An die Freude i hela Polen

Publicerat 2017-03-26

Demonstration för EU i Warszawa. Foto: Michał Boni.

På lördagen, då EU firade 60-årsminnet av Romfördraget hölls demonstrationer över hela Polen. Tusentalsmänniskor marscherade och ropade ”Jag älskar dig, Europa!”. Manifestationerna inleddes på slaget klockan 12 med EU-hymnen An die Freude och Polens nationalsång Jeszcze Polska nie zginęła.

Mottot i Warszawa var Låt oss tillsammans visa att vi älskar Europa och inte kommer att låta någon föra oss ut ur Europa. Det hölls många tal och stämningen var glad, öppen och vårlik. Skådespelerskan Krystyna Janda läste upp det tal som Rådsordföranden Donald Tusk ett par timmar tidigare hållit i Rom.

Tusks tal var mycket personligt och rentav rörande. Som jämnårig med Europeiska unionen hänvisade han till historien, han mindes sin barndomsstad Gdańsk.

Den väg jag varje dag gick till skolan passerade genom ruinerna. Andra världskriget är ingen abstraktion för mig. Drygt halva mitt liv har jag levt bakom järnridån där det var förbjudet att ens drömma om Europa och europeiska värderingar. Ingenting i livet är givet för alltid och att bygga den fria världen kräver ansträngning och uppoffringar, sade Tusk.

Han påpekade hur viktigt det är att respektera de gemensamma värderingar som ligger till grund för EUs mänskliga rättigheter, de medborgerliga rättigheterna, yttrande- och samlingsfriheten, jämvikten mellan de tre maktcentra samt upprätthållande av rättsstaten.

För många av dem som demonstrerar idag – i Warszawa, Rom, London – är EU varken slagord, procedurer eller regler. Vår gemenskap utgör en garanti för att friheten, värdigheten, demokratin och självständigheten inte längre är en dröm utan vår dagliga verklighet, sa Tusk i Rom och hans ord genljöd över hela Europa.

Senare under dagen tog påve Franciskus emot EU-ledarna. Han pekade på öppenheten inför framtiden, familjen, livets och samvetets helighet, de överordnade värderingar som Europas ledare bör leva efter. Han betonade solidariteten som grunden för Europas överlevnad och det mest effektiva motgiftet mot de populistiska tendenser som sprider sig i Europa.

Det var en dag då stora delar av Polen och Europa drog in ett djupt och friskt andetag. Ett andetag av hopp och framtidstro.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Slaktade får vid Auschwitz för Ukrainas skull

Publicerat 2017-03-26

Huvudentrén till Auschwitz. Foto: Kent Larsson

Elva demonstranter samlades på fredagen utanför grindarna till det nazistiska dödslägret Auschwitz, dödade ett får, klädde av sig och kedjade fast sig vid staketet.

En drönare med kamera förevigade aktionen, som var en protest mot det som händer i östra Ukraina.

Det var sex polacker, fyra vitryssar och en tysk, har nu åtalats för att ha vanhedrat offren som dog i lägret. Om de fälls kan de få upp till två år i fängelse. (Polskie Radio 25 mars 17)

Brittisk exminister kritiserar Szydło för flyktinguttalande

Publicerat 2017-03-26

Dennis MacShane, f.d. EU-minister i Storbritannien.
Foro: wikipedia.

Mycket ofta får jag höra i Europa att vi inte ska koppla ihop migrationspolitiken med terrorism, men det är ju omöjligt att inte göra det. Det sade premiärminister Beata Szydło efter terrorattentatet i London i veckan. Uttalandet har mötts av upprördhet och Storbritanniens förre EU-minister Denis MacShane svarar i ett brev som publiceras i tidningen Rzeczpospolita.

Hennes uttalande är inte ett uttryck för solidaritet, sorg och stöd, skriver MacShane. Nej, budskapet från Polen är att EUs invandringspolitik är orsaken till dessa fruktansvärda händelser. Ms Szydło har fel i varje avseende. Terroristen var född och uppvuxen i Storbritannien och är lika brittisk som Theresa May eller David Beckham. Han var inte invandrare.

När nationalistiska och populistiska demagoger i Storbritannien talar om invandrare föregås det ordet oftast av adjektivet ”polsk”. De flesta analytiker är eniga om att folkomröstningen i juni 2016 (som ledde till Brexit) i stor utsträckning orsakades av massinvandringen av polska medborgare.

Så när Ms Szydło fördömer EUs migrationspolitik tror många (om än inte de flesta) britter troligen att premiärministern från Warszawa talar om miljoner polackers rätt att komma till Storbritannien med tillträde till brittiska skolor, brittisk sjukvård och brittiska sociala förmåner. … trots att de inte betalat sociala avgifter och ibland inte ens skatt. Huvudkravet från nationalistiska EU-skeptiker i Storbritannien är att minska, stoppa och till och med vända flödet av polska och andra europeiska invandrare.

Den senaste flyktingkrisen har föga att göra med modern terrorism. De tragiska dödsfallen i London (den här veckan) är ingenting mot de 3 000 brittiska män, kvinnor och barn som under 25 år mördats av katolska nationalister från IRA efter 1968. De flesta av dessa mördare var av brittisk eller irländsk nationalitet. Men Storbritannien har alltid tillåtit ett fritt flöde av irländska medborgare till Storbritannien även när terroristkampanjen kulminerade, skriver MacShane. (Rzeczpospolita 23 mars 17)

Inget Goldwasser för Kina

Publicerat 2017-03-25

Kineserna säger nej till Goldwasser – guldflagorna i denna Polens mest välkända spritdryck strider mot livsmedelsbestämmelserna.

Det rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Goldwasser är en kryddig likör som tillverkats i Gdańsk i flera hundra år. Receptet komponerades av en holländare som kom till Polen på 1500-talet efter religionsförföljelse i sitt eget land.

Han blandade ett 20-tal kryddor, bland dem rosmarin, enbär, kryddnejlika, kanel, lavendel, anis och timjan och rörde ner dem i vodkan tillsammans med socker.

Guldflingorna var den estetiska knorren på likören, som även förekommer i Polens nationalepos, Pan Tadeusz av Adam Mickiewicz.

Goldwasser slog an på tidens storheter som tsar Peter I, kung Ludvig XIV och Katarina den stora. (Polskie Radio 24 mars 17)

Szydło: Romdeklarationen har anpassats efter Polen

Publicerat 2017-03-24

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Polen anser att EU ska ha ambitiösa mål och ta djärva beslut. Det sade premiärminister Beata Szydło innan hon på fredagen flög till Rom, där EU i helgen ska fira att det gått 60 år sedan Romfördraget undertecknades.

Den deklaration som ska utfärdas under högtidligheterna visar vad EU uppnått under de 60 åren och anger riktningen för den vidare utvecklingen, sade regeringschefen. Det är ett dokument som i dagens politiska situation kunde antas av alla medlemsstater. Dess värde är att vi alla enats om den. Vid toppmötet i Bryssel lade jag mycket tydligt fram Polens villkor, och de finns med i deklarationen. Jag stödjer inte deklarationen om de polska villkoren inte finns med.

Ett enat EU, gemensam odelad inre marknad, en försvarspolitik i nära samarbete med Nato och de nationella parlamentens kontroll i lagstiftningsprocessen – det är regeringens punkter för Romdeklarationen, sade Szydło, och det är en stor framgång för den polska diplomatin att de finns med, det är viktiga villkor för oss.

Premiärministerns uttalande är bara munväder, konstaterar nyhetsportalen Oko.press. De där formuleringarna arbetades om på initiativ av Visegradländerna, Baltikum och EUs permanenta ordförande Donald Tusk. Nu står det att EU-länderna går åt samma håll, men om det behövs i olika takt – precis som det stått i de tidigare fördragen. (TVN, Newsweek och oko.press 24 mars 17)

Kaczyński lugn för polacker i Storbritannien

Publicerat 2017-03-24

Storbritanniens premiärminister Theresa May har försäkrat att polackernas rättigheter i Storbritannien kommer att tas tillvara även efter brexit. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som efter terrordådet i London fick till ett samtal med May.

Den frågan kommer att tas upp redan i förhandlingarnas inledande fas, sade Kaczyński, och reglerna kommer att baseras på ömsesidighet. May lovade också att även fortsättningsvis stödja Natos förstärkta närvaro i Centraleuropa. (Warsaw Voice 24 mars 17)

Museet för andra världskriget öppnat

Publicerat 2017-03-23

Museet för andra världskriget i Gdańsk.
Bild från museets hemsida.

Vi vill att den här utställningen ska starta en debatt i Polen och vi vill att museet ska bli en fantastisk lektion i historia för utländska besökare. Det säger Paweł Machewicz, chef för det nya omskrivna Museet över andra världskriget i Gdańsk, som öppnade på torsdagen.

Det är Polens största historiska museum med en yta på över 5 000 kvadratmeter indelade i tre avdelningar: Vägen till kriget, Krigets fasor och Krigets långa skugga. Tusentals föremål, foton, vittnesmål, arkivfilmer ska visa besökarna hur det var före, under och efter kriget.

Museet beskriver våra erfarenheter i en europeisk och global kontext, så att man lättare kan förstå dels det som var speciellt för Polen och dels det som hände i andra länder, säger museichefen.

Det ligger i kärnan av Gdańsk inte långt från posthuset, där en av andra världskrigets första sammandrabbningar ägde rum.

Byggandet av museet inleddes 2012 och skulle stå klart två år senare. Efter flera års förseningar har kostnaderna ökat från 360 miljoner till 450 miljoner złoty.

Förra året ville regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att museet skulle slås ihop med Westerplattemuseet. PiS anser också utställningarna har fel fokus – man bör i stället framhäva krigets positiva sidor, som patriotism, formandet och stärkandet av karaktärer och åskådningar eller motståndets påhittighet.

Utställningen visar inte kriget utifrån det polska perspektivet och är inte en del av regeringens historiepolitik, säger kulturminister Piotr Gliński. Museiledningen gjorde en anmälan till administrationsdomstolen i Warszawa, som slog fast att en sammanslagning inte vore förenligt med polsk lag.

Departementet har överklagat beslutet och utslaget kommer 5 april. (Polskie Radio, TVN och wB 23 mars 17)

Timmermans vill ha EU-ländernas stöd

Publicerat 2017-03-23

EUs vice ordförande Frans Timmermans.
Foto: Nederländernas UD, wikipedia.

Efter mer än ett års resultatlösa samtal med regeringen i Warszawa om hotet mot rättssäkerheten uppmanar EU-kommissionens vice ordförande Franz Timmermans medlemsländerna att öka trycket på Polen. Det skriver europaportaslen.se.

Den nya lag som lamslog Konstitutionsdomstolen fick kommissionen att aktivera EUS rättstatsförfarande i januari förra året. Men en rad besök, samtal och brev har inte gett något resultat.

De svar vi fick från Polen den 20 februari lättar inte kommissionens oro och innehåller heller inga uppgifter om åtgärder för att ta itu med de frågor vi har lyft, sade Timmermans.

I Polen anses frågan utagerad sedan president Andrzej Duda utnämnt en lojal domare till ordförande, vilket innebär att domstolen godkänner de lagar som antagits av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Timmermans vill nu att medlemsländerna som en påtryckning uttalar sig i frågan.

Det behövs om vi ska få detta att fungera. Om det visar sig att EU-länderna inte vill ta upp kampen med Polen så vet vi i alla fall det, säger han. (euportalen.se 23 mars 17))

Polen har flera krav inför jubileumsmötet i Rom

Publicerat 2017-03-23

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Warszawa kommer inte att acceptera Romdeklarationen om den inte innehåller de fyra punkter som är viktiga för Polen. Det säger premiärminister Beata Szydło till TVN.

De fyra punkterna är enigheten inom EU, försvar och ett nära samarbete med Nato, ett stärkande av de nationella parlamenten och principerna för den gemensamma marknaden, som bör förena och inte splittra. De måste finnas med i deklarationen så att den inte bara blir ett tomt dokument, säger Szydło.

EU-ledarna träffas i Rom på lördag för att fira Rom-fördragets 60-årsdag. Tanken är att då anta en vision av EU efter separationen med Storbritannien. Det är den deklaration som inte kunde antas vid toppmötet Bryssel för två veckor sedan eftersom Polen efter valet av Donald Tusk till permanent rådsordförande inte var enigt med de övriga.

Polen ställer sig också negativt till planerna på att medlemsländerna ska öka sitt samarbete i olika takt, vilket regeringen Szydło anser vore en katastrof som skulle leda till splittring.

Enligt tidningen Rzeczpospolita har regeringschefen en tuff uppgift framför sig på toppmötet i Rom. Dels ska hon kämpa emot att EU delas upp i två grupper med olika hög grad av samarbete, och dels ska hon försöka visa radera det dåliga intrycket efter det förra toppmötet.

Man hade inte räknat med Polens motstånd vid ordförandevalet, säger EU-diplomater till tidningen. Men dagen efter deltog premiärminister Beata Szydło på ett mycket konstruktivt sätt i diskussionerna om förberedelserna inför mötet i Rom. Hur hon kommer att agera i Rom vet man inte, ett liknande agerande då skulle kunna förstöra jubileumsfesten.

Politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) säger inofficiellt att regeringen kommer att försöka stärka sin position vid toppmötet i Rom, skriver Rzeczpospolita. Samtidigt är PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis besök i London ett sätt att inför den brittiska premiärministern understryka regeringens självständighet. (TVN, Polskie Radio, Rzeczpospolita och wB 23 mars 17)

En polack skadades i London

Publicerat 2017-03-23

En av dem som skadades vid terrorattentatet i London var från Polen. Det meddelar den brittiska premiärministern Theresa May. De flesta skadade var britter, men några kom från Rumänien, Sydkorea, Grekland, Tyskland, USA och Kina. Dessutom skadades fyra franska barn.

Polska ambassaden i London håller kontakt med den brittiska polisen. (Polskie Radio 23 mars 17)

Eken Józef blev Årets Träd 2017

Publicerat 2017-03-22

Eken Józef i Wiśnowa blev Årets träd i Europa 2017.
Foto: Rafał Godek.

Den polska eken Józef har utsetts till Årets Träd i Europa 2017. Józef som står i Wiśnowa i sydöstra Polen, vann utmärkelsen med över 17 000 röster från sexton länder.

Bilder på träden lades it på treeoftheyear.org och besökarna fick rösta på sitt favoritträd. Eken Józef vann och på andra plats kom Brimnon-eken i Wales som fick 16 201 röster.

Józef är 650 år gammal och utgjorde ett skydd åt en judisk familj under andra världskriget. Under mellankrigstiden fick Józef låna ut sin bild på 100-złotysedeln – kanske ett sätt att visa det polska banksystemets stabilitet. Jämför den svenska sparbankseken.

Idag är det naturälskare, fotografer och målare som söker sig till det åldriga trädet.

Tävlingen Årets europeiska träd instiftades 2011. Avsikten är att uppmärksamma gamla träd i natur- och kulturarvet. Det handlar alltså inte bara om ålder utan också om trädets historia och förankring hos befolkningen. (treeoftheyear.org och wB mars 17)

Attentat stoppade Kaczyńskis samtal med Theresa May

Publicerat 2017-03-22

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński och hans delegation i London är i säkerhet och väntar nu på information om när man kan träffa den brittiska premiärministern Theresa May. Det säger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

PiS-ledaren Kaczyński är i London för att diskutera brexitförhandlingarna och säkerhetsfrågor med May. Terrorattentatet som inträffade på onsdagseftermiddagen har emellertid inneburit att förhandlingarna skjutits upp.

Polska och brittiska ministrar har haft täta kontakter månaderna efter den brittiska folkomröstningen om utträde ur EU. London vill försäkra sig om polskt stöd i vissa frågor inför förhandlingarna med EU och Polen vill ha garantier för att de många hundratusen polacker som bor i landet ska behandlas på bästa möjliga sätt. Polackerna blev sinnebilden för alla de EU-migranter som utgjorde billig arbetskraft i Storbritannien – och som fick del av det brittiska välfärdssystemet.

Premiärminister Beata Szydło har tidigare haft förhandlingar med May och trodde sig ha stöd av den brittiska regeringen i försöken att stoppa omvalet av Donald Tusk som EUs permanenta rådsordförande. Men May röstade för Tusk, och det kan tänkas lägga en viss sordin på stämningen under de kommande samtalen. (Polskie Radio och wB 22 mars 17)

Nya storflygplatsen beräknas kosta 20–30 miljarder

Publicerat 2017-03-22

Statliga flygbolaget Lot är en av pusselbitarna i planerna på en ny storflygplats i Polen. Foto: PLL Lot

Antalet flygpassagerare i Polen ökar sedan flera år, och en av regeringens prioriterade frågor är att bygga en ny stor flygplats i centrala Polen. På tisdagen redogjorde vice infrastrukturminister Jerzy Szmit för finansdepartementets beräkningar kring projektet.

Det skulle kosta mellan 20 och 30 miljarder złoty (48–71 miljarder svenska kronor), beroende på var flygplatsen byggs och hur kommunikationerna runtomkring ser ut, sade Szmit. Det kan också tillkomma andra faktorer som vi inte känner till idag. Med tanke på Polens geografiska läge är det fullt möjligt att detta skulle kunna bli en storflygplats för hela Centraleuropa. Tidsplanen handlar om 10 till 15 år och det tar minst fem år innan själva bygget kommer igång, vilket innebär att vi har tid på oss att förbereda denna enorma investering.

Chopinflygplatsen i Warszawa tog förra året nästan 13 miljoner passagerare, gränsen går vid fjorton miljoner, sedan är det stopp, sade Szmit. Därför måste vi planera för hur vi ska hantera det ökande antalet passagerare på polska flygplatser.

Det finns prognoser som visar att 50–60 miljoner flygresenärer år 2030 kommer att passera polska flygplatser, och det statliga flygbolaget PLL Lot, med idag 5 miljoner passagerare om året, beräknas öppna fler linjer.

Finansminister Mateusz Morawiecki anser att en ny flygplats mellan Warszawa och Łódź bör bli en stor internationell knutpunkt, och enligt premiärminister Beata Szydło ska flygplatsen visa att Polen är ett dynamiskt utvecklingsland. PiS-ledaren själv, Jarosław Kaczyński, vill visa att Polen i alla bemärkelser är ett stort europeiskt land. Han ser 2022 som deadline för projektet.

För ett år sedan var utrikesminister Witold Waszczykowski på besök i Kina och diskuterade byggandet av en ny storflygplats. Han menade att man skulle kunna komma igång inom ett par år, och skissade på höghastighetståg till kringliggande stora städer.

Experter menar emellertid att kostnaden sannolikt blir 45–50 miljarder, som Polen måste skaka fram på egen hand eftersom EUs fonder inte kan tas i anspråk för ett sådant projekt. En utbyggnad av lågprisflygplatsen Modlin fem mil norr om Warszawa skulle bli avsevärt billigare. (TVN, Polskie Radio och wB 22 mars 17)

Ny lag ska minska skattefusket

Publicerat 2017-03-22

Tuffare tag mot momsfusk beräknas ge statskassan 32 miljarder złoty (drygt 76 miljarder svenska kronor) under en tioårsperiod. Bara i år blir det 600 000 złoty (1,4 miljoner kronor) extra, och 1,5 miljarder złoty (3,6 miljarder kr) 2018. Det framgår av en studie från finansdepartementet som är underlag till en lag om åtstramning av momssystemet.

Regeringen vill också ta fram ett system som ska undersöka hur man kan utnyttja bankernas spar- och lånesystem för skattebedrägeri.

Systemet är tänkt fungera fullt ut nästa sommar och beräknas minska momsfusket med 10–15 %. (Warsaw Voice 22 mars 17)

Macierewicz anmäler Tusk till åklagare

Publicerat 2017-03-22

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz har nu informerat åklagarmyndigheten om att förre premiärministern Donald Tusk agerat mot Polens intressen efter flygolyckan vid Smolensk 2010. Det säger en regeringskälla till polska nyhetsbyråer.

Genom att följa Chicagokonventionen om olyckor i internationell luftfart ska Tusk ha bidragit till att den polska haveriutredningen därigenom begränsades. I stället borde man ha följt en överenskommelse mellan Ryssland och Polen från 1993, menar Macierewicz som anklagar Tusk för ”diplomatiskt förräderi”.

Till högertidningen Gazeta Polska säger Macierewicz att Tusk ska ha undertecknat ett olagligt avtal om reparationer av andra plan av samma modell som det störtade presidentplanet. Kontraktet gick till ett ryskt företag i stället för ett polskt. Att planet, en Tupolev, tillverkats i Ryssland kan ha spelat in vid det beslutet. Även det polska kontraspionaget ska anmält detta till åklagaren.

Tusk ska ställas till svars för att han skrev ett skandalöst avtal med Rysslands president Putin som var skadligt för Polen, säger försvarsministern till Gazeta Polska.

PiS-regeringen har ända sedan olyckan 2010, på president Lech Kaczyński och 95 andra omkom, hävdat att dåvarande regeringschefen Donald Tusk hade ett finger med i spelet när det gällde flygolyckan vid Smolensk 2010. Dels anser man att planet utsattes för ett politiskt attentat på initiativ av Moskva, och att Tusk hjälpte till att sopa igen spåren. Dels hävdar man det var fel på planet – vilket var Tusks ansvar, och det är det man vill visa här. (Polskie Radio och wB 21 mars 17)

Lag om medieägande kommer till sommaren

Publicerat 2017-03-21

TVP presenterade i dagarna ett brev som Mark Dekan, vd för det tysk-schweiziska medieföretaget Ringier Axel Springer i Polen, skrivit till sina anställda på tidningen Fakt, webbplatsen Onet och veckotidningen Newsweek Polska. I brevet hurrade han för att Donald Tusk trots den polska regeringens motstånd omvaldes som EUs permanenta rådsordförande och påpekade att deras läsare kommer från den stora majoritet polacker som gillar EU. Han hyllade också multispeed-tanken som regeringen Szydło är kraftfull motståndare till.

Det är ett exempel på olyckligt inflytande från utländska ägare och ett försök att störa de fria medierna i Polen, säger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Vi måste minska andelen utländskt kapital på den polska mediemarknaden så att medierna representerar polska intressen.

Mediefrågan har från början varit högt prioriterad av PiS. Efter maktskiftet hösten 2015 antogs en lag som gav finansministern rätt att tillsätta cheferna på public service. Redaktörerna på Polskie Radio, TVP och nyhetsbyrån PAP byttes snabbt ut och den nya ledningen fick direktiv att spegla regeringens syn i olika frågor.

Nu är det de kommersiella mediernas tur.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński var mycket tydlig i sin inställning till utländska medier i ett tal i höstas:

Vi får inte låta dem terrorisera oss med sina kampanjer, varken här eller i EU. Vi måste ta itu med situationen innan det går helt snett. Steg för steg, som man gör i civiliserade stater, ska vi köpa medier så att den största delen av branschen till slut är polsk. Våra medier är till stor del i händerna på utlandet, och att de utnyttjar det politiskt är oacceptabelt i ett suveränt land, sade han.

Och på tisdagen säger vice kulturminister Jarosław Sellin att det ska finnas ett färdigt ett förslag om medieägande till sommaren.

Överdriven koncentration i en så känslig sektor som mediebranschen är naturligtvis inte hälsosamt, och det vet man i alla friska väst-ekonomier, säger Sellin. Vi bör kunna ha ett liknande system som i Frankrike och Tyskland. (Polskie Radio och wB 21 mars 17)

Czartoryski om försäljningen: Ren utpressning

Publicerat 2017-03-21

Leonardo da Vincis berömda målning Damen med Hermelinen.
Foto: Cezary Piwarowski, wikipedia.

Det var ren utpressning! Så beskriver furst Adam Czartoryski polska statens köp av släktens stora konstsamling för den spanska tidningen ABC.

Samlingen, som innehåller 86 000 konstverk, bland dem Leonardo Da Vincis berömda målning Damen med hermelinen och Rembrandts Den barmhärtige samariten, har länge setts som en nationalskatt.

För fem månader sedan föreslog kulturminister Piotr Gliński att staten skulle köpa konstsamlingen för 100 miljoner euro (runt en miljard svenska kronor) – den har värderats till åtta miljarder złoty (25 miljarder kronor).

Han påpekade att staten enligt lag har rätt att överallt i världen beslagta det som anses vara av historisk betydelse för landet om det inte tas omhand som det ska, säger släktens huvudman Adam Karol Czartoryski till ABC. Så gick förhandlingen med polska staten till, det var på samma sätt som under nazismen och kommunismen.

Läs vidare >>

Medborgarplattformen går framåt

Publicerat 2017-03-21

Mindre än en tredjedel av väljarna, 29 %, skulle rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag. Det visar en opinionsundersökning som opinionsinstitutet Ibris gjort för tidningen Rzeczpospolita. PiS har tappat 6 % jämfört med Ibris mätning i februari, och partiet skulle inte ensamt kunna bilda regering om detta vore ett valresultat.

Stödet för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har ökat från 17 % till 27 % under samma period – gapet mellan det förra och det nuvarande regeringspartiet har alltså minskat från 18 % till 2 %.

Under sökningen genomfördes dagarna efter EU-ledarnas möte i Bryssel på premiärminister Beata Szydło försökte förhindra att Polens förre regeringschef Donald Tusk valdes om som EUs permanenta rådsordförande. Anledningen till de förändrade procentsiffrorna är inte att färre personer skulle rösta på PiS utan att det tidigare stora antalet osäkra har tagit ställning – för Tusk och det parti han tidigare ledde – Medborgarplattformen.

PiS kamp mot Tusk har sina rötter i gammal inrikes rivalitet, och kan kulminera 2020. Då är Tusks mandat som EU-chef över och han väntas ställa upp i det polska presidentvalet. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som redan förbereder nästa parlamentsval, vill på inga villkor ha ärkerivalen Tusk som president.

Liberala partiet Moderna ligger på 9 %, populistiska Kukiz’15 på 8 % – båda har tappat lite stöd. Bondeförbundet (PSL) ligger kvar på 6 %, och vänstern landade på 5 %. (Warsaw Voice och wB 21 mars 17)

Mästaren Młynarski har gått ur tiden

Publicerat 2017-03-19

Poeten, regissören och sångaren Wojciech Młynarski .
Voto: wikipedia.

Det var onekligen många polacker som kände ett stick i hjärtat när de i onsdags kväll nåddes av nyheten att poeten, regissören och sångaren Wojciech Młynarski var död.

Młynarski var den stora giganten inom polsk kultur, poesi och kabaré. Han skrev drygt 2000 texter som underhöll, roade och fostrade flera generationer polacker. Młynarski framförde ofta sina låtar själv och då var de som bäst.

Han föddes 1941och studerade polsk filologi vid Universitetet i Warszawa. Efter avslutade studier bestämde han sig för att bli yrkesskådespelare och sångare. Redan under studietiden, i början av 1960-talet, debuterade han i den legendariska studentkabarén Hybrydy. Karriären blev spikrak.

Under 1970-talet började Młynarski skriva operalibretton, välkända musikaler som Cabaré, Jesus Chris Superstar och Chicago, översatte han till polska.

Wojciech Młynarski var den som översatte och i Polen introducerade Bulat Okudjawas, Jaques Brels och Vladimir Vysotskijs sånger. Under 1980-talet dammade han av och populariserade mellankrigstidens stora stjärnor som Hemar och Hanka Ordonówna.

Under krigstillståndets mörka tid i början av 1980-talet tystnade han och återkom först några år senare med sin berömda föreställning ”Róbmy swoje” (Låt oss göra vårt). För den fick han Solidaritets kulturpris, ett pris som han skattade mycket högt.

Utan tvekan var Młynarski vid sidan av Agnieszka Osiecka, Jeremi Przybora och Jan Wołek den polska poetiska sångens största förgrundsgestalter. Den polska intelligentsian under kommunismens mörka tider var knappast främmande för politiken. Młynarski förmådde att med en osedvanlig lätthet, grace och humor hantera politiska spörsmål samtidigt som han alltid träffade mitt i prick. Hans skarpa penna och hans genialiska förmåga att hantera det polska språket skapade en lång rad texter med tydliga politiska undertoner. Han var den polska intelligentsians, eller det som blev kvar av den efter andra världskriget och kommunisttiden, läromästare. Han lärde polacker att tänka, att känna och skratta och att ha distans till verkligheten och sig själva. Hans känslighet, insikt och intellekt har format många av oss.

När Wojciech Młynarski nu gått ur tiden 76 år gammal är det en enorm förlust för den polska kulturen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Wojciech Młynarski finns naturligtvis på nätet … >>

Korset i kronan

Publicerat 2017-03-19

Örnen och flaggan – och kanske ett kors?

Polen återfick sin ställning som suverän stat efter första världskrigets krigsslut 1918, och för att fira den självständiga statens 100-årsjubileum vill regeringen ändra den polska flaggan. Den vita färgen förblir vit men det röda fältet i stället bli karmosin- eller cinnoberrött. Det skriver tidningen Rzeczpospolita.

Det ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) önskar genomföra en ny lag om Polens nationalfärger, nationalsången samt den polska örnen som är Polens emblem. Det har nämligen visat sig att de polska nationalfärgerna inte är tillräckligt precist beskrivna och det praktiska resultatet ofta blir gråaktig vitt samt rödbetsrött. Därför vill man vara mera exakt i färgbeskrivningen. Karmosin eller cinnober, som användes under mellankrigstiden, har störst chans att vinna regeringspartiets gunst.

Det är inte heller uteslutet att den polska örnen ska få sin stolt burna krona ändrad. Man vill utsmycka den med ett kors. Heraldiken talar för det men man befarar att ärendet kommer att få en politisk underton.

Högermedierna har redan glatt tagit upp ämnet och pläderar varmt för den korsbeklädda kronan.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Medborgarplattformen begär förtroendeomröstning om regeringen

Publicerat 2017-03-18

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO.
Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Under de gångna sjutton månaderna har regeringen monterat ner den polska demokratin och rättssäkerheten, man har angripit kommunala styrelser och det oberoende rättsväsendet och dragit skam över Polen på den internationella scenen. Det säger Slawomir Neumann, gruppledare för oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO, som nu begärt en förtroendeomröstning om den sittande PiS-regeringen.

I stället anser Medborgarplattformen att den egna partiledaren Grzegorz Schetyna ska bilda regering.

Medborgarplattformen är naturligtvis helt på det klara med att förslaget inte har en chans att gå igenom, eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa, PiS, har egen majoritet i parlamentet.

Men en debatt i parlamentet blir ju ett tillfälle att diskutera problemen, säger Neumann.

Vi är inte rädda för en debatt om vad regeringen har uppnått, säger PiS gruppledare Ryszard Terlecki. Vi vet ju vad regeringen har uträttat på ett och ett halvt år, och det är mer än vad den förra regeringen fick gjort på åtta år.

Vi kommer att påminna polackerna om hur vårt land styrdes under Medborgarplattformens och Bondeförbundets tid, säger PiS talesperson Beata Mazurek.

För att få till en misstroendeförklaring måste Medborgarplattformen få ihop minst 231 röster i parlamentet. Lag och Rättvisa har 234 platser och chansen att de skulle rösta bort sin egen regering är föga trolig.(Polskie Radio och wB 17 mars 17).

UD rensar ut personal som utbildades före 1989

Publicerat 2017-03-17

Utrikesdepartementet planerar ett omstruktureringsprogram för  ”avkommunisering”. Äldre diplomater som inledde sin karriär på departementet före kommunismens fall ska ersättas med yngre som utbildats i det fria Polen.

På det sättet ska diplomatiska kåren befrias från eventuella rester från kommunisttiden, säger utrikesminister Witold Waszczykowski. Idag behöver vi inte diplomater från kommunisttiden.

Det innebär att ett hundratal personer kan tvingas lämna UD. Samtidigt kommer protester från fackföreningen Solidaritet, som har medlemmar anställda på departementet.

De föreslagna ändringarna strider mot hur den polska staten ska fungera, skriver Solidaritets styrelse till premiärminister Beata Szydlo.

På torsdagen rapporterade statliga TVP att likaså statliga IPN (Nationella Minnesinstitutet) fått fram uppgifter om att av de sju ledamöterna i Solidaritets avdelningsstyrelse på UD tog sin examen i Moskva och att en av dem samarbetade med den förra kommunistregimen.

Förslaget om granskning av diplomatiska kåren lades fram i parlamentet på onsdagen. Om det träder i kraft kommer alla polska diplomater i utlandstjänst att genomgå en grundlig säkerhetsprövning, vilket normalt bara gäller toppdiplomaterna. Mest intressanta är de som är över 50 år och fick sin utbildning under kommunisttiden.

På samma sätt har försvarsdepartementet tidigare rensat ut högre officerare, utbildade före 1989. (Polskie Radio och wB 17 mars 17)

Mystiskt brev upprör PiS

Publicerat 2017-03-17

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har flera gånger sagt att alltför många medier i Polen ägs av utländska företag. Särskilt pekar man på medier som ägs av tyska företag som Axel Springer. Medier som Newsweek Polska, Fakty24 (Polens största tidning) och nyhetsportalen Onet ses med stort ogillande.

På torsdagskvällen toppade statliga TVP sin rapportering med ett brev som Springerpressens vd i Polen, Mark Dekan, ska ha skrivit till sina anställda. I brevet står att det var en seger för polackerna och Donald Tusk när Tusk valdes om som EUs permanenta rådsordförande i förra veckan.

PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis ideologi och primitiva manipulation har förlorat mot de europeiska värdena och sunt förnuft, skrev Dekan enligt TVP.

Han ska också ha hurrat för att Europa kan utvecklas i olika hastigheter – vilket regeringen i Warszawa kraftfullt motsätter sig – och påmint sina anställda om att ”våra läsare och användare kommer från den överväldigande majoritet som stödjer polskt medlemskap i EU”. Låt oss tipsa dem om vad de kan göra för att stanna kvar i omkörningsfilen och inte hamna på parkeringen.

Detta uppskattas naturligtvis inte av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Om detta är sant är det oacceptabelt och skandalöst, sade Beata Mazurek, talesperson för PiS. Ingen medieägare har rätt att kränka den polska mediefriheten och manipulera allmänna opinionen på det sättet.

Mazurek anser att åklagarmyndigheten bör ställa Dekan till svars och ifrågasätter journalisternas oberoende på utlandsägda medier i landet.

Vem är det som bestämmer, sade hon. Polska journalister eller Angela Merkel, Tyskland, som inte kan polska? Är vi ett fritt land eller en tysk koloni?

Men journalister på Springer-media förnekar att det finns något sådant brev.

Ingen på Springer-media i Polen instrueras om hur man ska bedriva sitt arbete, säger Tomasz Lis på Newsweek Polska.

Polackerna som är väl medvetna om att PiS tycker illa om Tyskland – inte minst efter nederlaget i Bryssel då Tusk trots polska protester blev omvald – spekulerar nu om vem som ljuger. Statliga TVP som hävdar att brevet är äkta eller den kände redaktören LiS som lika bestämt säger att personalen inte fått något sådant brev och att man inte styrs uppifrån. (Polskie Radio och wB 17 mars 17)

Konstitutionsdomstolen godkänner inskränkning i mötesfriheten

Publicerat 2017-03-17

Konstitutionsdomstolen slog på torsdagen fast att den kontroversiella lagen om offentliga sammankomster inte strider mot grundlagen.

Lagen handlar om s.k. cykliska demonstrationer – alltså regelbundet återkommande manifestationer som kan ägnas årsdagar av historiska händelser. Bara en demonstration tillåts i taget och demonstrationer som arrangeras av myndigheter eller av kyrkan ska ha företräde.

Det innebär i praktiken att man förbjuder motdemonstrationer.

Kritikerna, bland dem Polens ombudsmän för mänskliga rättigheter, anser att lagen ger myndigheterna möjlighet att hindra medborgarna från att demonstrera om myndigheter eller kyrka redan förhandsbokat en viss tid och plats.

Lagen anses ha tillkommit med tanke på de månatliga sammankomsterna till minne av Smolenskolyckan, då dåvarande presidenten Lech Kaczynski och 95 andra miste livet.

Parlamentet antog lagen i december och president Duda skickade den till Konstitutionsdomstolen för granskning. Mötesfriheten är en nödvändig del av demokratin, sade Duda, och en förutsättning för att man ska kunna utöva sina mänskliga och demokratiska fri- och rättigheter. Om lagen träder i kraft kan det resultera i att det blir svårare att utöva den grundlagsskyddade mötesfriheten.

I december bedömde Högsta Domstolen att lagen står i uppenbar strid med grundlagen och dessutom bryter avtal som Polen undertecknat.

Konstitutionsdomstolen har alltså en annan åsikt, och det är väl ganska troligt att debatten om domstolens självständighet från regering och parlament tar fart igen. (Warsaw Voice och wB 17 mars 17)

Polen bjuder in deporterade att återvända

Publicerat 2017-03-16

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Detta är er biljett till Polen, ni kommer att kunna bo i era egna bostäder och bygga era liv i Polen. Det sade premiärminister Beata Szydło till en grupp ättlingar till de polacker som av Sovjetunionen på 1930-talet deporterades till Kazachstan.

I dagarna har regeringen att skicka en proposition vidare till parlamentet med förslag om hjälp till tvångsförflyttade och deras anhöriga att återvända till Polen. 1936 deporterade Sovjet 70 000 polacker som bodde i gränsområdena mot väst, och efter andra världskrigets utbrott följde ytterligare förflyttningar av människor som bodde i östra Polen som då ockuperades av Sovjetunionen. De hamnade i Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och de asiatiska delarna av Ryska federationen.

Jag tror verkligen att ni kommer att få ett bra liv här, ni kommer att känna er hemma, för detta är ert fosterland, sade Szydło.

Repatrieringspropositionen erbjuder hjälp med visum, utbildning i polska språket och historien, arbetsmarknadsutbildning och ekonomiskt stöd

Redan år 2000 antogs en repatrieringslag men den har bara inneburit att runt 5 000 personer flyttat till Polen. En del av dem har kommit från de rebellkontrollerade områdena i Ukraina. De har på samma sätt fått hjälp med språket och arbetsmarknadsintroduktion. (Polskie Radio och wB 16 mars 17)

Polen kan satsa på kärnkraften

Publicerat 2017-03-16

EU-kommissionen känner oro för att Polen inte har någon långsiktig energipolitik och pekar på kärnkraften som ett alternativ. Även antalet vindkraftverk bör öka för att andelen brunkol och därmed utsläppen ska kunna minska.

Miljö och utsläpp är ett av de områden där Polen och EU har svårt att komma överens. Kol är viktigt i Polen – premiärminister Beata Szydło, som själv kommer från gruvområdet i sydvästra Polen, lovade i sin valkampanj att satsa på gruvindustrin. Det skulle ge fler jobb i det krisdrabbade gruvområdet och billig energi till medborgarna.

EU vill sänka utsläppen och Szydło har flera gånger sagt att varje land måste få besluta om sin energimix.

Men planeringen av kärnkraftverk i Polen har pågått i ett decennium, och energiminister Krzysztof Tchorzewski säger nu att kärnkraft kan lösa problemet.

Ett kärnkraftverk med tre reaktorer i Polen kommer att förändra energimix och förbättra landets förhandlingsposition i samtalen med EU-kommissionen, säger Tchorzewski. Då skulle vi kunna behålla vår kolkraft längre. En reaktor skulle kunna tas i bruk redan 2030 och de övriga senast 2050. Om vi tar med utvecklingen av förnybar energi kommer vi klart under EUs utsläppsnormer.

Vindkraft är han däremot inte så imponerad av.

Kärnkraft är säkrare än havsbaserade vindkraftparker, säger han. (Warsaw Voice och wB 16 mars 17)

Polskt på bokmässan i London

Publicerat 2017-03-16

Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015. Foto: K Dubiel.

Den stora internationella bokmässan i London satsar i år på Polen. I främsta ledet står Olga Tokarczuk, internationellt erkänd, vars prisbelönta Jakobsböckerna kommer ut i Storbritannien om två år. I Sverige kom Jakobsböckerna 2015.

Men även andra polska författare tar plats på scenen – AM Bakalar som skriver på engelska; fantasyförfattaren Andrzej Sapkowski, vars karaktär trollkarlen Geralt de Rivia inspirerade till det berömda datorspelet Witcher; deckarförfattaren Zygmunt Miłoszewski, essäisten Dariusz Karłowicz, samt författaren och översättaren Jacek Dehnel. (Polskie Radio och wB 14 mars 17)

Korwin-Mikke avstängd från EU-parlamentet

Publicerat 2017-03-14

EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Janusz Korwin-Mikke, EU-parlamentarikern som nyligen krävde att kvinnor ska ha lägre lön än män, stängs nu av från all verksamhet i parlamentet under tio dagar. Han får sitt traktamente indraget i en månad och får inte representera parlamentet i något som helst sammanhang under ett år framåt.

Jag kan inte tolerera ett sådant uppträdande från en som med värdighet förväntas utföra sitt uppdrag som representant för Europas folk, säger EU-parlamentets talman Antoni Tajani. Genom att kränka alla kvinnor har denne parlamentariker visat förakt för EUs mest grundläggande värderingar.

Korwin-Mikke motiverade sitt ställningstagande med att kvinnor är mindre, svagare och mindre intelligenta.

För ett par år sedan fick Korwin-Mikke sitt traktamente indraget efter att ha jämfört Europas arbetslösa ungdomar med ”negrer”, och efter att i somras ha jämfört afrikanska flyktingar på väg till Europa med en översvämmad septiktank blev det både indraget traktamente och en veckas totalförbud i parlamentet. (Polskie Radio och wB 14 mars 17)

Stödet för regeringen minskar

Publicerat 2017-03-14

Premiärminister Beata Szydło. Foto: FB.

Drygt en tredjedel av polackerna, 36 %, gillar premiärminister Beata Szydło och hennes regering, och något färre – 33 % – är i stället negativa, visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Undersökningen genomfördes i början av mars, just när regeringen lanserat EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski som kandidat i valet av ordförande i Europeiska rådet – ett val som vanns av den sittande ordföranden Donald Tusk med 27 röster mot 1 (Polen).

Regeringens stöd har minskat något, de negativa ligger kvar på samma nivå som tidigare men de som är osäkra har ökat med 2 % och uppgår nu till 28 %.

De som stöder regeringen Szydło är politiskt konservativa lite äldre personer, ofta lågutbildade, flitiga kyrkobesökare med en månadsinkomst på 650 złoty (drygt 1500 svenska kronor).

Nästan hälften av dem som gynnas av det nya barnbidraget 500+ (drygt 1200 kr per barn och månad från och med andra barnet) stödjer till stor del regeringen – 48 %.

Och tvärtom – de som ogillar regeringen röstar vänster, har högre utbildning, bor i storstäderna och tjänar över 2000 złoty (4700 kr) i månaden. De har antingen vuxna barn eller bara ett barn och får alltså inte del av det nya flerbarnsbidraget.

Av dem som gillar regeringen röstar de flesta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) eller på populistpartiet Kukiz’15.

Oppositionspartierna Medborgarplattformens (PO) och Modernas väljare ogillar inte oväntat i högre grad regeringen än PiS egna väljare.

Kritiken mot den ekonomiska politiken har ökat – februaris 45 % har stigit till 48 % i mars. Bara 42 % tror att det ekonomiska kommer att förbättras av regeringens politik.

Premiärminister Beata Szydło har tappat lite i popularitet. 44 % tycker att hon sköter sig bra, mot 46 i februari, och de missnöjda har ökat med 2 % till 42 %. (Onet.pl 13 mars 17)

Explosion i centrala Warszawa

Publicerat 2017-03-14

Ett fordon lastat med acetylengas exploderade på tisdagseftermiddagen i närheten av utrikesdepartementet i Warszawa. Två personer skadades och har förts till sjukhus.

Runt 350 personer har evakuerats från området.

Det finns inga misstankar om att incidenten skulle vara något attentat. (Polskie Radio 14 mars 17)

Tusk kallad att vittna i polsk domstol

Publicerat 2017-03-14

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, har kallats till förhör hos åklagarmyndigheten i Warszawa den 15 mars i samband med en utredning om att det polska kontraspionaget (SKW) 2010, när Tusk var premiärminister, skulle ha samarbetat med främmande makt.

Enligt uppgifter i medierna ska det ha handlat om och ryska FSB (KGBs efterträdare).

SKWs förre chef general Janusz Nosek, har i Radio RMF FM sagt att de polska trupperna i Afghanistan kunnat flytta sin utrustning över ryskt territorium genom att det militära kontraspionaget samarbetat med ryska kollegor. Enligt Nosek hade Tusk godkänt samarbetet, som inte innebar något hot mot Polen utan tvärtom, tjänade statens intressen och säkerhet.

Att frågan nu tas upp i rätten är politiskt motiverat, avsikten är att misskreditera SKWs ledning under Tusks tid, säger Nosek.

Sannolikt ingår förhöret också i den kampanj som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bedriver mot landets förre regeringschef. Det finns också andra rättegångar där Tusk kommer att kallas till förhör – bland annat vad gäller flygolyckan vid Smolensk 2010, då förre presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom. Presidentens bror, Jarosław Kaczyński som är ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), anser att Tusks stab på olika sätt kan lastas för flygkatastrofen. Samtidigt har PiS öppnat upp haveriutredningen som slog fast att dåligt väder, dålig kommunikation mellan flygplanets och flygfältets säkerhetssystem och misstag från besättningen var orsaken till att presidentplanet störtade. PiS försöker i stället visa att kraschen berodde på ett politiskt sabotage.

Tusk är redo att vittna i rättegången, men kan inte komma till Polen den 15 mars eftersom han sedan tidigare är upptagen i Europaparlamentet i Strasbourg. Ett nytt datum kommer att utsättas. (Warsaw Voice och wB 14 mars 17)

Kaczyński: Vi har inte mer gemensamt med Le Pen än med Putin

Publicerat 2017-03-13

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen sade i förra veckan att hennes parti, Nationella Fronten, har samma uppfattning om Europa som regeringarna i Polen och Ungern.

Även om det inte finns någon formell allians, så har vi samma stora idéer om Europas framtid som man har i Polen och Ungern, sade Le Pen.

Senare sade hon till Radio Zet att hon instämmer i Jarosław Kaczyńskis uppfattning att EU gick för långt och lagt sig i Polens inre angelägenheter vad gäller till exempel konflikten om Konstitutionsdomstolen.

Jag tror att vi kan arbeta tillsammans i många frågor, sade Le Pen till Radio Zet. Om jag blir president i Frankrike kommer jag att tillsammans med Viktor Orbán och Jarosław Kaczyński att ta debatten om det som är oacceptabelt i EU.

Den konservativa tidningen Rzeczpospolita tolkade hennes uttalande som ett förslag att tillsammans montera ned EU i dess nuvarande skick – ett uttryck som hon aldrig använde. Men uttalandet väckte stort uppseende i Polen.

Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), gick på måndagsmorgonen ut med en dementi.

Polen har inget intresse av att montera ned EU, sade hon.

Senare på dagen kände sig också PiS-ledaren Jarosław Kaczyński manad att dementera alla rykten.

Det är vilseledande och manipulativt att påstå att PiS vill ta Polen ur EU, sade han på en i hast sammankallad presskonferens. Vi har inte mer gemensamt med Le Pen än med Vladimir Putin.

Han underströk också att Polen inte ställer upp på att medlemsstaternas samarbete ska utvecklas i olika hastigheter.

Det innebär i själva verket att vi bryter upp EU, sade Kaczyński. Polen är numera ett land som vågar stå upp mot denna fruktansvärda idé, som riktas mot stater i vår del av Europa. utrikesminister Witold Waszczykowski talade i januari med Le Pen, och hon är definitivt inte på samma sida som den polska regeringen. (Le Nouvel Observateur, Radio Zet och Polskie Radio 13 mars 17)

PiS: Vi vill inte montera ner EU

Publicerat 2017-03-13

Polen har inget intresse av att montera ner EU. Det säger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Den franska nationalistledaren Marine Le Pen sade nyligen att hon efter att ha vunnit det franska presidentvalet ska montera ner EU tillsammans med Polen och Ungern.

Hennes slutkläm var att även Ryssland skulle kunna ingå om EU organiserades om, vilket tyder på att hennes kunskap om Polen är ganska begränsad.

Den polska regeringen har uttryckt sin stora besvikelse över EU sedan Donald Tusk i förra veckan med 27 röster mot 1 valdes om till ordförande i Europeiska rådet. Utrikesminister Witold Waszczykowski säger att Polen nu måste trappa ner sina förväntningar och förhoppningar på EU.

I diskussionerna om EUs framtid vill Polen att nationalstaternas ställning ska stärkas. Tankar om en ytterligare integration och mer samarbete har inget stöd hos PiS. Men EU ska inte heller avvecklas. Premiärminister Beata Szydłos regering har under hela året fått kritik för att inte respektera EUs grundläggande demokratiska värderingar, och vill därför begränsa EUs rätt att granska vad som sker i landet.

Polens tydliga kritik mot EU – PiS vill gå i spetsen för en reform, där EU går mot mindre överstatlighet och ett stärkande av nationalstaterna – kan ha fått Le Pen att dra fel slutsatser om Polens engagemang i unionen. Polackerna är enligt flera opinionsundersökningar det folk som är mest positivt till EU, och största delen av unionens strukturfonder har avsatts för polska behov. (Polskie Radio och wB 13 mars 17)

Marine Le Pen vill samarbeta med Kaczyński

Publicerat 2017-03-13

Marine Le Pen. Foto: Foto-AG Gymnasium Melle

Om jag vinner valet vill jag inleda ett samarbete med Jarosław Kaczyński för att demontera EU. Det säger den franska extremhögerns presidentkandidat Marine Le Pen.

Samarbetserbjudandet gäller även Ungern och Victor Orbán. Jag tror att vi kan samarbeta på flera områden. Om jag blir president kommer jag att ta upp en diskussion med Orbán om det som i EU:s nuvarande agerande inte går att tolerera, säger hon i en intervju som tidningen Rzeczpospolita citerar.

Vi kommer säkerligen inte ha samma uppfattning om allting men varje land som är fritt och självständigt har rätt att försvara sina egna intressen, säger Nationella frontens ledare.

Det är främst på två områden som Le Pen vill samarbeta: konflikten kring Konstitutionsdomstolen samt fördelningen av flyktingar mellan EU:s olika medlemsstater. Le Pen hävdar att EU:s agerande i konflikten kring KD är ett sätt att politiskt lägga sig i Polens interna angelägenheter. När det gäller flyktingfrågan, då Polen liksom hela Visegradgruppen motsätter sig fördelningen av flyktingar, blir det lätt att uppnå enighet. Ingen vill betala straffavgifter på uppemot 250 tusen euro för varje avvisad flykting. Det är ren galenskap, det måste upphöra, sägen Le Pen.

Efter att ha vunnit valet tänker Le Pen föra ut Frankrike ur valutagemenskapen och införa gränskontroller. Samarbetet med EU skulle enbart omfatta polisen, underrättelsetjänsten samt sanitära organ.

Ett så löst uppbyggt EU skulle även kunna omfatta Ryssland, säger Le Pen.

Polen har fått en ny bundsförvant i Europa.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Stödet för Medborgarplattformen ökar

Publicerat 2017-03-12

Två politiska opinionsmätningar har i dagarna publicerats i Polen. Den första, som kom från Kantar Millward Brown, är mer långsiktig och visar skillnaderna sedan i december. Enligt den skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 34 % av rösterna om det vore val idag, -1 %.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) ska enligt den mätningen ha ökat med 9 % under de senaste tre månaderna, från 15 % till 24 %.

Den stora förloraren är Moderna som tappar hela 9 % och landar på 11 %.

Populistiska Kukiz’15 ochPSL (Bondeförbundet) klarar sig precis över 5 %-spärren.

Enligt den andra mätningen, som gjorts av Cbos, som jämför med resultatet från februari månad, skulle PiS få 37 % (-3), Medborgarplattformen 19 % (+2), Kukiz’15 9 % (+1), Moderna 8 % och PSL 5 % (+2).

Man ska naturligtvis inte dra alltför långtgående slutsatser av två opinionsundersökningar från två olika opinionsinstitut och som dessutom berör olika lång tid. Men båda tycks visa att Medborgarplattformen fått ökat stöd bland väljarna, och att PiS tappat någon eller några procent. Förloraren är Moderna.

Lyftet för Medborgarplattformen kan hänga samman med konflikten kring Donald Tusk, f.d. ordförande i partiet, som efter protester från PiS-regeringen valdes om till ordförande i Europeiska rådet. Andra undersökningar har visat att en stor majoritet av befolkningen gärna ser att polacker får höga befattningar i EU, oavsett partitillhörighet.

Moderna har förlorat rejält sedan december, sannolikt huvudsakligen på grund av den alltför långdragna protesten i parlamentet och på grund av att Moderna-ledaren Ryszard Petru tog semester mitt i strejken och reste söderut på semester tillsammans med en kvinna som han inte var gift med. (TVN, Rzeczpospolita och wB 10/12 mars 17)

Skilda reaktioner efter EU-mötet

Publicerat 2017-03-11

EU-mötet i Bryssel kommenteras av medier i hela Europa. De polska statliga medierna är liksom Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), mycket nöjda med premiärminister Beata Szydłos insats, medan liberala medier är mer kritiska.

Nyhetsportalen Onet skriver att fiaskot i Bryssel är Jarosław Kaczyńskis personliga nederlag.

Aldrig tidigare har den polska regeringen fått så mycket stryk, alla taktiska och strategiska allianser som Kaczyński byggt under de senaste månaderna visade sig inte vara värda någonting. EU-ländernas ledare visade sig inte alls vara eniga med Kaczyński. Och det mest spektakulära i PiS misslyckande är den synnerligen olämpliga aktionen mot Donald Tusk, skriver Onet.

Läs vidare >>

Szydło: Vi accepterar inga försök till utpressning

Publicerat 2017-03-11

Polen kommer inte att acceptera vare sig ekonomisk utpressning eller att delar av EU går snabbare fram. Det sade premiärminister Beata Szydło efter fredagens möte för EU-ledarna i Bryssel, rapporterar polska nyhetsbyråer.

Under förhandlingarna sade Frankrikes president François Hollande att Polen har sina regler men EU har strukturfonder, vilket Szydło viftade bort.

Vi oroar oss inte för utpressning, Hollande är en president som stöds av fyra procent av befolkningen och kommer snart inte att vara president längre, sade hon.

Under de informella samtalen i Bryssel diskuterade EU-ledarna fram en gemensam deklaration om EUs framtid efter Brexit. Tanken är att deklarationen ska undertecknas på toppmötet i Rom senare i mars, då EU högtidlighåller 60-årsminnet av Romfördragen, EUs första grundlag.

Men Szydło är kritisk.

Deklarationen bör understryka enigheten i blocket och inte tillåta att vissa länder i snabbare takt än andra går mot ett ökat samarbete, sade Szydło. Dokumentet för vara en färdplan för EUs framtida reformer.

Grundläggande frågor är för Polen är att den inre marknaden måste skyddas och utvecklas, att det råder balans mellan euroländerna och övriga EU-länder, samt reformer och säkerheten.

Att Polen vägrade att underteckna den gemensamma deklarationen uppfattas som att sätt att försöka sätta käppar i hjulet för EUs vidare arbete, och Tusk har fått i uppdrag att ta reda på vad det är i deklarationen som Polen inte kan acceptera.

Att Polen vägran att underteckna gör att deklarationen ogiltig, hävdar Szydło, men enligt Tusk kan inte ett enskilt land blockera ett dokument som godkänts av de övriga 27 länderna.

Tusk påpekade också att ingen i EU vill isolera dem polska regeringen, och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker underströk att det inte får finnas någon järnridå mellan öst och väst. (Polskie Radio, TVP och wB 10 mars 17)

Szydło hyllades vid hemkomsten

Publicerat 2017-03-11

Premiärminister Beata Szydło. Foto: flickr

Premiärminister Beata Szydło tog vid hemkomsten emot på flygplatsen av hela regeringen som med blommor hyllade henne för en stark insats i Bryssel.

Vi är stolta över premiärministern, hon var i en mycket svår situation, under enorm press och försvarade tappert den polska ståndpunkten, på ett sätt som kommer att gå till historien, sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Hon är en sällsynt kapacitet som vi är stolta över. Vi vill inte böja oss för det rikare och starkare väst utan kämpar för att fullfölja vårt uppdrag.

Detta är inte ett misslyckande utan en seger, sade Szydło när hon tackade för stödet. Vi kommer alltid att kämpa för Polens sak i Bryssel. Vi vill visa att Polen är ett stolt och enat land som är medlem i Europeiska Unionen. Vi vill att EU ska förenas och utvecklas och kommer att arbeta för det.

Det fanns inför valet av Tusk två osäkra röster – Ungerns Viktor Orban, som brukar ha samma åsikt som Polen i kontroversiella frågor, och Theresa May, som i flera månader bearbetat Polen för bästa möjliga stöd i Brexit-förhandlingarna.

Naturligtvis blev vi besvikna över att Orban vek sig men vi förstår ju att han utsattes för stark press, sade Kaczyński i en kommentar efter valet.

Orban är tacksam för att Polen tar på sig rollen av EUs svarta får, säger förre utrikesministern Radosław Sikorski. Idag talar ingen om att Ungern har brutit mot EUs principer, i stället ser man PiS-ledaren som Europas monster.

Polen och Ungern ingår tillsammans med Tjeckien och Slovakien i den s.k. Visedraggruppen. De fyra länderna brukar inför viktiga möten i EU träffas för att kunna presentera en gemensamhållning i de frågor som står på agendan. Förutom Tusk – som de övriga V4-länderna ville ha kvar som ordförande i Europeiska rådet, rådet också oenighet om Ryssland. Ungern har en betydligt mer positiv inställning till Moskva är Polen. (TVN och wB 10-11 mars 17)

Tusk fortsätter som ordförande i Europeiska rådet

Publicerat 2017-03-09

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Donald Tusk valdes på torsdagen om till ordförande i Europeiska rådet med 27 röster mot 1 – Polens.

Warszawa har under en period arbetat hårt för att stoppa Tusk, som är en av PiS-ledarens ärkefiender. Premiärminister Beata Szydło har ringt runt till EUs ledare för att försöka övertyga dem om att inte rösta på Tusk, och Polen lanserade nyligen en annan kandidat, EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski. (TVN och wB 9 mars 17)

PiS vill blockera valet av Tusk

Publicerat 2017-03-09

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Det ultrakonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har lagt mycket tid och kraft på att misskreditera ordföranden i Europeiska rådet Donald Tusk och omöjliggöra hans omval. Man har lanserat en egen kandidat och premiärminister Beata Szydło har ringt och skrivit till europeiska ledare och begärt stöd för honom.

Utrikesminister Witold Waszczykowski lobbade för den nye kandidaten Jacek Saryusz-Wolski vars kandidatur ingen inom EU tycks ta på allvar.

Eftersom påtryckningarna och förtalet av Tusk inte gett väntat resultat tar nu PiS-regeringen till plan B. Waszczykowski sa i TVN24 på torsdagsmorgonen att regeringen tänker göra allt för att förhindra att Tusk väljs om. Högermedierna förutspår ett stort bråk på dagens EU-toppmöte i Bryssel – Polen kommer inte att underteckna beslutet. Man vill tvinga EU att skjuta upp valet.

Experterna hävdar att Polens vägran inte förändrar någonting – det är majoritetsval som gäller. Det är alltså tveksamt om Polen kommer uppnå sitt mål.

Vad gör PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och hans parti i så fall härnäst? Utan tvekan kommer man att försöka skylla på någon – oppositionen, det liberala EU och Tusk själv. Den antieuropeiska propagandan blir ännu aggressivare. EU kommer att framställas som krisdrabbat, odemokratiskt och styrt av Tyskland ensamt. Därifrån är vägen inte lång till antydningar att Polen borde lämna Europeiska unionen.

Är detta Kaczynskis yttersta mål med det irrationella bråket kring ordförandeposten i Europeiska rådet?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Den 8 mars blev en dag för strejker

Publicerat 2017-03-09

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Kvinnor i polska städer tog på onsdagen ledigt och gick ut gatorna för att visa att de inte går med på en begränsning av deras rättigheter. Det är en fortsättning på den svarta marschen som hölls den 3 oktober förra året, då hundratusentals kvinnor tvingade regeringen att avstå från en ytterligare skärpning av abortlagen.

Istället för att som vanligt snällt ta emot traditionella blommor och lyckönskningar på Kvinnodagen höjde kvinnorna idag sina röster för ökad jämställdhet i arbetslivet, för bättre tillgång till receptfria preventivmedel, till assisterad befruktning och prenatala undersökningar, bättre sexualundervisning i skolan och mindre våld i hemmet. Kvinnorna kräver också att samvetsklausulen, som ofta missbrukas av läkare, ska avskaffas.

Läs vidare >>

Blåsten tvingade M/S Wawel kvar i Nynäshamn

Publicerat 2017-03-07

Polferries färja m/s Wawel. Foto: Pressbild.

Polenfärjan från Nynäshamn kunde på måndagen inte gå som beräknat på grund av den hårda vinden, och M/S Wawel fick ligga kvar vid kaj över natten. Det skriver Aftonbladet.

Enligt SMHI blåste det upp till 25 sekundmeter i byarna. (AB 5/6 mars 17)

Penderecki misstänks för samröre med säpo före 1989

Publicerat 2017-03-07

Kompositören Krzysztof Penderecki. Foto: wikimedia commons.

Även den prisade kompositören Krzysztof Penderecki anklagas nu för att ha varit informatör åt kommunistregimens hemliga säkerhetspolis. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Men Penderecki nekar:

Jag har aldrig samarbetat med kommunisternas säkerhetspolis, säger han på fredagen. Jag känner inte till att det skulle finnas dokument där jag pekas ut som samarbetsman.

I förra veckan skrev högertidningen niezalezna.pl att ett nyligen påträffat dokument som undertecknats av en högt uppsatt säkerhetsofficer från kommunisttiden skulle visa på att Penderecki användes operativt eftersom han ofta reste utomlands.

Penderecki är en av landets mest berömda nu levande kompositörer.

För ett år sedan påträffades några kartonger dokument hos förre inrikesministern Czesław Kiszczak. Dokumenten anses bevisa att Solidaritetsikonen Lech Wałęsa informerat kommunistregimens säkerhetspolis mer än han tidigare tillstått. Filmregissören Andrzej Wajda och Penderecki tillhörde dem som ställde upp på Wałęsas sida. Wajda avled i oktober, och nu stöter man på dokument som visar att även Penderecki skulle ha tillhört den stora grupp polacker som mer eller mindre motvilligt rapporterade till underrättelsetjänsten före kommunismens fall. (Polskie Radio, niezalezna.pl och wB 3/6 mars 17)

Polen prisas för gröna obligationer

Publicerat 2017-03-07

Sam Kidney, vd för Climate Bonds Initiative, överlämnar utmärkelsen Climate Bonds Award till vice finansminister Piotr Nowak. Foto: twitter, finansdep.

Polen blev det första landet i världen som 2016 utfärdade ”gröna obligationer” för att finansiera olika miljöprojekt. Nu har Polen tilldelats utmärkelsen Green Bonds Award, som delas ut av den icke-kommersiella organisationen Climate Bonds Initiative, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

De gröna obligationerna i Polen har genererat 3,4 miljarder złoty (drygt 8 miljarder svenska kronor) till miljöprojekt.

Utmärkelsen visar att den polska regeringen bryr sig om balanserad ekonomisk och social utveckling och grön projektutveckling, sade vice finansminister Piotr Nowak, och vi räknar med att utfärda fler gröna obligationer.

Han sade också att andra länder har frågat Polen till råds om sina gröna obligationer.

Obligationerna, som gavs ut förra året, har huvudsakligen köpts upp av investeringsfonder och banker från Tyskland, Benelux-länderna, Österrike och Storbritannien. Det kapital som kommer in öronmärks till miljöprojekt, i det här fallet trädplantering, produktion av grön energi, och förbättring av järnvägstransporterna.

Tidigare har det huvudsakligen varit utvecklingsbanker och företag som utfärdat gröna obligationer.

Climate Bonds Initiative arbetar för att mobilisera obligationsmarknaden för klimatlösningar, en marknad som enligt organisationen år 2020 kommer att vara värd en biljon dollar.

Under 2016 fördubblades marknadsvärdet till 81 miljarder dollar, och i slutet av året beräknas värdet ha ökat till 120 miljarder. (Polskie Radio 7 mars 17)

PiS tappar stöd i februari

Publicerat 2017-03-07

Trots den uppskattning som polackerna i andra halvan av februari visade sin premiärminister och sin president tycks det som att regeringen i sig tappar stöd.

Enligt den opinionsundersökning som publicerades på måndagen är 51 % av polackerna missnöjda med regeringen, och den siffran stöds av en färsk opinionsundersökning från institutet Ibris som publiceras på tisdagen – bara 33 % skulle fösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag – en minskning med 3,2 % sedan Ibris förra mätning.

Även oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) faller – idag skulle de få 18 % av rösterna. Tappet, 2,1 % är inte lika stort som PiS. Moderna landar på 11,6 % (-1,8 %).

Kukiz’15 med drygt 8 %, partiet PSL (Bondeförbundet) med 6,2, skulle få sitta kvar i parlamentet om det vore val idag. Och Vänsteralliansen (SLD) som så snöpligt slogs ut i valet 2015 skulle med god marginal klara 5 %-spärren – hela 6,2 % skulle lägga sin röst på SLD idag.

Övriga opinionsinstitut lär också komma med resultatet av sina undersökningar de kommande veckorna och då kan man se om trenden håller sig över lag. Fram till början av februari pekade de flesta siffror uppåt för PiS men det är möjligt att de ständiga kontroverserna med domstolsväsendet och medierna nu tär på förtroendet. (Onet.pl och wB 7 mars 17)

Barnbidragen uppgick till 19 miljarder złoty 2016

Publicerat 2017-03-07

Familje-, arbets- och socialminister Elżbieta Rafalska.
Foto: facebook.

Runt 19 miljarder złoty (drygt 45 miljarder svenska kronor) har betalats ut i flerbarnsbidrag till nästan fyra miljoner barn. Det säger familjeminister Elżbieta Rafalska till nyhetsbyrån PAP.

Enligt regeringens familjepolitik får flerbarnsfamiljer och fattiga familjer 500 złoty (1200 kronor) per barn och månad från och med det andra barnet.

Programmet 500+ trädde i kraft i april förra året.

Av 1,5 miljoner barn som fötts under den tiden är nästan 700 000 ensambarn och 128 000 har funktionsnedsättningar, sade Rafalska. Man har inte kunnat märka att antalet kvinnor på arbetsmarknaden har minskat, vilket befarades när familjeprogrammet introducerades. Däremot har födelsetalen ökat.

Tack vare 500+ har dessutom barnfattigdomen nästan raderats ut i Polen. (Polskie Radio 7 mars 17)

Polen satsar på elbilar för stadstrafik

Publicerat 2017-03-07

I förhoppning om att Polen ska bli storproducent av elbilar bjuder regeringen in landets företagare att delta i en tävling om konstruktionen av en liten elbil för stadsmiljöer. Det säger energiminister Krzysztof Tchorzewski. Vi hoppas att vi kan ta fram en elbilsprototyp som kan tillverkas här – i bästa fall ska vi kunna komma upp i 100 000 elbilar om året.

När prototypen är klar räknar man med att konstruktören sätter upp en produktionsanläggning. Staten kan gå in och bli delägare med kanske 49 % av kapitalet.

Varken staten eller de statskontrollerade energibolagen ska investera i anläggningen, säger Tchorzewski, de ska investera i energisektorn. Den statliga delen ska kunna säljas till privata investerare efter till exempel fem år.

De första prototyperna väntas redan nästa år. (Warsaw Voice 7 mars 17)

Polsk sjuksköterska fick drottnings Silvias stipendium

Publicerat 2017-03-06

Sjuksköterskestudenten Natalia Duszeńska och drottning Silvia.
Foto: Medicover.

Sjuksköterskestudenten Natalia Duszeńska som studerar vid Medicinhögskolan i Warszawa har tilldelats Queen Silvia Nursing Reward, och den svenska drottningen delade personligen ut utmärkelsen vid en ceremoni på svenska ambassaden i Warszawa.

Stipendiet, som är på 50 000 kronor, delas ut till sjuksköterskestudenter som har bärande idéer om utveckling inom äldrevård. Årets mottagare av stipendiet, Natalia Duszeńska, har presenterat en idé om som lägger mer fokus på de äldres emotionella behov än enbart de praktiska.

Hennes bidrag Det är aldrig för sent att drömma innebär att t frivilligorganisationer, institutioner och lokala myndigheter ska samverka för att förverkliga seniorernas drömmar. (kungahuset.se och natemat.pl mars 17)

Homosexuella par ska spåras

Publicerat 2017-03-06

Regionala åklagare i Polen uppmanas nu spåra enkönade par som gift sig utomlands. Man vill på rättslig väg förhindra att de registrerar sina äktenskap hos polska myndigheter.

Avsikten är att skydda rättssäkerheten, medborgarnas rättigheter samt samhällets bästa, skriver biträdande riksåklagare Robert Hermand i ett brev till åklagarna ute i landet.

Nu är ju homosexualitet inte ett brott i Polen även om partnerskap för enkönade par inte är godkänt i lagen. Och det visar sig att vigselförrättarna vägrar lämna ut information om huruvida personer som vill gifta sig utomlands är ogifta. Inte heller registreras de.

Syftet är förstås politiskt. I ett land där det politiska motståndet mot homosexuella äktenskap är kompakt, försöker man ge intryck av att homosexuella bryter mot lagen. Då kommer vanliga medborgare att känna sig sig hotade av några abstrakta bögar som är kriminella, och åklagarmyndigheten kan träda in som en skyddsängel, den som skyddar samhället och dess intressen.

Den praktiska effekten kan bli att människor av samma kön som ingått äktenskap utomlands nu kommer att registreras av myndigheterna. En liten varnande signal till HBTQ-miljön?

Det har redan kommit signaler om att läkare uppmanats att föra register över barn som blivit till genom IVF-metoden.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Szydło och Duda uppskattas mer än regeringen

Publicerat 2017-03-06

Premiärminister Beata Szydło och president Andrzej Duda.

Drygt hälften av polackerna är missnöjda med regeringen, visar en färsk opinionsundersökning från Kantar Public. En tredjedel av de svarande, 37 %, tycker att regeringen gör ett bra jobb.

Vad gäller premiärminister Beata Szydło är betyget lite bättre – 44 % är positiva och 45 % negativa.

Ytterligare snäppet bättre tycker de tillfrågade att president Andrzej Duda sköter sig – 46 % är nöjda, 44 % missnöjda.

Siffrorna har inte förändrats nämnvärt sedan företagets mätning i januari.

Regeringen har fler motståndare än supportrar, konstaterar Kantar Public, medan ungefär lika många är positiva som negativa till Szydło och Duda.

Szydło och hennes regering har emellertid bättre siffror än den förra regeringschefen Ewa Kopacz och hennes ministrar. Duda får däremot betydligt lägre betyg än förre presidenten Bronisław Komorowski.

Undersökningen omfattade 1050 röstberättigade och genomfördes 17–22 februari. Då hade den nuvarande premiärministern Beata Szydło just tillbringat en vecka på sjukhus efter en uppmärksammad bilolycka, aktuella samtalsämnen för dagen var budgeten, aborter, luftföroreningar, avverkning i urskogen Białowieża och en provocerande teaterpjäs i Warszawa.

Samtidigt ska man komma ihåg att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ökar även om regeringen får dåligt betyg. PiS stöddes i februari av 40 % av de tillfrågade i en opinionsundersökning, vilket är två procentenheter mer än i valet 2015. (Onet.pl och wB 6 mars 17)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner