Janusz Głowackis sista resa

Publicerat 2017-08-20

Författaren Janusz Głowacki. Foto: wikipedia.

Författaren, manus- och dramaförfattaren Janusz Głowacki har avlidit 79 år gammal.

Głowacki föddes 1938 i Poznan. Han studerade polsk filologi och historia vid universitetet i Warszawa samt skådespeleri vid Teaterhögskolan. Han debuterade redan 1960 och blev snabbt uppskattad för sina kvicka och intelligenta noveller. I slutet av 1960-talet började han som manusförfattare och hans största succéer på det området var filmen Rejs (Sjöresan) samt två filmer av Andrzej Wajda Polowanie na muchy (Jakten på flugor) och Wałęsa, czlowiek z nadziei (Wałęsa, hoppets man).

Läs vidare >>

Försvarsdepartementet tog kontakt med amerikansk Putinvän

Publicerat 2017-08-20

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: FB.

Dana Rohrabacher heter en republikansk kongressledamot i USA, sedan många år vän till den ryske presidenten Vladimir Putin. Han har kontakter med ryssar som underrättelseagenten Ribnat Ahmetjin och juristen Natalia Veselnitska (som erbjöd president Trumps son graverande material om Hillary Clinton). FBI har varnat för att Rohrabacher utnyttjas av och rent av blivit rekryterad av den ryska underrättelsetjänsten GRU.

Nu har det polska försvarsdepartementet och försvarsminister Antoni Macierewicz inlett kontakter med Rohrabacher. Och det trots att polska ambassaden i Washington varnat för den omstridde republikanen. I förra veckan träffade han såväl försvarsministern som utrikesminister Witold Waszczykowski och ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), Jarosław Kaczyński. Det var för övrigt inte Macierewicz första kontakt med den amerikanske Rysslandsvännen.

De regimtrogna medierna har försökt ligga lågt med nyheten, men tidningen Gazeta Wyborcza har ställt den centrala frågan om syftet med detta möte. Svaret är inte glasklart.

Försvarsdepartementet tog kontakt med Rohrabacher i syfte att diskutera säkerheten i regionen och den aggressiva och konfrontativa ryska politiken, säger departementets presstalesperson Aneta Pęzioł-Wójtowicz, som inte förnekar att Rohrabacher är vän till och anhängare av Putin.

Under mötet har man ”utbytt åsikter”, säger Pęzioł-Wójtowicz.

Men är det lämpligt att ”utbyta åsikter” med en person som samarbetar med människor från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU? Det är ju att förmedla information direkt till Putin.

Pęzioł-Wójtowicz påstår också att departementet inte varnats av polska ambassaden i USA – men varningar från förra året finns dokumenterade.

Spänningen inför försvarsminister Antoni Macierewicz kontakter med människor som har anknytning till GRU stiger nu. Journalisten Tomasz Piąteks bok* Macierewicz och hans hemligheter avslöjar försvarsministerns många ansikten (eller masker). Men frågorna om vad som döljer sig bakom Macierewicz, Waszczykowskis och Kaczyńskis agerande hopar sig alltmer.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS leder alltjämt i opinionen

Publicerat 2017-08-20

En dryg tredjedel av polackerna, 36 %, skulle rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Instytut Badań Pollster som publicerats i kvällstidningen SuperExpress. Partiet fick i valet 2015 tillsammans med sina koalitionspartner knappt 38 % men var nyligen uppe i 40 % i en annan opinionsundersökning.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) kommer på andra plats med 22 % och det liberala Moderna på fjärde plats med 11 % – tillsammans 33 %.

Nummer tre är populistiska Kukiz’15 med 12 %, Vänsteralliansen (SLD) som inte lyckades ta sig in i parlamentet vid det senaste valet får idag 7 % och Bondepartiet (PSL) håller sig kvar över 5 %-spärren. (Polskie Radio 20 aug 17)

När hjälpen inte kommer

Publicerat 2017-08-20

Förra helgens storm, som orsakade två unga flickors död och stor förödelse, väcker fortfarande känslor. Den här gången på grund av den uteblivna hjälpen från myndigheterna. Regeringen var på semester, de drabbade fick själva röja, hjälpa och stötta varandra. Ett omfattande röjningsarbete pågår fortfarande och de många hundra frivilliga har själva organiserat självhjälpen. Gåvor kommer i strid ström från privatpersoner, icke-statliga institutioner och företag i hela landet.

Vad gör regeringen? Efter fyra dagar dök premiärminister Beata Szydło upp. Försvarsminister Antoni Macierewicz vägrade först att skicka militär hjälp till platsen och påstod senare att ingen bett om det. Inrikesminister Mariusz Błaszczak försöker lägga skulden på den förra regeringen samt på kommunerna. Han anklagar landshövdingen i Pommernregionen, Mieczysław Struk från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), för att inte ha gjort något för att hjälpa de boende i det drabbade området. Inrikesministerns ord har väckt förvåning eftersom Struk sedan flera dagar är mycket engagerad i hjälparbetet, som kan följas på Facebook.

Statligt styrda TVP har lämnat med den osanna uppgiften att militären kommit med all hjälp till de drabbade – vilket kanske skulle ha förvånat dem om de haft ström och kunnat se TVPs nyhetssändningar. Militären och brandkåren kom till platsen först fyra dagar efter stormen.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som under valkampanjen utmålade sig som ”alla polackers parti” och som lovade att ta hand om de svagaste i samhället visar sig nu vara en stor svikare. De svagaste är inte intressanta om de inte röstar på Lag och Rättvisa (PiS) och när de behöver akut hjälp finns regeringen inte där. PiS visar en osedvanlig arrogans mot de drabbade och utnyttjar deras utsatta situation i den politiska kampen mot oppositionen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Grundutbildning ska locka elever till försvaret

Publicerat 2017-08-18

Soldater i Territorialförsvaret, WOT, i Bialystok.
Foto: Robert Suchy, wikipedia.

För det nya territorialförsvaret har försvarsdepartementet arrangerat femtiofem militära grundkurser över hela landet. Och för att göra utbildningen mer attraktiv utlovas att den ses som en merit om eleverna sedan vill gå vidare inom krigsmakten. Hittills har 57 000 elever anmält sig till kurserna.

Departementet har också donerat en stor mängd ammunition till övningarna där man skjuter med Kalasjnikovgevär. Det är enligt tidningen Rzeczpospolita ammunition som snart passerar ”bäst före”-datum och som krigsmakten behöver göra sig av med.

Minst en utbildning ska finnas i varje län enligt försvarsdepartementets planer. (onet.pl 17 aug 17)

Legias supportrar provocerar Uefa

Publicerat 2017-08-18

Korrigerad.

Skärmdump från Polskie Radio.

Under en match den 2 augusti ville fotbollslaget Legia Warszawas supporterklubb påminna om Warszawaupproret som bröt ut den 1 augusti 1944 och vars minne högtidlighålls varje år. Man höll upp en enorm banderoll som visade en nazistisk soldat med en pistol mot ett barns huvud. Under bilden visades texten Under Warszawaupproret dödade tyskarna 160 000 människor. Tusentals av dem var barn.

Laget anmäldes dels för banderollen, dels för att supportrarna blockerat utgångarna och dömdes av den europeiska fotbollsorganisationen Uefa till 150 000 złoty i böter (drygt 360 000 svenska kronor) för blockeringen av utgångarna.

Skärmdump från Polskie radio.

Supporterklubben reagerade med att på torsdagen visa upp en annan enorm banderoll som visar en gris med en tunna full med Uefa-loggor. Texten undertill: Och de 350 000 går till …

Böterna är ett slag för att sätta laget, deras fans och polska medborgare på plats, säger Maciej Świrski, vicechef för Polska nationella stiftelsen, som får bidrag från de statliga företag som ska göra PR för Polen utomlands.

Uefa är extremt politiserat och gör allt Tyskland önskar, säger Świrski. Böterna var för att Berlin tog illa upp över den anti-nazistiska banderollen.

Legia Warszawa säger att man inte kommer att bestrida böterna.

Supportrarna har dragit igång en insamling för att hjälpa laget att betala böterna, men Legias ledning säger att de pengarna kommer att skänkas till organisationer som hjälper veteraner från Warszawaupproret. (Polskie Radio 18 aug 17)

PiS väljer vilka polska böcker som ska lanseras utomlands

Publicerat 2017-08-18

Maksymilian Kolbe. Bild: wikipedia.

Det polska Bokinstitutet (Instytut Książki) har bl.a. till uppgift att göra en lista över vilka av årets böcker som ska lanseras på viktiga utländska bokmässor. Normalt har en grupp litteraturvetare och kritiker under stormiga diskussioner valt ut vilka böcker som ska presenteras.

Men Bokinstitutets nya ledning, handplockad av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), tackar nu nej till hjälpen från landets litteraturexperter. Man gör urvalet på egen hand.

Katalogen Books from Poland är ett viktigt instrument i lanseringen av den polska moderna litteraturen utomlands. Den innehåller också smakprov på texterna som översatta till olika språk underlättar för utländska förläggare att fatta beslut om eventuell publicering.

Bokinstitutet bortser nu från experternas utlåtanden och stryker författarnamn som inte uppskattas av PiS. Framför allt handlar det om reportageböcker eller om böcker som handlar om sådant som PiS ogillar (berättelser om föräldrar som fått barn med hjälp av IVF-metoden till exempel). Böcker som har skrivits av personer med koppling till den liberala dagstidningen Gazeta Wyborcza hamnar direkt på svarta listan.

I stället vill Bokinstitutet lansera böcker om Polens ärorika historia, religion och religionshistoria. Frågan är hur stor efterfrågan det är utomlands på den ultrakonservative Tomasz Terlikowskis biografi över fader Maksymilian Kolbe[1] eller lika konservativa Marta Kwaśnickas essä om 1300-tals-drottningen Jadwiga.

Flera experter hoppar av samarbetet med Bokinstitutet. De menar att årets katalog blivit manipulerad och att de bara förväntades underteckna listan utan diskussion.

En positiv nyhet på årets boklista är onekligen ett par barnböcker.

Den polska litteraturen har i många decennier varit uppskattad och läst utomlands. Men i dag tycks Bokinstitutet och dess politiska uppdragsgivare strunta i vad som intresserar utländska läsare. Och man tycks inte fatta att det inte går att tvinga på utländska förlag verk som är politiskt korrekta i det nationalistiska Polen. Bokinstitutets katalog kan bara skada det goda rykte som den polska litteraturen hittills haft.

Dorota Tubielewicz Mattsson

[1] Maksymilian Kolbe, polsk munk som frivilligt lät sig avrättas i Auschwitz för att rädda en man med flera barn.

 

Polen, Tusk och EU

Publicerat 2017-08-16

Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet.
Foto: wikipedia.

Det är min åsikt att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) senaste agerande bryter mot EUs värderingar och riskerar att skada Polens rykte. Det leder oss politiskt i tid och rum bakåt och österut.

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i förra veckan.

PiS-regeringen har ju med sina domstolslagar skapat oro i EU för att landets rättssäkerhet är i fara. Även nya lagar på medieområdet, olika pensionsålder för män och kvinnor m.m. har fått EU att reagera. För demokratikämpen Tusk har det varit närmast generande att hans eget land gång på gång utmanar EU i frågor som har med demokrati och mänskliga rättigheter att göra.

PiS däremot anser att EU orättmätigt blandar sig i interna polska frågor, och den retoriken kan – flitigt upprepad – sänka polackernas stora förtroende för unionen.

Läs vidare >>

Duda: Den polska armén är ingens privatarmé

Publicerat 2017-08-15

President Duda talar på arméns dag.
Skärmdump från statliga TVP.

Den polska armén är en och man kan inte differentiera den genom att skapa olika sorters arméer eller genom någon annan klassificering. Det sa president Andrzej Duda under firandet av Polska Armédagen.

Duda påpekade att man lägger ner stora summor på att modernisera armén och på att vända de negativa förändringar som skett de senaste åren. Man har begått många fel, menade presidenten. Duda är dock övertygad om att misstagen går att reparera.

Naturligtvis finns det många visioner och idéer om hur den polska armén ska se ut och hur den ska fungera. Men jag tror på att alla politiker i Polen förstår att det allra viktigaste är det gemensamma goda. Och det gemensamma goda är Polen, där en del är den polska armén. Det är Republiken Polens armé och inte någons privata armé. Det är en armé som vi gemensamt måste forma för det är den som med sitt eget bröst försvarar Polen, sa presidenten.

Detta tal åhördes av försvarsminister Antoni Macierewicz som stod bredvid Duda. Och han rörde inte en min. Som Bulletinen tidigare rapporterat råder det frostiga relationer mellan presidenten och försvarsministern. Presidenten har nyligen vägrat att utnämna nya generaler som föreslagits av försvarsministern, vilket aldrig hänt tidigare. Och dagens starka tal var en viktig signal till Macierewicz och en del av dragkampen mellan de båda.

Presidenten är enligt grundlagen polska arméns överbefälhavare i fredstid. Försvarsminister Macierewicz har tydligt visat förakt för presidentens befogenheter vad gäller militären och vid flera tillfällen gått presidenten förbi. Premiärminister Beata Szydło har av obekant anledning inte reagerat och agerat handfast i denna för den nationella säkerheten farliga situation utan nöjt sig med ett lamt tillrättavisande.

Många observatörer hävdar att det pågår ett fullskaligt krig mellan presidentpalatset och försvarsdepartementet. I varje fall är det tydligt att den monolit, som det konservativa och populistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att det är, håller på att spricka.

Dorota Tubielewicz Mattsson

”Reparationen machen frei”

Publicerat 2017-08-15

Skärmdump från TV Republikas hemsida.

I sitt material om Polens krav på krigsskadestånd från Tyskland har ultrakonservativa TV Republika i använt sig av en kontroversiell affisch. Man har gjort om texten på den ökända skylten över porten till det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz Arbeit macht frei till Reparationen machen frei (Krigsskadestånd gör oss fria).

Affischen är gjord av Wojciech Korkuć, skriver TV Republika på sin hemsida, och med sitt verk har han retat upp samtliga politiskt korrekta personer.

Konstverket lades också ut på twitter och utlöste omedelbart en våg av kritik.

En primitiv manipulering av för många smärtsamma symboler visar enbart det moraliska tillståndet hos dess upphovsmän samt graden av förståelse av historiska fakta, skriver Auschwitz-muséet.

Även ett flertal politiker och internetanvändare har tydligt visat sin upprördhet, och därefter togs inlägget och affischen bort från TV Republikas twitterkonto, rapporterar den regimkritiska webbportalen TheFAD.pl.

TV Republika visar som vanligt mycket stor iver i deltagandet i den antityska propagandakampanj som just nu pågår i de regimtrogna medierna. Men i det här fallet han man nog gått för långt.

Frågan är om Medieetiska rådet eller Polska journalistförbundet kommer att reagera på den smaklösa manipuleringen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Sturup störst på flygtrafik till Polen

Publicerat 2017-08-15

Wizzair har många flyglinjer mellan Sverige och Polen.
Foto: wizzair.com

Malmö Airport Sturup får allt fler flyglinjer österut och är idag störst i Skandinavien i sin nisch.

Inte minst har Wizzair vuxit starkt och är idag det tionde största i Europa. Det märks på Malmö Airport, där det polsk-ungerska budgetbolaget funnits sedan 2004. Nyligen utökades trafiken till Rumänien, och till Polen har Wizzair fyra destinationer: Gdańsk, Katowice, Poznań och Warszawa. I höst öppnas en flyglinje till Kraków.

Bolaget flyger också till Polen från Landvetter (Gdańsk, Warszawa), Skavsta (Gdańsk, Katowice, Lublin, Poznań, Warszawa och Wrocław). Även från Copenhagen Airport, Kastrup, flyger Wizzair till Gdańsk, Katowice, Lublin, Olsztyn-Mazury, Poznań, Szczecin Warszawa och Wrocław. (Flygtorget.se och Wizzair.com 15 aug 17)

Miraklet vid Wisła – för 97 år sedan

Publicerat 2017-08-15

Polska styrkor försvarar Warszawa 1920.
Foto: wikipedia.

Undret vid Wisła 1920, som var en del av slaget om Warszawa, högtidlighålls varje år den 15 augusti.

Det anses att slaget vid Warszawa räddade Polens självständighet 1920. Då besegrade marskalk Józef Piłsudski de sovjetiska trupperna vid floden Wisłas strand och den bolsjevikiska revolutionen kunde inte tränga vidare in i Europa. Slaget pågick mellan 12 och 25 augusti 1920. 4 500 polska soldater dödades, 10 000 försvann och 22 000 skadades i samband med slaget.

Den 15 augusti är också den dag då polackerna högtidlighåller Marie Himmelsfärd, och Jungfru Maria som är Polens speciella skyddshelgon anses ha hållit sitt vakande öga över kampen mot de ateistiska sovjetiska trupperna.

Slaget om Warszawa anses tillhöra de slag som avgjort världens öde, och i Polen firas samtidigt Arméns dag.

En rad patriotiska och religiösa ceremonier har i år planerats inför det tredubbla firandet av dagen. (Polskie Radio och wB 15 aug 17)

Ständigt detta Waitergate!

Publicerat 2017-08-15

Förre utrikesministern Radek Sikorski.
Foto: wikipedia.

Gamla Waitergate – avlyssningsskandalen från 2014 – dyker upp igen. Statligt styrda TVP har botaniserat bland inspelningarna och tittarna får höra hur förre utrikesministern Radosław Sikorski talar i förklenande ordalag om sina dåvarande kollegor inför Jacek Krawiec, f.d. chef för det statliga oljebolaget PKN Orlen.

Den nuvarande partiledaren Grzegorz Schetyna liknar en skojarslusk från Lwów och passar inte som premiärminister. Donald Tusk däremot har charm, han har flyt, han har kattens sjätte sinne och socialt känsliga antenner, säger Sikorski.

Flera andra av partiets toppnamn får också sin släng av sleven – dåvarande transportministern Sławomir Nowak som fallit för en exklusiv guldklocka, en annan är klent begåvad och så vidare.

Krawiec tillstår att även han köpt sig en klocka – för 10 000 euro, vilket Sikorski betraktar som i princip gratis.

Inspelningen understryker mycket av det som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i åratal tillvitat den s.k. eliten – alltså personer i den politiska världen, näringslivet, administrationen. Eliten, som tjänar bra på skattebetalarnas bekostnad, äter gott på skattebetalarnas bekostnad, myglar och ser i första hand till sitt eget bästa.

Frågan är varför de avlyssnade samtalen dyker upp just nu.

Inspelningarna började 2013 – det var en missnöjd affärsman som tubbade ett par kypare att rigga upp avlyssningsapparatur vid bord på innekrogen Sowa i Przyjaciele i Warszawa. Utskrifter släpptes till veckotidningen Wprost som portionerade ut de saftigaste bitarna i flera månader. Endast politiker från dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) tycktes ha varit och ätit på den numera berömda krogen.

Publiceringarna började sommaren 2014 – på hösten var det lokalval i Polen och ett år senare parlamentsval. Parlamentsvalet vann PiS som slagit sig ihop med några andra högerpartier.

Nästa år är det lokalval i Polen, 2019 parlamentsval. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade i våras att partiet redan är igång och förbereder nästa års val. TVP leds av handplockade men ifrågasatta Jacek Kurski, som har hittat en anledning att visa ordföranden sin trohet.

Att Sikorski skulle kunna återkomma till makten är inte så troligt, han gjorde bort sig på andra sätt också. Men att partiledaren Schetyna odugligförklaras av en av landets mest välkända politiska profiler är ingen idealisk start för Medborgarplattformen i nästa val. (wB 15 aug 17)

Macierewicz och hans mörka hemligheter

Publicerat 2017-08-13

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, försvarsdepartementet.

Bilden av Macierewicz röda ansikte mot en svart bakgrund utgör det suggestiva omslaget till boken Macierewicz i jego tajemnice (Macierewicz och hans hemligheter) som nyligen gavs ut av journalisten Tomasz Piątek.

Piątek beskriver såväl försvarsministerns kopplingar till Kreml och den organiserade brottsligheten i Ryssland som hans kontakter med Vita Huset.

Macierewicz och hans hemligheter, ny bok av journalisten Tomasz Piątek.

Händelser, personer och fakta ställs samman till hypoteser som är väl förankrade i dokumentationen. Flera chockerande uppgifter har sin förklaring bland Macierewicz kontakter under 1980- och 1990-talen.

De allra flesta uppgifterna har Piątek hämtat ur öppna källor som Polska domstolsregistret eller Nationella minnesinstitutet (IPN), vilket gör hans bok trovärdig.

Macierewicz hävdar att Piąteks bok är en ”kupp” och ett ”laglöst övergrepp på en statlig tjänsteman”. Han har anmält författaren till åklagarmyndigheten. Intressant nog vågar inte driva ett civilt mål utan gömmer sig bakom statsapparaten. I stället för att på ett trovärdigt sätt förklara sina kopplingar till Putin, hans anhängare och organisationer som verkar för Ryssland, försvagar han den polska armen, avpolletterar människor som kan utgöra ett hot och underminerar Polens ställning inom NATO.

Enligt uppgifter i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har också försvarsministerns högra hand på departementet, Bartosz Kownacki, märkliga relationer med Ryssland och har aktivt stöttat Putinregimen. Bland de kontakter Kownacki har haft med pro-ryska organisationer märks Zmiana (Förändring) vars ledare Mateusz Piskorski har anklagats för spionage för Rysslands räkning. Kownacki menar att det är en lögn men hans förklaringar är grumliga.

Och vi tvingas ställa oss den ofrånkomliga frågan: vilka människor är det som styr Polen idag?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Rysk ambassadör varnar för flytt av ryska krigsmonument

Publicerat 2017-08-13

Ett av de sovjetiska krigsmonument i Polen som monterades ner för ett par år sedan. Bild wikipedia.

De nya lagarna om avkommunisering (avveckling av kommunismen) i Polen innebär hårda prövningar för de polsk-ryska relationerna. Det säger Rysslands ambassadör i Polen, Sergej Andrejev, till tidningen Rzeczpospolita.

I juni infördes nya lagar som förbjuder propaganda för totalitära rörelser och hundratals monument över sovjetiska soldater som stupade i Polen kommer att tas bort.

Moskva har påpekat att Warszawa därmed bryter mot det avtal från 1994 där de två länderna åtar sig att skydd och underhålla varandras minnesplatser, men regeringen menar att avtalet bara gäller monument på krigskyrkogårdar och de skyddas fortfarande.

Det skulle räcka med att säga att monumenten över stupade sovjetiska soldater inte är kommunistisk propaganda utan ett sätt att visa uppskattning för dem, vars förtjänst det är att Polen fortfarande existerar, säger Andrejev. 600 000 sovjetiska soldater offrade sina liv för att befria Polen från den nazistiska ockupationen.

Men polackerna minns att Sovjetunionen också invaderade Polen i september 1939, ett par veckor efter Nazi-Tyskland. Och Moskva kunde ha hjälpt polackerna under Warszawaupproret 1944 – men Röda armén väntade på andra sidan Wisła tills upproret var krossat och staden sönderbombad. Utöver det installerade Moskva efter krigsslutet en kommunistisk regim i Polen, och landet var en diktatur i fem decennier.

Polen började ta bort de sovjetiska krigsmonumenten 2014 då konflikten i Ukraina bröt ut, säger Andrejev, men det hör inte ihop med ”räddningen av Polen 1944–45”.

Om hundratals monument tas bort kommer det ryska folket inte att uppfatta det som en kamp mot rysk propaganda, utan som en grym kränkning av våra förfäders minne och en demonstration av Polens egentliga inställning till Ryssland och det ryska folket, säger ambassadören. 1997 fanns det 561 monument över sovjetiska soldater i Polen, och idag finns det enligt IPN (Nationella Minnesinstitutet) 230. Resten har tagits bort utan att Moskva ens har informerats, vilket krävs enligt avtalet från 1994. (Polskie Radio 10 aug 17)

Den nya PiS-människan

Publicerat 2017-08-13

Skolminister Anna Zalewska vill forma eleverna till trogna PIS-are. Foto: Adrian Grycuk.

Skolan är kanske en av våra viktigaste bärare och förmedlare av värderingar. Därför vill regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) reformera det polska skolsystemet så att nya generationer utbildas och formas till deras egen avbild. skriver Dorota Tubielewicz Mattsson i sin krönika.

I den nya polska skolan ska läraren stå i katedern och undervisa, eleverna ska sitta passivt och lyssna. De lär sig inte att diskutera eller ifrågasätta, den kristna etiken sätts högt och sex är olämpligt utanför äktenskapet, konstaterar experter som granskat de nya kursplanerna.

Läs vidare >>

 

Världens äldste man har avlidit

Publicerat 2017-08-12

Israel Kristal, världens äldste man har avlidit.
Foto: wikipedia.

I en ålder av 113 år avled på fredagen världens äldsta man, Israel Kristal. Han var född år 1903 i Żarnów utanför Łódź, som då låg i den av Ryssland ockuperade delen av Polen.

Kristal överlevde fyra år i gettot i Łódź och ett år i det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz, där hustrun mördades. Kristal, som själv överlevt, emigrerade 1950 med sin nya familj till Israel och bosatte sig i Haifa, där han satte upp en godisfabrik.

Han har efterlämnat två barn, nio barnbarn och 32 barnbarnsbarn. (TVP 11 aug 17)

Fem döda i åskoväder

Publicerat 2017-08-12

Fem personer har dödats och tjugo har skadats i det åskoväder som drog in över Polen på fredagsnatten.

Två av de omkomna var scouter på läger, och ytterligare 27 scouter har tagits in till sjukhus för vård. Resten av de 150 scouterna har förts i säkerhet.

Två personer dödades då ett träd föll ner över deras bil, och den femte när en skorsten rasade.

Runt 178 000 hushåll är utan el.

En stor tragedi, säger premiärminister Beata Szydło till Polskie Radio, och lovar att hjälpa alla som behöver hjälp efter stormen.

Befolkningen uppmanas att inte gå utomhus annat än i nödfall, att koppla ur hushållsapparater, att undvika öppna platser utomhus och att inte stå under ett ensamt träd.

Ovädret beräknas fortsätta och stormvarning är utfärdad i fem län. (Polskie Radio och TVP 12 aug 17)

– Szydło är totalt utarbetad!

Publicerat 2017-08-12

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz. flickr.

Premiärminister Beata Szydło är totalt utarbetad och under ständig press från Jarosław Kaczyński. På ett och ett halvt år har hon blivit ett psykiskt vrak, skriver tidskriften Newsweek och hänvisar till en källa inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Dels måste hon uppfylla ordföranden Jarosław Kaczyńskis förväntningar, dels trycker finansminister Mateusz Morawiecki på i regeringen. Det tidigare goda samarbetet med president Andrzej Duda funkar inte längre, säger källan.

Som exempel tas dagen då president Andrzej Duda meddelade att han inlade sitt veto mot två kontroversiella domstolslagar – som därmed inte kan träda i kraft.

Szydło beordrades att omedelbart uppsöka presidenten: han måste ta tillbaka sitt uttalande och underteckna de nya lagarna. Duda vägrade och Szydło fick åka tillbaka till partihögkvarteret och långt samtal informera en missnöjd Kaczyński.

Hon beordrades då att redan samma kväll göra ett uttalande i statliga TVP som skulle ta udden av Dudas agerande.

Szydło håller sig kvar med ren viljekraft, hon bemöter Kaczyńskis krav med ödmjukhet och säger inte emot, säger Newsweeks källa. Enda syftet är att överleva. Hon vet att den som säger emot Kaczyński slutar som Marcinkiewicz.

Kazimierz Marcinkiewicz var premiärminister i början av PiS förra regeringsperiod 2005–2007. Han försökte vara självständig som regeringschef men föll i onåd och utsattes för en förtalskampanj. Därefter avsattes han och Kaczyński klev själv upp på taburetten. Szydło är i samma läge – hon är handplockad av Kaczyński och han kan byta ut henne om hon inte är till lags. President Duda är vald av folket och inte lika lätt att hunsa med.

Kaczyński säger att Beata kommer att realisera 30–40 % av hans önskemål, uppger källan från partihögkvarteret. Han är ofta irriterad, han säger till sina medarbetare att det är dags att öka tempot men att regeringschefen tydligen inte håller med honom. Han klagar över att Beata spelar i en annan liga, att man måste man förklara sådant för henen som hon redan borde ha förstått.

Men även om det verkar som att Jarosław Kaczyński snart byter ut premiärminister, så har det hittills ännu bara stannat vid hot, konstaterar tidskriften. (Newsweek.pl och wB 12 aug 17)

TVP manipulerar uppgifter hos svensk nyhetsportal

Publicerat 2017-08-12

Svenskar stödjer den polska regeringens politik, hävdar statliga TVP. Skärmdump.

Svenskar stödjer den polska regeringens flyktingpolitik, rapporterade statliga TVP på torsdagen. Uppgifterna byggde på en internetenkät i den svenska portalen Nyheter idag. Enkäten framställdes av TVP som en opinionsundersökning genomförd av en professionell statistisk byrå.

Själva nyheten handlade om Mali-svensken Johan Gustafsson som nyss släpptes fri efter sex år i fångenskap hos terrororganisationen Al-Qaida.

Med tanke på Polens säkerhet vägrar regeringen att gå med på att muslimska flyktingar ska placeras i Polen, och det finns en allt större förståelse för det resonemanget ute i Europa, rapporterar TVP. I en opinionsmätning i den svenska portalen Nyheter idag stödjer nästan 98 % av över 8 000 tillfrågade Polens nej till omplacering av flyktingar.

Men Chang Frick som äger Nyheter idag är kritisk till TVP:s journalistiska metoder.

Chang Frick, som äger Nyheter idag, protesterar mot TVPs hantering av en webbenkät. Skärmdump.

Det var en internetenkät och inte en opinionsundersökning och det är stor skillnad, skriver Frick på twitter. Man kan inte använda enkäten på det sättet. Själv skulle jag inte dra sådana slutsatser av materialet.

Frick har sökt TVP för att få till stånd en rättelse, men får inget svar. Han håller med om att hans portal kan uppfattas som högerinriktad och populistisk och att man därför skulle kunna tro att hans åsikter står den polska regeringens åsikter nära. Men det har ingen betydelse, menar han och fördömer den typen av ”lat” journalistik.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Fotnot:

I en opinionsundersökning tillfrågas ett statistiskt urval av personer som beräknas motsvara hela befolkningen eller en särskild kategori. I en webbenkät lägger man ut ett frågeformulär på sin hemsida och vem som helst kan besvara den. Det innebär ofta att de som är särskilt intresserade av en fråga fyller i enkäten och den visar alltså bara vad just de personerna tycker.

Judar ber Kaczyński fördöma antisemitismen

Publicerat 2017-08-11

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

De judiska samfundens samorganisation har skrivit ett öppet brev till Jarosław Kaczyński, ordförande för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), där de uppmanar honom att kraftfullt fördöma den ökande antisemitismen i Polen.

De är oroade av den ökande antisemitismen i den offentliga debatten, det allt grövre språket och de allt vanligare fascistiska slagorden.

Att den nationalistiska organisationen ONR (National-Radikala Lägret) med sina flaggor deltar i offentliga ceremonier framkallar avskräckande minnen, skriver de. Andra obehagliga fall hämtar de från sociala medier: när PiS-parlamentarikern Bogdan Rzońca på twitter undrar varför det trots Förintelsen förekommer så mycket aborter bland judar eller när statliga TVPs reporter Magdalena Ogórek frågar en senator varför han bytt sitt judiska efternamn mot ett polskt.

Vi är bekymrade över judarnas säkerhet och framtid i Polen och vill inte ha ett nytt 1968*, skriver de. Vid en ceremoni till minne av utrotningen av judarna i Białystok talade ni för 14 månader sedan uppmuntrande ord. Vi hoppas att ni ska stödja vårt samhälle, vi förlitar oss på er förståelse av både vår historia och det aktuella läget. Ett starkt och bestämt fördömande av antisemitismen från er sida vore mycket betydelsefullt för oss.

Brevet har ännu inte besvarats. (TVN 11 aug 17)

* Trakasserier mot judar under kommunistregimen, som fördrev mer än två tredjedelar av de polska judarna.

96 offer – 96 marscher

Publicerat 2017-08-11

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Under torsdagens månadsceremoni till minne av offren i Smolenskolyckan 2010 talade regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ordförande Jarosław Kaczyński om att det snart är dags att sluta med marscherna från kyrkan till presidentpalatset den 10 varje månad.

Det ska naturligtvis ske på hans villkor: den 10 april 2018 hålls den 96:e månadsmarschen.

96 offer i Smolensk-katastrofen och 96 marscher, sedan får vi sluta, sa han i sitt tal.

Annars var hans tal ovanligt lågmält – inte ett ord om de ”stupade” i flygolyckan och inte ett ord om Smolensk-kommissionen. Han sade visserligen som vanligt att ”kampen för sanningen fortsätter” men antydde samtidigt att ”vi är nära sanningen” och att ”vi måste acceptera sanningen hur den än ser ut”.

Drygt 2000 poliser var på plats med vattenkanoner och pansarbilar för att ta hand om de fredliga motdemonstranterna. Slumpvis utvalda demonstranter transporterades iväg till polisstationen. Motdemonstranterna fortsatte sin protest utanför polisstationen.

Man kan ju hoppas att Kaczyński håller vad han lovat. Det är uppenbart att han backar; till med PiS-ledaren måste ha insett att fortsatta manifestationer inte leder någon vart. Han är uppenbart rädd för folkmassorna, för den så kallade ”gatan”, där medborgare demonstrerar sitt missnöje och gör motstånd mot det som pågår i landet.

Samtidigt är det en klar signal till Smolensk-kommissionen och försvarsminister Antoni Macierewicz att det är dags att komma med lite resultat från utredningen av Smolenskolyckan den 10 april 2010. PiS-regeringen förkastar ju de slutsatser som drogs av den första haverikommissionen och har istället försökt driva teorin om ett politiskt attentat.

När Jarosław Kaczyński säger att sanningen måste accepteras oberoende av hur den ser ut kan det tolkas på två sätt: antingen som en uppmaning till oppositionen att den måste förlika sig med PiS forcerade sanningar, eller en signal till de egna väljarna att det nu gäller att inse fakta. Frågan är om Kaczyński själv är beredd att acceptera fakta då det till syvende och sist handlar om sannolikhet.

Ingenting tyder emellertid på att Kaczyński skulle vilja lugna ner den spända stämning som just nu råder i Polen. Utspelet om krigsskadestånd från Tyskland, den antityska och antieuropeiska propagandan, den ovänliga politiken mot Polens östra grannländer och den raljerande rösten mot Ryssland gör att Polen kan hamna i ett ohållbart geopolitiskt läge. Och det kan bli svårt att ändra.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Hotell och bostäder byggs i utkanten av Białowieża

Publicerat 2017-08-11

Planerat bygge i utkanten av Puszcza Białowieża.
Skärmdump från EnklawaBialowiezka.pl

Ett byggprojekt i utkanten av urskogen Białowieża väcker oro bland miljövännerna. Det byggs i Natura 2000-området och saluförs som ”nya lägenheter i hjärtat av vildmarken”.

Säljarna hävdar dock att man bara bygger på ett område där det redan tidigare är byggt – det ska ses som en uppfräschning av en gammal militärförläggning och ett gammalt rekreationsområde för officerare.

Beslutet att riva den gamla förläggningen fattades redan 2005, marken såldes och köparna bygger nu om till moderna lägenheter. Utöver det kommer ett hotellkomplex med spa, idrottsanläggningar och parkering för 200 bilar.

Miljövännerna oroas av projektet, inte minst med tanke på att det trots förbud från EU-domstolen pågår avverkning i Europas sista urskog. (Wirtualna Polska 11 aug 17)

Färre unga identifierar sig som höger

Publicerat 2017-08-11

Den utbredda uppfattningen att polska ungdomar politiskt är kraftigt högerorienterade är inte helt korrekt. Det framgår av en undersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Bara 26 % av de svarande i åldersgruppen 18–24 år säger att deras politiska åsikter hör hemma på högerkanten. 28 % hör hemma i den politiska centern och 16 % ser sig som vänstermänniskor.

Man ska komma ihåg att höger och vänster – och center – definitivt inte är detsamma i Polen som i Sverige. Polackerna är överlag betydligt mer konservativa än svenskarna. Katolska kyrkan som är stark i Polen påverkar befolkningen kraftigt i inställningen till aborter, skilsmässor, sexuella minoriteter och jämställdhet.

Polska centerpolitiker kan eventuellt jämföras med svenska kristdemokrater. Polsk vänster ligger en bra bit till höger om svenska centerpartister, polska högerpartier ligger bortom Sverigedemokraterna.

Hela 32 %, alltså nästan var tredje svarande, har inte tagit politisk ställning.

I oktober 2015 – inför det polska parlamentsvalet som gav det konservativa och religiösa Lag och Rättvisa (PiS) makten – gjorde Cbos en sammanställning av flera års opinionsundersökningar och fann att allt fler ungdomar sedan flera år dragit sig längre högerut än tidigare.

Tidigare hade polska ungdomar förklarat sig mindre intresserade av politik, de var inte benägna att ange någon politisk beteckning som de tyckte passade på dem själva, möjligen sade de att de var neutrala eller höll på den politiska mitten (som svenska KD alltså). Denna trend kunde man också notera bland gymnasieungdomar.

Men sedan 2016 sjunker antalet igen, och de i åldern 18–24 år som identifierar sig som höger är nu betydligt färre än i övriga åldersgrupper. Det är fortfarande vanligare att de unga håller sig åt höger än åt vänster, en utveckling som inleddes 2002, då intresset för vänsterpartier började avta. (TVN och wB 11 aug 17)

En miljon har besökt Wieliczka hittills i år

Publicerat 2017-08-11

Den heliga Kingas kapell, utformat i saltsten. Foto: Barbara Maliszewska.

Sin miljonte besökare hittills i år kunde den historiska saltgruvan Wieliczka utanför Kraków räkna in i veckan.

Besökaren gratulerades med biljetter till nyårsfirandet i den pampiga underjordiska festsalen om knappt fem månader.

Runt hälften av besökarna kom från andra länder, främst Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien.

Förra året kom den miljonte besökaren flera veckor senare och under hela 2016 gick en och en halv miljon spåret under jord för att se de fantastiska saltskulpturerna och hur man ända sedan 1200-talet arbetat i gruvan.

Gruvan har varit i bruk ända tills ganska nyligen. 1978 sattes Wieliczka upp på Unescos världsarvslista. (Polskie Radio 9 aug 17)

Läs mer om Wieliczka – en polsk världsattraktion under jord >>

Inrikesministern försvarar passbilderna

Publicerat 2017-08-10

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Förslaget om att de polska passen i framtiden ska innehålla bilder från landets tid som stormakt har inte fallit Litauen och Ukraina på läppen. Det är bland annat bilder från (litauiska) Vilnius och (ukrainska) Lviv som är aktuella.

De nya passen ska utfärdas till 100-årsjubileet nästa år, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak. Det som hänt vid vår östra gräns är en del av den polska historien.

Naturligtvis skulle vi ha protesterat om Tyskland fått för sig att ha bilder av Szczecin eller Gdańsk i sina pass – men det är en helt annan sak, Tyskland startade andra världskriget, säger ministern.

2018 firar Polen hundraårsjubileum som självständig stat efter ett drygt sekels ockupation av stormakterna Ryssland, Österrike-Ungern och Preussen. Före den sista delningen 1795 ingick Litauen och Ukraina i det polska samväldet.

Efter andra världskriget flyttades Polen på Stalins begäran ett tiotal mil västerut. Delar av östra Polen tillföll Vitryssland och Ukraina och det som då var östra Tyskland – med städer som Gdańsk, Szczecin och Wrocław – blev polskt territorium. En stor folkförflyttning följde, polacker i öst som plötsligt blev hemlösa transporterades till de nya områdena i väst, och de tyskar som bodde där fördrevs till det nya förminskade Tyskland. (Wirtualna Polska 10 aug 17)

Duda säger nej till nya generaler

Publicerat 2017-08-10

President Andrzej Duda. Foto: wikipedia.

I veckan meddelade BOR (Regeringens skyddsbyrå) att ett stort antal nya generaler kommer att utnämnas vid en ceremoni på Arméns dag den 15 augusti.

Men president Andrzej Duda säger nej.

Det finns ingen enighet om den nya kommandostrukturen, säger presidenten.

Uttalandet bekräftar att maktkampen mellan presidenten (som är landets ÖB) och försvarsministern (som struntar i vad presidenten har för åsikter om de väpnade styrkornas organisation) på intet sätt är bilagd. Deras konflikt nådde omvärlden i våras, då Duda i protest mot Macierewiczs bristande uppmärksamhet i öppna brev lade fram synpunkter på krigsmakten till Macierewicz. Korrespondensen sågs med motvilja av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som tycker att konflikter ska hållas inom partiet.

Dudas vägran att utnämna de nya generalerna är en kraftfull markering mot försvarsministern – presidenten är ingen galjonsfigur, är budskapet.

En ren krigsförklaring gentemot Macierewicz, skriver polska medier.

Duda fortsätter alltså att gå sin egen väg. I slutet av juli vägrade han underteckna två av tre kontroversiella lagar om domstolsväsendet.

Reformen kommer inte att ge oss de förbättringar av rättsväsendet som vi behöver, sade Duda och utlovade friska ändringsförslag inom kort.

Hans agerande kom uppenbarligen som en blixt från en klar himmel. Samtliga övriga PiS-toppar gick ut och kritiserade hans veto. Man underströk att regeringen går vidare med sin reformverksamhet på det juridiska området. Och det antyddes att Duda nog inte blir partiets presidentkandidat i nästa val.

Men Duda, som är landets mest populära politiker, stärkte sin ställning i opinionen, polackerna tycker att han gjorde rätt och skulle rösta på honom om det vore presidentval idag. (Dziennik.pl. Rzeczpospolita, wPolityce.pl och wB 10 aug 17)

Makten darrar inför folket

Publicerat 2017-08-10

Demonstrationen mot PiS den 10 juli. 
Foto: Sympatycy Komitetu Obrony Demokracji FB.

Krypskyttar på taken, stängsel, vattenkanoner, horder av poliser, stora polisbilar parkerade överallt, kilometer av avspärrningar – så ser centrala Warszawa ut inför den månatliga ceremonin till minne av offren i Smolensk-olyckan den 10 april 2010. Det är 88:e gången nu och för varje gång stiger temperaturen bland demonstranterna och motdemonstranterna.

På ena sidan står makten och PiS-anhängarna. På andra sidan står vanliga polacker, oppositionen och medborgerliga icke-statliga organisationer. Å ena sidan PiS privata stat och å den andra det vanliga medborgerliga Polen. Så ser Polen ut sommaren 2017. Tråkigt, tragiskt och farligt.

Dt ska skapa säkerhet och trygghet åt deltagare i samtliga manifestationer, säger polis, brandmän och säkerhetsagenter till nyhetsportalen OKO.press. 445 bilar, 8 fängelsebilar, 2 vattenkanoner, 3 megafoner med mycket hög ljudstyrka, en buss och 5 ambulanser ska befinna sig ute på gatorna kring presidentpalatset där PIS-ledaren Jarosław Kaczyński håller sitt politiska tal.

Makthavarna tycks vara mycket måna om medborgarnas säkerhet. Eller handlar det om att skrämma upp motdemonstranterna som redan vid tidigare tillfällen blivit anhållna, misshandlade, hotade etc. Är det säkerhet det gäller eller är det brott mot mötesrätten? Vem siktar krypskyttarna på? Det är knappast PiS-anhängarna …

Motdemonstrationerna har hittills varit fredliga och ingenting tyder på att detta ska ändras. Säkerhetspådraget skapar otrevliga associationer (till krigstillståndet 1981-1983), sprider rädsla bland Warszawabor och turister och förstör bilden av Polen utomlands.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa är rädd. Partiet fruktar folkmassorna, protesterna och de fredliga motdemonstranterna. Precis som alla diktaturer fruktar PiS folket. Därför kan vi räkna med att makthavarna även i fortsättningen kommer att gömma sig bakom hot, trakasserier och allt större säkerhetspådrag.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS backar om Miłosz

Publicerat 2017-08-10

Nobelpristagaren Czesław Milosz.
Foto: Rönnells

Utbildningsdepartementet backar nu i fråga om Nobelpristagaren Czesław Miłosz dikter i läroplanen för gymnasieskolorna. Nu plockas han in igen.

I egenskap av polsk poet och Nobelpristagare har Czesław Miłosz en garanterad plats i kursplanerna för de polska gymnasieskolorna, meddelar departementet. Frågan om varför han plötsligt togs bort besvaras dock inte.

Det är inte första gången PiS-regeringen avlägsnar betydande polska författare ur kursplanerna. När PiS var vid makten första gången (2006-2007) försökte man plocka bort stora författare som Witold Gombrowicz och Bruno Schultz. Nu blev det Miłosz tur. På vilket sätt passar de inte in i regeringspartiets historiepolitik och verklighetsuppfattning? Är de för ”modernistiska”, ”antipolska” eller handlar det helt enkelt om att PiS-politikerna inte förstår deras verk och deras sätt att närma sig verkligheten? Med tanke på att skolministern Anna Zalewska själv sägs vara polonist är det häpnadsväckande att hon inte förstår Miłosz betydelse för den polska poesin.

Tack vare uppmärksamheten tycks regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu ha ändrat sig. Partiet vill väl inte riskera samma reaktioner som 2007. Då blev det ett ramaskri av protester och kritik och Gombrowicz och Schultz slog plötsligt rekord i läsarsiffror. Alla skulle då i ren protest läsa deras böcker. En renässans för Miłosz är nu att vänta och det är ytterst välkommet. Man får aldrig nog av Miłosz dikter.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polen: Byt ut Timmermans!

Publicerat 2017-08-09

Utrikesminisetr Witold Waszczykowski.
Foto: D Piasecki, flickr

Frans Timmermans försöker undergräva vår ställning inom EU, han bör bytas ut mot någon annan, vi föredrar att inte längre diskutera med honom. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski till brittiska BBC.

Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen och den kommissionär som har ansvar för bland annat rättssäkerhetsfrågor och mänskliga rättigheter, har sedan ett och ett halvt år fört samtal med regeringen i Warszawa om i första hand rättssäkerheten i landet.

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vid årsskiftet 2015/16 med en ny lag satte överrock på Konstitutionsdomstolen uttryckte EU oro för rättssäkerheten. En dialog har sedan dess förts mellan parterna men de nya lagar som PiS vill genomdriva som sätter även Högsta domstolen och Domstolsrådet under politisk kontroll, har inte underlättat samtalen.

EU har också reagerat på PiS hantering av de statliga medierna och nu senast den naturskyddade urskogen Białowieża, där avverkningen fortsätter trots förbud från EU-domstolen. EU anser också att det strider mot jämställdhetslagen att polska kvinnor ska kunna gå i pension vid 60 år, medan män får vänta tills de fyllt 65.

Andra stora stridsfrågor är EUs krav på att Polen ska acceptera den flyktingkvot som EU beslutat om; att s.k. utstationerad arbetskraft minst ska ha värdlandets minimilön, vilket minskar konkurrensmöjligheterna för polsk arbetskraft i utlandet; och EUs protester mot de amerikanska sanktionerna mot Moskva som drabbar Nord Stream II, ett projekt som den polska regeringen anser strider mot energisäkerheten inom unionen.

EUs beslut mot oss är en dimridå för att dölja problemen med energisäkerheten, den gemensamma marknaden efter Brexit och diverse protektionistiska beslut, säger Waszczykowski. Den oro som EU-kommissionen har gett uttryck för vad gäller Polen har använts som ursäkt för att beröva Polen vår ställning och kanske försvaga våra förhandlingar i till exempel samtal om EUs kommande budget, säger utrikesministern. Och vad gäller flyktingarna, så vill de inte bli omplacerade till Polen. (Polskie Radio och wB 9 aug 17)

Nobelpristagaren Miłosz ska inte läsas i skolan

Publicerat 2017-08-09

Nobelpristagaren Czesław Milosz.
Foto: Rönnells

I den nya läroplanen för gymnasieskolor finns inte plats för Nobelpristagaren Czesław Miłosz författarskap. Hans poesi nämns varken som obligatorisk eller icke-obligatorisk läsning.

Miłosz var från början faktiskt var med på listan över de böcker som ska läsas på gymnasienivå, rapporterar Radio TOK FM. Men efter den 19 juli 2017 och efter ”konsultationer” har man strukit hans namn från listan och hans ”valda dikter” finns inte längre med som litterär kanon.

Redan år 2011 uttryckte sig parlamentariker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i kritiska ordalag om 1980 års litteraturpristagare. De ville att man under Miłosz-festivalen i Krakow skulle tala om ”hans poesis antipolska innehåll och om hans arbete i det kommunistiska Polens tjänst”.

Man bör naturligtvis analysera och öppet tala om Miłosz samtliga sidor. Men det är tämligen svårt att prata om den moderna polska poesin utan att nämna hans namn. Den ”moderne klassicisten” har satt djupa avtryck i hur man resonerar kring den polska poesin. För flera generationer har hans dikter varit ett moraliskt rättesnöre i livet och den komplicerade verkligheten och för många var han en lärofader i poesiskrivandets ädla konst.

Förra gången som Miłosz var svartlistad – man publicerade inte hans böcker, man läste inte hans verk i skolan – men då var det den kommunistiska regimen som såg honom som persona non grata. Nu är det demokratiskt valda PIS som istället för Nobelpristagaren Miłosz vill låta gymnasielever läsa dikter av Jaroslaw Marek Rymkiewicz – en poet som på sistone gjort sig känd för sin dikt ”Till Jaroslaw Kaczynski”.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Rökpauser är dyrt för företagen

Publicerat 2017-08-08

 

Den dyra cigaretten. Foto: Tomasz Sienicki, wikipedia.

Polska företag förlorar varje dag runt 31 miljoner złoty (75 miljoner svenska kronor) på grund av personalens rökpauser. Det framgår av en rapport från företaget Word Service, som undersökt hur mycket rökningen kostar företagen i tid.

En fjärdedel av löntagarna röker på jobbet och ungefär runt en timme av 8-timmarsdagen används till rökpauser, visar rapporten. (Polskie Radio 8 aug 17)

Stödet för PiS är högre än någonsin

Publicerat 2017-08-08

Partiloggan.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) skulle få 40 % av rösterna om det vore val idag. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ibris. Det är till och med högre än i valet 2015, då partiet fick 38 %. På landsbygden och bland lågutbildade ligger PiS på över 50 %, rapporterar nyhetsportalen OKO.press.

Trots de stora demonstrationerna i juli skulle oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och det liberala partiet Moderna inte få mer än 27 % av rösterna tillsammans – 21 % + 6 %. Populistiska Kukiz’15 har ett stabilt stöd och landar på 11 %, men varken Bondepartiet (PLS) eller Vänsteralliansen (SLD) skulle ta sig över 5 %-spärren. 8 % av de tillfrågade hade inte bestämt sig för vilket parti de skulle rösta på.

Många studier visar att PiS-väljarna är skeptiska till delar av partiets politik. En stor majoritet – även PiS-are – stödde president Dudas veto mot lagarna om Högsta domstolen och om Domstolsrådet. Många ogillar också miljöminister Jan Szyszkos avverkning av urskogen Białowieża, som är en nationell stolthet. Även konflikterna med EU, den utvecklade nepotismen ogillas av många PiS-väljare.

Att stödet för partiet ökar måste bero på den förbättrade ekonomin, det goda läget på arbetsmarknaden och det generösa flerbarnsbidraget, resonerar OKO.press. Även motståndet mot att ta emot flyktingar uppskattas av befolkningen som upplever att Polen är ett säkrare land utan invandrare.

PiS har lyckats få ut budskapet att regeringen tar hand om de vanliga polackernas öden och alla problem som har betydelse. Kampanjerna om goda polacker som patriotiska nationalister ger en symbolisk tillfredställelse. (OKO.press 8 aug 17)

PiS vill ha krigsskadestånd från Tyskland

Publicerat 2017-08-07

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Tyskland har förorsakat Polen enorma skador och ett enormt lidande, och det är inte mer än rätt att Tyskland betalar ett skadestånd till polackerna. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), i samband med högtidlighållandet av Warszawaupprorets utbrott den 1 augusti 1944.

Vi talar om enorma summor, och om att Tyskland i många år vägrat ta sitt ansvar för vad som hände under andra världskriget, sade Kaczynski till den PiS närstående religiösa Radio Maryja.

Parlamentskansliet har fått i uppdrag att undersöka frågan, och rapporten kommer inom kort, säger PiS-parlamentarikern Arkadiusz Mularczyk.

Försvarsminister Antoni Macierewicz betvivlar att det avtal som 1953 efter påtryckningar från Sovjetunionen slöts mellan Polen och Tyskland behöver vara giltigt.

Efter kriget var Polen en lydstat åt Sovjet, påpekar han.

Polen var ockuperat av både Tyskland och Sovjetunionen, säger president Andrzej Dudas chefsrådgivare Krzysztof Szczerski. Landet led stor skada, både i människoliv och materiellt. Detta blir en mycket stor tvist i internationell rätt, och vi måste ha de bästa argument.

Judarna har ju fått ersättning – och det med rätta, så varför skulle inte polackerna få det, säger PiS-aren Ryszard Czarnecki till Times Polska.

En talesperson för Tysklands kansler Angela Merkel påpekar att frågan om skadestånd är slutgiltigt löst vad gäller Polen, att Tyskland inte på något sätt försöker undandra sig sitt ansvar utan tvärtom fortfarande betalar för nazisternas illgärningar.

Redan när PiS förra gången satt vid makten tog Kaczyński upp frågan om ett nytt skadestånd från Tyskland, vilket ökade de redan spänd relationerna inte bara mellan de två länderna utan också inom EU och Nato. Frågan var också uppe på partikongressen i juli. (TVP, Warsaw Voice, Dziennik Polska, Radio Maryja, onet.pl m fl polska medier aug 17)

Warszawaupproret – ett minne som politiseras

Publicerat 2017-08-06

Minnet av Warszawaupproret 1944 borde vara något som förenar alla polacker, men så är det inte längre. Den gemensamma och hjältemodiga historien politiseras i allt större utsträckning. Det gemensamma minnet utnyttjas för att splittra den polska gemenskapen, skriver Dorota Tubielewicz Mattsson i sin krönika.

Läs vidare >>.

Barnboksförfattarinnan Wanda Chotomska är död

Publicerat 2017-08-06

Wanda Chotomska. Foto: Ja Fryta, wikipedia.

Wanda Chotomska föddes i Warszawa 1929. Efter samhällsvetenskapliga och journalistiska studier började hon skriva i barn- och ungdomstidskrifter som Świat Młodych (Ungdomens värld) och Świerszczyk (Lilla gräshoppan). Hon debuterade med en diktsamling för barn Tere fere (ett onomatopoetiskt uttryck som syftar på det man säger när man spelar på näsan). Senare skrev hon och publicerade dikter tillsammans med poeten Miron Białoszewski under pseudonymen Wanda Miron.

Chotomska skrev över tvåhundra böcker för barn och ungdomar, radio- och tv-program samt teaterpjäser. De flesta i den något äldre generationen minns henne som upphovskvinnan till barnprogrammet Jacek i Agatka (Jacek och Agatka).

Wanda Chotomska avled i sitt hem i Warszawa den 2 augusti 2017.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Bilder i de nya polska passen

Publicerat 2017-08-06

Ostra Brama i Vilnius. Foto: G. Lindberg.

De polska passen ska byta utseende, och inrikesminister Mariusz Błaszczak föreslår en omröstning på internet om vilken bild som ska pryda passen. Bland förslagen fanns Ostra Brama i den litauiska (tidigare polska) staden Vilnius samt den polska begravningsplatsen i ukrainska (tidigare polska) Lviv Cmentarz orląt. På första plats ligger för närvarande Ostra Brama i Vilnius.

Förslaget är något kontroversiellt. Inrikesdepartementet hävdar att det ska styrka den polska identiteten och historiska stoltheten. Kritikerna menar det överhuvudtaget inte ska finnas några bilder i passen som ju är officiella och mycket viktiga dokument. Vidare påpekar man det olämpliga i att det i polska pass ska finnas bilder på platser och byggnader som tillhör andra stater.

Diplomatisk fadäs kan man säga. Ärendet har redan blivit föremål för internationella kommentarer och diplomatiska notiser från Litauens och Ukrainas sida. För hur ska man egentligen tolka detta förslag? Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser det som ett led i den historisk-patriotiska utbildningen. Polens grannländer kan se det som förtäckta anspråk på gamla polska territorier. Det kan räcka för att förstöra relationerna.

För hur skulle Polen reagera om det i tyska pass plötsligt avbildades platser från Szczecin (gamla Stettin) eller Wrocław (gamla Breslau)? Och den historiska utbildningen bör skolorna stå för, inte passen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Nytt förslag om lösning av CHF-lånen

Publicerat 2017-08-04

Andrzej Duda. Foto: Rafał Zambrzycki, wikipedia.

President Andrzej Duda kommer nu med ett nytt förslag om hur man ska kunna hjälpa polacker med bolån i utländsk valuta, i första hand schweizerfranc, CHF.

Hundratusentals polska familjer tog under många år på bankernas rekommendation sina lån i CHF, och när francen år 2010 plötsligt släpptes fri blev det som tidigare var en god affär plötsligt en lånefälla. Presidenten lovade under valkampanjen 2015 att hjälpa dem som drabbats, vilket var en viktig orsak till att han vann valet. Kort efter sitt tillträde lade han fram ett förslag om hur konverteringen skulle gå till, men det sågades av dåvarande centralbankschefen Marek Belka, som menade att det skulle innebära en betydande försvagning av banksektorn.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har i sin tur tydligt sagt ifrån att regeringen inte bör hjälpa till.

Det här får låntagarna sköta själva med hjälp av domstol, sade han i februari. Hans ställningstagande har inte förbättrat de kyliga relationerna med Duda.

I presidentens nya förslag ska låntagarna kunna få upp till till 2000 złoty i månaden i stöd under 36 månader, lånen ska vara räntefria i upp till tolv år och delar av lånet ska kunna avskrivas.

Samtidigt ska bankerna kunna ersättas för skillnaden i valutorna, vilket föreslagits tidigare.

Både centralbanken (NBP) och finansinspektionen (KNF) har gett klartecken till förslaget.

Detta skulle innebära ekonomisk stabilitet och göra det lätt att räkna ut individuella lösningar, menar NBP, och KNF ser förslaget som en förnuftig kompromiss mellan att uppnå sociala mål och undvika hot mot banksektorn.

Polska bankförbundet är lite mer skeptiskt men återkommer efter analys.

Förslaget har skickats till parlamentet för debatt. (Polskie Radio och wB 3 aug 17)

Duda populär inför nästa presidentval

Publicerat 2017-08-03

President Andrzej Duda, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och borgmästaren i Slupsk Robert Biedron.

Om det vore presidentval idag skulle president Andrzej Duda få 36,2 % av rösterna – alltså drygt en tredjedel.

En femtedel, 20,5 % skulle lägga sin röst på förre premiärministern Donald Tusk, numera ordförande i Europeiska rådet. Robert Biedroń, en gång Polens första homosexuella parlamentariker och idag borgmästare i Słupsk, skulle få 16,3 %.

Övriga tänkbara kandidater får betydligt färre röster – 7,7 % för populistledaren Paweł Kukiz, 4,2 % för Bondepartiets ordförande Wladyslaw Kosiniak-Kamysz och 2,6 % för monarkisten Janusz Korwin-Mikke.

Ryszard Petru, ordförande i liberala Moderna, ligger ännu sämre till – bara 1,5 % kan tänka sig honom som president. Och ultranationalisten Marian Kowalski skulle dra till sig 1,2 %. Nästan 10 % är emellertid osäkra, vilket alltså även resultatet är.

Undersökningen gjordes av opinionsinstitutet Ibris dagarna efter president Dudas veto mot två av de kontroversiella lagarna om domstolsväsendet.

I andra opinionsmätningar som gjordes kort före vetot låg president Duda också bäst till – opinionsinstitutet Kantar Brown rapporterade till exempel i mitten av juli att Duda skulle få 52 % i ett presidentval, mot 44 % för Donald Tusk. Den mätningen gjordes kort efter Tusks vittnesmål i en annan rättegång, där företaget Amber Gold som misstänks ha lurat sparpengarna från 18 000 polacker. Tusk kallades att vittna eftersom hans som arbetat i ett företag med kontakter med Amber Gold. Sonen frikändes emellertid i maj i år, efter fem års utredande.

Även en Ibris-undersökning för nyhetsportalen onet.pl som publicerades i förra veckan visar att Duda kan räkna med en tredjedel av rösterna i en första valomgång.

Intressant är Robert Biedroń får så många röster – han ses som vänsterpolitiker men har betydligt mer stöd än de två vänsterpartierna Vänsteralliansen (SLD) och Tillsammans. (Rzeczpospolita 2 augusti 17)

Tusk: Jag känner till Kaczyńskis besatthet sedan decennier

Publicerat 2017-08-03

Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet.
Foto: wikipedia.

Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet och f.d. regeringschef i Polen, har ännu en gång inställt sig hos åklagarmyndigheten för att vittna i en förundersökning om Smolensk-olyckan 2010, då förre presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom. I kaoset som uppstod efter katastrofen förväxlades kroppsdelar som hamnade i fel kistor inför transporten till Polen, och åklagarmyndigheten utreder nu om någon i Tusks administration har begått tjänstefel.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och bror till den framlidne presidenten, har ofta och med stor känslosamhet hävdat att Tusk måste ställas till svars för flygolyckan. I det här läget är den förre regeringschefen emellertid bara inkallad som vittne. Många uppfattar det som krav på hämnd mot den ständige rivalen Tusk.

Jag har ingenting att frukta, ordförande Kaczyński skrämmer mig inte, sade Tusk efter förhöret.

Samtalen äger rum under civiliserade former och ännu har ingen börjat misshandla mig, skämtade han. Det finns rutiner för hur man agerar i sådana fall, de är desamma idag som då, och de rutinerna har följts. Och därför ska man inte dra några politiska växlar på tragedin. Atmosfären och regeringens agerande lämnar inga tvivel om att rättsväsendet används som verktyg mot rivaler eller mot människor man inte gillar, och jag tillhör nog den gruppen är jag rädd.

I ordförandens och hans medhjälpares ögon ser jag en besatthet som går ut över mig. Jag känner ju Kaczyńskis tvångstankar om konspirationer och komplotter sedan decennier, sade Tusk. Så detta ska ses som ett uttryck för denna besatthet, inte som en logisk och politiska analys. (Rzeczpospolita 3 aug 17)

Till minne av Warszawaupproret

Publicerat 2017-08-01

På tisdagen högtidlighöll Polen minnet av Warszawaupproret som bröt ut den 1 augusti 1944. Landet var då ockuperat av Nazi-Tyskland, och den underjordiska motståndsrörelsen hoppades på hjälp från Sovjetunionen. Röda armén slog emellertid läger på den östra sidan om Wisla, och väntade tills nazisterna hade bombat staden sönder och samman.

Klockan 5 på eftermiddagen ljöd sirener över staden – den signal som för 73 år sedan var signalen till att upproret skulle inledas. Det pågick i drygt två månader. Över 200 000 civila dödades i upproret, och i centrala Warszawa lämnades inte sten på sten.

Ceremonier hölls på tisdagen vid den Okände soldatens grav med tal av försvarsminister Antoni Macierewicz.

Vid upprorsmonumentet på Krasinskitorget lade president Duda ner en krans, premiärminister Beata Szydlo i sin tur talade vid Museet för andra världskrigets historia och huvudstadens borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz deltog i en ceremoni vid ett monument som rests till minne av dem som kämpade i stadsdelen Mokotów. (Polskie radio, TVP och TVN 1 aug 17)

Avverkningen i Bialowieza fortsätter trots EU-förbud

Publicerat 2017-08-01

Białowieża – Europas sista urskog där bisonoxarna lever vilt.
Foto: wikipedia

Skyddsavverkningen i Bialowieza fortsätter trots förbud från EU-domstolen. Det sade miljöminister Jan Szyszko på måndagen.

Vi genomför skyddsåtgärder mot skyddade områden och arter i Bialowieza, helt i enlighet med Eus lagar, sade Szyszko.

EU har begärt ett förbud från EU-domstolen av oro för Europas sista urskog, Puszcza Bialowieza, där miljödepartementet inlett en omfattande avverkning.

Szyszkos motivering är att delar av skogen drabbats av angrepp från den fruktade granbarkborren, men miljöorganisationerna, som motsätter sig avverkningen, påpekar att skogen under seklernas lopp klarat av angrepp på egen hand. Man misstänker att miljöministerns egentlige avsikt är att tillgodose statliga Nationalskogs behov av virke.

I förra veckan kom EU-domstolen med ett tillfälligt förbud i väntan på miljödepartementets argument, som ska ha lämnats in senast den 4 augusti.

Bialowieza är det sista stora orörda skogsområdet i Europa med en mängd skyddade arter, både växter och djur. Inte minst är Puszcza känt för att där finns fritt kringströvande europeisk bison. (Polskie Radio och wB 31 juli 17)

Moody’s: Nya domstolslagarna kan öka korruptionen

Publicerat 2017-08-01

Regeringens omstöpning av rättsväsendet som hotar domstolarnas oberoende och den pågående konflikten mellan Warszawa och Bryssel kan komma att drabba investeringarna. Det skriver kreditvärderingsföretaget Moody’s i sin senaste rapport.

De planerade reformerna hotar domstolarnas oberoende och maktdelningen i landet, skriver kreditvärderingsföretaget, och därmed finns risk för ökad korruption, vilket påverkar investerarnas förtroende.

EU inte kommer sannolikt inte att vidta några ytterligare åtgärder men att Bryssel inlett en granskning av rättssäkerheten i Polen kan påverka investeringarna negativt, resonerar Moody’s analytiker.

President Andrzej Duda har visserligen stoppat två av de tre kontroversiella lagar som skulle ge regeringspartiet Lag och Rättvisa och justitieminister Zbigniew Ziobro total makt över rättsväsendet. Men de nya förslag han aviserat tror Moody’s inte kommer att skilja sig från de stoppade domstolslagarna i någon avgörande utsträckning, och därmed hotas investeringarna. (Polskie Radio 31 juli 17)

Hur löst sitter Duda nu?

Publicerat 2017-07-31

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

Justitieminister Ziobros spådom, att president Dudas veto mot de kontroversiella domstolslagarna kan komma att fälla regeringen och att Duda då är den som faller först, kan man naturligtvis fundera lite kring.

I början av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) regeringstid, vintern 2015-16, när tumultet kring den nu oskadliggjorda Konstitutionsdomstolen (KD) pågick, hävdade president Duda liksom hela toppskiktet i PiS att parlamentet är överordnat alla andra. Konstitutionsdomstolen måste acceptera lagar som stiftas av parlamentet, även om domstolen bedömer att de strider mot grundlagen. Som högutbildad jurist har Duda trovärdighet i juridiska frågor, även om det var uppenbart att han i det fallet bara upprepade partiledaren Kaczynskis uttalande.

Men PiS har majoritet i parlamentet och parlamentet skulle alltså kunna besluta om avsättning av presidenten och nyval. Ett aber är att PiS under sin flagg i parlamentet samlar parlamentariker från andra småpartier på ultrahögerkanten, Ziobros Solidariska Polen och högskoleminister Jaroslaw Gowins Polen tillsammans. Solidariska Polen lär inte bli något problem i det här fallet, men Gowin antydde missbelåtet i samband med omröstningarna om domstolslagarna att han och hans nio ledamöter måste rösta ja till förslagen för att regeringen inte skulle falla. Och Gowin har ett par gånger tidigare offentligt sagt ifrån att han är oenig med regeringens lagförslag – till exempel det som gällde totalt abortförbud. Det förslaget togs också tillbaka, även om man försöker påverka opinionen med beslut om extra bidrag till föräldrar som låter svårt missbildade foster födas. Gowin är också emot sänkningen av pensionsåldern, som tillsammans med löftet om kraftiga bidrag till barnfamiljerna, var såväl president Dudas som partiets stora vallöften inför president- och parlamentsvalen i oktober 2015.

Till statliga TVP säger Gowin nu att det i ett koalitionsparti naturligtvis alltid finns frågor där man har olika åsikt.
Jag har stora reservationer mot domstolslagarna, säger han. Men jag är övertygad om att president Duda kommer med bra ändringsförslag så att vi kan gå vidare utan uppenbara juridiska felaktigheter i formuleringarna.

Det hör vetot ger oss möjlighet att varva ner lite och ompröva vår politik, vi måste vara mer känsliga för den oro som har visat sig, med anledning av förändringstakten, och måste slipa lite till på formuleringarna för att få de bästa lösningarna för den polska rättsstaten i framtiden.

Detta är emellertid inte alls vad Szydlo och Kaczynski är övertygade om. De är inte intresserade av att presidenten ska ändra i deras utmärkt formulerade lagar som ger PiS den makt partiet vill ha, de vill att presidenten ska underteckna de nya lagarna utan att sätta sig på tvären.

En fråga är hur länge Gowins lojalitet varar – Dudas har ju svikta. En annan är vem som vinner den här maktkampen. Det spekuleras redan i att Duda skulle utmana Kaczynski om partiledarposten. Han är tveklöst mest populär av dem båda, inte bara i nuläget, men i politiken kan det vända snabbt. (TVP och wB 31 juli 17)

Justitieministern fördömer presidentens veto

Publicerat 2017-07-31

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

President Dudas veto mot två av de nya lagarna om domstolsväsendet har åstadkommit stort raseri inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Premiärminister Beata Szydlo sade sammanbitet att arbetet mot ett rättvisare samhälle kommer att fortsätta oavsett vad presidenten gör. Partiledaren Jaroslaw Kaczynski dundrar om att presidentens beslut är att mycket allvarligt misstag.

Och för att ytterligare påverka Duda ryter justitieminister Zbigniew Ziobro också till. Det är ju han som drabbas hårdast av presidentens beslut – han får inte den oinskränkta makt över rättsväsendet som han tänkt sig. Ziobro innehar både justitieministerposten och riksåklagarjobbet. Om han dessutom är den som sparkar, pensionerar och tillsätter landets domare kan han påverka alla mål i alla instanser, både på åklagarsidan och domarsidan.
Liksom Kaczynski är besatt av att skuldbelägga någon för brodern Lech död i Smolenskolyckan, har Ziobro beslutat sig för att den läkare, som inte lyckades rädda livet på hans svårt sjuke far, ska få betala ett högt pris för det. Och det kan lyckas om man har alla trådarna i sin hand.

Både EU och USA har reagerat mot de lagar som ger justitieministern oinskränkt makt över rättsprocessen, vilket också irriterar honom.
EUs avsikt är att göra Polen svagt och mottagligt för inblandning från andra länder. Reformerna är nödvändiga för att skydda polackerna från vänsterideologi, säger han till den regeringsvänliga nyhetsportalen wSieci. Det är ingen tillfällighet att HBTQ-grupper är med och de instruerar mot regeringens politik. Detta är inte bara en strid om domstolarna, de vill vända upp och ner på vårt land.

Ziobro har också varnat president Duda för att hans veto mot lagen om Högsta domstolen och lagen om Domstolsrådet kommer att bli Dudas fall.

Antingen kommer han att gå till historien som en stor personlighet, en av ledarna för den goda förändringen, som en man som bidragit tillbyggnader av en stark, rättvis stat. Eller också faller regeringen, och den som faller först blir presidenten, sade Ziobro och hänvisade till Ungerns premiärminister Viktor Orban som genomförde sina reformer utan att bry sig om demonstrationer från dem som vill göra landet mer västerländskt. (wSieci och wB 31 juli 17)

Oppositionella krafter går i koalition

Publicerat 2017-07-30

På lördagen bildades i Warszawa Prodemokratiska koalitionen. Den parlamentariska och den oparlamentariska oppositionen och medborgarorganisationerna grundar nu en gemensam organisation som ska verka under beskydd av Strajk Kobiet (Kvinnostrejken). Koalitionen ska fokusera på tre områden: domstolsväsendet, yttrande- och mediefriheten samt kvinnors rättigheter.

Representanter från den parlamentariska oppositionen (Medborgarplattformen och Moderna), från den utomparlamentariska (Tillsammans, Vänsteralliansen, Initiativ Polen, De Gröna och Feministiskt Initiativ) samt från diverse medborgarorganisationer (Kvinnostrejken, Polens medborgare, Stiftelsen TAMA m.fl.) samorganiserar sina verksamheter och har tagit fram en arbetsplan för de kommande två månaderna.

Redan före september vill vi få till stånd ett medborgerligt runda bordssamtal och tillsammans utarbeta tio krav för reformeringen av rättsväsendet. Om regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) försöker avslå president Dudas veto kommer vi naturligtvis reagera som vi gjort hittills, säger Marta Lempart till Gazeta Wyborcza.

Man har också beslutat att inom kort gå samman med organisationen Aktion demokrati (Akcja Demokracja) som arrangerar föreläsningar och möten där man förklarar riskerna med regeringens reformer.

Koalitionen är beredd på att regeringen återigen kommer att försöka skärpa abortlagen. Prodemokratiska koalitionen planerar omfattande protestaktioner om så skulle ske.

Ett annat problem är språket. Oppositionspartiet Moderna (Nowoczesna) utlovar förslag om en lagändring gällande det polska språket. Närmast bestämt gäller det de feminina ändelserna som man vill vara lagenligt normgivande.

Man vill också inbjuda representanter för medierna att delta i gemensamma protester.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Krav på ökad rätt att inneha vapen

Publicerat 2017-07-29

Missnöjespartiet Kukiz’15 vill att polackerna ska ha obegränsad tillgång till vapen. Psykologiska undersökningar och test behövs inte och även alkoholister ska kunna skaffa sig vapen. Lagförslaget har antagits av lagstiftningskommittén och parlamentet kan komma att rösta om det redan i september.

Det är ett kontroversiellt förslag som väcker många känslor. Idag är det ett fåtal förunnat  att äga vapen i Polen. År 2015 fick endast 152 personer tillstånd att äga vapen för personligt skydd. 9500 jägare, samlare etc. fick tillstånd av andra skäl. Sammanlagt har 192 000 polacker tillgång till vapen vilket innebär att Polen tillhör de minst beväpnade länderna i världen (Tre vapen per tusen invånare).

För att få tillstånd måste man i dagsläget genomgå psykologiska tester och lägga fram de skäl man har för att vilja ha vapentillstånd. Polisen gör en kontroll i brottsregistret och genomför en miljöundersökning. Därefter fattar man det slutgiltiga beslutet. En person med psykiska problem eller med narkotika- och/eller alkoholproblem har ingen chans att få tillståndet. Vart femte år ska sedan vapenägaren visa upp ett intyg från psykologen.

Nu vill Kukiz’15 avskaffa åtminstone en stor del av dessa begränsningar. Man menar att vapen är en människans naturliga rättighet. Det kan inte vara så att man måste bevisa att man förtjänar att inneha vapen, tvärtom ska staten bevisa att man inte bör ha tillgång till vapen, säger Kukiz-parlamentarikern Bartosz Jozwiak till Gazeta Wyborcza.

Enligt lagförslaget ska det finnas tre villkor för vapeninnehav: man måste vara 21 år gammal, man måste vara frisk och man måste förklara varför man vill ha vapen. Därefter ska man kunna få tillgång till såväl gas- som skjutvapen. Samtidigt vill partiet avskaffa psykologutlåtandet och införa ett allmänt intyg från familjedoktorn. Missbruksproblem eller psykiska problem ska inte utgöra ett hinder för att äga vapen.

Oppositionen kommer att rösta mot detta lagförslag – aggressionsnivån i Polen är redan nu mycket hög och masstillgången till vapen kan ha ödesdigra konsekvenser.

Dorota Tubielewicz Mattsson

EU vidtar rättsliga åtgärder

Publicerat 2017-07-29

Europeiska kommissionen inledde på lördagen en process mot Polen gällande den nya lagen om allmänna domstolar, som president Andrzej Duda undertecknade i veckan.

Presidenten inlade sitt veto mot lagen om Högsta domstolen och lagen om Domstolsrådet, men undertecknade lagen om de allmänna domstolarna.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har redan tidigare varnat den polska regeringen för att en liknande process kommer att genomföras om Polen inte drar sig ur denna lag. Nu har PiS-regeringen en månad på sig att rätta till den nya lagen.

EU-kommissionens invändningar gäller framför allt justitieministerns befogenheter att godtyckligt förlänga domarens mandatperiod trots att de uppnått pensionsåldern. En annan viktig invändning handlar om att justitieministern/riksåklagaren utan begränsningar ska kunna tillsätta och avsätta domstolarnas ordförande. Kommissionen menar, liksom många andra, att detta inskränker de polska domstolarnas oberoende.

Kommissionen har även synpunkter på den i lagen inskrivna könsdiskrimineringen. Pensionering av kvinnor vid 60 års ålder och av män vid 65 strider mot artikel 157 i EUs fördrag samt mot EUs direktiv om jämlikheten mellan könen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Romaszewska: Duda vet vad han gör!

Publicerat 2017-07-29

Zofie Romaszewska, veteran inom den demokratiska oppositionen under kommunistregimen.
Foto: Michal Józefaciuk, wikipedia.

Presidenten är högutbildad jurist, det var det viktigaste skälet till att han inte undertecknade lagen om Högsta domstolen och lagen om Domstolsrådet. Det säger den forna dissidenten Zofia Romaszewska, som president Andrzej Duda själv pekat ut som den viktigaste rådgivaren inför beslutet att använda sin vetorätt mot de kontroversiella lagarna.

Romaszewska, som har stort förtroende bland polackerna sedan tiden som aktivist mot kommunistregimen, konstaterar att presidenten vet vad han gör och påpekar att Jaroslaw Kaczynski, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS, bör ha respekt för presidentämbetet. Särskilt som han har ett mycket starkt mandat!

President Duda valdes våren 2015 som PiS kandidat, en lokal politiker från Krakow som handplockades av Kaczynski. Fram tills nu tycks han ha gått i PiS-ordförandens ledband, men inför de uppenbara övergreppen mot rättssäkerheten har han nu satt ner foten.

Kaczynskis vrede är inte att missta sig på, och frågan är hur han nu kommer att göra för att återföra Duda till den rätta vägen – eller rentav försöka göra sig av med honom.

De demonstrationer som pågår nu måste ha en hållbar vision, säger hon, den kraft som visas nu har flera ansikten. Polacker har en enorm känsla för gemenskap, men tyvärr inte när det gäller att bygga ett samhälle. (onet.pl och wB 29 juli 17)

EU stoppar trädfällningen i Puszcza Bialowieska

Publicerat 2017-07-29

Vildsvinen vilar i skuggan under träden. Foto: G. Lindberg

EU-domstolen har förbjudit all trädfällning i Puszcza Bialowieska, Europas sista urskog, redan innan den polska regeringen lagt fram sina argument. Domstolen bedömer situationen som akut och dramatisk, och anser att ett ingripande måste ske med omedelbar verkan. Förbudet gäller så länge rättsprocessen pågår. Puszcza Bialowieska ska skyddas på alla sätt och utan undantag.  Samtliga avsteg från detta måste förklaras och det får inte finnas någon förevändning för att bryta mot domstolens beslut för den polska regeringen.

Som Bulletinen har informerat tidigare genomför det konservativt-populistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sedan flera  månader en stor skogsavverkning, som drabbat den Unesco-skyddade Puszcza Bialowieska hårt. Miljöminister Jan Szyszko har hävdat att man med hjälp av sågen försöker skydda skogen från angrepp av granbarkborren. Man argumenterade också det handlar om medborgarnas säkerhet eftersom grenarna kan falla ner på marken och skada människor. Med liknande argument skulle man behöva avverka samtliga träd i Polen. Till syvende och sist tycks det handla om starka ekonomiska intressen.

EU-domstolen slår fast att den allmänna säkerheten måste tolkas  och tillämpas med hänsyn till Puszcza Bialowieskas unika natur som domstolen på ett mycket tydligt sätt erkänner och lyfter fram. Domstolen har dessutom slagit fast att Puszcza Bialowieska hotas av stor och oåterkallelig skada om avverkningen inte stoppas omedelbart. Därför har man förbjudit avverkningen redan innan slutdomen fälls.

Det är en stor seger för naturvännerna i Polen och för den europeiska demokratin.

Dorota Tubielewicz Mattsson

 

 

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner