Tom Hanks överväldigad över sin polski Fiat

Publicerat 2017-04-22

Tom Hanks. Foto: wikipedia.

Det här är för galet, det förtjänar jag inte. Det sade den amerikanske skådespelaren Tom Hanks när han under en välgörenhetsgala på fredagen via länk, tackade för den polsktillverkade Fiat från kommunisttiden som han fått i present av invånarna i staden Bielsko-Biała, där bilen tillverkades under många år.

När Hanks förra sommaren på en resa i Centraleuropa twittrade om hur förtjust han var i Fiat 126p, som i Polen kallades Maluch (Lillen) startade Bielsko-Biała-borna en insamling och köpte en 42 år gammal Fiat 126p i Suwałki, för att skänka till skådespelaren.

Bilen är nu upputsad och fin, och Hanks tackade för gåvan och uppmuntrade polackerna att stödja välgörenhet. (TVN 22 april 17)

USA: Vi kan inte hjälpa till med mer

Publicerat 2017-04-22

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Vi kan inte se hur vi skulle kunna hjälpa Warszawa i utredningen av Smolenskolyckan. Det säger USAs ambassadör i Polen, Paul W Jones till nyhetsbyrån PAP. Det är en sådan tragedi för Polen och det polska folket att ha förlorat alla dessa 96 ombord på planet, det går knappt att förstå för andra länder, sade Jones till nyhetsbyrån PAP. Utrikesminister Waszczykowski har tagit upp frågan om hjälp på ett antal olika möten under den tiden jag har varit här, ett och ett halvt år ungefär. Vi har informerat både den förra och den nuvarande regeringen om det.

USA har lämnat all hjälp och information som vi har kunnat, vilket har varit ganska lite, sade Jones. Men vi bidrog till den ursprungliga utredningen och vi har försäkrat oss om att den informationen har vidarebefordrats till myndigheterna efter maktskiftet i Polen. Så vi kan inte se att det finns något annat som vi skulle kunna bidra med. Vi har gett allt vad vi har haft.

Utrikesminister Witold Waszczykowski har just varit i USA, där han bett utrikesminister Rex Tillerson om hjälp med att få hem det förolyckade presidentplanet från Ryssland.

Att Ryssland vägrar återlämna flygplansvraket ser PiS som en bekräftelse på att planet sprängdes i luften, en teori som ursprungligen kom från försvarsminister Antoni Macierewicz och nu som PiS egen haveriutredning också lagt fram.

I helgen avgick haverikommissionens ordförande Wacław Berczyński, som en stor del av sitt liv arbetat i amerikansk flygplansindustri. För några dagar sedan hävdade han att det var han som stoppade inköpen av den franska helikoptern Caracal till försvaret – en utsaga som väckte stor uppståndelse.

Ordern placerades i stället hos ett amerikanskt bolag, Lockheed Martin.

Helikopteraffären är en av de affärer som omgett försvarsminister Antoni Macierewicz sedan han fick ansvaret för krigsmakten.

Oppositionen kräver nu en utredning av vad som egentligen har hänt bakom kulisserna. (Polskie Radio, onet.pl 21 april 17)

Paus blev protest i rättegång

Publicerat 2017-04-20

Landets domare protesterade på torsdagen mot justitieminister Zbigniew Ziobros planerade omstöpning av domstolsväsendet genom att göra ett 40 minuter långt uppehåll i pågående förhandlingar. Det rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Förändringarna går ut på att justitieministern får långtgående befogenheter att avsätta och tillsätta chefsdomare. Domarna, som inte har strejkrätt, anser att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) politiserar rättsväsendet och undergräver domstolarnas oberoende.

Biträdande justitieminister Michał Wójcik har vädjat till domarna att inte försvåra för dem vars mål skulle tas upp på torsdagen.

Bara var tredje polack har förtroende för rättsväsendet, sade Wójcik. Och det är anledningen till att PiS vill reformera domstolarna. Detta är inte en attack på de oberoende domstolarna, det är en reform, och vi kommer inte att dra tillbaka den.

PiS menar att domstolarna tar för lång tid på sig att avgöra mål och anklagar domarna för att vara en liten egennyttig klick utan kontakt med vanliga medborgare. (Polskie Radio 20 april 17)

PiS tillbaka i opinionstoppen

Publicerat 2017-04-20

Om det varit val i första halvan av april skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 38 % av rösterna, rapporterar opinionsinstitutet Kantar Public, f.d. TNS Polska.

Jämfört med för en månad sedan, då regeringspartiet hade gått ner till 27 % har PiS nu fått tillbaka samma antal som i valet 2015.

Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 19 % om det vore val idag – mot 27 % för en månad sedan.

Det ser ut som att de som ogillade PiS enträgna försök att stoppa omvalet av Donald Tusk som ordförande i Europeiska rådet nu har kommit tillbaka och som att skandalerna kring i första hand försvarsminister Antoni Macierewicz inte har spelat så stor roll.

På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 som ligger kvar på 11 %, medan liberala Moderna fortsätter sin kräftgång och landar precis på 5-%–spärren.

Bondepartiet PSL skulle inte komma in i parlamentet om det vore val idag, och inte heller Vänsteralliansen (SLD), vänsterpartiet Tillsammans, Högerextrema Frihet eller Janusz Palikots Din Rörelse.

Valdeltagandet skulle enligt undersökningen kunna bli 69 % vilket är högt i ett land där det brukar ligga runt 50 %. (onet.pl och wB 20 april 17)

Åklagaren: Åtta timmar för komplicerat fall

Publicerat 2017-04-20

En politisk rättegång, sade Donald Tusk, sedan han avlagt vittnesmål om det militära kontraspionagets samarbete med rysk säkerhetstjänst i Afghanistan 2010. Foto: wikipedia.

Att åklagarmyndighetens frågade ut EU-ordföranden Donald Tusk i åtta timmar har väckt uppseende. Åklagaren Michał Dziekański förklarar det med att det var en komplicerad fråga och många närvarande – tre misstänkta med tre advokater vardera och så Tusk och hans advokat. Det gjordes också minst två pauser.

Utöver detta tog protokollföringen tid, säger han. Protokollet skrevs för hand och skulle sedan granskas och godkännas av alla inblandade.

Tusk sade själv efter förhöret att detta uppenbart är en politisk rättegång. Det handlar om två f.d. chefer i det militära kontraspionaget SKW, som misstänks för att ha samarbetat med den ryska säkerhetstjänsten FSB när Polen 2010 avvecklade sitt engagemang i Afghanistan. De polska trupperna fick lov att passera ryskt territorium på väg hem med utrustningen, vilket underlättade utrymningen.

Enligt lagen ska regeringschefen godkänna ett sådant samarbete, och de två cheferna säger att de fått tillstånd av Tusk – vilket Tusk alltså skulle frågas ut om. Regeringschefen i sin tur ska i sådana sammanhang diskutera frågan med försvarsministern, vilket Tomasz Siemoniak som var försvarsminister på den tiden säger inte har skett. Regeringschefen behöver inte ta hänsyn till försvarsministerns åsikt, men detta är en fråga som Tusk också bör ha fått förklara.

Inrikesminister Mariusz Błaszczak sade efter förhöret att Donald Tusk har mycket att svara för och att han kommer att kallas in till fler rättegångar. (Natemat och wB 19/29 april 17)

Rejält uppåt för bilindustrin

Publicerat 2017-04-20

Bilindustrin ökade med 11 % under förra året och nästan 70 % av biltillverkarna räknar med en produktionsökning även under det första halvåret 2017. 60 % vill anställa mer folk, men konstaterar att det är svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

Exporten kan i år komma att stiga till 25 miljarder złoty, tror analytiker på automotivesuppliers.pl. (Warsaw Voice 20 april 17)

Kaczyński och Macierewicz i kamp om makten

Publicerat 2017-04-20

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Det finns ett antal tickande bomber som kommer att påverka försvarsminister Antoni Macierewicz framtid, skriver nyhetsportalen Natemat.pl.

En av bomberna är Smolenskkommissionens tes om att en termobarisk explosion orsakade Smolenskolyckan 2010; en annan är uttalanden från Smolenskkommissionens ordförande Wacław Berczyński om att det var han som stoppade inköpen av den franska helikoptern Carcale. Misiewicz-affären är sannolikt långt ifrån slut och försvarsministerns nonchalans mot president Andrzej Duda ligger honom också i fatet. Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) uppskattar sannolikt Macierewicz insatser i Smolenskhistorien, men har satt ned foten vad gäller både Misiewicz och maktkampen med Duda.

Partikonventet, då en regeringsombildning skulle ha tillkännagetts, har skjutits fram till i juni – kanske för att Macierewicz ska försvaga sin ställning ytterligare. Kaczyński vill sannolikt också konsultera den av PiS särskilt gynnade Toruń-prästen Tadeusz Rydzyk, som står både PiS-ledaren och försvarsministern nära.

Men det finns också uppgifter om att Macierewicz idag har en så stark ställning i partiet att han utmanar Kaczyński om ledarskapet.

Den internationella nyhetsportalen Blastingnews polska redaktion pekar också på katolska kyrkans starka ställning i polsk politik. Biskop Henryk Hoser har i helgen kritiserat PiS – och därmed Kaczyński – för egoism och egocentrism.

Kanske petar Kaczyński premiärminister Beata Szydło på konventet och tar själv över – då blir det lättare att göra sig av med Macierewicz och hans anhängare, skriver blastingnews.pl. Det kräver dock att han kommer överens med fader Rydzyk. Han måste också trots spända relationer komma överens med president Duda – det är presidenten som tillsätter regeringen. (natemat.pl och blastingnews.pl april 17)

Regeringen har tackat nej till möten med USA

Publicerat 2017-04-19

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Den amerikanska administrationen har föreslagit ett möte med Polen på högsta nivå – men Polen har tackat nej, rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Vicepresidenten Mike Pence ville träffa president Andrzej Duda och företrädare för de tre baltiska staterna vid sidan om säkerhetskonferensen i München för att diskutera Natos östra flank.

Men Duda tackade nej – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) menar Polen som ett stort och viktigt land ska kunna träffa USAs president på tu man hand.

Pence träffade representanter för de tre andra länderna och hoppade över Duda.

Vid ett annat tillfälle när de två utrikesministrarna Rex Tillerson och Witold Waszczykowski skulle diskutera kampen mot islamiska staten fick amerikanen förhinder och föreslog att Waszczykowski skulle vara med på hans samtal med de baltiska utrikesministrarna. Polens utrikesminister tackade nej.

Enligt politiska kommentatorer betraktas polackernas uppträdande som oförskämt och kontraproduktivt. Man har inte bara struntat i att snabbt etablera diplomatiska förbindelser med USA utan också missat chansen att presentera sig som ledande nation i regionen.

Waszczykowski är nu på väg till USA för att träffa Tillerson och förhoppningsvis ta igen vad man förlorat. Avsikten är bland annat att be om hjälp att få tillbaka Smolenskplanet från Ryssland. Regeringen har också bjudit in den amerikanske presidenten Donald Trump, dock utan att få svar ännu. (Gazeta Wyborcza och Newsweek Polska 19 april 17)

Macierewicz manar till försvar av Kaczyńskis byst

Publicerat 2017-04-19

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

Huvudstadens soldater har ett stort ansvar för bevakningen av den nyuppsatta bysten av förre presidenten Lech Kaczynski, som dog till Republikens försvar. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz vid en ceremoni till minne av offren i gettoupproret som bröt ut i Warszawa den19 april 1943.

President Kaczyński omkom i en flygolycka utanför Smolensk 2010, och eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att planet sprängdes i luften på initiativ av Moskva anser man också att han stupat i kampen mot arvfienden Ryssland. Därför ska hans namn nämnas vid alla de olika tillfällen under året när Polen högtidlighåller minnet av olika historiska händelser.

Det är lika viktigt att försvara presidentens byst som Den okände Soldatens grav, sade försvarsministern och påminde om Kościuszko-upproret då soldaterna också bekämpade ”en invasion från Moskva”.

Försvarsministerns ställning är lite oklar sedan Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tvingat bort hans unge adept Bartosz Misiewicz från försvarsmaktens köttgrytor. Normalt borde även Macierewicz fått sparken, i synnerhet som både president Andrzej Duda och premiärminister Beata Szydło är mycket kritiska till honom. Även finansminister Mateusz Morawiecki och justitieminister Zbigniew Ziobro tillhör hans uttalade fiender inom regeringen.

Men Kaczyński avvaktar och på vadhållningsfirmorna kan man nu spela på vilken minister som får gå först – blir det Macierewicz, hälsominister Konstanty Radziwiłł eller rentav utrikesminister Witold Waszczykowski, som alla ådragit sig negativ uppmärksamhet. (Rzeczpospolita, TVN, natemat.pl och wB 18/19 april 17)

Polens Breivik får straffet sänkt

Publicerat 2017-04-19

Appellationsdomstolen i Warszawa har sänkt straffet för Brunon Kwiecień som dömts för att ha planerat en terrorattack mot parlamentet.

Han har tidigare överklagat domen i hovrätten i Kraków med motiveringen att det begåtts fel i rättegången, men lyckades då inte få sitt straff sänkt.

I december 2015 dömdes Kwiecień för att 2012 ha planerat en terrorattack mot parlamentet, en attack som han försökte förmå några av sina studenter att utföra. Han dömdes också för olaga vapeninnehav och handel med skjutvapen.

Kwiecień, som arbetade på Lantbruksuniversitetet i Kraków, hade planerat att en lastbil med sprängämnen skulle köras rakt in i parlamentsbyggnaden i Warszawa på självständighetsdagen den 11 november, då både dåvarande premiärministern Donald Tusk och dåvarande presidenten Bronisław Komorowski väntades vara närvarande.

I förhören uppgav han att han ville slå mot arroganta myndigheter och politiker som han uppfattade som ren överklass och att han ville skapa mer skräck än den norske terroristen Anders Behring Breivik gjort i Norge.

Han hade tidigare anmälts till polisen av sina studenter som anade oråd när han talade om att ta lagen i egna händer för att skipa rättvisa. (Polskie Radio och wB 19 april 17)

Tusk vittnar i Warszawa

Publicerat 2017-04-19

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inställer sig på onsdagen i en domstol i Warszawa för att höras som vittne i rättegången mot två tidigare chefer i SKW, det polska kontraspionaget, åtalade för att utan tillstånd ha samarbetat med ryska underrättelsetjänsten i Afghanistan.

Samarbetet innebar att polackerna när de drog tillbaka trupper och material från Afghanistan 2010 kunde passera över ryskt territorium, vilket innebar att transporten gick säkrare och snabbare. För att få inleda ett sådant samarbete krävs tillstånd från regeringschefen vilket de två åtalade hävdar att de fått.

Regeringschefen, som då var Donald Tusk, var i sin tur var skyldig att ta reda på vad försvarsministern ansåg i frågan, men inte att ta hänsyn till hans åsikt. Dåvarande försvarsministern Tomasz Siemoniak har tidigare i rättegången sagt att han inte blivit konsulterad.

SKWs samarbete med den ryska underrättelsetjänsten dök upp i utredningen av Smolenskolyckan den 10 april 2010, då man ville fastställa var polska militärer i Ryssland befann sig. I olyckan omkom PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis bror, dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra omkom, och PiS har använt olyckan för att försöka krossa ärkerivalen Tusk. PiS hävdar att eftersom Lech Kaczyński var en kraftig motståndare till Tusks försök att förbättra relationerna med Ryssland, fanns det ett intresse av att tysta honom. Presidentplanet skulle därför på initiativ av Moskva utsatts för ett attentat och sprängts i luften och Tusk skulle ha hjälpt till att sopa undan spåren efter sprängningen. Med hjälp av rättegången mot SKW försöker PiS visa Tusks nära anknytning till Vladimir Putin.

När Tusk på onsdagen tog tåget från Sopot till Warszawa för att inställa sig i domstolen möttes han av entusiastiska anhängare men också av motdemonstranter. (TVN och wB 19 april 17)

Duda kan stoppa Ziobros domstolsförslag

Publicerat 2017-04-18

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

När justitieminister Zbigniew Ziobro nu förbereder en omfattande omreglering av Nationella domarrådet, KRS, där allt mer makt läggs i justitieministerns händer visar det sig att president Andrzej Duda har invändningar.

Presidenten har flera gånger talat med justitieminister Zbigniew Ziobro om förändringen av domstolsrådet och uttryckt sina tvivel om lagförslaget, säger Dudas talesperson Marek Magierski till TVN. Om Rådet ska få helt nya ledamöter måste de nuvarande ledamöternas mandat avslutas – och det finns definierat i grundlagen hur långa mandatperioderna ska vara. Presidenten är ju själv jurist och han ägnar särskild uppmärksamhet åt lagändringar.

Magierowskis uttalande har väckt stort intresse i Polen och många frågar sig om presidenten kan komma att använda sitt veto mot lagen om Nationella domarrådet. Det skulle också kunna innebära att Duda stoppar Ziobros andra lag om domstolsväsendet, som ger honom makten att utse även domstolarnas ordförande.

Samtidigt riskerar Duda att hamna än mer i onåd hos den som har den verkliga makten i Polen, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Duda var inledningsvis en följsam president som snabbt skrev under de lagar som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) trumfat igenom under nattliga debatter i parlamentet. Men relationerna Kaczyński-Duda är sedan länge ganska frostiga.

Nyligen ådrog presidenten sig Kaczyńskis ogillande genom att i egenskap av överbefälhavare skriva brev till försvarsminister Antoni Macierewicz och begära information om varför hundratals höga officerare lämnat krigsmakten. Breven besvarades så nonchalant att presidenten kallade Macierewicz till ett möte där försvarsministern stärkte sin närvaro med ett gäng generaler. Konflikten löstes åtminstone till synes av Kaczyński som konstaterade att Duda hade rätt. Men Kaczyńskis och Dudas relationer är inte optimala och såväl Macierewicz som Ziobro ingår i partiets kärna. (TVN och wB 18 april 17)

Duda inger mest förtroende

Publicerat 2017-04-18

President Andrzej Duda.
Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Den politiska våren har varit händelserik i Polen, och händelser som kampen mot att Donald Tusk skulle väljas om som EU-ordförande, Bartłomiej Misiewicz raska karriär på försvarsdepartementet och Smolenskkommissionens teori om en termobarisk explosion ombord på president Lech Kaczyńskis störtade flygplan 2010 tillhör de faktorer som påverkat väljarnas uppfattning om ledande politiker.

En färsk undersökning från opinionsinstitutet Ibris visar att president Andrzej Duda inger förtroende hos 34,6 % av polackerna. Man kan i det sammanhanget påminna om den förre presidenten Bronisław Komorowski, som brukade få runt 70 % av rösterna i liknande mätningar.

Oppositionsledaren Grzegorz Schetyna från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har tagit ett stort kliv uppåt och ligger nu på andra plats med 32 %. Därefter kommer populistledaren Paweł Kukiz med 30,7 % och Władysław Kosiniak-Kamysz från partiet PSL (Bondeförbundet) med 28,6 %.

Premiärminister Beata Szydło landar först på femte plats med 27,5 % med finansminister Mateusz Morawiecki tätt i hälarna, 27,3 %. Szydło anses ha tappat mycket stöd i samband med valet av nu ordförande i Europeiska rådet, då hon blev den som tvingades försöka stoppa omvalet av partiledaren Jarosław Kaczyńskis ärkerival Donald Tusk, och de låga siffrorna kan vara anledning till oro för henne.

Förtroendet för Moderna-ledaren Ryszard Petru själv är lägre än för partiets talesperson Katarzyna Lubnauer, och troligen är det hans oväntade Portugalresa till nyår som har sänkt tilliten till honom. På plats nr 9 kommer justitieminister Zbigniew Ziobro.

Man mäter också vilka politiker som inger minst förtroende, och där hamnar PiS-ledaren Jarosław Kaczyński på 22,6 %, högskoleminister Jarosław Gowin på 20,2 % och talmannen i sejmen Marek Kuchciński på 20 %.

Absolut lägst förtroende har försvarsminister Antoni Macierewicz – nästan 80 % litar inte på honom. (Onet.pl och wB 18 april 17)

PiS vill ha taggtrådsläger för flyktingar

Publicerat 2017-04-18

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vidhåller sitt motstånd mot att ta emot flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika, och inrikesminister Mariusz Błaszczak föreslår nu bevakade uppsamlingsläger inhägnade med taggtråd för asylsökande som kommer till landet.

Det är en nödlösning ifall om det kommer utlänningar en masse, kan ju upplopp som i Calais eller Dunkerque, säger ministern. Idag kan vi bara isolera främlingar om vi inte kan fastställa deras identitet, men med den nya förordningen kan alla som söker asyl i Polen samlas upp i lägren, även barnfamiljer.

Så länge landet regeras av PiS (Lag och Rättvisa) kan vi vara säkra på att det som hänt i Västeuropa inte inträffar här, säger Błaszczak. För oss är säkerheten prioriterad. Den förra regeringen gick med på att ta emot tusentals flyktingar, det var att sträva efter att få en kris. Men vi kommer inte att använda samma multikulturella politik som man gjort i Västeuropa – skörden av den har blivit blodiga terrorattacker.

Vi ser också hur Ungern drabbades hösten 2015 då det blev regelbundna sammandrabbningar mellan flyktingarna och den ungerska polisen, säger inrikesministern. Om en sådan situation skulle uppstå vill vi vara förberedda med läger, och de som begår brott får stanna där tills de blir utvisade. Sådana containerläger finns både i Frankrike och Tyskland.

Polens östgräns är EUs östgräns, särskilt gränsen till Vitryssland är känslig, där försökte man förra sommaren öppna en ny transitväg från Asien till Europa. Men den polska gränspolisen klarar trycket när vi förstärker vårt lands gränser, säger inrikesministern.

Han påpekar också att Lag och Rättvisa nu åter öppnar polisstationer som den förra regeringen lagt ner. (Polskie Radio, natemat.pl, TVN 14/18 april 17)

Nitton döda i påsktrafiken

Publicerat 2017-04-18

Från påskafton till och med annandagen inträffade 187 trafikolyckor med 19 omkomna och 261 skadade, visar siffror från polisen. I kontroller påträffades 765 rattfyllerister, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Hög fart, brott mot högerregeln, felaktiga omkörningar och rattfylleri orsakade de flesta olyckorna.

10 000 poliser var ute på vägarna med såväl hastighetskontroller som nykterhetskontroller. (Polskie Radio 18 april 17)

Måttligt populära ministrar

Publicerat 2017-04-17

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

Nästan hälften av polackerna tycker att det är dags att sparka ut försvarsminister Antoni Macierewicz. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Ariadna. Av dem som sympatiserar med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ser 22 % Macierewicz som en belastning.

På andra plats på listan över impopulära regeringsledamöter kommer hälsominister Konstanty Radziwiłł – 30 % av väljarna vill bli av med honom. Och som god trea ser vi miljöminister Jan Szyszko med 22 % av rösterna bakom avgångskraven.

Samma tre ministrar kommer högst på listan över dem som skött sitt arbete sämst.

Men det finns också regeringsledamöter som är uppskattade. 14 % tycker att familjeminister Elżbieta Rafalska gör bra ifrån sig – bland PiS-arna är hela 35 % positiva. Rafalska är den som personifierar det nya flerbarnsbidraget som inneburit ett lyft för många barnfamiljer.

Premiärminister Beata Szydło, finansminister Mateusz Morawiecki och justitieminister Zbigniew Ziobro får godkänt av 28 % av de tillfrågade men underkänt av 50 %.

Att Macierewicz ligger illa till i opinionen har flera orsaker, den senaste handlar om hans unge adept som mot alla regler fick guldkantade jobb efter ingripande av försvarsministern. Bakom Szyszkos dåliga betyg ligger inte minst en relativt ny lag som ger markinnehavare rätt att fälla träd utan tillstånd, vilket inneburit att många stadsbor nu blivit av med den grönska som fanns i bostadsområdena. Och Radziwiłł har blivit vida omtalad sedan han tog ställning i preventivmedelsdebatten. Jag skulle inte ens ge dagen-efterpiller till en våldtagen 12-åring, sade han i en debatt. (Warsaw Voice och wB 14 april 17)

Effektivt men långsamt anti-korruptionsarbete i Polen

Publicerat 2017-04-15

Efter effektiva reformer har korruptionen inom polisväsendet minskat, och polackerna har ett ökat förtroende för att polisen försöker och lyckas bekämpa korruption.
Foto: Gunilla Lindberg

Polen försöker förbli ett föregångsland vad gäller korruptionsnivåer inom det geografiska område som tidigare låg öster om Europas så kallade järnridå.

I början av varje år publicerar organisationen Transparency International sin världsomfattande rapport med uppskattade korruptionsnivåer i nästan alla världens länder. Länderna högst upp är de minst korrupta; här brukar de nordiska länderna placera sig. I år hamnade Polen på plats 29, att jämföra med exempelvis plats 41 år 2011, och 2008 då placeringen blev 58.

Läs vidare >>

Macierewicz kan vara på väg bort

Publicerat 2017-04-14

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz sitter nu löst i regeringen. Att hans unge skyddsling Bartosz Misiewicz kastas ut ur partiet är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis sista varning, rapporterar nyhetsportalen onet.pl.

Nu gäller det när, inte om, säger en källa till onet. Hans dagar är räknade.

Att en offentlig kommitté skulle granska affären Misiewicz var förnedrande för försvarsministern. I kommittén satt tre profiler i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som alla är kända motståndare till Macierewicz.

Det handlar inte bara om Misiewicz som trots bristande meriter gjorde kometkarriär på departementet utan också på att Macierewicz byggt upp en så stark ställning att han börjar bli ett hot mot Kaczyński själv.

Kaczyński ska vid ett personligt möte med sin gamle vän ha gett honom en kraftig reprimand. Därefter ställde han ministern inför ett ultimatum: om inte Misiewicz får gå kan försvarsministern se sig om efter ett annat jobb.

Premiärminister Beata Szydło ser Macierewicz och hans olika utspel som en stor belastning i regeringen, säger onets källa. Hon tvingades acceptera att han blev minister. President Andrzej Duda har samma inställning – han oroar sig för att landets erfarna generaler nu lämnar armén i rask takt. Utöver det har Macierewicz också justitieminister Zbigniew Ziobro, finansminister Mateusz Morawiecki, och utrikesminister Witold Waszczykowski som sina fiender. (onet.pl 14 april 17)

Polen ber USA sätta press på Moskva

Publicerat 2017-04-14

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Nästa vecka reser utrikesminister Witold Waszczykowski till USA och ska då fråga om Washington kan vara behjälplig med att få hem vraket efter Smolenskolyckan 2010.

Jag hoppas på amerikanerna, säger Waszczykowski till den konservativa nätportalen wpolityce.pl. Det är visserligen sju år sedan olyckan och den nya administrationen kanske behöver lite tid på sig, men det vore bra om amerikanerna kunde sätta press på Moskva.

Jag tog upp frågan redan med den förre utrikesministern John Kerry, men de agerade inte. När jag träffar den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson ska jag informera om hur långt vi har kommit i utredningen av den polska tragedin, och hur vi paralyseras av att vi inte får tillbaka vraket och de svarta lådorna, att vi inte får förhöra de ryska flygledarna som hade sin del i katastrofen, säger utrikesminister Waszczykowski. Den enda anledning jag kan se till att Moskva inte vill lämna tillbaka flygplansvraket är att det finns bevis där som de inte vill ska upptäckas.

Att jag talar med USA om det här innebär ju inte att Smolensktragedin blir deras viktigaste fråga i samtalen med Rysslands utrikesminister Lavrov, säger Waszczykowski, det vore naivt att tro. Men jag lämnar detaljerna åt Washington, jag ber dem formellt ansluta sig till utredningen. Då kan vi till exempel be amerikansk expertis om hjälp i vissa frågor.

Katastrofen är fortfarande ett stort mysterium, konstaterar den polske utrikesministern, det finns olika teorier om vad som har hänt och en del är mycket extrema. En teori är att den skedde avsiktligt och det måste vi ta med i beräkningen. Men det finns också enklare hypoteser som stämmer med rapporten från den haveriutredning som gjordes under den förra regeringen som talar om misstag. Idag vet vi att det huvudsakligen var de ryska trafikledarna som begick misstagen. (wPolityce 14 april 17)

Bara 5 % tror att Smolenskplanet sprängdes

Publicerat 2017-04-14

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Inför 7-årsdagen har flera medier tagit reda på vad polackerna egentligen tror om orsakerna till flygolyckan vid Smolensk den 10 april 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom.

Senast är det radio RMF FM som i samarbete med opinionsinstitutet Ibris konstaterar att de som idag tror att presidentplanet utsattes för ett politiskt attentat har sjunkit till 5 %. Över hälften av de 1100 svarande anser att det dåliga vädret och påtryckningar på piloterna måste ha varit orsaken.

Ändå talade åklagarmyndigheten i förra veckan om att de ryska trafikledarna på flygfältet medvetet misstänks ha gett besättningen fel instruktioner. På måndagen den 10 april höll också den återupplivade Smolenskutredningen presskonferens och rapporterade om sina sprängexperiment på en modell av planet där de kommit fram till att presidentplanet måste ha utsattas för ett sabotage.

Flera andra undersökningar visar alltså på att allt färre tror på attentatsteorin. Och det är ganska intressant, eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) verkligen hamrar in sabotagebudskapet. Den 10 varje månad hålls minnesceremonier för offren med tal av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Försvarsminister Antoni Macierewicz, som sedan 2010 regelbundet hållit Smolenskkonferenser där handplockade experter uttalat sig om tänkbara sabotagemöjligheter, har också sedan maktskiftet 2015 med jämna mellanrum utlovat att Smolenskutredningen snart ska avslöja saftiga hemligheter. PiS-politiker i de flesta städer i landet har sett till att få fram minst ett minnesmärke över offren – i första hand över dem som har anknytning till bygden men också över presidenten och den maktpolitiska elit som följde med honom på resan till Katyń. Och en av höstens hetaste nyheter var öppnandet av offrens gravar – nya obduktioner skulle göras i jakten på spår efter sprängämnen.

Trots den intensiva kampanjen har polackerna idag alltså svårt att tro att president Kaczyński skulle ha varit till så stort besvär för Rysslands president Putin att han måste elimineras. (RMF FM m fl polska medier. 13 april 17)

Säkerhetsofficer dömd för slarv 2010

Publicerat 2017-04-12

En högt uppsatt f.d. säkerhetsofficer har i hovrätten fällts för att ha misskött sitt arbete i samband med dåvarande premiärministern Donald Tusks resa till Smolensk 7 april och dåvarande president Lech Kaczyńskis flygresa till Smolensk den 10 april 2010, den senare slutade i en katastrof.

Den dömde, general Paweł Bielawny, var biträdande chef vid Regeringens säkerhetsbyrå, som han fick lämna i februari 2012.

Enligt åklagaren hade han skött sina uppgifter på ett sätt som avsevärt minskat säkerheten för de människor som han hade i uppdrag att skydda. I tingsrätten fälldes han för försumlighet i arbetet, vilket hovrätten alltså bekräftade. Domen blev till 1,5 års fängelse villkorligt, 10 000 złoty i böter och fem års yrkesförbud.

Däremot tog domstolen inte upp frågan sprängämnen på presidentplanet – den frågan har granskats tidigare, sade domaren Paweł Dobosz.

Detta är första gången någon slutgiltigt fälls i domstol i ett fall som har samband med Smolenskolyckan.

Efter katastrofen tvingades dåvarande försvarsministern Bogdan Klich avgå, och tretton generaler fick sparken. (onet.pl och rmf24.pl 12 april 17)

Kaczyński sparkar ut Misiewicz

Publicerat 2017-04-12

Försvarsdepartementets talesperson Bartłomiej Misiewicz.
Foto: P Tracz, regeringskansliet, wikipedia.

Bartłomiej Misiewicz, som tidigare gjort en överraskande kometkarriär på försvarsdepartementet, har nu sparkats ut ur regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS)av ordföranden själv, Jarosław Kaczyński.

Det är ett beslut som måste tas för att skydda partiets goda rykte, säger PiS talesperson Beata Mazurek.

Misiewicz hade trots sin ungdom en betydelsefull post på försvarsdepartementet och försvarsminister Antoni Macierewicz såg till att han också mot reglerna valdes in i styrelsen för PGZ, Polska Krigsmaterielgruppen. Misiewicz själv hade hög svansföring – han krävde att generalerna på departementet skulle ledsaga honom ut till limousinen med en paraply, han ville tilltalas med herr minister osv. I slutet av januari fick han sluta som talesperson.

Han gått på en välbehövlig semester, och det är brottsligt att antyda något annat, sade en uppretad försvarsminister.

Nu har departementet fått en ny talesperson, och dessutom har tidningen Rzeczpospolita avslöjat hur det gått för Misiewicz: Han har fått en ny tjänst på PGZ med saftig lön, tjänstebil och rejäl bonus. Det är inte bra för partiet.

Försvarsminister Macierewicz har hittills haft en mycket stark ställning i partiet, och han tycks ha kunnat göra som han vill. Ett exempel är maktkampen med president Andrzej Duda om vem som egentligen är ÖB – där Kaczyński så småningom gick in och avgjorde frågan.

Försvarsministerns skyddsling Misiewicz har också orsakat förvåning i den politiska världen – en ung, inte särskilt kompetent person som efter kort tid på departementet fick medalj för utomordentliga insatser för försvaret, som utan vidare hunsar med landets generaler, som tar regeringslimousinen till discot på lördagskvällen – hur kan detta fortgå?

Kaczyński, som ogillar dem som tar sig friheter eller lever lyxliv på skattebetalarnas bekostnad, reagerar. Frågan är nu om Macierewicz är i onåd och vad som ska hända härnäst. (RMF24, TVN 12 april 17)

Medborgarplattformen på uppgång – vill samarbeta med Moderna

Publicerat 2017-04-12

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen. Foto: PO, FB.

Det liberala partiet Moderna är i kris. Partiet som grundades våren 2015 och med god marginal kom in i parlamentet tilltalade allt fler – inte minst dem som började tappa förtroendet för Medborgarplattformen (PO) efter åtta års styre.

Yngre stadsbor i den växande medelklassen gick över till Ryszard Petrus parti och stödet ökade i början kontinuerligt. Men nu faller opinionssiffrorna – den långdragna aktionen i parlamentet i julas har fått väljarna att se mer kritiskt på Moderna. Att partiledaren och vice ordföranden gjorde en nyårsutflykt till Madeira med medan fotfolket sittstrejkade i parlamentet sänkte förtroendet inte bara för Petru själv utan också för partiet.

Tre partimedlemmar, Joanna Augustynowska, Martha och Gregory Golbik Furgo, sägs ha för samtal med Medborgarplattformen och får nu lämna partiet.

Enligt den senaste opinionsundersökning från Cbos ligger Moderna ligger nere och nosar på 5 %-spärren – för ett år sedan stödde 18 % av väljarna partiet.

Stödet för Medborgarplattformen har ökat hela våren, och det handlar mycket om Moderna-väljare som återvänder. Trots inre strider har partiet nu seglat upp till 26 % och partiledaren Grzegorz Schetyna tycks sitta hyfsat säkert i sadeln. Schetyna återtar nu entusiastiskt rollen som oppositionsledare och bjuder in tills samarbete mot PiS.

Vi måste samarbeta mer, inte minst inför kommunalvalet. Moderna är en tillgång som vi inte får slösa bort, säger Schetyna, som hoppas på att oppositionen ska kunna komma fram till ett gemensamt program – kanske har han PiS samarbete med de små högerpartierna i tankarna. Går flera partier ihop på samma vallista får man också fler röster – en taktik som PiS-ledaren Jarosław Kaczyński praktiserade med framgång i parlamentsvalet 2015.

Men Moderna avvisar tanken – vi har bättre siffror nu än i valet, säger partiets vice ordförande Katarzyna Lubnauer. Och det är sant, men så sent som för tolv månader sedan var siffrorna mer än tre gånger så höga som det är idag. (Natemat.pl och wB 10-12 april 17)

Stödet för PiS ökar igen

Publicerat 2017-04-12

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 37 % av rösterna och oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 26 %. Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Stödet för PiS och de två små högerpartierna Solidariska Polen och Polen Tillsammans, som gick till val på PiS vallistor, har inte förändrats i Cbos mätningar under den senaste månaden. Medborgarplattformen med sina 26 % har däremot ökat med 7 % sedan förra månaden.

På tredje plats ligger populistiska Kukiz’15 med 9 %. Ryszard Petrus liberala parti Moderna tappar 3 % och ligger nu och nosar på 5 %-spärren.

Partier som PSL (Bondeförbundet) och Vänsteralliansen (SLD) skulle inte komma in i parlamentet om det vore val idag.

Valdeltagandet skulle ha blivit 67 % vilket är högt för Polen generellt sett.

Andra opinionsundersökningar i vår har visat på ett sviktande intresse för PiS och en del av det kan tillskrivas partiets envisa motstånd mot att Donald Tusk skulle väljas om till ordförande i Europeiska rådet.

I gengäld tycks oppositionens krav på en förtroendeomröstning om regeringspartiet i stället ha stärkt PiS i april. Det var uppenbart att omröstningen skulle sluta till regeringens fördel – PiS har egen majoritet i kammaren – men oppositionen ansåg att debatten gav möjlighet att lyfta viktiga frågor. Möjligen har väljarna inte tyckt att debatten gav särskilt mycket.

I början av månaden, när den aktuella undersökningen genomfördes var Smolenskutredningen särskilt aktuell. Den 10 april var det exakt sju år sedan olyckan och i synnerhet försvarsminister Antoni Macierewicz har gått ut stort med att haveriutredningen hade viktiga resultat att tillkännage. Så blev emellertid inte fallet – men då var opinionsundersökningen slutförd. (TVN och wB 7 april 17)

Sikorski: Vi har ingen trovärdighet utomlands

Publicerat 2017-04-11

Förre utrikesministern Radosław Sikorski. Foto: wikipedia.

Att internationella medier tiger om Smolenskutredningens rapport om en explosion på president Lech Kaczyńskis plan 2010 visar att vi inte har någon trovärdighet utomlands. Det säger förre utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski till nyhetsportalen onet.pl.

Efter Smolenskkommissionens rapport i går och försvarsminister Antoni Macierewiczs uttalanden borde tidningarna vara fulla av artiklar, Nato borde ha hört av sig – men det enda som finns är tystnad, säger Sikorski. Det finns konspirationsteorier i alla samhällen, men i Polen har de gjorts till norm av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det här är förödande för Polens trovärdighet.

President Kaczyński själv såg Macierewicz som en lögnare och klåpare. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński skadar sin brors minne med allt det här, menar Sikorski. (onet.pl 11 april 17)

Polackerna i riskzonen för mässlingsepidemi

Publicerat 2017-04-11

Många polacker är inte vaccinerade mot mässling.
Foto: wikipedia

Mässlingen är på frammarsch i världen och ett av de länder som är hotade är Polen, det framgår av en rapport från WHO, Världshälsoorganisationen. Under de senaste tolv månaderna har 140 personer insjuknat i mässling – en siffra som har ökat i flera år.

90 % av de polska barnen vaccineras mot mässling, men för att epidemier inte ska kunna uppstå krävs att 95 % av befolkningen är immun.

Vaccination är obligatoriskt men inte gratis, och många drar sig för utgiften, särskilt de som har flera barn. Föräldrar till oskyddade barn kan dömas till böter på 2500 zloty (6000 svenska kronor), vilket drabbar några hundra par om året. Ett problem är också att många vuxna inte är vaccinerade.

I Polen infördes obligatorisk vaccinering 1975, dessförinnan insjuknade tiotusentals personer varje år – 1969 var det hela 190 000 personer som blev sjuka, och över 300 dog. 1975 var man nere i 61 dödsfall.

Men den misstänksamhet mot mässlingsvaccin som på senare tid spritt sig i världen har inneburit att många nu inte låter sina barn vaccineras. (TVN och wB april 17)

Lagen om barnmisshandel skärps

Publicerat 2017-04-11

Den som fysiskt eller psykiskt misshandlar ett barn i sin vård riskerar nu upp till fem års fängelse. Särskild grymhet straffas med upp till tio års fängelse, enligt en ny lag som nu undertecknats av president Andrzej Duda.

Lagen skärper straffen för allvarliga brott mot barn, som misshandel, kidnappning, övergivande av barn och handel med barn. Handel med barn under 15 år straffas med minst 5 års fängelse.

Barnaga, fysisk och psykisk misshandel av barn, förbjöds i Polen redan 2010. (Polskie Radio och wB 11 april 17)

Tjuvlyssnat – inga illustratörer ställer ut

Publicerat 2017-04-11

 

Torsdagen den 21 april öppnas utställningen Tjuvlyssnat i Stockholm.

Tjuvlyssnat – det är dialoger och berättelser avlyssnade i det polska offentliga rummet, och som likt en spegel reflekterar tidens stämningar. Dessa sanningar om vardagslivet levererade i förbifarten av frisörer, expediter, tillfälliga förbipasserande, taxichaufförer eller spårvagnspassagerare skapar ett slags atlas över den polska folksjälens visdomar. Tjuvlyssnat är också en översikt över dagens intressantaste polska illustratörer. Varje tecknare har fått en egen anekdot på sin lott, och total konstnärlig frihet i utförandet.

”Idén till en utställning och en illustrerad bok dök upp 2010. Då satte jag och Marta Mach på egen hand ihop ett häfte med sjutton historier bildsatta av unga illustratörer. Projektet Tjuvlyssnat drivs också sedan flera år av kvartalstidskriften Zwykłe Życie (Det vanliga livet)”, säger curatorn och en av initiativtagarna Agata Napiórska. Nu är det tillbaka i form av en bok och en utställning, denna gång med tjugoen illustrerade berättelser. Vissa är helt nya, andra har publicerats i tidskriften, och några var med i det första häftet för sju år sedan. Några av Polens intressantaste unga illustratörer medverkar – vissa är redan kända, andra är i början av sin karriär. En kort biografi över varje illustratör finns med på utställningen.

art something… är ett onlinegalleri med showroom i Stockholm, som koncentrerar sig på nutida konst i små upplagor av etablerade internationella konstnärer och nya uppstickare, med målet att erbjuda god konst till rimliga priser.

Affischdesign: Michał Loba

Vernissage: 20 april 2017 18.00 – 20.00 på art something showroom, Mosebacke torg 4, 2 tr, Stockholm

På fredagen kl 17 föreläser Michał Loba och Agata Napiórska om nya polska illustratörer på Polska institutet i Stockholm, Mosebacke torg 4, bv (del av Öppet hus på Polska institutet, 21 april 15.00 – 20.00)

(Polska institutet april 11 april 17)

Haverirapport underkänns av expert

Publicerat 2017-04-10

Smolenskutredningens förre ordförande Maciej Lasek.
Skärmdump från PolSat News.

Det material som regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) utredningskommission presenterat den 10 april, på 7-årsdagen av Smolenskolyckan, får underkänt av Maciej Lasek, som 2012–2016 var ordförande i den ursprungliga haverikommissionen.

Tryckvågen som kommittén talar om finns inte registrerad någonstans, och det borde den vara om den ägt rum, säger Lasek till PolSat News. Och ljudet av en explosion skulle ha hörts på inspelningarna från cockpit. Det finns inga vittnen som hört ljudet av någon explosion eller känt någon tryckvåg.

När försvarsminister Antoni Macierewicz säger att det fanns föremål från planet bakom den björk som flygplanets vinge slog i, så handlar det om en liten metallbit som hittades år 2012. Men i april 2010, då flygplanet störtade fanns den inte där, säger Lasek.

Han underkänner de experiment som kommissionen gjort med en modell av presidentplanet i skala 1:100 och hänvisar till en forskningsrapport från det amerikanska rymdorganet Nasa.

Kommissionen tar också upp de sekunder som ska vara bortklippta på inspelningen, säger Lasek. De försökte med samma argument för ett halvår sedan men åklagaren delade inte deras uppfattning. Det handlar i verkligheten om 1,5 sekunder – vilket är de svarta lådornas fördröjning. Kommissionens material stämmer inte med de faktiska omständigheterna. (PolSat News 10 april 17)

Haverikommissionen: Planet exploderade

Publicerat 2017-04-10

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

På 7-årsdagen av Smolenskolyckan, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra omkom, höll regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) egen haverikommission en presskonferens för att redovisa resultatet av ett och ett halvt års arbete. PiS har aldrig trott på den ursprungliga haverikommissionens rapport som gick ut på att olyckan orsakades av dåligt väder, misstag av besättningen och de ryska flygledarna i kontrolltornet på flygfältet. I stället menar partiet att planet utsatts för ett politiskt attentat och kommissionen har nu gjort experiment med en modell av planet.

Därför kan vi säga att det var så här det gick till, säger kommissionens chef Wacław Berczyński. Inne i planet har vi åstadkommit en termobarisk explosion, och då visade det sig att det fanns ett antal likheter med flygplanskraschen 2010. Stora delar av flygplanskroppen slets i bitar. Under testet togs 20 prover, varav ett visade på spår av en termobarisk explosion.

Men detta är bara ett exempel på vad vi har gjort, säger Berczyński. Våra studier är bredare och djupare än så, och vi kommer att fortsätta med dem tills vi har klarlagt orsakerna till katastrofen.

I förra veckan meddelade haverikommissionen på en annan presskonferens att fyra internationella forensiska laboratorier undersökt de prover man samlat in, bland annat genom att gräva upp offrens kvarlevor, utan att träffa på några spår av sprängämnen. Men man ansåg att förhör borde hållas med de ryska trafikledarna, vilket Moskva säger nej till eftersom flygledarna enligt den ryska utredningen inte gjort något fel.

En absurd teater på den dag när vi hedrar offrens minne, säger Maciej Lasek, som deltog i den ursprungliga haverikommissionen. Presskonferensen visar att de som håller på med det här är ett gäng amatörer.

I valkampanjen 2015 kritiserade PiS den dåvarande regeringen för att misskött utredningen och inte minst för att man inte sett till att flygplansvraket återlämnats till Polen. För en vecka sedan sade utrikesminister Witold Waszczykowski att detta visat sig vara mer komplicerat än beräknat och att regeringen därför ska anlita en internationell advokatbyrå som ska föra PiS talan. (Radio RMF och wB 10 april 17)

Tysk politiker: Länderna i Centraleuropa behöver mer tid

Publicerat 2017-04-08

Den tyske finansministern Wolfgand Schäuble. Foto: EPP

Vi ska inte kräva för mycket av våra vänner och grannar i Europa, som polackerna, ungrarna och tjeckerna. Det sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble vid ett möte med Bankföreningen i Berlin. Trots skillnaderna i åsikter bör vi visa större förståelse för länderna i Central- och Östeuropa. De behöver få lite mer tid på sig för att finna sig tillrätta i EU.

Schäuble har tidigare sagt att han inte kommer att stödja dem som kräver ekonomiska påföljder för de länder som vägrar ta emot invandrare eller som tar mot för få.

Sådana krav leder ingenstans, det innebär bara en upptrappning av konflikten, sade Schäuble. Man måste ta hänsyn till den särskilda situationen i varje land, och förmågan att ta emot människor från andra världsdelar är olika i olika länder.

Wolfgang Schäuble anses vara en av CDUs mest erfarna politiker, rapporterar TNV. Han är den ende i Angela Merkels regering som varit kritisk mot hur Tyskland hanterat flyktingkrisen. (TVN 6 april 17)

UD kommenterar ryska informationstavlor

Publicerat 2017-04-08

Skärmdump från smoldaily.ru.

Informationstavlornas uppgifter om antalet döda fångar överskrider flera gånger det som både ryska och polska historiker kommit fram till, skriver utrikesdepartementet i ett uttalande. De allra flesta fångarna i lägren dog på grund av de ekonomiska villkoren i det Polen som länge kämpat för sin självständighet. Det var samma villkor för polska medborgare och ryska soldater.

Det ryska agerandet sker inför årsdagen av Katyńmassakern den 10 april 1940 och Smolenskolyckan den 10 april 2010, skriver departementet.

Vi vill påminna om att ryska myndigheter gång på gång talat om viljan till dialog och konstruktivt samarbete för att lösa de konflikter som finns mellan våra länder, skriver utrikesdepartementet. (Ministerstwo Spraw Zagranicznych och Rzeczpospolita 7 april 17)

– Polen har tagit emot 183 ukrainska flyktingar

Publicerat 2017-04-08

Urząd ds. Cudzoziemców, Utlänningskontorets logga.

Uppgifterna om att Polen skulle ha tagit emot en miljon flyktingar från Ukraina är felaktiga, uppger TVN. Resten är invandrare som kommit till Polen för att arbeta och som det polska näringslivet drar nytta av.

När kriget i Donbass bröt ut 2014 flydde många ukrainare till Polen och hoppades få skydd där.

Men siffrorna är felaktiga oavsett hur man definierar ordet flykting, säger Rafał Kostrzyński på UNHCR, FNs flyktingorgan.

Uppgifterna kommer inte från oss, säger Jakub Dudziak från Utlänningskontoret. I början av 2014 kom det in över sex tusen ansökningar om flyktingstatus och 183 beviljades så småningom asyl.

De flesta ukrainare i Polen är sådana som arbetar här, säger Piotr Bystrianin, ordförande i Stiftelsen Räddning. De får inga bidrag, de betalar skatt och är en ekonomisk tillgång för landet. Det finns också en del studenter, men de får ingenting gratis, de får betala för allt. (TVN 8 april 17)

Ryska informationstavlor sattes upp i Katyń

Publicerat 2017-04-08

Skärmdump från smoldaily.ru.

Vid den polska krigskyrkogården i Katyń finns nu två informationstavlor med bilder och uppgifter om kriget mellan Polen och Sovjetunionen 1919–1921. Det skriver den ryska webbplatsen smoldaily.ru.

I texten kritiseras Polen för usla förhållanden i polska läger för ryska krigsfångar.

Bara 75 000 av de 157 000 fångarna återvände hem efter 20 månaders krig, står det i texten.

På platsen planeras en storskalig utställning som ska belysa de rysk-polska relationerna under 1900-talet. Utställningen ska öppnas i december, skriver smoldaily.ru.

Det är falska siffror och det är upprörande att skylten placerats på krigskyrkogården i Katyń, säger Aleksandr Gurjanov från Memorial, en rysk förening för historia och mänskliga rättigheter, till Polskie Radio.

Skylten har satts upp av Ryska Militärhistoriska sällskapet, som förestås av den ryske kulturministern Vladimir Medinsky, som tidigare betecknat de polska lägren för ryska krigsfångar som koncentrationsläger.

När sovjetiska trupper gått in i Polen i mitten av september 1939 deporterades tiotusentals polska officerare till Sovjetunionen. Runt 22 000 av dem, huvudsakligen officerare och reservofficerare, sköts i april 1940 av Stalins säkerhetstrupper runtomkring i Sovjetunionen. Flera tusen avrättades i Katyńskogen där det nu finns en minnesplats, och de ryska informationstavlorna har alltså satts upp i direkt anslutning till den.

Katyń är ett stort sår i relationerna mellan Polen och Ryssland, väldigt många polska familjer har någon anhörig som avrättades i de sovjetiska krigsfångelägren våren 1940. Det var till en minnesceremoni i Katyń 70 år efter händelserna president Lech Kaczyński var på väg för sju år sedan då flygplanet störtade i dimman utanför Smolensk – en tragedi som gjorde traumat än djupare.

Med det nya utställningscentret tycks Moskva vilja anlägga moteld och visa att polackerna i kriget tjugo år tidigare behandlade sovjetiska soldater så illa att de flesta dog. (smoldaily.ry, Polskie Radio och wB 6/7 april 17)

UD beklagar terrorattentatet i Stockholm

Publicerat 2017-04-08

Polen har varit i kontakt med svenska myndigheter för att få veta om det finns några polacker bland de skadade när en lastbil på fredagen körde in i en människomassa i Stockholm. Det uppger utrikesdepartementet.

Vi är med offrens familjer i deras smärta och framför våra uppriktiga kondoleanser till det svenska folket och myndigheterna i Sverige, skriver departementet i ett uttalande. (Polskie Radio 7 april 17)

Många skadade vid tågkrasch

Publicerat 2017-04-07

Fransk-italienska höghastighetståget Pendolino.
Foto: Sverker Norén.

Hundratals passagerare skadades när ett höghastighetståg kolliderade med en lastbil utanför pilgrimsorten Częstochowa i södra Polen. Runt 300 personer befann sig på tåget vid kraschen, uppger lokala myndigheter.

Tåget var av typen Pendolino som kan nå upp i en hastighet av nästan 300 km/tim. (Polskie Radio 7 april 17)

Ny utmärkelse till Polin

Publicerat 2017-04-07

Polin – Museet för de polska judarnas historia. Bilden visar den suggestiva entrén. Foto. Gunilla Lindberg.

Polin – Museet för de polska judarnas historia – har tilldelats EUs kulturarvspris – Europa Nostra Award. Priset delas ut av EU-kommissionen och Europa Nostra, som är en förening av ideella organisationer från 40 europeiska länder.

Polin fick priset i kategorin Education, Training and Awareness-Raising – eller på svenska: För föredömliga initiativ inom utbildning och praktisk verksamhet samt upplysningsinsatser i kulturarvsfrågor.

Polin har valts ut bland 202 bidrag från 39 länder. En halv miljon personer har deltagit i museets utbildningsprogram sedan invigningen. Den pedagogiska delen av museets hemsida har haft över fem miljoner besökare.

Förra året blev Polen Årets Europeiska Museum.

Europa Nostra-priset har tidigare prisat gamla sädesmagasinet Błękitny Baranek i Gdańsk; Szymon Modrzejewski som ägnat hela sitt liv åt att bevara gamla begravningsplatser i Polen och Ukraina och Łódź som bevarat den gamla textilstadens karaktär. (Polskie Radio 6 april 17)

Nya försök att få tillbaka flygplansvraket från Smolensk

Publicerat 2017-04-07

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Regeringen ska ta hjälp av utländska jurister för att få tillbaka vraket efter Smolenskplanet. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski till Polskie Radio. På departementet pågår arbetet med att formulera de krav som Polen ställer på Ryssland i samband med återlämning av planet, men det kommer att ta lång tid och därför ska vi ta hjälp av en internationell advokatbyrå.

Det är Polens plikt att påminna om att Ryssland ska lämna tillbaka flygplansvraket, säger utrikesministern. Ju längre tid de gömmer flygplanet och de svarta lådorna, desto mer övertygade blir polackerna om att Ryssland är delaktigt i katastrofen.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att den officiella haveriutredningen 2010 inte redovisat de verkliga orsakerna till flygolyckan. I stället är man övertygade om att president Kaczyński utsatts för ett politiskt attentat, initierat av Moskva. PiS egen haverikommission rapporterade tidigare i veckan att man trots hjälp av fyra internationella forensiska laboratorier inte kunnat hitta några tecken på att planet skulle ha sprängts i luften. Inför den sjunde årsdagen av olyckan som inträffade den 10 april 2010 planeras liksom varje månad en minneshögtid, och då väntas utredningen komma med fler resultat.

Att Ryssland inte vill lämna över flygplansvraket till Polen har varit en källa till irritation ända sedan 2010. Samtidigt som inga kompletterande resultat har offentliggjorts hävdar Moskva att undersökningar fortfarande pågår. Enligt den ryska haverikommissionen var besättningens misstag orsak till olyckan, medan både den första polska utredningen och PiS egen kommit fram till att de ryska trafikledarna i kontrolltornet också har brustit. Moskva har dock sagt nej till att de skulle få förhöras. (Polskie Radio och wB 7 april 17)

Byggboom i Polen fortsätter hela året

Publicerat 2017-04-07

Byggmarknaden går bra även i år men man räknar med en nerkylning 2018. Det visar en undersökning från fastighetsvärderingsföretaget Emmerson Evaluation.

Hushållens ekonomi har förbättrats i takt med den sjunkande arbetslösheten och de nya barnbidragen ger ett rejält tillskott i kassan för många barnfamiljer.

Den väntade räntehöjningen nästa år kommer sannolikt att dämpa bostadsmarknaden, skriver Emmerson Evaluation i sin rapport. (Warsaw Voice 7 april 17)

Arbetslösheten rekordlåg i februari

Publicerat 2017-04-07

Arbetslösheten i Polen i mars landade på rekordlåga 8,2 %, vilket är en minskning från 8,5 % i februari, rapporterar arbetsdepartementet.

Det innebär att 1,33 miljoner personer var registrerade arbetslösa. Förra månaden tillkom 167 500 nya jobb vilket är den högsta siffran på tjugo år. (Warsaw Voice 7 april 17)

Kaczyński: Det är presidenten som är ÖB

Publicerat 2017-04-06

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Konflikten mellan president Andrzej Duda och försvarsminister Antoni Macierewicz har oroat mig mycket, eftersom den är helt onödig. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till TVN.

Maktkampen mellan presidenten och försvarsministern om vem som egentligen är överbefälhavare för de väpnade styrkorna har blivit ett av de stora samtalsämnena i Polen. Enligt grundlagen är det presidenten, vilket Kaczyński också påpekar.

Presidenten är en personifikation av staten och det måste respekteras, säger han. Jag ska göra allt för att få slut på konflikten.

Irriterad över att försvarsministern inte diskuterade sina planer för krigsmakten med ÖB skrev Duda nyligen ett brev till Macierewicz och ville veta om varför Polen lämnar Eurokåren och varför generaler i en strid ström lämnar det polska försvaret.

Det utmynnade i ett samtal som Macierewicz lämnade utan att visa sig på presskonferensen efteråt. Presidenten förklarade emellertid bara kortfattat att han fått den information han önskat och avslutade snabbt mötet med medierna.

Kaczyński var missnöjd med ”brevpolitiken”.

Det är oundvikligt att det uppstår spänningar, grundlagen är katastrofal, förklarade han – ett av flera tecken på att PiS-ledaren inlett sitt arbete för att förändra denna författning som regeringen har så svårt att följa.

Duda får alltså stöd av Polens grå eminens mot försvarsministern. Men vad det innebär för maktbalansen är svårt att avgöra. Macierewicz är med i partiets innersta kärna och har stort inflytande över partiledaren, medan Duda plockades fram som ett fräscht ansikte inför presidentvalet våren 2015. Varken Kaczyński själv eller Macierewicz var tänkbara – de hamnar ständigt i topp över listan på vilka politiker polackerna misstror mest.

Relationerna mellan Duda och Kaczyński är också kyliga – det har förekommit att de knappt hälsat på varandra vid officiella tillfällen. (TVN och wB 6 april 17)

Ny talesperson på försvarsdepartementet

Publicerat 2017-04-06

Major Anna Pęzioł-Wójtowicz, talesperson på försvarsdepartementet. Foto: MON.

Major Anna Pęzioł-Wójtowicz heter försvarsdepartementets nya talesperson. Hon var tidigare ansvarig inom departementet för kvinnor i försvaret och betecknas som modig och effektiv.

Pęzioł-Wójtowicz är 36 år gammal, fick sin utbildning på militärhögskolan i Wrocław men har också tagit examen i internationella relationer vid universitetet i samma stad. Samtidigt har hon hunnit med att skaffa sig en forskarutbildning på Handelshögskolan.

Försvarsdepartementets tidigare talesperson, den tio år yngre Bartosz Misiewicz, gick officiellt på tjänstledighet i februari och hans namn togs bort från departementets hemsida.

Misiewicz var försvarsminister Antoni Macierewiczs speciella favorit – efter bara ett par månader på departementet fick han medalj för stora insatser för försvaret, och för att han skulle kunna bli styrelseledamot i Polska Krigsmaterielgruppen PGZ ändrade ministern reglerna för vilken kompetens som krävs för sådana uppdrag. På departementet gjorde han sig omöjlig genom att kräva att bli tilltalad med minister och att på departementet befintliga generaler skulle hålla hans paraply när det regnade.

Enligt uppgift ska han ha plockats bort på direkt order av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som är Polens verklige makthavare. (TVN 6 april 17)

Polferries sätter in ännu ett fartyg Ystad–Świnoujście

Publicerat 2017-04-06

Polferries nya fartyg m/s Cracovia sätts i trafik i sommar.
Foto: Polferries

Det polska rederiet Polferries har köpt in fartyget M/S Cracovia till linjen Ystad-Świnoujście. Förvärvet av M/S Cracovia är ett resultat av den ökande efterfrågan och det nya fartyget innebär en rejäl ökning av kapaciteten på linjen.

Gods- och lastbilstrafiken mellan Ystad och Świnoujście har ökat så mycket att Polferries nu sätter in det nya fartyget M/S Cracovia på linjen. För två år sedan ökades kapaciteten med M/S Mazovia och på grund av den stora efterfrågan sätter rederiet nu in också M/S Cracovia som i första hand ersätter det mindre fartyget M/S Baltivia.

M/S Cracovia går i dag i Svarta Havet under namnet M/S Drujba men byter namn när Polferries tar över fartyget den 16 maj. Fartyget byggdes år 2002 i Spanien och har plats för 64 bilar, 124 lastbilar och 650 passagerare. M/S Cracovia förväntas börja gå på linjen Ystad-Świnoujście i slutet av juni 2017. (Ystad hamn 6 april 17)

Morawiecki: Exporten till USA kommer att öka kraftigt

Publicerat 2017-04-06

Finans- och vice premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: flickr.

Polens export till USA kommer att öka avsevärt i år, kanske rentav med över 10 %. Det säger finansminister Mateusz Morawiecki efter ett tredagars besök i New York. Morawiecki har träffat handelsminister Wilbur Ross, energiminister Rick Perry och en av president Trumps rådgivare i handelsfrågor samt en rad tänkbara investerare.

De har uttryckt ett mycket stort intresse för att öka handeln mellan våra två länder, säger Morawiecki. Det handlar om fjäderfä och äpplen men också om högförädlade varor som motorer, delar till flygmotorer och bilmotorer.

Finansministern har också haft ett tjugotal möten med amerikanska investerare, möten som avlöpt mycket väl.

Det var avancerade samtal, men de är sekretessbelagda och därför kan jag inte säga något om dem, säger han. Amerikanska företag ser att det går framåt i den polska ekonomin, och de ser de infrastruktursatsningar som ligger framför oss. Flera företag överväger nu att placera fabriker i Polen. Vi har rekordlåg arbetslöshet och Polen är ett av de länder i Europa som har starkast tillväxt, och det är mycket intressant för investerarna.

Han nämner också att han samtalat med personer som investerar i statsobligationer, även de har gått mycket bra.

Jag är övertygad om att samtalen i New York kommer att bidra till att det växer fram nya jobb i Polen, säger Morawiecki, som också är utvecklingsminister och vice premiärminister. Det kommer nya jobb, bra jobb, högre betalda jobb som dataingenjörer, men också industrijobb.

I gengäld väntas Polen bland annat importera gas från USA.

Det är en viktig fråga för oss, säger ministern, vi blir inte så beroende av Gazprom, som är vår största leverantör. Med vår anläggning för flytande naturgas i Świnoujście och gasledningarna genom Polen blir vi mindre känsliga för ryska försök till utpressning när det gäller gasleveranser. (Rzeczpospolita 4 april 17)

Så krossades gettoupproret

Publicerat 2017-04-06

Es gibt kein jüdischen Wohnbezirk in Warschau mehr! (Det finns inget judiskt bostadsområde i Warszawa längre). Det är den belåtna titeln på SS-generalen Jürgen Stroops rapport till SS-ledaren Heinrich Himmler 1943.

Rapporten har översatts av Henrik Lindberg på Försvarsmakten och getts ut på Vaktel Förlag med titeln SS-Brigadeführer Jürgen Stroops rapport till Himmler 1943 ” Det tidigare judiska ghettot i Warszawa finns inte längre!” Redaktörerna Martin Månsson, Simon Olsson och Artur Szulc inleder med en kommenterande resumé av vad som ledde fram till andra världskriget.

Först i rapporten finns en lista över tyska soldater som sårats och dött för ”Führern och fosterlandet i striderna under förintandet av judar och banditer i Warszawas tidigare ghetto”. Jämfört med de 7 000 gettoinvånare som dog är de stupade soldaterna få.

Läs vidare >>

Krigsmuseer i Gdańsk får slås ihop

Publicerat 2017-04-06

Museet för andra världskriget i Gdańsk.
Bild från museets hemsida.

Nu är det fritt fram för kulturminister Piotr Gliński att slå ihop det nyöppnade Museet för Andra Världskriget i centrala Gdańsk med det mer obetydliga Westerplattemuseet vid hamninloppet.

Avgörandet fälldes av Högsta Förvaltningsdomstolen, NSA, som på onsdagen kom fram till att en sammanslagning går för sig.

Museet för Andra Världskriget invigdes nyligen efter flera års förberedelser. Avsikten har varit att visa polackernas erfarenheter av kriget i ett europeiskt och globalt sammanhang, så att man lättare kan förstå dels det som var speciellt för Polen och dels det som hände i andra länder. Museet ligger centralt i Gdańsk, inte långt från Posthuset där en av krigets första sammandrabbningar ägde rum.

Kulturminister Piotr Gliński föreslog förra året att museet skulle slås samman med det museum som ligger ute på Westerplatte, där de första skotten i andra världskriget avlossades den 1 september 1939.

Gliński anser utställningarna i stället ska visa kriget ur polsk synvinkel och framhäva krigets positiva sidor, som patriotism, formandet och stärkandet av karaktärer och åskådningar eller motståndets påhittighet. Utställningarna bör fokusera mer på polackernas kamp mot nazistiska och sovjetiska trupper under andra världskriget.

Museiledningen, som arbetat tillsammans med kända historiker som Timothy Snyder och Norman Davies, menar att man inte kan förklara Polens historia utan att sätta den i sitt sammanhang.

Av regeringen inkallade experter förklarade förra året att utställningarna inte förklarar tillräckligt tydligt att polackerna är patrioter och katoliker, och att det därför är svårare för besökarna att förstå polackernas särart.

Experterna bedömde också utställningen som vänster-liberal och pseudo-universell. (Rzeczpospolita, TVN, wpolityce, NPR m.fl. 5 april 17)

Styrräntan ligger kvar på 1,5 %

Publicerat 2017-04-06

Centralbanken beslöt på att låta styrräntan ligga kvar på 1,5 %. Beslutet var väntat. Räntan har legat på samma nivå i över två år. (Warsaw Voice 6 april 17)

Waszczykowski: EU kan inte straffa oss för nej till flyktingar

Publicerat 2017-04-05

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Det är inte möjligt att straffa Polen för att vi inte tar emot migranter. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski med anledning av en artikel i brittiska The Times, där en diplomat hävdar att Polen och Ungern ska tvingas välja mellan att acceptera EUs flyktingkvot eller att lämna EU. Det ska enligt diplomaten också kunna bli ekonomiska konsekvenser – d.v.s. sänkta bidrag från EUs strukturfonder.

Bidragen till Polen är ett sätt att jämna ut skillnaderna mellan medlemsstaterna, säger Waszczykowski, och det finns ingen koppling mellan strukturfonderna och migrationspolitiken.

För övrigt är migranterna och de asylsökande inte bara från Mellanöstern och Afrika, och Polen har gett jobb och uppehållstillstånd åt nästan 1,3 miljoner ukrainare förra året, säger utrikesministern. Därmed är det slut på den diskussionen.

2015 tvingades den dåvarande polska regeringen att acceptera att polackerna fram till 2017 skulle ta emot runt 6 000 asylsökande från flyktinglägren vid Medelhavet, men inga flyktingar har än så länge fått komma.

Vid ett besök i Warszawa i slutet av mars sade EUs flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos att EU har verktyg, medel och makt att tvinga medlemsländerna att ta emot sina flyktingkvoter. Högskoleminister Jarosław Gowin gick genast ut och svarade att Polen inte accepterar EUs kvotsystem och att EU tydligen inte har märkt det. (Polskie Radio och wB 5 april 17)

Polen överklagar sänkta utsläppsgränser

Publicerat 2017-04-05

Smogen ligger tät över Warszawa och hela landet.
Foto: Gunilla Lindberg.

Polen överklagar EUs nya utsläppsgränser, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Det handlar både om hur reglerna ska genomföras och fördelningen av utsläpp mellan länderna, säger en polsk diplomatisk källa till PAP. Reglerna följer inte principerna om lojalt samarbete, öppenhet och proportionalitet.

I december sänkte EU gränserna för utsläpp av svaveldioxid, kväveoxider och partiklar från kraftverk, bilar och hushåll. Detta drabbar Polen hårt eftersom landet är beroende av sitt kol för att producera el.

De nya gränserna skulle kosta hela EU cirka 2 miljarder euro per år från 2020, och en fjärdedel av det beloppet – 500 miljoner euro – skulle falla på Polen, skriver PAP.

Medan de flesta andra länder av miljöskäl försöker minska ner på användningen av kol lovade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i stället inför valet i oktober 2015 att investera i den krisdrabbade gruvbranschen. En rejäl omstrukturering av de statliga gruvorna året före valet innebar att gruvområdet i premiärminister Beata Szydłos hemregion Katowice drabbades av stor arbetslöshet. Kolet är också den energiform som är billigast i Polen, eftersom det finns stora koltillgångar i de sydvästra delarna av landet.

Samtidigt har många stora polska städer, särskilt Warszawa och Kraków, drabbats svårt av den farliga smogen. Gränsvärdena för luftföroreningar överskrids ofta och mycket. (Polskie Radio och wB 5 april 17)

Allt färre tror att Smolenskplanet sprängdes i luften

Publicerat 2017-04-05

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Polackerna är alltmer övertygade om att flygolyckan vid Smolensk, där president Lech Kaczynski och 95 andra omkom, var en olycka och inte ett politiskt attentat. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Ibris.

Drygt hälften av de tillfrågade, 51,4 %, utgår ifrån det var en olycka, vilket är fem procentenheter mer än för två år sedan. 14 % tror alltjämt att katastrofen berodde på sabotage – en minskning med 1,5 %.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har från början hävdat att olyckan berodde på ett attentat som iscensatts av Ryssland, och att dåvarande regeringschefen Donald Tusk hjälpt till att sopa undan spåren. PiS hävdar också att Tusks administration slarvat med förberedelserna för presidentens resa, vilket också bör falla tillbaka på Tusk, som idag är ordförande i Europeiska rådet.

Men även bland PiS egna anhängare minskar nu antalet människor som tror på attentatsteorin. De flesta vet inte vad de ska tro eller har ingen åsikt.

Regeringspartiets egen haveriutredning avskrev på måndagen sabotageteorin. Fyra stora internationella kriminaltekniska laboratorier har undersökt prover från offrens kroppar men inte hittat några spår av sprängämnen. Däremot stöder utredningen tanken på att de ryska flygledarna inte gett den polska besättningen korrekt information, vilket även den ursprungliga haverikommissionen från 2010 kom fram till. Ryssland, som anser att ansvaret för flygolyckan ligger helt på flygplanets besättning har avvisat polska åklagares begäran om att få förhöra trafikledarna. (Warsaw Voice och wB 5 april 17)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner