40 år sedan första strejken i Gdańsk

Lech Wałęsa under strejken i Gdańsk i augusti 1980. Foto: wikimedia commons

Igår den 14 augusti för 40 år sedan inledde Lech Wałęsa strejken vid varvet i Gdańsk. Det var den viktigaste protesten på 1980-talet, eftersom man nu började framföra även politiska krav, inte bara ekonomiska.

Det var nu Solidaritet formulerade sina 21 krav, som bland annat innebar rätten att strejka och frigivning av fängslade strejkande och aktivister.

Strejken, som spred sig från Gdańsk till andra varv, sedan till hamnarna, kollektivtrafiken och några fabriker, höll på i en månad. Därefter undertecknade kommunistregimen och de strejkande en historisk överenskommelse som innebar början till förändringar i det politiska systemet.

Augustiöverenskommelserna var starten till de förändringar som så småningom medförde kommunistregimens fall och det delvis fria valet i juli 1989, då Solidaritet vann en förkrossande seger. Efter det föll den ena kommunistregimen efter den andra i Öst- och Centraleuropa – mest uppmärksammades när Berlinmuren öppnades i november samma år.

Under senare år har firandet av 14 augusti tonats ner, eftersom PiS-regeringen ogärna vill lyfta fram Wałęsa i ljuset.

Tänk om mina anfäder kunde se mig nu!

Polens nya ambassadör i Sverige Joanna Hofman och Peter Eklund, Svensk-Polska Samfundets ordförande.

– Tänk om mina anfäder kunde se mig när jag träffar den svenske kungen i samband med min ackreditering!

Det säger Joanna Hofman, Polens nya ambassadör i Sverige. Hennes anfäder var högre befäl och allierade med Napoleon på den tiden det begav sig. 

– De kanske träffade kungens anfader, general Jean Baptiste Bernadotte, sedermera Karl XIV Johan av Sverige, inom den franska armén?

Svensk-Polska samfundets ordförande Peter Eklund träffade en måndageftermiddag i juli den nya ambassadören på polska ambassaden i Stockholm. 

Ambassadör Hofman har varit i Sverige sedan början av mars. 

Hon presenteras närmare i höstens nummer av Samfundets medlemstidning Svensk-Polsk Bulletin. Förutom att ha tjänstgjort som diplomat i Helsingfors, Jerusalem och Washington har hon varit anställd av finska energiföretaget Fortum i Turkiet. På visitkortet kan hon även skriva skådespelerska då hon filmat och medverkat i TV serier.

Fem år till för Duda

Andrzej Duda under valvakan. Foto JA Stoltz.

President Andrzej Duda vann andra omgången i söndagens presidentval med 51 % – 10,4 miljoner röster. Han får därmed ytterligare fem år som Polens president.

Utmanaren Rafał Trzaskowski från oppositionella Medborgarkoalitionen fick 49 % – 10 miljoner röster.

Uppgifterna kommer från PKW, Valkommissionen, när 99,97 % osv rösterna räknats. Återstående röster räcker inte till för att rubba Dudas seger.

Valdeltagandet uppgick till 68,2 % – en hög siffra för polska förhållanden.

177 000 röster har förklarats ogiltiga.

Duda och Trzaskowski går vidare

Valresultatet presenterades i TVN24. Foto: Jan Axel Stoltz

Valet i Polen är över, och som väntat fick president Andrzej Duda (regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS) flest röster – 43,5 %, meddelar Valkommissionen (PKW). På andra plats kom Rafał Trzaskowski (KO) med 30,46 %. 

Det är alltså dessa två som ställer upp i det slutgiltiga valet om två veckor och deras kampanjorganisationer är i full färd med att utvärdera resultatet och bedöma vilka frågor de ska satsa på i nästa omgång. 

Frågan är nu vilka av de utslagna kandidaternas väljare som kan tänka sig att rösta på någon av de två huvudkandidaterna. 

Den partilöse kandidaten Szymon Hołownia har med 13,87 % fångat upp väljare som är trötta på det politiska käbblet och vill revolutionera samhället. Det ska göras bland annat med ett ökat medborgarinflytande. Vi ska inte bli förvånade om han bildar ett eget parti till parlamentsvalet 2023. 

Hołownia har sagt att han inte kommer att uppmana sina väljare att rösta på någon av de andra – enligt hans åsikt tillhör de båda det politiska etablissemanget som han vill ska försvinna. 

På fjärde plats kom ultranationalisten Krzysztof Bosak (6,78 %). Han lockar dels ultranationalister, dels unga välutbildade stadsbor som ogillar de bidrag som PiS-regeringen har infört.  En del av hans väljare gå nog till Duda som de betraktar som den minst olämpliga kandidaten. Men en del andra kan tänkas rösta på Trzaskowski, som gjort sig populär under sin tid som borgmästare i Warszawa.

Bondepartiets (PSL) ordförande Władysław Kosiniak-Kamysz fick oväntat få röster, liksom Robert Biedroń,(drygt 2 % vardera). Tillsammans med Hołownia låg de bra till i opinionen innan Trzaskowski klev fram på scenen. Han har tagit många röster från framför allt Kosiniak-Kamysz och Biedroń. 

Kosiniak-Kamysz väljare går sannolikt huvudsakligen till det konservativa PiS, Biedrońs troligen till Trzaskowski. Biedroń är Polens förste öppet homosexuella parlamentsledamot, och Trzaskowski har deklarerat att homosexuella ska ha samma rättigheter som alla andra. 

Ytterligare fem kandidater ställde upp, men de fick tillsammans bara drygt 1 % av rösterna.

 Alla utlandsröster är inte klara, meddelar PKW. Valdeltagandet var 64,51 %. (PB 30 juni 20)

Publicerat i val

Henryk Bukowski lever kvar i sitt verk

Namnet Bukowski är välkänt för svenskarna, särskilt för dem som tycker om auktioner. Vad alla kanske inte vet är att Auktionsfirman Bukowskis grundades 1873 av Henryk Bukowski, en invandrare från Polen. En annan polsk invandrare i Sverige, Michał Haykowski, gav nyligen ut en biografi över Bukowski, Imię żyje nadal (Namnet lever kvar). Sigge Fedyk har läst den. 

Henryk Bukowski föddes 1839 som ett av många barn i en fattig adelsfamilj i Litauen. Han studerade juridik i Moskva och efter januariupproret 1863 flydde han tillsammans med två kamrater till Sverige. Han hade tur och fick anställning på Kungliga Biblioteket i Stockholm, där han katalogiserade polska handlingar och böcker som kommit till Sverige som krigsbyte. Sedan fick han i uppgift att katalogisera hovjuveleraren Christian Hammers konstsamlingar. 

1870 öppnade han sin första konst- och antikvitetsaffär på Jakobsgatan i Stockholm där han började med konstauktioner.

Henryk Bukowski gifte sig och fick fyra barn, varav tre dog tidigt och äktenskapet slutade i skilsmässa. Han engagerade sig i sitt arbete och hans namn blev snart en garant för kunskap och hederlighet. När han senare flyttade till Arsenalsgatan kom hovet att bli hans största kund. Han gjorde flera gånger stora klipp – som när han köpte Anders Zorns teckning Barnhuvud för 8 kronor och 5 öre.

När Christian Hammers stora samling såldes i Köln lyckades Bukowski köpa upp flera svenska konstskatter. Han hjälpte Artur Hazelius vid grundandet av Nordiska museet  och sponsrade slavisten Alfred Jensen som översatte Adam Mickiewicz nationalepos Pan Tadeusz.  

År 1900 dog Bukowski. Han var då ensam i Sverige sedan hans enda dotter flyttat till Kraków. Han begravdes i Stockholm, men efter ett par månader flyttades kistan efter hans sista önskan till Schweiz. Efter sig lämnade han ett företag som var det bästa i sin bransch i Norden.

Sigge Fedyk 

Ett bröllop i łębkowiernas land

Brudparet lämnar kyrkan. Foto: Mariusz Kuzmiak.

I början av 2019 fick jag en bröllopsinbjudan. Min brorsons dotter, Emilia från New York, skulle gifta sig i Polen den 12:e juli. Hon hade åkt till Wrocław för att studera till tandläkare, där hon träffat Andrzej, som utbildade sig till gruvingenjör. Kärlek uppstod. 

Bröllopet började klockan två på eftermiddagen hemma hos brudens kusin.

Brudgummen kom med en stor grupp folkdansare och musikanter som dansade och spelade. Allt enligt gammal łębkowisk tradition. I en stor rund soffa satt de närmaste anhöriga. Brudparet knäböjde framför var och en av dessa för att tacka. Allt medan de övriga närvarande sjöng. 

Läs vidare >>

Podden som retar trollen

Ted Bergdahl och Magda Domeradzka gör Polenpodden tillsammans. Foto: Ted Bergdahl

Polenpodden fyller fem år i år. Redan från början var tanken att ge en mer varierad bild av Polen än den man ser i traditionella medier och under de gångna åren har Podden tagit upp en rad aktuella och ibland brännande ämnen som poddvärdarna Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka avhandlar med varandra eller med någon gäst. 

Podden, som snabbt nådde tusentals lyssnare, har också en Facebooksida, där lyssnarna ibland hetsigt diskuterar både innehåll och åsikter. 

Läs vidare >>

Chopin – pianots obestridde mästare under romantiken

Frédéric Chopin, porträtt av Maria Wodzińska.

I år är det 210 år sedan den polske kompositören Fryderyk Chopin föddes i den delen av Polen som lydde under rysk överhöghet. Vid den här tiden var det bara femton år sedan Polen delades upp mellan Ryssland, Preussen och Österrike-Ungern. Föräldrarna bodde i Żelazowa Wola, väster om Warszawa, men flyttade ett halvår senare till Warszawa där fadern fått anställning som lärare.
Läs mer >>

Anteckningar om den gamla polska kulturstaden Lwów

Järnvägsstationen från huvudingången och huskroppen högerut. Foto: Hans Göran Tommila.

Mycket har redan skrivits i Bulletinen om såväl litauiska Vilnius som Lwów eller Lviv som staden nu heter på ukrainska. Här kommer ytterligare några intressanta fakta om Lwów, skriver Hans Göran Tommila och berättar om matematikerna, järnvägsstationen, katedralerna och den tvivelaktige hjälten Stefan Banderas.

Läs vidare >>

PiS syn på den svenska modellen

I Sverige tillämpar man den darwinistiska modellen och sorterar bort de gamla och sjuka, hävdar Polens hälsominister Łukasz Szumanowski och premiärminister Mateusz Morawiecki

– I Sverige tillämpar man – i alla fall gjorde man det i början – en vad vi kallar darwinistisk modell som går ut på att de gamla och svaga faller ifrån, medan de friska går vidare.

Det sade hälsominister Łukasz Szumanowski på en presskonferens om corona-läget i Polen, där han tillfrågades om regeringen aldrig övervägt att använda den svenska modellen.

– Men i Polen, där Solidaritet föddes och där stödet till de svaga alltid varit och alltid ska vara närvarande, är den modellen helt enkelt inte acceptabel, fortsatte hälsoministern. Vi vill hjälpa våra svaga, våra sjuka, våra medborgare, våra patienter ska bli friska, och vi tänker inte säga till dem: Ni måste härda ut, och klarar ni inte av det så må det vara hänt!

Premiärminister Mateusz Morawiecki som också var med på presskonferensen utvecklade vad Szumanowski menade.

– Vi måste vara medvetna om att det finns rika länder, ett av rikaste i världen, där man ägnar sig åt ett urval av patienter som får vård, och resten får inte det med hänvisning till brist på sängplatser, brist på respiratorer, brist på adekvat utrustning, och brist på vårdpersonal, sade regeringschefen.

– Detta är något som bara för några månader sedan var helt otänkbart. Ingen kunde överhuvudtaget ens föreställa sig ett sådant scenario. Det som i idag i världspressen kallas för den svenska modellen, eller som hälsoministern refererade till som den darwinistiska modellen, har aldrig någonsin varit något som vi övervägt eller tänkt på att använda. Vi har försökt och vi fortsätter att försöka rädda varje liv, och det har varit utgångspunkten för alla våra blixtsnabba åtgärder som vi vidtar.

Det är alltså Sverige Morawiecki talar om här. Han använder ordet selekcja (selektion, urval) när han förklarar vad han anser att den svenska modellen innebär för svaga och gamla gentemot den friska befolkningen. För en polsk åhörare har det ordet selekcja en innebörd som går förlorad i översättning. Det för tankarna till nazisternas övergrepp mot den judiska, romska och polska befolkningen i koncentrationslägren där man ofta använde sig av just selekcja när man skulle välja ut arbetsdugliga fångar från dem som inte kunde användas som resurser. De svaga och gamla mördades.

Piotr Kiszkiel

Augustówkanalen – från transport till turism

Augustówkanalen flyter genom det polska landskapet. Foto: wikipedia

Polens betydelse som industrination har till stor del varit beroende av dess vattenvägar. Vid import och export har varor transporterats till och från sina slutmål med hjälp av båttrafik. I Bulletinen har vi redan redovisat Elblągkanalen och Mazuriska kanalen och dåtidens ambitioner att utnyttja farlederna både som nytto- och turistleder.
I setta nummer presenteras Augustówkanalens uppgång och fall. Kanalen kom till för att det dåtida Polen skulle kunna undvika Preussens tullblockad av råvarutransporter. Det bör i sammanhanget nämnas att Augustówkanalen var ”helpolsk” – marken var polsk och konstruktörerna var polska till skillnad från de båda ovannämnda kanalerna som delvis var tyska byggnadsverk.
Einar Persson fortsätter sin genomgång av de polska vattenvägarna.

Läs vidare >>

Praktfull arkitektur visar Katowices bästa sida

Katowice ligger mitt i kolbältet och den smutsiga luften har gett staden dåligt rykte, den framstår som grå och ogästvänlig. Sonia Engström beslöt att göra ett besök och kunde konstatera att ryktet talar osanning. Här finns en rikedom av kulturella ansträngningar, och en formlig skatt av jugendbyggnader och minnen från en svunnen tid. Foto: Sonia Engström.

Mellan Kraków och Wrocław ligger en stad som för en lite mer undanskymd tillvaro. De flesta känner nog till den, men väldigt få verkar tro att den har något av värde att erbjuda sina besökare. Även många polacker tycks ha ett lite kärvt förhållningssätt till staden. Staden jag syftar på är Katowice. Med sina drygt 300 000 invånare är den Polens elfte största stad. Tillsammans med städer som Sosnowiec, Gliwice, Zabrze, Bytom och många andra, bildar Katowice ett urbant kluster som till ytan är ett av de största i EU. Den ena staden sträcker sig in i den andra, och ibland är det svårt att avgöra var gränserna går.

Läs vidare >>

Stor brand i Biebrza nationalpark

I helgen utbröt en förödande brand i Polens största nationalpark Biebrza i nordöstra Polen. På grund av den långvariga torka som drabbat Polen, har branden eskalerat kraftigt under den gångna veckan. På torsdagskvällen uppskattas att hela 6000 hektar eldhärjats, vilket motsvarar ungefär ytan av 8 500 fotbollsplaner! Det är främst de för Centraleuropa unika torvmyrarna och de för året uttorkade översilningsängarna som drabbats.

Med en intensiv arbetsinsats har man än så länge kunnat förhindra att branden spridit sig i de omgivande skogarna och även kunnat skydda de små byarna som finns utspridda i landskapet. Lyckligtvis finns inga rapporter ännu om personskador-

Konsekvenserna för det unika djurlivet är katastrofala. Många däggdjur har bränts ihjäl av den framrusande elden och även fåglar har drabbats. Agnieszka Zach, en av många parkguider, skrev häromdagen på Facebook, “På varje hektar som brinner, så dör nyfödda älgar, hjortar och vildsvin. Ägg och kycklingar dukar under. Djur dör när de försöker försvara sina ägg och ungar”. Brandmän berättar att de sett en havsörnshona brännas ihjäl, då hon vägrade lämna sina nykläckta ungar. Hon försökte skydda dem mot elden under sina utbredda vingar!

Biebrza är ett paradis för många sällsynta fågelarter, som den globalt utrotningshotade vattensångare och den sällsynta större skrikörnen. Biebrza har också Polens största älgstam, men man hittar också livskraftiga bestånd av lodjur, varg, kronhjort och vildsvin. Under många år har nationalparken varit en vallfartsort för naturintresserade från hela världen.

Årligen bryter mindre bränder ut, orsakade av av bönder som eldar fjolårsgräs, men under den extrema torkan så har det i år lett till en katastrof! Artur Wiatr från parkledningen menar att mänsklig vårdslöshet troligen är orsaken till branden, att en liten gnista har orsakat kaos.

Sedan branden bröt ut i söndags har hundratals brandmän bekämpat elden. Till sin hjälp har man haft vattenbombande flygplan, drönare och helikoptrar. Ett särskilt problem är att brandhärdarna ligger i väglöst land, varför man fått använda sig av båtar och pråmar för att komma åt elden. Ett annat svårt problem är avsaknaden av mobiltäckning i området.

Elden har letat sig ner i torvlagren. Här kan glödbränder ligga länge och en enda vindpust kan få elden att slå upp igen på oväntade ställen. Under torsdagen fanns över 300 brandmän från hela Podlaskie på plats, men även personal från Kraków och Poznań deltar i släckningen. Mängder av frivilliga från hela Polen har erbjudit sin hjälp, men på grund av Coronapandemin har detta inte varit möjligt.

På sociala medier sprids dramatiska bilder från Biebrzabranden. Filmer visar tjocka, svarta moln som väller upp från markerna och rasande eldsflammor som drar fram över ängar och starrmader. Från den centralt belägna småstaden Goniądz visar inspelade filmer hur natthimlen färgas eldröd.

Nyss grät vi för Australien – idag brinner Polens största nationalpark, en av de bäst bevarade torvmarkerna i Europa. Området som hotas av elden är unikt! skrev parkchefen Andrzej Grygoruk på onsdagen.

På Facebook finns det flera uppdaterade sidor om utveckling i Biebrza. På ”Biebrzański Park Narodowy” finns officiell information och på den svenskbaserade ”Fåglar i Östra Polen” så samlas material in från olika polska källor.

Kjell Andersson

De som vill hjälpa till ekonomiskt, kan sätta in pengar på konto som hanteras av nationalparken. Kontonumren är SWIFT: GOSKPLPW eller IBAN: PL 31 1130 1059 0017 3397 2620 0016.

Nya dikter av Kobos Kaminska

Lundapoeten Barbara Kobos Kaminska. Foto: Privat.

Mitt landskap i tystnaden/Mój pejsaż w Ciszy heter den polsk-svenska lyrikern Barbara Kobos Kaminskas nya diktsamling. Den innehåller dikter från 1965 och fram till förra året och blir på så vis en bild av hur poetens tankevärld utvecklats under denna tid.

Barbara Kobos Kaminska bor sedan 1975 i Lund och har gett ut flera tidigare diktsamlingar. Debuten kom 2003 med Krople Życia/Livets droppar  och redan året därpå kom: czas idzie … czas biegnie/tiden går … tiden flyr… på polska och svenska samt Krakowskie Kazimierz powraca/Crakow’s Kazimierz Returns på polska och engelska. Sedan följde Oddech ziemi /Jordens andning 2005, Landet överfyllt med aska 2009 och Skrawek Ziemi med sextio gamla och nya dikter, som endast gavs ut på polska.

Hennes dikter präglas ofta av tankar och minnen från förr, inte minst kan hon försjunka i tankar om Förintelsen – samlingen Landet överfyllt med aska kom ut på Förintelsens dag den 27 januari 2009. Men det finns också ljusa minnen – som jollrandet med den lilla dottern Anna.

Samlingens sista dikt lyder:
Jag är tystnaden
i tystnaden
ensamheten
i ensamheten
minnet
i minnet
Jag är framtiden
i det förflutna.
Vad jag har kvar
av tid är ovisst.
Natten sluter sig
i mitt inre landskap.

Översättningen till svenska har gjorts av Terho Paulsson

Som känd Lundapoet har Barbara Kobos Kaminska genom åren deltagit i många diktaftnar, ibland ensam och ibland tillsammans med andra.

När hon inte skapar egen poesi översätter hon gärna andra poeter till och från polska och svenska – men även engelska och spanska.  

DIkter av Barbara Kobos Kaminska i Polen-Bulletinen >>

Corona och presidentvalet i Polen

I veckans avsnitt talar vi om nyss bortgångne tonsättaren Krzysztof Penderecki. Det blir en Coronarapport – med fokus på regeringens munkavle på sjukvårdspersonal. I nyhetskommentarerna om den höga inflationen och en blixtsnabb förändring av vallagen som gör att presidentvalet kan genomföras i maj. Nyhetskommentator: Gunilla Lindberg. Poddvärdar är Magdalena Domeradzka och Ted Bergdahl. Lyssna här >>

Corona påverkar alltmer i Polen

I veckans avsnitt bjuder vi på nya vinklar av Coronapandemin: Om hembränt som blir handsprit, app som övervakar polacker i karantän, presidentvalet som ska genomföras som planerat trots smittorisken, skönhetsvård i hemmet och repatriering. Vi pratar med Marta Dybula i Katowice om solidariteten mellan polacker i svåra tider och om kulturlivets fortlevnad. Gunilla Lindberg ger nyhetskommentarer och förklarar bakgrunden till olika skeenden. Poddvärdar är Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka.

https://oembed.libsyn.com/embed?item_id=13653503

Polen får kritik för försämrad demokrati

Justitieminister Zbigniew Ziobro får kritik för domstolsreformen. Foto: Adam Guz, KPRM.

Polen är ett av de länder som har tappat poäng i den amerikanska organisationen Freedom Houses regelbundet utkommande index över demokratins utveckling i världen.

I index bedöms politiska rättigheter och medborgerliga friheter i en rad länder som placeras på en skala mellan 0 och 100. I årets rapport har demokratin försämrats i 64 länder och förbättrats i 37 länder.

Polen är ett av de länder där demokratin har inskränkts, rapporterar Freedom House.

Sedan 2015 har det polska indexet sjunkit med nio punkter med anledning av den nya lagstiftning som inskränker rättsväsendets oberoende och mediernas frihet. I förra valet förlorade regeringspartiet sin majoritet i senaten, vilket är oppositionens största framgång på flera år. Samtidigt använde regeringspartiet de offentliga medierna till sin politiska propaganda.

Regeringspartiet behöll dock majoriteten i sejmen, där de under förra året försökte göra om det polska rättssystemet, skriver organisationen.

Polen har också fått kritik för omläggningen av rättsväsendet från GRECO, Europarådets antikorruptionsgrupp).

Ett oberoende rättsväsen är ett grundläggande skydd mot korruption, skriver ordföranden Marin Mrcela i ett brev till justitieminister Zbigniew Ziobro. Domstolarnas självständighet och rättsstatsprincipen är hörnstenar i en demokrati, skriver Mrcela. Att domare kan utsättas för disciplinära åtgärder försvagar ytterligare domstolarnas oberoende, eftersom det begränsar domarnas frihet. Det ger den verkställande makten ytterligare mekanismer att kontrollera rättsväsendet och domarna och strider mot EUs lag.

Vi framförde stark kritik mot försvagningen av det polska rättsväsendets självständighet 2016–2018, skriver Mrcela, och vi kommer att fortsätta bevaka situationen i Polen. (onet.pl mars 2020)

Det föds för få barn i Polen

Det föds för få barn idag i Polen. Foto: wikipedia.

Förra året var antalet döda 35 000 fler än antalet födda i Polen, och det har sett ut på ungefär samma sätt under de senaste åtta åren – med undantag för 2017, då de nyfödda var lite fler än de avlidna. Befolkningen i landet minskar alltså kontinuerligt, vilket innebär att allt färre är med och bidrar till samhällsekonomin.

För att befolkningen ska ligga kvar på samma nivå som tidigare behövs att kvinnor i fertil ålder föder i snitt 2,1 barn. I Polen födde kvinnorna bara 1,43 barn, enligt färsk statistik från GUS (Statistiska centralbyrån). Även på landsbygden är födelsetalen mycket låga.

Anledningarna är flera, skriver GUS i sin rapport. Den viktigaste är att ungdomar idag går i skolan längre, och därför väntar med att ingå i fasta förhållanden och skaffa barn. Kostnaderna för att uppfostra barn ökar tveksamheten.

Under de senaste decennierna har samhället förändrats, och kvinnornas självständighet i förhållande till männen ökar. Det traditionella mönstret där mannen har bäst utbildning och högst lön har brutits. Kvinnorna är idag ofta bättre utbildade, och väljer dessutom att inte gifta sig utan själva ta hand om barnen. Mer än en fjärdedel av de barn som föddes 2018 växte upp med bara en förälder.

Utvecklingen i Polen är densamma som i andra länder i Europa, men de polska födelsetalen är ovanligt låga.

För att råda bot på den sviktande befolkningsutvecklingen föreslår GUS ett omfattande system av sociala satsningar, från förbättrad förlossningsvård och barnomsorg fram till förskoleåldern samt ekonomiska stöd till ensamstående mödrar.

PiS-regeringen införde visserligen 2016 ett generöst barnbidrag och räknade med att antalet nyfödda skulle öka med 400 000 om året. Och i början sköt barnafödandet i höjden men idag är siffrorna desamma som före barnbidraget.

En annan viktig faktor till den minskande befolkningen i landet är naturligtvis utvandringen – många unga företagsamma polacker flyttar utomlands för att jobba och stannar sedan kvar i det nya landet och bildar familj där. Många av de runt en miljon polacker som bor och arbetar i Storbritannien har till exempel ansökt om förlängt uppehållstillstånd i samband med Brexit. Det är inte självklart att de polska barn som föds i andra länder kommer tillbaka och bidrar till att bygga upp hemlandet.

Gunilla Lindberg

Stort missnöje med inflationen i Polen

Lönen ökar i Polen. Foto: wikipedia.

Det kommer rapporter om att tillväxten i den polska ekonomin håller på att avta. Det är i och för sig inte så märkligt – när nu konjunkturen vänder blir det kärvare tider i de flesta länder.

Polen har ju ända sedan kommunismens fall haft en jämn och stadig tillväxt på 3-4 % varje år, till och med under den globala bankkrisen 2008 då de flesta andra ekonomier svajade till. Den prognos som hittills har gällt är att ekonomin ska växa med 5,2 %, men nu bedömer man att 4 % är mer realistiskt.

Ekonomin i landet vilar på den inhemska konsumtionen. Polen var efter andra världskriget ett inte bara fattigt utan också misskött land. Efter kommunismens fall har polackerna rest sig, höjt sin levnadsnivå, sin ekonomiska ställning.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har under sina år vid makten stimulerat ekonomin ordentligt genom de omfattande barnbidragen, genom höjningar av minimilöner, minimipensioner och löner i största allmänhet.

Särskilt barnfamiljerna har vallfärdat till butikerna för att köpa mat, kläder och annat man behövt. Konsumtionen har ökat rejält.

Ökad konsumtion betyder – förutom vinster för företagen – fler jobb i handeln och i produktionen. De som nu får jobb bidrar också till ekonomin, både genom att konsumera och genom att betala skatt.

Men när det är goda tider vill arbetstagarna ha högre löner. I december satte lönerna rekord enligt GUS (Statistiska centralbyrån). Genomsnittslönen för anställda i mindre och medelstora företag låg på 5 600 złoty (nästan 15 000 svenska kronor). Men högre löner betyder inte bara mer inkomster åt staten (skatter) utan också högre priser – alltså inflation.

Konsumtionen i Polen har sjunkit under en tid, det verkar som att behoven i barnfamiljerna är mättade. Man har börjat spara pengar i stället för att sätta sprätt på dem. Då går konsumtionen ner, och då förlorar folk jobben. Då skapar de höjda priserna ett missnöje, och det missnöjet går ut över politikerna som med sin politik åstadkommit det nya läget.

Det kan komma att få politisk betydelse eftersom Polen håller presidentval i vår. President Duda är regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kandidat, och en avmattning i ekonomin kan få många väljare att rösta på någon annan kandidat.

Duda är visserligen populär, men hans förtroende har sjunkit på senare tid. Olika opinionsundersökningar visar att flera av de andra kandidaterna har lika stort stöd bland befolkningen som han.

Regeringspartiet vill naturligtvis att deras egen kandidat ska vinna – det är nödvändigt för att PiS ska kunna gå vidare med sin omdaning av det polska samhället. Därför har Duda fått gå ut och lova en extra pensionsutbetalning i samband med presidentvalet – det gjorde man inför parlamentsvalet i höstas också, och det funkade bra.

Hur som helst – att den ekonomiska tillväxten beräknas bli 4 % i stället för 5,2 % under 2020 är inte illa.

I Sverige ligger prognosen på 1 % och EU beräknas snitta på 1,4 %.

Gunilla Lindberg

Välkommen till nya
Polen-Bulletinen

För femton år sedan var svenska mediers bevakning av vårt södra grannland Polen inte särskilt omfattande. För att råda bot på detta och informera på svenska om vad som sker i Polen och om relationerna mellan Sverige och Polen grundade jag webb-Bulletinen, en nyhetstidning online, bulletinen.org.

Jag har inte varit ensam om att göra Bulletinen, en rad fantastiska skribenter och fotografer har på ideell basis bidragit med material. Framför allt har Dorota Tubielewicz Mattsson bidragit med politiska analyser och vår fantastiska fotograf Stanisław Godula med både text och bilder. Tillsammans har vi under de här femton åren publicerat 13 500 nyhetsnotiser och 1200 längre artiklar.

Men nu behövs det en uppfräschning av Bulletinens yttre, och då passar vi på att byta namn, till det mer lättassocierade Polen-Bulletinen. Sidospalterna har fått stryka på foten eftersom de flesta läser Bulletinen på mobilen numera. Kalendarienotiser ligger i stället i huvudspalten.

Det nya formatet medger att vi kan ha en bild i sidhuvudet – den är tagen i Warszawa och visar slottet i Łazienkiparken, det som kallas Palatset på Ön. Parken ligger mitt i staden och ingår i det man inte ska missa vid besök i Polens huvudstad.

Vi önskar alla nya och gamla läsare välkomna till Polen-Bulletinen. Adressen är förstås densamma som tidigare – bulletinen.org.

Gunilla Lindberg
redaktör

Ros och ris under Macrons statsbesök i Polen

Frankrikes president Emmanuel Macron och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Piotr Tracz, wikipedia.

Frankrikes president Emmanuel Macron har varit på statsbesök i Polen. Han har haft överläggningar med president Duda och premiärminister Morawiecki.

Macron har tidigare skarpt kritiserat reformer som PiS-regeringen genomfört: domstolsreformerna som underminerar rättssäkerheten, flyktingpolitiken osv. Men vid besöket i Warszawa fokuserade han på frågor där de två länderna har gemensamma intressen och därför borde kunna samarbeta.

Läs vidare >>

Publicerat i EU

Hoten mot den fria journalistiken

Adam Michnik, chefredaktör för Gazeta Wyborcza i Warszawa, deltog i ett panelsamtal om hoten mot journalistiken i Helsingborg. Här i samtal med professor Dorota Tubielewicz Mattsson.
Foto: Gunilla Lindberg.

Hur hotad är egentligen den fria journalistiken? Det var ämnet för ett panelsamtal på Helsingborgs stadsbibliotek på lördagen. Frågan gällde både internationellt, europeiskt, nationellt och lokalt.

Adam Michnik, chefredaktör för tidningen Gazeta Wyborcza, talade om läget i Polen, hur den nuvarande regeringen ockuperat de statliga medierna och bytt ut journalister på alla nivåer för att få en regimpositiv rapportering om inrikespolitiken.

Det finns många oberoende medier som på olika sätt försöker hålla fanan högt, sade Michnik. Men även de är hotade, eftersom de ofta ägs av mediehus med utländskt kapital. Regeringen vill nu att polska investerare ska ta över för att få en Polen-vänlig rapportering.

Regimen har tagit över de statliga medierna, sade han, och även andra institutioner i den offentliga förvaltningen. Det är inte statens institutioner längre, det är partiets.

På scenen fanns också Expressens kulturchef Karin Olsson som stod för det nationella perspektivet – hon talade om de påtryckningar som svenska medier utsätts för av t.ex. Kinas ambassadör. Kina agerar med ett aggressivt språkbruk och hot för att få svenska medier att rapportera på rätt sätt om förläggaren Gui Ming Hai. Ett annat exempel var protesterna mot Jyllands-Posten som publicerat en satirbild där stjärnorna i den kinesiska flaggan ersatts med Corona-virus.

Andra hot är de ekonomiska, Google och FB övertar allt mer av annonsintäkterna, konstaterade Karin Olsson. Det är också ett problem att så många inte har förtroende för de etablerade medierna utan söker sig till de s.k. alternativa medierna – sajter på nätet som ger sin egen, ofta populistiska beskrivning av vad som sker i landet.

Michnik var lite road av diskussionerna om alternativa medier.

I Polen tror alla att mediesituationen är perfekt, alla journalister och medier är oberoende – ingen har hört talas om Sverigedemokraterna och deras sajter, sa han.

För det internationella perspektivet stod DNs Warszawa-korrespondent, Michael Winiarski som varit korrespondent i många länder, bl.a. Moskva och New York.

Han konstaterade att det ofta är svårt att skriva om nyheter från Polen eftersom svenskar i gemen vet så lite om landet.

Domstolsreformen är så komplicerad att den nästan är omöjligt att förklara, sade han.

Winiarski talade också en del om de ryska medierna, som har det ännu besvärligare än de polska.

Polen är ju ingen diktatur, sade Winiarski.

Helsingborgs Dagblads chefredaktör Jonas Kanje är engagerad i yttrandefrihetsfrågor och talade om farorna med att den seriösa journalistiken får det svårare. De som på alternativsajterna skriver om läget i Sverige och världen ger sin egen syn på händelser och politik, medan utbildade journalister vet att alla frågor har två aspekter som måste belysas lika väl.

Moderator var Gabriel Stille, själv journalist men också lektor i svenska på universitetet i Warszawa.

Gunilla Lindberg

Polen väljer president 10 maj

På onsdagen meddelades att det polska presidentvalet hålls söndagen den 10 maj. Om ingen kandidat får över 50 % av rösterna hålls ett andra val mellan de två starkaste kandidaterna två veckor senare.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kandidat är liksom förra gången Andrzej Duda, som nu avverkat sin första mandatperiod. Duda är från början jurist och arbetade på universitetet i Kraków som lärare när PiS-ledaren Jarosław Kaczyński kallade honom till Warszawa för att bli president. Duda är populär bland väljarna och ligger bra till för att få en andra period i presidentpalatset. Det är dock inte självklart att han blir omvald, PiS har på senare tid tappat många väljare.

Lagar stiftas i sejmen och går vidare till senaten för godkännande – det händer att nya lagar återremitteras till sejmen för bearbetning. Sedan ska presidenten underteckna lagen innan den träder i kraft. Idag har PiS majoritet i sejmen men inte i senaten. Om Duda inte får förnyat förtroende får PiS problem med att genomföra sin agenda under de närmaste fem åren.

Veteranen Małgorzata Kidawa-Błońska är kandidat för det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Hon har tidigare varit talman i sejmen, presstalesperson för förra premiärministern Ewa Kopacz och idag vice talman. Hon är utbildad filmproducent och sociolog.

Den samlade vänsterns kandidat är Robert Biedroń, som efter en period som parlamentariker blev uppskattad borgmästare i Słupsk. Han grundade förra året partiet Wiosna (Våren), är expert på hbtq-frågor och mänskliga rättigheter.

Ordföranden i Bondepartiet (PSL), Władysław Kosiniak-Kamysz, ställer upp för sitt parti. Han är läkare i botten och har varit socialminister i regeringen Tusk.

Högerextrema Konfederacjas kandidat blir Krzysztof Bosak, och den socialt engagerade journalisten Szymon Hołownia ställer upp som oberoende kandidat.

Presidentkandidaterna måste ha 100 000 namnunderskrifter som visar att det finns väljare som vill rösta på dem. (Polennu.dk och wB 5 feb 2020)

Publicerat i val

Vita Örnen till Zofia Posmysz-Piasecka

Journalisten och författaren Zofia Posmysz-Piasecka signerar böcker under ett framträdande på Austriackie Forum Kultury 2017. Foto: Stanisław Godula

Journalisten och författaren Zofia Posmysz-Piasecka, som själv överlevt de nazistiska koncentrationslägren i Auschwitz, Ravensbrück och Neustadt-Gleve (båda i Tyskland), har av president Andrzej Duda tilldelats Vita Örnens orden, Polens högsta civila utmärkelse.

Anledningen är hennes enastående insatser för att sprida kunskap om Förintelsen och om polackernas martyrskap i de nazityska koncentrationslägren under andra världskriget. Hon har också presenterat sanningen om den stora tragedin litterärt i böcker som Pasażerka, Wakacje nad Adriatykiem och Ten sam doktor M.

Text och bild: Stanisław Godula

Polska vägar bland Eus mest belastade

Trafiken är tät i många polska städer. Här Aleje Jerozolimskie i Warszawa.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Łodż är en av de städer vars vägar är hårdast belastade i Europa. En bilförare från  Łodż, som ligger ligger på tredje plats, tillbringar i genomsnitt 186 timmar om året i bilköer. Łodż ligger på tredje plats i Europa och Kraków kommer som god fyra.

Det framgår av TomTom Traffic index 2019, som mäter trafiken i 416 städer i femtiosju länder runt om i världen. 

Värst i Europa är annars Bukarest och Dublin, och värst i världen är den indiska staden Bangalore.

Flera andra polska städer ligger förhållandevis högt på listan –  Poznań, Warszawa, Bydgoszcz, Białystok, Bielsko/Biała och Katowice.

I samtliga av de polska städerna blir trafiken allt intensivare, i synnerhet Kraków. 

Förutom att de polska vägarna är hårt belastade i trafiken är de dessutom bland de farligaste i Europa. Polen kommer enligt EUs statistikbyrå Eurostat på femte plats när det gäller trafikolyckor i förhållande till folkmängden, och på tredje plats när det gäller dödsolyckor bland cyklister. 

Premiärminister Mateusz Morawiecki har utlovat både skärpningar av trafiklagarna och satsningar på såväl polis som på infrastruktur. (Notes from Poland feb 2020)

Adam Michnik till Helsingborg

Adam Michnik. Foto: Foto: Stephan Röhl, wikipedia

Hur hotad är egentligen den fria journalistiken?
Den 8 februari kl 14.00 kommer den legendariske chefredaktören för Gazeta Wyborcza, Adam Michnik, till Helsingborgs stadsbibliotek där han tillsammans med chefredaktören för Helsingborgs Dagblad, Jonas Kanje, Expressens Kulturchef Karin Olsson och journalisten Michael Winiarski från Dagens Nyheter samtalar om hoten mot det fria ordet i Europa och i Sverige.

Samtalet modereras av journalisten Gabriel Stille.
”Democracy dies in Darkness” är The Washington Posts devis som används sedan 2016 då Donald Trump vann presidentvalet. ”Fake news” och ”alternativa fakta” är begrepp de flesta har hört sedan USA:s president förklarat öppet krig mot den fria pressen. Även i Europa hårdnar klimatet för journalister som värnar det fria ordet. Chefredaktören Adam Michnik vet vad det innebär när statsmakten försöker begränsa möjligheterna för redaktionell bevakning och granskning. Men hur ser utvecklingen ut i Sverige? Inte kan väl det fria ordet vara hotat? Missa inte detta brännande aktuella samtal!

hemsida här: https://www.kulturwknd.se/programfb-event här: https://www.facebook.com/events/1546989382118808/

Ekonomer varnar för sämre tillväxt

TIllväxten i Polen minskade förra året från 5,2 % till 4 %, och prognosen för de närmaste åren är negativ. Ett viktigt skäl är att den privata konsumtionen, som i många år varit så viktig för den polska ekonomin, har gått ner. Hushållens sparande ökar däremot markant.

Det skriver den ekonomiska analyssajten Think.Ing och hänvisar till de första officiella siffror som släppts.

Investeringarna har återhämtat sig, och utrikeshandeln har också gått bra – Eurozonen är Polens största exportmarknad och utrikeshandeln har positiva siffror. Handelskriget mellan USA och Kina har inte påverkat Polen nämnvärt. 

Inför det nya året tror Think.Ing att den privata konsumtionen kommer att minska ytterligare men att de sociala transfereringarna ändå kommer att bidra till att konsumtionen hålls uppe i stor utsträckning. Det handlar dels om de höjda lönerna –  minimilönen är nu 2600 złoty (cirka 7000 svenska kronor) och en medellön 5600 zl (15000 SEK), och dels om bidragen till barnfamiljerna och pensionärerna. Barnbidraget på 500 zl (1300 SEK) per barn och månad har hjälpt många fattiga polska barnfamiljer, som fått möjlighet att köpa sådant som växande barn ständigt behöver. Att sparandet har ökat rejält kan nog ses som att många medelklassfamiljer också sätter in pengarna på banken med tanke på barnens utbildning.  *

Men höjda löner innebär också högre priser, vilket kan hämma reallönetillväxten, skriver Think.Ing. Likaså kommer många små och medelstora företag att hålla igen på investeringarna  eftersom lönekostnaderna ökar, liksom skatterna. (Think.Ing och wB jan 2020)
* Texten är korrigerad.

Domstolsreformen sänker Polens korruptionspoäng

Ungern är det land i EU där korruptionen har ökat mest, såväl under det senaste året som på längre sikt. År 2012 uppnådde landet 55 poäng av 100 på Transparency Internationals index, och förra året 44. Ungern, Rumänien och Bulgarien är de mest korrupta länderna i EU.

Polen ligger kvar på samma nivå som 2012 med 58 poäng. Liksom Ungern och Rumänien har Polen infört lagar som försvagat domstolarnas oberoende vilket gör det svårare att åtala personer i samhällstoppen för korruption, skriver organisationen.

De nordiska länderna når höga poängtal, men de har sjunkit under de senaste åren på grund av bankers och storföretags inblandning i utländska skumraskaffärer. Som exempel nämns telekomjätten Ericssons inblandning i dubiösa kontrakt i bland annat Kina och Vietnam och penningtvättskandalerna med Danske Bank och Swedbank i Estland.

Grekland, Italien och Estland går åt andra hållet – Estland har ökat sin poäng från 64 till 74 sedan 2012.

Genomsnittspoängen för EU som helhet ligger dock på samma nivå som tidigare. (Europaportalen jan 2020) 

Lås in hunden när prästen kommer!

En kyrka i Białystok har känt sig manad att påminna om hur man bör uppföra sig när prästerna kommer på besök.

Hunden bör vara inlåst, man bör vara propert klädd och barn ska vara redo att visa sina betyg från kristendomsundervisningen i skolan. Man bör också ge prästen ett kuvert med en lämplig summa när han går.

I Polen är det tradition att prästen besöker församlingsmedlemmarna för att välsigna deras hem inför det nya året. Man bör då ha tagit fram sådant som behövs – en bibel, en skål med vigvatten, en handduk. Det duger inte att rusa in till grannen och be att få låna av dem i sista stund.

Man ska också tänka på att vara snyggt klädd, skriver kyrkan på sin hemsida. Att ta emot i morgonskor eller rentav barfota är att visa ringaktning för katolicismen. 

Alla i familjen bör vara hemma, föräldrar får inte acceptera att barnen ger sig iväg när prästen ska komma. Tvärtom ska de ha plockat fram sina betyg från bibelkursen och visa upp.

Prästens årliga besök är ett utmärkt tillfälle att ta upp och diskutera problem i familjen, skriver kyrkan. Man kan också ta upp sådant man oroar sig för när det gäller fosterlandet eller arbetet i församlingen, skriver kyrkan i Białystok.

Det är också lämpligt att ha ett kuvert med pengar redo till prästen som tack för hans besök. Ännu bättre är det med två kuvert – kyrkan behöver repareras och underhållet kostar pengar.

Den som inte ger pengar eller vill ha besök  får räkna med att vara avstängd från alla kyrkliga tjänster i framtiden, skriver kyrkan på sin hemsida. Det finns också en påminnelse om utlovade donationer från tidigare år som inte betalts in.

Polackerna är ju ett erkänt troende folk, och kyrkans ställning är stark i landet. Över 90 % av polackerna uppger i opinionsundersökningar att de är katoliker, samtidigt är Polen det land där kyrkligheten minskar mest.  (Natemat.pl och Notes from Poland jan 20)

Författarträff med Grzegorz Gauden

Öst- och centraleuropakunskap vid Lunds Universitet  bjuder in alla intresserade till ett möte med Grzegorz Gauden, författare till  ”Lwów – slutet på en illusion. Berättelsen om Novemberpogromen 1918”.  

Grzegorz Gauden berättar om tillkomsten av sin bok och de viktigaste tilldragelserna den beskriver, följt av samtal med författaren ledda av Krzystof Stala och Jan Axel Stoltz. 

Pogromen i Lwów har helt gömts undan ur Polens historia. Gaudens bok ger för första gången en detaljerad historisk beskrivning av dessa tragiska händelser . På en i dagarna publicerad lista över år 2019:s intressantaste böcker har en av TVN24:s ledande kulturjournalister  placerat  Grzegorz bok  på första plats.

Träffen kommer att hållas på polska.

Grzegorz Gauden är till sin utbildning jurist och ekonom. Som journalist för Solidaritet i Poznan blev han den 13 december 1981 internerad.  Åren 1984-1993 levde han som politisk flykting i Sverige, där han bl.a. var ordförande för Svenska Stödkommittén för Solidaritet i Lund. Efter återkomsten till Polen arbetade han som tidskriftsredaktör. Åren 2004-2006 var han chefredaktör  för den ledande tidningen Rzeczpospolita och åren 2008-2016 direktör för nationella kulturinstitutet  Książki  (Böcker) med uppgift att sprida polsk litteratur utomlands och främja läsande och bibliotek inom landet. 

Författarträffen med Grzegorz Gauden är på måndag den 20 januari klockan 17.30 – 19.00 i Språk- och litteraturcentrum vid Lunds Universitet (SOL) i sal A339, tredje våningen i byggnad A (Absalon), ingång mitt emot Universitetsbiblioteket och Skissernas museum, i hörnet vid Finngatan.  

Allt fler flyglinjer till Polen

Norwegian öppnar flera nya flyglinjer till Polen i vår.
Foto: Aeroprints.

Det sker ständiga förändringar i flygrutterna från och till Sverige, och nytt för i år är ett ökat satsande på östra Europa – särskilt Polen och Tyskland.

Det skriver Aftonbladet, som kartlagt förändringarna.

Från den 2 april flyger Norwegian till Gdańsk fyra gånger i veckan från Arlanda/Stockholm och två gånger i veckan från Landvetter/Göteborg.

Norwegian satsar också på Sydsverige – från april blir det två avgångar i veckan till Gdańsk, två till Szczecin och två till Poznań från Kastrup/Köpenhamn. (AB 30 nov 19)

Intima förhör inför kyrklig vigsel i Polen

Polskt bröllop.
Foto: Alina Zienowicz.

Katolska kyrkan förändrar nu sina rutiner inför vigsel i de polska kyrkorna. De nya reglerna, som omfattar 70 sidor, innebär att det blivande brudparet ska genomgå en noggrann utfrågning om diverse mer eller mindre intima frågor innan prästen kan godkänna dem för äktenskap.

Det rapporterar nätportalen Natemat.pl.

Avsikten är att anpassa de kyrkliga föreskrifterna till de nya utmaningar som såväl prästerna som fästfolket står inför, uppger biskoparna.

Det går inte att bara följa ett formulär och pricka in Ja eller Nej – tvärtom, prästen ska gå in i detaljer.

Parterna förhörs om viljan att ingå äktenskap – men också om viljan och förmågan att skaffa barn. Hinder som impotens och infertilitet ska granskas. Om någondera parten genomgått könsbyte gäller särskilda regler, då ska Vatikanen först ge tillstånd.

Särskilt vikt läggs när det ska ingås s.k. blandade äktenskap. Allt som kan tänkas vara relevant ska så noggrant som möjligt skrivas ner i ett protokoll. Om prästen får veta något som inte kan sorteras in under de befintliga rubrikerna ska upplysningarna skrivas i marginalen.

Förändringarna träder i kraft nästa sommar. (Natemat.pl 28 nov 19)

Åtalet mot Jan T Gross läggs ner

Den polsk-amerikanska historieprofessorn Jan T Gross.
Foto: A Zielinska.

Utredningen mot den polsk-amerikanske historikern Jan T Gross har lagts ner. År 2015 stämdes han för att ha kränkt den polska nationen sedan han i en tidningsartikel skrivit att polackerna dödade fler judar än tyskar under andra världskriget.

Åklagaren säger att man efter samråd med experter kommit fram till att det inte går att fastställa hur många tyskar eller judar som dödats av polacker under andra världskriget. Det uppger nyhetssajten Notes From Poland.

Gross artikel publicerades i den tyska tidningen Die Welt och väckte stor uppmärksamhet både internationellt och nationellt. Den statliga myndigheten IPN (Nationella Minnesinstitutet) anklagade honom för historieförfalskning och han drogs inför rätta. Utredningen har pågått i fyra år.

Samtidigt ansåg många, bland den judiska organisationen Simon Wiesenthal Center, att utredningen var en politisk häxjakt på Gross, som tidigare skrivit uppmärksammade böcker om pogromerna i Jedwabne 1941 och Kielce 1946.

Frågan om polackers eventuella deltagande i utrotningen av judar är ett känsligt kapitel i landet. I början av 2018 antogs en lag som gjorde det straffbart att offentligt hävda att Polen bar något ansvar för Förintelsen. Lagen uppfattades som ett sätt att putsa den polska historien, och protesterna från Israel var kraftiga. USA lät regeringen förstå att president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki kunde räkna med besöksförbud i Vita huset tills lagen ändrats.

Samtidigt gömde många polska familjer med risk för sina egna liv judiska grannar och vänner undan nazisterna under kriget. Den mest kända är socialarbetaren Irena Sendler som smugglade ut flera tusen judiska barn ur Warszawas getto och därmed räddade deras liv. (Notes From Poland och wB 26 nov 19)

Läs också Gross artikel utred av åklagare >>

PiS får kritik för massinvasion

Nationalistledaren Robert Winnicki.
Foto: Wiktor Baron.

Etnisk sammanhållning är viktigare än ekonomisk tillväxt. Om arbetskraften inte räcker till för företagen får man vänta med att skapa nya jobb tills det har fötts fler barn.

Det säger Robert Winnicki och Krzysztof Bosak, parlamentariker med hemvist i högerextrema Konfederacja (Konfederationen), som numera finns med i sejmen. Det skriver nyhetssajten Notes from Poland.

Kulturell, etnisk och religiös sammanhållning är mycket viktigare än att det finns tillräckligt med arbetskraft, Polen får inte bli en näringslivsdiktatur. Regeringen tog visserligen inte emot EUs flyktingkvot 2015, men sedan har man släppt in tio gånger så många immigranter, menar de.

Polen har faktiskt en ganska stor arbetskraftsinvandring. I första hand kommer de från Ukraina och Vitryssland, men många är också asiater som anses ha jämförelsevis lätt att anpassa sig till ett liv i Polen. Enligt EUs statistikbyrå Eurostat visar att Polen i år för andra året i rad utfärdat fler uppehållstillstånd för invandrare utanför EU än något annat medlemsland. Närmare en miljon av dem är ukrainare. (Notes from Poland och wB 27 nov 19)

Skånsk-polskt Purimszpil gästspelade i Warszawa

En scen i Purimszpil – Gwidon Jakowlew som Esters farbror framför delar av kören: Marysia Tencer, Ewa Oher, Jan Axel Stoltz. Foto: Stanisław Godula

I drygt tio år har den funnits, teaterensemblen som ibland kallats för Lundavänner men oftast inte har något namn alls. Med kabareter och musikskådespel på polska har den roat sin publik inte bara hemma i Lund och Malmö utan också i bl.a. i Köpenhamn, Göteborg, Paris, New York, Israel och Warszawa, där den judiska kulturfestivalen Singers Warszawa fem gånger utgjort ramen för framträdandena.

Läs vidare >>

Polanerna – ett hittepå-folk?

Ett av namnen på Polen är Lechia, som återfinns i olika fotbollsklubbars namn – som t.ex. Lechia Gdańsk. Lechia är en form av Lech.
Foto: Roger Gorączniak, wikipedia

”Polen, detta arma sädeskorn mellan historiens kvarnhjul, är många gånger en svårfångad nation, man bör dock alltid komma ihåg att det är ett jordbruksland” skrev en gång Kjell Albin Abrahamson och anslöt sig till den gängse uppfattningen att grundord för landets namn Polska är det polska pole, som kan betyda ’fält, åker’.

Ofta och länge har det också hetat att en västslavisk folkgrupp Polanie (polanerna) under andra hälften av 900-talet gav namn åt Polen. De ska ha fått sitt namn efter just pole (fält), eftersom de var slättinvånare och bönder. Men odlingsmark kallades på den tiden knappast pole utan snarare rola (jordbrukare heter än idag rolnik – och jordbruk rolnictwo).

Polanerna fanns inte

Den polske arkeologiprofessorn Przemysław Urbańczyk har till och med ifrågasatt att en folkgrupp som kallades polaner över huvud taget existerat. Åtminstone saknas tillförlitliga vittnesbörd som kan visa att det verkligen funnits ett folk som kallades polaner. Polanie är enligt Urbańczyk i stället ett politiskt begrepp, som uppstod i början av 1000-talet för att beteckna den nya polska statsbildningen, skriver Peter Johnsson i sin bok Polen i historien.

Benämningen polanie fanns inte på den tiden, Mieszkos land kallades Mieszkos land och därefter eventuellt Gniezno-riket. Enligt professor Władysław Duczko infördes benämningen polanie av Mieszkos son Bolesław Chrobry (den tappre). Det finns alltså inga källor som talar om att det fanns ett folk som kallades polanie (polaner). Och det är väldigt viktigt, för om det inte fanns polaner, varifrån kom då namnet Polen? En del historiker, som ser att det där med polaner inte håller, har gjort om glopeaner (som bodde vid sjön Gopło) till polaner.

Ursprunget till landets namn är dunkelt och ouppklarat, och flera mer eller mindre fantasifulla förklaringsförslag har lagts fram, liksom en del folketymologier.

Landets officiella namn är sedan länge Rzeczpospolita Polska (Republiken Polen), men till vardags används Polska. Det är en femininform av adjektivet polski, som sannolikt substantiverats och fått namnstatus via ordparet polska ziemia eller ziemia polska (det polska landet, den polska jorden). Apropå nationalitetsadjektiv kan nämnas att polisker (polsk) är belagt i svenskan sedan 1300-talet.

Hur gamla är egentligen statsnamnen Polen, Poland, Pologne, Polonia? Något säkert svar har inte lämnats, men det brukar heta att man hittat skriftliga belägg åtminstone från cirka år 1000 för den äldsta varianten, det medeltidslatinska Polonia.

Som ett kuriosum kan nämnas att Polen runt om i världen i ett tjugotal länder används både som förnamn och som släktnamn. Polen ingår också i namnet på ett radioaktivt grundämne: polonium. En av dess upptäckare var polskfödda Nobelpristagaren Marie Skłodowska Curie.

Lechia är däremot välkänt

Lech var en av tre bröder som enligt legenden grundade de slaviska folken. De två andra hette Czech och Rus.
Bild: Walery Eljasz-Radzikowski (1841-1905), Nationalbiblioteket. 

Ett gammalt namn på Polen är Lechia, som numera ingår bland annat i varunamn och i namnet på flera fotbollsklubbar, bland annat välkända Lechia Gdańsk. Lechia anses kunna vara bildat till namnet på en av slavernas tre legendariska urfäder: Lech. (De två andra heter Czech och Rus.)

Flera länder har sina egna namn på Polen. Litauerna talar om Lenkija, och ungrarna säger Lengyelország. Kanske går de tillbaka på namnet på en gammalslavisk, gåtfull folkstam i sydöstra Polen Lędzianie. Andra namnvarianter är Lehistan, Lachestan och Lahastan.

Bo Bergman

Herman Lindqvist på Senatorska

Liliana Komorowska Lindqvist och Herman Lindqvist presenterar sin nya bok, Sverige–Polen 1000 år av krig och kärlek på ett möte med Polsk-Svenska Föreningen i Warszawa.

Den 6 november presenterade författaren och journalisten Herman Lindqvist, välkänd och uppskattad i Polsk-Svenska Föreningen i Warszawa, sin nya historiska bok Sverige – Polen, 1000 år av krig och kärlek för medlemmarna på Senatorska den 6 november.

Hermans intressanta berättelser om de ofta okända svensk-polska relationerna genom hela historien har översatts av Liliana Komorowska Lindqvist.

Författaren bekräftade att arbete med en översättning till polska pågår.

På sin fritid reser Herman och Liliana med stor entusiasm runt i Polen och har besökt många av de platser där Sveriges och Polens gemensamma historia har utspelat sig.

Text och bild:
Stanisław Godula

Mazuriska kanalen – idag ett bortglömt byggnadsverk

Första slussen i den polska delen av kanalen, Śluza Leśniewo Gorne, en mäktig koloss i armerad betong. OBS märkena efter den tyska örnen längst upp på slussfasaden som fraktades iväg till Sovjetunionen. Foto: wikimedia commons.

Kanał Mazurski var tänkt att förbinda nuvarande Mamry-sjön (Mauersee) på den masuriska sjöplatån med Königsberg (Kaliningrad) vid Östersjön men är idag endast ett historiskt minnesmärke från den tid då östra Polen var tyskt. Kanalen – eller de rester som fortfarande finns kvar av detta imponerande byggnadsverk – planlades i slutet på 1800-talet och var tänkt att utgöra en drygt 50 km lång transportväg för gods och i viss mån även för turism. Men av de storvulna planerna blev inte mycket. Orsaken var främst två världskrig med efterföljande ekonomisk kris och folkförflyttningar.

Läs vidare >>

Protester mot felaktig karta i SVT

Den felaktiga kartan, bifogad av Maciej Onoszko, Gotland.

En dokumentär som visades i SVT om Berlinmurens fall för 30 år sedan visade en karta där Sovjetunionen bredde ut sig över hela Centrala- och Östeuropa fram till Östtyskland, DDR.

Det har föranlett Svensk-Polska Föreningen på Gotland att kräva en rättelse från SVT.

Flera medlemmar i Svensk-polska föreningen på Gotland har upprörts över ett inslag i ett SVT-program, som kan återfinnas på https://www.svtplay.se/video/24393861/berlin-30-ar-efter-murens-fall/berlin-30-ar-efter-murens-fall-9-nov-20-00.

Där visas en karta över en del av Europa, där hela området österut från Östtysklands östra gräns är rödfärgat med texten SOVJETUNIONEN. Bland annat inkluderas Polen, som aldrig varit en del av Sovjetunionen.

Med hänvisning till Granskningsnämndens krav på SVT om opartiskhet, beriktigande och genmäle och Pressens Opinionsnämnds etiska regler för press, TV och radio som föreskriver ”Slå vakt om den dokumentära bilden. Var noga med att bilder och grafiska illustrationer är korrekta och inte utnyttjas på ett missvisande sätt” kräver vi:

  • att kartbilden officiellt dementeras
  • att en riktig kartbild publiceras på SVT:s alla kanaler och i programmet på svtplay
  • att SVT i sina kanaler publicerar ett beklagande av felet med tydlig uppgift om rätta förhållanden

För Svensk-polska föreningen på Gotland

Maciej Onoszko

ordförande

Svensk sajt informerar om fågellivet i nordöstra Polen

Många naturintresserade svenskar besöker varje år nordöstra Polen. Det är de internationellt kända nationalparkerna Białowieża och Biebrza som lockar med sitt rika djurliv och sina säregna fåglar. Här finns storkar, skrikörnar, sällsynta hackspettar och framförallt en storslagen orörd natur.

De senaste sex åren har hemsidan www.golonka.n.nu guidat natur- och fågelintresserade Polenresenärer med tips om fågellokaler.

– Syftet med hemsidan är att ge besökare till området en så bra upplevelse som möjligt av sin Polenresa, säger Kjell Andersson från Träslövsläge som tillsammans med Göran Johansson Halmstad ansvarar för sidan.

Vi lyfter fram olika fågellokaler och ger tips på hur man enklast hittar de olika polska fågelspecialiteterna som t.ex. vattensångare, citronärla, mellanspett och större skrikörn.

– Vi har genom årens lopp märkt ett ökat intresse från fågelskådare. Som ett komplement till hemsidan, finns även en Facebook-grupp ” Fåglar i östra Polen” som har sitt fokus på mer aktuella observationer.

Kjell Andersson har besökt området i stort sett årligen sedan 1999 och det är hans erfarenheter och fågelupplevelser som format sidan. Han är allvarligt oroad över de planer som finns att anlägga en fyrfilig motorväg rakt genom hjärtat av Biebrzas nationalpark.

– Tillsammans med min dotter har jag samlat in över 200 protestskrivelser från Sverige mot motorvägsplanerna. Dessa har vi i dagarna skickat till Polen. Det är viktigt att det kommer in internationella påtryckningar mot detta huvudlösa vägprojekt!

Det finns många fantastiska platser i östra Polen.

– Det finns inget bättre än en mild vårkväll i Goniądz, säger Kjell Andersson. Man står på den skraltiga träbron som leder över floden Biebrza. Luften fylls av vitvingade tärnor, skäggtärnor och från sankmarkerna hör man grodor, sumphöns och vattenrallar. I fjärran klapprar en stork och från skogsbrynet hörs en ylande varg. Det finns inget som slår den upplevelsen!

Polsk semester med stränder, städer skyltar och stigar

Fotvandring i Zakopane. Foto: Peter Eklund.

Den som tar bilen med sig på semestern i Polen kan göra många intressanta nedslag, både vad gäller klassiska sevärdheter och upplevelser i den fina naturen. 

Men man får vara försiktig på vägarna – den polska trafikkulturen skiljer sig avsevärt från den svenska. Peter Eklund berättar om sina intryck av sommar-Polen. 

Läs vidare >>

Film och textil har gjort Łódź berömt

Den gamla textilfabriken Manufaktura i Łódź har byggts om till ett modernt shopping- och kulturcenter. Foto: G. Lindberg

Varje stad i Centraleuropa har sin egen karaktär –  Wrocław känns som köpmännens stad, Kraków som kulturens. Toruńs stadskärna bär tydliga spår efter korsriddarna och Gdańsk är i sig en påminnelse om Solidaritets betydelse för kommunismens fall i landet.

Łódź präglades först av textilindustrin – inte för inte har den fått smeknamnet Polens Manchester. Senare tog den berömda Filmskolan över rollen som stadens medelpunkt. Därför kallas staden också HollyŁódź.

Läs vidare >>

Allt lägre arbetslöshet i Polen

Arbetslösheten sjönk i september till 5,1 %, vilket jämfört med september förra året är en minskning med 0,6 %.

Det visar färska siffror från GUS (Statistiska centralbyrån).

Det innebär att 851 200 personer var arbetslösa i september, 14 000 färre än i augusti och 96 000 färre än för ett år sedan.

Det är den lägsta siffran sedan Polen övergick till marknadsekonomi, säger arbets- och socialminister Bożena Borys/Szopa.

Arbetslösheten i landet var skyhög när kommunismen föll och företagen skulle inrätta sig i marknadsekonomin. Många tidigare statligt stödda företag blev olönsamma och gick i konkurs, andra köptes upp och effektiviserades så att stora delar av arbetskraften fick gå.

Sedan 1990-talets början har arbetslösheten fallit kontinuerligt varje år, Polen har fått en sund ekonomi och tillväxten har varit så god att landet inte påverkades av vare sig den globala finanskrisen 2008 eller senare kriser.

EUs statistikbyrå har ett annat sätt att räkna än GUS och Eurostats siffror är än bättre – i augusti räknade man med en arbetslöshet på 3,3 % – bland de allra lägsta i EU. (emerging-europe.com och wB 24 okt 19)

Polen tappar poäng i Doing Business-ranking

För tredje gången faller Polen i år i Världsbankens Doing Business-ranking. Från att ha legat på 27 plats för två år sedan och på 33 plats förra året landar Polen nu på plats nr 44 av 190 granskade länder i världen. Bland EU-länderna kommer Polen på 15 plats (av 28), framför länder som Nederländerna, Italien och Belgien.

Bäst poäng får landet på utrikeshandelsområdet. Där ligger Polen i topp med 100 poäng. Däremot får Polen dåligt betyg vad gäller att starta företag och fastighetsregistreringen.

Sammanlagt får Polen 76,4 poäng av 100 och placerar sig på 44 plats.

Estland, Lettland och Litauen placerar sig en bra bit över Polen, medan Tjeckien, Slovakien och Rumänien ligger sämre till.

Näringsdepartementet anser att bedömningen inte gjorts efter de nya lagar som stiftats efter 2015 då regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bildade regering.

Under alla förhållanden bedöms den polska ekonomin positivt av de tre stora kreditvärderingsinstituten Fitch, Moody’s och Standard & Poor. (Business Insider 24 okt 19)