Polferries bygger nya färjor för Ystadtrafiken

Publicerat 2016-08-27
M/s Mazovia. Foto: Polferries.

Polferries m/s Mazovia. Foto: Polferries.

Färjerederiet Polferries planerar nu att utöka sin flotta med två ro-paxfartyg, färjor där passagerar- och lastkapaciteten kan anpassas efter efterfrågan.

Samtidigt bygger hamnarna i Ystad och Świnoujście nya färjelägen.

Polferries nya färjor, 228 meter långa med 3 500 filmeters lastkapacitet för trafiken mellan Ystad och Świnoujście, beräknas öka kapaciteten med mer än 30 % under 2019. (Sjöfartstidningen 22 aug 16)

Gronkiewicz-Waltz sparkar anställda för misstag

Publicerat 2016-08-26
Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Tre tjänstemän på Stadshuset får sparken på grund av det som hänt i samband med återlämnandet av tomten Chmielna 70 i Warszawa. Det sade borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz till nyhetsbyrån PAP på fredagen.

De som arbetade med ärendet tog inte hänsyn till alla faktorer, och därmed missledde de alla, inklusive mig, sade Gronkiewicz-Waltz.

Nu återstår att se om borgmästarens snabba agerande blidkar kritiken mot henne själv. Framträdande representanter för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) var snabbt ute och krävde hennes avgång.

Det handlar om de drygt 20 000 fastigheter som kommunistregimen efter andra världskriget lade beslag på i samband med uppbyggnaden av det sönderbombade Warszawa. Efter 1989 har de forna ägarna eller deras efterlevande haft möjlighet att begära tillbaka egendom om de kunnat bevisa att den tillhört dem före kriget.

På onsdagen avslöjades att den exklusiva tomten Chmielna 70 i stadens centrum återlämnats till en advokat med hjälp av en tidigare anställd på Stadshuset – en anställd som advokaten har egna affärsförbindelser med. Tomten värderas till 160 miljoner złoty (runt 378 miljoner svenska kronor).

Den egentliga ägaren ska vara en person som bor i Danmark, men kommunistregimen betalade i samband med konfiskeringen av marken en symbolisk ersättning bland annat till ägare som bosatt sig i Danmark.

PiS har flera gånger försökt störta Hanna Gronkiewicz-Waltz, som tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Om regeringspartiet nu driver igenom en misstroendeomröstning och hon inte klarar den kan hon ersättas med en kommissionär ur PiS egna led, som tar över den prestigefyllda posten som huvudstadens borgmästare fram till valet 2018. (Warsaw Business Journal och wB 26 aug 16)

Hastigt möte om rysk försvarsövning

Publicerat 2016-08-25

Sedan det ryska försvarsdepartementet på torsdagen meddelat att krigsmakten nu håller en storskalig övning i områden som gränsar till Baltikum och Ukraina, kallade försvarsminister Antoni Macierewicz genast till ett möte med cheferna för de polska försvarsgrenarna, inklusive chefen för det militära kontraspionaget och den militära underrättelsetjänsten.

Den oväntade övningen, som beordrades av president Putin, inleddes klockan 7 på morgonen och håller på augusti ut.

Polens militärattaché i Moskva har bjudits in till ett möte med det ryska försvarsdepartementet, sade Bartłomiej Misiewicz till nyhetsbyrån PAP. (Polskie Radio 25 aug 16)

Religionsfriheten i Polen bedöms i amerikansk rapport

Publicerat 2016-08-25

Den amerikanska Byrån för mänskliga rättigheter har upprättat en rapport om religionsfriheten i världen under 2015, och en del av rapporten handlar om Polen.

Rapporten inleder med en noggrann genomgång av det rättsliga läget – att grundlagen stadgar religionsfrihet och att alla ska ha samma rättigheter oavsett religion – och tar sedan upp några tendenser.

Det handlar både om återlämnandet av egendom som konfiskerades under och efter andra världskriget, om olika yttringar av antisemitism och antiislamism som dyker upp på olika håll i det polska samhället – i politiken, i skolan, inom idrotten o.s.v.

Läs vidare >>

 

Nionde dödsfallet i gruvbranschen i år

Publicerat 2016-08-25
Bielszowice –gruvan i Ruda Śląska. Foto: wikipedia.

Bielszowice-gruvan i Ruda Śląska. Foto: wikipedia.

En gruvarbetare omkom och flera skadades vid ett underjordiskt skalv i Ruda Śląska väster om Katowice på torsdagen. Det var den sjätte dödsolyckan i polska kolgruvor bara i år, och den nionde i gruvindustrin. Alla de skadade var anställda av en underentreprenör, rapporterar polska medier.

Skalvet uppmätte 2,5 på Richterskalan. (Polskie Radio 25 aug 16)

Skådespelaren Basia Frydman död

Publicerat 2016-08-25
Basia Frydman. Foto: Facebook.

Basia Frydman.
Foto: Facebook.

Skådespelaren Basia Frydman avled på söndagen, 70 år gammal.

Hon föddes 1946 i Świebodzin, tio mil väster om Poznań och kom till Uppsala vid två års ålder tillsammans med sin familj. Redan som barn läste hon dikter på jiddisch för judiska församlingen och spelade barn- och studentteater.

Efter examen på Teaterhögskolan fick Basia Frydman anställning vid Stockholms Stadsteater. 1977-78 arbetade hon på Skånska Teatern i Landskrona men återvände sedan till Stockholm där hon först var på Pistolteatern och sedan på stadsteatern igen. Från 1982 tillhörde hon den fasta ensemblen på Dramaten, som hon lämnade för tre år sedan. Därefter arbetade hon som frilans.

1991 grundade Basia Frydman Judiska teatern tillsammans med Tomas Laustiola och Pierre Fränckel.

Basia Frydman har medverkat i en rad filmer, där hon ofta fick spela invandrarkvinna. Hon nominerades till en Guldbagge för sin roll som mamman i filmen Kådisbellan 1994. Som Syster Yster i Staffan Westerbergs TV-program på 1980-talet blev hon bekant med den tidens yngsta generation. Hon medverkade också i många dramatiska produktioner i Sveriges Radio.

Frydman har gjort flera kabaréer med sånger på jiddisch och romani och gett ut två cd-skivor med sånger på framför allt jiddisch. (Sveriges Radio och wB 25 aug 16)

Flyglöjtnant efterlyst för spioneri

Publicerat 2016-08-24

Militärpolisen utfärdade på tisdagen en arresteringsorder för reservlöjtnant Piotr Capała, som misstänks ha erbjudit sig att spionera för främmande makt, uppger nyhetsbyrån PAP. Capała har tidigare varit stationerad på Första lufttransportbasen i Warszawa.

Varken åklagaren eller militärpolisen vill lämna några uppgifter om vad han misstänks för, vilken främmande makt det handlar om o.s.v. Det är alltså inte klart om det är samme flygvapenofficer som förra året misstänktes för spioneri, men uppgifterna tycks stämma överens. I så fall ska spionen enligt tidningen Gazeta Wyborcza ha arbetat åt den ryska underrättelsetjänsten. (Polskie Radio 23 aug 16)

Rio-medaljör säljer medalj för att hjälpa sjuk pojke

Publicerat 2016-08-24
Diskuskastaren Piotr Małachowski. Foto: Stanisław Godula.

Diskuskastaren Piotr Małachowski.
Foto: Stanisław Godula.

Piotr Małachowski som tog hem silvret i diskus i Rio 2016 har sålt sin medalj för att samla in pengar till en sjuk pojke.

De som ropade in medaljen var den avlidne miljardären Jan Kulczyks arvingar, Dominika och Sebastian.

De vill köpa min medalj för ett belopp som gör att vi når vårt mål, och det var det jag önskade mest av allt, skriver Małachowski på sociala medier.

Pojkens mamma hade skrivit till diskuskastaren och bett om hjälp till sin son som har ögoncancer och behöver opereras utomlands. Operationen kostar runt 483 000 złoty (1,14 miljoner svenska kronor), vilket syskonen Kulczyk betalade. (Polskie Radio 24 aug 16)

Mutaffär vänds mot Warszawas borgmästare

Publicerat 2016-08-24
Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

En skandal är under uppsegling i Warszawa som kan komma att kosta borgmästaren Hanna Gronkiewicz-Waltz jobbet.

Läs vidare >>

Kulturministern väljer film

Publicerat 2016-08-23
Historia Roja – filmen om en av de fördömda soldaterna.

Historia Roja – filmen om en av de fördömda soldaterna.

Förberedelserna inför den 41 filmfestivalen i Gdynia är i full gång och bryter ut inom mindre än en månad. Men kulturminister Piotr Gliński har upptäckt att hans favoritfilm, Historia Roja (Historien om Rój) av Jerzy Zalewski inte finns med bland de tävlande bidragen.

Läs vidare >>

Polen vill känna Erdogan på pulsen

Publicerat 2016-08-23
Utrikesminister Witold Waszczykowski. Bild wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Bild wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski reser om ett par dagar till Turkiet för att ta reda på om den turkiska regeringen tänker ändra sin utrikespolitik efter kuppförsöket i mitten av juli.

Jag vill veta vad den turkiska regeringen tänker idag om relationerna till EU och Nato, säger Waszczykowski till Polskie Radio. För oss är det mycket viktigt att veta om Turkiet håller fast vid de beslut som fattades på toppmötet i juli. Frågan år också hur Turkiets relationer med Ryssland är – det är ett faktum att presidenterna Erdogan och Putin står varandra närmare idag. Vad innebär det att Ryssland nu samarbetar med Iran?

Turkiet fortsätter vara en pålitlig medlem av Nato och uppfyller alla sina åtaganden, säger utrikesministern. Vi ser inga avvikelser från Natos politik vad Ankara beträffar. Men under resan vill jag förstås få bekräftat att politiken håller sig inom Natos ramverk. (Polskie Radio 23 aug 16)

Ung fotbollsspelare mördad i Katowice

Publicerat 2016-08-23

I helgen knivhöggs den 19-årige fotbollsspelaren Dominik Koszowski till döds på järnvägsstationen i Katowice. Även hans far knivhöggs, men inte livshotande.

Angriparna tillhör troligen en grupp fotbollshuliganer, men de tycks ha stött på Koszowski av en slump, säger polisen som nu granskar övervakningsfilmer från området.

Tre män i 20-årsåldern har gripits för förhör. (Dziennik Zachodni 22 aug 16)

PiS-parlamentariker kritisk mot regeringen

Publicerat 2016-08-23
EU-parlamentarikern Kazimierz Ujazdowski. Foto: Ujazdowski.pl

EU-parlamentarikern Kazimierz Ujazdowski. Foto: Ujazdowski.pl

En av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) egna medlemmar ifrågasätter nu regeringens agerande i konflikten med Konstitutionsdomstolen. Det är EU-parlamentarikern Kazimierz Ujazdowski, som hoppas att president Andrzej Duda ska ta initiativ till en lösning.

En stark och oberoende konstitutionsdomstol är nödvändig för Polen som en demokratisk rättsstat, och åtalet mot domstolens ordförande Andrzej Rzepliński bara förvärrar konflikten, säger Ujazdowski till TVN.

Uttalandet har väckt missnöje i partiledningen.

Det är hans personliga åsikt, säger Beata Mazurek, talesperson för PiS.

Regeringens talesperson Rafał Bochenek håller med och påpekar att allt ser annorlunda ut ur EU-perspektiv, och att partikamraten Ujazdowski borde vara bättre rotad i den polska politiken.

Hans uttalande stöds inte av någon lag, och vi arbetar enligt polsk lag, säger Bochenek. Rzepliński däremot bryter mot lagen och står i vägen för lagstiftningen. (TVN och Newsweek Polska 23/24 aug 16)

PZU förhandlar om att köpa Pekao

Publicerat 2016-08-23

Det stora polska försäkringsbolaget PZU diskuterar nu möjligheten att överta italienska Unicredits aktier i den polska banken Pekao, skriver tidningen Affärsvärlden.

PZUs vd Michał Krupiński bekräftar att förhandlingar pågår men anser att det är för tidigt att kommentera.

Krupiński har i sommar sagt att PZU skulle undersöka ett eventuellt förvärv av bankerna Raffeisens och Pekaos tillgångar, inte minst som utländska banker talat om att sälja sina polska tillgångar med anledning av den nya bankskatten.

En stor del av den polska banksektorn ägs av utländska investerare, och två av regeringens biträdande premiärministrar, utvecklingsminister Mateusz Morawiecki och högskoleminister Jarosław Gowin, har i sommar talat om att regeringen gärna vill återföra delar av banksektorn i polska ägarhänder.

Både PZUs och Pekaos aktier sjönk på förmiddagen på Warszawa-börsen. (Warsaw Voice, Affärsvärlden och wB 23 aug 16)

Lägre tillväxt men budgetunderskottet hålls under 3 %

Publicerat 2016-08-23

Budgetunderskottet ökar nästa år, men håller sig fortfarande under de 3 % som är EUs gräns, skriver finansdepartementet i ett pressmeddelande. Tillväxten justeras ner till 3,4 % för 2016 och 3,6 % för 2017.

Höjda momsintäkter och mer effektiv skatteindrivning beräknas öka intäkterna med 10 miljarder złoty. Andra större inkomstkällor är den nya skatten på bankers och försäkringsbolags tillgångar och den nya skatten på stormarknader som införts under året och som ger full utdelning nästa år.

Utgifterna ökar kraftigt – i första hand handlar det om det nya stora flerbarnsbidraget, men också den kommande sänkningen av pensionsåldern, ökad hjälp åt handikappade, ökade anslag till försvaret och infrastrukturen, större grundavdrag för alla i deklarationen, fria läkemedel för pensionärer över 75 år och ökat stöd till lantbruket innebär höga kostnader för regeringen. (Warsaw Voice 23 aug 16)

Gamla byar bra miljö för hotade fåglar

Publicerat 2016-08-23
Gammal polsk by. Foto: D. Świtała.

Gammal polsk by. Foto: D. Świtała.

Genom att bevara gamla gårdar och hitta kreativa sätt att bygga nya hus kan vi motverka de senaste decenniernas drastiska nedgången bland jordbruksfåglar i Europa. Svenska och polska forskare har tillsammans studerat artrikedomen vid äldre bebyggelse och vid hus som byggts efter 1989. De äldre miljöerna hyste många fler fåglar – både räknat i arter och antal.

Läs vidare >>

Färre barn börjar skolan efter höjning av skolåldern

Publicerat 2016-08-22

Betydligt färre barn än tidigare börjar i skolan i höst, bara runt 200 000 säger skolminister Anna Zalewska.

I december förra året beslöt det PiS-dominerade parlamentet att polska barn nu ska börja skolan vid 7 års ålder i stället för vid 6 år, som det förra parlamentet beslutat.

Skolåret inleds den 1 september och avslutas den 23 juni, säger skolministern.

Antalet polska barn som börjar skolan i Litauen ökar däremot med 30 barn till 1100. (Polskie Radio 22 aug 16)

Polska knep silvret i mountainbike

Publicerat 2016-08-22
Silvermedaljören Maja Włoszoczowska. Foto: Stanisław Godula.

Silvermedaljören Maja Włoszczowska.
Foto: Stanisław Godula.

Polen har fått ytterligare en OS-medalj, rapporterar vår sportvän Stanisław Godula. Svenska Jenny Rissveds tog visserligen guld i mountainbike, men i hälarna hade hon polska Maja Włoszczowska.

Włoszczowska är en rutinerad idrottare med många medaljer på meritlistan, bland dem två OS-guld, 7 VM-silver och 3 VM-brons.

Här hyllas hon för sina framgångar på Teatr Polski 2009. Foto: Stanisław Godula. (22 aug 16)

– MC-tur till Katyń ska vara lektion i patriotism

Publicerat 2016-08-21
Ingången till den polska krigskyrkogården i Katyn. Foto: wikipedia

Ingången till den polska krigskyrkogården i Katyn.
Foto: wikipedia.

– Detta är en lektion i patriotism, vi vill undervisa den kommande generationen, säger Dariusz Stańczyk, präst i det Internationella Katyńrallyt. Rallyt, som i år arrangeras för 16-de gången, inleddes på lördagen med nationalsången vid den Okände soldatens grav i Warszawa. Motorcyklisterna gör en tur genom Ukraina, Ryssland, Vitryssland och Litauen för att besöka de platser som har anknytning till Katyńmassakern 1940. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Katyńmassakern är ännu ett öppet sår i det polska medvetandet. Runt 20 000 polska krigsfångar, huvudsakligen reservofficerare med civil bakgrund, fördes samman i olika läger i västra Ryssland, och avrättades av sovjetiska säkerhetstrupper under våren 1940. När massgravarna något år senare upptäcktes skyllde Sovjet på nazisterna, vilket uppenbarligen var fel eftersom tyska trupper inte befunnit sig i området den aktuella tiden. De allierade ville inte stöta sig med Stalin så länge inte Hitler var besegrad, och inga särskilda åtgärder vidtogs för att fastställa vilka förövarna var.

Efter andra världskriget upprättades i Polen en kommunistisk regering som inte heller ville stöta sig med det mäktiga broderfolket i öster. Katyńoffrens familjer fick i praktiken inte försöka ta reda på vad som hade hänt med de anhöriga. Efter kommunismens fall 1989 har Ryssland erkänt sin skuld, men ämnet är fortfarande mycket laddat.

Det var för att delta i en minnesceremoni till offrens minne som dåvarande presidenten Lech Kaczyński reste iväg den 10 april 2010 – en resa som slutade i katastrof. Planet störtade i dimman utanför Smolensk och alla 96 ombord omkom. Smolenskkraschen har i sin tur blivit ett nytt trauma för polackerna, och framstående företrädare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att presidentplanet rentav sprängdes i luften. (Polskie Radio och wB 20 aug 16)

Polackerna vill att KDs utslag ska publiceras

Publicerat 2016-08-21
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

Hela 70 % av polackerna vill att Konstitutionsdomstolens utslag ska publiceras och därmed göras giltigt. Det visar en färsk undersökning från opinionsmätningsinstitutet Ibris som publiceras i tidningen Rzeczpospolita. Bara 15 % anser att regeringen inte behöver offentliggöra domslutet, och lika många har inte tagit ställning.

Konflikten handlar om den nya lag som reglerar domstolens arbetssätt och sammansättning. Domstolen har slagit fast att delar av den strider mot konstitutionen. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att domstolen ska lyda de lagar som antagits av parlamentet.

En stor majoritet av väljarna tycker alltså att regeringen gör fel som inte publicerar det av PiS så förhatliga utslaget.

Läs vidare >>

IPN vill ha svensk-polack utlämnad för kommunistiska brott

Publicerat 2016-08-20
Tadeusz Płużański historiker. Foto: Jarosław Roland Kruk.

Tadeusz Płużański historiker. Foto: Jarosław Roland Kruk.

Sverige måste äntligen lämna ut Stefan Michnik, f.d. domare i det kommunistiska Polen. Det säger historikern Tadeusz Płużański, som skrivit åtskilliga böcker om kommunismens brott.

Stefan Michnik, född 1929, var som militärdomare i början av 1950-talet inblandad i flera politiska rättegångar, där de åtalade dömdes till döden. Efter marshändelserna 1968, som slogs ner med sedvanlig brutalitet, drog regimen igång en antisemitisk kampanj som ledde till att många judar flydde landet. Michnik hoppade av i den vevan, flydde till Sverige och är numera svensk medborgare. På 1970-talet stödde han den demokratiska oppositionen i Polen, arbetade med Radio Free Europe och under pseudonymen Karol Szwedowicz skrev han artiklar om Pragvåren 1968 i exiltidskriften Kultura som gavs ut i Paris.

Polen har redan flera gånger tidigare velat få honom utlämnad, och Michnik, idag 87 år, har till svenska medier sagt att han uppfattar försöken att få honom till Polen som ett sätt att komma år brodern Adam Michnik, som var en av ledarna för den demokratiska oppositionen.

Jarosław Szarek, den nye chefen för IPN (Nationella Minnesinstitutet), vill nu göra ett nytt försök att få Michnik inför polsk domstol.

Det självständiga Polens rättsväsende måste nu föra det här ärendet till ett slut, säger Płużański. Stefan Michnik är en brottsling med blod på händerna. Kommande generationer måste få en varning om att den som begår ett brott också ska få sitt straff, säger Płużański. (Polskie Radio och wB 19 aug 16)

Klar ledning för PiS

Publicerat 2016-08-19

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) behåller sin ledning i opinionen, visar en färsk undersökning från TNS Polska. Hela 36 % skulle rösta på PiS om det vore val idag.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få hälften av det – 18 %, och det liberala Moderna (Nowoczesna), som nu på allvar tappar väljare, landar på 8 %.

Populistiska Kukiz’15 fick 9 % och PSL (Bondeförbundet) 5 %.

Vänstern fortsätter sin kräftgång – Vänsteralliansen (SLD) fick 3 % och de friska uppstickarna Tillsammans (Razem) fick inte en enda procent. Under 5 %-spärren hamnade också extremistiska KORWiN med 3 % och Din Rörelse 1 %.

Det är uppenbart att PiS politik uppskattas av väljarna, det generösa flerbarnsbidraget, pensionsåldern som ska sänkas osv. Lika uppenbart är att konflikten om Konstitutionsdomstolen och striden om TVP inte engagerar folkets breda lager. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński tycks lugnt kunna fortsätta på den inslagna banan, åtminstone några månader till. Om ett par månader vill EU-kommissionen visserligen se att den omstridda lagen om Konstitutionsdomstolen är grundlagsenligt utformad. Men EU kommer att ha mycket att göra med förberedelserna inför Storbritanniens utträde ur unionen, och president Obama, som på Natos toppmöte i juli var påtagligt kritisk mot president Andrzej Duda, är helt upptagen av det amerikanska presidentvalet. (TVN 18 aug 16)

Brottslighet noteras på internetkarta

Publicerat 2016-08-18
Kartan ligger på internet och visar anmälda brott i Polen. Uppgifterna kommer från både polis och privatpersoner.

Kartan ligger på internet och visar anmälda brott i Polen just nu. Uppgifterna kommer från både polis och privatpersoner.

I september upprättas en karta över brottsligheten i Polen som såväl polis som privatpersoner ska lämna uppgifter till. Kartan ska hjälpa polisen att fördela sina resurser på bästa sätt och visa var det behövs nya polisstationer.

En pilotversion av brottslighetskartan har testats i tre polisdistrikt under året och den har visat sig fungera bra, säger biträdande inrikesminister Jarosław Zieliński. Runt 6 000 brott har lagts in, och 35 000 personer har varit inne och tittat på kartan, som ligger på internet.

Det mesta som rapporterats har varit droganvändning, fortkörning, felparkering och alkoholförtäring på förbjuden plats. (Polskie Radio 18 aug 16)

Utvecklingen kan följas här >>

KDs ordförande utreds för maktmissbruk

Publicerat 2016-08-18
Konstitutionsdomstolens ordförande Andrzej Rzepliński har fått oväntat besök. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Konstitutionsdomstolens ordförande Andrzej Rzepliński utreds för maktmissbruk. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Konstitutionsdomstolens ordförande Andrzej Rzepliński utreds nu av åklagaren i Katowice. Misstankarna gäller tjänstefel eller maktmissbruk. Det handlar om beslutet att inte acceptera de tre domare som det nuvarande parlamentet utsåg efter att ha avvisat de tre som utsågs av det förra parlamentet.

Utredningen är ett sorgligt försök att ingripa mot rättsväsendets självständighet och oberoende, säger Rzepliński.

Läs vidare >>

Zikaviruset finns nu i Polen

Publicerat 2016-08-17

Två personer, som nyligen besökt Sydamerika, har befunnits vara smittade med zika-virus, rapporterar polska medier.

Men symptomen försvinner på ett par veckor, säger Małgorzata Bednarska vid Biokemiska institutet på Warszawas universitet. Det finns läkemedel och de smittade behöver inte isoleras. Viruset smittar via blod och sexuellt umgänge, säger Bednarska. Verkligt farligt är det bara om gravida kvinnor smittas eftersom det kan ge fostret allvarliga skador. (TVN 17 aug 16)

Rätten att återfå beslagtagen egendom begränsas

Publicerat 2016-08-17

ÅR 1945 beslagtog den dåvarande kommunistregimen i Polen mellan 20 000 och 24 000 privata fastigheter i Warszawa, i praktiken utan att ägarna fick någon ersättning. Efter kommunismens fall 1989 har det varit möjligt att ansöka om att få tillbaka konfiskerad egendom, vilket ibland förorsakat kommunen problem.

Men nu träder en nu lag i kraft, som ger myndigheterna rätt att vägra lämna tillbaka mark som används för offentliga ändamål, som till exempel skolor. Krav på att få tillbaka byggnader som förstördes till mer än 66 % under andra världskriget ska kommunen också kunna avvisa.

Lagen antogs av det förra parlamentet men skickades av dåvarande presidenten Bronisław Komorowski till Konstitutionsdomstolen för utlåtande. Domstolen har slagit fast att lagen är förenlig med författningen, och nu har den undertecknats av president Andrzej Duda.

Sedan 2003 har Warszawa återlämnat nästan 2 500 fastigheter till tidigare ägare eller deras efterlevande, och lika många har lämnat in ansökningar om att få tillbaka sin egendom. (Polskie Radio 17 aug 16)

”Polska dödsläger” kan ge tre års fängelse

Publicerat 2016-08-17

Idag har regeringen tagit ett viktigt steg mot ett rättsligt verktyg för att kunna försvara den historiska sanningen och Polens goda namn och rykte.

Det sade justitieminister Zbigniew Ziobro på tisdagen, sedan regeringen godkänt ett lagförslag om upp till tre års fängelse för dem som använder uttryck som polska koncentrationsläger eller polska dödsläger när de menar de läger som nazisterna under andra världskriget upprättade i det ockuperade Polen.

Den som uttrycker sig så av okunnighet kan få ett lägre straff som böter, men görs det medvetet ska det bli fängelse, sade Ziobro. I enlighet med EUs regler är det också möjligt att dra förövare inför rätta i andra länder.

Den nya lagen är i enlighet med både grundlagen och rättspraxis, sade Ziobro, och den bekräftar att yttrandefriheten inte är absolut.

Förslaget väntas gå igenom parlamentet utan större diskussioner, och det blir den statliga myndigheten IPN (Nationella Minnesinstitutet) som ska bevaka efterlevnaden av lagen.

Polackerna reagerar kraftigt när utländska medier eller myndighetspersoner talar om polska läger. För tre år sedan använde USAs president Barack Obama just den formuleringen vid en minnesceremoni för den polska exilregeringens kurir Jan Karski, som postumt tilldelats den amerikanska Frihetsmedaljen. Vita Huset bad om ursäkt men i så allmänna ordalag att dåvarande premiärministern Donald Tusk krävde en tydligare formulering.

När man säger polska dödsläger är det som att det inte fanns några nazister, inget tyskt ansvar, ingen Hitler, sade Tusk. (TVN 24 och wB 16 aug 16)

Många osålda hästar på Pride of Poland

Publicerat 2016-08-16
De vackra hästarna springer genom allén på Janów. Foto: Stanisław Godula.

Rashästar på Janów Podlaski. Foto: Stanisław Godula.

Den berömda hästauktionen Pride of Poland – med arabhästar från de polska statliga stuterierna i Michałów i Janów Podlaski – hölls även i år, trots turbulensen i våras då flera dyrbara hästar dog efter att ha fått i sig foder med giftiga substanser. Det var sedan de ordinarie chefsuppfödarna fått sparken och ersatts med ekonomer från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Den tidigare auktionsarrangören hoppade av, och Pride of Poland flyttades till Poznań, där den just nu avslutats. Man hade spekulerat lite i om hästköparna skulle solidarisera sig med de uppskattade, men sparkade, tidigare uppfödarna och därför bojkotta auktionen, men så blev det inte. Köparna kom men priserna blev avsevärt lägre än tidigare.

Ett sto såldes visserligen för 300 000 euro (drygt 3 miljoner svenska kronor) men många hästar blev inte sålda eftersom buden inte kom upp i utropspriset. Förra året gick ett sto för 1,4 miljoner euro (14 miljoner kr) och hela auktionen inbringade 4,6 miljoner euro (46 miljoner kr) mot 1,3 miljoner euro i år. För att ekonomin ska gå runt behövde man få in 2–2,5 miljoner euro.

Vi är nöjda med resultatet, säger Karol Tylenda från Jordbruksfastighetsbyrån (som stuterierna sorterar under). Det är förmodligen oljekrisen och händelserna i våras har påverkat priserna neråt. (Gazeta Wyborcza TVN, TVP, wB m.fl. 15-16 aug 16)

Regeringen publicerar valda delar av KDs utslag

Publicerat 2016-08-16
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

På måndagen trädde den reviderade lagen om Konstitutionsdomstolen (KD) i kraft, och regeringen publicerade ett urval av domstolens utslag – dock inte de från den 9 mars och 11 augusti, där KD slog fast att lagen innehåller punkter som inte är förenliga med konstitutionen.

Till de kontroversiella inslagen hör att premiärministern ska avgöra om utslagen ska publiceras – och därmed träda i kraft, att akuta ärenden inte får gå före mindre akuta ärenden och att de extra domare som utsetts av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) också ska accepteras av domstolen.

Bland de nu publicerade utslagen finns även sådana som blivit liggande sedan tiden före 6 augusti 2015, då president Andrzej Duda tillträdde.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att man nu tillmötesgått såväl EU-kommissionens som Venedigkommissionens önskemål. EU-kommissionen var skeptisk även när den reviderade lagen nyligen antogs, men Venedigkommissionen väntar med sitt omdöme tills man sett hur lagen kommer att hanteras.

Att regeringen nu offentliggör en del av domstolens beslut ska naturligtvis uppfattas som att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) rättat sig efter kraven att följa EUs värderingar, men det är ju uppenbart att domslut som slår fast att lagar inte är förenliga med konstitutionen inte heller ska vinna laga kraft. Regeringen vill inte ha en självständig konstitutionsdomstol och även om man nu tycks ge efter för påtryckningarna är det inte självklart att PiS har gett upp. När domstolen den 11 augusti konstaterade att den reviderade lagen fortfarande delvis bryter mot författningen, sade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński mycket tydligt ifrån att det utslaget absolut inte ska publiceras. (Newsweek Polska och wB 16 aug 16)

Sexuellt våld mer utbrett än man tidigare trott

Publicerat 2016-08-16

Hela 91 % av kvinnorna över 15 år har upplevt någon form av sextrakasserier. Det visar en färsk rapport som stiftelsen Ster gjort om det sexuella våldet i Polen.

Resultatet motsäger tidigare uppgifter om att ca 25 % av polska kvinnor utsatts för sextrakasserier. Den dramatiska ökningen beror på att kvinnorna förr tillfrågades om allmänna erfarenheter av övergrepp.

Den nya rapporten bygger på frågor om situationer som tidigare inte ansetts vara regelrätta övergrepp: oanständiga förslag, skämt eller kommentarer om kvinnans kropp, blottning. Frågorna har också gällt våldtäkt och andra oönskade sexuella närmanden som kyssar, tafsande etc.

Läs vidare >>

Polska medaljer i Rio

Publicerat 2016-08-16
Anita Włodarczyk, slägga, Piotr Małachowski, diskus och Tomasz Majewski, kula. Foto: Stanisław Godula

Anita Włodarczyk, slägga, Piotr Małachowski, diskus och Tomasz Majewski, kula. Foto: Stanisław Godula 2o12.

Polackerna gläds nu åt landets två OS-medaljer – det är Anita Włodarczyk, som tog guld och satte nytt världsrekord med 82,29 meter i slägga och Piotr Małachowski som tog silver i diskus.

Stanisław Godula är en varm vän av idrott och har tidigare fotograferat de två medaljörerna tillsammans kulstötaren Tomasz Majewski. (wB aug 16)

Kukiz protesterar mot Köttgrytorna+

Publicerat 2016-08-14
Paweł Kukiz, ledare för populistpartiet Kukiz'15.  Foto från Kukiz Faceboksida.

Paweł Kukiz, ledare för populistpartiet Kukiz’15.
Foto från Kukiz Faceboksida.

Om någon trodde att PiS skulle ge upp Köttgrytorna+ så trodde man fel. Det är sant att parlamentarikerna och senatorerna inte får sina löner höjda, men byråkraterna får det – förstås. Det skriver Paweł Kukiz, ledare för den populistiska rörelsen Kukiz’15, på sin Facebooksida.

För knappt en månad sedan lade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) fram ett förslag i parlamentet om att premiärminister, presidenten och hans fru, alla ministrar och parlamentariker skulle få en rejäl löneförhöjning. Förslaget drogs tillbaka – det visade sig att man inte kollat med partiets grå eminens Jarosław Kaczyński, som gjorde tummen ner direkt.

Nu har man i skydd av den relativa stiltjen efter sommarens stora händelser – Natotoppmötet och påvebesöket – i stället genomfört att de anställda på premiärministerns kansli ska få bättre betalt, säger Kukiz. Med Köttgrytorna+ anspelar han på det nya generösa barnbidraget 500+ som trycker hårt på statens finanser. Och de anställda i regeringskansliet har enligt Kukiz samlats kring köttgrytorna.

Kukiz anser också att premiärminister Beata Szydło ska banta regeringen – den måste vara störst i Europa, skriver tidningen Gazeta Prawna. Alla dessa assistenter och sekreterare som ska få flera tusen złoty mer i lön – det blir mycket pengar.

Nu ska man kanske inte glömma att det är svårt att få kompetenta sökande till viktiga tjänster i riket eftersom staten betalar uselt i jämförelse med näringslivet. Regeringstjänstemännens löner fastställdes 1998 och har inte justerats sedan dess. Regeringschefen hade till exempel knappt 39 000 svenska kronor i lön när förslaget om löneökning kom upp. (Gazeta Wyborcza, Gazeta Prawna och wB 12-13 aug 16)

Twittrande präst hotar politiker med rakkniv

Publicerat 2016-08-14
Jacek Międlar som han framträder på twitter.

Jacek Międlar som han framträder på twitter.

En angivare och anhängare av dödande (abort) och islamisering. En gång i tiden använde man rakkniv mot sådana som hon. Så skriver den nationalistiske prästen Jacek Międlar på Twitter om parlamentarikern Joanna Scheuring-Wielgus från Moderna (Nowoczesna). Anledningen var att hon anmält hans främlingsfientliga och nationalistiska predikan i Bialystok tidigare i år.

Międlars utfall upprör jesuitpatern Grzegorz Kramer.

Den här gången kan jag inte tiga. Detta har ingenting med den katolska kyrkan att göra, skriver han.

Tilläggas bör att prästen Międlar tidigare av sina överordnade i kyrkan förbjudits uttala sig offentligt, inklusive i de sociala medierna. Det förbudet har han nu brutit.

Międlar har gjort sig känd för sitt nära samröre med ultranationalistiska organisationer och för att uppmana till hat och främlingsfientlighet i sina predikningar. Utöver förbudet att uttala sig offentligt blev prästen förflyttad till en mindre ort i landet. Men många undrar om det är tillräckligt. Borde inte kyrkan statuera ett exempel och visa sin noll-tolerans genom att utesluta honom ur kyrkan?

Är det överhuvudtaget möjligt att stoppa det hatiska språket i offentlig debatt om kyrkan och makthavarna ser genom fingrarna på sådana angrepp? Är det inte lika med ett tyst medgivande?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Seweryn bästa skådespelare i Locarno

Publicerat 2016-08-14
Skådespelaren och regissören Andrzej Seweryn. Foto: Jarosław Roland Kruk

Skådespelaren och regissören Andrzej Seweryn.
Foto: Jarosław Roland Kruk

Andrzej Seweryn tilldelades vid filmfestivalen i Locarno utmärkelsen Bästa manliga skådespelare för sin roll som den excentriska surrealisten Zdzisław Beksiński i filmen Ostatnia Rodzina (Den sista familjen) av Jan P. Matyszyński.

Seweryn (född 1946) var som student aktiv i motståndet mot kommunistregimen och tillhörde dem som stod under bevakning av säkerhetspolisen. Som skådespelare har han arbetat med regissörer som Andrzej Wajda, Agnieszka Holland och Steven Spielberg.

1980 reste Seweryn till Frankrike och stannade kvar sedan landets kommunistiska regim infört krigstillstånd i december 1981.

Andrzej Seweryn har varit lärare på teaterhögskolor i Frankrike och Polen. 2010 flyttade han tillbaka till Polen och är numera bosatt i Warszawa och chef för Polska Teatern. (Newsweek Polska och wB 13 aug 16)

 

Foto: Jarosław Roland Kruk

Waszczykowski: Vi har graverande dokument om Tusk

Publicerat 2016-08-13
Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom. Foto: wikipedia.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

I september offentliggör vi hittills sekretessbelagda dokument som rör dåvarande premiärministern Donald Tusks och dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis besök i Smolensk i april 2010. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski.

Läs vidare >>

TVP skriver avtal med staten

Publicerat 2016-08-13

Från och med i höst ska statliga TVP kampanja för en hälsosammare livsstil med tips om hur man äter och rör sig, rapporterar nyhetsbyrån PAP. Satsningen är följden av ett avtal med hälsodepartementet.

Jag hoppas att det här ska bli slutet på den period där hälsoministerns budskap sällan hörs i public service-medierna och där det har varit svårt att göra sig hörd över allt buller.

Vi vill att de statliga medierna, särskilt TVP, ska vara en plats där polackerna får information om vilken livsstil de bör ha för att bli friskare och därmed lyckligare.

I höstens TVP-tablå finns redan två nya programpunkter, i det ena ska barn uppmuntras att äta mer hälsosamt, i det andra ska unga människor stimuleras att spela fotboll. (Polskie Radio 13 aug 16)

– Sänk EU-bidragen till Polen och Ungern

Publicerat 2016-08-13
Parlamentarikerna Ingeborg Gräßle och Alexander Graf Lamsdorff. Foto: EU-parlamentet och Foto-AG Melle.

Parlamentarikerna Ingeborg Gräßle och Alexander Graf Lamsdorff. Foto: EU-parlamentet och Foto-AG Melle.

Nu kommer signaler om att Polens attityd till EU bör få konsekvenser. Det är två inflytelserika medlemmar i EU-parlamentet som anser att nettomottagare i EU som Polen och Ungern, bör straffas ekonomiskt för sin vägran att respektera EUs värderingar eller principen om flyktingfördelning.

Kristdemokraten Ingeborg Gäßle, chef för budgetkontrollutskottet, och Alexander Graf Lambsdorff, vice ordförande i parlamentet, menar att det ska märkas ekonomiskt för dem som inte följer beslut som antagits i EU.

Lambsdorff uppmanar också den tyska regeringen att ta itu med frågan när EU i höst ser över sin budget.

Tyskland, som är den största nettobidragsgivaren, betalar 14,3 miljarder euro (144,2 miljarder svenska kronor) mer till EU än landet får tillbaka, medan Polen får ut 9,4 miljarder euro (95 miljarder kronor) mer än man betalar in och Ungern får 4,6 miljarder euro (nästan 46,5 miljarder kr). (politico.eu 10 aug 16)

EU: Polska myndigheter bör dra slutsatser av KDs dom

Publicerat 2016-08-13
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

Den reviderade lagen om Konstitutionsdomstolen (KD) fick inte heller den godkänt av domstolen. Lagen är fortfarande delvis oförenlig med grundlagen, konstaterade domstolen i sitt utslag. Ledamöterna är kritiska till att domstolens chef hos premiärministern ska inhämta tillstånd att avkunna ett utslag; att domstolens första underkännande av lagen inte ska publiceras; att alla inkomna fall ska behandlas i strikt kronologisk ordning och kravet att domstolens ordförande ska svära in de tre nya domare som det nuvarande parlamentet beslutat om.

EU-kommissionen uttalar sig nu till förmån för KDs domslut.

Vi erkänner Konstitutionsdomstolens utslag, och det är nu upp till polska myndigheter att vidta ytterligare åtgärder och dra slutsatser av domen, säger Annika Breidhardt, talesperson för EU-kommissionen. Vi upprepar att både EU-kommissionen och Venedigkommissionen rekommenderat att Konstitutionsdomstolens utslag ska publiceras.

Regeringen låter sig emellertid inte påverkas.

Ingenting har förändrats i den här frågan, säger regeringens talesperson Rafał Bochenek. Om kränkningarna av lagen fortsätter är det svårt att tänka sig en förändring. (Polskie Radio 12 aug 16)

Ekonomer: Låg tillväxt är ett slag mot PiS politik

Publicerat 2016-08-13

Ekonomerna protesterar nu mot biträdande utvecklingsminister Jerzy Kwiecińskis optimistiska tolkning av den polska ekonomin.

Tillväxten under andra kvartalet är visserligen lite högre än under första kvartalet, men långt ifrån vad som behövs för att ökningen för hela året ska komma upp i budgeterade 3,8 %, skriver den ekonomiska webbportalen money.pl.

Regeringens budget ansågs från början optimistisk, och fredagens siffror är sämre än väntat. Tillväxten för hela året kan inte komma upp i mer än 3,4 %, menar flera analytiker. Investeringarna har gått ner, så den privata konsumtionen tycks stå för en stor del av den ökning som rapporterats. Effekten av det nya barnbidraget är dock överraskande låg, på hela året kanske det gör 0,2 % – inte 0,5 som regeringen räknat med.

Samtidigt finns det fortfarande medel i EUs fonder som Polen inte har utnyttjat, och det skulle gå att få upp investeringarna genom nya satsningar på infrastrukturen. (money.pl 12 aug 16)

Kaczyńskis Duda

Publicerat 2016-08-12

Kaczynski-Duda

Nästan 60 % av polackerna anser att president Andrzej Duda helt styrs av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det visar en färsk opinionsundersökning från SW Research som presenteras i tidskriften Newsweek Polska. Och ju högre upp man kommer i åldersgrupperna desto fler uppfattar honom som helt beroende av PiS-ledaren. I den yngsta gruppen svarar hälften att Duda styrs av Kaczynski mot två tredjedelar i den äldsta gruppen. De flesta av dem som har högre utbildning och en inkomst över 5 000 złoty uppfattar Kaczyński som den som bestämmer, likaså de flesta av dem som bor i större städer.

Runt 20 % är övertygade om att presidenten fattar sina beslut oberoende av PiS-ledaren – huvudsakligen yngre lågutbildade personer från landsbygden.

Uppgifterna visar att president Duda inte har lyckats under sitt första halvår, säger dr Robert Alberski, statsvetare vid universitetet i Wrocław. Det är särskilt betydelsefullt att så många av de tillfrågade tror att presidenten inte är en oberoende aktör på den politiska scenen. Och efterhand som tiden går kommer det att bli allt svårare att ändra den bilden. (Newsweek Polska 12 aug 16)

Elva EU-länder har inte tagit emot några flyktingar

Publicerat 2016-08-12

Av de 32 europeiska länder som enats om att mellan sig fördela 120 000 flyktingar från Nordafrika och Mellanöstern har elva inte tagit emot en enda. Bland dem återfinns Polen, Storbritannien, Österrike, Danmark och Norge.

Enligt EASO, EUs stödkontor för asylfrågor, skulle Polen ta emot 6 500 flyktingar med början i mars. Men det visade sig omöjligt att matcha flyktingar som ville till Polen med de krav som regeringen ställer på dem som ska få komma.

Som det ser ut nu kommer det inga flyktingar under den närmaste tiden, säger Jakub Dudziak på EASO till tidningen Rzeczpospolita.

Polen har satt upp höga trösklar för invandrare – varje asylsökande genomgår en noggrann utfrågning. Man ska kunna bevisa att man är förföljd i hemlandet, och man bör vara katolik för att kunna integreras snabbare. Man ska också ha en uttalad önskan att komma just till Polen.

Enligt uppgifter från Utlänningsbyrån väntar drygt 4 000 personer på sina asylbeslut, de flesta av dem är ukrainare, tjetjener och tadzjiker, säger Dudziak.

Trots att få får stanna i Polen är kostnaderna för dem som väntar stora och uppgår till 50 miljoner złoty (120 miljoner svenska kronor), skriver Rzeczpospolita.

Det finns också många som försöker ta sig illegalt in i landet, främst från Ukraina.

Enligt Utlänningsbyrån betraktas Polen av många som ett transitland. Nästan 900 flyktingar som sökte asyl vid den polska gränsen förra året ville vidare till andra EU-länder, främst Tyskland och Frankrike. (Rzeczpospolita 11 aug 16)

Bara bröst inför rätta

Publicerat 2016-08-12

Har en restaurangägare rätt att begära att en kvinna ammar sitt barn på toaletten? Den frågan ska nu avgöras av en domstol i Gdańsk.

För två år sedan besökte ett par med en 6-månader gammal flicka en restaurang i Sopot. Kvinnan hann knappt börja knäppa upp blusen förrän en kypare var framme och hänvisade henne till toaletten med barnet eftersom övriga gäster kände sig störda.

Kvinnan stämde restaurangen.

Det är ett precedensfall som kommer att avgöra om kvinnor har rätt att amma sina barn på offentlig plats eller om de ska förpassas till toaletter och andra avskilda ställen.

Det är diskriminering på grund av moderskap, det vill säga kön, säger Krzysztof Śmiszek, chef för den polska antidiskrimineringsstiftelsen. Kvinnan fick inte vara i restaurangen när hon ville amma sitt barn, vilket strider mot antidiskrimineringslagen från 2010.

Antidiskrimineringsstiftelsen driver ärendet för att bilda opinion. Allt oftare händer det att kvinnor med barnvagn inte släpps in i affärer eller på restauranger eller rentav blir utkastade, säger Śmiszek.

Historien har väckt uppmärksamhet och som vanligt går meningarna isär. Många menar att det nu är dags att sluta betrakta amning som något skamligt, som ska utföras inom hemmets fyra väggar. Bara bröst möter polacker på var och varannan reklamskylt och det tycks inte vara något problem.

Andra tycker att amning på offentlig plats är oestetisk och stötande. Restauranger påstås förlora både gäster och affärer. Förre högerpolitikern Marek Migalski jämförde amning med att pissa eller prutta offentligt, vilket väckt stor upprördhet.

Tilläggas kan att det just nu i Kraków pågår en utställning om Jungfru Maria. Ur antropologisk synvinkel ser man Madonnan som en öm moder, ofta ammande, med bara bröst.

I ett land där Maria-kulten är mycket utbredd är denna besatthet av ammande bröst anmärkningsvärd. Och som vanligt handlar det om bristande kunskaper om amningen och en devot prydhet.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Egyptisk mumie utan penis var kvinna

Publicerat 2016-08-12

En egyptisk mumie på Nationalmuseum i Warszawa har vid närmare undersökning visat sig vara en kvinna – inte en manlig präst som man tidigare antagit. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Enligt hieroglyferna på sarkofagen borde mumien tillhöra den egyptiske prästen Hor-Djehuty, som levde under det första århundradet före eller efter Kristus. De uppgifterna togs fram redan under mellankrigstiden.

Vid en datortomografisk undersökning visade det sig att skelettet var mycket finlemmat vilket är ovanligt när det gäller män, säger dr Marzena Ożarek-Szilke, en av de arkeologer som undersökt mumien. Det var det första tecknet på att det inte var den person som är omnämnd på sarkofagen.

Därefter noterade man att skelettet inte hade någon penis, ett organ som egyptierna brukade balsamera. En 3D-undersökning visade att skelettet hade långt lockigt hår och bröst.

Det är en kvinna, troligen mellan 20 och 30 år, säger Ożarek-Szilke. Dödsorsaken är okänd.

Undersökningen av mumien ingår i det tvärvetenskapliga Warszawas mumieprojekt, där avsikten är att försöka kartlägga de gamla egyptiernas livsstil och sjukdomar. Över fyrtio mumier ska undersökas, även balsamerade djur. (Polskie Radio och wB 12 aug 16)

Gott hopp om ekonomisk tillväxt i år

Publicerat 2016-08-12

Ekonomin växte något mer än väntat under andra kvartalet, och vi räknar med en ytterligare ökning under det tredje kvartalet. Den kommer att slå igenom i resultatet för fjärde kvartalet som kommer att bli mycket bra. Därmed kan vi fortfarande nå en tillväxt på 3,8 % som vi budgeterat för 2016, sade biträdande utvecklingsminister Jerzy Kwieciński till reportrar.

Men det finns risker i samband med att investeringarna i infrastruktur minskar och med den ekonomiska avmattningen i EU, konstaterade ministern. (Warsaw Voice 12 aug 16)

Skattsökning pågår!

Publicerat 2016-08-12
En av tunnlarna i Riesen Projekt. Bild. wikipedia.

En av tunnlarna i Riesen Projekt. Bild. wikipedia.

Idag inleds sökandet efter det nazistiska spöktåget som lastat med dyrbarheter tros vara gömt i tunnlarna under Wałbrzych i sydvästra Polen.

Tidigare undersökningar med markradar visar att något som liknar ett tåg sannolikt finns under ett avsnitt av järnvägen. De segervissa skattsökarna börjar med att städa upp området, sedan ska banvallen rensas från sly och annan växtlighet så att det ska bli lättare att upptäcka tåget.

Uppgifterna om det mytomspunna spöktåget som tyskarna i krigets slutskede ska ha gömt i tunnelsystemet kom för ett år sedan, då två personer begärde tillstånd av kommunen att få lokalisera den plats där tåget ska finnas gömt.

Skattletare från hela världen strömmade till och turismen i området blomstrade långt fram på senhösten.

Först måste området emellertid undersökas ordentligt eftersom det kunde finnas rester av till exempel stridsgas i marken. Men militären har nu gett klartecken och det är bara att sätta igång.

Skattsökarna är övertygade om att tåget finns och hoppas på en last av konst och juveler som nazisterna systematiskt rövade i de ockuperade områdena för vidaretransport hem till Tyskland. Det kan också finnas intressanta vapen från andra världskriget.

Tunnlarna under sydvästra delen av Schlesien, som då hörde till Tyskland, var en del av det omskrivna Riesenprojektet. Tyskarna förberedde ett alternativt högkvarter för Hitler i området och byggde ett omfattande underjordiskt transportsystem. När Röda armén i maj 1945 marscherade mot Berlin ska nazisterna enligt traditionen ha gömt undan tåg med guldtackor, juveler o.s.v. i en hemlig tunnel i de schlesiska bergen. Det skulle alltså kunna vara ett sådant tåg man nu har träffat på – och det är i så fall en världssensation. (TVN24 och wB 12 aug 16)

Arabski: Vi förberedde inte Smolenskresan

Publicerat 2016-08-12
Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Varken jag eller premiärministerns kansli deltog i förberedelserna av framlidne presidenten Lech Kaczyńskis flygresa till Smolensk. Den resan arrangerades av presidentens kansli.

Det sade den hemkallade ambassadören Tomasz Arabski på torsdagen i den rättegång som initierats av anhöriga till offren i flygolyckan 2010.

Läs vidare >>

Stora skördeskador i lantbruket

Publicerat 2016-08-12
Veteåker i Raszkowo. Foto: Jacek Halicki, wikipedia.

Veteåker i Raszkowo. Foto: Jacek Halicki, wikipedia.

Sommarens blandning av torka, hagel och storm har inte varit bra för lantbruket, och skördeskadorna beräknas just nu till 152 miljoner złoty (360 miljoner svenska kronor). Ändå har bara en femtedel av de runt tusen lokala skadekommittéerna rapporterat läget i det egna området till jordbruksdepartementet. Värst drabbat är södra Polen, som står för en tredjedel av de inrapporterade skadorna. I vissa områden har skörden förstörts helt, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Bönderna brukar normalt erbjudas skadeersättning i form av billiga lån, men i vissa fall kan det också handla om sänkta sociala avgifter. (Polskie Radio 12 aug 16)

Barnbidraget går till utbildning, mat och kläder

Publicerat 2016-08-12

De 500 złoty (1200 svenska kronor) som flerbarnsfamiljerna sedan april i år varje månad får per barn från och med det andra, går huvudsakligen till utbildning, mat och kläder. Det visar en studie från Institutet för ekonomisk tillväxt på Handelshögskolan i Warszawa.

Nästan hälften av de tillfrågade föräldrarna svarade att de använde pengarna till kläder och mat, många angav ökade utgifter på förskolan och fritidsaktiviteter för barnen.

Barnbidraget innebär att ekonomi i vissa hushåll blir bättre överlag, vilket innebär att en relativt liten del av de pengarna går till att betala skulder. Bara 16 % uppger att familjen har ökat sitt sparande. (Warsaw Business Journal 11 aug 16)

Konstitutionsdomstolen och den ”slutgiltiga lösningen”

Publicerat 2016-08-11
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen (KD) avkunnade på torsdagen sin dom om den nya lagen om KD. Domstolen finner att lagen åtminstone delvis är oförenlig med författningen.

Och återigen befinner vi oss vid utgångspunkten. Det ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ska nu utarbeta ännu ett lagförslag för att kunna blockera Konstitutionsdomstolens arbete. De nya makthavarna vill tvinga KD att agera ”i överensstämmelse med grundlagen”, och med det menar de ”i överensstämmelse med makthavarnas önskemål”. Det är nämligen makthavarna som avgör hur man ska tolka grundlagen. Inte Konstitutionsdomstolen som ju är till just för det.

En grupp PiS-trogna jurister har utarbetat en rapport där de kommit fram till att det är väljarnas vilja som är Polens högsta lag – inte författningen. Och väljarna representeras av parlamentet, som tolkar författningen.

Därmed kan man dra slutsatsen att Polen inte längre behöver någon konstitutionsdomstol. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński utfärdade redan på onsdagen ett förbud mot publiceringen av KDs beslut. Hans partikamrater anklagar KD för att agera politiskt. Man vill dessutom beröva KD-domare deras löner och pensioner.

Kaczyński hotar med en ”slutgiltig lösning” på konflikten. KD ska underordnas författningen, meddelade Kaczynski. Och denna lösning ska ingå i PiS nästa lagförslag.

PiS agerar utan att ta hänsyn till vare sig de inhemska kritikerna (dem ser man som en del av de gamla makthavarna) eller de utländska – Venedigkommissionen, president Obama eller EU-kommissionen (dem ser man som sina svurna fiender som vill lägga sig i Polens inre angelägenheter och hotar landets självständighet).

Stämningen kring Konstitutionsdomstolen tätnar. Vad gör PiS när det står klart det inte var så enkelt att förlama KD och att polackerna trots allt inte ger med sig när det gäller deras demokratiska rättigheter? Vilka åtgärder vidtar de nu?

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS drar in stödet för provrörsbefruktning

Publicerat 2016-08-10
Sjukvårdsminister Konstanty Radziwiłł. Foto: Adam Nurkiewicz. wikipedia.

Sjukvårdsminister Konstanty Radziwiłł.
Foto: Adam Nurkiewicz. wikipedia.

I slutet av juni avslutades det s.k. In Vitro-programmet som från 2013 gjort det ekonomiskt möjligt för barnlösa par att genomgå assisterad befruktning. Programmet, som skulle löpa till 2019, har inneburit att över 3 000 barn fötts. 17 000 par genomgår för närvarande behandling.

I fortsättningen måste de barnlösa själva betala kostnaderna, vilket innebär att de flesta inte kommer att ha råd, skriver tidningen Polityka.

I stället styr sjukvårdsminister Konstanty Radziwiłł över anslagen till NPR, Nationella fortplantningsprogrammet, som från den 1 augusti ska arbeta för att stärka befolkningens reproduktiva hälsa.

Vårt mål är att helt komma bort från provrörsbefruktning, säger Radziwiłł till Radio Tok FM.

Den viktigaste punkten i programmet är att utbilda unga människor i reproduktiv hälsa så att inte deras livsstil, klädstil och matvanor påverkar möjligheten att fortplanta sig. Det andra är att väl utbildad vårdpersonal ska hjälpa unga par att bli gravida – utan assisterad befruktning. Och det tredje är att skapa vävnadsbanker där cancersjuka ska kunna frysa in sina ägg och spermier för framtida bruk, eftersom cancerbehandling ofta medför att patienterna blir sterila. (Polityka 10 aug 16)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner