Vallagen kritiseras av oppositionen, kyrkan och presidenten

Publicerat 2018-08-15

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Parlamentet antog i juli en lag som förändrar valdistrikten inför nästa EU-val. Vart och ett av de tretton valdistrikten ska välja minst tre parlamentariker och därför måste distrikten ombildas så att det finns tillräckligt många väljare i varje distrikt.

Den första kritiken kom från oppositionen som i parlamentet befarade att den nya indelningen skulle komma att gynna de stora partierna, främst regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Därefter gick katolska kyrkan ut med samma budskap:

Vallagen måste garantera att de som väljs faktiskt representerar befolkningen proportionellt, sade biskopskonferensens presskontakt Paweł Rytel-Andrianik nyligen. Vallagen borde tjäna allmänheten och agera för det gemensamma bästa, inte bara för de största politiska partierna.

Även president Andrzej Duda är skeptisk och har efter en del funderingar kommit fram till att han måste lägga in sitt veto. Den nya lagen skulle innebära att det krävs 10–11 procent av rösterna för att bli vald – en höjning jämfört med idag.

Duda har redan vidarebefordrat sina betänkligheter till PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, säger källor i regeringspartiet till nyhetsportalen Onet.pl, och partitoppen ska i helgen diskutera Dudas beslut.

Presidenten sätter alltså återigen en käpp i hjulet för PiS.

Förmodligen resulterar det i försämrade relationer ett tag, säger en PiS-politiker till Onet. Men partiet står fortfarande helhjärtat bakom den goda förändringen.

Presidenten har flera gånger under sin mandatperiod satt sig emot Kaczyńskis och partiets vilja, och relationerna har periodvis varit mycket spända. Men Duda är PiS mest populära politiker (även om han formellt lämnade partiet efter valsegern 2015 för att bli hela folkets president) och den populariteten vill Kaczyński utnyttja i parlamentsvalet nästa år. Därför har han erbjudit Duda att bli PiS kandidat i presidentvalet 2020. Det löftet kan han naturligtvis ta under omprövning när parlamentsvalet väl är i hamn. Även förra premiärministern Beata Szydło har ju höga opinionssiffror och många väljare har beklagat att hon sattes på undantag när Mateusz Morawiecki tog över premiärministerposten. (Onet.pl och wB 15 aug 18)

Återpolonisering av banker inte helt riskfri

Publicerat 2018-08-13

Ett av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) stora mål är att landets bankväsende bör vara polskt.

För att nå målet har man försämrat villkoren för banker med utländskt kapital och efterhand som utländska finansbolag drar sig ur har de statliga företagen köpt upp deras andelar. Idag äger staten över hälften av landets bankväsende.

Man kallar det återpolonisering och ekonomisk patriotism, men egentligen handlar det om smygnationalisering, skriver finanstidningen The Economist.

Efter kommunismens fall var de polska bankerna vanligen statsägda och under övergången till marknadsekonomi såldes de till privata bolag, ofta utländska finansföretag.

Vår ekonomiska utveckling drivs av de polska företagens stolthet tillsammans med den ekonomiska patriotismen, sade premiärminister Mateusz Morawiecki i våras.

Men återpoloniseringen av bankerna är riskabel, varnar ekonomer. Då kan statsägda banker användas till att finansiera projekt som privata banker av säkerhetsskäl undviker. Det är också risk för att konkurrensen minskar, vilket kan leda till att det blir dyrare att låna vilket i sin tur höjer konsumentpriserna.

Det spekuleras i att den nu statliga stora banken Pekao ska slås samman med PKO BP som då skulle få en tredjedel av marknaden och 15 miljoner kunder.

Morawiecki anser att återpoloniseringen innebär en stark säkerhetsbuffert när den internationella finansmarknaden drabbas av turbulens men det är alltså inte helt riskfritt även om den polska ekonomin under den innevarande högkonjunkturen går utmärkt. Regeringen är också fast besluten att återpolonisera utländskt ägda medier – man anser att de tjänar sina ägares intressen snarare än Polens. Framför allt är det medier med tyskt kapital som är en nagel i ögat på PiS. (The Economist och wB 9 aug 18)

PiS-parlamentariker vill införa ungkarlsskatt

Publicerat 2018-08-10

Statssekreterare Artur Soboń.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Under kommunisttiden fanns länge ett extra skattepåslag för polska ungkarlar. Regimen ville höja nativiteten och befolkningen måste öka igen efter andra världskriget, då sex miljoner medborgare dödats och flera hundratusen flytt utomlands för att inte återvända.

Ungkarlsskatten skulle få unga människor att snabbt bilda familj och skaffa barn.

Med sitt familjeprogram – ett generöst flerbarnsbidrag, ett bostadsprogram som ska göra det möjligt för fattiga familjer att skaffa sig en anständig bostad osv har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har satsat på morötter i stället för piskor.

Familjesatsningen slog väl ut i början, framför allt familjer som redan hade barn skaffade ett eller två till. Ungdomar visade emellertid ingen benägenhet att alstra avkomma och ge upp tankarna på utbildning, karriär och ett bättre liv. Idag är nativiteten nere på samma nivå som innan barnbidraget infördes.

Nu föreslår PiS-aren Artur Soboń, statssekreterare i departementet för utveckling och infrastruktur, att den gamla kommunistlagen ska tas i beaktande.

Det är min personliga åsikt att singlar borde betala en särskild skatt, säger statssekreteraren till ekonomisajten Money.pl. Det är barnfamiljerna vi satsar på och det vore en bra lösning för budgeten.

Det fanns positiva saker under kommunisttiden, som man ska komma ihåg, framhåller Soboń. Planering för skolor, dagis, kollektivtrafik, parker och lekplatser – allt som behövs för ett liv utanför bostaden.

Förslaget har fått medierna att spekulera i hur mycket landets viktigaste ungkarl, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, skulle få betala i extra skatt. Han tjänar sammanlagt 230 000 złoty om året inklusive sin pension (eftersom han fortsätter arbeta efter 65). På det bör han betala 40 000 i skatt, skriver Natemat.pl. Och om man tar den gamla lagen rakt av skulle det innebära en skattehöjning med 8 000 złoty.

Frågan är om Soboń har diskuterat förslaget med Kaczyński. (money.pl, natemat.pl och wB 8 aug 18)

Pilotstrejk på Ryanair drabbar även Polenresenärer

Publicerat 2018-08-10

Pilotstrejken hos lågprisbolaget Ryanair drabbar också resor till och från Polen. Hittills har bolaget ställt in resor Stockholm–Modlin, Hamburg–Katowice, Düsseldorf–Bydgoszcz, Kraków–Stockholm, Stockholm–Gdańsk m.fl.

Förhandlingar med piloterna pågår, men någon lösning tycks inte vara nära förestående.

Förra året flög nästan 11 miljoner resenärer till och från Polen med Ryanair. (TVP 9 aug 16)

Kyrkan tystar ner prästers självmord

Publicerat 2018-08-08

Under de senaste åren har en rad präster begått självmord i Polen. Det är ingenting man talar högt om, kyrkan brukar tvärtom låtsas att det handlar om olycksfall. I ett stift i södra Polen begick åtta präster självmord under en period av sex år. Några hängde sig, andra tog en överdos av tabletter, kastade sig ut från kyrktornet, skar upp pulsådern osv.

Katolska kyrkan talar inte gärna om det här, säger en präst som vill vara anonym, till nätportalen Wirtualna Polska. Kyrkan betecknar varje enskilt fall som en olyckshändelse.

Det spelar ingen roll hur just jag gjorde, jag vill inte tala om det, säger han. Jag vet att självmord är en allvarlig synd, men jag gick in i en djup depression, jag började tvivla. Jag sade till mina överordnade att jag behövde hjälp och stöd, men fick till svar att jag inte skulle vänta mig någon hjälp från det hållet.

Många av oss präster kämpar med depressioner, det kan vara en troskris, en känsla av isolering osv. Jag har pratat med andra som gjort försök att ta livet av sig, och alla har sagt att de överordnade inte haft någon hjälp att ge, säger prästen. Alla har fått rådet att erkänna sina synder så snabbt som möjligt och sedan flytta till en annan församling.

Varannan eller var tredje månad kommer rapporter om präster som försöker begå självmord. Det handlar om både unga och äldre präster och förekommer över hela landet. (Wirtualna Polska 3 aug 18)

Ännu en polsk Wallenberg – men i Schweiz

Publicerat 2018-08-08

Skärmdump från TVP.

En polsk Wallenberg – så brukar man kalla Henryk Sławik, som under sitt arbete i Medborgarkommittén i Budapest utfärdade skyddspass åt runt femtusen polska judar som flytt till Ungern.

Men det finns fler som skulle kunna göra anspråk på samma titel – de polska diplomaterna Aleksander Ładoś, Konstanty Rokicki,  Juliusz Kuehl och Stefan Ryniewicz på polska ambassaden i Bern, samarbetade under kriget med en illegal judisk organisation och utfärdade falska pass till Latinamerika åt över tusen judar som ville fly undan Förintelsen.

Nu visar det sig att den judiska organisationen samlat en rad dokument, som först ska ställas ut i Bern men så småningom kommer att lämnas över till Auschwitz-Birkenau, museet över det nazistiska dödsläger i södra Polen där över en miljon människor mördades av de nazistiska ockupanterna. Arkivet är en av de största dokumentsamlingarna om polska diplomaters ansträngningar att rädda judar under andra världskriget.

Arkivet är ett obestridligt bevis på att polacker, polska staten och dess representanter systematiskt och institutionellt var involverade i att rädda judar under andra världskriget, skriver museet i ett uttalande.

I det nyligen offentliggjorda arkivet, som fått namn efter rabbi Chaim Eiss som var en av nyckelpersonerna i den judiska organisationen, finns åtta pass till Paraguay, bilder på judar som ansökt om pass och listor över judar som ville fly. Där finns också en lista över judiska barn på barnhem i Warszawa.

Man känner till namnen på 330 judar som räddades tack vare de falska dokumenten och 387 som dödades trots passen. Ytterligare 430 personer fick pass, men deras öde är okänt. Sammanlagt lyckades gruppen rädda flera tusen personer, varav bara en del var polska medborgare före kriget. I samlingen finns också hundratals brev som beskriver lidandet i getton och utrotningslägren.

Arkivet som har köpts in av polska staten ska först ställas ut i Bern och därefter på Auschwitz-museet och studeras av historiker där.

Berngruppen har länge varit känd, men alltså inte Eiss arkiv.

De polska diplomaternas agerande i Schweiz är en inspiration för såväl historiker som författare, filmskapare och konstnärer, säger kulturminister Piotr Gliński.

Den polska Förintelselagen som kom i våras gör det straffbart att offentligt hävda att den polska nationen har något ansvar för Hitlers utrotning av Europas judar. Den väckte stort uppseende, Israel undrade om Polen ville förbjuda judar som lämnat Polen att beskriva trakasserier de utsatts för; USA lät förstå att det inte var aktuellt med möten på toppnivå mellan Warszawa och Washington så länge lagen inte formulerades om och tills Polen slutit fred med Israel i frågan.

Uppgifterna om Eiss-arkivet kommer naturligtvis mycket lägligt, och kulturministerns ofta uttalade förhoppningar om att det ska spelas in spännande filmer om den ärorika polska historien får här lite extra näring. (PolandinEnglish och wB 6 aug 18)

Polska statyer har fått nya kläder

Publicerat 2018-08-06

Skärmdump från FB.

Över hela Polen kläs nu statyer i offentlig miljö i t-shirts med ordet KONSTYTYCJA (Grundlagen) på framsidan. Det är den senaste formen av protest mot PiS-regeringens juridiska reformer.

Och polisen rycker ut för att gripa brottslingarna som vanärar samhällets kulturella utsmyckning.

Det är både skrattretande och farligt. Skrattretande för att makthavarna gör sig till åtlöje; farligt för att myndigheter, som mobiliserar icke-adekvata maktmedel för att förfölja människor som klär statyer i t-shirt, också kan tänkas gå mycket längre i sin iver att försvara regimen.

Det har förresten redan inträffat. De som misshandlats under demonstrationerna utanför Högsta domstolen ska – enligt makthavarna – ha tillfogat sig skadorna själva. Användningen av tårgas tillskrevs också de demonstranterna. Folk har gripits och anklagats för brott. Inrikesminister Joachim Brudziński kom med förtäckta hot.

Samtidigt tycks det vara omöjligt att identifiera personer som bär på rasistiska banderoller under nationalisternas marscher. Den 1 augusti, när hela Polen högtidlighöll minnet av Warszawaupprorets utbrott, fick de till och med eskort av polisen.

Poliskåren har kämpat länge för att slippa associeras med den kommunistiska milisen, men idag återkommer associationerna till våld, förtryck och repressalier. Polisen blir alltmer politiserad och utnyttjas till att implementera regimens aktuella politik snarare än till att skydda befolkningen.

Regimen är uppenbarligen rädd för Konstitutionen som pryder statyer över hela landet. Regimen använder polisen för att göra upp med politiska motståndare. Regimen monterar ner det polska rättssystemet. Hela Polen ser det. Och hela Europa också. Hur länge till?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Högsta domstolen vänder sig till EU-domstolen

Publicerat 2018-08-05

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: G. Lindberg.

Högsta domstolen anser sig inte kunna fortsätta fungera självständigt med den nya lag som domstolens arbetssätt och sammansättning som parlamentet antagit och som president Andrzej Duda undertecknat.

Det handlar bland annat om att ledamöter, vars mandattid inte gått ut, automatiskt gå i pension vid 65 års ålder. Tidigare var pensionsåldern för domare i landets högsta instanser 70 år. Domstolens ledamöter kan emellertid ansöka hos presidenten om att få fortsätta sitt uppdrag.

Domstolen har därför vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för en bedömning, och under tiden ska den kontroversiella lagen inte träda i kraft. Åtgärden har väckt upprördhet bland konservativa grupper som betvivlar att man kan göra på det här sättet, men det finns tidigare fall i EU-domstolen som styrker agerandet. Det innebär att presidenten och det numera politiserade Polska domstolsrådet får rätta sig efter Högsta domstolens beslut.

Alla som är chockade av HDs oväntade utspel bör påminna sig att vi lever på 2000-talet, säger professor Marcin Matczak. Han är en av de grundlagsexperter som ingår i en informell juristgrupp som undersöker möjligheterna att efter ett regeringsskifte på ett juridiskt korrekt sätt återställa den domstolsreform som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu drivit igenom.

På 2000-talet utgör domarna den tredje statsmakten, och de polska domarna har nu visat det med all önskvärd tydlighet, säger Matczak. Det var på 1800-talet som domarna följde politikernas order.

Frågan är då vad politikerna gör i detta läge. Mycket tyder på att de helt enkelt struntar i HDs agerande. Redan några timmar efter domstolens besked om att man vänder sig till EU-domstolen förklarade presidenten i en kommuniké att han inte tänker rätta sig efter beslutet och uppmanar andra statliga organ göra detsamma.

Högsta domstolens agerande saknar laglig grund och behöver därmed inte följas av presidenten eller andra organ, skriver presidentkansliet.

Men det finns tvärtom en rejäl juridisk grund för beslutet. Vi har lämnat en omfångsrik och väldokumenterad motivering, säger Matczak.

HD:s presstalesman, domaren Michał Laskowski, poängterar att den procedur som HD tillämpar är fullständigt normal.

De som tror att det handlar om att kringgå lagen kanske inte förstått att Polen är en del av den europeiska lagstiftningen, säger Laskowski.

Trots att presidenten själv är jurist och har doktorsgrad i juridik accepterar han inte den europeiska lagstiftningen och därför inte heller HD:s beslut, säger Marcin Matczak. Att hävda att HD inte har laglig grund för sitt beslut är att förkasta EU-lagen och det visar att polska politiker tillskriver sig rätten att bedöma domstolsbeslut. Presidenten ska ju implementera detta beslut och inte bedöma det. Presidenten är inte en domstol, även han måste rätta sig efter domstolens beslut.

Polen är på god väg in i anarki.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Szumowska i juryn på filmfestivalen i Venedig

Publicerat 2018-08-04

Regissören Małgorzata Szumowska.
Foto: Oliver Abels, wikipedia.Välkända polska regissören Małgorzata Szumowska har blivit inbjuden att sitta i juryn på filmfestivalen i Venedig, som inleds den 29 augusti. Juryordförande blir den mexikanske regissören Guillermo del Toro.

Szumowska är född 1973 i Kraków och har fått sin utbildning på den berömda Filmskolan i Łódź.

Hon har fått en rad priser för sina filmer, särskilt uppmärksammade har filmen Ciało (Kropp) blivit. 2015 tilldelades den Silverbjörnen i Berlin för bästa regi 2015, Grand Prix på filmfestivalen i Gdynia och Europeiska filmpriset. Tidigare i år fick hon Juryns stora pris för filmen Twarz (Ansikte) i Berlin. (Polskie Radio och wB 4 aug 18)

Inte kränkande att kalla minister hynda

Publicerat 2018-08-04

Utbildningsminister Anna Zalewska.
Foto: Stanisław Godula.

Det är inte straffbart att kalla skolminister Anna Zalewska sucz (hynda). Ordet är inte allmänt kränkande eftersom det är så ovanligt att de flesta inte vet vad det betyder, fastslår en domstol i sydvästra Polen.

För två år sedan befann sig Zalewska i Jelenia góra för att informera om den nya skolreformen. Utanför stadens skola stod ett tiotal personer från den lokala avdelningen av Kommittén för Demokratins försvar (KOD) och när skolministern passerade kunde man höra det förhatliga ordet från gruppen.

Polisen ingrep och fängslade flera personer, bland dem en 16-årig skolflicka, som tillsammans med de andra åtalades för missfirmelse av tjänsteman.

I målet mot skolflickan konstaterade domstolen att det inte gick att bevisa att flickan faktiskt låtit det kränkande ordet komma över sina läppar, eftersom hon stod i en grupp människor varav några ropade.

Därför var det inte aktuellt med något straff, sade domaren och påpekade att flickan dessutom redan fått lida för sitt tilltag – om hon nu eventuellt varit med och ropat. Skolan har vidtagit åtgärder och föräldrarna har förbjudit henne att gå på politiska möten.

Att polisen hållit fast 16-åringen betraktar domstolen som en kränkning av hennes personliga integritet. (Wirtualna Polska 4 aug 18)

Duda kan stoppa ny vallag

Publicerat 2018-08-04

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Parlamentet har antagit en ny vallag som bland annat går ut på att förändra valkretsindelningen i EU-valet. Den nya indelningen skulle ge regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tre mandat mer än den nuvarande lagen. Samtidigt finns det risk för att lagen kommer att marginalisera mindre partier, vilket oroar det populistiska partiet Kukiz’15. Partiet har därför talat med president Andrzej Duda, uppger en källa nära presidenten, och Duda överväger att inlägga sitt veto.

Men, skriver tidningen Gazeta Wyborcza, eftersom Duda är beroende av stöd från PiS och eftersom partiledaren Jarosław Kaczyński nyligen utsåg honom till partiets kandidat i presidentvalet 2020 är det inte troligt att han agerar med någon större kraft.

Kanske kan han skjuta upp lagen en kortare tid men något mer blir det knappast, säger en anonym källa från regeringspartiet till tidningen.

Samtidigt är Duda naturligtvis medveten om att hans möjligheter till påtryckningar på Kaczyński och partiet är störst fram till parlamentsvalet 2019, eftersom han förväntas stödja för PiS i valkampanjen. Om han efter valet inte följer partilinjen kan Kaczyński snabbt dra undan mattan under fötterna på honom och utse en annan presidentkandidat. Å andra sidan är Duda populär ute i landet, och förmodligen den enda som skulle kunna matcha Donald Tusk som förutsätts ställa upp i presidentvalet 2020, då hans mandatperiod som ordförande i Europeiska rådet går ut. (Warsaw Voice och wB 3 aug 18)

Upprorsveteran: Polen är inget fritt land idag

Publicerat 2018-08-04

Hanna Stadnik, sjuksköterska under Warszawaupproret 1944.
Skärmdump från Youtube.

Du måste kämpa för friheten av hela ditt hjärta och under hela ditt liv. Du måste arbeta för den, den är oss inte given en gång för alla. Om vi inte gör det så händer det som nu händer i Polen.

Det säger 89-åriga Hanna Stadnik, sjuksköterska och en av kämparna under Warszawaupproret 1944, i en omtalad intervju i medieportalen Natemat.pl.

Polen är inte fritt nu, säger hon och jämför med hur det var under kommunisttiden. Makthavarna vill ha det så här för att kunna göra som de vill. Under de senaste 30 åren har vi varit fria och respekterade i världen, men den nuvarande regeringen bryter ner allt, det känns så svårt att vi kan förlora friheten än en gång. Hela min generation känner det så, inte bara jag.

Stadnik är mycket kritisk till Jarosław Kaczyński och hans parti, regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Han sitter på partihögkvarteret och bestämmer allt utan att ta ansvar, säger hon. Under upproret kämpade jag tillsammans med hans far, Rajmund Kaczyński så jag kände honom, han var en fin man. När den andre sonen Lech Kaczyński 2005 valdes till borgmästare i Warszawa sade Rajmund att ingen borde ge Jarek någon makt – vi var ett femtiotal personer som hörde det. Jag sade ofta till honom att Jarek gjorde så hemska saker med vårt älskade Polen.

Lech var en helt annan personlighet, mild och klok, han skulle aldrig ha brutit mot grundlagen. Men idag bryter hela regeringen mot grundlagen, säger Stadnik. De vill ha det som det var under kommunisttiden. Jarek Kaczyński har förlorat i val mot Medborgarplattformen (PO) sju gånger och nu gör han allt för att behålla makten. Och hans högsta dröm är att sätta Donald Tusk i fängelse.

Kaczyński är en man som inte kan samarbeta med någon klokare än han själv, säger Stadnik. Han sitter helt fegt på partihögkvarteret och fattar alla beslut utan att ta ansvar för dem.

Hon uppmanar de unga att kämpa för Polens frihet – att gå ut på gatorna och protestera så ofta som möjligt, att demonstrera framför alla departement, så ofta som möjligt.

Jag tror att protester fungerar, säger hon, tänk bara på hur kvinnorna demonstrerade mot en skärpt abortlag, det gav resultat. (natemat.pl 4 aug 18)

Migalski: Kaczyńskis Polen är en hybriddiktatur!

Publicerat 2018-07-31

F.f PiS-aren Marek Migalski.
Foto: Piotr Drabik.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) metoder för att genomföra ”den goda förändringen” vinner inte gehör hos alla, inte ens hos f.d. PiS-are.

Statsvetaren och förra PiS-parlamentarikern Marek Migalski talar på tisdagen ut i Natemat.pl och kallar dagens Polen för en hybriddiktautur.

Det finns inslag av demokrati bevarade, men demokratiska principer och värderingar respekteras inte längre, säger Migalski. Han är orolig för att PiS kommer att förändra den delen av grundlagen som handlar om parlamentet.

Kaczyński kommer att göra allt för att partiet ska kunna sitta kvar vid makten, säger statsvetaren.

Han konstaterar att läget blir allt tuffare och att politikernas allt grövre språk fått hatet mellan vanliga polacker att blomma upp.

Man förnedrar demokratin, säger han. Demokrati handlar om att även oppositionen har vissa fri- och rättigheter, och demokrati innebär fria medier, maktdelning och ett oberoende rättsväsen. Den liberala demokratin monteras nu ner av regeringen. Man bevarar den demokratiska fasaden och vi får hoppas att det fortfarande kommer att hållas demokratiska val. Men vi kan inte säga att den polska demokratin är densamma som man har i väst.

Jag tror inte att regeringen vill lämna EU, men faktum är att vi avlägsnar oss från EU en liten bit nästan varje dag. Vår ställning i EU har försämrats – visst kan vi vara med och blockera förslag, men vi har inte längre någon möjlighet att bygga en offensiv majoritet i EU-parlamentet.

Oppositionen hoppas naturligtvis att EU-domstolen ska stoppa nedmonteringen av Högsta domstolen, och regeringen inser också att det kan bli så. Men Polen har ingen möjlighet att få fram en majoritet mot ett sådant utslag, konstaterar Migalski.

Inrikes ser vi att PiS sakta men säkert tappar stöd. Medborgarplattformen och SLD (Vänsteralliansen) växer.

President Andrzej Duda ser ju ut att vara knuten till PiS, för ett år sedan försökte han frigöra sig men för några dagar sedan återgick han till ordningen och undertecknade ivrigt lagen om Högsta domstolen för att bli PiS kandidat i presidentvalet 2020, säger den förre PiS-parlamentarikern.

Duda sköter inte sitt ämbete – han är inte Försvarsmaktens huvud, han utformar inte utrikespolitiken, och han bidrar inte heller till social fred. Han uppfattar sig säkert själv som en stark personlighet, men när han stötte på motstånd mot sitt första egna initiativ, alltså folkomröstningen om en ny grundlag, så återgick han snabbt till ordningen. Han har fått löfte om stöd från Kaczyński i presidentvalet 2020, för Kaczyński behöver stöd av Duda i parlamentsvalet 2019. Men när parlamentsvalet är i hamn är det inte säkert att Kaczyński uppfyller sina löften, då kan PiS välja en annan presidentkandidat. Kaczyński litar inte på Duda sedan Duda försökte sig på att vara självständig, säger Migalski. (Natemat.pl 31 juli 18)

Amnesty: Polisen kan ha använt gas mot demonstranter

Publicerat 2018-07-31

Uppgifter om att polisen använde gas mot demonstranter i förra veckan har skapat debatt i Polen, och Amnesty International uppmanar nu myndigheterna att göra en snabb, opartisk och effektiv undersökning av vad som skedde under natten 26-27 juli.

Demonstrationerna gällde omdaningen av det polska domstolssystemet, och vid en tidigare protest klagade poliserna på att de inte fick använda vapen.

När rapporterna om att polisen använt gas kom svarade myndigheterna att gasen kom från demonstranterna.

Amnesty International är allvarligt oroad av att polisen använt kemiska medel, skriver organisationen i ett uttalande. Användningen kan strida mot de skyldigheter som polisen enligt internationell rätt har. Uppgifter har kommit in till Amnesty om att polisen sprutat kemikalier direkt på demonstranter, utan förvarning.

Amnestys reaktion ses inte med blida ögon, internationella frivilligorganisationer anses i Polen liksom i Ryssland vara utländska agenter. Krystyna Pawłowicz, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledamöter i parlamentet, kommenterar Amnestys krav:

En vänstervriden Draginja Nadazdin från Serbien leder den där organisationen, skriver hon. De förolämpar Republiken Polens president och de demokratiskt valda myndigheterna. Åk hem och försvara torterade människors rättigheter i stället! (Rzeczpospolita och wB 31juli 18)

Debatten om grundlagsreformen går vidare

Publicerat 2018-07-31

President Andrzej Duda.
Foto: KPRP.

President Andrzej Duda har i månader arbetat för en folkomröstning om hur grundlagen ska ändras, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och därmed parlamentet har sagt nej.

Enligt Dudas förslag skulle en ny grundlag vila på det kristna arvet i stället för att hålla stat och kyrka isär. Dessutom föreslår han mer makt åt presidenten, att medlemskapet i EU och Nato ska slås fast i grundlagen men att polsk lag då ska stå över EUs lag, att den sänkta pensionsåldern och det generösa flerbarnsbidraget ska garanteras osv. Ett antal kontroversiella förslag alltså.

I en färsk opinionsundersökning anser 37 % av de tillfrågade att senatens nej sänker presidentens ställning, medan 42 % inte tycker att avslaget spelar någon roll.

Däremot tycker nästan hälften att det kan vara dags att diskutera en förändring av konstitutionen och att presidenten ska fortsätta driva frågan. Tidigare opinionsundersökningar har gett samma resultat.

Många PiS-politiker anser att grundlagen måste omarbetas, men att reformförslaget ska utarbetas av partiet, inte av Duda, och efter omröstningen i senaten sade talmannen Stanisław Karczewski att detta är inledningen till debatten, inte slutet.

Däremot är det ett misstag att ha en folkomröstning, säger Karczewski, eftersom mycket få väljare brytt sig om att gå till röstlokalerna under de senaste folkomröstningarna.

De flesta polacker som tycker att debatten ska fortsätta röstar på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och populistiska Kukiz’15. Vänsteralliansens (SLD) som inte vill göra Polen mer religiöst än det redan är, vill inte ha några förändringar, och de som röstar på Medborgarplattformen (PO) och liberala Moderna är kluvna. (Rzeczpospolita 31 juni 18)

Omfattande rättshjälp införs i Polen

Publicerat 2018-07-30

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

I början av nästa år kommer alla medborgare som inte själva har råd att betala för en advokat att få tillgång till fri rättshjälp. Tidigare har bara funktionsnedsatta åtnjutit denna förmån.

Det säger president Andrzej Duda, som undertecknade den nya lagen på måndagen.

Alla som behöver rättshjälp kommer att få det, det handlar om kostnadsfri rådgivning till människor som befinner sig i en svår livssituation, som inte själva kan lösa sina problem. Man ska kunna få grundläggande juridiska råd i frågor som handlar om t.ex. skuldsättning, bostadsfrågor, social trygghet. Man ska kunna lösa konflikter utan att dra dem inför rätta, vilket kommer att lindra domstolarnas arbetsbörda. Det gäller särskilt familjefrågor, säger presidenten. Samhället ska ställa upp för sina medborgare.

Rådgivningen gäller privatpersoner, inte företag, och med hjälp av statliga medel ska frivilligorganisationer stå för rådgivningen, säger Duda. (PAP 30 juli 18)

Även sovjetiska krigsskador kan utredas

Publicerat 2018-07-30

Arkadiusz Mularczyk, PiS.
Foto: Lukasz Plewnia, wikipedia.

Vi bör upprätta en rapport över de förluster vi åsamkats av Sovjetunionen under andra världskriget, för att få en uppfattning om skadornas omfattning, både vad gäller människoliv och materiell egendom. Det säger Arkadiusz Mularczyk, ordförande i den parlamentariska kommitté som utreder hur mycket extra skadestånd Polen ska kräva av Tyskland efter andra världskriget.

Mularczyk, som tillhör regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), påpekar att även Sovjetunionen orsakat Polen stor förödelse och att den bör dokumenteras.

Rapporten om skadeståndet från Tyskland ska vara klar i början av nästa år, då har vi en förteckning över vad Polen förlorade under krigsåren 1939–45. Sedan inleder vi förhandlingar med den tyska regeringen, säger han.

Därefter bör vi göra en liknande utredning om de skador som Sovjetunionen åsamkat Polen, säger han. Visserligen existerar Sovjetunionen inte längre, men rapporten bör tas fram.

Det är ingen tvekan om att det var de nazistiska ockupanterna som åstadkom störst skada i Polen. Flera miljoner av landets befolkning, framför allt judar, mördades i koncentrationslägren och många städer, bland dem Warszawa, bombades sönder och samman.

Men den 17 september 1939 invaderades östra Polen av den sovjetiska armén, tusentals officerare arresterades och transporterades till Sovjet, där runt 20 000 senare mördades. Efter Jaltakonferensen tillföll nästan hälften av östra Polen Sovjetunionen och 178 000 kvadratkilometer i öst förklarades tillhöra Sovjetsfären. Polen kompenserades med 101 000 kvadratkilometer av östra Tyskland, säger Mularczyk.

Redan för ett år sedan när PiS på allvar började tala om krigsskadestånd från Tyskland påminde Berlin om att skadestånd faktiskt betalades ut efter krigsslutet, och att den dåvarande polska regeringen förklarade sig helt tillfreds med summans storlek. Regeringen har svarat att man inte tar ansvar för beslut som fattats under den period när Polen var ockuperat av kommunismen, dvs. fram till 1989 då kommunismen föll.

Om PiS nu vill dra igång en skadeståndsprocess mot Ryssland, som på sätt och vis kan sägas vara Sovjetunionens arvtagare, återstår att se. Men det är svårt att tro att Moskva skulle säga ja till att betala ut miljardbelopp till Polen. (polandinenglish.info och wB 30 juli 18)

Vanligaste svärordet kan ge Jerzy Owsiak böter

Publicerat 2018-07-30

Jurek Owsiak, välkänd organisatör av Stora Julorkestern, WÓSP.
Foto: FB.

Polens meste välgörenhetsarrangör Jerzy Owsiak har åtalats för att offentligt ha uttalat det polska språkets vanligaste svärord – kurwa. Och en av världens största advokatbyråer, amerikanska Dentons, har erbjudit sig att hjälpa honom utan ersättning.

Owsiak är pappa till den årliga Stora Julorkestern, WÓSP, som i vintras samlade in 126 miljoner złoty (runt 325 miljoner svenska kronor) till barnsjukvård och äldrevård i Polen. På sommaren arrangerar han rockfestivaler, och två dagar före Pol’and Rocks Festival ska han inställa sig i rätten.

Om han fälls kan påföljden bli upp till 1500 złoty i böter eller samhällstjänst.

Owsiak ogillas sedan länge av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den som anmält honom är en av partiets mer högljudda företrädare, Krystyna Pawłowicz.

Han bryter polackernas medborgerliga rättigheter när han använder ett språk som man inte vill höra, säger Pawłowicz, som vill ha 20 000 i i skadestånd.

Owsiak förnekar inte att han flera gånger använt svärord i offentliga sammanhang och säger att han tänker slåss för artisters, musikers och andra kreatörers yttrandefrihet.

Advokatfirman Dentons anser att om man börjar bestraffa människor för vilka ord de använder på en scen så är censuren nära. (gazeta.pl, natemat.pl 28 juli 18)

CBA: Ge oss något om Tusk så lägger vi ner ditt fall

Publicerat 2018-07-30

Parlamentarikern Stanisław Gawłowski.
Foto: PO.

Utredarna från Antikorruptionsbyrån (CBA) föreslog att jag skulle komma med något om Donald Tusk, Grzegorz Schetyna och hela Medborgarplattformen (PO). Sedan skulle de dra tillbaka sina anklagelser om mutor.

Det säger parlamentarikern Stanisław Gawłowski (PO), efter förhör hos Antikorruptionsbyrån.

Gawłowski, som var statssekreterare i Donald Tusks regering 2007–2015, greps i mitten av juni, misstänkt för korruption.

De sade att advokaterna skulle komma, men det var inte min advokat utan utredare på CBA som kom, säger Gawłowski till nyhetsportalen Wirtualna Polska. De hade inlett en granskning av min fastighetsdeklaration. De trakasserade mig redan 2016 och alla vet att ett besök från dem inte handlar om någon fastighetsdeklaration.

Jag begärde att de skulle informera min advokat, men de ansåg inte att det behövdes, säger Gawłowski. I stället började de tala om Donald Tusk (tidigare partiledare i PO) och Grzegorz Schetyna (nuvarande PO-ordförande). Det var väldigt obehagligt. Jag svarade att partiet alltid agerar enligt lagen och undrade vad de hade för avsikter egentligen.

För mig visar det här tydligt vad Polen är idag. Men det är åklagaren som ska göra en polisutredning och granska min deklaration, det är OK. Men det här besöket från CB var helt onödigt, det kändes som ett försök att pressa mig. De har kommit med fem anklagelsepunkter, och ingen av dem har hållit.

Redan förra gången PiS satt i regeringsställning (2005–2007) talades mycket om att CBA gick regeringens ärenden – en lång rad oppositionspolitiker undersöktes efter anklagelser om korruption och en och annan – även inom PiS – fälldes. Ett mycket uppmärksammat fall gällde förra byggministern Barbara Blida. CBA gjorde husrannsakan i hennes hem och efteråt rapporterade man att Blida skjutit sig på toaletten. Fallet lades därefter ner och disciplinära åtgärder vidtogs mot åklagarna. (wp.pl och wB 27 juli 18)

Det föds för få barn i Polen igen

Publicerat 2018-07-30

Allt färre barn föds idag i Polen.
Foto: wikipedia.

Befolkningskrisen är på intet sätt undanröjd, trots regeringens ansträngningar att underlätta för barnfamiljerna. Det viktigaste stödet är flerbarnsbidraget 500+ som ger 500 złoty i månaden (cirka 1300 svenska kronor) per barn från och med det andra.

Bidraget infördes i april 2016 och inledningsvis steg födelsetalen tydligt. Barnfamiljernas ekonomi har förbättrats avsevärt. Tidigare i år utlovades ett skolbarnsbidrag på 300 złoty (775 kr) om året – fria skolböcker och skolmåltider är inte självklart i Polen.

Trots detta sjönk antalet nyfödda under april och maj i år med 10 % per månad jämfört med samma period förra året, visar färska siffror från GUS (Statistiska centralbyrån).

Flerbarnsbidraget har fått många familjer som redan har minst ett barn att skaffa fler, men den stora gruppen ungdomar som regeringen ville få att bilda familj tycka man inte ha nått. Tvärtom väntar de unga allt längre med att skaffa barn på samma sätt som i de flesta länder.

Inför höstens kommunalval kommer nu fler löften till barnfamiljerna – förra premiärministern Beata Szydło, idag med ansvar för sociala frågor, har utlovat särskilda pensionsförmåner för mödrar med minst fyra barn. Man kan väl anta att de inte kommer att kunna betala in särskilt mycket till sina pensionsfonder. Fria läkemedel för gravida kvinnor ligger också på regeringens bord.

Regeringens tidigare försök att totalförbjuda abort kommer inte emellertid inte att tas upp igen förrän efter nästa års parlamentsval. Vad regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) varit ute efter är barn med Downs syndrom, foster med grava missbildningar och barn som kommit till under våldtäkt. Men efter de omfattande protesterna mot en skärpning av abortlagen som sänkte stödet för PiS kraftigt i opinionsundersökningarna införde regeringen i stället särskilda bidrag till dem som föder fram gravt handikappade foster i stället för att göra abort. (Poland in English och wB juli 18)

Missnöjda poliser sjukskriver sig i protest

Publicerat 2018-07-24

Hårda tag under protesterna utanför parlamentet.
Foto: Sympatycy Koalicji Obrońców Demokracji

Parlamentsgardet ska skydda parlamentet, inte polisen. Det säger missnöjda poliser över hela landet som kallats in till extratjänstgöring vid demonstrationerna utanför parlamentet i samband med att den kontroversiella lagen om Högsta domstolen klubbades i veckan som gick.

Vi ska använda fysiskt våld mot folkmassan, säger en polisman. Men vi är obeväpnade! Kan man tänka sig något annat land där man skickar ut obeväpnade poliser för att konfrontera folkmassan? Vi följer våra order och det är vi som drabbas av folkmassans hat. Men vi måste fortsätta utföra order, i vårt yrke gäller ingen samvetsklausul. Och man använde våld – två journalister misshandlades och ligger på sjukhus. En parlamentariker har gjort en polisanmälan och över 850 universitetslärare från hela landet protesterar i ett öppet brev till polisen. Man menar att polisens agerande gav starka associationer till krigstillståndet medan demonstranterna på ett legalt sätt försökte uttrycka sitt missnöje med vad som händer med statsskicket i Polen.

Stämningen inom poliskåren är upprorisk och många har sjukskrivit sig efter demonstrationerna där de fick jobba 18–20 timmar i ett sträck.

Warszawapolisens presstalesperson ser inget samband mellan händelserna utanför parlamentet och massjukskrivningarna.

Man kan emellertid misstänka att många av poliserna inte vill bli uthängda för att slå ner fredliga demonstranter. Andra vill kanske inte delta i kvävandet av demokratiska protester mot regeringens odemokratiska förehavanden. Det kan också finnas en grupp som helt enkelt vägrar slå och misshandla andra polacker som de delar sina åsikter om demokrati med.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Juristgrupp söker lösningar för tiden efter PiS

Publicerat 2018-07-23

Professor Marcin Matczak, en av de grundlagsexperter som ingår i den informella juristgruppen.
Foto: FWW högskola.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) håller på att avveckla rättsstaten. Men vad händer i Polen när partiet inte längre är vid makten och det demokratiska systemet förstört? Hur återskapas demokratin i Polen?

Det undersöker en informell grupp jurister och andra experter som arbetar fram metoder att återinföra ett tillstånd som är förenligt med grundlagen. När det förr eller senare blir ett maktskifte ska det finnas svar på hur den juridiska situationen i Polen normaliseras.

Frågan är om det är möjligt att avveckla Lag och Rättvisas (PiS) samtliga juridiska beslut som är oförenliga med grundlagen, hur det i så fall ska gå till och hur lång tid processen kan ta.

Med tanke på att gruppen är informell och att vissa deltagare inte vill att deras namn ska avslöjas kan jag inte säga så mycket, förklarar professor Marcin Matczak, grundlagsexpert och den enda namngivna i expertgruppen. Men vi är mycket oroliga över vad som händer med det polska rättssystemet, och vi känner till de mekanismer som styr grundlagen så väl att vi inser att det inte blir lätt att ställa allt tillrätta.

Vi har bland annat funderat på om det går att avsätta de domare som PiS nu tillsatt utan att bryta mot författningen. Och vi har konstaterat att det är möjligt, säger han. Detsamma gäller de domstolsbeslut som fattats av felaktiga domarsammansättningar i Konstitutionsdomstolen och Högsta domstolen.

Mer än så vill han inte avslöja – planen för hur man ska lämna kaoset och rättslösheten ska hållas hemlig tills vidare, annars kan de nuvarande makthavarna vidta åtgärder för att försvåra eller rent av omöjliggöra räddningsplanen.

Många tror att om det blir ett maktskifte eller om de nuvarande makthavarna besinnar sig så kan man ogiltigförklara allting som PiS genomfört. Men det kan inte vara så att om ett parti vinner valet så kan man jämna allting med marken med en enda ny lag, påpekar Matczak. Så fungerar det inte i en rättsstat. Grundlagen måste följas i alla lägen annars fördjupas bara den konstitutionella krisen. Det kan alltså inte bli fråga om omedelbara åtgärder eller uppgörelser. Expertgruppen arbetar för att finna lösningar som är förenliga med grundlagen, inte för att besvara rättslöshet med rättslöshet.

Vi samarbetar inte med något oppositionsparti. Alla arbetar ideellt och när tiden är mogen publicerar vi resultatet av vårt arbete. Alla ska kunna använda sig av våra lösningar, försäkrar Matczak.

Det är svårt att tro att den nuvarande regimen kommer att inse sina misstag och vilja ta till expertgruppens lösningar. Man får hoppas att den politiska oppositionen i Polen kommer att vilja göra det. För i dagsläget det är knappast troligt att den har egna lösningar att komma med.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Amnestyrapport om hur protester kvävs i Polen

Publicerat 2018-07-22

Rätten till fredliga protester är själva drivkraften i ett fritt samhälle. Människor använder sig av denna rättighet för att uttrycka det som oroar dem, för att protestera mot myndigheternas beslut, visa sitt missnöje och göra sin röst hörd.

Men denna rättighet är inte – och det ser vi tydligt i dagens Polen – given en gång för alla. Den polska regeringen inser än så länge att man inte kan förbjuda manifestationer, ett sådant förbud skulle inte passera obemärkt. Det skulle inte bara strida mot grundlagen utan framför allt leda till ödesdigra internationella konsekvenser och massiva protester inom landet.

Amnesty International beskriver i en rapport hur de polska myndigheterna använder fyra strategier för att försvaga och kväsa protesterna. Den första strategin är hotet om fysiskt våld mot demonstranterna. Enligt rapporten vittnar demonstranter om att de blivit anhållna av polisen, förvarats i timmar utan förklaring, handfängslade. På så sätt undviker PiS-regeringen ett brutalt kväsande av protesterna som skulle tilldra sig massmedial uppmärksamhet. Framför allt i Warszawa och Poznań har Amnesty kunnat dokumentera flera fall av våld. Det är naturligtvis ett sätt att skrämma andra som är beredda att gå ut och protestera.

Den andra strategin är att ta över kontrollen över individer, demokratiska institutioner och organisationer. I Polen har säkerhetsstyrkorna stora möjligheter att övervaka individer och organisationer och sedan kort tid kan man använda de möjligheterna i ospecificerade ”preventiva syften”. Organisatörer av protester i Warszawa har snabbt insett att de är öppet bevakade av myndigheterna.

Den tredje strategin är omfattande diskriminering av aktiviteter och rörelser som riktas mot regeringens politik. Manifestationer till stöd för regeringen får både tillstånd och polisskydd medan de som protesterar mot regeringens politik inte behandlas lika positivt. De ”cykliska” manifestationerna (läs: till stöd för myndigheterna) får till exempel inte störas av protester mot det styrande partiet. Vill man protestera får man antingen välja en annan dag eller en annan plats, till exempel utanför staden.

Regeringens fjärde och sista strategi är politiseringen av rättsväsendet. Den senaste tiden har domstolssystemet ställts under den politiska makten, vilket gett makthavarna medel att (direkt eller indirekt) tvinga domare att döma till hårda straff, bortse ifrån polisens övergrepp och tillåta bevakning av oppositionen.

Man kan tycka att dessa strategier var för sig är tämligen harmlösa. Men tillsammans utgör de ett paket av välfungerande auktoritära redskap för kväsande av medborgerliga protester. Att protestera, att uttrycka sitt missnöje och delta i fredliga demonstrationer har i Polen blivit farligare, mer komplicerat och kan få mycket otrevliga konsekvenser.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Den tysta statskuppen

Publicerat 2018-07-22

Trots omfattande protester antog parlamentet på fredagen den kontroversiella lagen om Högsta domstolen. Demonstranter utanför parlamentsbyggnaden och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) högkvarter kritiserar polisen för att ha uppträtt hårdhänt, och en del av poliserna verkade komma någon annanstans ifrån, skriver Dorota Tubielewicz Mattsson.

Hårda tag under protesterna utanför parlamentet.
Foto: Sympatycy Koalicji Obrońców Demokracji

”Demokrati!”, ”Konstitutionen!”, ”Vanära!” ropades det i plenisalen när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på fredagen i expressfart röstade igenom den nya lagen om Högsta domstolen.

Oppositionsparlamentarikerna protesterade men fick efter beslut av talmannen bara 15 sekunder på sig att framföra frågor eller synpunkter. I praktiken innebar det att man la munkavle på oppositionen.

Läs vidare >>

Wedel – grabben me’ chokla’ i!

Publicerat 2018-07-22

Pojken på zebran – en av Wedels välkända loggor.
Foto: Wedel

Polens legendariska Wedelchoklad älskas av polackerna och företaget har genomgått skiftande öden sedan grundandet för 167 år sedan.
Som många andra polska företag såldes det efter 1989 till utländska investerare och ägs idag av japanska Lotte Group. Man bevarar de traditionella värden som familjen Wedel stod för.

Wedel-huset ppå Szpitalna-gatan i Warszawa.

”Helt nya och mycket nyttiga sötsaker, synnerligen läkande och lugnande för människor med bröstlidande, snabb effekt och delikat smak!”

Så annonserade konditor Karol Wedel i Warszawa 1851 när han startade en chokladfabrik på Miodowa-gatan i centrala Warszawa. Där serverade han tillsammans med sin fru Karolina också chokladmjölk, med tiden blev det över 500 koppar om dagen. Men de sålde inte bara sötsaker utan också ”farmaceutiska produkter” som halstabletter och pepparmyntskarameller.

Läs vidare >>

Duda jobbar för sin folkomröstning

Publicerat 2018-07-20

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

Folkomröstningen om en ny grundlag bör äga rum den 10–11 november, så att den sammanfaller med 100-årsfirandet av Polen som självständig stat. Det säger president Andrzej Duda på fredagen i ett tal till nationen.

Avsikten med folkomröstningen är att ta reda på om medborgarna vill ändra den befintliga konstitutionen från 1997 eller ej och vad som i så fall ska förändras.

I femton punkter vill Duda genomföra ändringar på vitt skilda områden. Konstitutionen ska vila på det kristna arvet, presidentens makt ska öka, den sänkta pensionsåldern och det generösa barnbidraget ska garanteras, medlemskapet i Nato och EU ska fastställas i grundlagen och då ska polsk lag stå över EUs lag. Förslaget är uppe till behandling i parlamentet och senaten väntas rösta om det i nästa vecka.

Dudas förslag uppskattas varken av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) eller av oppositionen. Omröstningen ska visa om han har folket med sig.

När Duda för en dryg månad sedan publicerade sitt förslag inför folkomröstningen orsakade han panik i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Visst har partiet för avsikt att göra om grundlagen, men inte med hjälp av Duda och väljarna. Den ena efter den andra av partitopparna gick ut och poängterade att det bara var ett diskussionsunderlag.

Efter Dudas veto mot delar av domstolsreformen betraktas han som opålitlig och flera i partitoppen har öppet sagt att Duda inte kan räkna med att PiS stödjer honom i presidentvalet 2020.

Men när det stod klart att Kaczyńskis ärkerival Donald Tusk, tidigare premiärminister i Polen och idag ordförande i Europeiska rådet, kan tänkas ställa upp i samma val tänkte PiS-ledaren om. Duda är trots allt landets mest uppskattade politiker och är det någon som ska kunna vinna ett val mot Tusk så är det han, resonerade Kaczyński. Efter ett möte med presidenten offentliggjorde partiet att Duda är PiS kandidat.

Vad Duda å sin sida lovade är svårt att veta – det kan handla både om domstolarna och om grundlagen. PiS är noga med att tala om folkomröstningen som ett presidentprojekt, dvs. blir det fiasko så får han själv ta konsekvenserna. En folkomröstning som dåvarande presidenten Bronisław Komorowski i all hast drog igång inför valet 2015 blev valdeltagandet åtta procent, vilket anses ha bidragit till att den sittande regeringen förlorade.

Dudas omröstning ska hållas efter kommunalvalet i höst och är därför inte lika politiskt känslig. Frågan är om han får några andra partier med sig – PiS håller sig på avstånd, populistiska Kukiz’15 har tappat många väljare och oppositionen kommer sannolikt att bojkotta folkomröstningen.

Och då kan han stå där ensam, politiskt försvagad efter ett pinsamt nederlag. (Polskie Radio, tidningen Rzeczpospolita och wB 20 juli 18)

Katolska kyrkan: Polen bör bli nyktrare

Publicerat 2018-07-17

Biskop Tadeusz Bronakowski, ordförande i den kyrkliga kommitté som ska verka för ökad nykterhet bland polackerna.
Foto: Patryk Korzeniecki, wikipedia.

Polskheten ska inte förknippas med rus utan med nykterhet och man når ingen personlig eller nationell frihet utan nykterhet. Det säger biskop Tadeusz Bronakowski, ordförande i den kyrkliga kommitté som ska verka för ökad nykterhet bland polackerna.

Biskopskonferensen har diskuterat alkoholkonsumtionen i landet. Befolkningen dricker för mycket, enligt uppgift i genomsnitt 10 liter ren alkohol om året per person. Målet är att vuxna ska kunna halvera den mängden och ungdomar under 21 år bör inte dricka alkohol överhuvudtaget. Biskoparna rekommenderar begränsad tillgänglighet och höjda priser.

Samt att medborgarna ska avhålla sig från alkohol i 100 dagar – eftersom Polen i november fyller 100 år.

Kyrkan engagerar sig nu alltså tillsammans med regeringen arbeta för att öka nykterheten i Polen. Enligt internationell statistik tillhör polackerna dem som dricker mest. På senare år har tillgängligheten begränsats med hjälp av strängare lagstiftning – idag kan kommunerna förbjuda alkoholförsäljning mellan kl 22.00 och 06.00. Tv-reklam för alkohol under samma tid får inte förekomma. Det är också förbjudet att dricka alkohol på allmän plats. De nya reglerna har orsakat protester bland såväl producenter som försäljare av alkohol.

Kyrkans initiativ har emellertid blivit föremål för diverse skämtsamheter på sociala medier. Många påpekar att prästerna själva dricker för mycket alkohol, och den som googlar hittar lätt artiklar om kyrkliga rattfyllerister som kört ihjäl folk, skriver nyhetsportalen Natemat.pl. ÄrkebiskopSławoj Leszek Głódź, nyligen avslöjad som aktiv agent och informatör åt kommunistregimen, har gjort sig känd för sitt expansiva drickande.

Frågan om prästerskapets alkoholkonsumtion har därmed blivit en debatt i debatten. Några menar att den trots allt är ett mindre problem, i synnerhet som behandling mot alkoholberoende är gratis i Polen. Andra anser att prästerna ska vara ett föredöme för de troende, men att kyrkan i det fallet fungerar som en familj – man vill inte tvätta sin smutsiga byk inför andra. Därför erkänner man inte alkoholism inom kyrkan, men alkoholism är ett stort samhällsproblem som måste bekämpas.

Enligt officiell statistik är 800 000 polacker alkoholberoende och tre miljoner dricker regelbundet för mycket. (Natemat.pl, Polskie Radio och wB 17 juli 18)

Älgspår avslöjar smugglare

Publicerat 2018-07-17

Döljer smugglare. Foto: wikipedia.

Sprit och cigaretter är billigare i Ukraina än i Polen, och därför smugglas sådana varor gärna över gränsen.

Nu har ukrainska gränsvakter i ett skogsområde hittat ett gömställe med lite speciella skor – sulan är gjord för att fotavtrycken ska likna älgspår.

När smugglarna närmar sig gränsen tar de på sig älgskorna, säger gränsvakterna.

Smugglarna anses vara mycket påhittiga, gränsvakterna har sett hur man använt drönare, hängglidare och små flygplan för att frakta godset över gränsen. (TVP 17 juli 18)

KD: Duda hade rätt att benåda Kamiński

Publicerat 2018-07-17

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Konstitutionsdomstolen avgjorde på tisdagen att president Andrzej Duda inte gjorde fel när han våren 2015 benådade nuvarande säkerhetsministern Mariusz Kamiński, som tidigare under året dömts för maktmissbruk och brottsprovokation.

Kamiński utnämndes under regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) förra regeringsperiod till chef för den nyinstiftade Antikorruptionsbyrån (CBA). Under uppmärksammade former utredde han en rad av regeringspartiets politiska fiender för korruption och ansågs gå PiS-regeringens ärenden.

Regeringen föll efter en skandal 2007 där CBA var inblandad, och i parlamentsvalet som följde ställde Kamiński upp som PiS-kandidat. Han blev invald och fick därmed automatiskt parlamentarisk immunitet. Rättegången sköts upp.

Men efter flera års överklaganden fälldes han i mars 2015 för maktmissbruk, brottsprovokation, dokumentförfalskning osv. Domen blev tre års fängelse och tio års förbud att återinträda i offentlig tjänst.

Det året hölls två val i Polen – i maj valdes Andrzej Duda till president och efter parlamentsvalet i oktober bildade regering PiS. Kort efteråt benådade Duda den trogne Kamiński.

Det förstår ju alla att den domen var politisk, sade Duda.

Många jurister hävdade att benådningen var ogiltig efter som domen inte vunnit laga kraft – Kamiński hade än en gång överklagat.

Regeringen hade inga problem med det, Kamiński utnämndes till chef över republikens säkerhetstjänster och blev i ett slag en av Polens mäktigaste personer. Han blev också minister i ett nyinrättat nationellt säkerhetsdepartement.

Under tiden hamnade frågan om benådningen på Högsta domstolens bord och HD, som ännu inte påverkats av domstolsreformen, gjorde i maj i år bedömningen att Duda störde rättsprocessen när han ingrep innan domen mot Kamiński vunnit laga kraft. Han hade gjort fel som benådat den blivande säkerhetsministern.

Kamiński bollade över frågan till den nya Konstitutionsdomstolen som i sin tur kom fram till att presidenten har rätt att benåda på eget initiativ. Alltså var benådningen okej. Högsta domstolens beslut går inte att överklaga, och över säkerhetsministern vilar nu inga formella skuggor. Det kan vara värt att påminna om att det i den nya domstolsreformen finns en paragraf om att Högsta domstolen framgent ska kunna ta upp fall från de senaste tjugo åren till omprövning. (Polskie Radio, wB 17 juli 18)

Polsk parlamentarism firar 550 år

Publicerat 2018-07-16

Polen firar 550-årsjubileum av parlamentarismens införande.
Foto: KPRP.

För 550 år sedan, den 13 juli 1468, beslöt den polska adeln att inrätta ett parlament vars första möte skulle hållas i november samma år.

Minnet firades på fredagen med en ceremoni i parlamentet där president Andrzej Duda höll tal. Han påminde också om det första delvis fria valet efter kommunismens fall 1989 då Lech Kaczyński valdes in som senator. Lech Kaczyński grundade senare regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tillsammans med sin tvilling, den nuvarande partiledaren Jarosław Kaczyński, och valdes till president 2005.

Det var dock inte något gemensamt firande – oppositionen anser att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) håller på att föra landet bort från demokratin, och när president Andrzej Duda äntrade talarstolen för ett minnes- och hyllningstal reste sig ledamöterna från Moderna och Bondepartiet (PSL) upp och lämnade lokalen. Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) bojkottade det officiella firandet helt och hållet och högtidlighöll minnet själva.

Populistiska Kukiz’15 stannade kvar och övervarade ceremonin – för man ska inte kränka sitt land även om man ogillar regeringens politik.

Samtidigt demonstrerade medborgarrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD) utanför Kungliga slottet och protesterade mot nedmonteringen av domstolsväsendet. Politikerna i sin tur deltog i en stor mottagning på borggården där bara det enorma festtältet ska ha gått på en miljon złoty. (Polskie Radio och natemat.pl 13 juli 18)

PiS tappar röster i juli

Publicerat 2018-07-16

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 34 % av rösterna, vilket är 7 % färre än för en månad sedan. Fyra partier skulle komma in i sejmen, oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) med 23 %, Kukiz’15 med 9 % och Vänsteralliansen (SLD) med 6 %.

Varken Bondepartiet (PSL) eller Moderna skulle nå över 5 %-spärren, och nästan var femte väljare (18 %) har inte bestämt sig. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Kantar Public.

Undersökningen säger naturligtvis inte så mycket eftersom så många inte har bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Valdeltagandet skulle bli 62 % vilket är mycket för polska förhållanden.

Bland de frågor som varit på agendan under den senaste månaden märks striden om Högsta domstolen och Förintelselagen.

Att PiS tappar hela 7 % på en månad är naturligtvis anmärkningsvärt, men polska väljare är mycket rörliga och opinionen svänger snabbt. Nu börjar det dra ihop sig till kommunalval och regeringspartiet har rimligen en hel rad förslag inför valkampanjen. Och det är ju själva valet som gäller. (Polsat och wB 16 juli 18)

Kuriren från Warszawa blir film

Publicerat 2018-07-16

Jan Nowak-Jeziorański talar i Radio Free Europe på 1950-talet.
Foto: wikipedia.

Regissören Władysław Pasikowski har påbörjat inspelningen av den verklighetsbaserade historien om det berömda sändebudet Jan Nowak-Jeziorański – Kuriren från Warszawa. Från 1940 arbetade Nowak-Jeziorański för den underjordiska polska armén och var förbindelseofficer för den polska exilregeringen i London under andra världskriget.

År 1943 anmälde han sig som kurir och sändes först till den polska beskickningen i Stockholm för att överlämna hemliga dokument. Därefter for han som sändebud till London där han informerade exilregeringen och de brittiska myndigheterna och i mars 1944 även premiärministern Winston Churchill om situationen i det ockuperade Polen.

Filmen ska bli ett spiondrama som utspelar sig under några dagar före Warszawaupprorets utbrott i augusti 1944. Hemmaarméns utsände Jeziorański fick i uppdrag att lämna det ockuperade Polen och ta sig till London med ett stort antal bilder och dokument. Det blev en halsbrytande resa då han förföljdes av samtliga fientliga underrättelsetjänster, men filmen visar också möten med människor som för alltid skulle förändra hans liv. Pasikowski vill snarare göra en thriller än en historisk eller politisk film. Tanken är förmodligen att skapa intresse för den polska historien genom att göra en bra film med allmängiltigt tema istället för att återigen väcka politiska debatter och kontroverser som utomstående sällan kan följa med i och förstå. Men om filmen slår utomlands blir den det bästa sättet att sprida kunskap om Polens historia.

Boken Kurier z Warszawy som redan 1986 översattes till svenska (Kurir från Warszawa) passerade obemärkt i Sverige. En bra filmatisering skulle kunna ändra på saken.

Inspelningarna pågår för närvarande i Łódź och filmen kommer upp på biodukarna nästa år.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Tusk utmanar Kaczyński om presidentskapet

Publicerat 2018-07-15

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Det är för tidigt att säga vad jag ska göra efter tiden som ordförande i Europeiska rådet. Jag vet att det spekuleras om presidentvalet 2020 och jag har inte bestämt mig. Men om Jarosław Kaczyński ställer upp i valet så tar jag naturligtvis upp kampen!

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk till kommersiella TVN i dagarna.

Tala om för Kaczyński att jag utmanar honom om presidentposten, sade han muntert.

Under Tusks fem år i EU har det i Polen ofta diskuterats om han räknar med att komma tillbaka till den polska inrikespolitiken – antingen som ordförande i ett nytt parti eller som president. Många polacker är stolta över att en landsman har en så hög post inom EU, och regeringens försök att se till att han inte blev omvald förra våren uppfattas som pinsamt för Polen.

Det finns röster som anser att PiS-ledaren Kaczyńskis många konflikter med EU – domstolsreformen, miljön, flyktingfrågan osv. – i viss utsträckning handlar om att göra livet besvärligt för ärkerivalen Tusk.

Den nuvarande presidenten Andrzej Duda har emellertid också höga popularitetssiffror och utsågs nyligen till PiS presidentkandidat. Det var oväntat för han har ett par gånger chockat partiet genom att på eget bevåg stoppa nya lagar – bland annat delar av domstolsreformen. I opinionsundersökningarna stöds Duda och Tusk av ungefär lika många väljare – Kaczyński däremot brukar toppa listan över de politiker som väljarna har minst förtroende för.

Att Tusk nu inte utmanar Duda utan Kaczyński är ett sätt att påminna polackerna om den bristen på förtroende. Och att han kanske vill utmana landets mäktigaste man, inte hans marionett.

I intervjun sade Tusk också att Polen numera inte är en demokrati utan en kleptokrati – ett land som styrs genom stölder. Det var en påminnelse om de generösa bonusar som regeringen i det fördolda delat ut till sig själv och sina medarbetare. Flera ministrar har dessutom sett till att släkt och vänner oavsett kompetens fått välbetalda jobb i de statliga företagen. Sammantaget finns det alltså en del som strider mot den bild som PiS ger av sig själv: ett rent parti som hyllar ärlighet, öppenhet och bekämpar korruption.

Tusk påminde också om att han haft ett samtal med premiärminister Mateusz Morawiecki och föreslagit en lösning på konflikten med Israel om den uppmärksammade Förintelselagen. Annars brukar han i egenskap av EU-ordförande undvika att uttala sig i frågor som berör den polska inrikespolitiken.

Regeringspartiets talesperson Beata Mazurek fnyser åt Tusks utmaning:

Han kommer inte att ställa upp i presidentvalet för han vill inte förlora mot Duda, säger hon. Det där med att han utmanar Kaczyński är bara skenfäkteri. (Rzeczpospolita, TVN, TVP onet.pl juli 18)

Bidrag till Polska Kongressen dras in

Publicerat 2018-07-13

Skärmdump från Polska Kongressens i Sverige hemsida.

Polska Kongressen (Kongres Polaków) i Sverige har flörtat med den extrema högern i Sverige samt stöttat främlingsfientligheten i Sverige och får därför nu inga statliga bidrag.

Den svenska regeringen anser att kongressens verksamhet strider mot de demokratiska principerna – men för det polska utrikesdepartementet är Kongressen en ”stöttepelare för den polska traditionen”.

Polska Kongressen är den största och äldsta polska organisationen i Sverige och har under sitt paraply 25 olika föreningar. I början finansierades den med hjälp av statliga pengar.

Men redan för flera år sedan rekommenderade regeringen att Polska Kongressen skulle ta avstånd från de högerradikala grupperna, dock utan synbart resultat, skriver portalen OKO.press. Nu fryser man bidragen då man anser att Kongressen bedriver en farlig och odemokratisk verksamhet. Som exempel citerar man tidskrifterna Katolsk kurir (Goniec Katolicki) och Ord från Kongressen (Słowo Kongresu) som skriver att ”islam är något man bör bekämpa och inte förhandla med”. Här finns också en märklig användning av ord som ”ras” och ”neger”.

Polska Kongressens ordförande Janusz Górczyński slår tillbaka och hävdar att regeringen utövar repressalier gentemot Kongressen för dess åsikter. Kongressen är sedan två år tillbaka kontrollerad, utfrågad om antalet medlemmar och nu drar man in bidragen, säger han.

Redan i februari 2016 uppmärksammades Polska Kongressen eftersom den polska patriotiska organisationen Semper Fidelis hade band till den extrema högern i Sverige och framför allt till den nynazistiska organisationen Nordisk Ungdom. Semper Fidelis är institutionellt knuten till Polska Kongressen och fyra av dess medlemmar finns med bland de 14 polacker som stod anklagade* för att ha planerat ett attentat mot en flyktingförläggning i Nynäshamn. Organisationen Semper Fidelis jämställdes i svenska medier med Sveriges Förenade Muslimer som ansågs stödja IS.

Polska Utrikesdepartementet har enligt OKO.press anslagit 165 000 złoty (ca 500 000 kronor) till polska organisationer i Sverige. Huvudparten av summan går till Polska Kongressen som den största organisationen. Utrikesdepartementet höjer dess verksamhet till skyarna och ser den som ”en stöttepelare för den polska traditionen och frihetstanke” samt en väktare av sanningen om den polska nationens historia”.

Dorota Tubielewicz Mattsson

*Rättelse och förtydligande:
Förundersökningen mot männen lades ner i brist på bevis. Polisen hade hittat påkar, knivar, järnrör och yxor i deras bilar och de misstänktes för förberedelse till grov misshandel.

Tokarczuk bland favoriterna till alternativa Nobelpriset

Publicerat 2018-07-13

Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015.
Foto: K Dubiel.

Ingen kan ha undgått skandalen inom Svenska akademin och beslutet att inte delat ut något Nobelpris i litteratur 2018. Det har fått ett antal kulturintresserade personer att ta initiativ till Den Nya akademien, som nyligen offentliggjorde en lista över kandidater till alternativa Nobelpriset. Bland de 46 kandidaterna finns den polska författaren Olga Tokarczuk. I övrigt består listan av namn som Margaret Atwood, Zadie Smith, Paul Auster, Don DeLillo, Agneta Pleijel, Amos Oz, Kerstin Ekman och många fler. Den är sammanställd av svenska bibliotekarier. Men det är läsarna som ska rösta fram de tre slutgiltiga kandidaterna på Nya akademins hemsida fram till den 14 augusti. En fjärde kandidat ska läggas till av bibliotekarierna. En jury tar slutligen beslut om vem som blir årets alternativa Nobelpristagare, vars namn vi får veta i oktober. Juryn har beslutat att de sista fyra kandidaterna ska vara två kvinnor och två män.

Olga Tokarczuk har redan tidigare förekommit i spekulationerna kring Nobelpriset, hon och hennes svenske översättare Jan Henrik Swahn har belönats med Internationella litteraturpriset för Jakobsböckerna (Księgi Jakubowe) och nyligen vann hon det prestigefyllda Bookerpriset.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Mick Jagger: Kom ihåg allt det ni har uppnått!

Publicerat 2018-07-09

Mick Jagger.
Foto: Georges Briard, wikipedia.

Jestem za stary żeby być sędzią – Jag är för gammal för att vara domare, men jag är ung nog att sjunga. Det sade Mick Jagger, på polska, och kommenterade därmed den polska domstolskonflikten från scenen på Nationalstadion i Warszawa i helgen.

Inför konserten bad förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa The Rolling Stones att ge sitt stöd i kampen för rättssäkerheten och demokratin i Polen. På sin FB-sida påminde han om Polens kamp för friheten under kommunisttiden och skrev att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill förstöra domstolarnas oberoende i landet.

Man vill att ledamöterna i Högsta domstolen ska bli regeringens marionetter. Detta är inte frihet, många i Polen försvarar friheten men behöver stöd. Det skulle betyda mycket för dem om ni kunde säga eller göra något under konserten, skrev Wałęsa.

Efter de polska orden fortsatte Jagger tala på engelska.

Vi var här 1967, tänk på hur mycket ni har uppnått sedan dess, sade han. Polen är nu ett fritt land och medlem av EU.

Det exemplar av lagtexten som presidentkansliet skickat behandlades med sedvanlig respektlöshet. Keith Richards rullade ihop det, tände eld och andades in röken.

Vad gäller åldern hade Jagger emellertid fel – en alldeles färsk lag stadgar att även musiker ska ansöka om att få fortsätta arbeta efter 65-årsåldern, och den tråden tar president Andrzej Duda upp i en kommentar.

The Rolling Stones fortsätter att ge konserter trots att de uppnått lagstadgad pensionsålder, noterar han. Domstolsreformen är en del i den process som ska sanera de viktigaste samhällsinstitutionerna, och det är inte utan betydelse att The Rolling Stones inledde sin karriär under kommunisttiden, säger presidenten.

Man får väl anta att regeringspartiet PiS irriteras av Jaggers korta uttalande och att Duda i sin tur vill väcka misstankar mot bandet som gjorde uppror mot allt men ändå fick kommunistregimens tillstånd att ge konsert i Polen på 1960-talet. (gazeta.pl, aszdziennik.pl, wprost.pl 9 juni 18)

GetBack-affären och premiärministerns tystnad

Publicerat 2018-07-08

Premiärminister Mateusz Morawiecki har fått sin egen Amber Gold-affär. Inkassoföretaget GetBack har dragit med sig både regeringen, bankerna och Finansinspektionen i en ekonomisk härva som nu rullas upp inför öppen ridå.

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Krystjan Maj, KPRM.

GetBack är en inkassofirma som tills nyligen hade hand om 85 % av alla inkasso-ärenden i Polen. Firman köpte upp hela paket av obetalda lån från banker i landet för att driva in dem. För att finansiera det gav Getback ut obligationer som bankerna sålde för deras räkning. Obligationerna inbringade 2,2 miljarder złoty.

Samtidigt förberedde regeringen ett lagförslag om att lånen skulle preskriberas. Över en natt skulle GetBack förlora en stor del av de inkasso-ärenden som man köpt för att driva in, och aktierna skulle falla.

För att stoppa lagen inledde företaget nu en lobbyverksamhet som också innefattade nära kontakter med makthavarna.

GetBack blev ministrarnas och de regimtrogna mediernas gunstling. GetBack finansierade tillställningar och utsåg premiärminister Mateusz Morawiecki, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński eller Konstitutionsdomstolens ordförande Julia Przyłębska till Årets man – VDn Konrad Kąkolewski tyckte om att visa upp sig i sällskap med ministrarna. Firman fick generösa lån från statliga banker och dess trovärdighet garanterades av den statskontrollerade börsen. GetBack var ett av de få privata företag som annonserade i regeringstrogna medier. I gengäld uppmanade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) medborgarna att investera i firmans obligationer. Firman GetBack stod onekligen i nära relation till regimens förgrundsgestalter.

Först i april 2018, då det visade sig att firman inte har några pengar kvar, började staten visa intresse för firmans diskutabla verksamhet men Finansinspektionen varnade inte kunderna för den förestående ekonomiska kollapsen.

PiS blockerar nu oppositionens krav på en speciell kommission som ska undersöka hela historien. Anledningen kan vara att premiärminister Morawieckis far, Kornel Morawiecki, så sent som i april i år försökte förmå regeringen om att rädda GetBack. Kornel Morawiecki medger att han talat med sin son om detta på begäran av firmachefen Kąkolewski. Premiärministern gick med på att träffa Kąkolewski men har inte velat avslöja vem som förmedlat kontakten.

En gåta förblir också de brev som Kąkolewski i mitten av juni 2018 skickade till regeringschefen, partiledaren Kaczyński samt Finansinspektionen. I breven sägs Kąkolewski åberopa ”sina insatser för frihetslägret”.

Det intressanta är att i en liknande historia med Amber Gold där det handlade om betydligt mindre pengar försökte Finansinspektionen ingripa långt innan företaget gick i konkurs. Icke desto mindre tillsatte PiS-regeringen en kommission som stor möda försöker göra den förra regeringen och Donald Tusk personligen ansvarig för detta.

PiS har onekligen ställt upp ett politiskt skyddsnät över GetBack och premiärministern tiger. Frågan är varför.

Dorota Tubielewicz Mattsson

 

 

Pilgrimssäsong i Polen

Publicerat 2018-07-08

Tadeusz Rydzyk.
Foto: wikipedia.

Pilgrimssäsongen pågår nu i Polen. Det handlar om hundratusentals människor som vandrar i stora skaror till någon av katolska kyrkans heliga platser. Den främsta av dem alla är klostret Jasna Góra i Częstochowa, nordväst om Kraków. Där finns Svarta Madonnan – en målning av Jungfru Maria som enligt folktron räddade landet undan Karl X Gustavs trupper i mitten av 1600-talet. När svenskarna drivits bort kröntes Maria till Polens drottning av den dåvarande kungen, som för övrigt var barnbarnsbarn till Gustav Vasa.

En av de stora arrangörerna av pilgrimsvandringar, den driftige prästen Tadeusz Rydzyk i Poznań, inledde på lördagen sitt arrangemang med konsert och mässa. I uppställda tält kan pilgrimerna köpa minnessaker och förnödenheter att ha med sig på resan.

Till Jasna Góra är det runt 25 mil, och de flesta kanske inte vandrar hela vägen. Det är OK att använda olika transportmedel, och många ansluter någon mil före målet för att uppleva gemenskapen när den stora skaran pilgrimer anländer till målet. I och kring klostret hålls också en mässa som i år leds av en kardinal, utsänd från Vatikanen.

Även här finns det gott om stånd där pilgrimerna kan köpa religiösa souvenirer till minne av resan.

I år är det 27:nde året som fader Rydzyk anordnar en pilgrimsvandring, rapporterar hans medier Radio Maryja och TV Trwam.

Numera används också sociala medier i kyrkliga sammanhang – prästerna uppmanar pilgrimerna att använda hashtaggen #PolskaPilgrzymuje – miljontals polacker som inte själva kan vara med under pilgrimsresan blir på så sätt andliga deltagare. (8 juli 18)

Kriget mot kommunistregimens folk

Publicerat 2018-07-07

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Principen att göra sig av med anställda i den offentliga förvaltningen som var med under kommunisttiden – som nu ledamöterna i Högsta domstolen – har varit en viktig fråga för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Förre utrikesministern Witold Waszczykowski rensade ut diplomater som inlett sin utbildning före 1989 (som alltså är runt 50 år idag). Förre försvarsministern Antoni Macierewicz var hård mot militärer ur samma generation vilket ledde till att hela generalstaben avgick i protest våren 2016.

Nu har turen kommit till domstolsväsendet. I en ny kritiserad lag har PiS sänkt pensionsåldern för ledamöterna i Högsta domstolen till 65 år. Man kan ansöka om att få sitta kvar efter 65-årsdagen men många hävdar sin rätt att arbeta kvar tills deras mandatperiod löper ut – mandatperiodens längd, sex år, är fastslagen i grundlagen.

EU är kritiskt till den nya lagen och Europadomstolen ska nu ta ställning till om lagen hotar de demokratiska värdena i Polen.

För att förklara regeringens inställning har premiärminister Mateusz Morawiecki framträtt i EU-parlamentet. Han sade att övriga medlemsländer inte förstår den postkommunistiska verklighet som Polen lever i, och att det är absolut nödvändigt att reformera domstolsväsendet.

Det finns domare som var med och avkunnade skamliga domar mot medlemmar av Solidaritet och den demokratiska oppositionen under krigstillståndet 1981–83, sade Morawiecki. Det finns de som dömde mina kamrater till 10 års fängelse och som sitter kvar i Högsta domstolen!

Men, menar många, det fanns också rakryggade domare på den tiden som struntade i regimens önskemål och dömde efter sina samveten som jurister.

En av dem, Teresa Romer, som tidigare har varit ordförande i Högsta domstolen och i juristsamfundet Iustitia, fick mycket kritik från kommunistregimen för att hon frikände PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, idag Polens mäktigaste man.

Kaczyński arbetade på fackföreningen Solidaritets avdelning i Mazowsze, men när krigstillståndet infördes natten till den 13 december 1981 och förbjöds Solidaritet han stod utan jobb. Han överklagade till Arbetsdomstolen, enligt tidningen Gazeta.pl. Teresa Romer var den domare som skulle döma i målet. Hon dömde staten att betala högsta tänkbara skadestånd till Kaczyński.

Menar Morawiecki att det var ett utslag i kommunistregimens intresse? Har PiS-ledaren glömt det? Har han någonsin tackat Romer? Kan man verkligen hävda att alla ledamöter i Högsta domstolen på den tiden gick kommunistregimens ärenden, undrar kritikerna.

Michał Łaśkowski, Högsta domstolens talesperson, kräver att Morawiecki ska specificera vilka fall han avser när han talar om skamliga domar. (PAP och Natemat.pl juli 18)

Det tragikomiska spektaklet om domstolarna

Publicerat 2018-07-04

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

I sextiosju polska städer hölls på tisdagen massiva protester mot den nya lagen om Högsta domstolen, som trädde i kraft vid midnatt. Reformen innebär att nästan 40 % av ledamöterna tvingas gå i pension för att regeringen ska kunna ta kontroll över domstolen.

Även HD:s första ordförande professor Małgorzata Gersdorf drabbas av lagen, trots att konstitutionen garanterar henne en sexårig mandatperiod som löper ut 2020. Samtidigt kan man enligt grundlagen inte avlägsna sittande domare.

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Gersdorf träffade på tisdagen president Andrzej Duda, som till hennes efterträdare på ordförandeposten just utnämnt Józef Iwulski – den domare som Gersdorf själv tidigare utsett till sin ersättare när hon är sjuk eller ledig.

Därefter deltog hon i demonstrationen utanför Högsta domstolens byggnad.

Jag har inte gått i pension. På den punkten är jag inte överens med presidenten, slog hon fast. Och på onsdagen den 4 juli infann hon sig som vanligt till sitt arbete. Hon hälsades av demonstranter och domarkolleger som symboliskt följde med henne in i byggnaden.

Formellt kan man konstatera att Högsta domstolen nu har två ordförande. Kaoset förstärks av att presidentens utnämning av Iwulski var muntlig, medan Gersdorf i ett dokument styrkt hans befogenheter som hennes ersättare under semester eller sjukdom. Duda har för övrigt inte heller pensionerat Gersdorf skriftligen – bara muntligen.

Nu har man alltså två narrativ: det ena är Gersdorfs och följer den konstitutionella ordningen, det andra är presidentens och PiS-regeringens och har föga med grundlagen att göra.

Frågan är då varför det är så viktigt att byta ut Małgorzata Gersdorf. Skälet är att HD:s ordförande automatiskt också är ordförande i Statstribunalen, den domstol som har hand om åtal mot landets president, ministrar eller domare. Duda som ju är utbildad jurist vet naturligtvis att han kan komma att ställas inför riksrätt för brott mot grundlagen. Samma gäller förre premiärministern Beata Szydło och hennes ministrar. En HD-ordförande från de egna leden ger garantier för att de ansvariga inte riskerar åtal. Presidentens muntliga utnämnande av Iwulski – som lämnar utrymme för tolkningar – tyder också på det. Duda har hittills inte själv uttalat sig utan låter uppgifterna komma från presidentkansliet. Då kan han vid behov hävda att han blivit missförstådd. Då kan man säga att presidenten naturligtvis inte kunde utnämna Gersdorfs efterträdare (eftersom det strider mot grundlagen) och därför ”hängde på” hennes beslut att utse Iwulski till sin ersättare under semestern. Nu låtsas han att det är hans beslut (trots att Iwulski själv offentligt sagt att presidenten inte gjort honom till Gersdorfs efterträdare). Och därmed har han faktiskt bekräftat att Gersdorf inte gått i pension.

Presidenten kan enligt lagen om HD utse ordförandens efterträdare. Men då behöver han premiärministerns underskrift. Dessutom är Iwulski är 66 år och enligt den nya lagen för gammal för att vara ordförande i HD. Duda har trasslat in sig i tolkningar och paragrafer men hans huvudsyfte tycks vara att skydda sig själv. Han bryter mot grundlagen och han bryter mot lagen om Högsta domstolen genom att överträda sina befogenheter. Moment 22 alltså, och det har han själv försatt sig i.

Dorota Tubielewicz Mattsson

HDs ordförande har förklarats pensionerad av presidenten

Publicerat 2018-07-04

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.

President Andrzej Duda utnämnde på onsdagen domaren Józef Iwulski till ordförande i Högsta domstolen. Han ersätter professor Małgorzata Gersdorf som i enlighet med den nya lagen går i pension.

Gersdorf avser dock att gå till sitt arbete som vanligt i morgon – hon och en rad andra ledamöter i domstolen anser att den nya lagen inte är förenlig med grundlagen och rättsstatsprincipen och därför är ogiltig.

Lagen sänker pensionsåldern för ledamöterna i Högsta domstolen från 70 år till 65 år, vilket innebär att drygt en tredjedel av domarna nu tvångspensioneras. Gersdorf, vars mandat egentligen inte löper ut förrän 2020 fyller dessutom inte 65 förrän i november, vilket inte bekymrat presidenten.

Beskedet från presidenten har förorsakat demonstrationer och protester utanför domstolsbyggnaden. Bland deltagarna fanns representanter för oppositionen, som intensivt har motsatt sig regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) reformpaket för domstolsväsendet.

Vi måste försvara konstitutionen och domstolarnas självständiga ställning i förhållande till politikerna, säger Gersdorf. Min sexåriga mandatperiod, som är fastslagen i grundlagen, har inte löpt ut ännu. När jag svors in lovade jag att försvara grundlagen, och det måste jag göra.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński är upprörd över att domstolens ledamöter inte följer lagen – som fått EU-kommissionen att dra Polen inför Europadomstolen.

Jag är övertygad om att det här upproret kommer att bli ett katastrofalt nederlag, säger han till den regeringsvänliga tidningen Gazeta Polska. Han anser också att striden med EU om rättssäkerheten i Polen är en komplott som iscensatts av åtta medlemsländer.

Den kommer inte att lyckas, säger han, för de har inte majoriteten av medlemsstaterna med sig. (Parlamentarny.pl 3 juli 18)

Hungriga vildsvin skrämde badande

Publicerat 2018-07-03

Skärmdump från TVN.

En vildsvinsmamma med sina ungar har skrämt upp de badande på stranden i Międzyzdroje, en av badorterna på den polska Östersjökusten.

Djuren var på jakt efter något att äta och rotade runt bland turisternas medhavda matkorgar innan de lufsade sedan iväg.

Det finns mycket vildsvin i skogarna vid kusten och även om de är skygga djur händer det att de visar sig. För två år gjorde ett annat vildsvin strandhugg på en välbesökt badstrand, och med jämna mellanrum hörs krav på stängsel för att skydda turisterna på stranden. (TVN 3 juli 18)

Fortsatt strid om Högsta domstolen

Publicerat 2018-07-03

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

EU anmälde på måndagen Polen för att med den nya lagen om Högsta domstolen bryter mot EUs lagstiftning om rättssäkerhet. Enligt lagen tvingas 26 av 72 ledamöter avgå med hjälp av sänkt pensionsålder.

Innan EU-kommissionen inledde sin åtgärd försökte kommissionären för lagstiftningsfrågor, Frans Timmermans, än en gång försöka få regeringen i Warszawa att förstå hur EU resonerar. Men nu är det alltså domare, inte politiker, som avgör vem som har rätt.

Under alla förhållanden träder lagen i kraft i morgon tisdag. Domarna vägrar att avgå, eftersom deras mandatperioder finns fastställda i grundlagen. Den tidigare pensionsåldern har varit 70 år.

De som vill fortsätta som domare i Högsta domstolen efter 65-årsdagen har kunnat ansöka om förlängning – med bifogat läkarintyg – och en av dem som inte gjort det är domstolens ordförande, Małgorzata Gersdorf.

Därför kommer president Andrzej Duda nu att tillkännage att hon går i pension i enlighet med den nya lagen.

Gersdorfs mandatperiod löper ut 2020, och häromdagen valde kollegorna om henne till ordförande för ytterligare sex år. Hon fyller 65 i november.

Hennes mandatperiod avkortas, men det är som det ska vara, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till tidningen Gazeta Polska. Hon har inte lämnat in någon ansökan och då kan presidenten inte ta ställning till om det var lämpligt att hon fortsätter.

Det finns igen anledning till att jag skulle ansöka om förlängning, säger Gersdorf. Mandatperioderna är fastställda i grundlagen, och mitt mandat går ut 2020.

Om man bryter mot lagen får man tänka på de rättsliga konsekvenserna, säger Kaczyński. Han har varit irriterad över Gersdorfs fortlöpande kritik mot domstolsreformerna ända sedan de inleddes kort efter makttillträdet hösten 2015.

På en föreläsning för juridikstuderande i Warszawa sade hon i dagarna att den nya lagen om Högsta domstolen innebär en utrensning av domare med hjälp av tvångspensionering.

Den som vinner parlamentsvalet inte automatiskt får besluta hur som helst – man måste följa grundlagen, påpekade hon och möttes av kraftiga applåder. (Gazeta Polska, Natemat.pl och onet.pl 2/3 juli)

Wałęsa manar till fredligt uppror

Publicerat 2018-07-01

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa.
Foto: wikipedia

Förre presidenten och Solidaritetslegendaren Lech Wałęsa lovar att komma till Warszawa och leda protesterna mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om regeringen fortsätter med sina försök att ta över Högsta domstolen. Wałęsa skriver att han inte räds polisen och att han kan få minst hundratusen polacker att gå ut på gatorna.

Om myndigheterna lyfter handen mot Högsta domstolen åker jag till Warszawa den 4 juli efter klockan 15. Och om polisen ställer sig i vägen för mig kommer jag att försvara mig, skriver han i sociala medier.

Den 4 juli träder nämligen den nya lagen om Högsta domstolen i kraft – den som innebär att en lång rad domstolsledamöter fasas ut av åldersskäl eftersom deras pensionsålder då sänks med fem år.

Wałęsa meddelar dessutom att han har vapen samt tillstånd att använda det för eget försvar.

Jag anser att man måste respektera demokratiskt valda makthavare. Men de här makthavarna ska man inte respektera. De här makthavarna bryter mot grundlagen och förstör Polens goda namn, skriver han.

Redan på lördagen informerade Wałęsa om att han tänker leda en rörelse som fysiskt ska avlägsna den person som är skyldig till hela eländet. Till det behöver han att minst hundratusen beslutsamma, disciplinerade och villiga personer ställer upp.

Inför öppen ridå, på fredligt och bestämt sätt måste vi göra det inför hela världens ögon. Jag är redo och jag vet hur man ska göra det, skriver den forne Solidaritetsledaren.

Försöken att ta över Högsta domstolen genom att tvångspensionera nästan 50 % av dess ledamöter har väckt kraftiga protester inom och utanför Polen. HD är demokratins sista bastion i Polen. Den dagen HD kontrolleras av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kan till och med de fria valen komma att allvarligt hotas.

Det är knappast troligt att Lech Wałęsa tänker inleda ett väpnat uppror mot den styrande regimen. Men ett slags polsk variant av Majdan, en massiv protest som skulle involvera politiker, aktivister och vanliga medborgare, en ockupation eller något liknande kan komma i fråga. Och frågan är vad makthavarna gör då.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polens ”diplomatiska framgångar”

Publicerat 2018-06-30

Enligt de regimtrogna medierna innebär den nya Förintelselagen och EUS beslut om fördelningen av migranter stora diplomatiska framgångar för Polen. EU har beslutat att anta det polska förslaget om migranter och avstår från sina ursprungliga idéer. Och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tog bort punkten om fängelsestraff för dem som ”svartmålar” Polen eftersom omvärlden nu har accepterat det olämpliga i uttryck som ”polska förintelseläger” och erkänt en allmänt rådande ”antipolonism” som nu bekämpas på ett effektivt och resolut sätt. Man erkänner visserligen att man inte har räknat med så kraftiga reaktioner ute i världen, men hela den diplomatiska krisen med Israel, USA och Ukraina förtigs.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Och det är just den diplomatiska krisen som har försatt Polen i ett minst sagt prekärt läge på den internationella scenen. Den briljanta idén om att med fängelse straffa lärare, journalister och vittnen som berättar om andra världskriget ur ett för Polen mindre smickrande perspektiv har väckt starka känslor och reaktioner såväl inom som utanför landet.

I själva verket har regeringens agerande ”populariserat” uttrycket ”polska förintelseläger”. Aldrig tidigare har man fått så många träffar på ”Polen” och ”förintelseläger” tillsammans. Formuleringen verkar ha etsat sig fast i omvärldens medvetande. De diplomatiska skadorna blir också svåra att reparera. Även om regeringen försäkrar sina väljare och omvärlden att relationerna nu återigen är mycket vänskapliga så har Polens trovärdighet allvarligt naggats i kanterna. I synnerhet som PiS-regeringen plötsligt har backat med förklaringen att lagen ändå inte hade kunnat följas.

Läs vidare >>

Kaczyński: Nu väntar en offensiv mot kränkningarna av Polen

Publicerat 2018-06-28

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Det är bra att Förintelselagen ändrades, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Nu väntar en offensiv mot kränkningarna mot Polen, och det här är en framgång för landet. Jag kan ärligt säga att ingen av oss kunde förutse vilken turbulens Förintelselagen skulle åstadkomma. Det handlar ju om att försvara republikens goda namn, inte om att begränsa någons yttrandefrihet.

Kaczyński, som efter sin knäoperation inte synts till i politiken på ett bra tag, har låtit sig intervjuas av den regeringsvänliga tidningen Gazeta Polska om den nyligen ändrade Förintelselagen.

Han hävdar att USA fick ett förvrängt budskap om avsikten med Förintelselagen och beklagar det.

Den gemensamma deklaration som premiärministrarna Mateusz Morawiecki och Benjamin Netanyahu nu har undertecknat ingår också i kampen för den historiska sanningen, säger PiS-ledaren. Tack vare den uppnår vi än mer än med bara lagen.

Enligt statliga IPN (Nationella Minnesinstitutet) ska Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ha bidragit till att popularisera uttryck som polska dödsläger.

Jag känner väl till det och det är en hemsk manipulation, säger Kaczyński. Att ge oss polacker skulden för de brott som begicks under andra världskriget är en lång tradition som Donald Tusk och hans parti ohämmat deltog i. Jag kan till och med säga att hans politiska omgivning väsentligt har bidragit till den uppblommande förödmjukelsen av republiken och vår nations historia.

Man får väl se detta stigmatiserande uttalande som ett utslag av Kaczyńskis behov av att misskreditera Tusk inför presidentvalet 2020. Om Tusk ställer upp kan han efter det hedersamma uppdraget i Europeiska rådet bli en allvarlig konkurrent till den kandidat som PiS kommer att utse.

För att omöjliggöra rivalens återkomst till den polska politiken har Kaczyński ansträngt sig att förknippa Tusks namn med Smolenskolyckan 2010 där Tusk enligt ledande PiS-profiler gömt undan bevis för att olyckan var ett politiskt attentat initierat av Moskva. Tusk har också i flera fall kallats att vittna när underrättelseofficerare ställts inför rätta, liksom i den stora rättegången om pyramidföretaget Amber Gold, som lurade tusentals polacker på deras besparingar. Det har inte minst underlättats av att justitieminister Zbigniew Ziobro möblerat om i de flesta domstolar och sett till att rättens ordförande har förståelse för PiS politik. (Gazeta Polska och wB 27 juni 18)

Ändrad lag förbättrar relationerna med Israel och USA

Publicerat 2018-06-28

Premiärminister Mateusz Morawiecki på presskonferensen.
Foto: Krystian Maj, KPRM.

Krisen mellan Polen och Israel är nu över. I dagarna undertecknade de två ländernas premiärministrar Benjamin Netanyahu och Mateusz Morawiecki en deklaration där man förklarade att det finns ett gemensamt intresse av fri historisk forskning för att främja förståelse och för att bevara minnet av Förintelsens historia. Man slår också fast att formuleringar som polska dödsläger är djupt felaktiga och förminskar Nazi-Tysklands ansvar för koncentrationslägren i Polen. Samtidigt fördömer man både antisemitism och anti-polonism.

Orsaken till krisen var den lag som Polen antog i våras och som gjorde det straffbart att använda uttryck som polska dödsläger eller på annat sätt göra sken av att Polen helt eller delvis hade något ansvar för nazisternas förbrytelser i landet under ockupationen under andra världskriget.

Israel surnade till och undrade om Polen försökte mörka den antisemitism och de pogromer som obestridligen förekom i Polen under perioden. Mängder av överlevande judar har mycket att berätta om hur de blivit bemötta i Polen – skulle det nu bli straffbart att tala om det?

Israel fick stöd av USA vilket var besvärande för regeringen Morawiecki – den amerikanska administrationen har låtit förstå att några möten på toppnivå med Polen inte kan komma på tal förrän lagen är ändrad. Därför blev president Andrzej Duda inte inbjuden till Vita Huset vid sitt besök i USA härförleden.

Även Berlin reagerade och påpekade att Tyskland aldrig försökt undandra sig ansvaret för dödslägren: de byggdes och drevs av Hitler-Tyskland.

På presskonferensen efter undertecknandet förklarade Morawiecki att det som var bra med lagen var att den bidrog till att stimulera debatten om Polens krigstida historia.

Vi ville skydda Polens rykte utomlands och klargöra landets roll under Förintelsen, sade han.

Nu har Förintelselagen ändrats och fängelse ingår inte längre i straffskalan. Polen och Israel har slutit fred. Uppmjukningen av lagen har främst gjorts för att tillfredsställa Washington som vill se en förbättring av relationerna med Israel. (Polskie Radio och wB 27 juni 18)

HDs ordförande omvald trots avgångskrav

Publicerat 2018-06-28

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

Högsta domstolen (HD) har enhälligt valt om den sittande ordföranden Małgorzata Gersdorf fram till siste april 2020. Beslutet följer grundlagen som står över den nya lagen om Högsta domstolen, resonerar ledamöterna.

Valet ska ses som en protest mot den nya och kraftigt kritiserade lag som träder i kraft den 3 juli. Det är samma lag som står högt på agendan för Frans Timmermans, EUs kommissionär i lagstiftningsfrågor.

Enligt den kritiserade lagen ska ledamöterna automatiskt lämna sina uppdrag när de fyller 65 och professor Gersdorf fyller 65 i höst.

Men Domstolen menar att om ledamöterna tvångspensioneras vid 65 års ålder innebär det att så många måste sluta i nästa vecka att rättssäkerheten är i fara. 70 år vore en lämpligare åldersgräns.

Ledamöterna i HD har i hög grad EUs öra i den här frågan. Redan vid årsskiftet 2015/16 började PiS reformera domstolarna och gav de högsta instanserna en politisk överrock. Misshagliga ledamöter ska kunna bytas ut och vid behov ska presidenten och justitieministern kunna utfärda disciplinbot (!) till enskilda domare. En lång rad ordförande i domstolar på lägre nivå har snabbt bytts ut för att PiS politik i rättsfrågor snabbt ska kunna slå igenom.

EU reagerade, liksom Venedigkommissionen (Europarådets grundlagsexperter), USA och en rad internationella jurister.

Frans Timmermans, EU-kommissionär med ansvar för lagstiftningsfrågor, har under årens lopp haft många samtal med olika representanter för regeringen. Resultatet har blivit mer eller mindre kosmetiska förändringar i lagtexterna men få egentliga förbättringar.

Regeringen hävdar att man med råge uppfyllt samtliga EUs krav och har svårt att förstå varför Timmermans inte lägger av. Man hänvisar också till lagstiftningen i Tyskland och Spanien, som man anser vara formulerad på samma sätt. Den vitbok som premiärminister Mateusz Morawiecki i mars överlämnade till alla regeringschefer och kommissionärer i unionen blev inte det klargörande som regeringen avsett. Enligt Morawiecki blev vitboken väl mottagen men den har inte påverkat EU-ministrarna.

Och i Irland väntar man med att lämna ut en misstänkt knarkhandlare tills det är fastslaget att Polen är ett rättssäkert land.

Frågan är naturligtvis om det är så illa att man definierar begrepp som rättssäkerhet och domstolars oberoende på olika sätt. Eller om det, som PiS-aren Zdzisław Krasnodębski antyder, handlar om att vänta ut Timmermans – efter nästa EU-val blir det sannolikt någon annan som får hand om lagstiftningsfrågorna, i bästa fall någon som har samma uppfattning som PiS. (gazeta.pl och wB 28 juni 18)

Polska dödsläger ger inte längre fängelse

Publicerat 2018-06-27

Huvudentrén till Auschwitz.
Foto: Kent Larsson

Förintelselagen har blivit en alltför stor belastning för regeringen, och därför har sejmen har nu i all hast genomfört en förändring. Från början stadgade lagen ett straff på upp till tre års fängelse för den som helt eller delvis skuldbelade Polen för brott som begicks av Nazi-Tyskland under andra världskriget. Ett exempel är användandet av uttryck som polska dödsläger, som polackerna tycker mycket illa om. Koncentrationsläger som Auschwitz byggdes upp av ockupationsmakten, av över en miljon människor som mördades där var majoriteten var polska medborgare.

Israel har reagerat skarpt mot lagen och undrat om Polen försökte mörka pogromer och antisemitism både före och under kriget. Den amerikanska administrationen har låtit förstå att några möten på toppnivå med Polen inte kan komma på tal förrän lagen är ändrad. Det innebar att president Andrzej Duda vid sitt besök i USA nyligen inte blev inbjuden till Vita Huset.

Premiärminister Mateusz Morawiecki dök själv oväntat upp i parlamentet och pläderade för att fängelsestraffet skulle tas bort. Robert Winnicki, ordförande i Nationella rörelsen, försökte däremot stoppa lagändringen.

Som motivering skrev parlamentet på tisdagen att lagen är avsedd att användas civilrättsligt, och att den nu bättre kan användas för att skydda Polens och den polska nationens goda namn.

Regeringen förstod inte hur isolerade vi skulle bli, säger statsvetaren Janusz Sibora till Natemat.pl. Det finns flera skäl till lagändringen idag: det viktigaste skälet är att lagen stängde dörren till USA, det andra är risken för att Israel skulle skicka hem den polske ambassadören och den judiska diasporans reaktioner runtom i hela världen – inte minst i USA. Det sista skälet är att bilden av Polen försämrats avsevärt i EU, vilket också påverkar konflikten om den polska rättssäkerheten. (parlamentarny.pl, natemat.pl och wB 27 juni 18)

PiS: Hela konflikten är ett missförstånd

Publicerat 2018-06-27

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Krystjan Maj, KPRM.

Konflikten med EU och hela artikel 7-förfarandet beror på ett missförstånd. Många vet inte hur vår postkommunistiska verklighet ser ut, sade premiärminister Mateusz Morawiecki till statliga TVP inför EU-ministrarnas utfrågning om rättssäkerheten i Polen på tisdagen. När jag i maj träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Frans Timmermans, som är vice ordförande, på mötet i Sofia i maj sade Juncker att han i hög grad uppskattar de ändringar som gjorts och den polska regeringens kompromissvilja.

Missförstånd är alltså regeringens huvudsakliga förklaring till kontroverserna med EU. Morawiecki påminde också om den vitbok som regeringen i mars överlämnade till medlemsländerna med en förklaring till de nya domstolsreglerna.

Jag talade med nästan alla premiärministrar och presidenter i EU i samband med att vi överlämnade vår Vitbok, och den blev mycket väl mottagen, sade regeringschefen.

Vissa justeringar gjordes, och den nye utrikesministern Jacek Czaputowicz sade att lagstiftningen nu uppfyllde EUs krav med råge. Bl.a. publicerades de utslag där Konstitutionsdomstolen i början av 2016 slog fast att den nya lagen om domstolens sammansättning och arbetssätt stred mot grundlagen. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade i en intervju att det var en mycket bitter kompromiss. En anledning till eftergifterna var att man inte ville att frågan skulle hänga kvar när EUs budgetarbete drog igång.

Men svaret från EU blev inte det önskade – åtgärderna räckte inte för att rättssäkerheten skulle betraktas som tillgodosedd.

En annan PiS-profil som har uttalat sig är Zdzisław Krasnodębski, en av tolv vice ordförande i EU-parlamentet.

Jag är övertygad om att konflikten är över efter EU-valet nästa år, även om Frans Timmermans får sitta kvar, säger han. Vi hoppas naturligtvis att det sunda förnuftet ska segra i EU, vi deltar i alla samtal och förklarar hur det ligger till i Polen. Det är alltid meningsfullt med dialog, droppen urholkar stenen. (TVP, Rzeczpospolita och wB juni 18)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner