Receptkrav för dagen efter-piller

Publicerat 2017-05-28

Dagen efter-pillret ellaOne. Foto: ellaOne.

I Polen krävs i fortsättningen läkarrecept för den kvinna som vill köpa det s.k. dagen efter-pillret. Beslutet fattades i parlamentet i veckan som gick.

Recepttvånget är ett led i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ansträngningar att begränsa kvinnors självständighet. Det planerade totalförbudet mot abort stoppades i höstas efter enorma protester från både kvinnor och män. I stället inrättades särskilda bidrag för föräldrar som frivilligt föder fram svårt handikappade foster. Det är enligt den nuvarande abortlagen förbjudet att avbryta en graviditet – undantagen är om moderns liv är i fara, om fostret är svårt missbildat och om graviditeten har tillkommit under incest eller våldtäkt. Efter beslutet om stöd till familjer med svårt handikappade barn har det hörts röster om att kvinnor som blivit gravida vid våldtäkt eller incest skulle kunna få samma bidrag för att föda. Att dra in rätten att köpa dagen efter-piller över disk på apoteken är ett led i samma politik. PiS och katolska kyrkan har stora svårigheter med den så kallade genderpolitiken som innebär lika rättigheter för män och kvinnor – och homosexuella.

Effekten har blivit att läkare är oroliga för att undersöka gravida kvinnor – om det skulle bli missfall kan man bli misstänkt för att ha genomfört en olaglig abort. Det finns också en samvetsklausul i polsk sjukvård – vårdpersonal har rätt att vägra utföra aborter med hänvisning till sin religion – och den utnyttjas av många. Det är alltså mycket svårt att få abort idag i Polen, och PiS betar på punkt efter punkt av de hinder som står i vägen för vad som i praktiken blir ett totalt förbud – med undantag för om moderns liv är i fara.

I ett känt fall för ett tiotal år sedan fick en gravid flerbarnsmamma veta att hon skulle bli blind om hon födde barnet. Ingen läkare ville utföra en abort, barnet föddes och modern blev blind.

Men för att polska kvinnor ändå ska ha tillgång till dagen efter-piller har organisationen Women on Wawes inrättat en telefonlinje, där det går att beställa ett recept. (Rzeczpospolita och wB 25/27 kan 17)

Ny ledare ska innebära en omstart för KOD

Publicerat 2017-05-28

Krzysztof Łoziński, ny ordförande i KOD, Kommittén för Demokratins Försvar. Foto: FB.

Vid medborgarrättsrörelsen Kommittén för Demokratins försvars (KOD) årsmöte i helgen valdes Krzysztof Łoziński med stor majoritet till ny ordförande. Han ersätter grundaren Mateusz Kijowski som anklagats för ekonomiska oegentligheter och som strax före röstningen drog tillbaka sin kandidatur.

Łoziński, som är 68 år gammal, tillhörde under kommunisttiden den demokratiska oppositionen. I mars 1969 blev han relegerad från sina fysikstudier för att ha samlat in namnunderskrifter i protest mot nedläggningen av den politiskt laddade teaterpjäsen Dziady. Han verkade inom Solidaritet och Kommittén för arbetarnas försvar (KOR), den organisation av intellektuella som hjälpte de upproriska varvsarbetarna i Gdańsk, och dömdes till fängelsestraff för ”subversiv verksamhet”.

Läs vidare >>

Zbigniew Brzeziński – patriot och realist

Publicerat 2017-05-28

Rosalynn Carter och Zbigniew Brzeziński besökte Polens kardinal Stefan Wyszyński. Foto: NARA, wikipedia.

Arkitekten bakom den amerikanska utrikespolitiken i slutet av 1970-talet och en av de mest inflytelserika polackerna i världen, professor Zbigniew Brzeziński har gått bort 89 år gammal.

Brzeziński föddes i Warszawa 1928. Hans far var diplomat i Berlin och Moskva. Den unge Zbigniew blev därmed vittne till nazismens födelse och de stora utrensningarna i Sovjet på 1930-talet. Andra världskrigets utbrott ledde till att ”Zbig” och hans familj stannade i Montreal i Kanada där pappan var generalkonsul. Familjen återvände aldrig till Europa.

Läs vidare >>

Prover från Smolenskplanet till ännu ett laboratorium

Publicerat 2017-05-25

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Prover från president Lech Kaczyńskis flygplan som störtade utanför Smolensk i april 2010 har skickats till det brittiska försvarets tekniska forskningslaboratorium i Kent för fysiokemiska tester. Det uppger en talesperson för Smolenskutredningen.

Tidigare har utredningen beställt tester från laboratorier i Italien, Spanien och två andra laboratorier i Storbritannien.

Regeringens Smolenskutredning som aktiverades i samband med maktskiftet hösten 2015, accepterar inte den officiella haverikommissionens slutsats att olyckan berodde på en olycklig kombination av dåligt väder, misstag från besättningen och från trafikledarna i kontrolltornet på den ryska militärflygplatsen Severny. Utredningen försöker i stället bevisa att planet sprängdes i luften på initiativ av den ryske presidenten Vladimir Putin. Den teorin får i viss mån näring av att Ryssland vägrar återlämna flygplansvraket. (Polskie Radio 25 maj 17)

Regeringen nöjd med ekonomin

Publicerat 2017-05-25

Rafał Bochenek, regeringens talesperson.
Foto: Regeringskansliet.

Med en tillväxt på 4 % och rekordlåg arbetslöshet borde Polen vara ett ekonomiskt föredöme för Västeuropa. Det säger regeringens talesperson Rafał Bochenek till statliga TVP.

Alla indikatorer går upp hela tiden, det är mycket tillfredsställande, sade Bochenek. Andra länder, särskilt i Västeuropa bör avundas oss!

I april sjönk arbetslösheten till rekordlåga 7,7 % enligt färska uppgifter från GUS (Statistiska centralbyrån), och tillväxten var under första kvartalet 4 %.

Regeringens barnbidragsreform 500+ har inte bara bidragit till att radera bort fattigdomen bland barnfamiljerna, den har också ökat efterfrågan och konsumtionen vilket har medfört en ökad tillväxt, säger Bochenek. (Polskie Radio 25 maj 17)

Ung man misshandlades till döds av polis

Publicerat 2017-05-25

Elpistol. Foto: US military, wikipedia.

Ett upprörande fall av maktmissbruk rullas nu upp i Polen. För ett år sedan förhördes 25-årige Igor Stachowiak av polisen i Wrocław, vid förhöret användes elpistol och Stachowiak dog.

Efter hans död hölls demonstrationer mot polisvåldet i Wrocław, och polisminister Jarosław Zieliński fick hela dokumentationen på sitt bord. En utredning skulle göras och de skyldiga ställas till svars. Så blev det emellertid inte, allt tycktes rinna ut i sanden.

Läs vidare >>

Polska studenter fick Karlspriset för unga 2017

Publicerat 2017-05-25

Erasmus Evening.

I år går Karlspriset för ungdomar till ett polskt projekt om Erasmus-programmet, Erasmus-kvällen som är en nätbaserad radioshow för studenter som funderar på att studera en Erasmus-termin utomlands. Det sänds på studentradiostationen Radio Meteor UAM på Adam Mickiewicz University i Poznań. Gäster i programmet har varit polska studenter som studerat utomlands eller utländska studenter i Polen. Intervjuerna handlade om många olika frågor – hur man skickar in ansökan, hur man väljer studieämnen, hur man söker bostad i andra länder, om skillnader mellan universitet och möjligheter de skapar, utbildningssystem eller annat som berör elevernas vardag.

På andra plats kom Re-Discover Europe; en aktivitet i norra Aalborg för att informera om Europadagen, och nummer tre blev Are We Europe, en nätbaserad multimedieplattform där unga människor kan skicka in sina berättelser om hur det verkligen känns att vara europé.

Europeiska Karlspriset till ungdomar syftar till att uppmuntra en europeisk medvetenhet bland ungdomar och till deltagande i europeiska integrationsprojekt. Priset delas årligen ut av Europaparlamentet och Foundation of the International Charlemagne Prize of Aachen till ungdomar mellan 16 och 30 år som har deltagit i projekt som bidrar till att främja förståelsen mellan människor från olika europeiska länder. Prisutdelningen ägde rum i Aachen i Tyskland den 23 maj. De tre bästa projekten tilldelades prissummor på 7 500 euro, 5 000 euro respektive 2 500 euro. (EU-parlamentet 24 maj 17)

Erasmus Evening >>

Filmfestival med judiskt tema i Warszawa

Publicerat 2017-05-24

Wojciech Pszoniak spelade Janusz Korczak i Andrzej Wajdas film från 1990.

Den 13 internationella filmfestivalen med judiska motiv sparkar i helgen igång i Warszawa. På Kino Muranów visas 30 filmer med judiska teman från hela världen. Det blir också samtal med regissörerna, rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Bland de polska bidragen märks Andrzej Wajdas Det förlovade landet och Korczak – den judiske läkaren som under den nazistiska ockupationen 19-39–45 vägra överge sitt barnhem för judiska barn.

Eventet innebär ett tillfälle att få en inblick i den judiska kulturen och blir en påminnelse om judars och polackers gemensamma förflutna, säger festivalarrangören Aleksandra Grażyńska. Vi vill också arbeta för tolerans och kulturell öppenhet med filmens språk. (Polskie Radio 24 maj 17)

Biskop kritisk till Smolenskmötena

Publicerat 2017-05-24

Biskop Tadeusz Pieronek. Foto: Ralf Lotys, wikipedia.

De månatliga Smolenskceremonierna är ren politik. Det säger biskop Tadeusz Pieronek till tidningen Rzeczpospolita.

Han reagerar inte minst på att ceremonierna numera hålls två gånger i månaden i Kraków. Dels på olycksdagen den 10 och på begravningsdagen den 18, då PiS-ledaren Jarosław Kaczyński kör ner till sin brors grav i katedralen.

Det här är ren politik, säger Pieronek. Marscherna genom Warszawa och talen vid presidentpalatset har inte med religion att göra. Man talar inte längre om offren eller olyckan vid Smolensk, man använder tragedin som ett politiskt verktyg.

Biskopen är också mycket kritisk till att det byggs så många monument över den omkomne presidenten Lech Kaczyński.

Snart finns det en staty över Lech Kaczyński i varje stad, säger Pieronek. Så var det i Sovjetunionen också, man satte upp monument över Stalin överallt, det skulle finnas ett porträtt av Stalin i varje hus. Man kan försöka införa en sådan religion här också, men det är Kaczyński-religion, det är inte kristendom. Ska det kanske finnas ett porträtt av Lech Kaczyński i varje hem som man ska buga inför, som i Nordkorea?

Jag sade från början att det var fel att begrava presidenten i Wawel, då skulle det uppstå en kult, säger biskopen. Nu är det gjort men det finns ingen anledning att skruva upp kulten ännu mer. Den 18 varje månad ska polisen skydda Wawel – det är som om det vore undantagstillstånd i Polen. Poliserna skrattar åt det, men de gör vad de blir tillsagda. Varför sker detta, och vad kostar det polackerna? (Fakty.interia.pl 18 maj 17)

 

Biskop Tadeusz Pieronek

Foto: Ralf Lotys

 

Polska föräldrar dog i Manchesterdådet

Publicerat 2017-05-24

Ett polskt par omkom och en skadades i det misstänkta självmordsattentatet som dödade 22 personer i Manchester på måndagskvällen. Paret skulle hämta sina två döttrar som var med på konserten.

Såväl president Andrzej Duda som premiärminister Beata Szydło har skickat sina kondoleanser till de anhöriga och fördömt dådet.

Runt 20 000 polacker bor i Manchester. (Polskie Radio 24 maj 17)

Waszczykowski: Vi är redo för en omstart i de polsk-franska relationerna

Publicerat 2017-05-23

Utrikesminisetr Witold Waszczykowski. Foto: D Piasecki, flickr

Polen är redo för en omstart i de polsk-franska relationerna. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski på tisdagen i ett telefonsamtal med Frankrikes nyutnämnde minister för EU- och utrikesfrågor, Jean-Yves Le Drian.

Waszczykowski erinrade om en lång tradition av partnerskap och vänskap mellan de två länderna och uttryckte förhoppningar om samarbete och gemensamma projekt i framtiden, även inom EU och Nato.

En konstruktiv dialog mellan Polen och Frankrike är oumbärlig vid lösandet av de utmaningar som EU står inför, sade Waszczykowski. Weimartriangeln – det forum där Frankrike, Tyskland och Polen diskuterar gemensamma frågor – bör spela en särskild roll i byggandet av ett säkert Europa, ett Europa som svarar mot medborgarnas behov.

Relationerna mellan Polen och Frankrike har varit svala en tid – det väckte irritation i Paris när försvarsminister Antoni Macierewicz bröt ett ingånget avtal om att köpa franska arméhelikoptrar för 13 miljarder złoty (30 miljarder svenska kronor) och i stället gjorde affär med ett amerikanskt företag.

Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron har irriterats över Polens alla konflikter med EU, och sade under sin valkampanj att han som president ska arbeta för att EU ska införa sanktioner mot Polen. Han jämställde också PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och Ungerns premiärminister Victor Orbán med den franska nationaliströrelsens Marine Le Pen, och Rysslands president Vladimir Putin, och han anklagade regeringen för att dra utländska företag och arbetstillfällen till Polen med ojusta medel.

Waszczykowski, som då svarade att Macrons orättvisa anklagelser kom sig ut att den franska ekonomin inte på många på än kan tävla med den polska, ska nu alltså försöka tina upp de kyliga relationerna med Paris. (Polskie Radio och wB 23 maj 17

Polskt par saknas efter terrordådet

Publicerat 2017-05-23

Ett polskt par tycks finnas bland de saknade efter terrordådet i Manchester på måndagskvällen. Deras dotter ska ha efterlyst dem på sociala medier och utrikesdepartementet bekräftar att man söker paret.

Det finns många polacker i området och polska konsulatet arbetar nu med att försöka få kontakt med alla. (TVP 23 maj 17)

Fint stipendium till polsk-svensk konstnär i Malmö

Publicerat 2017-05-23

Aleksandra Kucharska vid ett av sina verk.
Foto: Malmö Konsthall.

Aleksandra Kucharska har i år tilldelats Malmö Konsthalls stipendium på 100 000 kronor.

Kucharskas mjuka grå bilder behöver tid för att skönjas. Med stor skicklighet tecknar hon upp en stilla och laddad värld, som kräver att vi stannar upp för att kunna se. Denna utmaning, att se igenom och bakom, är idag mycket viktig att anta, skriver juryn i sin motivering.

Aleksandra Kucharska är född 1981 i Gdańsk. Efter utbildning på Malmö Konsthögskola 2002-07 har hon ställt ut runt om i Sverige/Norden, både med skulptur och installation, men framförallt har hon utvecklat teckningen på ett mycket personligt sätt. Hennes bilder framkallas inför betraktaren, hon lockar in ögat i det till synes tomma.

Stipendiet delas ut onsdagen den 24 maj kl 18 i C-salen på Malmö Konsthall, då Kucharska också presenterar sig och berättar om sitt arbete.

Fri entré. (Malmö stad 23 maj 17)

Zbigniew Wodecki har avlidit

Publicerat 2017-05-22

Sångaren Zbigniew Wodecki. Foto: Tomasz Ziober, wikipedia.

Sångaren och kompositören Zbigniew Wodecki, vars karriär spände över nästan 5 decennier, har avlidit 67 år gammal.

Wodecki var en allsidig underhållare och ett av musik-Polens mest kända namn. Han började spela fiol redan i femårsåldern, men lärde sig också att spela trummor och piano. Han var också sångare, skådespelare och TV-presentatör. På 1960-talet var han med på de berömda kabaréerna på Piwnica Pod Baranami i Kraków, han har framträtt på de flesta polska musikfestivaler

Zbigniew Wodecki avled i Warszawa på måndagen i sviterna efter en stroke. Han kommer att begravas i Kraków. (Polskie Radio och wB 22 maj 17)

Territorialförsvarets första förband har avlagt eden

Publicerat 2017-05-22

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: Robert Suchy, flickr.

Med er kommer den polska armén att vara oslagbar! Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på söndagen i Rzeszów där ett av de tre första förbanden i det nya territorialförsvaret svors in på söndagen. Liknande ceremonier genomfördes i Białystok och Lublin.

Det territoriella försvaret, WOT, består av frivilliga som efter 16 dagars utbildning ska stödja armén och lära ut patriotism i lokalsamhällena så att eventuella fiender ska avskräckas.

Så småningom är det tänkt att territorialförsvaret ska omfatta 50 000 frivilliga som vapentränats och beväpnats. Det har också beställts militärlastbilar för 33 miljoner złoty (82 miljoner svenska kronor).

Förra året lade försvarsministern fram sin plan på ett territorialförsvar, och inte långt därefter förklarade han att fler polacker bör ha tillgång till vapen. Det populistiska partiet Kukiz’15 har också lagt fram ett förslag om en liberalisering av vapenlagen, men enligt en undersökning före jul var 80 % av polackerna emot sådana planer.

Det ledande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) är kritiskt till territorialförsvaret.

Stor show, stor propaganda, men det stärker inte försvaret i östra Polen heller, säger partiets försvarspolitiska talesperson, förre försvarsministern Tomasz Siemoniak. Vad östra Polen behöver är en yrkesarmé, våra bästa operativa enheter i hela landet bantas för att skapa denna fiktion. Faktum är att territorialförsvaret minskar säkerheten i Polen. (Rzeczpospolita 22 maj 17)

Opolefestivalen ställs in

Publicerat 2017-05-22

Sångerskan Maryla Rodowicz 2007. Foto: Paweł Zienowicz

Det blir ingen musikfestival i Opole – i alla fall inte nu. Det meddelar staden Opole, där festivalen skulle ha utspelat sig.

Sedan det visat sig att arrangerande TVPs chef Jacek Kurski av politiska skäl sade nej till ett par av de artister som Maryla Rodowicz bjudit in till sin jubileumskonsert, har den ena efter den andra inbokade artisten hoppat av.

Även jubilaren, som stod på scen för första gången för 50 år sedan på just Opolefestivalen, beslöt att dra sig tillbaka och då ställer staden Opole in hela festivalen.

Opole kan inte gå vidare med förberedelserna till festivalen eftersom Maryla Rodowicz hoppat av, skriver borgmästaren Arkadiusz Wiśniewski i ett uttalande. Det är TVPs jobb att se till artisterna kommer till festivalen, och att många attraktiva artister nu lämnat återbud minskar festivalens betydelse avsevärt, Opole är dock redo att samarbeta med TVP vid ett annat tillfälle.

TVP å sin sida tänker stämma flera medier, som tidningen Gazeta Wyborcza och Newsweek Polska, för att de gett offentlighet åt nyheten att TVP sagt nej till några av de inbokade artisterna. (Polskie Radio 22 maj 17)

Juristkongress markerar mot PiS

Publicerat 2017-05-21

Många deltagare reste sig upp och gick i protest mot uttalanden från PiS-ministrar. Bild: skärmdump från TVN.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) reformering av det rättsliga systemet i Polen ses av landets jurister med oro. Reformerna innebär en begränsning av domstolarnas självständighet och en långtgående politisering av rättssystemet.

Av den anledningen samlades medlemmarna i Domarförbundet och Advokatsamfundet i helgen till en kongress i Katowice.

Läs vidare >>

Szydło: Säkra barnbidrag och pensionsåldern i grundlagen

Publicerat 2017-05-20

Premiärminister Beata Szydło. Foto: flickr

Om vi ska ändra grundlagen skulle jag personligen vilja att grundlagen innehåller garantier för stöd till familjerna och garantier för pensionsåldern. Det säger premiärminister Beata Szydło till tidningen SuperExpress.

Det är reformer som vi har genomfört och som Medborgarplattformen (PO) kommer att avskaffa om de kommer till makten, säger Szydło. För att ändra grundlagen krävs det att vi får kvalificerad majoritet i nästa val, och det är det vi arbetar för, sade Szydło.

Frågan om en ny grundlag har varit på tapeten i flera år och nyligen föreslog president Andrzej Duda en folkomröstning om grundlagen – vad den ska innehålla, vilka förändringar som behövs osv.

Det är ganska troligt att premiärministern och presidenten i det här fallet har samma åsikt. För att ändra grundlagen krävs en majoritet på 65 % i parlamentet vilket regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte har idag. (Polskie Radio 20 maj 17)

Gazeta Wyborcza utser Timmermans till Årets man

Publicerat 2017-05-20

EUs vice ordförande Frans Timmermans.
Foto: Nederländernas UD, wikipedia.

Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen och den kommissionär som har hand om rättsliga frågor, har av tidningen Gazeta Wyborcza tilldelats titeln Årets Man 2017. På en presskonferens i samband med utdelandet av utmärkelsen på fredagen i Warszawa, sade Timmermans att den polska regeringen också måste hjälpa till för att lösa konflikten om rättssäkerhetsprincipen i Polen.

Medlemsstaterna sade mycket tydligt på mötet i veckan att dialogen mellan EU-kommissionen och regeringen Szydło ska tas upp igen, sade Timmermans. Nu får vi se vad den polska regeringen anser om det.

Han påminde också om att EU har ett avtal om flyktingkvoter för att medlemsländerna ska vara solidariska med Grekland och Italien, dit de flesta flyktingar kommer.

Vi måste gemensamt ta itu med frågan eftersom det har kommit så många asylsökande, sade Timmermans. Den polska regeringen påpekar att landet hjälper flyktingar på plats, men det gör alla medlemsländer. Vi bör visa solidaritet inom EU, ingen väntar sig det omöjliga från Polen, men man förväntar sig att Polen hjälper till.

EU-kommissionen beslöt på tisdagen att tidsfristen för Polen och de länder som ännu inte tagit emot en enda flykting går ut i juni. Premiärminister Beata Szydło upprepade vad hon tidigare sagt: Polen går inte med på några obligatoriska kvoter.

President Andrzej Duda, som just haft besök av den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier, säger att Polen alltid varit och alltid kommer att vara öppet för dem som behöver hjälp – men att det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna att tvångsimportera människor till ett land. (onet.pl 19 maj 17)

Kultur och makt

Publicerat 2017-05-20

Maryla Rodowicz. Foto: wikipedia.

Den polska popmusikens drottning Maryla Rodowicz har stått på scenen i 50 år. Jubileet skulle firas med en konsert på den årliga musikfestivalen i Opole i juni, som arrangeras av statliga TVP.

Men så visade det sig att flera av de artister som sångerskan bjudit in står på TVPs lista över artister som av politiska skäl inte är välkomna i den statliga televisionen.

Läs vidare >>

Den politiska belastningen inom PiS

Publicerat 2017-05-19

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande i det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), Jarosław Kaczyński tänker ta över som premiärminister redan i juli. Det avslöjar Tomasz Rzymkowski som är parlamentariker från populistpartiet Kukiz’15.

Enligt det parlamentariska korridorskvallret ska Kaczyński ta över rodret fram till den 11 november 2018. Därefter efterträds regeringschefen Beata Szydło av finansminister Mateusz Morawiecki.

Läs vidare >>

Om det svenska Lagom – i Polen

Publicerat 2017-05-19

En selfie efter lyckosamt avhållet seminarium. I cerise blus syns ambassadör Inga Eriksson Fogh. Foto: Stanisław Godula

Lagom – eller det svenska receptet på lycka. Det var temat för ett event i Warszawa nyligen, med ambassadör Inga Eriksson Fogh som talare.

Arrangörer var Oberoende Studentföreningen, NZS, vid universitetet i Warszawa, en studentförening som stöder kulturell, vetenskaplig och social utveckling bland studenterna.

Eventet Lagom var ett tillfälle att bredda studenternas kunskap om de polsk-svenska relationerna.

Inga Eriksson Fogh presenterade målen för den svenska politiken idag, hon talade om jämställdhet, Sveriges ekonomi i förhållande till Polen och samarbetet mellan de två länderna i EU. (NZS maj 17)

Polen ett av Europas minst toleranta länder

Publicerat 2017-05-17

Regnbågsflaggan är symbolen för HBRQ-rörelsen.
Foto: wikipedia.

I en studie från ILGA-Europe, som arbetar för att förbättra HBTQ-personers villkor, från Polen 18 av 100 möjliga poäng vad gäller sexuella minoriteters rättigheter.

Det är på samma nivå som Turkiet, Azerbajdzjan, Vitryssland och Ryssland, säger Agata Chaber, ordförande i Kampanjen mot homofobi i Polen. Polen ligger på 27 plats i Europa, Lettland och Litauen belägger tillsammans jumboplatsen.

2013 låg Polen på 23 plats, de två följande åren gled landet ner till plats 24, och i år alltså näst längst ner.

ILGA-Europe har granskat sex områden – jämställdhet, icke-diskriminering, familj, mötesfrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet, hatbrott, kroppslig integritet och rätten till asyl.

Rättssystemet ger inte något effektivt skydd mot homofobiskt våld, och så länge det inte är straffbart att begå hatbrott mot homosexuella så kommer systemet att fortsätta vara ineffektivt, säger Paweł Knut, som är knuten till Kampanjen hot homofobi.

Malta fick i studien 88 poäng, vilket är högst i Europa.

Krzysztof Szczerski, chef för presidentkansliet, anser det oacceptabelt att någon känner sig stigmatiserad på grund av en egenskap.

Det får inte förekomma, säger han, men han anser inte att polackerna är homofober.

Polackerna är enligt min mening diskret toleranta, vilket är vad de bär vara, säger han. (Polskie Radio och RVN 17 maj 17)

Schetyna: Vi bör göra vad vi har lovat

Publicerat 2017-05-17

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen. Foto: PO, FB.

Polen bör uppfylla sina åtaganden om att ta emot asylsökande. Det säger Grzegorz Schetyna, ordförande i Medborgarplattformen (PO) som satt i regeringsställning när EU i september 2015 beslöt att fördela 100 000 flyktingar från lägren i Italien och Grekland via ett kvotsystem.

Polen åtog sig då att ta emot sammanlagt 10 000 asylsökande under ett par år. I oktober samma månad förlorade Medborgarplattformen makten till EU-skeptiska Lag och Rättvisa (PiS), som direkt sade nej till flyktingar.

På tisdagen satte EUs migrationskommissionär upp juni månad som gräns för medlemsländer som tagit emot inga eller få asylsökande.

Premiärminister Beata Szydło var snabbt ute och förklarade att fristen inte gäller Polen som inte accepterar systemet med flyktingkvoter. (onet.pl 17 maj 17)

Błaszczak: Flyktingar är värre än sanktioner

Publicerat 2017-05-17

Inrikesminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Om Polen tvingas ta emot flyktingar så vore det värre än eventuella sanktioner från EU. Det säger finansminister Mateusz Morawiecki på onsdagen.

Kom ihåg vad som hänt i Västeuropa, kom ihåg terrorattackerna som tyvärr i princip är ett faktum i de större länderna i EU, sade Błaszczak. Kom ihåg att det började med några relativt få muslimska

På tisdagen, sedan EUs migrationskommissionär Dimitris Avramopolous, påpekat att de länder som fortfarande inte tagit emot några asylsökande ur den grupp som EU åtagit sig att fördela bland medlemsländerna nu måste börja agera.

I juni går tidsfristen ut, sade han.

Premiärminister Beata Szydło svarade med att det faktiskt inte finns någon överenskommelse om att flyktingarna ska fördelas enligt det som kallas EUs kvotsystem, och att Polen inte kommer att acceptera några flyktingar.

Hon hävdade också att Polens tuffa attityd i sammanhanget spritt sig bland medlemsländerna.

I september beslöt EU-länderna att gemensamt fördela 100 000 av de flyktingar som tagit sig till Italien och Grekland, och Polens dåvarande regeringschef, Ewa Kopacz från Medborgarplattformen (PO) accepterade sammanlagt 10 000 asylsökande. I oktober samma år röstades regeringen bort och de mer EU- och flyktingkritiska Lag och Rättvisa (PiS) tog över. Sedan dess har PiS gjort motstånd genom att hänvisa till ukrainska säsongsarbetare och krävt att få granska dem som kan bli aktuella för att kunna sortera bort eventuella turister och ekonomiska flyktingar. (Polskie Radio 17 maj 17)

Ung polsk filmare tävlar i Cannes

Publicerat 2017-05-16

Time to Go (Koniec Widzenia) av Grzegorz Mołda.

I årets filmfestival i Cannes representeras Polen av den 24-årige kortfilmsregissören Grzegorz Mołda från Polen. Hans film Time to go (Koniec Widzenia) är en av de nio filmer som tävlar om Guldpalmen i kortfilmsklassen.

Filmen handlar om unga Marta som arbetar i sin fars bilaffär. Hon kommer i kläm när hennes pojkvän grips av polisen och hon tvingas välja mellan honom och fadern.

Grzegorz Mołda gick i år ut filmskolan i Gdynia och Time to Go är hans examensarbete. Den valdes ut bland nästan 5 000 insända bidrag. (Polskie Radio 16 maj 17)

EU: Nu måste Polen ta emot flyktingar

Publicerat 2017-05-16

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

I juni går tidsfristen ut och medlemsstaterna måste börja ta emot asylsökande från Italien och Grekland, så som EU fattade beslut om för två år sedan. Det säger migrationskommissionären Dimitris Avramopolous.

Annars måste vi inleda ett överträdelseförfarande för att inte förstöra EUs trovärdighet. Alla måste ta sitt ansvar.

De länder som inte accepterat flyktingar är i första hand Polen, Ungern och Österrike men i viss mån också Tjeckien, men även i andra länder går det trögt. Hittills har bara 18 400 asylsökande flyttat vidare till sina mottagarländer.

Den polska regeringen har inte tagit emot någon enda flykting från EUs kvotsystem. Enligt premiärminister Beata Szydło finns det ingen överenskommelse om flyktingkvoter i EU.

Och tack vare vår tuffa attityd memot flyktingar blir en kritisk inställning till flyktingkvoter allt vanligare i Europa, sade Szydło på en presskonferens i Warszawa.

I september 2015 enades EU-länderna om att varje medlemsland skulle ta emot en viss kvot av flyktingar från de överfulla lägren i Italien och Grekland. Då styrde ännu det nuvarande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) landet, och dåvarande premiärministern Ewa Kopacz accepterade efter påtryckningar från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att Polen skulle ta mot cirka 7 000 asylsökande.

Men vid parlamentsvalet i oktober övertog PiS regeringsmakten, och PiS har hela tiden bestämt motsatt sig kvoter, hänvisat till ukrainska säsongsarbetare, krävt att få granska dem som kan bli aktuella för att kunna sortera bort eventuella turister och ekonomiska flyktingar. (EUobserver, Polskie Radio och wB 16 maj 17)

St Andrzejs dag firas i Polen

Publicerat 2017-05-16

Helgonet St Andrzej Bobola. Foto: wikimedia commons

Den 16 maj är det 360 år sedan St Andrzej Bobola blev martyr, vilket högtidlighålls av katolska kyrkan i Polen.

Helgonet har en egen kyrka i Warszawa där hans kvarlevor förvaras i en metallkista sedan 1938, det år då han kanoniserades.

Bobola anslöt sig till Jesuitorden, blev präst och missionär i litauiska områden som idag ligger i Vitryssland. Han togs tillfånga av kosacker 1657 och torterades till döds.

I början av 1700-talet sades det att hans kvarlevor inte förmultnat, vilket av kyrkan uppfattades som ett tecken på hans helighet, och på 1920-talet visades kroppen upp på ett hygienmuseum i Moskva, och fördes senare till Vatikanen som ett tack för att påven Pius XI hjälpt Ryssland under den stora svälten.

2002 utsågs Andrzej Bobola till skyddshelgon för Polen och Warszawa. (Polskie Radio 16 maj 17)

EU-länderna stöder kraven på Polen

Publicerat 2017-05-16

EUs vice ordförande Frans Timmermans.
Foto: Nederländernas UD, wikipedia.

EU-kommissionen har i över ett år varnat Polen för att rättssäkerheten är i fara sedan Konstitutionsdomstolen satts ur spel. Nu ställer sig medlemsländernas EU-ministrar bakom kritiken.

Förhandlingarna mellan EU och regeringen förs av EU-kommissionären Frans Timmermans som utfärdat en rad rekommendationer, där han pekar på farorna och vad Polen bör göra för att undanröja riskerna.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser emellertid saken slutdiskuterad och dialogen har därmed avstannat.

Vid ett möte med EU-ministrarna på tisdagen diskuterades frågan om rättssäkerheten i Polen.

Det finns en närmast bedövande enighet om synen att stödja kommissionens rekommendationer, fortsätta dialogen och återkomma säger Sveriges EU-minister Ann Linde till nyhetsportalen Europaportalen.

Frans Timmermans tycker sig se en ljusning i de ansträngda relationerna med Polen, och hoppas på fortsatt dialog.

Men Polens EU-minister Konrad Szymański menar att det behövs en författningsdomstol i EU för att avgöra hur värdegrunden rättsstatlighet ska tolkas – idag är debatten politisk, inte juridisk.

Här bortser han från att Venedigkommissionen, som är Europarådets rådgivande organ i grundlagsfrågor, tidigt kopplades in av utrikesminister Witold Waszczykowski. Och Venedigkommissionen har samma åsikt som EU-kommissionen i det här fallet – rättssäkerheten är inte helt tillgodosedd i Polen.

Enligt den brittiska tidningen Financial Times stödde Ungern och Tjeckien det polska förslaget. (Europaportalen och wB 16 maj 17)

Gapet mellan PiS och PO minskar

Publicerat 2017-05-16

Om det vore val på söndag skulle 30 % rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och 28 % på oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Det visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Instytut Badań Pollster, som redovisas i tidningen SuperExpress.

På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 med 13 % och på fjärde plats Vänsteralliansen (SLD) med 10 %. Vänsteralliansen åkte ut ur parlamentet i valet 2015, och tycks alltså ha hämtat upp sig i opinionen. Även det liberala partiet Moderna skulle ta sig in i parlamentet med 8 % av rösterna.

Bondeförbundet PSL och det lilla vänsterpartiet Tillsammans skulle emellertid hamna under 5 %-spärren, likaså Janusz Korwin-Mikkes parti, som numera heter Frihet.

Att avståndet mellan PiS och Medborgarplattformen minskar beror främst på regeringspartiets stora nederlag i försöken att hindra förre premiärministern Donald Tusk att bli omvald som ordförande i Europeiska rådet, säger statsvetaren Rafał Chwedoruk. Men PO tar också många röster från Moderna, vars partiledare Ryszard Petru tappat förtroende. (Rzeczpospolita 15 maj 17)

Tusk kallas att vittna igen

Publicerat 2017-05-16

Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet.
Foto: wikipedia.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kallas åter till vittnesförhör i utredningen av Smolenskolyckan 2010 då president Lech Kaczyńskis flygplan störtade och alla 96 ombord omkom.

Åklagarna i den återupptagna haverikommissionen utreder misstankar om att den dåvarande regeringen – där Tusk var premiärminister, inte skulle ha begärt tillstånd för polska rättsläkare att obducera de omkomna i Ryssland. Åtalet gäller misstänkt ”diplomatiskt förräderi”.

Året efter flygolyckan ifrågasattes identifieringen av kvarlevorna och efter 2011 ifrågasattes de ryska obduktionerna och när polska myndigheter lät öppna nio gravar visade det sig att kroppsdelar från sex av offren förekom i fel kistor.

Utredningarna av Smolenskolyckan är en del i det inrikespolitiska spelet i Polen. Den omkomne presidenten Lech Kaczyńskis bror Jarosław Kaczyński är ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och han ser Tusk som sin främste inrikespolitiske fiende. Där Tusk i sin politik strävade efter att öppna upp Polen mot Europa och väst, vill Kaczyński att Polen ska sluta sig samman och minnas till sin ärorika historia. Det har bland annat medfört att många av de lagar som PiS-regeringen snabbt trummade igenom under sin första tid vid makten har ifrågasatts av EU – lamslagningen av Konstitutionsdomstolen, inskränkningen av mediefriheten, begränsningen av församlingsfriheten o.s.v.

I april var Tusk inkallad som vittne i en annan rättegång. Då anklagades två före detta chefer för att utan tillstånd ha samarbetat med den ryska underrättelsetjänsten FSB när Polen skulle dra tillbaka sina trupper från Afghanistan.

De olika rättegångar där Tusk nu kallas att vittna ingår i den systematiska kampanj som PiS driver för att misstänkliggöra honom och förhindra att den förre regeringschefen blir vald till president i Polen 2020, då hans mandat i Europeiska rådet går ut. (Polskie Radio och wB 16 maj 17)

Duda vill förbättra relationerna till Frankrike

Publicerat 2017-05-15

Emmanuel Macron – Andrzej Duda. Montage: wB

Jag hoppas att det går att återställa relationerna mellan Polen och Frankrike. Det sade president Andrzej Duda efter det franska presidentvalet.

På fredagen ringde han upp den nyvalde Emmanuel Macron och talade med honom ett par minuter, rapporterar radio RMF24.

Duda föreslog ett möte under Natos toppmöte i Bryssel den 25 maj, och Macron föreslog i stället ett möte i gruppen Weimar-triangeln – ett samarbetsforum för Polen, Tyskland och Frankrike som inleddes 1991 för att främja Polens återinträde på den internationella arenan, men som legat i träda under några år.

Jag gratulerade honom till segern, sade Duda och överlämnade stafettpinnen till honom – nu är han världens yngste president. Jag är glad att vi är män av samma generation och tror att på så sätt kommer att fungera bra och forma relationerna mellan våra båda länder på ett bra sätt.

Macron höll med, han sade att det lätt blir starka känslor och ord under valkampanjen, sade Duda. Det var ett bra samtal på jämlik basis.

Han gladde sig åt att kontakterna mellan de två presidenterna nu skulle normaliseras inom ramen för det politiska samarbetet, både det bilaterala mellan Polen och Frankrike och det europeiska.

Under sin valkampanj kritiserade Macron Polen för att bryta mot alla EUs värderingar och lovade att arbeta för att EU skulle införa sanktioner mot Polen. (Rmf24 och wB 13 maj 17)

Läs också Många orsaker till iskylan mellan Polen och Frankrike >>

Duda: Folkomröstning om grundlagen den 11 november

Publicerat 2017-05-15

Andrzej Duda. Foto: Rafał Zambrzycki, wikipedia.

President Andrzej Duda har föreslagit att polackerna ska folkomrösta om grundlagen som vid det här laget är 20 år gammal.

Inför 2018, då Polen firar 100-årsjubilum som suverän stat, bör det polska folket få ta ställning till om grundlagen ska ändras, sade presidenten nyligen. Det ska handla om presidentens roll, om senatens och sejmens roll, om likheten inför lagen, om de mänskliga fri- och rättigheterna.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har en pågående konflikt med EU om just de mänskliga rättigheterna och om rättssäkerheten, och det är inte sannolikt att Duda vill skärpa grundlagen på de områdena. Snarare tros hans förslag komma att handla om att stärka presidentens makt på bekostnad av parlamentet och domstolsväsendet.

Enligt en färsk undersökning är bara 30 % av de svarande positiva till en förändring av grundlagen, medan 49 % är emot.

Den 11 november, på Självständighetsdagen nästa år, vore ett bra datum, föreslår presidenten.

Premiärminister Beata Szydło, just nu på besök i Peking, tycker att presidentens förslag är ett utmärkt initiativ. (Polskie Radio och TVN 14/15 maj 17)

Pilecki-monument avtäcktes i Warszawa

Publicerat 2017-05-15

Witold Pilecki under skådeprocessen 1948.
Foto: wikipedia.

På söndagen avtäcktes ett monument till minne av Witold Pilecki i Warszawa.

Pilecki (1901–1948) är närmast känd som den frivillige fången i Auschwitz. Han lät medvetet nazisterna gripa och skicka honom till Auschwitz för att få direktinformation om villkoren där. Han flydde från Auschwitz 1943 och deltog i Warszawaupproret 1944. Efter kriget blev han engagerad av den polska underrättelsetjänsten och skickades som spion till det nu kommuniststyrda Polen. Han greps och avrättades av regimen 1948, och hans grav har aldrig återfunnits.

Efter kommunismens fall återupprättades han, år 2008 fick han postumt Polens förnämsta utmärkelse, Vita Örnens orden och 2013 befordrades han postumt till överste.

Monumentet invigdes av kulturminister Piotr Gliński, som betecknade Pilecki som en av den polska historiens största hjältar, vars mod, uthållighet och offervilja ska bevaras i minnet i århundraden. (Polskie Radio 15 maj 17)

Oskattbara dokument skickades till Warszawa

Publicerat 2017-05-14

Femhundra boxar med dokument från den polska exilregeringen har skickats till Warszawa från Polska institutet och Sikorski-museet i London. Det rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Exilregeringen, befann sig under andra världskriget i huvudsak i London, varifrån man ledde den underjordiska motståndsrörelsen. Verksamheten fortsatte efter krigsslutet, när en Moskvastödd kommunistregering tog över makten men avvecklades efter kommunismens fall 1989.

När Polska institutet nyligen digitaliserade sina arkiv visade det sig att det fanns dubbletter av många av exilregeringens dokument.

Det finns också ett militärarkiv från samma tid som berör den polska flottan samt dokument om Katyńmassakern 1940 då Röda armén avrättade över 20 000 polska krigsfångar.

Dokumenten är oskattbara för historiskt intresserade, säger Andrzej Suchy, direktör för Polska institutet i London. (Polskie Radio 14 maj 17)

Polen hedrade krigshjältar

Publicerat 2017-05-14

Marskalk Józef Piłsudskis monument i Warszawa.
Foto: G. Lindberg

Polen hedrade på fredagen minnet av två krigshjältar – marskalk Józef Piłsudski från första världskriget och general Władysław Anders från andra världskriget. Det rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Piłsudski var dels general och besegrade oväntat Röda armén i ett berömt slag 1920 som brukar kallas Miraklet vid Wisła; dels var han marskalk och ledde landet under uppbyggnaden av Andra republiken (1918–1939).

General Anders i sin tur ledde 120 000 polacker ut från sovjetiska krigsfångeläger under andra världskriget. Han byggde av dem upp en armé på över 100 000 man, som fick lämna de sovjetiska krigsfångelägren för att under Anders befäl kämpa mot nazi-Tyskland. Ett av de mest berömda slagen stod vid Monte Cassino 1944. (Polskie Radio 12 maj 17)

Moody’s: Polens utsikter åter stabila

Publicerat 2017-05-14

Även kreditvärderingsinstitutet Moody’s ser positivt på Polens ekonomiska framtid.

Kreditbetyget får ligga kvar på A2, och utsikterna bedöms som stabila.

De risker som tidigare fanns vad gällde finanspolitiken för ett år sedan har nu avtagit, skriver Moody’s i sin rapport. Budgetunderskottet har minskat från 2,6 % av bnp till 2.4 %.

Oron för ett försämrat investeringsklimat fick Moody’s att förra året sänka utsikterna från stabila till negativa, men i den nya rapporten ligger de på stabila igen. (Polskie Radio 13 maj -17)

Kaczyńskis varningssignal till Macierewicz

Publicerat 2017-05-12

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Den parlamentariska arbetsgrupp som sysslar med försvarsfrågor har röstat ja till oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) förslag om att låta Riksrevisionen (NIK) granska försvarsdepartementet. Framför allt två saker ska sättas under lupp: försvarsminister Antoni Macierewicz affärsförhandlingar och departementets rutiner för sekretessbelagda dokument.

PiS räds inte några kontroller, säger Michał Jach från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som leder arbetsgruppen, till nyhetsportalen Onet.pl.

Men det tycks bara vara ett spel för gallerierna, Jach skulle näppeligen ha röstat för en kontroll av Macierewicz utan godkännande från partiledaren Jarosław Kaczyński. Partitoppen kan rentav själv ha tagit initiativ till granskningen.

Detta kan rimligen bara innebära att Macierewicz hamnat i konflikt med Jarosław Kaczyński och börjat bli svårhanterlig. Konflikten började med försvarsministerns unga skyddsling Bartłomiej Misiewicz som fick en remarkabelt stark ställning på försvarsdepartementet. Trots partiledarens uttryckliga order fick Misiewicz stanna kvar på departementet. Men det handlar också om Macierewicz kontroversiella ”reformer för att avkommunisera den polska armén”, det vill säga degradering av officerare, till och med postumt, samt sänkning av pensioner för militärer som tjänstgjort på kommunisttiden.

Även den så kallade Berczyński-gate har gett upphov till missnöje med Macierewicz förehavanden. Wacław Berczyński var chef för PiS egen Smolenskutredning. Hans obegränsade tillgång till affärsdokumentationen i samband med det planerade köpet av franska Caracale-helikoptrar, hans inflytande över förhandlingarna och kopplingar till amerikanska Boeing som försvarsdepartementet sedan skrev kontrakt med, samt hans plötsliga försvinnande har väckt många frågor. Det är just detta komplicerade nät av händelser och tillfälligheter som NIK ska granska.

NIK är en institution som PiS ännu inte tagit kontroll över. Om man tillåter att NIK gör en omfattande kontroll av försvarsministerns förehavanden kan det bara betyda att Macierewicz tagit sig för stora friheter och nu ska sättas på plats. Det är partiledaren Kaczyńskis tydliga varningssignal till Macierewicz om vem som har sista ordet och makten.

Dorota Tubielewicz Mattsson

KD-domare säger sig representera regeringen

Publicerat 2017-05-12

Polska politiker är korrumperade, likaså domarna inklusive de i Konstitutionsdomstolen (KD), den nuvarande regeringen är emot homosexualitet och den polska grundlagen är en tragedi. Det sade professor Lech Morawski, en av ledamöterna i just KD, under en konferens i Oxford.

Morawski är en av de domare som tillsattes av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i december 2015. Hanteringen av Konstitutionsdomstolen blev upptakten till konflikten med EU om rättssäkerheten i Polen.

Professorn inledde sitt framförande med att påpeka att domstolen representerar den ”så kritiserade” regeringens ställning.

Vi är konservativa men vi har en grundmurad tradition av tolerans. Den nuvarande regeringen är till exempel mot homosexuella, men de jagas inte av åklagarmyndigheten, sade Morawski.

Hans ord väckte inte helt oväntat uppseende bland konferensens deltagare.

Nu frågar sig många hur det kommer sig att en Konstitutionsdomstolens domare representerar regeringen. Och hur det kommer sig att en Konstitutionsdomstolens domare, som ju ska värna om grundlagen, säger att den är en tragedi.

Den förra Konstitutionsdomstolen ansåg att utnämningen Lech Morawski och hans två kollegor stred mot grundlagen. Därför utestängdes de från KD:s möten. Det var först när PiS också tillsatt en ny ordförande, Julia Przylębska, som de nya ledamöterna kunde delta i domstolens arbete.

Morawskis uttalande har fått domstolen att gå ut med en officiell kommentar:

Konstitutionsdomstolen har med sorg mottagit de mediala anklagelser som säger att en KD-domare skulle ha åtagit sig funktionen som regeringens representant, skriver domstolen, som också riktar kritik mot de medier som avslöjade Morawskis konferensframträdande.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Kukiz anklagas för fastighetsmygel

Publicerat 2017-05-12

Paweł Kukiz, ledare för populistpartiet Kukiz’15.
Foto från Kukiz Faceboksida.

En av dem som misstänks ha skott sig på tomtskandalen i Warszawa är Paweł Kukiz, ledare för missnöjespartiet Kukiz’15 som bildades kort före parlamentsvalet 2015. Han ska av myndigheterna ha köpt ett hus i stadsdelen Mokotów för 25 000 złoty (drygt 60 000 svenska kronor), vilket är en tiondel av fastighetens värde. Priset är det som tillämpas för personer som bor i en fastighet som de anser sig ha rätt till. Kukiz säger till tidningen Super Express att fastigheten varit i hans familjs ägo i generationer.

Men en ledamot i stadsfullmäktige, Piotr Guział, hävdar att det priset bara gäller för personer som bor i huset. Kukiz, som brukar säga att han bor utanför Opole, gick till val på att i grunden förändra etablissemanget som skor sig på vanliga människors bekostnad. Nu anses han ha myglat för att komma över huset till ett lågt pris.

Kukiz använder sig privat av ett agerande som han offentligt fördömer, säger Guział.

Efter andra världskriget beslagtog myndigheterna mark i det sönderbombade Warszawa. Man var i stort behov av bostäder, skolor och sjukhus, och byggde på tomter som före kriget ägts av privatpersoner. Efter kommunistregimens fall 1989 har det varit möjligt att ansöka om att få tillbaka sin egendom, om man kan visa att man ägde den före kriget. Den möjligheten har dragit till sig lycksökare, och för något år sedan sparkade borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz flera handläggare i stadshuset som tagit emot mutor inför beslut om återlämnande.

Mest spektakulär var tomten Chmielna 70 mitt i centrala Warszawa, värd 160 miljoner złoty (nästan 385 miljoner svenska kronor), som förra året återlämnades till en person som inte hade någon koppling till den.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som sedan länge vill ha en av sina egna politiker som borgmästare i huvudstaden har använt fastighetsskandalen för att försöka tvinga bort Gronkiewicz-Waltz från posten. En av de mest aktiva är just Piotr Guział, som själv kandiderat i flera borgmästarval. Han har också flera gånger försökt få till en misstroendeomröstning om Hanna Gronkiewicz-Waltz. (Polskie Radio och wB 12 maj 17)

Den vita rosen – en ny politisk symbol

Publicerat 2017-05-11

Vit ros – en farlig symbol. Foto: Baptist Ravil, pixabay.

Den vita rosen har i Polen fått en ny symbolik. En politisk symbolik.

Vid onsdagens månatliga åminnelse av Smolensk-olyckan bar motdemonstranterna en vit ros som igenkänningstecken.

Arrangörerna hade inte väntat sig några motdemonstranter – nyligen genomfördes en lag som förbjuder flera demonstrationer samtidigt på samma plats. Den anses av många som specialskriven med tanke på de månatliga ceremonierna till minne av offren i Smolenskolyckan 2010.

Till den 10 maj hade flera organisationer sökt tillstånd till en motdemonstration och fått avslag med hänvisning till den nya lagen. En domstol hävde emellertid beslutet och fastslog att lagen tillåter demonstrationer på 100 meters avstånd från andra manifestationer.

Motdemonstranterna ville manifestera sitt missnöje med att Smolensk-olyckan används av Lag och Rättvisa (PiS) i politiska syften.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński möttes alltså av motdemonstranter som bar en vit ros.

Det är det ultimata hatets och stupiditetens symbol, sade han ursinnigt.

Trots att demonstranterna alltså hade tillstånd ingrep polisen. Många avkrävdes legitimation och avlägsnade från platsen.

Inrikesminister Mariusz Błaszczak var också upprörd.

Stödet för de vita rosornas protest leder till eskalering av hatet, sade han. Människor fulla av hat försökte blockera den månatliga minnesceremonin. De gläds åt de 96 offrens död!

Den domstol som tillät motdemonstrationen accepterar våld och aggression, sade Błaszczak. Demonstrationer i närheten av varandra innebär en begränsning av de medborgerliga rättigheterna.

Premiärminister Beata Szydło antydde att en skärpning av lagen om församlingar kan vara på gång.

Själva minnesceremonin och Jarosław Kaczyńskis sedvanliga tal innehöll denna gång inte ett enda ord om Smolensk-offren. Det talades istället mycket om ”sanningen” samt om att de som idag viftar med vita rosor ”kommer att besegras”.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Spionen Skarbek hedras med byst i London

Publicerat 2017-05-11

Krystyna Skarbek 1944. Foto: OKF.

Storbritanniens första kvinnliga spion under andra världskriget hedras med en bronsbyst på Polish Heart Club i London. Bysten avtäcktes i veckan enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Det märkliga är att hennes verksamhet inte är särskilt känd, säger journalisten Claire Mulley, som skrivit en monografi över Krystyna Skarbek – eller Christin Manville som hon kallade sig i Storbritannien. (The Guardian 9 maj 17)

Läs mer om Krystyna Skarbek >>

EU: Polens tillväxt väntas öka ytterligare

Publicerat 2017-05-11

EU-kommissionen höjde på torsdagen sin prognos för den ekonomiska tillväxten i Polen från 3,2 % till 3,5 % för i år och från 3,1 % till 3,2 % för 2018. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Den privata konsumtionen väntas fortsätta, och investeringarna ökar igen. Därför räknar vi med en snabbare tillväxt 2017 och 2018, skriver EU-kommissionen i sin rapport.

Arbetslösheten som redan är rekordlåg, 6,2 %, väntas fortsätta sjunka.

Men den sänkta pensionsåldern väntas innebära att arbetskraften minskar, vilket kan hämma tillväxten.

Inflationen beräknas öka från 1,8 % i år till 2,1 % nästa år, skriver EU-kommissionen. (Polskie Radio 11 maj 17)

Duda: Pensionsåldern är inte tvingande

Publicerat 2017-05-11

President Andrzej Duda
Foto: Radosław Czarnecki, wikipedia.

Ålderspension är en rättighet men ingen skyldighet. Det säger president Andrzej Duda som inför sänkningen av pensionsåldern nu inleder en kampanj för att uppmuntra polackerna att uppskjuta pensioneringen.

De flesta kommer fortfarande att kunna arbeta när de har pensionsåldern inne, säger Duda, och de anställda bör själva kunna välja när de vill lämna arbetslivet. Det viktiga är inte att pensionsåldern sänks utan att den individualiseras. När en person går i pension beror på den personens behov, familj, hälsa och eget önskemål.

Kampanjen, som kallas Det värdiga valet, är ett gemensamt initiativ från presidenten, arbetsdepartementet och landets största fackförening, Solidaritet.

Kampanjen kommer att ge alla möjlighet att jämföra hur mycket de får i pension om de lämnar arbetslivet när de uppnår pensionsåldern, och hur mycket de får om de fortsätter att arbeta.

Sänkningen av pensionsåldern till 60 år för kvinnor och 65 för män var ett av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) viktigaste vallöften inför både presidentvalet och parlamentsvalet 2015. Två år tidigare infördes en pensionsreform som bland annat innebar en successiv höjning av pensionsåldern till 67 år för alla. (Polskie Radio 11 maj 17)

Åtta gripna i fastighetsskandalen

Publicerat 2017-05-11

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Åtta personer, bland dem tre advokater, har gripits i samband med utredningen av en fastighetsskandal i Warszawa.

Det handlar om fastigheter som exproprierades under kommunisttiden och som ska återlämnas till de rätta ägarna, en långdragen process som visat sig attraktiv för bedragare av olika slag.

Förra året uppstod misstankar om korruption i samband med återställandet av en av de mest fashionabla fastigheterna i centrala Warszawa, varvid borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz sparkade tre anställda.

Åklagarna utreder nu runt 150 fall och det handlar om förluster på 50 miljoner złoty (nästan 125 miljoner svenska kronor), säger justitieminister Zbigniew Ziobro.

Vice justitieminister Patryk Jaki kommer att leda en nytillsatt kommission som ska utreda skandalen. Kommissionen ska kunna återkalla beslut om återlämnande av fastigheter om oegentligheter förekommit.

De tomter som konfiskerades använde kommunistregimen för att bygga skolor, sjukhus och bostäder i det sönderbombade Warszawa. Efter kommunismens fall har de forna ägarna kunnat ansöka om att få tillbaka sin egendom. (Polskie Radio 11 maj 17)

Medborgarplattformen ökar igen

Publicerat 2017-05-10

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 28 % av rösterna och det ledande oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 27 %. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Public Kantar som redovisas i tidningen Gazeta Wyborcza. Skillnaden mellan de två rivaliserande partierna är alltså bara 1 % – tidigare i veckan visade en annan undersökning ett gap på hela 8 % till PiS fördel.

Bara två av de övriga politiska partierna skulle få över 5 % och därmed komma in i riksdagen, nämligen populistiska Kukiz’15 (10 %) och Moderna, som ligger precis på gränsen (5 %).

Hela 15 % är osäkra.

Tittar man bakåt på Kantar Publics undersökningar i år ser man tydligt att det forna regeringspartiet Medborgarplattformen håller på att återta förtroendet. Stödet för PiS går lite upp och ner – efter striden om Donald Tusk i Europeiska rådet var regeringspartiet nere på 27 %. Man kan också se att liberala Moderna inte längre tilltalar väljarna, partiet har gått kräftgång hela våren och ligger farligt nära gränsen i flera olika mätningar. (Natemat.pl och wB 10 maj 17)

Ökad misstro mot TVPs nyhetsförmedling

Publicerat 2017-05-10

TV-chefen Jacek Kurski. Foto: Piotr Waglowski, wikipedia.

Allt fler polacker tycker att statliga TVPs nyhetssändningar inte är trovärdiga, visar en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos.

För fem år sedan misstrodde 12 % av de tillfrågade nyhetssändningarna i statliga TVP. Idag är den siffran uppe i 32 %. En stor grupp tittare, 17 %, ansåg tidigare TVPs nyheter trovärdiga men har nu bytt åsikt.

34 % har förtroende för TVPs nyhetsförmedling.

Den sjunkande tilltron innebär dåliga nyheter för TVP-chefen Jacek Kurski, rapporterar affärsportalen Business Insider. Han försöker just nu få ett lån på 800 miljoner złoty till moderbolaget Telewizja Polska. Det är nästan lika mycket som TVP drog in i reklamintäkter förra året. Enligt Dziennik Gazeta Prawna gick företaget med 180 miljoner złoty i förlust förra året – en betydligt större förlust än tidigare år.

Av Cbos undersökning framgår att även nyhetsprogram från kommersiella stationer som TVN, Polsat osv tappat förtroende om än i mindre utsträckning. Trots det är tv fortfarande den främsta informationskällan för de flesta polacker.

En stor majoritet av de tillfrågade, 64 %, anser att TVPs nyhetsbevakning anpassas efter regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) önskemål. Före maktskiftet 2015 tyckte 30 % att TVP tog för stor hänsyn till den dåvarande regeringen. (Business insider 9/10 maj 17)

Fler polacker vill emigrera till Storbritannien

Publicerat 2017-05-10

Antalet polacker som funderar på att flytta till Storbritannien har ökat för förstag gången sedan slutet av 2015. Det skriver affärstidningen Puls Biznesu.

I augusti förra året övervägde 14 % av de tillfrågade om de skulle emigrera till Storbritannien, och i maj 2017 ligger den siffran på 19 %. De som har planer på att ge sig iväg räknar med att det måste ske innan landet lämnat EU, eftersom det efter Brexit blir betydligt svårare eller till och med omöjligt för polacker att flytta dit.

Enligt en beräkning på utvecklingsdepartementet kan en fjärdedel av de 800 000 polacker som idag bor i Storbritannien komma att återvända hem i samband med Brexit. (Polskie Radio 10 maj 17)

Arbetslösheten den lägsta sedan 1992

Publicerat 2017-05-10

Arbetslösheten har minskat till 7,7 % och är nu den lägsta på 26 år, och det visar att regeringens politik ger resultat. Det säger premiärminister Beata Szydło. Vi har inte haft så låg arbetslöshet sedan 1992.

Det är mycket tillfredsställande, först och främst eftersom det visar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) näringslivsprogram, som har genomförts på bara 18 månader, ger de väntade resultaten, sade regeringschefen. Arbetslösheten faller, människor har högre löner och barnfamiljerna får barnbidrag.

Sammanlagt 1,25 miljoner människor är idag arbetslösa, vilket är 71 000 färre än i mars och 269 000 färre än i april förra året. (Polskie Radio 10 maj 17)

Allt flätas ihop på ett gåtfullt sätt

Publicerat 2017-05-10

Författaren och journalisten Hanna Krall.
Foto: wikipedia.

Polens komplicerade och ofta tragiska historia präglar inte bara politiken utan också kulturen. Författarna tar upp ämnen som sällan behandlas i svensk litteratur vilket innebär ett litet motstånd för svenska läsare.

Hanna Kralls senaste bok heter Hjärterkung. Handlingen tilldrar sig under andra världskriget, Hjärterkung är den älskade mannen som hamnar i Auschwitz, och vi får följa Iza Regensberg på hennes vindlande färd genom kloakerna under Warszawa och runt omkring i det ockuperade Europa när hon försöker ta sig till förintelselägret för att få ut sin man. En befängd idé …

Läs vidare >>

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner