Szydło föreslår ny polack till ordförande i Europarådet

Publicerat 2017-02-27

EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski.
Foto: wikipedia.

Att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på inga villkor vill att Donald Tusk ska väljas om till ordförande i Europeiska rådet för en andra mandatperiod, är välbekant. Men nu lobbar regeringen för en annan kandidat från samma parti, Jacek Saryusz-Wolski.

Uppgifterna kommer från den brittiska tidningen Financial Times som hänvisar till två olika EU-diplomater.

Om det inte var för att Warszawa på alla sätt anstränger sig för att Tusk inte ska bli omvald, så skulle de flesta se valet som en formalitet, skriver tidningen. De flesta medlemsländerna vill att han ska fortsätta, och den enda som skulle stödja en annan kandidat utom Polen vore i så fall Ungern.

Tusk har imponerat på många medlemsstater genom sitt sätt att hantera både Greklandskrisen, den stora migrationen och Brexit.

Enligt två EU-diplomater ringer premiärminister Beata Szydło nu runt och pläderar för den välrenommerade Saryusz-Wolski.

Själv vill han inte uttala sig, och Beata Kempa, som är chef på regeringskansliet, säger att allt bara är spekulationer.

Men det är viktigt att hela Europa ska konsulteras, säger hon.

Enligt andra diplomatiska källor finns det ingen annan kandidat än Tusk till ordförandeposten. (TVN 27 feb 17)

Expräst: Jag blev stoppad av de judiska säkerhetsstyrkorna!

Publicerat 2017-02-26

Jacek Międlar som han framträder på twitter.

Jacek Międlar, före detta präst och nationalisternas informelle själavårdare, stoppades i lördags på flygplatsen i Stansted i Storbritannien. Han var på väg till en manifestation som den brittiska ultranationalistiska organisationen Britain First organiserat, men omhändertogs av den brittiska gränspolisen och sattes på ett plan tillbaka till Polen.

Polska ambassaden i Storbritannien har kontaktat gränspolisen för att klarlägga den juridiska grunden för Międlars utvisning.

Jag blev stoppad av de judiska säkerhetsstyrkorna, hävdar Międlar.

Den före detta prästen menar att han under en lång tid varit bevakad av ”judarna” och säger att när han under förhöret med gränspolisen hänvisade till Jesus reagerade poliserna med förakt och anklagade honom för att vara hatisk.

Talmud i dess renaste form, kommenterade Międlar.

Så snart han kommit hem ska han hålla ett tal till den brittiska allmänheten, lovar han. Ett tal som ”kommer att göra judarna vansinniga”.

Deportationen från Storbritannien omöjliggjorde för Międlar att tala vid Britain First marsch i en stad utanför Birmingham. Organisationen har protesterat där mot den påstådda mörkläggningen av sexövergreppen på barn som man tillskriver de lokala muslimerna.

Britain First och dess medlemmar har blivit anklagade för att uppmana till hat och intolerans. Organisationen är dessutom känd för sin sympati för Vladimir Putin och hans hårdföra politik och för en nationalistisk retorik.

Organisationens biträdande ledare Jayda Fransen var besviken över deporteringen av Międlar och anklagade de brittiska myndigheterna för att kväva yttrandefriheten.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polen bygger strategisk kanal till Östersjön

Publicerat 2017-02-25

Kanalen ska ligga vid Krynica Morska och ge fri tillgång till hamnarna i området. Karta: goolge maps.

Parlamentet godkände på fredagen planerna på att bygga en strategisk kanal mellan Wisła-lagunen och Gdańskbukten i Östersjön. Kanalen, som ska bli fem meter djup och 1,3 kilometer lång, ska öppna upp för genomfart på polskt territorium.

Det ska bli möjligt för djupgående fartyg att gå rakt in i hamnen i Elbląg utan att gå omvägen om den ryska enklaven Kaliningrad, där den enda genomfarten finns.

Förslaget skickas nu vidare till senaten.

Kanalen, som har diskuterats under rätt många år, kommer att kosta 880 miljoner złoty (drygt 2 miljarder svenska kronor). Bygget inleds nästa år och ska vara klart 2022.

Miljövänner och invånarna i turistorten Krynica Morska har protesterat mot kanalen, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att kanalen både ökar landet säkerhet och ger snabb tillgång till hamnarna i området. Dessutom skapar det tusentals arbetstillfällen. (Polskie Radio 24 feb 17)

Det ideologiska korståget mot Lech Wałęsa

Publicerat 2017-02-25

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa. Foto: wikipedia

Klappjakten på förre presidenten och Solidaritetslegenden Lech Wałęsa fortsätter och nyligen talade historikern Sławomir Cenckiewicz i en artikel på högerportalen niezalezna.pl om fjorton myter kring Wałęsa, som enligt hans uppfattning var ett instrument i kommunisternas maktspel. Deras direktiv skulle ha bestämt över strejken på Leninvarvet i Gdańsk i augusti 1980 och Solidaritetsrörelsens framväxt fram till krigstillståndet 1981.

Cenckiewicz är historiker på IPN (Nationella Minnesinstitutet) och har lagt ner mycket tid på att försöka bevisa att Wałęsa var den kommunistiska säkerhetspolisens hemlige agent.

Läs vidare >>

PiS – ett nytt Herrenvolk

Publicerat 2017-02-24

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Vi är herrarna, de mänskliga herrarna, som inte använde våld mot oppositionens parlamentariker när de ockuperade parlamentets talarstol i december 2016. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), när han häromdagen själv stod i samma talarstol.

Det är svårt att inte associera dessa ord med Hitler, säger Paweł Olszewski från Medborgarplattformen (PO) till TVN, i synnerhet med tanke på att PiS så odemokratiskt försöker lägga beslag på åklagarmyndigheten, specialstyrkorna, de statliga medierna och gör allt för att förlama Konstitutionsdomstolen. Och idag går PiS-ledaren också ut och säger att partiet är de verkliga herrarna.

Läs vidare >>

Kojlampa kan ha orsakat fyra polska sjömäns död

Publicerat 2017-02-24

Fyra besättningsmän omkom i en brand ombord på en polsk bogserbåt i Sölvesborg i september 2015. Haverikommissionens utredning visar att en övertäckt sänglampa kan ha utlöst branden, skriver Kristianstadsbladet.

Utredningen har gjorts tillsammans med den polska motsvarigheten till Statens Haverikommission. Man vet i vilken hytt branden startade, men inte i vilken koj. Det är inte heller givet vad som orsakade den ödesdigra branden, som krävde fyra av de sju besättningsmännens liv ombord på bogserfartyget Zeus men det kan ha varit en övertäckt kojlampa.

Räddningstjänstens egen utvärdering visar att den skärbrännare som fanns inte fungerade. Fartygsmiljön var dessutom obekant. Därför har man nu ett utbildningsprogram för fartygsbränder och har skaffat en skärbrännare till så att man alltid har en i reserv. (Kristianstadsbladet 16 feb 17)

– Potensmedel mindre farligt än dagen efter-piller

Publicerat 2017-02-24

Dagen efter-pillret ellaOne. Foto: ellaOne.

Dagen efter-piller är inget för polska kvinnor, säger hälsominister Konstanty Radziwiłł. Det är för mycket biverkningar, får bara köpas på recept.

Det egentliga skälet är att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att dagen efter-piller är abort-piller, medan det i själva verket är ett piller som förhindrar befruktning.

Potensmedel är däremot OK – och därmed blir Polen det enda land i EU där man kan köpa Viagra och andra liknande preparat över disk, skriver OKO-press. Sajten listar registrerade biverkningar för de båda preparaten och konstaterar att det inte är omsorg om kvinnorna som får ministern att belägga det ena med recepttvång.

Sedan årsskiftet går det också att köpa pseudoefedrin utan recept i Polen, trots att det kan vara beroendeframkallande. (OKO.press 24 feb 17)

Konflikten med EU trappas upp

Publicerat 2017-02-24

EUs representant i Warszawa Marek Prawda.
Foto: A. Fiedler, wikipedia.

Striden om rättssäkerheten i Polen trappas nu upp. På torsdagen läxade utrikesdepartementet upp Marek Prawda, EU-kommissionens representant i Polen, i samband med en rapport som EU-kontoret i Warszawa utarbetat och lämnat till Bryssel.

Toppdiplomaten Prawda var till för ett år sedan Polens ständige representant i Bryssel. Men när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten kallades han hem såsom varande alldeles för positivt inställd till EU. Händelsen väckte uppseende i Bryssel, och EU-kommissionen gav honom då jobbet som EUs representant i Polen.

Rapporten som väckt utrikesminister Witold Waszczykowskis misshag ska vara en kritisk analys av det polska rättsystemet efter de förändringar som PiS genomfört sedan maktskiftet i november 2015.

Vi utgår ifrån att Prawda godkänt rapporten, som ger en felaktig bild av de ändringar som gäller Nationella Domarrådet (KRS), den myndighet som ska övervaka domstolarnas och domarnas oberoende, skriver UD. Rapporten presenterar förändringarna på ett ytligt sätt utan att ge en korrekt beskrivning av justitieministerns ställning. Dokumentet är klart kränkande vad gäller uppgifterna om misstänkt förföljelse av domare som protesterat mot reformerna. Det innehåller också ogrundade uppgifter om att polska myndigheter inte ska ha agerat mot okända förövares angrepp mot domare och mot misstänkt sabotage mot deras bilar.

EU-kontoret bör omedelbart lämna över all information i denna fråga till åklagarmyndigheten. Underlåtenhet att göra det innebär att EUs representation i Warszawa bär ansvaret för påståendena, skriver departementet.

Det är oacceptabelt att EUs officiella representant i Warszawa formulerar så absurda och ogrundade anklagelser mot en medlemsstat. Informationen om situationen i ett land bör vara omsorgsfull och objektiv. Dokumentet gör att man ifrågasätter tillförlitligheten av annan information från EU-kontoret, information som kan ha påverkat EU-kommissionen i ett antal andra frågor som rör Polen som har orsakat oro i Bryssel, skriver UD. (Polskie Radio och wB 24 feb 17)

Starka vindbyar ger problem i Polen

Publicerat 2017-02-24

Polen drabbades under torsdagsnatten och fredag förmiddag av storm, och över 21 000 kunder blev utan el.

Träd längs vägarna fälldes av häftiga vindbyar och skadade luftledningarna, vilket också innebär att tågtrafiken drabbades.

Den tidigare kylan har avtagit och snön har börjat smälta vilket också orsakat översvämningar på sina håll.

Den starka vinden väntas hålla i sig under dagen. (Polskie Radio 23 feb 17)

Nu krävs recept för dagen efter-piller

Publicerat 2017-02-23

Hälsominister Konstanty Radziwiłł.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Hormonella preventivmedel – p-piller och dagen efter-piller – kommer bara att kunna fås på recept, säger hälsominister Konstanty Radziwiłł efter tisdagens konselj. Kraftfulla läkemedel som kan vara farliga och störa andra läkemedel och leda till skador på patienten ska bara få säljas på recept.

Jag skulle själv aldrig skriva ut dagen efter-piller till en patient, även om hon blivit våldtagen, sade hälsoministern.

Idag kan den som är över 15 år köpa dagen efter-piller utan att först gå till doktorn, men nu är det alltså slut med det. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att pillret framkallar ett tidigt missfall.

Fullkomligt fel, säger EU-parlamentarikern Joanna Senyszyn. Man avbryter inte graviditeten, man förhindrar befruktning.

När förslaget lades fram för ett år sedan möttes det med förvåning av EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Katarzyna Sabiłło på EMA påpekade då att det inte finns några vetenskapliga undersökningar som visar att någon avlidit eller drabbats av allvarliga biverkningar. Och det är bara om det finns som man kan återinföra recept, sade hon. (Rzeczpospolita och wB 20-22 feb 17)

PiS korståg mot den konstnärliga friheten

Publicerat 2017-02-23

Skådespelerskan Julia Wyszyńska. Foto: flickr.com.

Skådespelerskan Julia Wyszyńska, som har en framträdande roll i skandalpjäsen Förbannelsen, får inte längre medverka i serien Na Dobre i Na Złe (På gott och på ont).

Orsaken är att hennes rollfigur i Förbannelsen utövar oralsex med en staty av den polskfödde påven Johannes Paulus II på Teatr Powszechny i Warszawa.

Beslutet att stänga av Wyszyńska togs av Jacek Kurski, som för ett år sedan handplockades av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till uppdraget som chef för statliga TVP.

Genom sitt agerande har hon själv avbrutit samarbetet med TVP, säger Kurski till den konservativa sajten wpolityce.pl Vi kan inte acceptera att man skändar Johannes Paulus II.

För drygt ett år sedan reagerade kulturminister Piotr Gliński på en uppsättning i Wrocław, som han fann pornografisk. Det var Nobelpristagaren Elfriede Jelineks pjäs Flickan och döden och Gliński slog fast att den konstnärliga friheten måste begränsas. För att nå detta mål avsåg han att dra in det statliga stödet till teatern.

Teatern ska lära ut god moral och smak, sade kulturministern.

Även Krystyna Janda, internationellt känd skådespelare – Wajdas Järnmannen och Marmormannen – och teaterdirektör har fått de statliga bidragen indragna.

Privata teatrars mål sammanfaller ofta inte med samhällets, sade Gliński då. (wpolityce.pl och wB 23 feb 17)

Smolensk-prover ska undersökas i Storbritannien

Publicerat 2017-02-23

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

Ett brittiskt laboratorium ska genomföra tester för att avgöra om det finns spår av TNT på prover från vraket efter det plan som störtade vid Smolensk i april 2010. Vid olyckan omkom alla ombord, inklusive president Lech Kaczyński och hans fru Maria. Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Den nya haverikommissionen skrev kontrakt med Forensic Explosives Laboratory (FEL) i Fort Halsted utanför London i december förra året.

FEL kommer inte att diskutera eventuella orsaker till flygolyckan, utan bara ge en vetenskaplig bedömning av om det fanns sprängämnen ombord på planet.

Laboratoriet arbetar regelbundet med brittiska domstolar, och har bland annat undersökt vraket efter det flygplan som störtade vid skotska Lockerbie 1988 och bombfragment från terrorattacken i London 2005, skriver tidningen.

Smolenskolyckan utreddes först av en rysk haverikommission, som kom fram till att misstag från besättningen orsakade olyckan. En statlig polsk haverikommission fann att även de ryska trafikledarna brustit. Det innebar att en rad flyggeneraler fick sparken och att det regemente som hade hand om regeringens flygresor löstes upp.

Inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) finns emellertid uppfattningen att planet ska ha sprängts i luften på initiativ av Moskva, och att dåvarande premiärministern Donald Tusk hjälpte till att undanröja spåren efter sabotaget. Till sina regelbundet återkommande konferenser försöker man hitta experter som stöder deras teori. Det faktum att Ryssland inte återlämnat vraket efter snart 6 år av undersökningar stärker denna uppfattning. (Polskie Radio och wB 23 feb 17)

Feta munkar förgyller torsdagen

Publicerat 2017-02-23

Fettorsdagsmunkar säljs överallt i Polen denna dag.
Foto: Ted Bergdahl.

Fettisdag och fastlagsbullar är vi bekanta med – i Polen äter man fettorsdagsbullar eller -munkar. Och det gör man idag, i genomsnitt äter polackerna 2,5 fettorsdagsbulle denna torsdag i februari. Enligt traditionen äter man sig därmed till välstånd för hela året, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Bagarna tävlar om att göra de bästa bullarna och medierna recenserar dem. Framför de mest uppskattade konditorierna ringlar sig köerna långa redan klockan två på natten.

Många bagare sätter gränser för hur många fettorsdagsmunkar kunderna får köpa – max 20 i taget om de läckra bakverken ska räcka till alla.

Enligt experterna ska munkarna göras av vanlig jäsdeg, degklumpen till varje bulle ska väga 55–70 gram. Varje munk ska innehålla minst 400 kalorier – fett och socker är viktiga ingredienser, för säkerhets skull friteras de i ister, fylls med sylt eller marmelad och täcks med glasyr. (Rzeczpospolita 23 feb 17)

Timmermans missnöjd med svaret från Warszawa

Publicerat 2017-02-22

EUs vice ordförande Frans Timmermans.
Foto: Nederländernas UD, wikipedia.

EUs vice ordförande Frans Timmermans är inte nöjd med den polska regeringens svar angående rättsäkerheten i Polen. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP som talat med en källa som står EU-kommissionen nära.

På kommissionens veckomöte på onsdagen sade Timmermans att han fått svar från Warszawa angående EUs rekommendationer om hur konflikten om Konstitutionsdomstolen (KD) ska lösas.

Svaret innehöll inte något nytt, utom några färska personangrepp på mig själv, sade Timmermans. Det går inte framåt.

Han ska också ha övervägt initiera en debatt om Polen vid nästa möte med medlemsländernas EU-ministrar.

Konflikten bröt ut när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) efter maktskiftet i november 2015 bytte ut några tidigare ledamöter i domstolen mot jurister ur de egna leden och ändrade reglerna för domstolens sammansättning och arbetssätt. Därefter tillsatte president Andrzej Duda själv en ny ordförande i KD. Samtliga punkter väckte EUs oro för att de demokratiska värdena har kommit i kläm, och kommissionen har utfärdat rekommendationer för hur konflikten ska lösas. Regeringen har ett par gånger gjort smärre förändringar, och på onsdagen när regeringen skickat sitt avfärdande svar till Bryssel sade utrikesminister Witold Waszczykowski att lagen nu följer alla EUs rekommendationer och att han för sin del anser saken utagerad.

Företrädare för PiS har också tidigare sagt att det var viktigt att domstolen inte motsatte sig regeringspartiets politik. Konstitutionsdomstolens uppgift är att se till att nya lagar stämmer med grundlagen, och PiS förändring av den lag som reglerade domstolens sammansättning och arbetssätt underkändes direkt, vilket blev orsaken till den drygt årsgamla konflikten mellan Polen och EU. Även inom landet har nedmonteringen av domstolens oberoende mötts av kritik och demonstrationer. (Polskie Radio 22 feb 17)

Allt fler får vapenlicens

Publicerat 2017-02-22

Förra året utfärdade polisen 13 800 nya vapenlicenser. Det är en fördubbling på två år, rapporterar tidningen Rzeczpospolita som tagit del av inofficiell statistik hos polisen.

Försvarsminister Antoni Macierewicz anser att polackerna med tiden bör ha större tillgång till vapen, och ett steg i den riktningen var inrättandet av det nya territorialförsvaret, där 50 000 frivilliga efter en kortare vapenutbildning ska göra hemvärnstjänst runt om i landet.

Efter en mognadsprocess ska polackerna kunna ha tillgång till vapen och använda vapen, och det handlar snarare om år än om decennier innan den nuvarande vapenlagen ändras, sade försvarsministern på en bokmässa i Warszawa för ett par månader sedan.

Skjutvapen är ett stort ansvar och man måste helt enkelt lära sig att ta det ansvaret, sade försvarsministern.

En annan av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) politiker, Stanisław Pięta, pläderar också för mer vapen åt polackerna.

Vi vill inte vara obeväpnade i en farlig värld, säger han till tidningen. Fler borde ha skjutvapen – och dessutom är skytte en sport.

Trenden visar också på det ökade intresset för landets historia, säger han, och fram till kommunisttiden fanns en stark tradition av vapeninnehav i Polen.

Idag ligger Polen lågt på listan över länder där medborgarna har tillgång till vapen, skriver tidningen Rzeczpospolita. Idag har 3,5 av 1000 invånare vapenlicens, jämfört med 30 i Tjeckien, 40 i Tyskland och 308 i Finland, skriver tidningen. (Rzeczpospolita 20 feb 17)

Provocerande pjäs utreds av åklagare

Publicerat 2017-02-22

Teatre Powszechnys uppsättning av Wyspiańskis pjäs Förbannelsen (Klątwa). Skärmdump från teaterns hemsida.

En av helgens teaterpremiärer är nu en skandal på allas läppar. Det är Teatr Powszechny (Allmänna Teatern) i Warszawa som satt upp en modern version av Stanisław Wyspiańskis pjäs Förbannelsen (Klątwa) från 1899, som behandlar katolska kyrkans relation till staten.

Enligt teatern och regissören Oliver Frljić tycks det vara omöjligt att slita banden mellan kyrka och stat i Polen, kyrkans inflytande är stort och påverkar sekulära institutioners och individers beslut. Avsikten är också att utmana självcensuren. Men den konstnärliga friheten ingår i de rättigheter som garanteras i den polska grundlagen, och kritikerna är upprörda över vissa scener som tagits ur sitt sammanhang. Det finns scener med sexuellt innehåll och scener med våld, liksom scener med religiösa teman och som på grund av den satiriska tonen kan uppfattas som kontroversiella, skriver regissören på teaterns hemsida. Scenerna i pjäsen speglar vår konstnärliga vision.

Bland det som upprört kyrkoledare, politiker och andra åskådare nämns en staty i naturlig storlek av den polskfödde påven Johannes Paulus II. Han är försedd med en skylt med texten Pedofilförsvarare och i en scen utövar en skådespelerska oralsex på honom. Kristna kors används som vapen, kvinnor i salongen pressas att erkänna att de har gjort abort, och på slutet ställs frågor om insamling av pengar till ett mord på Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Uppsättningen har recenserats och diskuterats i alla medier och delar av en scen har visats i statliga TVP. Efter att ha sett detta har åklagarmyndigheten i huvudstaden känt sig föranledd att utreda om föreställningen innebär en offentlig kränkning av heliga föremål och uppvigling till mord.

I originalet från 1899 handlar Förbannelsen om en liten landsortsstad som drabbas av torka. Prästen hävdar att torkan är Guds straff för bybornas synder, medan byborna skyller torkan på att prästen lever ihop med en kvinna som han har två barn med. Pjäsen var kontroversiell redan för 100 år sedan. (Polskie Radio och Rzeczpospolita 21 feb 17)

Ett nätverk av sjukhus ska förbättra vården

Publicerat 2017-02-22

Sjuk ska omorganiseras för bättre tillgänglighet och bättre vård.
Foto: Cezary Piwowarski, wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inleder nu den sjukvårdsreform som vi utlovade i valkampanjen. Det sade premiärminister Beata Szydło efter tisdagens konselj.

För att säkra bassjukvården ska vi bygga upp ett nätverk av sjukhus som till 90 % ska finansieras av NFZ, Nationella Hälsofonden. Servicen för patienterna ska bli bättre, det ska bli lättare att få remiss till specialistläkare och köerna ska minska, sade Szydło. Det nya systemet ska träda i kraft den 1 oktober.

I propositionen finns också förslag på hur patienterna ska vårdas när de lämnat sjukhuset, sade hälsominister Konstanty Radziwiłł. Senare ska Nationella Hälsofonden avskaffas, vården ska i stället finansieras av staten.

Men högskoleminister Jarosław Gowin, som också är vice premiärminister, är skeptisk till reformen.

Man bör göra ett pilottest först, sade han på måndagen, det finns risk för att förslaget snarare kommer att leda till en försämring av hälso- och sjukvården. (Warsaw Voice, Polskie Radio och Rzeczpospolita 20-22 feb 17)

Kaczyńskis nya flygplats blir dyr

Publicerat 2017-02-21

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den som i verkligheten styr Polen, sade i förra veckan att landet behöver en ny internationell storflygplats för att visa att Polen i alla bemärkelser är ett stort europeiskt land.

Med sikte på en deadline 2022 – Kaczyński betecknar projektet som prioriterat – har infrastrukturdepartementet därför räknat ut vad det skulle kosta och kommit fram till 25–30 miljarder złoty (60–71 miljarder svenska kronor).

Men experter uppfattar de faktiska kostnaderna till 40–50 miljarder złoty (95–120 miljarder kronor) och varnar för att det inte går att få pengar ur EUs fonder till ett sådant projekt.

Som ett alternativ kunde man tänka sig att bygga ut lågprisflygplatsen Modlin, fem mil norr om Warszawa. Det skulle bara kosta 800 miljoner złoty (knappt två miljarder kr). (Warsaw Voice 21 feb 17)

Macierewicz: Nato måste ställa upp om Smolensk

Publicerat 2017-02-21

Försvarsmiister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, försvarsdepartementet.

Det är hög tid att Nato förenar sina krafter för att hjälpa Polen att få klarhet i orsakerna till Smolenskkatastrofen. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på ett möte med medlemsländernas försvarsministrar i Bryssel i förra veckan.

Polen väntar sig fullt samarbete i synnerhet vad gäller att vidarebefordra all information som både Nato och enskilda medlemsländer har i fråganförklarade Macierewicz på en presskonferens efter mötet. Jag har talat med både USAs överbefälhavare för trupperna i Europa och med Storbritanniens försvarsminister om detta.

Han vädjade också till medlemsländerna att ställa upp med teknisk hjälp.

Relationerna mellan Ryssland och USA har förändrats under de senaste åren, sade Macierewicz, och därför kan det vara möjligt att få ut uppgifter som tidigare var hemligstämplade. Det kanske också finns information som den förra regeringen inte brydde sig om att hämta in. Men den här regeringen vill klargöra vad som verkligen hände.

I går var det Georgien, idag Ukraina, i övermorgon Baltikum och sedan är det kanske dags för vårt land, sade försvarsministern. Politiker i väst är medvetna om vilken roll president Lech Kaczyński spelade och de är medvetna om sitt ansvar mot den omkomne presidenten och alla som dog i Smolenskkatastrofen. (Rzeczpospolita och Polskie Radio 20 feb 17)

Waszczykowski: Rättsstatsprincipen är slutdiskuterad

Publicerat 2017-02-21

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Foto: wikipedia.

Jag anser att diskussionen om rättssäkerheten i Polen nu är avslutad. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski, dagen efter regeringens svar till EU-kommissionen, där man upprepar det tidigare framförda argumentet att lagen om Konstitutionsdomstolen numera är helt i linje med de europeiska normerna. De nya reglerna och den nya ordföranden har gett rätt förutsättningar för att domstolen ska fungera på rätt sätt.

Vi har förklarat vad som har hänt, hur vi genomfört reformeringen av Konstitutionsdomstolen och några andra frågor som fanns med i EU-kommissionens rekommendationer i december. Därmed anser vi att ärendet är avslutat, sade Waszczykowski. Och många andra politiker i Europa anser detsamma. Jag har rest runt i Europa i flera månader, och det är inte längre någon som frågar mig om hur det går med Polen.

På måndagen avfärdade utrikesdepartementet i ett brev EU-kommissionens oro för att omorganisationen av Konstitutionsdomstolen, KD, skulle kunna utgöra ett hot mot rättssäkerheten i landet. Konflikten, som inleddes årsskiftet 2015/126, späddes på den 21 december, då president Andrzej Duda mot tidigare regler utnämnt en ny ordförande i domstolen. EU-kommissionen ifrågasatte att utnämningen gått rätt till, och gav regeringen två månader att se till att lagen om Konstitutionsdomstolens sammansättning och arbetssätt återställs, så att den inte begränsar domstolens självständighet.

Departementet betonade i sitt svar till Bryssel att tvisten om Konstitutionsdomstolen inte kan ligga till grund för påståendet att det finns ett systematiskt hot mot rättsäkerheten i Polen.

Departement anklagar också EU-kommissionens vice ordförande Franz Timmermans för att stigmatisera Polen genom att uppmana övriga medlemsländer att göra gemensam sak med kommissionen i konflikten med Polen. (Polskie Radio och Warsaw Voice 20-21 feb 17)

Kaczyński vill ha central storflygplats i Polen

Publicerat 2017-02-21

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det bör byggas en stor internationell flygplats i Polen, vi ska inte vara ett land i periferin. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), nyligen till Radio Białystok.

Han menar att Polen bör ha en flygplats i stil med den i Berlin eller Frankfurt, en internationell hubb med flyglinjer över hela världen.

Det här är en prioriterad fråga, Polen är ett stort land och vi måste sträva efter att vara det i alla bemärkelser, säger Kaczyński. Till och med flygplatserna i Prag och Wien har mer internationell trafik än Warszawa Okęcie.

Det betyder förstås att vi inte kan satsa på höghastighetståg, det får bli det ena eller det andra, det säger jag ärligt, sade Kaczyński. (Telewizja Republika 17 feb 17)

Kungsleden i Warszawa

Publicerat 2017-02-21

Bartosz Malinowski visar bilder från Kungsleden på Svenska ambassaden i Warszawa. Foto: Stanislaw Godula.

Den 400 kilometer långa Kungsleden i Lappland har funnits i hundra år och besöks varje år av vandrare från hela världen – även av polacker.

I förra veckan på Klub Bagatela 3, d.v.s. Svenska ambassaden i Warszawa, berättade Bartosz Malinowski om Kungsleden för intresserade. (wB 21 feb 17)

Fader Rydzyk bland Polens 100 rikaste personer

Publicerat 2017-02-21

Tadeusz Rydzyk. Foto: wikipedia.

Den driftige prästen Tadeusz Rydzyk ligger på plats nr 83 på listan över de rikaste i Polen. Det skriver tidningen Wprost, som gått igenom räkenskaperna för företag och stiftelser i Rydzyks imperium.

Fader Rydzyk, som i första hand gjort sig känd för Radio Maryja och TV Trwam, har sedan många år också en egen mediehögskola i Toruń, där religiösa och ultrakonservativa journalister kan få utbildning och där politiker och jurister kan få medieträning. Utöver det har han med hjälp av omfattande stöd från regeringen byggt en spa-anläggning vid Wisłas strand.

På senare tid har Rydzyk också engagerat sig i filmbranschen och gör film om polska helgon, filmerna finansieras av stiftelser som är knutna till Rydzyks imperium. Den första filmen Brutna ax om den saligförklarade Karolina Kózkówna drog så mycket folk att det var fullsatt överallt, säger distributören. (wprost.pl 19 feb 17)

Unity Line firar tio år i Trelleborg

Publicerat 2017-02-20

Unity Lines färja Polonia på väg ut ur hamnen. Foto: Unity Line

Det polska färjerederiet Unity Line, med tre avgångar i veckan från Trelleborg till Świnoujście, firade i förra veckan 10-årsjubileum i Trelleborgs hamn. Den 5 februari 2007 gick rederiets första fartyg mellan de två städerna.

Färjetrafiken mellan Sverige och Polen startade för första gången efter andra världskrigets slut, då mellan Trelleborg och Gdańsk. Under 50-talets första hälft upphörde trafiken, men kom igång igen mot slutet av 60-talet, då Ystad–Świnoujście.

Med Polens EU-inträde 2004 såg man chansen till ökad handel mellan Sverige och Polen och 2007 startade trafiken med två RoRo-färjor – M/S Gryf och M/S Galileusz. Inom kort kom också en tredje färja, M/S Wolin.

Den nya linjen har gagnat handeln mellan Polen/Centraleuropa och Skandinavien. Rederiets färjeflotta är anpassad för att hantera alla sorters person- och godstransporter, antingen den sker via järnväg, lastbil eller personbil. Volymerna har under de tio åren ökat med drygt sex procent per år, och utvecklingen tyder på fortsatt positivt handelsutbyte och turism. (Trelleborgs hamn 13 feb 17)

Kaczyński kritisk till avverkning i Białowieża

Publicerat 2017-02-20

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens verkliga makthavare, kritiserar nu miljöminister Jan Szyszkos beslut att avverka träd i nationalparken Białowieża.

Förra våren beslöt miljöminister Jan Szyszko att en del av nationalparken Białowieża ska avverkas på grund av angrepp från barkborrar.

En halv miljon angripna träd måste avverkas, meddelade miljöministern.

Beskedet kom som en kalldusch för miljövännerna. Białowieża är Europas enda kvarvarande urskog med en tredjedel i Polen och resten i Belarus (Vitryssland). Miljöorganisationerna menar skogen många gånger angripits av barkborre och alltid klarat av dem på egen hand.

Intressant i sammanhanget är att det statliga skogsbolaget under åren 2012–2020 får avverka 63 000 kubikmeter trä. 2016 var det mesta av den kvoten redan avverkad, varvid miljöministern tredubblade den.

Det ses med oblida ögon av det statliga Naturskyddsrådet, Vetenskapsakademins naturskyddskommitté och Białowieżas vetenskapliga råd, som alla anser att Europas sista urskog bör få vara ifred. Miljövännerna har satt ut vakter för att skydda den älskade Białowieża från avverkning. EU menar att Polen därmed bryter mot direktiven i miljöskyddsprogrammet Natura 2000, eftersom avverkningen kan ge irreparabla skador på den biologiska mångfalden.

Allt det där hade förmodligen inte haft någon som helst effekt om Kaczyński stått bakom beslutet. Men han kritiserar Szyszkos agerande och säger att ministern låtit sig påverkas av lobbyister. (natemat.pl och wB 20 feb 17)

JP Morgan: Polens bnp växer med 3,4 % i år

Publicerat 2017-02-20

Den polska tillväxten landar på 3,4 % 2017, skriver det amerikanska finansbolaget JP Morgan i en rapport och höjer därmed sin tidigare prognos på 3 %. Analytikerna höjder också prognosen för 2018 från 3,1 % till 3,2 %.

Visserligen uppnår Polen inte den inflation som är centralbanken NBPs mål, men räntan höjs sannolikt inte förrän i mitten av nästa år, skriver JP Morgan.

I förra veckan skrev EU-kommissionen ner sin prognos för Polen. När det stod klart att förra årets tillväxt blev 2,8 % i stället för de 3,6 % som regeringen räknat med, bedömde kommissionen utsikterna för 2017 till 3,2 %.

Finansminister Mateusz Morawiecki tror på en tillväxt på över 3,5 % enligt statliga TVP. Årets budget bygger på att ekonomin växer med 3,6 %. (Polskie Radio och TVN 20 feb 17)

Danuta Szaflarska har avlidit, 102 år gammal

Publicerat 2017-02-20

Danuta Szaflarska, polsk films Grand Old Lady, har avlidit.

Den polska skådespelarkonstens Grand Old Lady, Danuta Szaflarska, avled på söndagen, 102 år gammal.

Hon föddes 1915, fick sin teaterutbildning i Warszawa och debuterade 1939. Under kriget arbetade hon på underjordiska teatrar, och när Warszawaupproret bröt ut agerade hon kurir.

Efter att ha framträtt på teatrar i Kraków och Łódż gick hon till flera olika av huvudstadens teatrar. Hon har också medverkat i en lång rad filmer – den senaste förra året, där hon spelade en äldre dam.

Danuta Szaflarska har fått många priser både för scenframträdanden och för filmroller, bland annat för filmen Pora Umierać (Dags att dö) där hon 93 år gammal spelade huvudrollen. För den tilldelades Szaflarska utmärkelsen Bästa kvinnliga huvudroll vid festivalen i Gdynia 2008. (Polskie Radio och wB 19 feb 17)

Silverbjörnen till Agnieszka Holland för Pokot

Publicerat 2017-02-18

Scen ur Agnieszka Hollands film Pokot (Spår).

Filmen Pokot (Spår) av Agnieszka Holland, en av Polens internationellt mest kända filmskapare, fick inte bara ett entusiastiskt mottagande vid filmfestivalen Berlinare 2017 utan även en Silverbjörn. Filmen bygger på Olga Tokarczuks bok Prowadź swój pług przez kości umarłych (Styr din plog över de dödas ben).

Holland påpekade i sitt tacktal att filmen är ett kollektivt verk.

Att min film får ett så viktigt pris är även mina fantastiska medarbetares förtjänst, sade Holland.

Hon avslutade sitt tal mycket emotionellt och sa att ”det är svåra tider vi lever i. Vi behöver därför nya perspektiv. Vi behöver modiga och viktiga filmer som berör ämnen som är avgörande för vår planet”.

Pokot är en blodig saga om kampen mellan gott och ont, en thriller men också ett psykologiskt drama och en komedi.

Huvudpersonen är den pensionerade lärarinnan Janina Duszejko. Hon ägnar sig åt astrologi och har sin egen teori om varför ett antal djurplågare oväntat dödats i närheten. Spåren tyder på att det är djuren som tar hämnd på människorna för deras grymhet.

Det ekologiska temat är dock bara en täckmantel för en bredare problematik. Hennes film är en uppmaning till hela världen; en uppmaning om att låta alla vara jämlika. Människors medvetande och känslighet utökas hela tiden. En gång i tiden ansågs barnen vara mindre värda än vuxna, så också färgade människor och homosexuella. Nu omfattas även djuren av den nya medvetenheten. Men innan den stora massan förändrar sitt synsätt finns det enstaka individer som ser saker som andra inte ser och dessutom ser dem på ett övertydligt och intensivt sätt. Det är genom dem vi kan se världens problem.

Min film är i allra högsta grad politisk, säger Holland till Gazeta Wyborcza. I synnerhet med tanke på dagens politiska klimat i Polen då man ignorerar och bryter mot minoriteters, kvinnors och även djurens konstitutionella och mänskliga rättigheter, då man fördöms för att man ser deras behov och kämpar för dem. Det är en politisk kamp som pågår i Polen just nu och dess symbol är just naturen och djurens rättigheter.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Påvens besök ökar det ekumeniska samarbetet

Publicerat 2017-02-18

Påve Franciskus mässa i på Malmö stadion. Foto: Ewa Korolczuk.

Påvens besök i Skåne i höstas blev inledningen till ett ökat samarbete mellan de den katolska och den lutheranska kyrkan i Sverige. Ewa Korolczuk, som deltog i en gruppresa till Malmö från Stockholm, berättar om besöket och om resultatet av den ekumeniska ansträngningen.

Läs artikel >>

Regeringschefen lämnar sjukhuset

Publicerat 2017-02-17

Premiärminister Beata Szydło med brosch.
Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło har nu fått lämna sjukhuset i Warszawa, en vecka efter bilolyckan i Oświęcim.

Jag vill tacka dem som hjälpte oss och tog hand om oss, vårdpersonalen, räddningspersonalen och polisen, sade Szydło när hon lämnade sjukhuset. Jag ska nu vila hemma några dagar och är tillbaka så att jag kan leda regeringskonseljen på tisdag.

Vid bilolyckan skadades också en av hennes livvakter, som fortfarande är kvar på sjukhuset.

Olyckan inträffade när en Fiat svängde vänster framför Szydłos bil. För att undvika en kollision svängde Szydłos chaufför snabbt undan och råkade då köra på ett träd. Polisundersökning pågår, det finns vittnen som säger att kolonnen av regeringsbilar körde för fort, inte höll sambandet och inte hade ljud- och ljussignalerna på, men det finns också vittnen som hävdar att allt gick rätt till.

Fiatens förare, som får hjälp av landets mest rutinerade expert i trafikmål, förnekar att han gjort något fel. (Polskie Radio och wB 17 feb 17)

Kaczyński arbetar vidare för att fälla Tusk

Publicerat 2017-02-17

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, partiledare i det ultrakonservativa regeringspartiets Lag och Rättvisa, PiS, vill utfärda en europeisk efterlysning för Donald Tusk. Det skriver tidningen Financial Times.

Tusks chanser till omval ökar, Europa har under hans tid som ordförande gått genom svåra kriser: den grekiska finanskrisen, flyktingkrisen, Brexit samt den alltmer problemfyllda relationen med Ryssland.

Tusks uttalanden har alltid varit öppna och enkla och han har aldrig varit undanglidande i sina budskap, skriver tidningen. De flesta medlemsländerna stödjer Tusks kandidatur för en andra mandatperiod. Men inte Polen.

Läs vidare >>

Finansministern: Lagen är inte viktigast

Publicerat 2017-02-17

 

Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Foto: wikipedia.

Det finns viktigare saker än lagen, och staten har rätt att ignorera den för medborgarnas bästa. Människornas liv och säkerhet är viktigast!

Det sade finansminister Mateusz Morawiecki nyligen till den tyska tv-kanalen Deutsche Welle.

Läs vidare >>

Jan Karskis rapport om judarna 1939/40

Publicerat 2017-02-16

Jan Karski en av kurirerna under andra världskriget.
Foto:

Många av dem gick omkring eller sov under bar himmel. De hade inte tillräckligt med kläder eller täcken, man turades om att sova – de som inte sov stod och stampade eller sprang runt för att inte frysa. I timmar. Alla frusna, desperata, avtrubbade och hungriga. En flock av torterade djur, inte människor. Detta pågick i flera veckor.

Så beskriver kuriren Jan Karski det han såg i Bełżec, där tyskarna upprättat ett läger för judarna.

Jag glömmer det aldrig – aldrig i mitt liv har jag sett något så fruktansvärt, skriver han i sin rapport från det Polen som hösten 1939 ockuperats av både Nazi-Tyskland och Sovjetunionen.

Karski var en av de legendariska kurirerna mellan exilregeringen i London och den underjordiska Hemarmén i Polen. 1940 skrev han en rapport om vad han med egna ögon sett av tyskarnas behandling av judarna i Polen, Den Judiska Frågan i Landet.

Rapporten finns nu på svenska, översatt av Jacek Gancarson, Stockholm.

Läs vidare >>

Gowin säger nej till ändrad vallag

Publicerat 2017-02-16

Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin.
Foto: Facebook.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har föreslagit en ändring i vallagen som går ut på att borgmästare och regionala guvernörer inte ska kunna väljas om mer än en gång. Två mandatperioder på posten räcker gott och väl, menar PiS.

Om lagen går igenom innebär det att den av PiS så hatade borgmästaren i Warszawa, Hanna Gronkiewicz-Waltz, tvingas gå inför nästa val. Hon är en av topparna i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och har suttit sedan 2006.

Borgmästarna väljs i lokalvalen som hålls vart fjärde år. Hanna Gronkiewicz-Waltz valdes 2006, omvaldes 2010 och 2014. PiS har gjort kraftfulla försök att bli av med henne, bland annat genom att ställa misstroendevotum, men hon har alltid överlevt. Nästa val 2018 skulle hon om vallagen går igenom alltså inte ha rätt att ställa upp.

Men nu visar det sig att högskoleminister Jarosław Gowin inte vill ändra vallagen.

Jag har talat om det för Jarosław Kaczyński, säger han till tidningen Rzeczpospolita.

Gowin, som tidigare var justitieminister i regeringen Tusk, har bildat ett eget högerliberalt parti och samarbetade med PiS i valet 2015, vilket innebar att hans lilla parti Polen Tillsammans (Polska Razem) blev representerat i parlamentet. PiS valsamverkade också med justitieminister Zbigniew Ziobros lilla parti Solidariska Polen. Ziobro var tidigare en av kronprinsarna i PiS, men blev oense med Kaczyński och sparkades ut 2011 och startade därefter sitt eget parti. Tillsammans gick de till val under PiS-flagg, vilket gav partiet egen majoritet i parlamentet. De två utbrytarna fick var sin ministerpost som tack för hjälpen. (Rzeczpospolita och wB 15 feb 17)

Finansministern spår ökad tillväxt 2017

Publicerat 2017-02-15

Finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Foto: wikipedia.

Tillväxten i Polen kan komma att bli över 3,5 % i år. Det sade finansminister Mateusz Morawiecki till statliga TVP på tisdagen. Han har redan tidigare sagt att han är övertygad om en tillväxt på över 3 %, och årets budget bygger på att tillväxten blir 3,6 %.

När EU-kommissionen häromdagen kom med sin prognos landade den i 3,2 %, sedan tillväxten förra året konstaterats bli 2,8. GUS (Statistiska centralbyrån i Polen) noterade på tisdagen att den polska ekonomin under det fjärde kvartalet blev 2,7 %. (Polskie Radio 15 feb 17)

Morawieckiplanen antogs på tisdagen

Publicerat 2017-02-14

Regeringen antog på tisdagen den färdplan för landets ekonomi fram till 2020, som utarbetats av finansminister Mateusz Morawiecki och som kallas Morawieckiplanen.

Den omfattar landets ekonomiska färdplan fram till 2020, samt utsikterna för de kommande tio åren. Den förutsätter att inkomsten i Polen per capita under denna period kommer att nå 80 % av genomsnittet i EU. År 2015 låg den siffran på 69 procent.

Morawieckiplanen pekar också på behovet av att reformera arbetsmarknaden och förbättra befolkningsutvecklingen. År 2020 beräknas sysselsättningsgraden för personer i åldern mellan 20 och 64 år stiga till 71 % från 67,8 % år 2015.

Planen räknar också med en ökning av investeringarna, en större roll i den internationella handeln och en ökning av investeringarna i polska företag utomlands. Enligt regeringens riktlinjer, kommer företagen att vara mer villiga att spendera pengar på forskning och utveckling. (Polskie Radio 14 feb 17)

Penderecki fick sin femte Grammy

Publicerat 2017-02-14

Kompositören Krzysztof Penderecki. Foto: wikipedia.

Kompositören Krzysztof Penderecki fick en Grammy i kategorin Best Choral Performance för skivan Penderecki Conducts Penderecki med Warszawafilharmonins kör och orkester. Prisutdelningen skedde i Los Angeles.

Skivan innehåller ett urval av Pendereckis verk från Davids Psalmer till Dies Illa, som komponerades 2014 till 100-årsminnet av första världskrigets utbrott.

Penderecki är en av Polens mest prominenta ännu levande kompositörer. Hans verk omfattar operor, orkesterstycken, kammarmusik, körverk, stora verk för solist och orkester och solokonserter. Han har fått Grammy fyra gånger tidigare, 1988 då Mtislaw Rostropovitj spelat in hans cellokonsert, 1999 för en violinkonsert med Anne Sophie Mutter och London Symphony Orchestra, 2001 för körverket Credo och 2013 för ett urval av hans orkesterverk som spelats in av Warszawafilharmonin under ledning av Antoni Wit.

Penderecki har fått en lång rad utmärkelser, bland annat Sibeliuspriset, och Unescos International Music Councils pris och en lång rad hedersdoktorat. (Polskie Radio 13 feb 17)

Polen minns Hemmaarmén

Publicerat 2017-02-14

På tisdagen minns polackerna Hemmaarmén, Armia Krajowa, som bildades för 75 år sedan. AK var den underjordiska statens (Polskie Państwo Podziemne) väpnade styrkor, direkt underställda exilregeringen i London.

AK bildades den 14 februari 2942 och omfattade som mest 400 000 män och kvinnor som organiserat kämpade mot de nazityska och sovjetiska ockupanterna.

Det var AK som organiserade Warszawa-upproret 1944 i ett försök att befria landets huvudstad.

Hemmaarméns soldater utförde sabotage mot ockupationsmakten, attackerade militära transporter på väg till östfronten, räddade fångar, tillfångatog och dödade SS-officerare och inrättade en framgångsrik underrättelsetjänst, som via sina kurirer höll exilregeringen och västmakterna informerade om vad som hände i landet.

Tiotusentals AK-soldater dödades under kriget, tusentals fängslades och dömdes till döden av kommunistregimen efter andra världskriget.

Som en del i programmet hålls under dagen ett seminarium för att främja patriotismen ibland befolkningen.

AK ses av många som förebilden för Solidaritetsrörelsen som uppstod på 1980-talet. (Polskie Radio 14 feb 17)

EU-kommissionen sänker prognosen

Publicerat 2017-02-13

Den polska ekonomin växte med 2,8 % förra året och kommer enligt EU-kommissionens beräkningar upp i 3,2 % i år, rapporterar nyhetsbyrån PAP. För 2018 beräknas tillväxten till 3,1 %.

Kommissionen har alltså justerat ner sin prognos och det beror på de minskade investeringarna 2016. Där räknar man dock med en förbättring under de kommande åren.

Tillväxten drivs främst av den privata konsumtionen, men den beror på ökade transfereringar – d.v.s. att medborgarna får mer bidrag från staten.

Enligt finansminister Mateusz Morawiecki blir tillväxten 3,6 % i år, men hans prognoser har tidigare visat sig vara lite i överkant. (Polskie Radio och innpoland.pl 13 feb 17)

Szydło kvar på sjukhuset ytterligare ett par dagar

Publicerat 2017-02-13

Premiärminister Beata Szydło.

Premiärminister Beata Szydło får stanna ytterligare några dagar på sjukhuset, och kulturminister Piotr Gliński håller i regeringssammanträdet på tisdag. Det säger regeringens talesperson Rafał Bochenek.

Szydło skadades fredagen den 10 februari, när hon var på väg till sitt hem i sydvästra Polen. Hon åkte i en av regeringens bepansrade bilar i s.k. kolonn, med en bil före och en efter. Förarna är livvakter från BOR, Regeringens Säkerhetsbyrå.

En privat Fiat svängde in framför premiärministerns bil, Szydłos förare väjde undan och körde in i ett träd.

Regeringschefen flögs med ambulansflyg till Warszawa och vårdas nu på Försvarets medicinska klinik. Två av livvakterna skadades också.

Flera medier anser att en del av Bocheneks uppgifter inte tycks vara korrekta. En officer från BOR uppges ha sagt att ljud- och ljussignalerna var avstängda på begäran av Szydło. Vittnen hävdar att bilarna hade en medelhastighet på 100 km/tim i stället för 50 som gällde på den vägen och att bilarna körde ganska långt ifrån varandra. Föraren ska ha varit en av de mindre erfarna livvakterna.

Bochenek sade på en presskonferens att Szydłos tillstånd är stabilt och inte livshotande, och att hon förhoppningsvis skulle bli utskriven i tid för att leda tisdagens regeringskonselj, men så blir det alltså inte.

När olyckan skedde deltog inrikesminister Mariusz Błaszczak i den månatliga minnesceremonin för Smolenskoffren. Han har fått kritik för att han inte reagerade men försvarar sig med att han ringde presidentpalatset så snart det var slut i kyrkan.

Han lägger nu fram en plan för omorganisering av BOR, vars bilar är inblandade i 20 olyckor om året. Nyligen skedde en olycka medan försvarsminister Antoni Macierewicz satt i bilen, och för ett år sedan körde president Andrzej Dudas limousin av vägen efter en punktering.

Błaszczak säger att bilarna har färdskrivare som registrerar allting, både hastighet och larmsystem.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) passar på att föreslå en reformering av höga ämbetsmäns färdsätt.

Bara presidenten och premiärministern ska kunna använda regeringsbilarna, säger man. Idag kan alla ministrar och andra ämbetsmän använda regeringsfordonen även för privat bruk. (Rzeczpospolita, Polskie Radio, Natemat.pl TVP, TVN, Radio Zet m.fl. 13 feb 17)

En dag med Tusk gav mycket till Julorkestern

Publicerat 2017-02-11

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Välgörenhetsarrangemanget Den stora Julorkestern, WOSP, har nu avslutats med en traditionell auktion.

En dag med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Bryssel gav 370 000 (875 000 svenska kronor) – det högsta budet i Julorkesterns historia. Under den sista kvällen steg budet från 150 000 till 370 000 złoty.

Vinnaren och en medhavd vän ska tillsammans med Tusk besöka de viktigaste EU-byggnaderna, äta middag, bli fotograferade tillsammans med honom och som avslutning få ett fotoalbum av de bilder som tagits under dagen.

En bild av landets första dam, Agata Kornhauser-Duda inbringade för ett par veckor sedan 200 000 złoty (474 000 kr) och en middag med fotbollshjälten Robert Lewandowski gav nästan 100 000 złoty (235 000).

Julorkestern samlar sedan 1990-talet in pengar till vård av sjuka barn och gamla. Efter finalen i TVN i januari kunde man redovisa ett resultat på 145 miljoner, vilket nu alltså ökat med ytterligare en dryg miljon. (natemat.pl  och wB feb 17)

Att lufta Polens smogdrabbade städer

Publicerat 2017-02-11

Andrzej Grzyb (EU-parlamentet), Emilia Piotrowska (Warszawski Alarm Smogowy), Christer Ågren (Air Pollution & Climate Secretariat) diskuterar luftföroreningarna i Polen.
Foto: Stanisław Godula

Hur ska vi lufta städerna? Det var temat på en debatt om luftföroreningarna i Polen som i veckan arrangerades av Svenska ambassaden i Warszawa.

Enligt WHO tillhör 33 polska städer de 50 i EU som drabbas hårdast av smog. Gränsvärdena för luftföroreningar överskrids ofta och mycket.

Diskussionerna gällde hur man ska kunna förbättra läget i huvudstaden och vad Polen kan lära av EU och Västeuropa där man kämpat för ren luft i decennier.

I debatten deltog vice borgmästare Michał Olszewski och en rad miljöaktivister och forskare, och debattledare var Magdalena Skłodowska, journalist, redaktör för portalen TVN24 BIS och aktiv miljödebattör. (11 feb 17)

Szydło stannar på sjukhuset ett par dagar

Publicerat 2017-02-11

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło mår bra och hoppas kunna vara tillbaka i sitt ämbete på tisdag. Det sade regeringens talesperson Rafał Bochenek på en presskonferens på lördagen kl 11. Hon stannar kvar på sjukhuset en tid för observation.

Efter olyckan i Oświęcim transporterades regeringschefen på egen begäran från sjukhuset i Oświęcim till Warszawa, där hon nu undersöks på Försvarsdepartementets medicinska klinik.

Två säkerhetsvakter skadades också, den ene får troligen lämna sjukhuset på lördagen, den andra har brutit benet och fått en skada på bäckenet.

Så långt de officiella beskeden. En genomgång av polska medier ger ytterligare uppgifter.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), ska ha sagt att Szydło är allvarligt skadad, vilket ju bekräftas av att Bochenek talar om att hennes tillstånd är stabilt – det säger man inte vid lindriga skador.

Bilen var en ett år gammal bepansrad Audi A8 som körde i 50 km/tim. En Fiat körde oväntat ut, premiärministerns förare väjde för den mindre bilen och Audin körde in i ett träd.

Szydło använde bilbältet, och enligt uppgifter till Radio RMF FM har hon skador i bröstkorgen.

Bochenek ville på presskonferensen inte tala om vilka skador det handlar om:

Vi måste respektera regeringschefens integritet, sade han.

Men flera medier talar också om att de anställda i BOR, Regeringens Säkerhetsbyrå, tycker att regeringen tar för lätt på säkerhetsfrågorna. Många av dem som varje vecka kör premiärministern ner till hemmet i Przecieszynie är inte tillräckligt erfarna. Arbetsbelastningen är hög, ofta är de också trötta. Bilarna bör ses över bättre, menar de.

Efter Smolenskolyckan borde man ha lärt sig att inte ta lätt på säkerhetsfrågorna, säger en officer i BOR. (Rzeczpospolita, Newsweek, natemat.pl, wPolityce, Radio RMF och wB 11 feb 17)

Szydłos tillstånd stabilt och inte livshotande

Publicerat 2017-02-11

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärministerns tillstånd är stabilt och inte livshotande, säger regeringens talesperson Rafał Bochenek på en presskonferens på lördagen. Allt är under kontroll, hon är skadad men mår bra. Hon kommer att ligga kvar för observation, men kommer att kunna sköta sitt ämbete från sjuksängen.

Premiärminister Beata Szydło råkade ut för en bilolycka i Oświęcim på fredagskvällen. En bil svängde till vänster och körde på limousinen, en bepansrad Audi, som körde emellan två andra regeringsbilar. Två säkerhetsagenter har också skadats. Alla tre fördes till ett lokalt sjukhus för en första undersökning men transporterades senare till Warszawa med helikopter.

För att förekomma spekulationer försäkrar Bochenek nu att Szydłos bil kördes av en erfaren säkerhetsofficer, att det enligt polisen var en olycka och den andra föraren har tagit på sig skulden.

Tidigare var försvarsminister Antoni Macierewicz involverad i en trafikolycka och för ett år sedan fick president Andrzej Dudas limousin punktering på motorvägen.

Enligt de första uppgifterna fick Szydło bara några blåmärken, och idag påpekas att undersökningarna fortfarande pågår. Bochenek har utlyst en ny presskonferens till kl 11 idag lördag. (Polskie Radio, TVP, TVN och wB 11 feb 17)

Stödet för PiS bara ökar

Publicerat 2017-02-10

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stöds idag av hela 40 % av väljarna. Det är 3 % mer än i januari och mer än dubbelt så mycket som det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Medborgarplattformen, som hamnar på andra plats får 17 % (+1), och trea är det liberala partiet Moderna, som tappat mycket efter protesterna i parlamentet före jul. Moderna skulle få 9 % (±0) av rösterna om det vore val idag.

Populistiska Kukiz’15 landar på 8 % (±0), Vänsteralliansen (SLD) – som idag inte är representerat i parlamentet – får 5 % och lilla PSL (Bondeförbundet) får nöja sig med 3 %. SLD är inte representerat i parlamentet idag men skulle alltså galant komma in om det vore val idag. Bondepartiet skulle emellertid åka ut med dunder och brak – 3 % räcker definitivt inte.

Vore det val idag skulle valdeltagandet bli 66 % – lika högt som för en månad sedan, men högre än vid parlamentsvalet i oktober 2015 då drygt 50 % av de röstberättigade tog sig till vallokalen. (gazeta.pl 10 feb 17)

Szydło i bilolycka

Publicerat 2017-02-10

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

En bil körde strax före kl 19 in i premiärminister Beata Szydłos limousin utanför Auschwitz. Regeringschefens bil ingick som en av flera bilar i en kolonn.

Szydło rapporteras ha fått en del blåmärken men är i övrigt oskadd. Två av vakterna i BOR (Regeringens säkerhetsbyrå) har fått lättare skador. Räddningstjänsten är på plats.

Premiärministern är lyckligtvis oskadd, säger regeringens presschef Rafał Bochenek. Hon var på en rutinundersökning på ett sjukhus i Oświęcim, men ingenting har hänt henne.

För ett par veckor sedan var försvarsminister Antoni Macierewicz involverad i en trafikolycka, och president Andrzej Duda drabbades av punktering under en bilfärd på motorvägen för ett år sedan. Då noterade chefen för Regeringens säkerhetsbyrå att däcken på presidentens bil var för gamla. Säkerhetsbyråns förra chef ansågs skyldig till den försummelsen. (Rzeczpospolita, Polskie Radio, TVP, onet.pl och wB 10 feb 17)

Åtalas för att ha lämnat mässan bullrande

Publicerat 2017-02-10

En välkänd homosexuell aktivist och feminist i Warszawa står inför rätta efter att förra våren ha rest sig upp och lämnat kyrkan när prästen under mässan läste upp ett brev från landets biskopar där de stödde ett medborgarförslag om totalt abortförbud i Polen.

Åtalet gäller uppsåtligt störande av religionsutövning.

Liknande händelser – att mässdeltagare rest sig upp och gått i protest mot det budskap prästen framfört – har hänt fler gånger i Polen, men i det här fallet anses aktivisten och hennes vänner ha fört onödigt mycket buller när de lämnade gudstjänstlokalen.

Straffet är böter eller fängelse upp till två år. (doReczy 6 feb 17)

Abortdemonstrerande lärare förhörs av disciplinnämnd

Publicerat 2017-02-10

Tio lärare i Zabrze klädde sig i svart på jobbet under den svarta måndagen i fjor, då tiotusentals polska kvinnor och män protesterade mot det hotande abortförbudet. De tog en bild på sig själva och lade ut på Facebook, och bilden ledde till att provinsens disciplinnämnd nu har kallat dem till förhör.

Disciplinnämnden vill undersöka om de begått tjänstefel när de på arbetstid deltog i en offentlig demonstration mot det hotande abortförbudet. Om de befinns skyldiga riskerar de prickning, uppsägning eller yrkesförbud i minst tre år.

Samtidigt har de enligt grundlagen sin yttrandefrihet. Och det är inte förbjudet att gå svartklädd i skolan.

Skollagen är tydlig, säger skolminister Anna Zalewska. På skolans område får inte bedrivas politisk agitation. Vi måste respektera föräldrarnas oro i sådana här fall.

Den första av lärarna förhördes på fredagen. Hon har frikänts av disciplinnämnden, som med hänvisning till grundlagen konstaterar att varje medborgare i Polen är garanterad samvetsfrihet, religionsfrihet och åsiktsfrihet. (RMF24 och Rzeczpospolita 10 feb 16)

Luften i hela Polen undersöks

Publicerat 2017-02-10

Smogen ligger tät över Warszawa och hela landet.
Foto: Gunilla Lindberg.

Vi kommer nu att testa luftkvaliteten och djurens välbefinnande i hela landet. Det meddelar den polska Riksrevisionen och Europeiska revisionsrätten på fredagen.

Polen har särskilt stora problem med luftkvaliteten och landets ledamöter i Europeiska revisionsrätten har påpekat att runt 50 000 personer avlider på grund av luftföroreningarna varje år. Förra året utgjorde Polens utsläpp av växthusgaser åtta procent av utsläppen i hela Europa, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

En översyn av hur djuren mår är ska också göras inför EUs gemensamma jordbrukspolitik som ska uppdateras 2020.

Undersökningarna inleds i år, och rapporterna beräknas vara klara nästa år. Luftföroreningar i Polen är höga eftersom de allra flesta eldar med kol, vilket innebär särskilt höga utsläpp en kall vinter som denna. Över trettio polska städer finns med i listan över de 50 städer som har mest förorenad luft och Warszawa utnämndes för några veckor sedan till Europas smoghuvudstad. Luften i Warszawa ska till och med vara sämre än i Peking, som annars brukar pekas ut som mest ohälsosam. (Polskie Radio 10 feb 17)

Kaczyński: Regeringen kan inte hjälpa till med utländska bolån

Publicerat 2017-02-10

De som tagit bolån i schweiziska franc bör ta saken i egna händer gå till domstol, och inte räkna med att regeringen ska hjälpa till. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Inför presidentvalet våren 2015 utlovade president Andrzej Duda, som då ställde upp för PiS, ett hjälpprogram för de hundratusentals familjer som tagit bolån i utländsk valuta och fick problem när francen plötsligt ökade kraftigt i förhållande till złotyn.

Ännu har inget konkret förslag om hjälp till de drabbade har ännu lagts fram i parlamentet, trots flera års intensiva diskussioner om hur frågan ska lösas.

Att Kaczyński, som rimligen legat bakom Dudas ofta upprepade vallöfte, nu uppmanar låntagarna att reda ut problemen själva, säger möjligen något om relationerna mellan PiS-ledaren och presidenten.

Det är bättre att ta saken till domstolen, säger Kaczyński. Ja, inte för att folk inte ska ha tilltro till presidenten eller regeringen, utan för att den här frågan huvudsakligen avgörs av den ekonomiska situationen. Regeringen kan inte vidta åtgärder som leder till obalans i banksystemet, och det skulle vara illa för alla medborgare, inte bara för dem som har sina bolån i franc.

Fram till 2010 var det vanligt att bankerna rådde familjer att ta sina bolån i utländsk valuta, gärna stabila schweizerfranc. Men när Schweiz för några år sedan släppte francen fri ökade den snabbt i värde – vilket innebar att bolån i den valutan plötsligt var värda betydligt mer i złoty, vilket syntes både på amorteringar och räntor. Olika förslag har lagts fram om hur lånen ska konverteras till landets egen valuta – frågan är bara till vilken kurs och vem som ska stå för mellanskillnaden. PiS, som då var i opposition, ansåg att staten skulle hjälpa till, vilket också märktes i presidentvalskampanjen. (Polskie Radio 10 feb 17)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner