pl och wB 29 okt 18)

Lagen om Högsta Domstolen kan arbetas om

Publicerat 2018-10-29

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.

För två veckor sedan beordrade Europadomstolen Polen att omedelbart stoppa Lagen om Högsta Domstolen, som i somras tvingade 27 domare att gå i pension innan deras förordnande gått ut. Utslaget kom på begäran av EU-kommissionen, som anser att den nya domstolslagen är ett hot mot domstolens självständighet – tvångspensionerade ledamöter kan ansöka hos presidenten om att få stanna kvar i ämbetet och kan därmed utsättas för politiska påtryckningar.

Omedelbart efter utslaget svarade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att Polen som medlemsland avser att utnyttja sin rätt att överklaga.

De ständiga konflikterna med EU nöter på regeringen, inte minst kraven på att Polen ska följa EUs grundläggande värderingar.

Men kanske har man börjat tänka om i frågan in Högsta Domstolen – i helgen gick senator Adam Bielan från ett av regeringens två små koalitionspartier, Samförstånd (Porozumienie) ut och förklarade att det finns tankar på att arbeta om lagen.

Han förnekade att Polen skulle lämna EU med anledning av konflikterna – ett av Kaczyńskis ofta upprepade mantra är att Polen självständigt fattar sina beslut och dem ska ingen utomstående lägga sig i.

Men regeringen avser inte att driva fram en Polexit, säger Bielan, som antyder att Europadomstolen kanske försökte påverka valutgången i de lokala valen genom att tillkännage sitt beslut bara ett par dagar före valdagen. (Polskie Radio och wB 29 okt 18)

Trzaskowski vann stort i Warszawa

Publicerat 2018-10-26

Warszawas nya borgmästare Rafał Trzaskowski.
Foto: EPP.

Rafał Trzaskowski heter Warszawas nya borgmästare. Han tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och efterträder Hanna Gronkiewicz-Waltz från samma parti, som inte fick kandidera ännu en gång.

Vice borgmästare blir Paweł Rabiej från koalitionspartiet Moderna (Nowoczesna).

Valet blev en promenadseger för Medborgarkoalitionen (KO) och Trzaskowski som fick 56,67 % av rösterna, vilket innebär att det inte behöver hållas någon andra valomgång. PiS motkandidat Patryk Jaki fick 28,52% av rösterna.

Tzraskowski är statsvetare med fokus på Europafrågor, han har varit ledamot av EU-parlamentet där han var vice ordförande i EPP, European Peoples Party. 2013 utnämndes han av dåvarande premiärministern Donald Tusk till administrations- och digitaliseringsminister.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har i många år försökt göra sig av med Medborgarplattformens förra borgmästare i Warszawa, den populära Gronkiewicz-Waltz som suttit sedan 2006. Bland annat har man regelbundet krävt att det skulle hållas misstroendeomröstning om henne.

Flera andra av de stora polska städerna leds av uppskattade politiker från oppositionen, och för att ge de egna kandidaterna en större chans genomförde PiS en förändring i vallagen som går ut på att en och samma person bara får sitta i två mandatperioder. (Polskie Radio, Natemat.pl och wB 26 okt 18)

PiS går fram på landsbygden

Publicerat 2018-10-26

Bild från TVP.

Lag och Rättvisa (PiS) fick egen majoritet i sex regioner i lokalvalen på söndagen. Det är fem regioner fler än tidigare och alla ligger i den östra delen av Polen där PiS traditionellt har sitt största stöd. I flera regioner är PiS också störst som parti men i minoritet i förhållande till oppositionspartier i koalition.

På kommunnivå ser det bättre ut. Av 544 ledande förtroendeposter har PiS har 254, Medborgarkoalitionen – Medborgarplattformen (PO), Moderna (Nowoczesna) och en mindre vänstergruppering under ledning av Barbara Nowacka – 194, Bondepartiet (PSL) 70, icke partianslutna kandidater 15 och Vänsteralliansen (SLD) 11. I kommuner där ingen kandidat fick över 50 % hålls en andra valomgång den 4 november.

I de stora städerna vann koalitionspartierna klart, och det är en anledning till att valet inte gick riktigt så bra som regeringspartiet önskat. En stor förlorare är Bondepartiet PSL, som tappat nästan 12 % av rösterna.

De officiella slutsiffrorna från Valkommissionen som kom på torsdagskvällen visar att PiS fått 34,1 % (+7,3), Medborgarkoalitionen 27,0 % (+0,3), PLS 12,1 % (-11,7) och Vänsteralliansen 6.6 % (-2,2). Partierna Kukiz’15 och Razem (Tillsammans), som bildades i samband med parlamentsvalet 2015 och alltså inte deltog i lokalvalen 2014, fick 5,6 % respektive 1,6 % av rösterna. Två små extremhögerpartier, Frihet (Wolność) och Nationella rörelsen (Ruch Narodowy) tappade båda. Drygt 10 % röstade på andra små lokala partier av olika schatteringar.

Valdeltagandet var högt för polska förhållanden, 55 %. I lokalvalen 2014 deltog bara 47,4 % av väljarna. (TVP, Wyborcza och wB 26 okt 18)

Polexit eller reformering av EU

Publicerat 2018-10-23

De domare som tvingades gå i pension i somras har återvänt till arbetet efter Europadomstolens beslut i förra veckan. Utslaget irriterade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som omedelbart slog fast att Polen ska överklaga beslutet.

Kaczyński har länge varit EU-motståndare och han har inte ändrat inställning sedan PiS kom till makten i november 2015 och EU började ha synpunkter på regeringspartiets politisering av rättsväsendet. Hans uppfattning är att EU inte ska lägga sig i medlemsstaternas inre angelägenheter, oavsett om de strider mot unionens grundvärderingar eller ej. De många konflikterna med EU tär – det handlar inte bara om domstolar utan också om medierna, om miljön, om flyktingarna osv.

Samtidigt inser PiS-ledaren att Polen behöver den ekonomiska hjälp som EU ställer upp med – 100 miljarder euro hittills. Kaczyński har inte för avsikt att låta EU påverka lagstiftningen i Polen, att unionen reagerar mot politiseringen av domstolarna och därmed stöder den interna oppositionen är förstås ett problem. Och eftersom Polen inte tänker anpassa sig till EUs regler – som man åtog sig att följa i och med EU-inträdet – blir lösningen att EU måste förändras. De nationella parlamenten måste få mer inflytande, samarbetet inom EU ska begränsas till ett minimum och ske på områden där Polen har nytta av det. Det är bra att EU hjälps åt med den internationella brottsligheten och försvaret av EUs yttre gränser, men varje land ska själv besluta om flyktingar och lagstiftningen ska EU strunta i.

Frågan om en Polexit anses ha bidragit till att PiS inte hade så stora framgångar i kommunalvalen som väntat. Av allt att döma har tankarna på att stöpa om EU efter en ny mall tagit ny fart i Warszawa.

I dagarna har några uttalanden från president Andrzej Duda uppmärksammats.

Om EU nu är så bra som du säger – varför har då britterna bestämt sig för att hoppa av? frågade han nyligen Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Vid ett annat tillfälle talade Duda om bristande demokrati inom unionen, och ett tecken på det skulle vara ett förbud mot lågenergilampor.

Även utrikesminister Jacek Czaputowicz drar en lans för att anpassa EU efter PiS idéer:

EU måste ta på sig en del av ansvaret för Brexit och därför måste EU reformeras. Om unionen ska kunna hålla ihop måste det vidtas genomgripande förändringar, sade Czaputowicz på måndagen.

Och det är inte omöjligt att EU så småningom kommer att justeras efter de nationalistiska populistpartier som nu växer fram i Europa. De flesta medlemsländerna som tillhörde det forna östblocket har i princip samma inställning som Polen, Ungern och numera också Österrike. Men man får räkna med att det kommer att ta tid – inom Europeiska unionen förhastar man sig inte. Och mycket kan hända innan en kursändring faktiskt står på agendan. (wB 23 okt 18)

Oppositionen vann de stora städerna

Publicerat 2018-10-21

Medborgarkoalitionen (Koalicja Obywatelska) – oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO) och Moderna (Nowoczesna) – får majoritet i de stora städerna och får styra där de närmaste fyra åren. I Gdańsk och Kraków blir det en andra valomgång eftersom ingen av borgmästarkandidaterna kom över 50 % men mycket tyder på att oppositionen som får makten även där. Generellt får det regerande partiet Lag och Rättvisa (PiS) 32 % av rösterna medan Medborgarkoalitionen får 24 %. Det är de preliminära resultaten av söndagens kommunval i Polen.

Om man räknar med Kukiz’15 får PiS ca 38 % av alla röster och utropar sig till valets vinnare. Men Medborgarkoalitionen får tillsammans med forna koalitionspartnerna Bondepartiet (PSL) ca 42 % av rösterna. Sedan finns ju också Vänsterkoalitionen (SLD) och andra mindre vänsterpartier som sannolikt hellre skulle stödja Medborgarkoalitionen än PiS.

Det var ett ytterst viktigt kommunval i Polen – det skulle för första gången på tre år visa vad polackerna egentligen tänker och tycker om det som pågår i landet samt vad för slags Polen vill de ha. Med polska mått mätt blev valdeltagandet relativt högt – över 50 %, vilket aldrig har hänt sedan 1989. Många ansåg antagligen att det ”mindre viktiga” kommunvalet, som dessutom brukar vara betydligt mindre politiserat än parlaments- och presidentvalet, var ett sätt att visa sin åsikt i ett kritiskt politiskt läge. Man kan se detta val som ett slags lackmuspapper för vad som väntar under de kommande valen nästa år.

Valresultatet visar tydligt att Polen är ett djupt delat land. Välutbildade storstadsbor med sin tillgång till varierade medier vill ha ett demokratiskt Polen där tredelningen av makten respekteras och där mänskliga och medborgerliga rättigheter följs. Glesbygden där människor är sämre utbildade och ofta enbart har tillgång till propagandan i regimmedierna vill se ett Polen som kallas demokratiskt men som i själva verket är en stat styrt av polisiär och kyrklig övermakt.

De slutgiltiga resultaten väntas komma på onsdag.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS har släppt in flest muslimer

Publicerat 2018-10-20

Skärmdump från statliga TVPs nyhetssändning.

På söndag är det val och i valkampanjens slutspurt varnar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för flyktingar från Mellanöstern och menar att terrordåd av olika slag är att vänta om oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) får något att säga till om.

Statliga TVP toppade onsdagens nyhetssändningar med den hotfulla frågan Vem vill ha muslimska immigranter i Polen? och pekar ut oppositionspartierna.

Nu är ju invandrarfrågan ingen lokalfråga, men PiS slår hårt – PiS behöver få sina egna borgmästare i de stora städerna. Kommunalvalet är också en förövning till både till EU-valet i vår och valet till det polska parlamentet till hösten.

Alltså får man ta till det största skrämskottet även nu.

Men under PiS tid vid makten har det kommit fler muslimska invandrare till Polen än någonsin tidigare, skriver sajten InnPoland. År 2014 fick 1964 människor från arabiska länder uppehållstillstånd i Polen. 2015 tog PiS över makten och förra året utfärdades 5524 uppehållstillstånd till migranter från Arabvärlden. (InnPoland och wB okt 18)

Europadomstolen stoppar domstolslag

Publicerat 2018-10-20

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla Lindberg.

Europadomstolen beslöt på fredagen att den polska regeringen omedelbart ska stoppa utrensningen av domare i Högsta domstolen (HD).

EU-kommissionen har begärt ett utlåtande om den nya lagen om Högsta domstolen som man anser hota HDs oberoende. I väntan på att Europadomstolen ska hinna plöja igenom all dokumentation krävs nu att lagen temporärt dras tillbaka och att de tvångspensionerade domarna åter träder i tjänst. Inga nya ledamöter får utses, ej heller någon ny ordförande.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

Europadomstolen kräver alltså att Polen stopparpresident Andrzej Dudas lag om Högsta domstolen. Dels handlar det om att domarna ska gå i pension vid 65 i stället för vid 70 års ålder oavsett om deras förordnande gått ut eller ej, och dels att presidenten har rätt att avgöra vilka domare får sitta kvar efter 65 år. Lagen trädde i kraft i somras och tjugotvå av de ursprungliga ledamöterna har tvingats gå i pension och ersatts med andra ur regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) egna led.

Europadomstolens beslut går inte att överklaga och Polen får ta ställning till beslutet i efterhand. Det är emellertid tillfälligt och kan ändras när det slutgiltiga utslaget kommer.

Europadomstolen gjorde på samma sätt när det gällde att stoppa avverkningen i Białowieża-skogen – ett tillfälligt förbud utfärdades, och Polen fick betala skyhöga böter för att inte omedelbart ha följt beslutet.

För att besluta om tillfälliga åtgärder krävs att Europadomstolen är övertygad om att anmälan av hotet mot den polska rättsstaten vilar på starka grunder.

Ett ingripande här och nu är nödvändigt för att undvika att EU:s intressen skadas allvarligt och bestående och att polackerna berövas sin rätt till oavhängiga domstolar, säger Domstolens viceordförande Rosario Silva de Lapuerta.

Den stora frågan är nu om regeringen kommer att respektera Europadomstolens beslut. Före kommunvalet på söndag ligger man med stor sannolikhet lågt. Medan medierna och allmänheten kunnat ta till sig beslutet direkt behöver regeringen mer tid för läsning och analys. Antagligen väntar man till nästa vecka och kommer då med diverse tolkningar av beslutet, tolkningar som får minsta möjliga effekt på domstolsreformen.

Det råder emellertid en viss förvirring inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Presidentkansliets chef Krzysztof Szczerski ifrågasätter att Europadomstolen har rätt att utfärda ett sådant förbud och presidentens talesman Błażej Spychalski säger att den polska regeringen måste ta beslutet och pekar på en möjlig ny lag om Högsta domstolen.

Polens egentliga makthavare, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, säger däremot högljutt att Polen ska överklaga eftersom beslutet har fattats av en enda person och dessutom är tillfälligt.

Vi är medlemmar i EU och kommer att följa EU:s lagar. Men vi har våra rättigheter och kommer att utnyttja vår rätt att överklaga, säger han.

Ett sannolikt scenario är alltså att PiS-regeringen inte kommer att respektera Europadomstolens beslut. Som så många gånger förr kan man ju hävda att Polen är en suverän stat och att ingen ska lägga sig i Polens inre angelägenheter. Europadomstolens stopp kommer att framställas som ett intrång och en förödmjukande av den stolta polska själen. Och då är det första steget ut ur EU taget.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Antalet fattiga barn minskar i Polen

Publicerat 2018-10-18

Allt färre polska skolbarn lever under den relativa fattigdomsgränsen..

År 2016 levde 6,5 miljoner polacker i risk för relativ fattigdom och tack vare det månatliga flerbarnsbidraget 500+ har det antalet minskat med 875 000 personer. Det säger vice familje- och socialminister Elżbieta Bojanowska.

Bidraget, som går till flerbarnsfamiljer från och med andra barnet, har förbättrat barnfamiljernas ekonomi avsevärt. Även fattiga enbarnsfamiljer kan få ta del av bidraget. Nyligen inrättades också ett skolbidrag på 300 złoty (775 svenska kronor) som utbetalas vid starten av varje skolår.

Risken för polska barn att falla under den relativa fattigdomsgränsen minskade med 6,5 % under 2017, visar färska siffror från Eurostat.

Det är den största förbättringen sedan 2004, då Polen blev medlem i EU. (Polskie Radio och Dziennik 17 okt 18)

Kaczyński: Vi vill inte ha någon Polexit!

Publicerat 2018-10-18

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Justitieminister Zbigniew Ziobro har vänt sig till Konstitutionsdomstolen för att få besked om den polska grundlagen är förenlig med EU-fördraget.

Många har dragit slutsatsen att detta är ett första steg i en process som ska skilja Polen från EU – en Polexit.

Men det är inte avsikten, säger Ziobro. Inte heller är det sant att Polen vill utmana Europeiska domstolens auktoritet.

Tidigare i år har högt uppsatta domare i Polen bett om ett uttalande från EUs domstol för att få veta om den nya lagen om Högsta domstolen bryter mot diskrimineringslagen. Enligt lagen ska alla ledamöter gå i pension vid 65 i stället för som tidigare vid 70 år, oavsett om deras förordnande löpt ut eller ej. Det har inneburit att en tredjedel av domstolens ledamöter tvingats gå i pension och sedan ersatts av jurister som valts ut av Ziobro.

Den som personligen vänder sig till president Andrzej Duda med en ansökan kan få stanna kvar längre, vilket också väckt oro för rättssäkerheten eftersom det kan innebära en press på domarna att anpassa sig efter regeringspartiet.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har sagt att Ziobros förfrågan inte är inledningen till en Polexit.

Polen är ett av de mest pro-europeiska länderna i hela unionen, säger Kaczyński till Polsat News. Vi är och har alltid varit positiva till EU. Men det är justitieministerns uppgift att hålla koll på om den polska konstitutionen stämmer med EUs grundlag. Det är en ren tillfällighet att detta sker just före kommunalvalet.

Att hålla på att prata om en Polexit bara skadar Polen, säger Kaczyński.

Enligt polsk lag är det ganska enkelt att lämna EU om man så skulle vilja. Det krävs ett enkelt majoritetsbeslut i parlamentet och en underskrift av presidenten, och så är saken klar, skrev juridikprofessorn Ewa Łętowska nyligen på juridiksajten Prawo.pl. Många tror att Polexit måste föregås av en folkomröstning, men det behövs inte. (Polsat News, Natemat.pl Prawo.pl och wB 17 okt 18)

EUs miljardregn över Polen minskar 2020

Publicerat 2018-10-12

Polen har fått 105 miljarder euro i bidrag från EU under budgetperiooen 2014–20.

Polen har ända sedan EU-inträdet 2004 varit det medlemsland som fått störst ekonomiska bidrag från unionens olika fonder. Bara under innevarande period, 2014–20 handlar det om 105 miljarder euro (1 184 miljarder svenska kronor).

Polens egna avgifter till unionen har vid budgetperiodens slut nått upp till 30 miljarder euro, vilket innebär en nätt mellanskillnad på 75 miljarder euro.

Experterna förutsätter nu att Polen kommer att få en mindre andel ur struktur- och sammanhållningsfonderna, dels för att vissa regioner i landet blivit avsevärt rikare, dels för att EUs budget måste struktureras om efter Storbritanniens utträde. Guldregnet kommer alltså att minska något – hur mycket är inte klart än. (natemat.pl 12 okt 18)

Ministerrådet kan besluta om Polen på tisdag

Publicerat 2018-10-12

EU-minister Ann Linde.
Foto: FB.

Det är inte säkert att EU-länderna beslutar att Polen ska få en varning för brott mot de demokratiska värderingarna vid ministerrådets möte på tisdag.

Det finns absolut en majoritet som kommer att rösta ja, men om det är så många som 22 är oklart, säger EU-minister Ann Linde till nyhetssajten Europaportalen.

EU har aktiverat Artikel 7 i Lissabonfördraget mot både Polen och Ungern och processen kan innebära att länderna måste åtgärda det som övriga medlemsländer anser odemokratiskt. Annars riskerar de en varning från ministerrådet, vilket kräver att 22 länder är redo att formellt varna först Polen och sedan Ungern.

Länderna ska känna sig mycket säkra om de ska rösta ja, säger Ann Linde. Trots kritiken tillsatte Polen ju i veckan nya ledamöter i Högsta domstolen, och förmodligen vill EU-ministrarna först ha en frågestund med Polen.

Men på tisdag lägger EU-kommissionen fram sin plan för hur man ska gå vidare i processen, och då blir allt lite tydligare. (Europaportalen 12 oktober 18)

Polska barn kan visst ha två mammor

Publicerat 2018-10-11

Barn i Polen kanha föräldrar av samma kön.
Foto: wikipedia.

Myndigheterna har inte rätt att vägra utfärda en födelseattest med motiveringen att föräldrarna är två kvinnor. Det framgår av en prejudicerande dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

Utslaget innebär en ändring av nuvarande praxis som utgår ifrån att föräldrar ska vara en man och en kvinna.

Det här är första gången som domstolen ser att det viktiga är att skydda barnets rättigheter och att frågan om samkönade äktenskap kommer i andra hand, säger advokaten Zuzanna Rudzińska-Ivy från Ombudsmannen för mänskliga rättigheter, RPO.

Domstolen satte också stopp för möjligheten att vägra acceptera översättningar av födelseattester för barn till homosexuella som fötts utlands.

Rättegången handlar om ett fyraårigt barn till två polska kvinnor, fött i Storbritannien. År 2015 vägrade myndigheterna i Kraków att föra in barnet i befolkningsregistret. Man ansåg att en översättning av det brittiska födelsebeviset skulle strida mot polsk lag – i formulären står det tydligt att föräldrarna ska vara en man och en kvinna. Den regionala förvaltningsdomstolen hade samma åsikt, men Högsta förvaltningsdomstolen har nu slagit fast att så inte är fallet. Det går bra med två föräldrar av samma kön. Däremot kan internationell rätt inte tvinga Polen att betrakta de två kvinnorna som gifta med varandra – det strider mot polsk familjerätt, som förutsätter att äktenskap ingås mellan man och kvinna. (Dziennik.pl 11 okt 18)

Morawiecki: Polens historia ska berättas på polska

Publicerat 2018-10-11

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Regeringskansliet.

I veckan lades hörnstenen till ett nytt museum över Polens historia i Warszawa. Vid ceremonin höll premiärminister Mateusz Morawiecki ett tal där han framhöll att Polen är en föregångare vad gäller enighet och att landet verkligen inte har något att skämmas över.

Polen har gjort mycket gott för Europa och världen som helhet, sade Morawiecki. Historien om hur vi varit fredsbevarande i Europa måste berättas på vårt eget språk. Det nya museet är nödvändigt eftersom Polen under kommunisttiden inte fick presentera den historiska sanningen.

Men det polska folket har kämpat och utgjutit sitt blod på alla fronter under andra världskriget, och det var polackerna som upprättade världens största underjordiska stat, sade premiärministern. Polens kamp för frihet, värdighet och mänsklighet var samtidigt en kamp för Väst och det polska folket bidrog oerhört mycket till den allierade segern över det nazistiska Tyskland.

Polens historia vore ett bra material för en Hollywoodfilm för att berätta om en nation med den vackraste frihetstraditionen i världen, ansåg han.

Talet är exempel på regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) historiepolitik – omvärlden förstår inte nationens stora insatser. Tanken att Hollywood borde göra en film om Polens historia har tidigare formulerats av kulturminister Piotr Gliński, som instruerat statliga Polskie Radio och TVP att lyfta fram landets ärorika historia i allt från nyheter till tv-serier. Teatrar och filmregissörer har fått samma besked: patriotiska produktioner eller inga pengar.

Även skolan berörs – i en nyskriven lärobok i historia nämndes överhuvudtaget inte Solidaritetsledaren Lech Wałęsa. I stället lyftes PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis bror Lech fram som den egentlige ledaren i kampen mot kommunistregimen.

En annan tanke i PiS resonemang går ut på att polackerna har stått på knä inför övermakten i långliga tider, men att nationen nu med regeringens hjälp rest sig upp för att kräva sin rätt. Därav formuleringen om att Polen inte har något att skämmas över.

PiS-politiker påpekar också gärna att man känner sig som en andra klassens medlem i både EU och Nato. Som fiende utpekas EU i allmänhet och Tyskland i synnerhet. Polen är i konflikt med Bryssel efter reformer som strider mot de demokratiska värderingar som medlemsländerna förbundit sig att följa. Ledande land i EU är Tyskland, en gång Polens arvfiende. Därför bör det inte finnas tyskt kapital i t.ex. polska banker eller polska medier. I stället bör Tyskland betala skadestånd efter andra världskriget då Polen led så enormt stor skada.

Ytterligare ett utslag av den patriotiska politiken är Museet över Andra Världskrigets historia i Gdansk som nu görs om till ett museum över Polen under andra världskriget.

Som helhet syftar politiken till att lyfta den nationella självkänslan – men tyvärr har den också skadat det goda rykte och självförtroende som Polen tidigare hade, inte minst i Europa. (Polskie Radio och wB 11 okt 18)

Duda utnämnde nya domare trots tvist med EU

Publicerat 2018-10-10

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.

President Andrzej Duda utnämnde på onsdagen 27 domare i Högsta domstolen som ska ersätta dem som tvångspensionerades i juli.

Detta trots att EU dragit Polen inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter – flera ministrar har påpekat att det inte är självklart att Polen tar hänsyn till Europadomstolens utslag när det kommer.

Enligt lagen, som ingår i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) stora rättsreform, ska ledamöterna gå i pension vid 65 års ålder även om deras förordnande inte är slut. De som speciellt anhåller hos presidenten kan emellertid få förlängt, vilket riskerar att göra domarna beroende av presidentens välvilja.

Det faktum att poster inom de högsta juridiska instanserna som tidigare tillsatts av landets främsta jurister i fortsättningen även de ska tillsättas av politiker kan också hota domarnas oberoende.

Av de här skälen stängde Europeiska nätverket för Domstolsadministration, ENCJ, i mitten av september av Polska domarrådet, KRS, så att ENCJ ska kunna garantera sitt eget oberoende.

PiS motiverar reformerna med att domstolarna är ineffektiva och delvis korrupta eftersom det sitter kvar ledamöter som var med under kommunisttiden.

Utnämningarna har gjorts i allmänhetens intresse, säger Paweł Mucha på presidentkansliet. Med tanke på presidentens befogenheter finns det ingen anledning att invänta ett beslut från något annat organ som t.ex. Europadomstolen. (parlamentarny.pl och wB 10 okt 18)

Pedofilrapport ska skickas till påven

Publicerat 2018-10-09

Stiftelsen Var inte rädd (Nie Lękajcie Się).

Stiftelsen Var inte rädd (Nie Lękajcie Się), som kartlägger kända pedofilfall inom katolska kyrkan i Polen, arbetar med en rapport som ska skickas till påven.

Nyligen publicerade stiftelsen en interaktiv karta på internet, där tidigare kända fall placerats in. Landets biskopar har för närvarande till uppgift att göra en sammanställning av läget i sitt eget stift under de senaste 10–15 åren. Flera har redan avlagt rapport och de övriga lär följa. Efterhand som nya uppgifterna kommer förs de in på den interaktiva kartan. Tanken är att gemene man ska kunna kolla läget på hemorten – finns här några präster som ertappats med sexuella övergrepp med barn och arbetar de för närvarande med barn och ungdomar eller har de annan tjänst?

Stiftelsens hemsida registrerade 780 000 besök under de första 24 timmarna sedan pedofilikartan publicerats och runt hundra nya misstänkta pedofilfall hade anmälts.

Kartan ska ligga till grund för en rapport om pedofilin inom katolska kyrkan i Polen, säger Artur Nowak på stiftelsen Var inte rädd. I rapporten ska präster som hjälpt förövarna att dölja sina övergrepp också namnges.

Både de kyrkliga myndigheterna och de flesta vanliga människor har svårt att tro att detta är ett verkligt problem i Polen, säger Zbigniew Nosowski, chef för katolska tidningen Więź. Många biskopar lever fortfarande i förnekelse eller har möjligen börjat ana problemet. (Polskie Radio och wB 9 okt 18)

 

Avverkningarna skadade Białowieża

Publicerat 2018-10-08

Białowieża – Europas sista urskog d skadades av avverkningarna för ett par år sedan.
Foto: wikipedia

När delar av Europas sista urskog efter ett stort utbrott av granbarkborre avverkades för ett par år sedan väckte det stor uppmärksamhet och polska och internationella miljöorganisationer drog igång stora protester. Efter utslag i Europadomstolen upphörde avverkningarna i slutet av 2017.

Forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och Polen har nu lagt fram en rapport om hur mycket av skogen som påverkats. Bland förlorarna finns sällsynta hackspettar, lodjur och många insektsarter.

För att begränsa skadan föreslås att kalhyggena ska få utvecklas naturligt och att hela skogen blir nationalpark.

Miljödepartementet beordrade avverkning för att stoppa stora angrepp av granbarkborre, men miljöexperter ansåg att skogen skulle klara av angreppen på egen hand. Man misstänkte att det egentliga skälet var att det statliga skogsbolaget behövde mer timmer.

Nu har Grzegorz Mikusiński från Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med kollegor i Polen konstaterat att 675 hektar massavverkats, huvudsakligen i de nordvästra och centrala delarna av Białowieżaskogen. Runt 229 hektar är skog med en stor andel gamla träd (minst 10 procent 100 år eller äldre). En stor del av avverkningen skedde i zon 3, den mest värdefulla delen av Białowieża utanför det som är skyddat som naturreservat eller nationalpark.

Drygt 1 % av den polska delen av skogen har huggits ner, säger Grzegorz Mikusiński. Det låter inte mycket, men området runt avverkningarna påverkas negativt på många olika sätt. Mikroklimatet ändras när området blir mer utsatt för sol och vind, skogen blir mindre sammanhängande och tillgången på död ved minskar. Det blir färre möjliga bohål för tretåig hackspett, pärluggla och sparvuggla. Lodjur vill ha tät växtlighet för att kunna smyga på sina byten och undviker kalhyggen.

Det lagliga skyddet har haft betydelse för Białowieżaskogen skriver forskarna. Ingen skog i själva nationalparken har avverkats, i princip inte heller i naturreservaten. Men många värdefulla äldre bestånd utan nationellt lagligt skydd avverkades. De områden som huggits ner bör därför lämnas i fred så att träden får växa tillbaka på naturlig väg. Om det statliga skogsbolaget gör som planerat och återplanterar och gallrar fortsätter störningarna i årtionden framåt. Forskarna föreslår också att hela Białowieżaskogen ska bli nationalpark.

Skogen är en oersättlig källa till kunskap om hur de ursprungliga skogarna i Europa fungerade när det gäller naturliga processer och biodiversitet. Dessa kunskaper kan användas för att restaurera skogar i andra områden, säger Grzegorz Mikusiński. (SLU och wB 2 okt 18)

Rädsla dämpar kvinnorörelsen

Publicerat 2018-10-08

Trådgalgar fick symbolisera vad som väntar gravida kvinnor om möjligheten till abort tas bort helt och hållet.
Foto Partija Razem, Facebook.

När omfattande demonstrationer för två år sedan utmynnade i att förslaget om totalförbud för abort drogs tillbaka från parlamentet kändes det som en triumf för folkliga protester och kvinnors rättigheter.

Den känslan har gått över, idag upplever jämställdhetsrörelsen hur rädslan sprider sig och ligger som en skugga över deras arbete, säger en av volontärerna till organisationen Human Rights Watch (HRW).

Polisen gör oväntade tillslag hos organisationer som arbetar för kvinnors lika rättigheter och går igenom deras kontor. Motiveringen är att de fått statliga bidrag och därför måste ställa upp med den information som justitiedepartementet begär.

De slog till i flera städer samtidigt och det kom fyra poliser för att hämta några papper, säger hon. Räderna gör att folk blir misstänksamma och det skadar kvinnorörelsens rykte.

Staten har också dragit ner på de ekonomiska bidragen till kvinnor som överlevt misshandel – ett stöd som den offentliga förvaltningen bara tillgodoser i de största städerna. Regeringen anser att det inte behövs eftersom det inte förekommer våld inom äktenskapet i Polen.

När Europakonventionen mot våld i hemmet 2011 antogs i EU mötte den kraftigt motstånd i Polen, inte minst av kyrkan. Motståndet handlade mycket om att konventionen även handlade om homosexuellas rättigheter, vilket upplevdes som mycket kontroversiellt. Konventionen antogs i juli 2015 efter år av hetsiga debatter i parlamentet medan det liberala Medborgarplattformen (PO) fortfarande hade makten. Hösten samma år vann det konservativa Lag och Rättvisa (PiS) valet och med en så konservativ majoritet i kammaren är det tveksamt om Polen hade ratificerat Europakonventionen. I augusti förra året gjorde Warszawa också ett försök att lite diskret lämna Europadomstolen för mänskliga rättigheter, men efter stor internationell uppmärksamhet fastslog Konstitutionsdomstolen att Polen ska vara kvar – fast avtalet måste skrivas om. (HRW och wB 8 okt 18)

Karta över pedofili inom kyrkan i Polen

Publicerat 2018-10-07

Stiftelsen Var inte rädd (Nie Lękajcie Się) har lagt ut en interaktiv karta på nätet av kända och misstänkta pediofilbrott inom katolska kyrkan.

Reaktionerna mot prästers sexuella övergrepp mot barn och unga är omfattande och i helgen har protester ägt rum i flera större städer i Polen. Demonstranterna har bland annat lyft fram den karta över pedofilbrott inom katolska kyrkan som Stiftelsen Var inte rädd (Nie Lękajcie Się) nyligen publicerade på nätet.

Kartan innehåller inga nya uppgifter utan stiftelsen har gjort en sammanställning över vad som under åren rapporterats i medierna i samband med rättegångar. Samtidigt pågår en reningsprocess inom kyrkan och den ene biskopen efter den andre skriver för närvarande rapporter om hur det förhållit sig i det egna stiftet under de senaste 10-15 åren.

Brott som begås mot barn av präster är särskilt avskyvärda eftersom kyrkan ger dem status och ställning i samhället, skriver stiftelsen på sin hemsida. Vi hoppas att offren  ska finna kraft att stämma kyrkan och kräva skadestånd. Vi hoppas att kartan ska uppmuntra journalister att undersöka om förövarna inom kyrkan fortfarande arbetar som präster och med barn, och vi ser fram emot att få rapporter som hjälper till att ge en komplett bild av omfattningen av den kyrkliga pedofilin.

Den uppmärksammade filmen Kler (Prästerskapet), som klär av det polska prästerskapet in på bara kroppen och som setts av närmare två miljoner människor under den första veckan efter premiären har sannolikt också bidragit till demonstrationerna. (nielekajciesie.org.pl och wB 7 okt 18)

Czaputowicz: Polen är ledande landet inom EU

Publicerat 2018-10-07

Polens nye utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: regeringskansliet

Polen är det land som växer snabbast i EU, vi lyfter nivån för alla och vi drar de andra medlemsländerna med oss. Mot oss står de ineffektiva staterna, de som inte utvecklas. De som inför protektionism i stället för att själva utvecklas, det är de som drar ner hela unionen.

Det sade utrikesminister Jacek Czaputowicz på fredagen under en debatt i Warszawa.

Han utvecklade också regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) syn på demokrati: Vi är emot den liberala demokratin, men vi är för demokrati i traditionell mening, demokrati i betydelsen av folkstyre, där samhället styrs av valda representanter i parlamentet.

Visst är vi för den ekonomiska liberalismen men vi motsätter oss andra medlemsländers protektionism, sade utrikesministern.

EU-domstolen ska bedöma vår domstolsreform men det är för tidigt att säga hur vi ska ta emot utslaget, fortsatte utrikesministern. Hittills har vi följt alla EU-domstolens domslut, vilket inte alla andra länder har gjort. Polen är faktiskt ledande på att följa EUs lagar. (Fakty.interia.pl 5 okt 18)

Utländska investeringar halverade under 2017

Publicerat 2018-10-06

Inflödet av utländskt kapital i Polen halverades under 2017 och landade på knappt 35 miljarder złoty. Det är främst investerare i Tyskland och Italien som backat, visar färska siffror från centralbanken NBP.

Det är det sämsta resultatet sedan 2013, skriver affärssajten businessinsider.pl.

Försäljningen av den italienska banken UniCredits andel i polska Pekao till statliga PZU ligger bakom en stor del av minskningen från Italien. Affären föranleddes av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) uttalade önskan att banker i Polen ska ha polska ägare.

Tyskland är fortfarande det land som investerar mest i Polen, följt av Luxemburg och Cypern. (businessinsider.pl och wB 5 okt 18)

Kaczyński: Morawiecki är en 10-poängare

Publicerat 2018-10-06

Premiärminister Mateusz Morawiecki och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Montage: wB.

Jag har förtroende för premiärminister Mateusz Morawiecki, han är en riktig tio-poängare. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till statliga TVP.

Regeringschefens namn har dykt upp i avlyssningsskandalen från 2014 – den som fick den förra regeringen på fall. I de smyginspelade samtalen från Warszawas innekrogar kan man höra Morawiecki prata om bulvanaffärer, och Kaczynski oroar sig för att väljarna ska tappa förtroendet för Morawiecki, då en opolitisk bankman som ibland var rådgivare åt Donald Tusks regering.

Morawiecki har gjort mycket bra för Polen, även förr när han verkade i en dålig miljö, säger Kaczyński. Det är han som har sanerat de offentliga finanserna och gjort vårt stora utbud av sociala program möjligt. Tack vare honom har levnadsstandarden ökat för den fattigare delen av samhället, tack vare honom kan vi genomföra den goda förändringen. Han har hjälpt polackerna och Polen på de forna eliternas bekostnad. Och när Tusk erbjöd honom jobbet som vice premiärminister och finansminister kom Morawiecki direkt till mig och berättade det, säger Kaczynski. Han är en exceptionellt bra man.

Kaczyńskis stora stöd för Morawiecki kommer inte oväntat. Redan när PiS-regeringen bildades i november 2015 blev den då okände bankdirektören utvecklingsminister. Han tog snabbt fram den fyraåriga utvecklingsplan som skulle ge partiet möjlighet att genomföra sitt familjepolitiska program med generösa barnbidrag och sänkt pensionsålder som särskilda höjdpunkter. Därefter blev han finansminister och för mindre än ett år sedan regeringschef.

Inför kommunalvalet om några veckor är det naturligtvis viktigt att ingen av PiS toppolitiker ger polackerna anledning att betvivla partiets ofta uttalade avsikt att med öppenhet, hederlighet och transparens avslöja de forna korrupta eliterna och skapa ett bättre, mer polskt Polen. Men det kan finnas ytterligare ett skäl till uttalandet. Kampen om att efterträda Kaczyński på partiledarposten och bli landets mäktigaste person pågår redan.

PiS-ordföranden lades i våras in på sjukhus för en knäoperation och skrevs ut flera veckor senare, blek och tärd. Hans framträdanden är sällsynta – han har till och med slutat med sina Smolenskmöten den 10 varje månad.

När det gäller kronprinsfrågan är Morawiecki PiS-ledarens egen favorit. Han ligger också bra till hos väljarna. Även förra premiärministern Beata Szydło, idag socialminister, är omtyckt ute i landet, liksom president Andrzej Duda. Men i partiets inre cirkel ses både Morawiecki och Duda som historielösa amatörer utan någon direkt förankring i PiS. I den inre cirkeln slåss inrikesministern Joachim Brudziński och justitieminister Zbigniew Ziobro om posten som kronprins. Båda har hårda nypor och drar sig inte för radikala grepp. Ziobro var en gång Kaczyńskis givne efterträdare men kom ihop sig med partiledaren efter valförlusten 2007 och åkte ut med dunder och brak. Men han har sina tillskyndare, liksom också Brudziński.

Det finns fler aspiranter, men PiS-ledaren själv föredrar sin ekonomiske trollkarl Morawiecki och än så länge är det han som håller i rodret. (TVP, Dziennik.pl och wB 5 okt 18)

Farligt för Polen att förlita sig på USA

Publicerat 2018-10-04

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

Den polska utrikespolitiken, som satsar allt på USA, kan visa sig vara bedräglig. Visserligen såg den amerikanske presidenten Donald Trump smickrad ut när president Andrzej Duda vid sitt besök i Vita Huset för ett par veckor sedan förklarade sig vilja ha ett Fort Trump i Polen – dvs. en permanent amerikansk militärbas utöver den 3 000 man starka roterande Natobrigad som ska avskräcka Ryssland från att överträda Natos östra gräns i Polen och de baltiska staterna. Polen är också redo att satsa två miljarder dollar för att projektet ska komma till stånd.

Det skriver nyhetssajten Politico.eu i en analytisk artikel.

Men Trump är oförutsägbar och sitter inte för evigt, och när Warszawa nu håller igång en rad konflikter med EU på olika områden är det svårt att se vem som skulle hjälpa Polen i händelse av kris.

EU-diplomater ser oroande tecken på att Washington med hjälp av ett entusiastiskt Polen försöker driva in en kil i Europeiska unionen – Trump har ju haft synpunkter både på handelsavtal och Natos skyldigheter. Han har beskrivit polackerna som ett folk som står upp för självständighet, trygghet och suveränitet. Tyskland håller däremot på att sätta sig i knät på Moskva, anser Trump, som liksom Polen är missnöjd med byggandet av den nya gasledningen Nord Stream II.

Polens egentlige ledare Jarosław Kaczyński kritiserar ofta EU för att inte stå upp för patriotism och för de kristna värderingarna (dvs. frågor om abort, homosexuellas rättigheter osv.) och hans intensiva agitation mot unionen skulle kunna få de EU-positiva polackerna vilja lämna unionen. I synnerhet som Polen under den kommande budgetperioden inte kan räkna med lika stort ekonomiskt stöd från fonderna som tidigare – Polen har ju backat från den förra regeringens beslut att ta emot ett par tusen flyktingar från Mellanöstern.

Men en amerikansk militärbas på polskt territorium innebär definitivt reaktioner från Moskva. I ett avtal med Ryssland från 1997 skriver Nato att man inte ser något behov av militära enheter i de länder som lämnat Warszawapakten och gått över till Nato.

Den ryska annekteringen av Krim har skapat oro i Polen och de baltiska länderna, men Pentagon anser en invasion osannolik. Amerikanska militärer menar att säkerheten längs Natos östra flank stärks bättre om man bygger ut infrastrukturen, dvs. vägar, järnvägar och flygplatser, i de aktuella områdena eftersom det då blir lättare att snabbt komma till undsättning i händelse av kris.

Men Kaczyński, som tänker på krigsutbrottet 1939 då Polen inte fick hjälp av sina allierade Storbritannien och Frankrike, vill ha USA som garant.

I värsta fall kan illiberalismen i Polen och Ungern sprida sig över hela Europa och leda till att varje land för sig hittar egna överlevnadsstrategier. Och då vore det ur polsk synvinkel bättre för Polen att reparera de skadade relationerna med Bryssel. (politico.eu okt 18)

Ny lag kan upphäva tystnadsplikten

Publicerat 2018-10-02

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.hd

Ännu en reform inom domstolsväsendet är på gång i Polen. Åklagare ska kunna begära att advokater, läkare, journalister och skatterådgivare redogör för vad deras klienter, patienter, meddelare och kunder har berättat i förtroende. Idag är det bara domstolarna som kan komma med sådana krav.

Det skriver Gazeta Prawna (Polens motsvarighet till Dagens Juridik).

Redan i förra veckan sade riksåklagaren och justitieministern Zbigniew Ziobro att departementet arbetar med ett sådant förslag, som i första hand skulle gälla advokater, läkare och skatterådgivare.

Polska Advokatsamfundet vädjar nu till Ziobro att inte gå vidare med förslaget.

Tystnadsplikten är stadgad både i grundlagen och i internationell rätt och ger medborgarna rätten till en rättvis rättegång, skriver Samfundet i ett uttalande. Om den kan sättas ur spel skadas klientens förtroende för advokaten.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har ända sedan maktskiftet hösten 2015 målmedvetet arbetat på att stöpa om domstolssystemet, vilket lett till att landets domstolar idag styrs av politikerna. Konstitutionsdomstolen, Högsta domstolen, Nationella Domstolsrådet har fått nya regler – och nya ledamöter. För att få in partitroget folk i de högre instanserna har pensionsåldern för domare sänkts i Högsta domstolen. Tvångspensionerade ledamöter har ersatts med jurister som handplockats av partiet. Ordföranden i de flesta distriktsdomstolar har också avskedats och ersatts med partitrogna. En disciplinnämnd har inrättats för att presidenten ska kunna bestraffa domare. Motiveringen är att domstolarna är korrupta och ineffektiva och det fortfarande finns domare som avkunnade domar mot den demokratiska oppositionen under krigstillståndet 1981-83.

EU har reagerat kraftigt mot politiseringen av domstolsväsendet, och lagen om Högsta domstolen har skickats till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för ett utlåtande. (Gazeta Prawna och wB 1 okt 18)

Morawiecki – från liberal till populist

Publicerat 2018-10-02

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Krystian Maj, KPRM.

Avlyssningshärvan som rullades upp för fyra år sedan och som vände upp och ner på den politiska scenen i Polen kan nu oväntat komma att riktas mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Bland de politiker och affärsmän som avlyssnades på en av Warszawas innekrogar fanns den nuvarande premiärministern Mateusz Morawiecki som då stod det liberala partiet Medborgarplattformen nära. På den tiden var han chef för en av Polens största banker och en av Donald Tusks rådgivare i ekonomiska frågor.

Det rapporterar nyhetsportalen Onet.pl.

ÅR 2013 ska Morawiecki i ett tre timmars långt samtal med en man ha diskuterat ett köp av fastigheter med hjälp av bulvaner. Lag och Rättvisa förnekar det hela och menar att allt är känt sedan fyra år tillbaka. Men inspelningen och dokumentationen kring Morawieckis inblandning i avlyssningshärvan har hittills inte offentliggjorts. Dessutom har Morawiecki-spåret uteslutits ur åklagarmyndighetens undersökningar. Onet.pl har emellertid på legal väg kopierat såväl inspelningen som tusentals sidor av domstolens dokumentation.

På tisdagen publicerade Onet.pl en utskrift av en annan inspelning där Morawiecki umgås med flera toppchefer från de statliga företagen: chefen för Polska sparkassan (PKO) Zbigniew Jagiełło, en nära vän till Morawiecki och den enda som behållit sitt jobb efter maktskiftet, chefen för polska energiverket (PGE) Krzysztof Kilian och hans biträdande Bogusława Matuszewska. I samtalet försöker Morawiecki imponera på de andra med sina nära kontakter med dåvarande premiärminister Donald Tusks kanslichef Tomasz Arabski (som PiS-regeringen senare dragit inför rätta) och med hans chefsrådgivare Jan Krzysztof Bielecki. I samtalet förnekar han inte att han var påtänkt till en ministerpost i Tusk-regeringen. Han beskriver sig som liberal, helt fascinerad av liberalerna i Väst.

En annan intressant punkt i det inspelade samtalet är Morawieckis utläggningar om att alla banker är styrda av ryska agenter. Redan då pläderade han också för att man skulle ”skjuta” mot immigranter som skulle komma att överskölja Europa.

Han gillade EU:s sätt att tackla de världsomfattande finanskriserna. Dessutom påpekade han att krig är bästa kuren mot folks alltför höga förväntningar vad gäller välfärden. ”Ett krig ändrar perspektivet på fem minuter”, ansåg Polens nuvarande premiärminister.

De ”försvunna” inspelningarna med Morawiecki väcker partiets vrede och genererar attacker mot Onet.pl. Morawiecki själv reagerar med påtaglig nervositet.

Inspelningarna användes alltså till att misskreditera Medborgarplattformens (PO) politiker samtidigt som man såg till att skydda dem som gått över till PiS. De visar också hur lätt Mateusz Morawiecki vände kappan efter vinden för att nå den absoluta makten.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Höghastighetståg förbinder V4-länderna

Publicerat 2018-10-02

Snabbtåget Pendolino har i flera år bundit samman de större städerna i Polen.  
Foto: Sverker Norén.

V4, Visegradländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien, har beslutat att tillsammans bygga en höghastighetsjärnväg som ska förbinda de fyra huvudstäderna Warszawa, Budapest, Bratislava och Prag. Beslutet togs på måndagen efter ett möte i Slovakien.

Därmed kommer en tågresa mellan Warszawa och Budapest att kortas ner från nästan tolv timmar till drygt tre timmar.

I samtalen deltog också Europeiska investeringsbanken (EIB) som har finansierat många järnvägsprojekt, men bara 14 % av dem har varit i Centraleuropa, säger Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Även andra finansinstitut kommer att inbjudas att delta i projektet, och alla fyra länderna kommer att delta i alla förhandlingar.

Polen har sedan 2014 höghastighetståg inom landet som förbinder de större städerna med varandra. (Polskie Radio, Hungary today och wB 1 okt 18)

Vem är rädd för Smarzowskis film?

Publicerat 2018-10-02

Scen ur Wojciech Smarzowskis nya film Kler (Prästerskapet).

Närmare en miljon polacker har sett Wojciech Smarzowskis film Kler (Prästerskapet) under de första tre dagarna. Intresset är enormt, så är också högerns och regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) panikartade reaktioner. Till och med den polska katolska kyrkan är än så länge mer återhållsam.

Medan biskoparna inte talar så mycket om filmens innehåll utan i stället – åtminstone officiellt – försöker rensa upp inom kyrkan, tycks PiS tro att filmen utgör ett hot både mot partiet som sådant och mot utgången i det kommande kommunvalet. Filmen jämförs med nazistiska propagandafilmer, den är ”skadlig” och festivalen i Gdynia (där den fick tre priser) ”visar förakt och hat mot den polska identiteten, Polen och polackerna”. Och så försöker man stoppa visningen i flera polska städer. Varför är det så?

Krönika:
Dorota Tubielewicz Mattsson

Kler avslöjar mekanismerna bakom den politisk-kyrkliga alliansen i Polen. Patologiska företeelser inom kyrkan visas i all sin avskyvärda prakt och kopplas direkt till regeringspartiet som ju likt inget annat parti tidigare lever i en märklig symbios med kyrkan. Det är klart att det måste oroa PiS om de destruktiva krafterna inom kyrkan med sin direkta koppling till det politiska livet hotar att påverka valresultaten. För det är inte svårt att identifiera höga kyrkliga potentater med starka band till regeringspartiet. Såväl fader Rydzyk med sitt enorma penning- och maktbegär som ärkebiskopen Sławoj Leszek Głódź, nyligen avslöjad som medarbetare till kommunistregimens säkerhetspolis, kan lätt kännas igen som filmens huvudpersoner.

En av PiS mest synliga gestalter Stanisław Piotrowicz, åklagare från kommunist-Polen som under krigstillståndet dömde oppositionella, har på sitt samvete även ett fall med en pedofil i prästkappa som friades från sina brott år 2001. Piotrowicz har gjort sig känd för sin totala brist för empati för offren och för sin vokabulär – beröring av intima kroppsdelar kallade han ”ett uttryck för bioenergo-terapeutiska färdigheter”. Även ärkebiskopen Józef Michalik försvarade prästen-pedofilen och uttalade de berömda orden: Offren får skylla sig själva, de suktar efter kärlek och frestar prästen. Avskyvärda ord som han aldrig bett om ursäkt för och som ordagrant citeras i Kler.

Smarzowski skildrar patologin inom både polska katolska kyrkan och regeringspartiet. Båda har gjort allt för att sopa rubbet under mattan, båda skapar ett nät av ömsesidiga beroenden och intressen som till varje pris måste försvaras. Filmen Kler kommer förhoppningsvis att starta den nödvändiga diskussionen om tillståndet inom den polska katolska kyrkan. Många frågar sig vad som hänt med den kyrka som i århundraden var en symbol för frihet, bevarande av den polska identiteten och hopp inför framtiden och som nu blivit en korrupt politiserad institution där man tillåter och döljer diverse patologiska beteenden.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Wałęsa hyllades på 75-årsdagen

Publicerat 2018-10-01

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gratulerade Solidaritetsikonen Lech Wałęsa på 75-årsdagen.
Skärmdump från FB.

Det du har gjort har gett polackerna deras bästa upplevelse någonsin. Solidariteten och sanningen segrade utan blodsutgjutelse och sanningen är starkare än lögnen. Och som du kan se har du fler vänner än någonsin.

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk när han å EUs vägnar gratulerade den forne Solidaritetsledaren och expresidenten Lech Wałęsa på 75-årsdagen i helgen. Samtidigt är det 40 år sedan Wałęsa tilldelades Nobels Fredspris.

Tusk medförde också en gratulation från EU undertecknad av samtliga EU-ledare – utom Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Ungerns Viktor Orbán.

EU-ledarnas gratulation till Lech Wałęsa.
Från Wałęsas FB-sida.

Bland gratulanterna märktes i övrigt USAs förra utrikesminister Condoleezza Rice, Nato-chefen Jens Stoltenberg, Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair. Ambassadörer från flera länder, bland dem USA, deltog också i hyllningarna i Gdańsk. (natemat.pl 30 sept 18)

PiS – en ödesfråga för Polen

Publicerat 2018-10-01

Idag rapporterar svenska medier ofta om vad som händer i Polen – det är kontroversiella lagändringar, stora demonstrationer, ständiga konflikter med EU om de demokratiska reglerna. Allt började med att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vann parlamentsvalet 2015 och i rasande fart började förverkliga sitt politiska program – som närmast går ut på att hålla sig så långt från Bryssel som möjligt.

För den som inte har hängt med från början har Polenkännaren Peter Johnsson, journalist och historiker, gett ut en liten skrift, Lag och Rättvisa – ödesfråga för Polen (Utrikespolitiska institutet, 2018) som på ett sakligt och pedagogiskt förklarar det som kan verka absurt och obegripligt.

Johnsson, som bott många år i Polen, har tidigare publicerat ett par böcker om Polens historia och även fördjupat sig i det som sker i dagens Polen.

UI-häftet är en snabb, effektiv och kunnig beskrivning av vad som sker, varför det sker och vad man kan vänta sig av framtiden.

Peter Johnssons lilla skrift är ett måste för den som är intresserad av vårt grannland i söder som under många år framgångsrikt förvaltade EU-medlemskapet och de ekonomiska förmåner som följde med det.

Gunilla Lindberg

Peter Johnsson: Lag och Rättvisa – ödesfråga för Polen ingår i serien Världspolitikens Dagsfrågor som ges ut av Utrikespolitiska institutet. Kan beställas på ui.se.

Katolska kyrkan på film

Publicerat 2018-09-30

Scen ur Wojciech Smarzowskis nya film Kler (Prästerskapet).

Wojciech Smarzowskis nya verk Kler (Prästerskapet) väckte uppståndelse redan före premiären på filmfestivalen i Gdynia. Filmen visar den polska katolska kyrkans mörka sida: kyrkan är märkt av pedofili, brott mot celibatet, girighet, maktlystnad och penningbegär. Kler bryter mot ett seglivat tabu och berör ett brännande aktuellt ämne.

Filmen fick festivalens publikpris, journalistpris samt juryns specialpris för att ”ha tagit upp ett viktigt samhällsämne”, men statliga TVPs rapportering från Gdynia formade sig till ett angrepp. Regissörens tal under prisgalan sändes inte och allmänheten fick veta att ” självutnämnda eliter attackerar katolska kyrkan”.

Under det fem minuters långa nyhetsinslaget slår man fast en lång rad ”fakta”. För det första är det tyskarna som står bakom filmen då den uppmärksammas på omslaget till polska versionen av Newsweek (som ju gest ut av en tysk koncern). Sedan har djävulen inspirerat till filmen och samarbetat med regissören (enligt en i inslaget intervjuad präst finns det inom kyrkan en djävulens femte kolonn som gör allt för att skada kyrkan). Vidare slår man fast att det som visas i filmen utgör en marginell företeelse och dessutom är en lögn eftersom katolska kyrkan inte accepterar patologiska beteenden. Joanna Scheuring-Wielgus från det liberala partiet Moderna (Nowoczesna) pekas ut som en av de djävulska politiker som bekämpar kyrkan, när hon försvarar kvinnors rättigheter, tar sig friheten att stämma den antisemitiska f.d. prästen Jacek Międlar och i parlamentet organiserar konferenser om pedofilin i den polska kyrkan.

Det viktigaste är dock enligt regim-TV att filmen ogillas av ”vanliga polacker” och att ” troende anklagar regissören för att kränka deras religiösa känslor”. Man hänvisar till två förbipasserande personer som inte sett filmen.

TVP-chefen Jacek Kurski tycker att Kler är en ”primitiv och billig provokation”.

Högermedierna rasar och några PiS-styrda kommuner försöker förbjuda sina lokala biografer att visa filmen. Regimvänliga medier uttalar sitt bifall, medan oberoende medier slår larm om censur. Kyrkan tar naturligtvis också avstånd och uppmanar till bojkott av filmen, samtidigt som man ändå börjat visa en antydan till vilja att reda ut pedofili bland präster.

Regissören Smarzowski berättar att han under arbetets gång konsulterat präster som velat bidra till att kyrkan i dess nuvarande form reformeras. Inspelningarna måste göras utomlands eftersom ingen kyrka i Polen ville (eller fick) vara med. Av oro för att kyrkan kommer att försöka stämma honom har Smarzowski låtit jurister noga granska alla scener.

Vid premiären den 28 september köade tusentals människor utanför biograferna, salongerna har varit fyllda till brädden och det är goda tider för dem som säjer biljetter på svarta börsen. Man kan misstänka att kyrkans och de styrandes massiva kritik av filmen bidragit till det enorma intresset.

De som sett Kler beskriver den som ”stark”, ”sann”, ”viktig” och ”mycket bra”, och säger att filmen berört och skakat om dem.

Smarzowskis film rör onekligen om och öppnar upp för diskussion om den polska katolska kyrkans tillstånd. Ett i Polen stort tabu är brutet, trots det politiska och klerikala motståndet. Men kommer filmen att förändra den polska katolska kyrkans anlete?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Valkommissionen varnar för troll och bottar

Publicerat 2018-09-28

Inlägg på nätet som beställts av en valkommitté, som producerats av s.k. bottar eller troll ska undertecknas så att det syns vem som betalat för dem. Anonyma kampanjinlägg strider mot vallagen och bestraffas med böter och indraget partistöd. Det skriver Statliga Valkommissionen (PKW) i ett meddelande. Partierna ska också redovisa i sin valbudget hur mycket pengar som gått till postningar på sociala medier.

Nyligen avslöjades att president Dudas kampanjorganisation inför presidentvalet 2015 använt sig av bottar och troll som producerade flera tusen automatiska inlägg i månaden på sociala medier, vilket anses ha påverkat utgången av valet.

Inför kommunalvalen i oktober klargör nu Valkommissionen vilka regler som gäller och att inlägg från troll och bottar ingår i det som ska offentliggöras. Varje betalt inlägg i valkampanjen ska redovisas, oavsett om de producerats av människor eller troll.

Att det sedan kan bli svårt att avgöra om ett inlägg är skrivet av en privatperson som ger uttryck för sina egna politiska åsikter eller om det är ett betalt inlägg blir ju ett senare problem. (OKO.press 27 sept 18)

Föll på eget grepp – Morawiecki måste rätta valretorik

Publicerat 2018-09-26

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: PMs kansli.

Premiärminister Mateusz Morawiecki döms nu att korrigera sitt uttalande från den 15 september om den förra regeringens vägbyggen – eller rättare sagt brist på vägbyggen. Det slog hovrätten i Warszawa fast på onsdagen. Domen ska verkställas direkt och går inte att överklaga.

Det handlar om ett tal som Morawiecki under den pågående valkampanjen höll i Świebodziń.

Kommer ni ihåg hur våra företrädare sa att de inte byggde politik utan vägar och broar, frågade Morawiecki åhörarna för tio dagar sedan. Men blev inga vägar eller broar! Vi har på ett och ett halvt år lagt ner mycket mer pengar på det lokala vägnätet än den förra regeringen på åtta år!

Det är ju inte sant, tänkte ledande politiker från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och skyndade sig att med hjälp av den nya vallagen dra regeringschefen inför domstol.

Och nu har domen i detta allvarliga mål fallit.

Hovrätten konstaterar att formuleringen att det inte blev några vägar och broar kan ses som en acceptabel retorisk överdrift. Resten av uttalandet: den förra regeringen på åtta år spenderade fem miljarder złoty på lokala vägar, dvs. lika mycket som vi lagt ut på ett och ett halvt år, är emellertid felaktigt. Därför döms nu regeringschefen att utforma ett pressmeddelande där han tar tillbaka sina uppgifter. Det ska vara undertecknat Mateusz Morawiecki, premiärminister i Polen och inom 48 timmar ska det vara inlämnat till statliga TVP och privata TVN som ska läsa upp det inför varje större nyhetssändning samtidigt som texten fyller tv-skärmen.

Därmed kan man säga att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) fallit på eget grepp. Den nya paragraf i vallagen som var avsedd att användas mot oppositionen, får istället sin första tillämpning mot partiets egen premiärminister Morawiecki.

Det är inte ovanligt att polska politiker stämmer varandra för småsaker som vi i Sverige rycker på axlarna åt. PiS har i åratal hävdat att Medborgarplattformen farit med lögn i olika sammanhang och ville ha ett verktyg att tysta munnen på oppositionen. Man kan tycka att de överansträngda polska domstolarna skulle ha viktigare fall att arbeta med, men nu finns det väl en viss risk för ett ännu rikare flöde av politiska åtal. (Parlamentarny.pl och wB 26 sept 18)

EU tar Polen till Europadomstolen

Publicerat 2018-09-24

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

EU-kommissionen beslöt på måndagen som väntat att hänvisa Polens nya lag om Högsta domstolen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Med lagen tvingas domstolens ledamöter att gå i pension vid 65 års ålder i stället för som tidigare 70. Detta oavsett om deras förordnande går ut eller ej. De som vill fortsätta arbeta får lämna in en ansökan till president Andrzej Duda, som gör en personlig bedömning.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser detta som ett sätt att komma tillrätta med korruption inom domstolen, medan domarna och EU anser att lagen påtagligt inskränker rättsväsendets självständighet eftersom den gör ledamöterna beroende av presidentens välvilja.

När lagen trädde i kraft i juli tvångspensionerades 27 av 73 domare. Mer än en tredjedel av domstolens ledamöter rensades alltså ut och ersattes av nya som handplockats av justitieminister Zbigniew Ziobro. En av dem var HDs ordförande Małgorzata Gersdorf, som emellertid vägrade låta pensionera sig utan fortsatte arbeta.

Lagen har lett till uppror inom domarkåren och premiärminister Mateusz Morawiecki var nyligen på besök hos Gersdorf som efter mötet i en kommuniké slog fast vilka villkor som gäller för att inleda en dialog med regeringen: tvångspensionerade ledamöter ska få komma tillbaka, själv ska hon fortsätta som ordförande tills hennes förordnande går ut och Polska domstolsrådet (KRS) ska återställas i sitt grundlagsenliga skick.

Jag ägnar mig inte åt politik, säger Gersdorf, jag försvarar rättsstaten.

Både högskoleminister Jarosław Gowin och EU-minister Konrad Szymański har sagt att Polen kan bli tvunget att bortse från Europadomstolens utslag om det går regeringen emot, men i ambition att lugna upprörda sinnen har utrikesminister Jacek Czaputowicz förklarat att regeringen visst kommer att rätta sig efter domslutet. (Polskie Radio, parlamentarny.pl och wB 24 sept 18)

Sök i webb-Bulletinen