Polska inslag i massakern på Nya Zeeland

Publicerat 2019-03-20
Efter slaget vid Wien 1683 – Jan Sobieski skickar bud till påven om segern mot ottomanerna. Målning av Jan Matejko. Foto: wikipedia.

Det fanns polska inslag i det ideologiska manifest som australiensaren Brenton Tarrant publicerade på nätet före sitt terrordåd i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. Tarrant dödade 50 personer och lika många skadade han svårt.

Det 74-sidiga manifestet, som dessutom skickades till Nya Zeelands premiärministers kansli tio minuter före dådet, vittnar framför allt om en fanatikers psykiska tillstånd. Tarrant framstår som en besatt rasist och fascist som bygger sin sjuka ideologi på den nordiska mytologin. 

I hans skrift finns många olika inslag. Han kritiserar NATO och USA för interventionen i Kosovo (där man enligt honom dödade kristna för att försvara muslimer). På sitt vapen hade han ristat 1683, det år då turkarna slogs tillbaka vid Wien, samt namnet Feliks Kazimierz Potocki som var en av den polska armens viktigaste befälhavare under slaget.

Terroristen nämner Polen som ett av de länder där det blir möjligt att skapa en rörelse som bör stödjas ekonomiskt, politiskt och fysiskt. Förutom Polen nämner han också Österrike, Frankrike, Argentina, Australien, Kanada och Venezuela.

Det finns ingenstans att fly undan immigranterna. Vänd om, stå emot fienden, ta ställning, skriver Tarrant.

Den polska säkerhetstjänsten har konstaterat att Tarrant vistats i Polen förra året och reste hela 200 mil runt om i landet. Vem träffade han? Vem talade han med? Det vet man inte. Vad man vet är att terroristens manifest fanns att läsa hos organisationen Marsz Niepodległości (Självständighetsmarschen) som organiserade den ökända marschen genom Warszawas gator på Självständighetsdagen den 11 november. Förra året anslöt sig president Andrzej Duda samt representanter för den högsta politiska makten till den radikala nationalistiska marschen. Det var en gest av acceptans, en legitimering av en politisk grupp som en gång per år lägger undan hakkorsen och låtsas vara goda och timida patrioter som marscherar hand i hand med barnfamiljer och pensionärer. Publiceringen av den australiensiske terroristens ”manifest” visar tydligt hur farlig och extremistisk denna grupp är. Den närmaste tiden kommer att utvisa om den polska staten är intresserad av att göra en grundlig undersökning av människor och organisationer som utgör ett allvarligt hot mot varje land.

En annan sak är om det visar sig att terroristen hade kontakt med personer ur den nuvarande makteliten. Vad om det läcker ut namn som kan kompromettera de polska makthavarna? Antag att terroristen inte reste runt i Polen på egen hand? Antag att han träffade människor inte bara ur den extrema nationalistiska högern utan även ur makteliten som ju ger sitt (tysta) medgivande åt fanatiska nationalister?

Allt detta bör undersökas grundligt och det blir intressant om man faktiskt gör det. Men det är en juridisk procedur. Sedan återstår det moraliska och politiska ansvaret.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Studenter protesterar mot ovetenskaplig sexundervisning

Publicerat 2019-03-15

Sociologistudenter i Katowice kritiserar nu sin professor för att sprida falsk information. Under en lektion om preventivmedel fick eleverna lära sig att preventivmedel, som t.ex. spiral är detsamma som abort, och abort är mord.

Föreläsaren hävdade också att den normala familjen består av en man och en kvinna, och antydde att homosexualitet är lite sämre än heterosexualitet. Den nu rådande genderideologin – alltså att homosexuella ska ha samma rättigheter som heterosexuella – jämfördes med kommunismen.

Dödshjälp, sade sociologiprofessorn, ger man i allmänhet utan patientens samtycke. För många familjer i västvärlden är det ett bekvämt sätt att bli av med sina äldre.

När läraren påstod att det är barnmisshandel att låta barn gå på dagis blev det för mycket, säger en student till tidningen Gazeta Wyborcza. Vi har skrivit till universitetets rektor och klagat.

Vi förstår att professorn som alla andra har sina egna åsikter och sitt eget sätt att uppfatta världen. Men de får inte komma fram i undervisningen, vi vill lära oss sådant som är vetenskapligt belagt, skrev studenterna. (Wyborcza.pl mars 19)

Nya flyglinjer från Gdańsk till Göteborg och Kastrup

Publicerat 2019-03-14
Ryanair. Foto: Adrian Pingstone.

I slutet av oktober öppnar lågprisbolaget Ryanair tre nya flyglinjer från Gdańsk: till Köpenhamn, Göteborg och Hamburg. Från Köpenhamn går planen dagligen, från Göteborg och Hamburg tre gånger i veckan.

Nyheterna presenterades på en presskonferens i Warszawa i dagarna.

12,7 miljoner passagerare räknar Ryan Air med att transportera till och från Polen under nästa år, vilket blir en ökning med 6 %.

Flygplatsen i Gdańsk å sin sida kommer att serva 4,8 miljoner resande. (Gazeta Wyborcza 14 mars 19)

Chans till nytt stort pris för Olga Tokarczuk

Publicerat 2019-03-14
Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015. Foto: K Dubiel.

Olga Tokarczuk nomineras även i år till det internationella Man Booker-priset. Den här gången gäller det den engelska översättningen av boken Styr din plog över de dödas ben (kom ut i Polen 2011). Romanen har också filmats av regissören Agnieszka Holland 2015.

Förra året fick Tokarczuk Man Booker-priset för sin roman Löparna (Bieguni) från 2008.

Olga Tokarczuk har fått en lång rad polska och internationella priser för sina böcker. Två gånger har hon fått Polens stora litterära pris Nike-priset, som delas ut av tidningen Gazeta Wyborcza. Först för Löparna (2008) och sedan för Jakobsböckerna (2015). Hon har också tilldelats Polska Bokhandlarföreningens pris, tidningen Politykas pris, Władysław Reymonts pris, Kvinnokongressens pris, Bologna Ragazzi Award osv.

För ett par år sedan fick hon också det svenska Kulturhuset Stadsteaterns första internationella författarpris för eposet Jakobsböckerna. (wyborcza.pl och wB mars 19)

Kyrkans rapport om pedofilpräster klar

Publicerat 2019-03-14
Ärkebiskop Marek Jędraszewski. I bakgrunden en bild av Madonnan med barnet.
Foto: Adam Bujak, Bialy Kruk.

De polska biskoparna lade på torsdagen fram sin rapport om pedofilin bland prästerskapet. Där talas om 625 barn som fallit offer för sexuella övergrepp från polska präster från 1990 till 30 juni 2018. Nästan 60 % av dem var pojkar och mer än hälften var under 15 år.

Antalet fall har ökat under de senaste åren – få fall har rapporterats från 1990-talet medan 45 olika förövare listades under 2017.

Nästan hälften av anmälningarna har gjorts av offren, men i många fall är det de anhöriga som agerar. Bara drygt 1 (en!) procent av anmälningarna kommer från prästernas överordnade.

Långt ifrån alla anmälda fall har gått vidare till rättegång och ett fåtal har fått lämna sin tjänst. De flesta förövarna har antingen fått sluta arbeta med barn eller pensionerats.

Sannolikt finns det också många som av olika skäl inte vågat eller velat anmäla. Solidaritetsprästen Henryk Jankowski i Gdańsk som nyligen avslöjades som pedofil finns till exempel inte med i rapporten. Vad gäller Jankowski ska kyrkan tillsätta en undersökningskommission, säger ärkebiskop Leszek Sławoj Głódź.

På presskonferensen framträdde också ärkebiskop Marek Jędraszewski från Kraków, som sade att kyrkan inte kunde ha nolltolerans mot pedofili eftersom nolltolerans påminner om de totalitära systemen, nazister och kommunister kunde inte visa barmhärtighet.

Visst måste vi lyssna på offren, men vi måste också förlåta förövarna, sade Jędraszewski. Kärnan i kristendomen är barmhärtighet, bot och syndernas förlåtelse. Dessutom förekommer pedofili inte bara i kyrkan – vi måste också brännmärka den s.k. sexturismen. Där är barnen också offer. Alla, även kyrkan och Gud själv, är offer för dem som begår brott mot barn och unga.

Därefter hänvisade han till påve Franciskus och det möte om pedofili i katolska kyrkan som nyligen anordnades i Vatikanen. (TVN, Natemat.pl, onet.pl, wPolityce m.fl. 14 mars 19)

Oppositionen stöds av fler väljare än PiS

Publicerat 2019-03-13

Om EU-valet hölls idag skulle Europeiska Koalitionen få 35 % av rösterna mot 33 % för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Europeiska Koalitionen består av oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO), Bondepartiet (PSL), Vänsteralliansen (SLD) och den nya bildningen De gröna som fokuserar på grön politik, hållbar utveckling och feminism.

Det visar en opinionsundersökning som opinionsinstitutet Kantar Millward Brown gjort för tidningen Gazeta Wyborcza.

Robert Biedrońs pinfärska parti Vårens (Wiosna) popularitet håller i sig och skulle få hela 11 % om det vore EU-val idag. Populistiska Kukiz’15 skulle få 7 % medan övriga partier inte får tillräckligt många röster för att kunna ta plats i Bryssel.

Om resultatet står sig skulle Europeiska Koalitionen få 22 platser i EU-parlamentet, PiS 20 platser, Våren 6 platser och Kukiz’15 skulle få 4 platser.

Att oppositionen enats inför valet går ut över PiS som nu tappar stöd i städerna och bland yngre väljare. I de större städerna har stödet för PiS sjunkit från 27 % till 16 % och bland unga väljare från 23 % till 13 %.

Att flerbarnsbarnbidraget 500+ ska utökas till att omfatta även det första barnet eller att pensionärerna ska få en trettonde utbetalning i vår har inte hjälpt för att hålla röstsiffrorna uppe för regeringspartiet. (Wyborcza.pl 133 mars 19)

Antisemitisk tidning säljs i parlamentet

Publicerat 2019-03-13
Skärmdump från wPolityce.pl

Tylko Polska (Bara Polen) heter en veckotidning som just nu säljs i en kiosk i det polska parlamentet. I tidningen finns en artikel med rubriken Jak rozpoznać Żyda (Hur man känner igen en jude) med en förteckning av kännetecken som namn, utseende, karaktärsdrag osv.

Flera parlamentariker har reagerat och krävt att tidskriften ska tas bort.

Det är en absolut skandal, att en sådan tidskrift får säljas i parlamentsbyggnaden. Vi har bett talman Marek Kuchciński att förklara hur det är möjligt att en sådan tidning kan säljas i parlamentets lokaler, säger Michał Kamiński från Bondepartiet (PSL). Material av så antisemitisk karaktär borde inte förekomma i något europeiskt parlament.

Tidningen ges ut av partiet Polska Partia Narodowa (Polska Nationella partiet) som dock inte har någon ledamot i parlamentet.

(Parlamentarny.pl, wpolityce.pl och dziennik.pl13 mars 19)

Smolenskkommissionen nerlagd i det tysta

Publicerat 2019-03-13
Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Smolenskkommissionen tycks vara nerlagd i det tysta. Ledamöterna går inte att nå och förre försvarsministern Antoni Macierewicz vill inte tala om den mer.

Det skriver nyhetsportalen Progress for Poland, PfP.

Katastrofen utanför Smolensk den 10 april 2010, när president Lech Kaczyńskis plan störtade i dimman och alla 96 ombord omkom, utreddes av en statlig haverikommission. Partiet Lag och Rättvisa (PiS), som då var i opposition, var övertygade om att kraschen orsakats av ett politiskt attentat iscensatt av Moskva. Man hävdade också att dåvarande premiärminister Donald Tusk hjälpt till att sopa igen spåren efter dådet.

När PiS kom till makten hösten 2015 öppnade man genast upp delar av den gamla haveriutredningen för att hitta bevis för sin teori – man var övertygad om att det fanns bevis som gömts undan i den stora mängd dokument som ingick i utredningen.

Utländska experter anlitades och teorier lades fram, internationella forensiska laboratorier undersökte prover som tagits på de uppgrävda offrens kroppar utan att hitta några spår av sprängämnen. Den sista hypotesen gick ut på att det förekommit en termobarisk explosion ombord – för en sådan behövs inga sprängämnen – en hypotes som underkändes av internationella experter.

Kommissionen rapporterade i flera år regelbundet om nya idéer och partiet höll temperaturen uppe med månatliga politiska möten till minne av den omkomne presidenten.

Under det senaste året har aktiviteten varit låg, och nu tycks all verksamhet ha upphört.

PfP har ringt kommissionens ledare, förre försvarsministern Antoni Macierewicz, som emellertid lade på när han hörde vad de ville tala om. Övriga ledamöter och experter som var knutna till utredningen gick inte heller att nå: deras epostadresser finns inte längre, deras telefonnummer har ingen abonnent. Likaså har den webbplats som sattes upp i sammanhanget försvunnit. (Progress for Poland och wB 11 mars 19)

Krig mot sjuka vildsvin

Publicerat 2019-03-13
Afrikanska svinpesten härjar i Centraleuropa.
Foto: wikipedia.

Regeringen utesluter inte att sätta in militär för att jaga vildsvin som smittats av afrikansk svinpest. En militär aktion mot vildsvin har länge övervägts i jordbruksdepartementet, säger vice jordbruksminister Ryszard Zarudzki.

Men det är naturligtvis en mycket känslig fråga, säger Zarudzki. Det måste genomföras på ett disciplinerat sätt och kräver en överenskommelse mellan miljödepartementet och jägarna.

Det rapporterar nyhetsportalen OKO.press

Den förre jordbruksministern Krzysztof Jurgiels plan för att förhindra smittspridningen var att längs Polens östgräns bygga ett stängsel som skulle hindra utländska vildsvin från att ta sig in i landet. Förslaget vann ingen större tilltro och ministern fick sparken. Efterträdaren Jan Krzysztof Ardanowski fokuserar hellre på att minska stammen.

Vildsvin måste man skjuta hela tiden, säger han, stammen måste hållas på en mycket låg nivå, i princip på noll om det finns risk för sjukdom.

Ardanowski hade tänkt att jägarförbundet PZŁ skulle ta på sig uppgiften att minimera vildsvinsbeståndet. Jägarna var emellertid inte med på noterna – de sysslar med viltvård, inte med masslakt.

Om jägarförbundet nu inte förstår sin funktion i samhället kan vi bilda en ny jägarförening som blir skyldig att följa regeringens anvisningar och som då får alla de privilegier som jägarförbundet PZŁ har idag, hotar ministern.

Men det är inte helt enkelt att beordra landets soldater att ge sig ut och skjuta vildsvin, skriver OKO.press. Soldater har inte jaktlicens, och för att få det krävs bland annat ett års utbildning i ett godkänt jaktlag. Och att jaga vildsvin kan inte ses som en militär aktion.

Dessutom hävdar polska forskare att massjakt på vildsvin snarare är ett sätt att sprida viruset. Dels flyr jagade djur in på andra områden och tar med sig sin smitta, dels hamnar smittat blod på marken när svinen stupar. Jägarna själva kan också sprida viruset även om människor inte blir sjuka, säger forskarna. (OKO.press 13 mars 19)

Ett ögonblick, Grzegorz Flakierski …

Publicerat 2019-03-13
Kulturskribenten och författaren Grzegorz Flakierski.
Foto: Privat.

Du har just kommit ut med din tredje bok om Polen, pikareskromanen När kriget inte kom som handlar om den polsk-judiske journalisten Dawid Kolomyjskis flykt undan rasism och våld i mellankrigstidens Europa.

Vem är du?

Jag är en 63-årig polsk jude, som har bott i Sverige i snart 50 år. Jag bor utanför Kramfors i ett hus med vidunderlig utsikt över Ångermanälven, mycket inspirerande för en person verksam som författare och frilansskribent.

Varför skriver du?

Jag har haft förmånen att leva ett liv i fred, trygghet och välstånd, och känner ett starkt behov att föra vidare berättelser från min familjs dramatiska och ofta traumatiska historia.

Menar du att boxaren Rotholc och journalisten Kolomyjski är öden i din egen släkt?

Jag skriver skönlitteratur, inte fakta i strikt mening. Personerna kan vara fiktiva eller verkliga, men de agerar mot en fond av historiska händelser som är sammanvävda med min familjs öden, något som de förstås delar med många andra. 

Vem skriver du för? Du förutsätter ganska stor kunskap om vad som hände i Centraleuropa på 1930- och 40-talen.

Jag skriver för alla som vill läsa. Alla som är intresserade av ett händelserikt och färgstarkt förflutet, och som uppskattar en spännande berättelse.

Jag tror inte att jag ser någon särskild läsare framför mig när jag skriver. Men jag hoppas på läsare som är nyfikna, öppna och intresserade av att ta del av något nytt. Jag tror faktiskt inte att bestämda historiska kunskaper är nödvändiga för att läsa – och uppskatta! – mina romaner och noveller, men om det leder till att människor vidgar sina vyer och får nya insikter och kunskaper då är det positivt, då har jag lyckats åtminstone lite grand.

Gör du någon bakgrundsforskning?

Jag brukar göra en ganska omfattande bakgrundsforskning, det är så mycket man inte kan. En roman kräver också så mycket, kunskap om geografi, landskap, städernas topografi, smaker, färger, med mera med mera. Internet är en välsignelse! Mycket hämtar jag därifrån, men jag läser också mycket, slår upp i ordböcker, encyklopedier, och annat gammaldags. Och det är också en fördel av att ha hunnit en bit upp i åren, man har hyfsat koll på vad man ska leta efter, och var man kan hitta det.

Vid tangentbordet:
Gunilla Lindberg

Fakta:

Grzegorz Flakierski är född 1956 i Warszawa och kom 1969 som 13-åring till Sverige. Han är sedan många år verksam som kulturskribent och litteraturrecensent och aktiv i det lokala kulturlivet i regionen. Har skrivit fyra böcker: Statskuppen i Norrland (2010), Knockout (2015) >>, Familjealbum (2017) >>   och nu senast När kriget inte kom .

Norsk gas ersätter rysk hösten 2022

Publicerat 2019-03-12

Om nästan fyra år löper Polens naturgaskontrakt med Ryssland ut, och till dess vill Warszawa att den planerade gasledningen från Norge ska stå färdig.

Ledningen, Baltic Pipe Project, ska byggas tillsammans med Danmark och beräknas kosta runt 15 miljarder svenska kronor. För att bygget ska komma till stånd krävs tillstånd från Sverige eftersom rören enligt planen ska dras söder om Skåne, via Bornholm och vidare till Polen. Sverige kan enligt havsrättskommissionen inte säga nej, men har rätt att ställa krav på hur bygget utförs, skriver Svenska Dagbladet.

Som wB tidigare berättat lägger Polen ner stor kraft på att diversifiera sin energiförsörjning och frigöra sig från behovet av rysk energi. Ryssland idag står för 70 % av den naturgas som används i landet, och Gazprom har vid olika tillfällen inte levererat som överenskommet, vilket haft negativ effekt på den polska ekonomin.

Gasledningen från Norge är bra också för Sverige, menar Warszawa, eftersom miljön i Östersjöregionen förbättras när polska hushåll slutar elda med inhemsk brunkol. Men särskilt minskar ju utsläppen i Polen, där 20 000 personer årligen beräknas dö i förtid på grund av luftföroreningar.

Tanken är att också de baltiska länderna och Ukraina så småningom ska kunna frigöra sig från beroendet av rysk gas, vilket även det minskar utsläppen runt Östersjön.

Ledningen beräknas kosta 15 miljarder svenska kronor, och bygget beräknas komma igång om ett år. Hösten 2022, då det ryska kontraktet nästan är över, ska man kunna få norsk gas via Baltic Pipe Project, skriver tidningen. (SvD och wB 10 mars 19)

Snigeln Sam förbjöds i skolbiblioteket

Publicerat 2019-03-04

Sexualundervisning är inte självklart i de polska skolorna, och när några föräldrar nyligen donerade en pedagogisk bok om Snigeln Sam till skolbiblioteket i Olsztyn blev det problem. Sam är som andra sniglar hermafrodit, och skolstyrelsen ansåg att inte det lämpligt att barnen skulle göras uppmärksamma på att sniglar är pojke och flicka på samma gång.

Skolstyrelsen ansåg boken så skadlig att man upprepade gånger skickade iväg inspektörer som skulle kontrollera att inget exemplar av Snigeln Sam smugit sig in bland andra böcker på hyllorna.

Rektorn fick besked om att det är skolstyrelsen som bestämmer vilka böcker barn ska få läsa, och att det ju finns en förteckning som skolorna kan välja från.

Boken handlar om Sam, som inte vet om hen är en han eller en hon. Hen skäms och drar sig tillbaka i sitt skal, men får så småningom kontakt med skolpsykologen som löser hens problem. Och Sam träffar an apfamilj med en mamma och flera pappor, en fisk som har bytt kön och en familj med två storkar (manliga) och två ekorrar (kvinnliga) som tillsammans uppfostrar sitt barn.

Vi ville visa läsarna att det finns olika modeller för familjebildning i naturen, säger författarna Maria Pawłowska och Jakub Szamałek. Ju tidigare vi får veta att alla inte lever på samma sätt, desto bättre.

Skolstyrelsen var emellertid av annan åsikt.

Historien påminner om hur kommunfullmäktige i en polsk stad för fem år sedan stoppade uppförandet av Nalle Puh som lekskulptur i en park. För björnen har ju ingenting på underkroppen. (kobieta.onet.pl och wB mars 19)

Dulkiewicz ny borgmästare i Gdańsk

Publicerat 2019-03-04
Liberala Aleksandra Dulkiewicz ny borgmästare i Gdańsk.
Foto: FB.

Aleksandra Dulkiewicz heter den nya borgmästaren i Gdańsk. Fyllnadsvalet hölls på söndagen och Dulkiewicz fick över 80 % av rösterna. Under valkampanjen stöddes hon av dels Donald Tusk, idag Europeiska rådets ordförande och tidigare premiärminister i Polen, och av Magdalena Adamowicz, änka efter den mördade borgmästaren.

Dulkiewicz växte upp i en familj som stödde den demokratiska oppositionen. Hon är utbildad jurist och engagerad i den lokala rörelsen Allt för Gdańsk. Politiskt har hon tillhört oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) – Tusks förra parti. Innan den förra borgmästaren Paweł Adamowicz mördades för sex veckor sedan var Dulkiewicz vice borgmästare med ansvar för den ekonomiska politiken.

Trots att Gdańsk är känd som en liberal stad fick ultranationalisten Grzegorz Braun nästan 12 % av rösterna. (Natemat.pl, wikipedia.pl 4 mars 19)

Att skrämma medierna till tystnad

Publicerat 2019-03-01

Att skrämma oberoende medier till tystnad tycks vara regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) lösning på problemen med bångstyriga journalister. Med den ökända artikel 212 i Brottsbalken kan förtal i medierna ge upp till ett års fängelse. Lagen utnyttjas flitigt av Lag och Rättvisas politiker.

Med hänvisning till den lagen stämmer PiS-ledaren Jarosław Kaczyński Gazeta Wyborcza och flera oppositionspolitiker för spridning av uppgifter om den så kallade Kaczyński-skandalen. Partiledarens märkliga agerande i samband med bygget av två skyskrapor i centrala Warszawa har blivit inspelade och avslöjade av Kaczyńskis österrikiske kompanjon Gerald Birgfellner. Mycket tyder på att Kaczyński brutit mot flera lagar, försökt skapa ett oligarkiskt system i Polen och dessutom gjort sig skyldig till korruption. En annan högt uppsatt PiS-politiker, Centralbankens (NBP) chef Adam Głapiński försöker också stämma Gazeta Wyborcza för avslöjandet av en korruptionshärva inom banken samt för NBPs speciella lönepolitik.

Varför gör man det? För det första handlar det om att tysta medier som tar sig friheten att granska makthavarna. Inför risken att hamna i fängelset eller behöva betala ett saftigt skadestånd kan mången journalist tänka sig för flera gånger innan hen publicerar något ofördelaktigt om de styrande.

För det andra ger artikel 212 möjlighet att utmäta ett högre straff. Dessutom är dessa ärenden besvärliga för den anklagade. Till skillnad från generella regeln måste den anklagade bevisa att hens påståenden är korrekta; bevisbördan ligger på hen.

Samtidigt finns det förstås andra sätt att skydda sitt goda namn. Man kan göra det i civila processer som inte engagerar statsapparaten eller betalas av skattebetalarna. Men politiker tycker uppenbarligen om att få sitt namn skyddat av skattebetalarna och gömma sig bakom den mäktiga statsapparaten.

Sedan 2016 har antalet stämningar för förtal ökat markant (45 %) och i de allra flesta fallen åberopar man sig på artikel 212. Sammanlagt har 330 personer stämts av staten och dömts med hjälp av artikel 212.

Men man bör komma ihåg att yttrandefrihet bland annat innebär att politiker och offentliga personer i högre grad än andra medborgare bör tolerera kommentarer och kritiska uttalanden om deras verksamhet. Det har Europadomstolen för mänskliga rättigheter slagit fast.

Den nuvarande justitieministern/riksåklagaren Zbigniew Ziobro har övervägt att avskaffa artikel 212 och utlovade konsultationer med medierna. Ett avskaffande skulle bemötas med glädje av journalister samt många polska och internationella organisationer som bevakar mänskliga rättigheter i Polen. Men det var innan Kaczyński stämde Gazeta Wyborcza. Nu tiger Ziobro.

Såväl Europadomstolen för mänskliga rättigheter som Polens Ombudsman för mänskliga rättigheter pläderar för ett avskaffande av den märkliga lagen. Den undergräver yttrandefriheten och används för att tysta kritik. Men Konstitutionsdomstolen vill inte gå så långt.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Kaczyński-banden: Birgfellner misstänks för bedrägeri

Publicerat 2019-03-01
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Åklagarmyndigheten överväger att inleda en förundersökning mot den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner som misstänks för bedrägeri. Han anses ha krävt pengar av bolaget Srebrna som han inte hade rätt till.

Det skriver Gazeta Wyborcza.

Srebrna är det bolag som ägs av Lech Kaczyńskis stiftelse och som hade för avsikt att bygga ett tvillingtorn i centrala Warszawa. Planerna skrinlades emellertid, och när Birgfellner ville ha betalt för sina utlägg och för det arbete han gjort uppmanade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński honom att gå till domstol.

Experters beräkningar ska ha visat att Birgfellner saltat fakturan, rapporterar tidningen.

Detta skulle kunna innebära en helomvändning i Kaczyński-skandalen. Man vet emellertid inte vilka sakkunniga som gjorde beräkningarna. Av innehållet på de inspelade banden framgår att ingen hittills har ifrågasatt och bestridit de summor som Birgfellner kräver. Man kan inte längre hävda att han inte skickat fakturor, för fakturorna nu finns hos åklagaren. I stället ger man sig nu på summorna.

Det är naturligtvis ett sätt att skrämma Birgfellner till tystnad. Ett annat sätt är att förhala förundersökningen i det oändliga. Allt för att undvika förhör av Jarosław Kaczyński och slippa inleda en förundersökning om eventuellt bedrägeri och korruption från hans sida.

Nu begär Birgfellner att österrikiska ambassaden ska delta i förhören. Anledningen är att åklagaren dels försökt manipulera protokollet, förmå Birgfellner att dra tillbaka sina vittnesmål samt påverka vittnet. Han överväger också att dra Jarosław Kaczyński inför en österrikisk domstol (detta är fullt möjligt då båda länderna är EU-medlemmar).

Även den polska staten har angripit affärsmannens advokater och stämt dem för diverse förseelser. Anklagelserna anses inte hålla i en oberoende domstol.

Huvudpersonen, partiledaren Jarosław Kaczyński, har inte hörts av åklagaren. Man anser att det inte finns någon anledning att förhöra honom, än mindre att inleda en förundersökning.

Den stora frågan är nu om det polska rättsväsendet kommer att göra det som är berättigat och upprättat till att göra.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS lovar guld och gröna skogar inför valen

Publicerat 2019-02-25
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Barnbidraget 500+ ska nu gå till alla barn, alltså även det första. Alla pensionärer får 1100 złoty extra i maj (cirka 2500 svenska kronor). Ungdomar under 26 ska inte behöva betala inkomstskatt, arbetsgivaravgiften ska sänkas och bussförbindelserna på landsbygden ska förbättras.

Det utlovade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), på partistämman i helgen.

Hans tal, som fick stående ovationer, kretsade kring frihet, jämlikhet och trovärdighet. Frihet och jämlikhet innebär att polackerna ska kunna leva på samma nivå som människor i Västeuropa, pensionärer ska få hjälp (låt gå att det är en engångshjälp) och alla ska kunna ta sig till de större städerna med buss. Ungdomar (som i stora delar fortfarande studerar och inte betalar någon skatt alls) ska befrias från inkomstskatten och pensionärer ska jubla över den 13:e pensionen i maj.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

Inte ett ord om demokratin, domstolsväsendets oberoende, konstitutionen etc. … Kaczyńskis väljare är mest intresserade av att få bättre ekonomi. Han vet hur de resonerar. Så köper man väljarnas röster och intalar dem att frihet och jämlikhet är lika med mer pengar i plånboken.

Trovärdigheten är en annan femma. Efter den senaste tidens skandaler med korruption på Centralbanken och Kaczyński-banden är det viktigt att få väljarna att tro partiet igen. Därför framhäver man att PiS hållit sina vallöften och kommer att göra så även i framtiden. De nya löftena ska infrias redan före valet i höst, hävdar Kaczyński. Allt för att stärka sin trovärdighet i väljarnas ögon.

Redan inför valet 2015 utlovades att det nya barnbidraget 500+ skulle gå till alla barn, men löftet stympades efter valet när PiS röstade nej till att det skulle gälla även det första barnet i varje familj.

Nu inleder alltså Lag och Rättvisa sin kampanj inför EU-valet i maj och parlamentsvalet i november. Precis som för fyra år sedan fokuserar man på sociala och ekonomiska löften i tron att polacker låter sig köpas med sina egna pengar (eller lånade). Som Alexis de Tocqueville har sagt ”Demokratin tar slut när regeringen förstått att man kan köpa människor med deras egna pengar”. Det gigantiska projektet att köpa väljarnas röster kommer att kosta 40 miljarder złoty. Det är en stor utmaning för budgeten men även ett tydligt tecken på oro för ett valnederlag. Många undrar om statskassan klarar denna utmaning. Men PiS utnyttjar situationen: nu är det de som bestämmer över budgeten, det gäller att lägga högre bud än oppositionspartierna.

Både partiledaren Kaczyński och premiärminister Mateusz Morawiecki försöker övertyga polackerna om att de har situationen under kontroll – allt är noga genomtänkt och beräknat. Fast idén om att barnbidraget även ska gå till första barnet samt extrapengarna till pensionärerna har de stulit från oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) program. Därmed kan oppositionen omöjligen kritisera PiS löften.

Experterna menar att regeringspartiets löften saknar täckning i budgeten. Även den minsta lågkonjunktur kommer att orsaka ett underskott på mer än 3 %. PiS binder därmed både sina egna och eventuella efterföljares händer. Förre finansministern Leszek Balcerowicz ställer frågan om vilka skatter som ska höjas för att löftena ska kunna förverkligas. För någon måste ju betala för kalaset och det är polackerna själva. Frågan är bara om PiS-väljarna förstår det.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polen bjuder in Israel på studiebesök

Publicerat 2019-02-22

Polens Nationella stiftelse PFN, med uppgift att främja bilden av Polen utomlands, har beslutat att dra igång en rad studiebesök för utländska journalister och opinionsbildare för att informera om polsk historia, polsk kultur och polska värderingar, samt om de händelser som format Europas historia.

Efter uttalanden från Israels premiärminister Benjamin Netanjahu och utrikesminister Israel Katz om polsk antisemitism ska den första inbjudan gå till Israel.

Vi vill visa Polen som ett modernt land, dynamiskt och lyhört för förändringar, som vill stödja och delta i utvecklingen av Europa och världen under 2000-talet, skriver PFN i ett pressmeddelande. I programmet ingår samtal med historiker, journalister och levande vittnen från historien.

PFN, som finansieras av statliga företag, har tidigare haft kampanjer för att informera om regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kontroversiella domstolsreformer samt under bussturnéer runtomkring i Europa försökt få omvärlden att förstå att de nazistiska dödslägren i det ockuperade Polen under andra världskriget inte tillkom på polskt initiativ eller drevs av polackerna.

Stiftelsen, som grundades 2016 av förra  premiärministern Beata Szydło, har fått kritik för att använda skattebetalarnas pengar till att främja för PiS-regeringens politik. (PFN och wB feb 19)

Pedofiloffer möte påven

Publicerat 2019-02-22
Påve Franciskus. Foto: wikipedia.

Under Vatikanens toppmöte om hur man ska bekämpa pedofili bland präster överlämnade den polska Stiftelsen Var inte rädd (Nie Lękajcie Się) en rapport om nästan 400 övergrepp mot barn.

Stiftelsen kartlägger kända pedofilfall inom katolska kyrkan i Polen, och i rapporten finns också uppgifter om en lång rad polska ärkebiskopar och biskopar som anklagas för att ha skyddat prästerna.

Efter en lång rad avslöjanden om pedofili inom katolska kyrkan i Polen – senast handlade det om Solidaritetsprästen Henryk Jankowski – fick landets biskopar för något år sedan i uppdrag att samla in uppgifter om misstänkta fall av sexuella övergrepp, och under förra året kom rapporter från det ena stiftet efter det andra. Kyrkan förklarade sig ha nolltolerans mot pedofili och lovade att publicera statistiken över hur många barn som utsatts för övergrepp inom kyrkan sedan kommunismens fall 1989. 

Stiftelsen Var inte rädd, vars styrelse själv tillhör dem som missbrukats av präster som barn, har emellertid gjort en egen kartläggning utifrån offrens erfarenheter. Man har haft stöd från flera politiker, bland dem liberalen Joanna Scheuring-Wielgus som såg till att en delegation från stiftelsen fick en bra plats nära påven på Petriplatsen och lätt kunde överlämna rapporten.

För ett par dagar sedan rapporterades också att en av Polens äldsta nunnor i en intervju berättat om prästers sexuella övergrepp mot nunnor. Hon har sedan dess belagts med förbud att tala med medierna.  (Natemat.pl och wB 22 feb 19)————————————————————–
gunilla.lindberg@gmail.com

http://bulletinen.org/
uppdateras nästan dagligen.

Fader Janowskis staty störtad

Publicerat 2019-02-21
Fader Henryk Jankowski predikar på Leninvarvet i augusti 1980. Foto: Solidaritetscentret.

Natten till torsdagen störtades statyn över Solidaritetsprästen Henryk Jankowski i Gdańsk.

Jankowski avslöjades i december som en av de präster som under sin tjänstgöring i stor omfattning hade utsatt barn för sexuella övergrepp. Många Gdańskbor krävde då att att den staty som rests till prästens minne utanför Birgittakyrkan skulle tas bort.

Nu är den borta, nertagen av tre aktivister som kritiserar katolska kyrkan för att accepterat Jankowskis övergrepp.

De kastade ett rep kring prelatens hals, drog ner statyn på i förväg förberedda gummidäck, som skulle förhindra att statyn skadades. Syftet med aktionen var att förstöra den falska myten kring Jankowski och inte själva statyn.

Som en symbol för de utsatta barnens lidande lade de en korgosses utstyrsel och barnunderkläder på det kullvälta monumentet.

Vår gärning inte är riktad mot den kristna gemenskapen, understryker aktivisterna. Tvärtom, vår sekulära medborgerliga ståndpunkt gör att gärningen har utförts av respekt för det gemensamma goda, det vill säga även för dem som är en del av den katolska gemenskapen.

Journalisten Tomasz Sekielski, som just nu jobbar med en dokumentärfilm om pedofilin inom den polska kyrkan har spelat in hela aktionen och lagt ut på internet. Han medger att han kände till aktionen i förväg och ska nu liksom de gripna aktivisterna förhöras av polisen.

När stadsvakterna skulle forsla bort Jankowskistatyn protesterade den medborgerliga kommitté som för fyra år sedan reste monumentet. Den har nu fått tillstånd av myndigheterna att flytta fader Jankowski till en privat plats.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Två utvalda nationer som blivit osams

Publicerat 2019-02-20

Den senaste tidens polsk-israeliska konflikt är smärtsam. Den väcker till liv en historia som berör både Polen och Israel och där båda sidor har starka känslor. Att polackerna skulle ha fått antisemitismen med modersmjölken, som Israels utrikesminister Israel Katz uttryckte det, är sårande och orättvist. Det finns förvisso mycket antisemitism i Polen – liksom i alla andra länder. Det finns också slående exempel på polackers mod, osjälviskhet och medmänsklighet.

Katz ord är orättvisa mot polackerna, säger Israels förre ambassadör i Polen Shewach Weiss, politiker, parlamentsledamot och professor i statsvetenskap. Man har gjort så mycket för att uppnå en ömsesidig förståelse av vår gemensamma historia som ju är så svår och komplicerad. Men det är ett historiskt faktum att vissa polacker deltog i morden på judarna under andra världskriget.

Det är svåra ord att höra för en polack.

Krönika: Dorota Tubielewicz Mattsson

Men Weiss understryker också att polackerna utgör den största gruppen av människor som fått utmärkelsen Rättfärdiga bland världens nationer (det är den högsta utmärkelsen man som icke-jude kan få i Israel). Många polacker menar dock att när Weiss nu nämner ”vissa polacker” så borde han också nämna vissa judar som var med i Jüdischer Ordnungsdienst* eller judar som efter kriget hjälpte Röda armén att mörda polska patrioter. Andra kommentatorer tackar i sin tur Shewach Weiss för hans försonande kommentar.

Bakom Israel Katz ord kan man naturligtvis se ett cyniskt inrikespolitiskt spel inför vårens parlamentsval i Israel. Men med tanke på att både polacker och judar ser sig själva som det utvalda folket – polackerna uppfattar sig som moraliskt oantastliga och judarna ser sig som offer – som alltid har rätt, blir det mycket svårt att gräva ner stridsyxan. Polackerna vill med rätta inte acceptera ett narrativ, som nu sprider sig som löpeld, att det var polacker som var skyldiga till Förintelsen och inte nazister. För om detta narrativ tar fäste i folks medvetande kommer historien att skrivas om. Å andra sidan har polacker problem med att se sig själva på ett realistiskt sätt – som ett folk med många tillkortakommanden som precis som alla andra folk har begått misstag. Man tenderar att förneka historiska fakta och varje historiskt narrativ bör bygga på historiska fakta. Det är de som skapar den historiska sanningen.

Judarna har i sin tur också svårt att acceptera polacker som mänskliga varelser som kan känna rädsla, girighet eller ovilja, som inte kan acceptera att inte alla polacker varit hjältar. De har svårt att acceptera att människor som i århundraden varit deras grannar, vänner och bekanta kunde bete sig så omänskligt och grymt mot dem. Men om rollerna varit omvända – skulle samtliga judar riskera sitt eget och sina familjers liv för att sträcka ut en hjälpande hand till polacker? Tveksamt, för judar liksom polacker är människor av kött och blod. Hjältemod är inget man kan kräva.

När två nationer som aspirerar på att vara det utvalda folket börjar bråka med varandra är lösningen inte lätt att finna. Kanske det bästa vore om de båda utvalda folken lät varandra vara i fred under en tid som ju läker såren.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Judar som accepterade att vara poliser i gettot under Andra världskriget.

Macierewicz och sekretessen

Publicerat 2019-02-19
Försvarsmiister Antoni Macierewicz. Foto: Robert Suchy, försvarsdepartementet.

För tre år sedan berättade förre försvarsministern Antoni Macierewicz i parlamentet om försvarets innehav av raketer. Men då avslöjade han hemligstämplad information, vilket nu framgår av ett besked från försvarsdepartementet.

Beskedet kommer från Krzysztof Brejza, den parlamentariker från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) som för ett år sedan avslöjade regeringens generösa bonusar – uppgifter som allvarligt skadade väljarnas förtroende för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Brejza har frågat försvarsdepartementet om inte de uppgifter som Macierewicz då offentliggjorde var sekretessbelagda. Av departementets svar framgår att Macierewicz bröt mot sekretesslagen eftersom uppgifterna var hemligstämplade.

Dåvarande försvarsministern Macierewicz framträdde i parlamentet och anklagade den förra regeringen för att ha rustat ner polska militärmakten.

Vad har Polen gjort er när ni lämnat det så försvarslöst, frågade han retoriskt från talarstolen. Och i sin iver att framhålla PiS-regeringens insatser avslöjade han fakta som visade sig vara hemligstämplade.

I sin bok om Macierewicz, som kom för drygt ett år sedan, har journalisten Tomasz Piątek skildrat den förre försvarsministern som en person med kontakter med den ryska maffian samt med den sovjetiska och senare ryska underrättelsetjänsten. Därför spekulerar man nu om huruvida avslöjandena var tecken på ministerns omdömeslöshet (viljan att imponera på väljarna) eller om avsikten var att informera någon utomstående?

Åklagarmyndigheten har nu i tre år låtsats om att det hela aldrig inträffat.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Svensk domstol: Stefan Michnik ska inte utlämnas till Polen

Publicerat 2019-02-19

Tingsrätten i Göteborg har beslutat att Stefan Michnik inte ska lämnas ut till Polen och det polska utrikesdepartementet har kallat upp Sveriges ambassadör för samtal.

Brott mot mänskligheten kan inte preskriberas enligt internationell rätt, säger vice utrikesminister Szymon Szynkowski till Radio Zet. Michnik är en stalinistisk brottsling som har människoliv på sitt samvete.

Michnik, som är bror till Adam Michnik, chefredaktör på den liberala tidningen Gazeta Wyborcza, var domare i Polen under kommunisttiden. Han anklagas av IPN (Nationella Minnesinstitutet) för ett trettiotal brott under åren 1952–53, då han var anställd på Militärdomstolen i Warszawa och utfärdade dödsdomar mot oppositionella.

I motsats till brodern Adam lämnade Stefan Michnik Polen i samband med den antisemitiska kampanjen 1968. Under 1970-talet stödde han den demokratiska oppositionen i Polen, arbetade med Radio Free Europe och skrev artiklar om Pragvåren i den polska exiltidskriften Kultura.

Michnik är sedan länge svensk medborgare.

Polen har redan flera gånger försökt få honom utlämnad från Sverige, senast 2005. Men svensk domstol avvisade kravet på utlämning eftersom brottet var preskriberat enligt svensk lag.

På den tiden gällde 25 års preskriptionstid för mord, men 2010 ändrades lagen och mord blir inte längre preskriberade. Dock ska brottet ha begåtts efter 1 juli 1985.

Stefan Michnik, som idag är 89 år gammal, har tidigare sagt att han tror att kraven på att få honom utlämnad snarast handlar om att försöka misskreditera halvbrodern Adam Michnik. (Radio Zet och wB 19 feb 19)

Visegradmötet i Jerusalem ställs in

Publicerat 2019-02-18
Israels premiärminister Benjamin Netanjahu. Foto: wikipedia.

Den israeliske utrikesministerns uttalande är exempel på rasistisk anti-polonism. Näst judarna var polackerna det folk som led mest under andra världskriget.

Det säger premiärminister Mateusz Morawiecki sedan den israeliska utrikesministern Israel Katz hävdat att polackerna får i sig antisemitismen med modersmjölken.

Morawiecki beslöt också att i protest avstå från att delta i Visegradmötet i Jerusalem, i stället skulle utrikesminister Jacek Czaputowicz närvara.

Toppmötet är nu inställt.

V4-gruppen – Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern – skulle för första gången hålla toppmöte utanför Europa, och avsikten med att förlägga det till Jerusalem var att stärka alliansen med Israel. Redan för ett par år sedan föreslog Israels premiärminister Benjamin Netanjahu att toppmötet skulle hållas i Jerusalem, han var också inbjuden till V4-mötet i Budapest förr ett drygt år sedan.

Incidenten inleddes med att Netanjahu kom till Mellanösternkonferensen i Warszawa i förra veckan. I samband med det avlade han ett besök på Polin, Museet för de polska judarnas historia. Där uppmärksammade en journalist på tidningen Jerusalem Post en kommentar av den israeliske regeringschefen, en kommentar som gick ut på att polackerna visst samarbetade med nazisterna under andra världskriget.

Uttalandet väckte naturligtvis uppseende, Israels ambassadör i Polen och det israeliska utrikesdepartement skyndade sig att förklara att Netanjahu menat enskilda polacker, inte Polen som nation.

Jerusalem Post hävdar bestämt att premiärministern är rätt citerad och polackerna är naturligtvis mycket upprörda. Det blev inte bättre när den israeliske utrikesministern Israel Katz dagen därpå påstod att polackerna får i sig antisemitismen med modersmjölken. (Polskie Radio, kafkadesk.org och wB 18 feb 19)

Israelisk minister: Polackerna får antisemitismen med modersmjölken

Publicerat 2019-02-18
Israels premiärminister Benjamin Netanjahu. Foto: wikipedia.

Det finns ingen konflikt mellan Polen och Israel med anledning av vad Netanjahu sade i Warszawa. Men polackerna får antisemitismen med modersmjölken. Ingen israel och ingen jude kommer någonsin att glömma eller förlåta.

Det sade Israels nya utrikesminister Israel Katz till israelisk tv på söndagen.

Det fanns många polacker som samarbetade med nazisterna, sade Katz, Yitzak Shamir* berättade ju att polackerna mördat hans far. Ingen ska komma och berätta för oss hur vi kommer ihåg våra döda.

Katz intervjuades med anledning av utnämningen till utrikesminister efter Avigdor Liberman. Hans kommentar är bara en liten del av intervjun, där han naturligtvis blev tillfrågad om premiärminister Benjamin Netanjahus uttalande i Warszawa i helgen.

I samband med Mellanösternkonferensen besökte Netanjahu Museet för de polska judarnas historia. Han ska då ha sagt att det visst fanns polacker som samarbetade med nazisterna.

Uttalande flög som en löpeld över världen och Israels ambassadör i Polen Anna Azari försäkrade snabbt att premiärministern inte talat om Polen som nation utan om enskilda polacker. Israeliska UD gick ut med att Jerusalem Post, den tidning som rapporterat om händelsen, citerat Netanjahu fel. Tidningen hävdar att den citerat rätt.

Israel Katz förklarar frankt att Netanjahu har alldeles rätt, och skvätter därmed bensin på elden.

Det innebär att det blir problem när Visegradgruppen inom kort ska ha sitt nästa möte i Israel. Visegradgruppen är en sammanslutning mellan Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern, och man träffas särskilt inför EUs toppmöten för att så långt möjligt kunna ha en gemensam hållning i de frågor som ska tas upp.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har idag meddelat att han inte kommer att delta. I stället blir det utrikesminister Jacek Czaputowicz som för Polens talan.

Polen införde för ett år sedan den s.k. Förintelselagen som gör det straffbart att offentligt säga att Polen som nation hade något ansvar för Förintelsen. Efter protester från Israel och USA har lagen omformulerats. (i24news.tv och wB 17 feb 19)

* Yitzak Shamir, premiärminister i Israel på 1980-talet.

Svårast att få tag i preventivmedel i Polen

Publicerat 2019-02-17
Dagen efter-piller är numera receptbelagt. Foto: ellaOne.

När det gäller tillgång till preventivmedel och andra åtgärder för familjeplanering kommer Polen med en tillgänglighet på 31,5 % längst ner på listan över länder i Europa. Det framgår av en ny rapport från EPF (EU-parlamentets Forum för befolkning och utveckling).

I Polen behöver man sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten ha recept från läkare för att få t.ex. p-piller eller dagen efter-piller. I stället förordas s.k. säkra perioder som också katolska kyrkan rekommenderar. Möjligheterna till abort har också stramats åt.

Närmast över Polen kommer Ryssland med 43 %, och en del av de forna öststaterna – som Vitryssland, Ungern och Georgien – är något bättre.

I andra mycket katolska länder i Europa är tillgängligheten större – i Malta 50 % och Irland 60 %. Störst är den i Frankrike (90 %), Storbritannien 87 %, Benelux-länderna och Tyskland.

Bland de nordiska länderna ligger Danmark och Finland sämst till med 59 % respektive 62 %. Sverige och Norge ligger på 72 %. (Contraceptioninfo.eu och wB feb 19)

Jarosław Kaczyński och korruptionen

Publicerat 2019-02-17
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński ska ha övertygat sin österrikiske affärskompanjon att överlämna 50 000 złoty (ca 140 000 svenska kronor) i ett kuvert till en av styrelsemedlemmarna i bolaget Srebrna, en viss fader Rafał Sawicz. Pengarna skulle betalas ut för att få Sawicz att skriva på bolagsstyrelsens beslut om investeringen i tvillingskyskraporna.

Det berättade den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner under förhöret hos åklagarmyndigheten, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Birgfellner var under förhöret medveten om att han kan komma ställas inför rätta för falskt vittnesmål. Men hans hustru och tolk var närvarande vid samtalet med Kaczyński och kan förmodligen också vittna.

Fader Sawicz är en märklig figur. Försvunnen sedan flera år tillbaka har han varit eftersökt av katolska kyrkan. Till skillnad från kyrkan visste tydligen PiS-ledaren Kaczyński mycket väl var prelaten befann sig – i Gdańsk. Officiellt har han aldrig lämnat prästerskapet men nu jobbar han i Stadshuset.

PiS teg i tio timmar efter tidningens avslöjande för att besluta hur man skulle hantera den uppkomna situationen. Partiets talesperson Beata Mazurek förnekar å det bestämdaste att fader Sawicz skulle ha fått betalt för att skriva på investeringsbeslutet.

Han ställde inga krav, i synnerhet inte ekonomiska krav, säger hon.

Däremot ville hon inte uttala sig om huruvida Jarosław Kaczyński tänker stämma sin forne kompanjon Birgfellner för förtal (det finns ingen bandinspelning av just detta samtal). En sådan stämning skulle naturligtvis starta en rättslig process, och det vill nog Kaczyński undvika till varje pris. Den skulle kunna avslöja saker som Kaczyński inte vill ska avslöjas. En stämning skulle då vara ett tvåeggat vapen.

Den politiska oppositionen kräver en transparent och noggrann undersökning av hela ärendet. Birgfellners polska advokater har redan lämnat in en anmälan om eventuellt brott begånget av partiledaren Kaczyński. Och de statliga institutionerna engagerar sig helhjärtat i att försvara Kaczyński istället för att utreda ärendet enligt den juridiska konstens alla regler. Det finns inte längre några demokratiska institutioner i Republiken Polen som kan kontrollera den alltmer enväldiga makten.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Ny diplomatisk katastrof i de polsk-israeliska relationerna

Publicerat 2019-02-17
Israels premiärminister Benjamin Netanjahu. Foto: wikipedia.

Polacker hjälpte nazisterna att utrota judar under andra världskriget.

Det ska Israels premiärminister Benjamin Netanjahu ha sagt vid ett besök på Polin, Museet över de polska judarnas historia, i Warszawa. Netanjahu befann sig i Polen med anledning av Mellanösternkonferensen.

Nu rasar högern, och Israels ambassadör och utrikesdepartement försöker förklara.

Netanjahu gjorde sin kommentar under ett besök på Polin, skriver engelskspråkiga Jerusalem Post. Och den israeliske premiärministern själv har inte dementerat.

Polska utrikesdepartementet har kallat upp Israels ambassadör Anna Azari i ett försök att avstyra en ny diplomatisk katastrof i de polsk-israeliska relationerna.

Jag var närvarande när Netanjahu uttalade sig och han sa bara att ”ingen kommer att bli stämd för att nämna de polacker som samarbetade med nazisterna”, säger Azari.

Det israeliska utrikesdepartementet hävdar att journalisterna förvanskat Netanjahus uttalande.

Netanjahu talade om enstaka polacker och inte om det polska folket eller den polska staten, skriver departementet i ett uttalande. Hans kommentar har missförståtts och citerats felaktigt i pressen. Tidningen Jerusalem Post har publicerat en rättelse efter myndigheternas ingripande.

Polen har inte nöjt sig med ambassadörens förklaringar utan förväntar sig dels ett entydigt fördömande av Netanjahus ord och dels en förklaring till vad han egentligen menade.

Det är inte uteslutet att Netanjahus uttalande kan förklaras av den kritik som drabbat honom sedan han tillsammans med premiärminister Mateusz Morawiecki undertecknat en deklaration om historiska spörsmål. Netanjahu anklagades för att ha kapitulerat inför den polska historiepolitiken. Uttalandet skulle då vara riktat till de israeliska väljarna och utgöra en del av den israeliska valkampanjen.

Naturligtvis rättfärdigar det inte det faktum att det är en historisk halvsanning. Visst fanns det polacker som samarbetade med nazisterna under andra världskriget. Men de var en promille av hela befolkningen, generellt gick polackerna aldrig med på ett samarbete med den tyska ockupationsmakten. Det fanns också polacker som stod likgiltiga inför Förintelsen, men det fanns många som riskerade sina egna och sina familjers liv för att bringa hjälp och skydd. Och det vet Israels premiärminister mycket väl om. Att sprida historiska halvsanningar i syfte att stärka sin position och göra dem till en del av den egna valkampanjen säger inget gott om Benjamin Netanjahu.

De polska myndigheterna funderar nu på att bojkotta Visegradkonferensen som ska äga rum i Israel. Hur det än blir med den saken har vi att göra med en ny diplomatisk katastrof.

För ett år sedan när Polen antagit den kontroversiella Förintelselagen, var stämningen mellan Israel och Polen på nollpunkten. Netanjahu frågade sig då om israeler skulle bestraffas om de talade om sina egna minnen från pogromer i Polen på 1940-talet. Efter påtryckningar från USA formulerades lagen om.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Kulturministern sparkar ännu en museichef

Publicerat 2019-02-16
Kulturminister Piotr Gliński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Professor Dariusz Stola, direktör för Museet för de polska judarnas historia Polin, bör inte få sitt förordnande förlängt. Regeringen anser att förra årets utställning om Marshändelserna 1968 innebar förtal av Polen, och kulturminister Piotr Gliński vill ha en annan museidirektör.

Polin, som öppnades för fem år sedan, blev under ledning av Dariusz Stola snabbt en av Warszawas besöksmagneter. Det räcker dock inte för att museichefen ska kunna sitta säker på sin plats. I samband med förra årets utställning om Marshändelserna 1968* drog Stola paralleller med antisemitismen i dagens Polen. Kulturministern ogillade parallellen och nationalistiska sajter drog igång en hatkampanj.

Mot Stola anförs nu också att han var en av dem som hade invändningar mot Förintelselagen**, som ledde till en diplomatisk konflikt med både Israel och USA. Tvisten slutade med regeringen formulerade om lagtexten. 

Museets övriga ägare, staden Warszawa och Institutet för Judarnas historia, vill att Stola ska stanna kvar på sin post. Men man böjer sig för Glińskis krav mot löfte att tjänsten ska utlysas i ett öppet ansökningsförfarande och att Stola ska vara en av kandidaterna.

Enligt statuterna ska Kulturdepartementet tillsammans med staden Warszawa och Institutet för Judarnas historia tillsammans utse museidirektör. Men om man inte kommer överens är det kulturministern som har sista ordet.

Kulturminister Piotr Gliński har varit tydlig med att statliga institutioner ska följa regeringens historiepolitik, dvs. framställa Polens förflutna på ett fördelaktigt sätt. Han har tidigare avsatt chefen för Museet för Andra världskrigets historia, vars utställningar inte var tillräckligt patriotiska. Han har också skurit ner bidragen till Europeiska Solidaritetscentret eftersom han vill att departementet ska ha betydligt större inflytande där.

Tidigare har han också dragit in statliga bidrag till teatrar vars repertoar han ogillat. (Natemat.pl och wB 16 feb 19)

Den historiska okunnigheten slår till igen

Publicerat 2019-02-14
Den amerikanska reportern Andrea Mitchell sade att judarna under gettoupproret reste sig mot den polska och nazistiska regimen.
Skärmdump från onet.pl.

Judarna i Warszawas getto kämpade under upproret mot den polska och den nazistiska regimen. Det sa den amerikanska journalisten Andrea Mitchell från tv-stationen MSNBC när hon skulle rapportera från den polska huvudstaden.

Mitchell vistas i Polen i samband med Mellanösternkonferensen som just nu pågår i Warszawa. Hon skulle intervjua den amerikanske vicepresidenten Mike Pence och sade att Pence tänker ”besöka det gamla judiska gettot i Warszawa där judarna under det en månad långa upproret år 1943 kämpade mot den polska och nazistiska regimen”.

Henne ignorans och uppenbara okunnighet får nu konsekvenser. Nationella minnesinstitutet (IPN) kräver en rättelse av hennes uttalande på bästa sändningstid. Om tv-stationen vägrar att rätta till det felaktiga påståendet kommer vi att stämma MSNBC, säger biträdande chefen för IPN, Mateusz Szpytna.

Andrea Mitchell har visat bristande kunskaper i historia. Det är självfallet helt oacceptabelt. Att sprida liknande påståenden skadar inte bara den historiska sanningen utan även Polens anseende ute i världen. De senaste åren har det inträffat en rad liknande händelser. Och även om man antar att det inte beror på illvilja så måste man reagera på detta i den historiska sanningens namn.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Mötet om Mellanöstern inlett i Warszawa

Publicerat 2019-02-14
Premiärminister Matteusz Morawiecki välkomnar USAs vice president Mike Pence till Warszawa.
Foto: Krystian Maj, KPRM.

Mellanösternmötet i Warszawa är ett enormt steg framåt vad gäller fred och säkerhet i framtidens Europa. Det sade premiärminister Mateusz Morawiecki då han på torsdagen invigde det möte som kommit till stånd på initiativ av USA.

President Donald Trump vill skärpa sanktionerna mot Iran, medan EU, med länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien i spetsen, i stället vill hitta möjligheter för europeiska företag att fortsätta göra affärer med Iran.

Den amerikanska delegationen leds av vice presidenten Mike Pence, men från europeisk sida har mötet lägre prioritet. EUs utrikeschef Federica Mogherini deltar inte och flera EU-länder, bland dem Sverige, skickar tjänstemän på lägre nivå.

Polen står värd för mötet tillsammans med USA, och regeringen i Teheran har redan kallat upp en polsk diplomat för att protestera mot mötet som man kallar ”en desperat anti-iransk cirkus”.

USA är viktigt för Polen, regeringen uppfattar USA som den enda möjligheten att få ett reellt stöd om hotet från Ryssland skulle bli verklighet. Vad gäller Iran-avtalet har Warszawa ställt sig bakom Bryssels inställning, men vänskapen med det mäktiga USA kommer i första hand. Det innebär i sin tur att Polen som har flera olösta konflikter med EU känner större lojalitet med USA och president Trump som flera gånger förklarat polackerna sin vänskap.

Vice president Pence framhöll också på Mellanösternmötet att Polen är en av USAs viktigaste allierade. Dessutom är Polen ett av de få länder som faktiskt lever upp till sina ekonomiska åtaganden i Nato.

Och grannarna i öst gör klokt i att inte underskatta våra kombinerade väpnade styrkor eller det polska folkets okuvliga vilja, sade Pence.

Polen och USA har i veckan också undertecknat ett avtal om köp av ett artilleriraketsystem för drygt 400 miljoner dollar. (Polskie Radio, Sydsvenskan och wB 14 feb 19)

Galna ko-sjukan upptäckt i Polen

Publicerat 2019-02-14
En ko med BSE. Ett tydligt tecken är att det infekterade djuret inte klarar av att stå upp.
Foto: APHIS photos by Dr. Art Davis.

Ett fall av BSE, som också kallas galna ko-sjukan, upptäcktes vid en rutinkontroll på en gård i södra Polen nära den tjeckiska gränsen.

Det handlar om ett enstaka fall, och det är ingen risk för att människor ska smittas, säger Krzysztof Niemczuk på polska Veterinärinspektionen.

Enligt OIE, Världsorganisationen för Djurhälsa, är det ett atypiskt fall och påverkar därför inte Polens status som ett land med försumbar risk för BSE (galna ko-sjukan), säger Niemczuk till nyhetsbyrån PAP.

Upptäckten kommer kort efter avslöjandet av att några polska slakterier sålde kött från sjuka djur.

Det visar sig att det köttet har distribuerats till en lång rad EU-länder, men det är ofarligt att äta, säger Niemczyk. (Euractive feb 19)

Spelet kring tvillingskyskraporna

Publicerat 2019-02-14
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det finns ett tjugotal pärmar med utförlig dokumentation av det arbete som den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner utfört på uppdrag av Srebrna, det bolag som ägs av Lech Kaczyńskis stiftelse och som de facto styrs av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens mäktigaste man. Pärmarna är inlämnade till åklagaren.

Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Nu förhör man Birgfellner som dragit Srebrna inför rätta för att få betalt för tjänster han utfört åt bolaget.

Enligt regeringspartiet är Birgfellner en lögnaktig bedragare, och så sent som förrgår sa Kaczyński att ”den där herrn kräver pengar för arbete som inte på något sätt är dokumenterat”.

Men nu finns det alltså dokumentation. Är Kaczyński en cynisk och hänsynslös affärsman eller vet han inte vad hans medarbetare i Srebrna haft för sig?

Birgfellners fullmakter som offentliggjordes häromdagen ger honom mycket stora befogenheter. Det finns också en faktura och dokumentation som bekräftar de utförda arbetena. Dessutom finns de bandinspelningar som visar att Kaczyński och hans österrikiske kompanjon sedan länge arbetat ihop och hade en deal.

När Birgfellner nu sett till att allting är dokumenterat enligt lag – varför vägrade Srebrna att betala sina räkningar?

Jarosław Kaczyński undviker ansvaret och betalningen – formellt leder han inte bolaget. Men i själva verket är det han som förhandlar, fattar beslut och fördelar arbetsuppgifterna. För att inte lämna spår av sitt engagemang i verksamheten skriver han själv inte på några dokument. Det gör i stället hans kusin Grzegorz Tomaszewski åt honom. Tomaszewski är styrelsemedlem i bolaget Srebrna. Och på order av Kaczyński har kusinen kvitterat ut den dokumentation som lämnats in till åklagarmyndigheten.

Den 27 juli 2018 träffades Kaczyński, Birgfellner och Tomaszewski i Lag och Rättvisa högkvarter. Som tolk agerade österrikarens fru. Birgfellner överlämnade dokumentationen över de utförda arbetena och Tomaszewski kvitterade mottagandet på Kaczyńskis befallning. Birgfellners fru påpekade att samma uppsättning redan har överlämnats till bolaget Srebrnas chef och understryker att där fanns allting: fakturor, avtal, datum för arbetet etc.

Det avgör Jarek, svarar Tomaszewski.

Överlämnandet av originaldokumentation är detaljerat beskrivet i den anmälan som Birgfellners juridiska ombud lämnat in till åklagaren.

Enligt österrikarens advokater var åklagaren på måndagen genuint intresserad och mycket noggrann. På onsdagen handlade förhöret om att ta reda på Birgfellners planer och vilket hot han utgör för partiet Lag och Rättvisa.

Sent i onsdags begav sig PiS-ledaren till justitieminister Zbigniew Ziobro. Annars brukar det vara regeringsmedlemmar och politiker som får köa för att få audiens hos partiledaren, men den här gången blev det tvärtom. Kaczyński uppsökte Ziobro, som också är riksåklagare. Frågan är om han beordrade Ziobro att lägga ner ärendet. För en gång inledd juridisk process kan vara svår att stoppa när den väl är inledd, och utgången kan vara oviss.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Avtalet som inte fanns

Publicerat 2019-02-14
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner hade fått en bindande fullmakt av bolaget Srebrna för att driva byggandet av tvillingtornen K-towers i centrala Warszawa. Fullmakten är påskriven av tre personer i styrelsen, bland dem Srebrna-chefen Małgorzata Kujda. Nu ligger avtalet, fullmakten och åtminstone en av fakturorna på åklagarens skrivbord, rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Bolaget Srebrna ingår i Lech Kaczyńskis stiftelse, som styrs av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.

Enligt fullmakten skulle Birgfellner representera bolaget vid hyresförhandlingar och skriva under alla avtal i samband med byggandet av en skyskrapa med en hotelldel, en kontorsdel, lägenheter och en underjordisk parkering. Han skulle också montera ner en gammal byggnad som i många år var klassad som historiskt minnesmärke. Byggnadens status ändrades 2015 av en person som anställdes på Riksantikvarieämbetet av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Fullmakten ska gälla även förhandlingar med banker.

Birgfellner tecknade alltså avtal med underleverantörer, arkitekter och jurister. Han köpte också två bolag som uteslutande skulle syssla med Srebrnas investering.

Birgfellner dokumenterade varje möte med bolagets styrelse och med Jarosław Kaczyński, som han träffade ett tjugotal gånger på partihögkvarteret. Så sent som i februari 2018 fattade Kaczyński ensam beslut om att investeringen skulle fortsätta och det med stöd av ett lån på 300 miljoner euro som skulle beviljas av den statliga banken Pekao SA.

Sommaren 2018 går någonting snett. Kaczyński är inte längre säker på att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) får all kontroll över domstolsväsendet i Polen, utgången av valet av borgmästare i Warszawa är inte heller given. Bygget av tvillingskyskraporna läggs tills vidare ner och Birgfellner får höra att han inte får en enda złoty.

Jarosław Kaczyńskis och hans partis narrativ balanserar på gränsen till osanning. Man åberopar sig på selektiv utvalda fakta och räknar med att den polska allmänheten inte känner till specifika lagar och bestämmelser. Hela affärsverksamheten som den bedrevs av bolaget Srebrna (och PiS) är exempel på ett begynnande oligarkiskt system som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) försöker införa i Polen. Det avslöjar polackernas sämsta sidor – affärsverksamhet är inte till för hederliga människor utan skötts av hänsynslösa ohederliga fixare som inte har någon aning om affärsverksamhetens regler.

Inte nog med det – i ett demokratiskt land skulle regeringen känna sig förpliktigad att sammankalla en presskonferens och förklara situationen för allmänheten. Men inte i Polen. Där skämtar makthavarna bort en skandal som skulle fälla varje regering i varje demokratiskt land. Respekten för väljarna är obefintlig och makthavarna maktfullkomliga.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Kaczyński svarar om Srebrna

Publicerat 2019-02-12
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Allt jag har gjort när det gäller bygget av tvillingskraporna i Warszawa är helt inom lagens ram. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i en intervju med den regeringsvänliga tidskriften Sieci som kom på måndagen.

Den sju sidor långa intervjun var svaret på publiceringen av förhandlingar som avslöjar hur Kaczyński och hans parti smidigt blandar politik med affärsverksamhet.

Kaczyński avfärdar allt som hörs på banden och som skrivs i medier. Han har inte brutit mot någon lag men vill nu rätta till vissa detaljer eftersom väldigt mycket av det som skrivs är osant, säger han.

Tidningen Gazeta Wyborcza, som avslöjade innehållet i de inspelade samtalen, har synat Kaczyńskis kommentarer.

Han hävdar att en parlamentariker och partiledare visst har rätt att vara chef för en stiftelse. Och visst får han det, men han måste informera talmannen, vilket han inte har gjort, svarar Wyborcza.

Kaczyński kan också ha brutit mot den lag som säger att politiska partier inte får bedriva affärsverksamhet. Han har visserligen deklarerat sitt engagemang i stiftelsen och hävdat att det är ett hedersuppdrag. Men stiftelsen äger nästan 100 % av bolaget Srebrnas aktier. För att föra affärsförhandlingar å Srebrnas vägnar har PiS-ledaren fått fullmakt av sin sekreterare som äger ett minimalt antal aktier i bolaget. På så sätt har hans juridiska status inom bolaget förändrats, vilket han inte deklarerat.

Det finns inga ekonomiska band mellan stiftelsen och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), det är två separata institutioner, säger Kaczyński. Men fakta säger något annat. Lech Kaczyńskis stiftelse äger en aktiemajoritet i bolaget Srebrna. Det var Jarosław Kaczyński som grundade stiftelsen och det är hans förtrogna partifunktionärer som sitter i dess styrelse. Att det är Kaczyński som fattar ekonomiska beslut i bolaget framgår av vad bolagets mångårige chef, Kazimierz Kujda, säger.

I intervjun är Kaczyński mycket noga med att framhålla hur anspråkslöst han lever (för att vara en känd person i Polen, tillägger han). Inkomsterna från tvillingskyskraporna skulle inte ha någonting med min privata ekonomi att göra, försäkrar han. Men eftersom PiS-ledaren har grundat stiftelsen och stiftelsen äger bolaget Srebrna är han enligt lagen den ”verkliga ägaren”, skriver Wyborcza och understryker att i händelse av en konflikt mellan Kaczyński och personer som är engagerade i stiftelsen eller mellan Kaczyński och hans parti är det fortfarande han som kontrollerar stiftelsen och bolaget Srebrna, det vill säga partiets finansiella källa. Det har han inte deklarerat – lagen kräver inte det. Men därmed är han en tämligen välbärgad äldre man. Wyborcza drar slutsatsen att Jarosław Kaczyński antingen inte är bekant med lagen eller avsiktligt försöker vilseleda allmänheten.

Fakturan från den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner, som Wyborcza publicerat, har aldrig nått bolaget Srebrna, säger Kaczyński till Sieci. Tidigare har hans partivänner sagt att det inte finns några fakturor. Samtliga dokument har enligt Wyborcza överlämnats till åklagarmyndigheten. Att Kaczyński kände till det arbete som borde ha betalats framgår tydligt av innehållet på de inspelade banden.

Reportern i den regeringsvänliga tidskriften Sieci ställde inga obekväma frågor till Kaczyński, men det innebär inte att problemet har försvunnit.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Tidigare artiklar:
Kaczyński bakom kulisserna >>
Jarosław Kaczyńskis affärsverksamhet >>
Den återfunna fakturan >>

700 vakanser i polska domstolar

Publicerat 2019-02-12

De senaste årens domstolsreformer skulle göra domstolarna effektivare och rättvisare. Men resultatet har i stället blivit allt längre väntetider. 700 domarvakanser väntar på att bli fyllda. Förra året utnämnde president Andrzej Duda bara 38 nya domare.

Det skriver tidningen Gazeta Prawna*.

Nationella Domstolsrådet (KRS) har lämnat över en lista på 88 kandidater till de allmänna domstolarna och förvaltningsdomstolarna, men av dem har bara nitton utnämnts. Under 2017 utnämndes 140 domare och året dessförinnan 475. Situationen är alltså akut, skriver tidningen.

Många domare menar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte hanterar frågan på rätt sätt.

Sedan PiS tog makten tar det allt längre tid, säger Krystyan Markiewicz, ordförande i Polska domarföreningen Iustitia. Det är en pina för medborgarna, som får vänta dubbelt så länge på att deras fall ska lösas.

Vi utnämner sextio nya i februari, säger Andrzej Dera, som är ansvarig för domstolsfrågor på presidentkansliet. Och jag har ett sextiotal ansökningar som ligger på mitt skrivbord och ska utredas.

Att det fortfarande är så många vakanser i domstolarna beror bland annat på att president Andrzej Duda kallar alla utnämnda domare till presidentpalatset för att avlägga domareden. Tidigare har man informerat om utnämningen per telefon, men idag uppstår alltså en flaskhals i presidentpalatset. Det säger Sławomir Pałka, tidigare ledamot av Domstolsrådet. Men det finns inga regler om hur lång tid det får ta innan presidenten gett en domare klartecken, så teoretiskt sett kan man få vänta i månader. I höstas fanns 55 utnämningar klara, men det arrangerades bara två tillfällen att avlägga eden hos presidenten. (Gazeta Prawna och wB 12 feb 19)

* Gazeta Prawna motsvarar närmast Dagens juridik i Sverige

Polen utvisar norsk diplomat

Publicerat 2019-02-12

Konflikten mellan Polen och Norge trappas nu upp. I januari uppmanade norska UD Polen att kalla hem sin generalkonsul Sławomir Kowalski. Anledningen var hans bryska beteende mot norska myndigheter när han ville hjälpa polska föräldrar vars barn tagits omhand av den norska barnavårdsmyndigheten Barnevernet. Klagomålen strömmade in till norska UD som vände sig till utrikesminister Jacek Czaputowicz. Han beslöt emellertid att Kowalski skulle stanna i Norge fram till i juni, då hans förordnande gick ut. Och nu utvisar Polen en norsk diplomat.

Många polska familjer bor och arbetar i Norge och deras mer hårdhänta uppfostringsmetoder har väckt myndigheternas uppmärksamhet. Kowalski har med sitt aggressiva agerande skapat oro på barnavårdsmyndigheten, där man också upplever att han hindrat dem i deras arbete.

Även norska jurister anmärkt på Barnevernets hårda framfart. (YLE och wB 12 feb 19)

Tidigare artikel:  Polsk konsul utvisas från Norge >>

Ministern och de falska vallistorna

Publicerat 2019-02-12
Digitaliseringsminister Adam Andruszkiewicz. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Inför de lokala valen 2014 misstänks nationalistiska Młodzież Wszechpolska (Allpolsk ungdom) ha förfalskat runt 400 namnunderskrifter på vallistor för Ruch Narodowy (Nationella rörelsen). Chef för organisationen var då Adam Andruszkiewicz, som idag är biträdande IT-minister i premiärminister Mateusz Morawieckis regering. Andruszkiewicz uppges själv ha deltagit i förfalskningarna.

Det rapporterar tv-kanalen TVN24.

Adam Andruszkiewicz kom in i parlamentet 2015 genom populistiska Kukiz’15. Efter en schism lämnade han partiet och bildade tillsammans med premiärministerns far, Kornel Morawiecki, den parlamentariska klubben Wolni i Solidarni (Fria och solidariska). 2016 ertappades han med att ha tagit ut 40 000 złoty (ca 110 000 kronor) i milersättning från parlamentet, trots att han varken har bil eller körkort.

Andruszkiewicz har varit en av dem som högljutt protesterat mot parlamentarikernas privilegier. Han har även gjort sig känd för att kräva straff för negativa uttalanden om de s.k. fördömda soldaterna*. Däremot tycks han inte ha något emot att skymfa homosexuella eller vänstern. Och så lyfter han Lukasjenkos Vitryssland till skyarna.

I december utnämndes Adam Andruszkiewicz till biträdande IT-minister trots att han inte tillhör regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Nu visar det sig att åklagarmyndigheten i Białystok i hela fem år har utrett Andruszkiewicz roll i förfalskningen av namnunderskrifterna. Riksåklagaren, som konstaterat obefogade förseningar i såväl utredningen som insamlandet av bevismaterial, är kritisk till hur undersökningen har genomförts. Enskilda åklagare har faktiskt försökt ställa Andruszkiewicz inför rätta för förfalskning, men myndighetens chef fann ingen anledning att häva hans parlamentariska immunitet. Bevismaterialet, som enligt TVN är graverande för Andruszkiewicz, togs omhand och lades i en låda.

Myndighetschefen har tidigare arbetat för Antikorruptionsbyrån (CBA) och varit en nära medarbetare till Mariusz Kamiński, säkerhetstjänstens koordinator.

Detta är ytterligare en suspekt historia om regeringspartiets dunkla affärer, ett nät av beroenden och ömsesidiga intressen. För varför blir en ökänd ultranationalist, homofob och rasist plötsligt minister i PiS-regeringen? Varför bryr sig Lag och Rättvisa inte om att han tycks ha begått ett grovt brott? Varför undrar regeringspartiet inte hur det kommer sig att säkerhetstjänsten skyddar honom?

Dorota Tubielewicz Mattsson

* De fördömda soldaterna kallas tusentals motståndskämpar som efter andra världskriget fortsatte kämpa – nu mot kommunistregimen. De jagades av Röda Armén, många kastades i fängelse, dödades och grävdes ner i anonyma massgravar.

Läs mer om de fördömda soldaterna>>

Polsk variant av Russia Today

Publicerat 2019-02-10

Statliga TVP har byggt ut sin verksamhet med en nyhetssajt på engelska. Den heter polandin.com, och ska förmedla regeringens budskap till världen. Man riktar sig till utlandet och till människor som inte behärskar polska och därför kanske inte läser oberoende medier.

Polandin.com ger en bild av ett demokratiskt Polen där alla är nöjda med de nuvarande makthavarna, där inga skandaler äger rum och där den opatriotiska och elaka oppositionen uppviglar till kritik, motstånd och protester.

Narrativet är mycket antieuropeiskt och följer regeringens historiepolitik vars syfte är att skriva om den polska historien. Att sudda ut vissa personer ut historien och ersätta dem med nya hjältar (främst Lech och Jarosław Kaczyński), att förvränga historiska fakta, att utelämna och manipulera andra fakta och att skapa rädsla för allt som inte accepterats av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är sätt att bilda opinion även utomlands. Sajten är till för att lyfta fram regeringens officiella partilinje i politiken.

När man går in på polandin.com finns inte en enda text om de pågående skandaler som skakat om det politiska livet. Inte ett ord om Kaczyńskis tvivelaktiga affärsverksamhet, inte ett ord om korruptionen på Centralbanken och Finansinspektionen och inte ett ord om den före detta kommunistiska angivaren som numera finns i maktens centrum. Det är anmärkningsvärt mycket som polandin.com inte skriver om.

Det är dock naivt att tro att människor som professionellt eller privat är intresserade av Polen uteslutande förlitar sig på en propagandistisk sajt nära knuten till den regimtrogna TVP.

Än så länge är sajten en blek kopia av ryska Russia Today, men den är väl värd att besöka ibland för att få en bra bild av hur propaganda i gammal sovjetisk stil fungerar.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Johannes Paulus II och pedofilin inom katolska kyrkan

Publicerat 2019-02-10
Den polskfödde påven Johannse Paulus II. Foto: J G Howes, wikipedia.
  • Kardinal Josef Ratzinger (senare påve Benedictus XVI) ville informera Johannes Paulus II om pedofilin inom den amerikanska orden Legion of Christ (Kristi legion), ledd av den amerikanske prästen Maciel Degollado. Han blev tillsagd att sopa allt under mattan. Det berättade påve Franciskus för journalister nyligen.

När kardinal Joseph Ratzinger i slutet av 1990-talet visade upp bevis på ”sexuella övergrepp och ekonomiska oegentligheter” för Johannes Paulus II fick han order om att sopa allting under mattan. Det berättar påve Franciskus för journalister. Enligt experter handlar det om den amerikanska orden Legion of Christ, Kristi legion, och dess ledare, Mexicofödde prästen Maciel Degollado (död 2008). Den tolkningen gör också tidningen Vatican Insider, som ges ut av italienska La Stampa.

Artur Nowak, polsk advokat och författare, skriver i Oko.press om ordens förehavanden och den polskfödde påven. Enligt amerikansk press tog Johannes Paulus II:s närmaste man, ärkebiskopen Stanislaw Dziwisz, mutor för att Kristi legions medlemmar skulle få träffa påven. Kan Dziwisz också ha undanhållit påven uppgifterna om Degollados brottsliga verksamhet? Dziwisz förnekar och säger att det inte fanns några bevis.

Men påve Franciskus talade nyligen om Ratzingers beslut att upplösa en nunneorden där nunnorna under många år blev sexuellt utnyttjade.

Jag vågar påstå att mänskligheten inte är mogen. Kvinnan betraktas fortfarande som en andra sortens människa, sa Franciskus till journalisterna. Och så berättade han följande ”anekdot”.

Ratzinger var i besittning av dokumentation om ekonomiska oegentligheter och sexuella övergrepp som pågick i en viss orden. Han släpptes inte fram till ordens överhuvud. Påven Johannes Paulus II ville emellertid veta sanningen och kallade till sig Ratzinger, som la fram hela dokumentationen. När han kom tillbaka sa han till sin sekreterare: ”allting ska till arkivet, den andra sidan vann”. När Ratzinger 2005 själv blev påve återvände han till ärendet och inledde en undersökning. Så berättar påve Franciskus.

Det var tidigare känt att Ratzinger försökte uppmärksamma påven på pedofilin inom Kristi legion och särskilt på prästen Degollado. Hans första beslut blev också att upplösa orden och beröva Degollado alla prästerliga rättigheter.

Historien med Kristi legion och Degollado var mentalt mycket betungande för Ratzinger. Och Franciskus tycks känna på samma sätt. Det är delvis därför som vissa teologer och gudsmän, frustrerade och sura för att påven inte står på deras sida, kritiserar honom så ihärdigt. Många av dem är frekventa gäster i den polska katolska kyrkan som liksom de drömmer om en konservativ påve som skulle stå på deras sida. Som Johannes Paulus II gjorde.

Maciel Degollado var bigamist, narkoman och bedragare. Han utnyttjade sexuellt ett hundratal unga präster, han förgrep sig även på sina egna barn. Han drog fördel av människors gudfruktighet och gjorde sig en förmögenhet. Han köpte flera fastigheter åt kyrkan och finansierade skolor och universitet. Hans orden Kristi legion var i själva verket en sekt – blind trohet, förbud att lämna ut information om vad som pågår inom orden samt personkult gjorde att han förblev ostraffad. Pengarna han överlämnade till kyrkan gjorde att ingen vågade röra honom. Inte ens påven Johannes Paulus II som lät sig duperas och charmas av Degollado (det var just Degollado som var den polske påvens följeslagare under hans tre besök i Mexiko).

Artur Nowak lyfter fram att en annan märklig relation mellan Johannes Paulus II och en känd pedofil. Den österrikiske prästen Hans Hermann Groër förgrep sig sexuellt på upp till 2000 pojkar och unga män. Han lyckades vinna förtroende hos den polskfödde påven som upphöjde honom till kardinal. Det var först efter Johannes Paulus II:s död som Vatikanen fördömdes för sin indolens i samband med Groërs brott. Johannes Paulus II offentliggjorde aldrig kardinalens övergrepp och såg till att allt sopades under mattan.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Tusk väntas återkomma till polsk politik den 4 juni

Publicerat 2019-02-09
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Ännu ett politiskt parti är på gång i Polen. Just nu arbetar en grupp oppositionspolitiker med att dra igång en ny politisk rörelse i landet – ledd av Donald Tusk, som var premiärminister i Polen fram tills han i slutet av 2014 blev ordförande i Europeiska rådet.

Gruppen är koncentrerad till Gdańsk-området, men center-liberaler från andra delar av landet är också med. Man siktar på att ta upp kampen med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i parlamentsvalet i höst.

Tills vidare går projektet under namnet 4 junirörelsen och tanken är att partiet officiellt ska träda fram just den 4 juni – det datum för 30 år sedan då Polen höll sina första delvis fria val. De ledde till kommunismens fall i landet och så småningom i hela Europa.

Det rapporterar tidningen Rzeczpospolita.

Minnesdagen den 4 juni blir därmed också starten på valrörelsen inför höstens parlamentsval i Polen.

Att organisationen ska träda fram i offentligheten på den symboliska 4 juni innebär ett problem för PiS som vill använda jubileet för att stärka sin egen image. Det är en viktig dag och enligt en färsk opinionsmätning vill medborgarna verkligen fira 30-årsminnet av den hatade kommunistregimens fall. 

Hur som helst innebär detta att Tusk återvänder till den polska inrikespolitiken. Hans mandat i Europeiska rådet går ut i år och han kan inte väljas om fler gånger. Redan idag anses Tusk vara en sorts beskyddare för kommunalpolitiker som gör uppror mot PiS – inte minst i hemstaden Gdańsk, där borgmästaren Paweł Adamowicz mördades för en månad sedan, och där regeringen kräver större inflytande för att inte sänka bidragen till Europeiska Solidaritetscentret, ECS. I Gdańsk ligger också Museet för andra världskrigets historia, som PiS låtit göra om i mer nationalistisk riktning.

Tusk är mycket orolig för det politiska läget i Polen och tanken är att stärka oppositionen mot PiS. Det behövs en omstart eftersom det inte är troligt att de nuvarande oppositionspartierna lyckas nå en majoritet i parlamentet behövs en ny rörelse, resonerar man. Grzegorz Schetyna, ordförande i Tusks forna parti Medborgarplattformen (PO) har varken lyckats ena stridiga viljor eller höja opinionssiffror. Förra valets uppstickare Moderna (Nowoczesna) har också tappat stinget, grundaren Ryszard Petru och kretsen kring honom lämnade i höstas partiet och bildade ett nytt som fick namnet Nu!.

Robert Biedroń, uppskattad borgmästare i Słupsk, satte i veckan upp ett eget parti – Våren (Wiosna) – som bara några dagar gammalt fick stöd av 14 % i en opinionsundersökning.

Polska väljare tappar ofta eventuella illusioner mellan valen och visar sitt missnöje genom att rösta på nya rörelser – eller genom att inte rösta alls. Valdeltagande brukar ligga runt 50 %.

Frågan är naturligtvis vilka frågor 4 junirörelsen ska satsa på. PiS generösa flerbarnsbidrag och sänkta pensionsålder är mycket uppskattade reformer. (Rzeczpospolita och wB feb 19)

Agent hos kommunistregimen idag i maktens centrum

Publicerat 2019-02-09

Kujda var snabb med att avfärda påståendet om sina band till säkerhetspolisen, men redan dagen efter tog han tillbaka. Men han hävdar att han aldrig åtog sig uppdrag som skulle kunna skada någon. Han har aldrig angivit någon eller lämnat ut information om andra personer.

Kazimierz Kujda, en av PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynskis närmaste män, var säkerhetspolisens hemlige agent under hela 1980-talet. Kujda arbetade under pseudonymen ”Ryszard” och var under några år en aktiv angivare. Att samarbeta med säkerhetspolisen under kommunisttiden betydde att man angav vänner, familjemedlemmar och kollegor, vad de sa, gjorde och tyckte. Detta kunde ha ödesdigra konsekvenser för personerna och deras familjer.

Jag kanske skrev på några papper för att få pass och kunna resa till något Västland, säger han. Och han läxades upp och instruerades inför resan kunde han i stundens hetta ha skrivit på något medgivande. Så säger Kazimierz Kujda.

Men de avslöjande dokumenten säger något helt annat. Kujda skrev egenhändigt sina rapporter och var en noggrann agent. Ibland fick han konkreta uppdrag som att komma ihåg och rapportera om namn, adresser och utseenden om italienare han träffade under en resa till Italien som ”var fientligt eller negativt inställda till vårt land”. Många av hans rapporter handlar om utlandsresor och utlänningar. Men det finns också rapporter om en av hans närmaste vänner.

Det är uppenbart att Kujdas attítyd förändras med tiden. Han blir alltmer ovillig att skriva rapporter och samarbetet avslutas på grund av Kujdas ”rädslor och psykiska motstånd”.

Officiellt är hela regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) överraskat över avslöjandena. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński påstås inte ha känt till det hela. Många PiS-politiker hävdar att detta inte på något sätt diskvalificerar Kujda.

Men frågan är hur det påverkar ett parti vars hela politiska identitet har byggts upp kring lustrationen*. I decennier har man fördömt och skymfat människor som haft det minsta lilla gemensamt med den kommunistiska makten och nu kommer det fram att partiet gömt en angivare i maktens centrum. Kujda undantogs från lustration när partiet skulle undersöka samtliga politikers kontakter med kommunistregimen. Numera är han inte bara en nära rådgivare till Kaczyński, han var chef (omväxlande med sin fru) för det numera ökända bolaget Srebrna som utgör regeringspartiets finansiella källa.

Kujda är inte den förste PiS-politikern som hade mycket starka band till kommunistregimen. Men liksom de andra som tidigare avslöjats har han ”ingenting att förebrå sig” och från partiets håll ser man på deras forna verksamhet med blida ögon. Det är bara oppositionens politiker som är ”onda lögnaktiga tjuvaktiga kommunister”.

För övrigt är det anmärkningsvärt att allt fler personer kring Kaczyński visar sig vara korrumperade, maktfullkomliga eller med ett förflutet som den kommunistiska säkerhetspolisens agenter.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Lustrationen handlade om att göra upp med kommunismen. Personer med höga poster i den offentliga förvaltningen, som domare, professorer mm. måste avge en deklaration om sina eventuella relationer med kommunistregimen – forna medlöpare skulle inte sitta på viktiga poster i den nya demokratin.

Förre premiärministern Jan Olszewski död

Publicerat 2019-02-09
Förre premiärministern Jan Olszewski. Foto: KPRP.

Jan Olszewski, premiärminister i Polen 1991–92, avled sent på torsdagskvällen.

Olszewski föddes 1930 i Warszawa i en familj med socialdemokratiska traditioner, och deltog som tonåring i Warszawaupproret 1944. Senare kom han att bli guru för nationalistiska högerpartier.

Han utbildade sig till jurist och var under kommunisttiden försvarare i en lång rad kända politiska rättegångar. Bland dem han ställde upp för var oppositionsaktivister som Jacek Kuron och Karol Modzelewski. Han var också biträdande åklagare i rättegången mot dem som mördade prästen Jerzy Popiełuszko.

Som jurist samarbetade Jan Olszewski med Kommittén för arbetarnas försvar (KOR) och 1976 försvarade han flera strejkande arbetare från fabrikerna Radom och Ursus. Han var också en av dem som undertecknade det s.k. List 59 (De 59:s brev) i protest mot att kommunistpartiet och alliansen med Sovjet skulle befästas i grundlagen.

I början av 1980-talet var han rådgivare åt Solidaritetsledaren Lech Wałęsa, och han var med under Rundabordssamtalen i februari 1989 som ledde fram till de första delvis fria valen och kommunismens fall i Polen.

Hans regering föll den berömda natten den 4 juni 1994 när dåvarande inrikesministern Antoni Macierewicz (idag PiS) avslöjade en lista med namn på polacker som samarbetat med säkerhetstjänsten under kommunisttiden. På listan fanns 64 politiker som uppgavs ha varit hemliga agenter (många av dem rentvåddes senare i de s.k. lustrationsrättegångarna*). En andra version av listan, med namn som Lech Wałęsa (då president) och Wiesław Chrzanowski (talman), hamnade hos presidenten, premiärministern, talmännen i parlamentet och senaten, Konstitutionsdomstolen och Högsta domstolen. Då krävde dåvarande Wałęsa att parlamentet skulle avsätta Olszewski som premiärminister. Olszewski höll då ett improviserat tal i tv.

Min regering var den första som ville avslöja de forna hemliga banden mellan människor som de sista åren ingått i de nya maktstrukturerna, sade han. Det polska folket bör känna att det bland dem som styr inte finns personer som hjälpt den kommunistiska säkerhetspolisen att hålla medborgarna i ofrihet. Jag anser att säkerhetstjänstens forna medarbetare kan utgöra ett hot för det demokratiska fria Polen. Nationen bör få veta att det inte är någon tillfällighet att regeringen avsätts nu, just när vi definitivt kan bryta med de kommunistiska banden.

Efter det uttalandet blev Olszewski en guru och förgrundsgestalt för den polska högern. Man ville se hans regering som en ”genombrottets regering” som föll därför att den kommunistiska säkerhetstjänstens gamla agenter ville det, och att hela operationen accepterades på ett hemligt möte i Lech Walesas närvaro. Så hävdar högern.

Jan Olszewski var onekligen en hederlig man som vigde sitt liv åt det fria och demokratiska Polen. Han belönades med Polens finaste orden Den vita örnen. Han blev 88 år gammal.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Lustrationen handlade om att göra upp med kommunismen. Personer med höga poster i den offentliga förvaltningen, som domare, professorer mm. måste avge en deklaration om sina eventuella relationer med kommunistregimen – forna medlöpare skulle inte sitta på viktiga poster i den nya demokratin. I domstolen avgjordes sedan om de hade dolt något.

Den återfunna fakturan

Publicerat 2019-02-08
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Premiärminister Mateusz Morawiecki och hela regeringspartiet har gång på gång uppmanat den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner att lägga fram fakturor som bevis för sina krav på bolaget Srebrna, som är nära knutet till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Nu publiceras fakturan i tidningen Gazeta Wyborcza. Den har tydligen funnits där hela tiden. Men Srebrna vägrade att betala och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński rådde sin affärskompanjon och släkting Birgfellner att gå till rätten med sina krav.

Fakturan är utställd av firman Nuneaton, bildat av bolaget Srebrna för byggandet av de numera ökända tvillingskyskraporna i centrala Warszawa. Förfallodatum för fakturan, som är en av fyra, är den 21 juni 2018 och Srebrna skulle betala ut 1,58 miljoner złoty (ca 4,5 miljoner kronor) till Nuneatons chef, som var Birgfellner. Samtliga fakturor finns nu hos Åklagarmyndigheten.

Den skenbara frånvaron av fakturor visade, enligt regeringspartiet, på partiets och dess ledares fullständiga hederlighet och var tecken på oppositionens ohederliga avsikter. Birgfellner uppmanades i retoriska ordalag att visa upp fakturorna, han kallades lögnare och bedragare, hänvisades till domstol och man hävdade att det aldrig funnits några fakturor.

Men fakturorna finns där och är daterade till juni 2018. I slutet av juni äger ett viktigt möte rum: Gerald Birgfellner träffar då Srebrnas ledning, Kaczyńskis affärsrådgivare Kazimierz Kujda och hans fru som formellt är chef för Srebrna och ett par till. Man undrar vad affärsmannen egentligen vill och han får höra att han inte ska få en enda złoty för han är en lögnare och bedragare.

Kaczyński själv är inte närvarande, han ligger på sjukhus.

Birgfellner blir alltså avspisad och förolämpad. Ingen vill tala med honom. Till slut får han träffa Jarosław Kaczyński (det är deras artonde samtal) som envisas med att det inte blir några pengar eftersom det inte finns några fakturor. Birgfellner får vända sig till domstol.

Efter flera års reformer har regeringspartiet ett mycket stort inflytande över domstolarna.

Ingen vet vilka fler avslöjanden väntar i denna spektakulära historia. Och om historien i sig är skandalös så är regeringspartiets hantering av den fullständigt oförsvarbar. Mängden av absurda bortförklaringar, lögner och manipuleringar visar hur demoraliserat partiet och dess anhängare är. Den visar också den fullkomliga bristen på respekt för polackerna och deras intelligens.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Regeringspartiets hotelser

Publicerat 2019-02-07

Gazeta Wyborcza har på ett olagligt sätt kränkt mitt goda namn. Man skriver att jag har begått brott som korruption och bedrägeri, och man har publicerat inspelningar av samtal där jag finns med.

Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) efter tidningen Gazeta Wyborczas avslöjande av Kaczyńskis ekonomiska transaktioner.

Jag kräver en ursäkt och 30 000 złoty i skadestånd, säger Kaczyński.

Läs vidare >>

Polen tappar demokratipoäng

Publicerat 2019-02-07

Under 2018 var Polen mindre demokratiskt än under 2017. Det skriver amerikanska Freedom House i en rapport. Organisationen är politiskt obunden och har sedan 1940-talet bedömt den demokratiska friheten i världens länder. Polen hamnar i år på 85 poäng av 100 möjliga, ett tapp på 4 poäng.

Anledningen till att Polen inte har 100 poäng är både nya och gamla. Här listas några av dem.

1. Ändringarna i vallagen har ökat den politiska kontrollen över Valkommissionen.

2. Det är Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som avgör politiken, inte regeringschefen eller presidenten.

3. Korruptionen: Nepotismen har ökat vid tillsättning av tjänster i den offentliga förvaltningen; regeringen tilldelar sig bonusar som är tolv gånger så höga som under tidigare regeringar samt mutaffären på Finansinspektionen.

4. Offentlighetsprincipen fungerar inte fullt ut, och regeringen tenderar att snabbt genomföra nya lagar utan debatt.

5. Polen har en rad egna inskränkningar i yttrandefriheten – det är t.ex. förbjudet att såra någons religiösa känslor. Förintelselagen nämns också – men den skrevs ju om efter internationella påtryckningar.

6. Begränsad mediefrihet: medierna är pluralistiska och de flesta är privatägda. Men PiS har rensat public service på avvikande röster, TVP följer regeringens linje i frågor med politisk anknytning – regeringskritiska protester rapporteras som kuppförsök, frivilligorganisationer betraktas som utsända av oppositionen eller utländska krafter. Inför kommunalvalet 2018 stödde TVP öppet regeringspartiet och kritiserade oppositionens kandidater.

Oberoende medier angrips, deras undersökande journalistik betecknas av regeringen som förfalskningar och provokationer – exemplet här är TVNs reportage om polska nynazister.

7. Forskare utsätts för påtryckningar, det är viktigt att man instämmer i regeringens bild av den polska historien.

8. Föreningsfriheten respekteras i lagen, men demonstranter får räkna med hot och angrepp från motdemonstranter, liksom ingripande av polis, arrestering och åtal.

9. Politiseringen av rättsväsendet sedan regeringsskiftet 2015 finner rapportens författare oroande. Dels att justitieministern har rätt att avskeda och tillsätta ledamöterna i domstolarna. Det gäller också Konstitutionsdomstolen och Högsta domstolen, som ska granska regeringens maktutövning. Dels att parlamentet, där PiS har egen majoritet, ska nominera ledamöterna till det råd som i sin tur ska nominera landets högsta domare. Tvångspensioneringen av domare syftade till att frigöra lediga platser i de högsta domstolarna, som regeringspartiet sedan kunde besätta. Den lag som gör det möjligt att överklaga gamla fall upp till tjugo år efter att dom fallit nämns också som oroväckande.

10. HBTQ-personer blir fortfarande diskriminerade – civila partnerskap, äktenskap och adoption är inte tillåtna för samkönade par. Hatbrott mot personer som tros vara muslimer har ökat.

11. Regeringens politik undergräver den reproduktiva hälsan. Man nämner försöken att begränsa aborträtten och receptbeläggningen av p-piller.

12. Kvinnor och barn utsätts ofta för sexuellt utnyttjande, och migranter är ofta utsatta för tvångsarbete. (Freedom House 2019)

Hela rapporten finns här >>

https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2019/poland

Jarosław Kaczyńskis affärsverksamhet

Publicerat 2019-02-06
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Nya detaljer om bolaget Srebrnas affärsverksamhet och dess koppling till Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), dyker upp i nya bandinspelningar.

Den här gången gäller det ett samtal mellan den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner, avlägsen släkting till Kaczyński, och Kazimierz Kujda, en av Kaczyńskis närmaste män och chef för Nationella stiftelsen för miljövård. Även detta samtal handlar om Birgfellners kontrakt med Srebrna. Bolaget ägs av en stiftelse, som grundats av Kaczyński.

Samtalet ägde rum i juni 2018, då Kaczyński var inlagd på sjukhus för sina knäproblem.

Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Birgfellner spelade in samtalen eftersom han kände på sig att något var fel, och han bad Kujda om hjälp. I juni 2018 var projektet med tvillingskyskraporna fortfarande aktuellt och Kujda utlovade all möjlig hjälp och stöd. In på sommaren blev bygget mer dubiöst eftersom man inte kunde vara säker på utgången av borgmästarvalet i Warszawa på hösten. Borgmästaren måste komma från regeringspartiet om man skulle kunna kringgå regelverket och genomföra bygget. Hoppet om att kunna ta över domstolarna fick dessutom Kaczynski att uppmana Birgfellner att kräva rättvisa i en domstol. Med domstolsväsendet i Kaczyńskis hand skulle han inte ha några möjligheter att få sina pengar.

Kazimierz Kujda hade teoretiskt ingenting med bolaget Srebrna att göra. Men bara teoretiskt, i praktiken styrde hans fru bolaget. Och så har det varit länge – när Lag och Rättvisa är vid makten är Kujdas fru chef för Srebrna, när partiet är i opposition leder Kujda företaget. På så sätt kunde man inte binda bolaget till partiet. Inte förrän nu.

Kujda berättar i inspelningen att han efter varje samtal åkte direkt till Kaczyński. Allting skulle ske enligt hans vilja och med hans tillåtelse. Det var Kaczyńskis förhandlingar och ingen annans.

Samtidigt visar banden att regeringspartiet Lag och Rättvisa var splittrat när det gällde tvillingtornen. Kujda menade dock att bygget var ”mycket viktigt för Polen, för vår historia och för allting” och hävdade att tvillingskraporna skulle vara en gåva till Jarosław Kaczyński.

De nya banden visar alltså att kopplingarna mellan Kaczyński/partiet Lag och Rättvisa och bolaget Srebrnas affärer är uppenbara. Därmed kan man även ifrågasätta Kaczyńskis inkomstdeklaration – han hävdar ju att han inte bedriver affärsverksamhet. Samtalen kring Srebrnas verksamhet förs i Nationella stiftelsen för miljövård där Kujda är chef. Srebrnas officiella chef är han visserligen inte men han utlovar hjälp och stöd från hustrun. Och sista ordet vad gäller Srebrna har alltid Jarosław Kaczyński.

Kazimierz Kujda höll inte sina löften om hjälp med förhandlingarna med Kaczyńskis Srebrna. Byggprojektet avvecklades i väntan på den politiska utvecklingen i Warszawa och i hela landet. I slutet av juni meddelade bolaget att bygget skulle stoppas och att man inte skulle betala den österrikiske affärsmannen ”en enda zloty”. I augusti spelade Birgfellner in två samtal med själve Kaczyński som förklarade att man stoppat bygget av politiska skäl och att valet av borgmästare i Warszawa skulle avgöra om man kunde återuppta projektet. Kaczynski uppmanade affärsmannen att gå till domstol med sina krav. Bolaget Srebrna har aldrig betalat för det utförda arbetet och den österrikiske affärsmannen har anmält till åklagare att Kaczyński lurat honom.

Med all säkerhet är det inte slutet på denna historia med inte bara komiska och melodramatiska inslag utan även med starka politiska undertoner.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Biedrońs parti ska friska upp den polska politiken

Publicerat 2019-02-05
Robert Biedroń grundar ett eget parti. Foto: FB.

I Polen har det alltför länge varit kall vinter, och nu efter flera år måste det äntligen ta slut. Därför kallar jag mitt nya parti Våren (Wiosna) och vi ska föra in en ny friskhet i den polska politiken. 

Det säger Robert Biedroń, borgmästare i Słupsk, som nu bildar det nya parti som många länge väntat på.

Biedroń var en gång Polens första öppet homosexuella parlamentariker och möttes av hånskratt när han klev upp i kammarens talarstol. Sedan valdes han till borgmästare i hemstaden Słupsk och blev som sådan mycket uppskattad. Konflikter uppstod naturligtvis – hans första strid gällde ett påveporträtt som han ville flytta ut ur sitt arbetsrum. Då drogs han inför rätta för att ha sårat religiösa känslor.

Men det mesta har gått Biedrońs väg, och under det senaste året har det blivit alltmer tydligt att han både vill tillbaka till rikspolitiken och att många stöder honom i det.

Hans program är radikalt för att vara i Polen: fullständig separation mellan stat och kyrka, kyrkan ska betala skatt på samma sätt som alla andra, religionsundervisningen i skolan ska ersättas med engelska. Utöver arbetar han för HNTQ-personers och kvinnors rättigheter, rätt till abort ingår förstås i det.

Biedroń anser att det nationalistiska och religiösa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) förstör den polska demokratin. Därmed inte sagt att han skulle vilja samarbeta med det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO).

Dess politik ledde till en flykt från landsbygden till storstäderna, och nu är de enda som bor kvar där äldre och arbetslösa, menar han.

Därför måste de rika städerna dela med sig av sitt överflöd till den fattigare landsbygden, anser borgmästaren i Słupsk. Han vill också införa en medborgarpension/lön på minst 1600 złoty i månaden (knappt 4200 svenska kronor).

Det är alltså tydlig vänsterpolitik, vilket är känsligt i Polen där många fortfarande har kommunisttiden i färskt minne. Biedroń tycks därför huvudsakligen väcka entusiasm hos unga välutbildade stadsbor som reagerat mot den nationalistiska och bakåtsträvande politik som bedrivs i landet idag.

Biedrońs parti Våren får ekonomiskt stöd av en av Polens excentriska miljonärer – Janusz Palikot, som själv för drygt tio år sedan startade det populistiska partiet Palikotrörelsen. Det blev Biedrońs debut i rikspolitiken och hans mål var att arbeta för homosexuellas rättigheter. Partiet bytte namn ett par gånger, tappade väljare och försvann. (wp.pl, wnp.pl, politico.eu och wB 4 feb 19)

TVP misstänks bemöta kritik med provokation

Publicerat 2019-02-04
TV-journalisten Magdalena Ogórek. Foto: wikipedia.

Statliga TVP får mycket kritik för att ha lämnat ambitionen att vara en objektiv förmedlare av nyheter och underhållning. Beryktade exempel är rapporteringen när Barack Obama talade på Natomötet i Warszawa sommaren 2016 och hur man följde begravningen av den mördare borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz för ett par veckor sedan.

Chef för TVP är efter regeringsskiftet för ett par år sedan Jacek Kurski, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) främsta profiler. TVP följer regeringens historiepolitik och anstränger sig att ge tittarna en positiv bild av Polen under den nya regeringen, arbetar för att öka patriotismen i landet och ge befolkningen en positiv bild av Polens ärorika förflutna.

En av dem som reagerat över politiseringen av public service är Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet men sannolikt snart tillbaka i den polska inrikespolitiken.

Lögn som organiseras av myndigheterna för skattepengar är en farlig form av våld som vi alla är offer för, skrev Tusk på twitter på måndagen. Vi bör alla solidariskt inom lagens ram protestera mot sådan lögn.

Detta fick många att undra vad den förre regeringschefen syftade på. Man frågade sig om det kunde hänga ihop med den s.k. attacken på Magdalena Ogórek i helgen. Ogórek är journalist på nationalistiska TVP men för fyra år sedan var hon presidentkandidat för Vänsteralliansen (SLD).

När Ogórek på lördagskvällen lämnade tv-huset möttes hon av demonstranter och på hennes bil fanns lappar med texten TVP ljuger.

TVP gjorde incidenten till helgens största nyhet – det här visade verkligen att oppositionens moral befann sig på det sluttande planet!

Men granskar man klippet lite närmare ser man att en glatt leende journalist som vevar ner framrutan, pratar med de kringstående och vinkar till. En man i gruppen i stort lösskägg, svart mössa och lockigt hår som ropar ”Vanära!”, ”PiS-agenter!” avslöjas som en av Ogóreks kollegor.

Nu menar många att händelsen var en provokation där Ogórek spelade med i avsikt att misskreditera dem som kritiserar TVPs bristande opartiskhet. Inte minst som en av TVPs fotografer påpassligt fanns på plats och spelade in händelsen som sedan upprepade gånger spelades upp i tv-rutan.

Och lördagens provokation kanske inte ingick i hennes arbetsuppgifter, men den har naturligtvis dragit uppmärksamheten till denna unga dam, som så lätt byte sida politiskt, lämnade Vänsteralliansen och började arbeta för synnerligen konservativa PiS.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS kontra Solidaritet

Publicerat 2019-02-04
ECS, Euripeiskt Solifaritetscentrum i Gdańsk. Foto: Mike Peel, wikipedia.

Styrelsen för Europeiskt Solidaritetscentrum (ECS) i Gdańsk har beslutat att inte acceptera kulturminister Piotr Glińskis förslag att göra det statliga ekonomiska bidraget till ECS avhängigt av personförändringar i dess styrelse och ledning samt av en omorganisering av utställningen. Man konstaterar att det är ett försök att splittra och demontera hela ECS.

Kulturdepartementets förslag som lagts fram i samtal med Aleksandra Dulkiewicz, tf. borgmästare i Gdańsk, strider mot de regler som ligger till grund för ECS samt mot gällande lagar och statuter.

Att koppla det ekonomiska bidraget till kravet att dela ECS och urskilja en separat del som underordnas ministern leder till att den enda institution som utgör ett monument över polackernas gemensamma verk splittras och förstörs, skriver ECS.

Konflikten mellan regeringen och centret, eller snarare myndigheternas attack på ECS har pågått en längre tid nu. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill med alla medel ta över kontrollen över ECS. Kulturminister Gliński vill strypa bidraget på tre miljoner złoty och sticker inte under stol med att detta är ett straff för ECS ”politiska verksamhet”. Man vill sätta stopp för de möten med Lech Wałęsa, Medborgarplattformens ledare Grzegorz Schetyna m.fl. som centret organiserat. Man menar att ECS inte berättar om den polska solidariteten (själva avsikten med institutionen var ju att ge den en universell europeisk dimension). Vissa PiS-politiker hävdar till och med att ECS driver en ”tysk historiepolitik”.

Efter mordet på borgmästare Paweł Adamowicz blev det förhandlingar mellan staden Gdańsk och kulturminister Gliński, som lade fram sitt förslag. Centret får behålla hela det statliga bidraget på 7 miljoner złoty mot att departementet får rätt att tillsätta en biträdande chef samt att man inrättar en speciell del, som uppkallas efter Anna Walentynowicz, som skulle lyfta fram Solidaritets ”verkliga historia”, och inte den som presenteras av ECS. Det är värt att notera att Anna Walentynowicz redan nu har sin givna plats i utställningen.

Kulturdepartementet har uttryckligen sagt att ECS inte är tillräckligt ”ödmjukt”, säger tf. borgmästare Aleksandra Dulkiewicz. Hon låter förstå att staden Gdańsk inte kommer att acceptera politisk och ekonomisk utpressning.

Samtidigt har man dragit igång en insamling för att hjälpa ECS och rädda det planerade firandet av de första fria valen den 4 juni. På tre dagar kom hela den nödvändiga summan, tre miljoner zloty, in.

Det är en mäktig symbolisk handling som visar att polackerna inte accepterar politiseringen av kulturinstitutioner, inte accepterar utpressning från makthavarnas sida och att de inte accepterar en erövring av den polska historien och identiteten.

Det är inte första striden mellan regeringspartiet och kulturinstitutioner i Polen. Samma dramatiska och skoningslösa krig förs mot Museet över andra världskriget i Gdańsk, där man försöker ändra på utställningen så att den passar PiS politiska syften. Många befarar att Museet för de polska judarnas historia, POLIN, i Warszawa står näst på tur.

Samtidigt undrar man hur Gliński kom sig för att lägga fram sitt kontroversiella förslag. Det var inte särskilt svårt att förutse hur den medborgerliga reaktionen skulle bli.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Kaczyński bakom kulisserna

Publicerat 2019-01-31
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Veckans stora händelse i Polen är publiceringen av regeringspartiets Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jarosław Kaczyńskis affärssamtal gällande miljardbelopp, som wB tidigare skrivit om.

PiS anstränger sig att sopa allting under mattan och förringa betydelsen av Gazeta Wyborczas avslöjande. Men i själva verket blev det ett kännbart slag mot partiet och dess image.

Partidirektiven är tydliga: inspelningen är hajpad, Wyborcza släppte inte en bomb utan en knallhatt. Inspelningen visar i själva verket hur hederlig Jarosław Kaczynski är, kultiverad och ren tanke i såväl som i gärning. Oppositionen kritiserar oss no matter what. När det blev känt att Kaczyński inte har något eget bankkonto och inte förstår sig på ekonomi kallade oppositionen honom för mes. När det nu visar sig att Kaczyński inte bara är en framstående politiker utan också affärsman är oppositionen ändå kritisk. Den här inspelningen avslöjar inget viktigt.

Men när man lyssnar noga på vad Kaczyński säger på inspelningen träder en annan sanning fram. Han visar att bolaget Srebrna verkar i Lag och Rättvisas namn och intresse. Det är uppenbart att han själv och hans parti medvetet bryter mot den lag som säger att politiska partier inte får bedriva affärsmässig verksamhet.

På bandet talar Kaczyński inte om bolaget Srebrna annat än i första person plural – vi. Bolaget är alltså samma som PiS. Och det är ett allvarligt brott mot den polska lagstiftningen. För att skydda den demokratiska staten mot korruption och den oligarki som kan utvecklas när man blandar politik och business förbjuder lagen politiska partier att bedriva kommersiell verksamhet.

Ett parti som bedriver affärsverksamhet bryter även mot regeln om ojust konkurrens. Ett regeringsparti ligger alltid steget före konkurrenterna eftersom det kan ändra lagar och regler till sin egen fördel. Ett parti kan också fatta administrativa beslut som överensstämmer med dess egna intressen. Och det säger Jarosław Kaczyński tydligt i det inspelade samtalet från 2015: det är först efter att Pis tagit över makten i Warszawa som bolaget Srebrna, det vill säga PiS, får tillstånd att bygga sina tvillingskrapor.

En annan sak är Kaczyńskis förslag att den österrikiske affärsmannen, och tillika hans släkting ska stämma bolaget för att få sina pengar tillbaka kan ses som ett sätt att via domstolen legalisera stora pengar, vilket brukar kallas pengatvätt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att regeringspartiets ledare deltar i affärsförhandlingar och representerar ett bolag som han formellt inte är chef för. Han vägrar att i bolagets namn betala för utförda tjänster för bolagets räkning. Dessa tjänster gick bland annat ut på att som bulvan dölja den verkliga investeraren (bolaget Srebrna, alltså regeringspartiet).

Sist men inte minst avslöjar det hela den höga moral som Jarosław Kaczyński representerar – muntliga överenskommelser är inga överenskommelser, förtroende för affärspartnern är ett okänt begrepp.

Om det hade handlat om någon annan person än Jarosław Kaczyński hade vi haft en jätteskandal, med säkerhetstjänsten och Antikorruptionsbyrån på besök klockan sex på morgonen, spektakulära bilder på förövaren med handfängsel och högljudda affekterade tal av justitieministern.

Men nu handlar det om regeringspartiets ledare Kaczyński och just därför är det ingen skandal. Det finns väl inget som på ett tydligare sätt visar hur demoraliserade dagens makthavare i Polen är, det vill säga Lag och Rättvisa.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Sök i webb-Bulletinen