Kardinal stöder tanken på gravöppningar

Publicerat 2016-10-25
Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Andligen är jag helt på deras sida, de familjer som efter sex års trauma vill återgå till ett normalt liv. Det säger metropoliten i Warszawa, kardinal Kazimierz Nycz, på tisdagen till Radio RMF FM. Därför måste man tydligt förklara för familjerna varför det är nödvändigt att öppna Smolenskoffrens gravar, vad det kan betyda för familjerna och för dem som tvivlar på hur olyckan har gått till.

För en månad sedan beslöt riksåklagaren och justitieministern Zbigniew Ziobro att alla Smolenskoffrens gravar ska öppnas för en ny undersökning av kvarlevorna. Enda undantagen är de kroppar som kremerats och de gravar som redan öppnats kort efter begravningen, då det visade sig att flera av de 96 omkomna blandats ihop med varandra. Förhoppningen är att man ska hitta spår som tyder på att president Lech Kaczyńskis plan sprängdes i luften den 10 april 2010.

Beskedet har upprört många anhöriga, som har vädjat till regeringen att avstå från gravöppning för att kunna gå vidare med livet. Men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) misstänker att president Putin, som ska ha ogillat den förolyckade president Lech Kaczyńskis Rysslandsfientliga politik, låg bakom olyckan. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har redan sagt att hans brors grav kan komma att bli den första som öppnas.

Uppgifter om att olyckan skulle ha orsakats av ett attentat kom ganska snart i omlopp, och har delat polackerna i två grupper – de som tror på konspirationsteorierna och de som inte gör det. Så snart PiS vunnit parlamentsvalet i oktober 2015 öppnades haveriutredningen upp igen med nya experter. Under de dryga sex år som gått har PiS hållit ett flertal konferenser där utvalda forskare stött teorin om sabotage. (Gazeta Wyborcza och wB 25 okt 16)

Polen bygger ut ännu en bit av Via Baltica

Publicerat 2016-10-25

Ytterligare ett avsnitt av Via Baltica ska nu byggas i nordöstra Polen, den drygt 90 km långa sträckan mellan Ostrów Mazowiecka via Łomża till Szczukin.

Anbud för delar av sträckan kommer att tas in under vintern, sade premiärminister Beata Szydło, när hon på tisdagen presenterade satsningen.

Via Baltica blir en viktig transportled för handeln och ska förbinda Finland och de baltiska länderna med Centraleuropa. Från Litauen går den genom nordöstra Polen till Warszawa och sedan vidare till Prag.

Vägbygget väntas betyda mycket för staden Łomża och hela regionen, sade Szydło. (Polskie Radio 25 okt 16)

Försvarsministern blev Årets patriot.

Publicerat 2016-10-25
Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz utsågs i helgen till Årets Patriot, en utmärkelse som delades ut för första gången. Initiativtagare är det religiösa förlaget Biały Kruk (Vita korpen) i Kraków. Macierewicz är medförfattare till flera böcker om patriotism och polska hjältar som getts ut av förlaget.

Han har inte tvekat att kämpa för sanningen om Smolenskkatastrofen, sade professor Andrzej Nowak, som också pekade på försvarsministerns framstående insatser i Kommittén för Arbetarnas Försvar (KOR) bildades, en organisation av intellektuella som stöttade strejkande arbetare under kommunistregimen.

Det är ett stort privilegium att kunna tjäna mitt hemland, det självständiga Polen, sade Macierewicz i sitt tacktal.

Det finns ingen frihet utan sanning, och kampen för sanningen tjänar fosterlandet. Antoni vågade vara klok redan i unga år, Janusz Kawecki, ledamot av det nybildade Nationella Medierådet (RNM), som också var med vid prisutdelningen.

Förlaget Biały Kruk har gett ut en rad böcker om påvar och helgon, framför allt Johannes Paulus II. (wPolityce 24 okt 16)

PiS har tappat 7 % av rösterna sedan valet

Publicerat 2016-10-25
Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: wikipedia.

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte få egen majoritet. Det visar en färsk opinionsundersökning från Ibris. PiS, som nu får 30,2 %, har tappat 7 % av väljarstödet sedan valet för ett år sedan. För att kunna bilda regering igen måste partiet komma överens med populistiska Kukiz’15 (8,9 %) eller eventuellt Bondeförbundet, PSL (5,1 %). Partiet skulle då tvingas anpassa sig efter de två andra partierna som inte stöder dagens politik.

Det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle inte heller få tillräckligt med röster (16,7 %) för att bilda regering, inte ens om man gick i koalition med liberala Moderna (20,1 %), Vänsteralliansen, SLD (5,7 %) och Bondeförbundet(5,1 %). Det skulle också kräva att Medborgarplattformen och och Moderna, som till stor del består av väljare som lämnat Medborgarplattformen, kunde enas om vem som skulle bli premiärminister.

Enligt en annan opinionsundersökning (från TNS Polska), tycker 48 % (- 3 %) av polackerna att Andrzej Duda sköter sig bra som president. Presidentens popularitet låg som högst i juni, men har sedan sjunkit några procent varje månad.

Ännu lite mindre stöd har regeringen Szydło, 40 %, och av dem tycker bara 3 % att hon sköter sig mycket bra. Direkt kritiska är 50 % men resultatet är ändå snäppet bättre än i september.

Med 44 % är premiärminister Beata Szydło själv fortfarande mer uppskattad än regeringen som helhet. 45 % är kritiska till regeringschefen. Även Szydło låg betydligt bättre till i juni.

När undersökningarna gjordes hade parlamentet just – och oväntat – röstat nej till medborgarförslaget om totalt förbud mot abort. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński hade ännu inte hunnit säga att partiets mål är att även svårt missbildade foster måste få bli födda, döpta och sedan begravda. (Rzeczpospolita och wB 24 okt 16)

Nya stora protester mot det hotande abortförbudet

Publicerat 2016-10-24

I över 50 städer protesterade kvinnor på måndagen mot det hotande totalförbudet mot abort och för möjlighet till modern familjeplanering.

Samtidigt samlades in namnunderskrifter på en petition till politikerna med krav på åtgärder mot diskriminering, våld och sexuella trakasserier.

För ett par veckor sedan, inför en omröstning om totalförbud i parlamentet, arrangerades en svart måndag, då kvinnor i hela landet klädde sig i svart, tog ledigt från jobbet och gick ut och demonstrerade.

Inför den massiva uppslutningen fick regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) en möjlighet att backa när ärkebiskop Henryk Hoser i en intervju påpekade att lagförslaget som kyrkan avsett, eftersom både den kvinna som gör abort och den läkare som genomför ingreppet, skulle straffas med flera års fängelse.

Läs vidare >>

Airbusavtalet granskas av åklagare och CBA

Publicerat 2016-10-24

Distriktsåklagaren i Warszawa granskar nu den upphandlingsprocess som ledde till att den förra regeringen 2015 slöt avtal med franska Airbus om köp av 50 militära helikoptrar, en affär på 13,5 miljarder złoty.

I förra veckan uppdrog regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) också åt Antikorruptionsbyrån (CBA) att undersöka avtalet för att se om det förekommit några oegentligheter.

Reda under valkampanjen framförde PiS missnöje med att affären skulle gå den polska krigsmaterielindustrins näsa förbi. Ordern skulle kunna ge både jobb och utveckling i Polen. Efter valsegern i oktober förra året har kontakterna med Airbus skötts med vänster hand fram till den 4 oktober då premiärminister Beata Szydło meddelade att helikoptrarna ska produceras i Polen, och att ett nytt avtal slutits med amerikanska Lockhed Martin, som har fabrik i landet.

Planen var att Airbus skulle bygga upp en fabrik i Polen, just för att arbetstillfällena skulle hamna där, men PiS-regeringen var inte intresserad. Dock fick det franska företaget gärna inkomma med anbud till ett mindre helikopterköp på runt en halv miljard.

Förre presidenten Aleksander Kwaśniewski påpekade då att EU enats om att se med välvilja på franska anbud sedan Frankrike efter annekteringen av Krim accepterat att inte leverera två färdiga krigsfartyg till Ryssland. Fartygen såldes i stället med kraftig rabatt till Egypten – samma fartyg som försvarsminister Antoni Macierewicz i dagarna sade att Egypten stod i begrepp att sälja vidare till Moskva för 1 USA-dollar. (Warsaw Voice och wB 24 okt 16)

De tävlar för bättre säkerhet på bygget

Publicerat 2016-10-24
Noggrannhet och koncentration i arbetet krävs för ett säkert resultat. Foto: Jacek Kurowski.

Noggrannhet och koncentration i arbetet krävs för ett säkert resultat. Foto: Jacek Kurowski.

I Polen pågår, precis som i Sverige, diskussioner om nödvändigheten av att minska olyckorna på byggarbetsplatserna. Förra året omkom i Polen 67 byggnadsarbetare bara i samband med ställningsbyggande. I Sverige ligger antalet under 10.

Nyligen arrangerades en tävling i ställningsbyggande där säkerheten, inte tiden, skulle stå i fokus.

Läs mer >>

Semestra med en treåring i Trójmiasto

Publicerat 2016-10-23
På stranden finns alltid saker att studera. Foto: Anna Ahlgren.

På stranden finns alltid saker att studera.
Foto: Anna Ahlgren.

Det går hyfsat smidigt att resa med lågprisflyg till Polen med barn, skriver Anna Ahlgren som rest med man och treårig dotter till den polska Östersjökusten.

Vi hyrde en bil för att köra till hotellet, och vid nödstopp på vägen (kisspaus!) fick vi närkontakt med en stor vildsvinssugga med fyra halvstora kultingar. Adrenalinpåslag – nu gällde det att avleda både barnets och vildsvinens uppmärksamhet. Vilken upplevelse! Dotterns kommentar ”vad söta de är” fick oss att tillfälligt glömma att det faktiskt är förenat med vissa risker att stå öga mot öga med de djuren.

Så småningom blev det stranden, Gdynias experimentarium, Havs- och fiskeinstitutet och annat smått och gott.

Läs vidare  >>

Världens ungdom mötte påve Franciskus I i Kraków

Publicerat 2016-10-23
Påve Franciskus I. Foto: wikipedia.

Påve Franciskus I.
Foto: wikipedia.

De internationella Världsungdomsdagarna arrangeras av katolska kyrkan vart tredje år, och 2016 var det Krakóws tur att stå värd.

Världsungdomsdagarna initierades 1984 av av den polskfödde påven Johannes Paulus II och arrangerades första gången i Polen 1991, då i Częstochowa.

Maria Lovén från Lund rapporterar.

Världsungdomsdagarna inleddes på Błonia i västra Kraków där miljontals unga pilgrimer samlats för att höra påve Franciskus I. Foto: Maria Lovén.

Världsungdomsdagarna inleddes på Błonia i västra Kraków där miljontals unga pilgrimer samlats för att höra påve Franciskus I.
Foto: Maria Lovén.

I år arrangerades den 31:e Världsungdomsdagen (VUD) för unga katoliker i Kraków, och den 20-31 juli tog Polen emot miljoner pilgrimer från 187 olika länder från världens alla kontinenter. Runt 300 av deltagarna kom från föreningen Sveriges unga katoliker (SUK).

Årets tema var hämtat från Matteusevangeliet: Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet, och på det temat skrev den polske kompositören Jakub Blycharz årets VUD-sång. Den polska originaltexten översattes till flera olika språk inför mötet i Kraków vars skyddshelgon är den polskfödde påven Johannes Paulus II och den heliga Faustyna, båda två med stark anknytning till staden.

Läs vidare >>

Oklarheter i Smolenskrapporten

Publicerat 2016-10-22
Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Våra rön kastar tvivel över de tidigare rapporterna om Smolenskolyckan, säger den nya haverikommission som tillsattes efter regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) valseger i oktober 2015. Några av offrens kroppar har skador som inte kan förklaras av den eld som bröt ut när planet störtade vid Smolensk. Ryssarna öppnade presidentplanets svarta lådor utan att meddela Polen, och att fem sekunder har klippts bort från en rysk färdskrivare, meddelar kommissionen, och det finns flygplansdelar minst 60 meter framför en björk som planet enligt den förra rapporten skulle ha fällt.

Det är uppgifterna som lades fram för försvarsutskottet på fredagen.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har länge misstänkt att flygplanet med president Lech Kaczyński och stora delar av den polska maktapparaten ombord sprängdes i luften på ryskt initiativ. Efter maktskiftet i november 2015 öppnades haveriutredningen upp igen, med nya experter som ska gå igenom det omfångsrika materialet för att hitta sådant som kan visa att PiS-teorin kan stämma. Då och då har försvarsminister Antoni Macierewicz rapporterat att sensationella uppgifter om oegentligheter har upptäckts, och senast häromdagen sade han sig ha fått kännedom om ett hemligt möte mellan dåvarande premiärministern Donald Tusk och Rysslands president Vladimir Putin, som visade att den officiella haverikommissions rapport var felaktig. Försvarsdepartement fick så småningom erkänna det inspelade samtalet legat ute på Youtube i över 6 år. (Polskie Radio och Rzeczpospolita 21 okt 16)

Tokarczuk: Känns som Nobelpriset

Publicerat 2016-10-22
Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015. Foto: K Dubiel.

Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015. Foto: K Dubiel.

Författaren Olga Tokarczuks senaste bok, Jakobsböckerna, har fått Kulturhuset Stadsteaterns första internationella författarpris. Den är översatt av Jan Henrik Swahn och utgiven av Ariel förlag.

En överväldigande och bländande roman om en karismatisk judisk predikant, Jakob Frank, som levde i Polen under 1700-talet och vars lära splittrade den judiska befolkningen. Olga Tokarczuk målar suveränt upp en tid med människor och idéströmmar som hon gör levande med hjälp av en rad berättarformer, ett verk som Jan Henrik Swahn mästerligt har fört över till svenska, lyder motiveringen.

– Det här är verkligt goda nyheter! Jag är så glad och jag hoppas Jan Henrik är stolt över sig själv. Han har arbetat hårt med denna översättning, flera timmar om dagen. För mig känns det som att jag fått Nobelpriset, säger Tokarczuk till Kulturhuset Stadsteatern.

Olga Tokarczuk är född 1962 och bosatt i Wrocław i sydvästra Polen. Hon är poet, författare och verksam psykolog och terapeut. Hon har också tilldelats det prestigefulla polska Nikepriset och tillhör sin generations mest framträdande prosaister. Tokarczuk är i dag en av Polens mest uppskattade författare och är förutom till svenska också översatt till engelska, tyska, spanska och italienska m.m.

Prisutdelningsceremonin är i början av 2017 på Kulturhuset Stadsteatern. Prissumman på 100 000 kronor fördelas med 75 000 kronor till författaren och 25 000 kronor till översättaren.

I samband med att Jakobsböckerna fick Nike-priset förra året, blev Olga Tokarczuk utsatt för ett våldsamt näthat från landets nationalister. Hennes berättelse om Polen på 1700-talet påminner om idag, med folkvandringar och folkblandningar. Hon menar att det inte finns någon etniskt ren nation, och att ordet nation är en psykologisk konstruktion, vilket störde aktivister på såväl höger- som vänsterkanten. (Kulturhuset Stadsteatern och wB 22 okt 16)

Macierewicz: Egypten säljer Mistral till Ryssland – för 1 dollar

Publicerat 2016-10-22
Försvarsministern Antoni Macierewicz. . Foto: wikipedia.

Försvarsministern Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Egypten har sålt två franska stridsfartyg, Mistral, till Ryssland för 1 dollar, sade försvarsminister Antoni Macierewicz i parlamentet på torsdagen. Jag har det från mycket goda källor.

Det handlar om de fartyg som Ryssland 2010 beställde från Frankrike för 1,37 miljarder euro, men som aldrig levererades på grund av den ryska annekteringen av Krim. I stället såldes de till Egypten för 950 miljoner euro, rapporterar Polskie Radio.

Att Frankrike avstod från att leverera fartygen till Ryssland var en anledning till att den förra polska regeringen valde franska Airbus som leverantör av 50 militärhelikoptrar – ett avtal som regeringen Szydło bröt häromdagen. President Hollande sköt då upp sin förestående resa till Warszawa, och de nya uppgifterna om att franska krigsfartyg skulle ha hamnat i ryska händer har inte bättrat på relationerna.

Ryssland betecknar påståendet som rent nonsens.

Jag tror inte att de där källorna finns, uppgifterna hänger förmodligen ihop med den upphetsning som har rått i Warszawa de senaste veckorna, säger president Putins presschef Dmitrij Pesjkov till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Det ryska försvarsdepartementet påpekar att Egypten inte kan sälja fartygen utan ett godkännande från Frankrike, vilket varje försvarsminister måste känna till. Man betecknar Macierewicz uttalande som ett led i försvarsministerns PR–kampanj för sig själv.

Vi följer utvecklingen noga, det ligger inte i Polens säkerhetsintresse om Ryssland får tillgång till moderna krigsfartyg som Mistral, säger Katarzyna Jakubowska, presschef för försvarsdepartementet. Vi förväntar oss att Ryssland avstår från köpet. (Rzeczpospolita, TVN och wB 21-22 okt 16)

PiS vill ”förpolska” privata medier

Publicerat 2016-10-20

Kulturutskottet ska inom kort diskutera ägandesituationen i den polska mediebranschen. Vi vill undersöka möjligheten att göra medierna polska igen, säger Elżbieta Kruk, ordförande i parlamentets kultur- och medieutskott, till den högerextrema tidningen Gazeta Polska.

Konservativa politiker har länge hävdat att medierna behöver förpolskas, framför allt känner man olust över att många polska medier helt eller delvis ägs av tyska investerare.

Tyska ägares intressen inte är Polens intressen, säger man och påminner om den tyska tv-serien Våra mödrar, våra fäder, som gav en alltför negativ bild av den polska motståndsrörelsen.

Jarosław Kaczyński, ordförande in regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), är av samma åsikt.

Vi måste vara modiga, vi får inte låta dem terrorisera oss med sina kampanjer, varken här eller i EU, sade han för en tid sedan. Vi måste skydda vår marknad och ta itu med situationen innan det går helt snett. Steg för steg, som man gör i civiliserade stater, ska vi köpa medier så att den största delen av branschen till slut är polsk. Våra medier är till stor del i händerna på utlandet, och att de utnyttjar det politiskt är oacceptabelt i ett suveränt land, sade Kaczyński.

PiS mediepolitik går ut på att medierna ska lyfta fram Polens ärorika förflutna för att stärka polackernas självförtroende. Även nyhetsförmedlingen ska ha en tydlig patriotisk prägel. Efter maktskiftet i höstas sparkades cheferna för de statliga medierna, TVP, Polskie Radio och nyhetsbyrån PAP, och ersattes med personer ur PiS egna led. Självständigt arbetande journalister kastas ut en efter en.

Nu har turen kommit till privata medier där det finns tyskt kapital med i bilden. De bör förpolskas d.v.s. köpas, menar PiS – rimligen av staten.

Den aviserade förpolskningen av banksektorn har inletts – efter en särskild bankskatt har utländska investerare sett positivt på att göra sig av med tillgångar i Polen. Polska Försäkringskassan (ZUS) ligger just nu i förhandlingar om att köpa italienska Unicredits aktieinnehav i banken Pekao. (Gazeta Polska och wB 20 okt 16)

Försvarsministerns ”hemliga” samtal

Publicerat 2016-10-20
Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom. Foto: wikipedia.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

Det finns en hemlig videoinspelning från den 10 april 2010 i Smolensk, där den ryske presidenten Vladimir Putin och dåvarande premiärminister Donald Tusk talade om flygolyckan då president Lech Kaczyńskis plan störtade och alla 96 ombord omkom. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på tisdagen.

Putin redogör för hur olyckan gick till, och det är inte den version som senare officiella utredningar lade fram, sade Macierewicz. Tusk har inte behagat informera någon om samtalet med Putin och Sergei Sjojgu, på den tiden katastrofberedskapsminister. En person med kunskap om de svarta lådorna beskrev i detalj vad som hade hänt. Där fanns inte ett ord om några björkar eller om att planet vändes på sidan. Däremot sades det att det hade varit hemskt om planet flugit lite lägre, för då hade det kunnat förinta en fabrik i närheten.

Läs vidare >>

Nya bud om Polens helikoptrar

Publicerat 2016-10-20

Helikopteraffären rullar vidare. Nu säger den förre presidenten Aleksander Kwaśniewski att den förra regeringen valde att sluta avtal med franska Airbus som kompensation för att Frankrike avstod från att leverera två färdiga krigsfartyg till Ryssland kort efter annekteringen av Krim 2014.

Det var en ”gentlemens agreement” att allierade i EU och Nato skulle se med särskild välvilja på franska anbud i samband med köp av krigsmateriel, säger Kwaśniewski till Radio Zet.

Polska skattebetalare ska inte betala för beslut som tas av regeringen i Paris, kontrar högskoleminister Jarosław Gowin.

Det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) har krävt att en parlamentarisk kommission ska undersöka regeringens hantering av helikopterfrågan, och det nuvarande regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) säger i sin tur att Antikorruptionsbyrån (CBA) bör granska hur avtalet egentligen kom till.

Det förekommer också uppgifter om att försvarsminister Antoni Macierewicz på ett otillbörligt sätt skulle ha låtit sig påverkas av en amerikansk lobbyist som arbetar för Lockheed Martin, det företag som fick helikopterordern på 13,5 miljarder złoty.

Polens starke man, Jarosław Kaczyński, går nu ut och förklarar att avtalet med Airbus var konstigt formulerat och att man inte var enig om tolkningen, och att regeringen med god vilja försökte få till en lösning.

Och försvarsminister Antoni Macierewicz släpper nyheten om att det pågår förhandlingar med Ukraina om att de två länderna tillsammans ska ta fram en helt ny helikopter.

Det pågår redan samtal om det, säger han till statliga Polskie Radio. Ukrainarna är bra på motorer och vi är framstående på att ta fram komplicerade skal, säger Macierewicz. Det skulle kunna bli en riktigt intressant produkt för Polen och andra läder i Centraleuropa. (Radio Zet, TVN, Polskie Radio och wB 18-19 okt 16)

Regeringen bygger för de utsatta

Publicerat 2016-10-18
Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter. Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter.
Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Det saknas ett par miljoner bostäder i Polen och enligt EUs statistik är Polen ett av de länder i Europa som har den lägsta bostadstätheten. Hälften av polackerna bor för trångt, de unga kan inte flytta hemifrån, både för att det är ont om lägenheter och för att de inte har råd. Nu vill regeringen göra något åt det och drar igång sitt nya bostadsprogram Lägenhet+.

Myndigheterna i 17 städer runt om i landet ska på offentlig mark bygga lägenheter med god standard och låg hyra. Polackerna vill gärna äga sina bostäder och en stor del av lägenheterna ska bli en sorts bo-spar-lägenheter. Eftersom hyran är låg – från 650 złoty (1600 svenska kronor) för en trea på 60 kvadrat – ska familjerna kunna spara en mindre summa varje månad på särskilt förmånliga sparkonton. Resten ska bli vanliga hyreslägenheter.

Den låga hyran hänger delvis samman med att det byggs på offentlig mark, men också på att det inte ska bli någon lyx. Statliga utvecklingsbanken BGK ska skaffa fram pengar via lokala investerare, och alltihop ska gå runt utan bidrag från statskassan. Nästa år sätts spaden i marken och 2018 ska de första av de 6000 planerade lägenheterna stå klara. Satsningen är tänkt för ungdomar, lågavlönade, i synnerhet barnfamiljer.

Samhällets utsatta ska få möjlighet till ett bra boende och bättre levnadsstandard, sade premiärminister Beata Szydło när programmet presenterades.

Ur svensk synvinkel är hyrorna väldigt låga, men – minimilönen i Polen ligger fortfarande under 2000 złoty (en bit under 5000 kronor). Minimilön har många unga mammor som arbetar på stormarknaderna. Tillkommer det nya barnbidraget på 500 złoty i månaden. Många äldre har också mycket låga pensioner.

En annan invändning är att byggexperterna inte tror på den ekonomiska kalkylen. I de områden som nu ska bebyggas finns ingen infrastruktur – inga gator, inga vattenledningar, ingen el är framdragen. Och det utgör en stor del av den totala byggkostnaden. (Rzeczpospolita och wB okt 16)

Polen köper helikoptrar akut

Publicerat 2016-10-18

Försvarsdepartementet har nu bjudit in tre företag som deltog i det tidigare anbudsförfarandet inför Polens köp av helikoptrar till krigsmakten. Det säger Beata Perkowska från försvarsdepartementet. Försvaret ha rapporterat akuta behov, och departementet har avsatt 1 miljard złoty till detta.

Inbjudan har gått till PZL Miedlec, PZL Świdnik – och franska Airbus.

Airbus var det företag som fick nobben i förra veckan. Då gällde det en betydligt större order, 50 helikoptrar för 13,4 miljarder złoty. Avtalet slöts med den förra regeringen, och efter maktskiftet förra hösten sade premiärminister Beata Szydło att avtalet skulle brytas. Häromdagen kom beskedet: Ordern ska gå till PZL Miedlec som tillhör amerikanska Lockheed Martin men ligger i Polen. En anledning var protesterna från facken på PZL Miedlec och PZL Świdnik, hör till den italienska tillverkaren Leonardo, som nu också ombeds komma med anbud.

Att helikoptrarna tillverkas i Polen innebär att det blir mycket pengar till jobb och utveckling inom landet. Airbus påpekade visserligen att även de skulle sätta upp en produktionsanläggning i Polen, men regeringen valde alltså en leverantör från USA.

De avbrutna kontakterna med Airbus ledde till försämrade relationer med Frankrike, president Hollande sköt upp sin resa till Warszawa och Polen fick besked om att de själva fick betala kostnaderna för att delta i den stora marinmässan i Paris. (Polskie Radio och wB 18 okt 16)

Brand tvingade Mazovia att stanna i Ystad

Publicerat 2016-10-18
M/s Mazovia. Foto: Polferries.

M/s Mazovia. Foto: Polferries.

En generator i maskinrummet på Polferries färja Mazovia började utveckla rök just när färjan skulle lämna hamnen i Ystad på fredagen.

Branden släcktes men resan fick ställas in sedan besättningen hela natten förgäves försökt reparera felet.

Trots att resan alltså inte blev av fick passagerarna emellertid inte tillbaka pengarna för biljetten, vilket renderat rederiet en mängd klagomål. (maritimedanmark.dk 17 okt 16)

– Sommartiden bör avskaffas

Publicerat 2016-10-17
Sommartiden bör avskaffas. kräver två PiS-politiker.

Sommartiden bör avskaffas. kräver två PiS-politiker.

Två politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), Artur Górski och Daniel Milewski, vill att Polen ska avveckla sommartiden och därmed de nödvändiga omställningar av klockor och elektroniska prylar som anger tiden.

Frågan förtjänar en ordentlig diskussion för att man ska kunna bedöma hur ekonomin och samhället påverkas av tidsomställningen, säger Milewski till tidningen Rzeczpospolita.

Den icke-statliga organisationen Stowarzyszenie Interesu Społecznego Wieczyste (fritt översatt Föreningen för den eviga Samhällsnyttan) är inne på samma linje och har skickat ett antal förslag i ämnet till presidenten, regeringschefen och parlamentet. Gensvaret har dock varit ringa.

Sommartid ger inga ekonomiska fördelar men innebär åtskilligt besvär för folk med elektronik i hemmet som ideligen ska ställas om, anser föreningen. Många studier pekar också på att omställningen medför hälsoproblem: antalet fall av stroke, infarkter, sömnstörningar, depressioner och trafikolyckor ökar, säger ordföranden Daniel Alain Korona.

Regeringen säger ju att vi inte längre ska stå på knä, vi ska resa oss upp, säger han. Så varför inte passa på och besluta att vi slutar med sommartid. (Rzeczpospolita 16 okt 16)

PiS vill ersätta Visa med polska betalkort

Publicerat 2016-10-17

visa-pekao

Vi vill ersätta Visa och Mastercard med polska betalkort och att Visas och Mastercards logotyper på korten ska ersättas med den polska vita örnen. Det säger vice utvecklingsminister Tadeusz Kościński till webbplatsen innnpoland.pl.

Visa och Mastercard vill tjäna pengar, de är inte intresserade av att utveckla den polska ekonomin, säger Kościński, och vid transaktioner betalas skatt till utlandet. Med polska betalkort skulle de pengarna stanna i landet. Det skulle också uppstå nya jobb i Polen, och de som ger ut korten skulle inte behöva lägga pengar på annonser eller sponsring av OS. Det skulle bli billigare för bankerna.

Men om man bortser från kostnaderna för bankerna, som måste bryta avtal och byta system, så skulle det största problemet med polska betalkort vara att de inte skulle gälla utomlands. (innpoland.pl 14 okt 16)

Presidentens grav öppnas först

Publicerat 2016-10-17
Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom. Foto: wikipedia.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

President Lech Kaczyńskis grav blir en av de första som öppnas för ny undersökning. Det säger Polens starke man, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som är tvillingbror till den avlidne presidenten till nyhetsportalen onet.pl.

Flygolyckan vid Smolensk 2010, då presidenten och 85 andra omkom, är en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) högst prioriterade frågor. Kaczyński och inte minst försvarsminister Antoni Macierewicz anser att planet var utsatt för ett politiskt attentat, och eftersom man inte hittar något i det omfattande utredningsmaterialet som tyder på det vill man nu undersöka alla offren utom de vars gravar redan öppnats och de som kremerats. Uppgifterna, som diskuterats en tid har väckt upprördhet hos många anhöriga som anser att de döda ska få vila i frid.

Det är förstås Riksåklagaren som fattar beslutet, sade Kaczyński, men jag håller med om att gravarna bör öppnas, och vad gäller min bror har det redan förekommit förslag på datum.

Enligt den officiella haveriutredningen berodde olyckan huvudsakligen på dåligt väder och bristande kommunikation mellan flygfältets och presidentplanets varningsutrustning. Besättningen och de ryska flygledarna anses också ha begått några bidragande misstag.

Den utredningen beskriver Kaczyński som en skandal, som många nu ska få ta de rättsliga konsekvenserna av. Han har tidigare sagt att den dåvarande regeringschefen Donald Tusk kan komma att dras inför rätta för hanteringen av utredningen av flygolyckan.

Inför överföringen av kropparna till Polen vidtogs inte de mest elementära åtgärder, inga undersökningar eller obduktioner, sade Kaczyński. Man ljög och sa att det var av sanitära skäl. Men alla soldater som dör i utlandstjänst blir obducerade. Det som hände efter Smolenskkatastrofen var en gigantisk skandal.

Efter regeringsskiftet öppnade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) haveriutredningen på nytt, över fem år efter flygolyckan. Man tillsatte egna experter och letar nu efter bevis på att utredningens resultat manipulerats. (Polskie Radio, onet.pl och wB 16 okt 16)

Unicredit säljer polska bankaktier

Publicerat 2016-10-17

pekao

Det italienska låneinstitutet Unicredit är nära att sälja en majoritet av sin andel i den polska banken Pekao till det stora socialförsäkringsbolaget PZU, en affär på 11 miljarder złoty (drygt 16 miljarder svenska kronor).

Inget av de två företagen vill kommentera säljryktena.

Förhandlingarna har pågått i några månader, och Unibets intresse av att sälja anses höra ihop med regeringens uttalade önskan att en större del av landets banksektor ska ägas av polacker. (Polskie Radio 15 okt 16)

Visningen av Wołyń i Kiev skjuts upp

Publicerat 2016-10-17
Wołyń - Wojciech Smarzowskis nya film.

Wołyń – Wojciech Smarzowskis nya film.

Polska institutet i Kiev har skjutit upp en visning av filmen Wołyń av Wojciech Szmarowski efter en stark rekommendation från det ukrainska utrikesdepartementet.

Filmen handlar om ukrainska nationalisters massaker på polacker under andra världskriget, som är en öm punkt i relationerna mellan de två länderna. Såväl president Porosjenko som premiärminister Volodymyr Hrojsman och en rad parlamentariker var inbjudna till visningen, där även regissören Wojciech Szmarowski skulle närvara.

Men i ett brev från UD rekommenderas Polska institutet att för den allmänna ordningens skull avblåsa visningen.

Huvudpersonen är en ung polsk flicka i Volhynien, gränsområdet mellan Polen och Ukraina, som blir förälskad i en ukrainsk pojke, och båda dödas sedan i den etniska rensning som pågick 1943.

I sin önskan att se regionen som rent ukrainsk mördade Ukrainska Upprorsarmén (UPA) upp till 100 000 polacker i Volhynien och östra Galicien. Polackerna svarade med att döda över 10 000 ukrainare, och känslorna på båda sidor är fortfarande bittra, trots att man gjort försök att dämpa hatet. Idag ser Polen massakern som folkmord, och att döma av den inställda visningen skulle filmen kunna orsaka oroligheter på Kievs gator. (Polskie Radio och wB 17 okt 16)

Konstitutionsdomstolen firar 30 år

Publicerat 2016-10-17
Konstitutionsdomstolens ordförande Andrzej Rzepliński. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Konstitutionsdomstolens ordförande Andrzej Rzepliński.
Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Det finns ingen behörighetskonflikt mellan regeringen och Konstitutionsdomstolen. Domstolen regerar inte, vi bara uttalar oss om ifall nya lagar är förenliga med grundlagen eller ej. Det sade domstolens ordförande Andrzej Rzepliński vid en konferens i Gdańsk som på måndagen hölls till minne av Konstitutionsdomstolens bildande för 30 år sedan.

Alla måste veta sin roll och sin plats i den konstitutionella ordningen, sade Rzepliński, och då kan vi tala om att alla vinner och ingen förlorar. Grundlagen är till för allas bästa.

Den polska Konstitutionsdomstolen fick på konferensen stöd av motsvarande juridiska instanser i Tjeckien, Litauen, Lettland, Moldavien och Ukraina. Även Venedigkommissionens ordförande Gianni Buquicchio framträdde på konferensen.

Under sina 30 år har Konstitutionsdomstolen fått ett mycket gott rykte om sig att vara en oberoende domstol och en stark garant för den polska konstitutionen, sade Buquicchio. Därför är det så oroande att domstolen trots sitt höga anseende utsätts för så orättfärdiga angrepp. Ändringen av lagen den 22 december och den nya lagen den 22 juli innebär försök att förändra grundlagen utan den konstitutionella majoritet som krävs. Det är försök att se till att Konstitutionsdomstolen inte kan spela sin roll som väktare av den konstitutionella demokratin, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna.

Ingen av landets ledande politiker som president Andrzej Duda, premiärminister Beata Szydło, justitieminister Zbigniew Ziobro eller talmännen i parlamentet var närvarande vid konferensen. (TVN 17 okt 16)

Polen är transitland för människohandel

Publicerat 2016-10-17

Hundrafemton personer, varav fyrtioen utlänningar, betecknades förra året som offer för människohandel. Tio av dem var barn, visar en rapport från inrikesdepartementet som nyhetsbyrån PAP tagit del av.

Offer från Östeuropa och Asien transporteras via Polen till övriga Europa där de antingen utsätts för sexuella övergrepp eller tvingas till slavarbete.

De flesta offer är unga, lågutbildade och arbetslösa. De utnyttjas för sexuella ändamål, tvångsarbete och tiggeri. Men de kan också tvingas att begå brott, som till exempel att lura till sig bidrag och andra sociala förmåner, skriver rapporten. (Polskie Radio 16 okt 16)

Venedigkommissionen kritiserar nya lagen om KD

Publicerat 2016-10-17
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Den nya lagen om Konstitutionsdomstolen (KD) uppfyller inte två grundläggande normer för maktbalansen: rättsväsendets oberoende och domstolens ställning som skiljedomsorgan för grundlagsfrågor. Det skriver Venedigkommissionen, Europarådets rådgivande organ i grundlagsfrågor, i sitt yttrande på fredagen. Det är fortfarande så att lagen fördröjer och försvårar domstolens arbete, kanske också gör dess arbete ineffektivt, samt undergräver dess självständighet genom en överdriven kontrollverksamhet, skriver kommissionen. Det krävs två tredjedels majoritet för att domstolens utslag ska vara giltiga, vilket gör det svårare att komma till beslut, och presidenten och justitieministern får rätt att utdöma disciplinstraff till domare. Även klausulen om att riksåklagaren måste vara närvarande tycks vara ämnat att fördröja och politisera domstolens arbete, konstaterar kommissionen.

Inför Venedigkommissionens sammanträde stod det tämligen klart att dess utlåtande inte skulle bli mycket mer positivt än vid bedömningen av PiS-regeringens första omarbetning av lagen om KD. Regeringen beslöt därför att inte skicka Polens representanter till mötet med motiveringen att kommissionen uppenbarligen är partisk och vägrar ta intryck av Warszawas argument.

Venedigkommissionen består av ett antal europeiska grundlagsexperter, och efter kommissionens kritik mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) första försök att skriva om reglementet för domstolen, sparkade regeringen landets dåvarande ledamot, Hanna Suchocka, juris doktor och tidigare regeringschef. Suchocka, som suttit i Venedigkommissionen sedan 1991, valdes då till hedersordförande i samma organisation.

Konflikten om Konstitutionsdomstolen har alltså inte lösts av den lagändring som regeringen gjort, kommissionen anser fortfarande att lagen undergräver rättssäkerheten och demokratin i Polen. (Warsaw Voice och wB 17 okt 16)

Gaffelgate

Publicerat 2016-10-16
Politiskt instrument. Foto: wikipedia.

Politiskt instrument. Foto: wikipedia.

Gaffeln har blivit ett inslag i den politiska debatten i Polen sedan vice försvarsminister Bartosz Kownacki hävdat att det var polackerna som lärde den kulinariska stormakten Frankrike att använda gaffel vid måltiderna.
Bo Bergman har undersökt hur det förhöll sig med det.

Henri de Valois var från januari 1574 (han hade valts till Polens kung året innan) i några månader kung: Henryk III Walezy. Sedan flydde han söderut till Venedig i mammas hemland Italien och därifrån tillbaka till Frankrike och tronen: Henri III.

Den polska historieskrivningen, myten eller skrönan, som viceminister B. Kownacki eventuellt stöder sig på i sitt etikettsutfall mot fransmännen, förtäljer att Henryk när han den 17 juni 1574 stack från Polen tog med sig gafflar till Frankrike och därefter som kung Henri III undervisade sina undersåtar i konsten att hantera redskapet.

Viceministern vet måhända inte att Henryk efter sin kortkorta polska kungatid först vistades en tid i Italien, där bruket av gaffel som matbestick så smått etablerats någon gång på 1100-talet– genom bysantiska rikets hov via Konstantinopel. Från Italien spred sig bruket till andra europeiska länder.

Något bevis för att Henryk III lärde fransmännen konsten att äta med gaffel finns inte. Men visst, under sina månader i Polen kan han ha stiftat bekantskap med besticket i fråga. Bona Sforza, dotter till hertigen av Milano och drottning av Polen 1518–1548, kan ju ha lärt polacker att hantera redskapet.

Lite troligare är möjligen att Henris mor, hertiginnan Caterina de’ Medici, drottning av Frankrike 1547–1559 och regent under sonen Karl IX:s minderårighet 1560–62, populariserat gaffeln vid sitt franska hov.

Som ett gaffelkuriosum kan nämnas att i en levnadsteckning över biskop Hans Brask citeras i en bilaga orden gaffell, qniff oc skeed. Biskopen flydde till Polen 1527 och dog 1538 i cisterciensklostret i Ląd. Kanske var det han som tog med sig gaffeln till Polen?

Bo Bergman

Błaszczak: Fler tycker som vi om flyktingkvoter

Publicerat 2016-10-14
Inrikesminister Mariusz Błaszczak. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Inrikesminister Mariusz Błaszczak. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Allt fler EU-länder inser nu att det tvingande systemet för att fördela flyktingarna bland medlemsländerna är ineffektivt. Det sade inrikesminister Mariusz Błaszczak efter ett möte i Luxembourg om migration och förändring av EUs asylpolitik på torsdagen. Det ena medlemslandet efter det andra har ändrat uppfattning om hur migrationskrisen ska lösas.

I april var jag ensam om att säga att vi skulle lära oss av Australien som skickar tillbaka flyktingar, sade Błaszczak. Idag talar flera ministrar öppet om det, även om vi inte är i majoritet än. Synen på detta har börjat förändras och jag hoppas innerligt att denna tillnyktring fortsätter.

Polen avvisade redan från början EUs flyktingkvot, men den förra regeringen accepterade så småningom att ta emot runt 5 000 flyktingar. Efter regeringsskiftet i november 2015 revs det beslutet upp och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att Polen redan har tagit emot en miljon flyktingar från framför allt Ukraina.

En viktig anledning till det polska motståndet är oron för muslimer, trots att Polen tidigare också tagit emot flyktingar från Tjetjenien. En annan anledning är att många flyktingar uppenbarligen inte heller vill till Polen, där mottagandet upplevs som sämre än i de västliga länderna.

Visegradgruppen, som består av Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien, har enats om att säga nej till flyktingkvoter och föreslår i stället en flexibel solidaritet. Det går ut på att medlemsländerna själva avgöra hur många flyktingar man vill ta. De som inte vill ta emot muslimska flyktingar kan i stället bidra mer till gränsförsvaret, ge stöd till flyktingar i läger utanför Europa och bidra ekonomiskt till medlemsstater som tar emot flyktingar. (Polskie Radio och wB 14 okt 16)

PO vill ha utredning om helikopteravtalet

Publicerat 2016-10-14

Vi kräver att en parlamentarisk kommission undersöker hur förhandlingarna med franska Airbus om helikoptrar till den polska armén avslutades. Det säger Sławomir Neuman, gruppledare i parlamentet för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), till tidningen Rzeczpospolita.

De avbrutna förhandlingarna har väckt uppmärksamhet och förorsakat en spricka mellan Polen och Frankrike. Först ställde president Hollande in sin förestående resa till Warszawa. Därefter fick polackerna besked om att de inte längre kan se sig som inbjudna gäster på marinmässan Euronaval i Paris i helgen och får därmed betala sina kostnader själva.

Det fick vice försvarsminister Bartosz Kownacki att gå i taket.

Fransmännen har ingen klass, för flera hundra år sedan fick vi lära dem att äta med gaffel, fräste han.

Nu började många oroa sig för hur det skulle gå med relationerna med Frankrike. President Andrzej Dudas utrikesrådgivare Krzysztof Szczerski gick ut med ett lugnande uttalande:

Nu tar vi det lite lugnt, sade han, jag kan inte tänka mig att det här skadar relationerna på längre sikt. Det polsk-franska samarbetet är oumbärligt för Europas säkerhet, för Nato och för EUs framtid.

Beställningen av helikoptrar till försvaret, värd 16,5 miljarder złoty, gick i stället till amerikanska Lockheed Martin som har en fabrik i Polen. Därmed blir det runt 3000 nya jobb för polacker genom affären. Airbus hade visserligen också tänkt bygga en fabrik i Polen just av det skälet, men regeringen valde USA.

Det är inte särskilt troligt att det blir någon parlamentarisk utredning av helikopteraffären – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet i parlamentet. Därför säger Neuman också att när PiS regeringstid är över kommer de som är ansvariga för förhandlingarna med Airbus att ställas inför Statstribunalen, den domstol som har till uppgift att se till att myndigheter och regeringstjänstemän följer grundlagen. (Warsaw Voice, Polskie Radio och wB 14 okt 16)

Ekonomer varnar för sänkning av pensionsåldern

Publicerat 2016-10-13

Lagen om sänkt pensionsålder, från 67 år för alla till 60 år för kvinnor och 65 för män, kommer i slutet av året, och träder i kraft om ett år. Det försäkrar premiärminister Beata Szydło.

Vi är mycket väl förberedda på ändringen och vi kommer att klara det, säger regeringschefen. Att det tar lite tid beror på att vi måste se hur det blir i hela pensionssystemet.

Men experterna varnar för följderna.

Enligt Pensionsverkets beräkningar finns ett gigantiskt hål i pensionsfonden och om fem år kan det saknas 400 miljarder złoty (nästan tusen miljarder svenska kronor).

Sänkningen av pensionsåldern kommer att få mycket allvarliga konsekvenser även för budgeten, säger ekonomen Elżbieta Mączyńska till webbplatsen money.pl. Pensionerna måste sänkas radikalt om man inte höjer skatter och pensionsavgifter. Även om genomsnittslönerna ökar kommer pensionerna att sjunka med en tredjedel.

President Andrzej Duda hade en sänkning av pensionsåldern som sitt främsta vallöfte i presidentvalskampanjen förra våren, ett löfte som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sedan tog över inför parlamentsvalet för ett år sedan. PiS fick egen majoritet i valet, så invändningar från oppositionen har konsekvent röstats ner. (money.pl och wB 13 okt 16)

6 000 lägenheter byggs på 2 år

Publicerat 2016-10-13
Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter. Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Regeringen vill bygga nya billiga lägenheter.
Foto: Zdzisław Adam Niedźwiecki, wikipedia.

Nästa år påbörjas byggandet av de lägenheter som ingår i det nationella bostadsprogrammet Lägenhet+. Det sade premiärminister Beata Szydło vid en presskonferens på onsdagen.

Om två år ska 6 000 lägenheter stå klara, husen byggs på offentligt ägd mark och finansieras med hjälp av den statliga utvecklingsbanken BGK.

Hyran ska vara så låg att de flesta ska ha råd, och tanken är att hyresgästerna ska spara en summa varje månad för att så småningom kunna köpa sin bostad. För att stimulera till sparande inrättas förmånliga sparkonton.

Lägenheterna ska vara tillgängliga för alla, men barnfamiljer kommer att ha företräde.

Med Lägenhet+ vill regeringen öka utbudet av bostäder till rimliga kostnader, förbättra levnadsstandarden och hjälpa dem som står inför social utslagning, sade Szydło. (Warsaw Voice 13 okt 16)

Kaczyński: Vi ska stoppa abort av missbildade foster

Publicerat 2016-10-12
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Även svårt missbildade barn måste få födas så att de kan bli döpta. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) på onsdagen till nyhetsbyrån PAP.

I förra veckan avslog parlamentet det kontroversiella förslaget om absolut förbud mot abort sedan hundratusentals polska kvinnor över hela landet gått i strejk och demonstrerat på gatorna.

Förslaget stämmer inte med min uppfattning om vad staten kan göra, om var gränsen går för statlig inblandning i människors liv, sade Kaczyński.

Han finner det dock inte otroligt att det kommer ett nytt förslag – partiet kanske kommer med ett, sade PiS-ledaren.

Även när graviditeten är mycket svår, när det står klart att ett barn kommer att dö efter förlossningen eller är svårt missbildat vill vi att barnet ska födas för att bli döpt, begravt, få ett namn, sade Kaczyński. Idag utförs runt ettusen aborter i Polen om året, många av dem för att barnet lider av Downs syndrom. Vårt mål är att det inte ska ske mer. Det måste naturligtvis förberedas ordentligt, allmänheten måste övertygas och i synnerhet kvinnorna, men vi ska genomföra det.

Det kan bli tufft, för enligt opinionsundersökningarna vill runt 80 % av polackerna behålla den abortlag som Polen har idag – abort är förbjudet med undantag för om kvinnans liv eller hälsa är i fara, om fostret är gravt missbildat och om graviditeten tillkommit vid våldtäkt eller incest.

Men Kaczyński är den som bestämmer, han är nära knuten till katolska kyrkan som gärna vill ha ett totalförbud mot abort i jubileumspresent – i år är det 1050 år sedan katolicismen infördes i Polen.

Och det finns redan ett lite annorlunda förslag om förändrad abortlag som är under diskussion i utskotten. (Polskie Radio och wB 12 okt 16)

Kurski sitter kvar som tv-chef

Publicerat 2016-10-12
TV-chefen Jacek Kurski. Foto: Piotr Waglowski, wikipedia.

TV-chefen Jacek Kurski.
Foto: Piotr Waglowski, wikipedia.

Jacek Kurski fortsätter som chef för statliga TVP, meddelar Krzysztof Czabański på Nationella Medierådet (RNM).

Därmed tycks maktkampen vara över, åtminstone tillfälligt.

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vann valet i höstas förklarade man raskt att mediepolitiken skulle förändras. De statliga medierna ska uppmuntra till patriotism med program som påminner polackerna om deras stolta historia. Patriotismen ska också genomsyra val och presentation av politiska nyheter.

Jacek Kurski, en av partiets främsta propagandister, blev ny chef för TVP. Han rensade snabbt ut journalister och chefer som ville driva verksamheten på normalt journalistiskt vis.

Därefter avvecklades Nationella TV- och Radio (KKRiT) och ersattes av Nationella Medierådet (RNM) med Czabański som chef. Czabański, sedan gammalt en av Kurskis politiska fiender inom partiet, sparkade Kurski som då bara suttit ett par månader på sin post.

Ingen kan förneka att Kurski satt en patriotisk prägel på programinnehållet i TVP. Det var under hans tid som TVP lät den amerikanske presidenten Barack Obama uttala sig positivt om Polen – när han egentligen kritiserade regeringens agerande i konflikten om Konstitutionsdomstolen. Det var under Kurskis tid som den Oscarsbelönade filmen Ida inför visningen i TV försågs med skyltar som hävdade att vissa scener inte stämde överens med den historiska verkligheten. Och det var under Kurskis tid som TVP balanserade den befarade förlustmatchen mot Tyskland med den historiska hjältefilmen Korsriddarna i den andra kanalen.

Kurski fick alltså sparken – men Czabański hade inte inhämtat PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis godkännande. Bara ett par timmar senare meddelade RNM att Kurski skulle stanna kvar på prov till mitten av oktober.

Kurski drog igång en intensiv kampanj för att visa sin betydelse för partiet och har nu blivit godkänd.

Kurski kan det här med medier och politik, och eftersom det kommer ett förslag till reform för de statliga medierna kommer han att behövas, sade Czabański, som alltså fått bita i det sura äpplet. (Natemat.pl och wB 12 okt 16)

Minister: Fransmännen har ingen klass!

Publicerat 2016-10-12
Vice försvarsminister Bartosz Kownacki. Foto: Facebook.

Vice försvarsminister Bartosz Kownacki.
Foto: Facebook.

Fransmännen skämmer ut sig, de har ingen klass! Det är ett folk som för flera hundra år sedan lärde sig att äta med gaffel av oss! Det säger vice försvarsminister Bartosz Kownacki till TVN. Anledningen till denna utskåpning är att Polens status på marinmässan Euronaval i Paris i nästa vecka nedgraderats från officiell gäst till icke-officiell gäst. Det innebär att den polska delegationen själv får stå för uppehälle och transporter.

Nedgraderingen beror på att regeringen Szydło i dagarna avbröt den pågående upphandlingen av helikoptrar från franska Airbus och i stället valde amerikanska Lockheed Martin, som har en produktionsanläggning i sydöstra Polen.

Det kontrakt som den förra regeringen slöt med Frankrike var inte i landets ekonomiska och säkerhetspolitiska intresse, sade premiärminister Beata Szydło.

Affären handlar om 13,5 miljarder złoty, och reaktionerna i Frankrike var tydligt negativa. President Hollande skjuter på sin Polenresa och Airbus vill ha kompensation för alla timmar man lagt ner på förhandlingarna utan resultat.

Även vice justitieminister Patryk Jaki försvarar regeringens val av helikopterleverantör.

Kuwait betalade mindre för sina helikoptrar än Polen skulle ha gjort – varför ska Polen behandlas sämre, frågade Jaki retoriskt i statliga TVP. Det är skattebetalarnas pengar, och de ska arbeta i Polen, skapa jobb och utveckling här. Lockheed Martins anläggningar i Polen kan producera helikoptrar av samma kvalitet. Regeringen tillvaratar våra nationella intressen! (TVN, TVP och wB 12 okt 16

Mer kritik mot försvarsministern

Publicerat 2016-10-12
Roman Giertych. Foto: Facebook.

Roman Giertych. Foto: Facebook.

Försvarsminister Antoni Macierewicz kritiserades nyligen av en partikollega som ogillade att han i ett tv-uttalande ljög om varför partiet röstat ner förslaget om totalförbud mot abort.

Men han får mer kritik, den här gången är det Roman Giertych, ministerkollega i den förra PiS-regeringen, som talar ut.

Macierewiczs insatser hittills har bara försvagat armén, säger Giertych i ett soffprogram på tv. Han köper ju ingen utrustning, har han tänkt beväpna dem med pilbågar och machete?

Giertych påminner också om hur illa Macierewicz för tio år sedan skötte avvecklingen av kommunistregimens militära underrättelsetjänst WSI, hur han fördärvade hela idén med lustration och tycker att försvarsministerns utredning av flygolyckan vid Smolensk 2010 har rentvått Ryssland.

Det visar att Macierewicz vill leda in landet i ett hjälplöst tillstånd, analyserar Giertych, och jag undrar om inte Macierewiczs pension en gång kommer att utbetalas i rubel.

Giertych, som inte heller uppskattar sin förre chef PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, kommenterade också PiS-regeringens önskan att stoppa omvalet av Donald Tusk som ordförande i Europeiska rådet.

Om vi skulle åtala Tusk måste EU-länderna reagera, och Kaczyński skulle i så fall uppnå sitt mål, han skulle störta Tusk, som han fruktar eftersom han redan flera gånger förlorat mot honom i val. Därför måste han få till ett åtal, det spelar inte så stor roll för vad, säger Giertych.

Macierewicz är ett av toppnamnen i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) men tillsammans med partiledaren Jarosław Kaczyński han är inte särskilt uppskattad av väljarna – hälften av de svarande brukar ange att de inte har något som helst förtroende för de båda. (Rzeczpospolita och wB 12 okt 16)

Polen agerar mot dopning inom idrotten

Publicerat 2016-10-12

Antidopningskommissionen ersätts nu av en antidopningsbyrå. Avsikten är att trappa upp kampen mot dopning inom sporten, säger idrottsminister Witold Bańka till nyhetsbyrån PAP.

För två månader sedan skickades två polska tyngdlyftare hem från OS i Rio efter drogtest.

Den nya organisationen kommer att kunna söka bidrag från Unesco, EU och Wada (World Anti-Doping Agency). (Polskie Radio 11 okt 15)

Fint av Macierewicz sågas av parlamentariker

Publicerat 2016-10-11

Det var inte trycket från demonstranterna utan ett strategiskt drag att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) röstade ner förslaget om totalt förbud mot abort. Det säger försvarsminister Antoni Macierewicz till den religiösa kanalen TV Trwam. Vi var tvungna att stoppa den absurda våg av hat som hetsats fram av oppositionen. När människor, särskilt kvinnor, blir så emotionella kan de inte ta sig ur denna hatkultur.

Men han får mothugg från Anna Sobiecka, parlamentariker från det egna partiet, som i ett brev kritiserar Macierewicz för hans uttalande.

Denna olyckliga dag, då vi förlorade möjligheten att försvara de mest utsatta, de ofödda polska barnen, försöker ministern vända till en framgång, skriver Sobiecka. Det onda och bedrägliga uttalandet är ett slag i ansiktet på den halva miljon medborgare som undertecknat lagförslaget. Med det struntar ministern i de över 200 000 människor som deltog i Marschen för livet, och dussintals parlamentariker som försvarade förslaget. Jag såg tv-inslaget med misstro och undrar om vårt arbete tillsammans fortfarande är meningsfullt.

Hon avslutar med att kräva en ursäkt av Macierewicz.

Brevet har fått igång spekulationerna om en spricka i regeringspartiet. (Polityka 8 okt 16)

Waszczykowski: Vi granskar raderade mail

Publicerat 2016-10-11
Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: Utrikesdepartementet.

Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: UD.

På måndagen den 10 oktober höll regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sin månatliga ceremoni till minne av flygolyckan vid Smolensk den 10 april 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer ur den polska maktapparaten miste livet.

PiS hävdar att flygkraschen berodde på ett politiskt attentat, initierat av Moskva, och att dåvarande regeringschefen Donald Tusk sopat spåren efter detta under mattan. Efter regeringsskiftet för ett år sedan har partiet engagerat experter som ska leta efter bevis för detta i haveriutredningen.

Utrikesminister Witold Waszczykowski berättade nu i statliga TVP om hur det går. Både han och försvarsminister Antoni Macierewicz har tidigare sagt att man har graverande bevis mot Tusk, men ingenting har ännu offentliggjorts.

Vi har hittat dokument som visar vad man gjorde på UD före och efter olyckan, sade utrikesministern till TVP. Dokument som visar hur man försökte få bort president Kaczyński från utrikes- och säkerhetspolitiken. Vi arbetar med att återställa raderade mail från medarbetares mobiltelefoner, och alla nya bevis kommer att offentliggöras.

Att det finns dokument som visar på oenighet mellan president Lech Kaczyński och det dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) är inte så märkligt. Donald Tusks regering försökte tina upp de kyliga relationerna med arvfienderna Ryssland och Tyskland, en politik som presidenten var kraftig motståndare till. Maktkamp mellan presidenten och regeringschefen skadade Polens anseende framför allt inom EU.

PiS experter letar alltså sedan snart ett år efter uppgifter som kan skada Tusk – eller åtminstone hans utrikesminister Radosław Sikorski. Nyligen sade Waszczykowski att Sikorski inte begärt hjälp från andra länder att utreda Smolenskolyckan, vilket PiS anser mycket graverande.

Partiet skickade däremot en egen delegation till den amerikanska kongressen för att plädera för en internationell utredning, vilket inte mötte något gensvar.

Eftersom PiS anser att presidentplanet sprängdes av politiska skäl betraktar man offren som ”stupade i fosterlandets tjänst”. (TVP och wB 10 okt 16)

Polen köper polsktillverkade helikoptrar

Publicerat 2016-10-11

Polen beslöt i april förra året att modernisera flygvapnet och köpa 50 Airbus-helikoptrar för 13,5 miljarder złoty från Frankrike.

Redan kort efter regeringsskiftet i november förra året förklarade försvarsminister Antoni Macierewicz att man generellt vill gynna den egna industrin. I veckan beslöt regeringen att i stället lägga ut sin beställning till amerikanska Sikorski Corporation, som har en produktionsanläggning i sydöstra Polen, PZL-Mielec. Beslutet fick den franske presidenten Francois Hollande att skjuta upp en resa till Warszawa.

Detta bekymrar inte premiärminister Beata Szydło, som vid ett besök på PZL-Mielec på måndagen försäkrade att regeringen är fast besluten att köpa militär utrustning av polska tillverkare som har polska anställda och som betalar skatt i Polen.

Det kontrakt som den förra regeringen slöt med Frankrike var inte i landets ekonomiska och säkerhetspolitiska intresse, sade Szydło.

Hon är övertygad om att den franske presidenten i hennes situation skulle ha agerat på samma sätt som alla kloka ledare försvarar sitt eget lands intressen.

Nu blir det i stället amerikanska Black Hawkes-helikoptrar och de ska produceras på PZL Mielec.

De första helikoptrarna ska kunna levereras redan i år, sade försvarsminister Antoni Macierewicz, som också var med vid besöket. Polen är säkert så länge vi har en egen, väl fungerande försvarsindustri och förhandlingarna inleds den här veckan och ska kunna slutföras i år. Avtalet kommer att bidra till utvecklingen av polsk know-how och hela sektorn.

Affären anses stärka de polsk-amerikanska förbindelserna. (Warsaw Voice och Polskie Radio 11 okt 16)

Kaczyński vill göra revolution i EU

Publicerat 2016-10-10
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Hela Europa står inför stora problem, det finns en politisk korrekthet som begränsar vår yttrandefrihet, vår religionsfrihet, valfriheten och den fria debatten. Vi bevittnar demokratins undergång. I Polen försvarar vi oss mot detta och därför har jag talat med Viktor Orbán om en kontrarevolution. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i en intervju som publicerats i flera stora europeiska tidningar.

Kaczynski menar att nationalstaten måste stärkas för att fred, frihet och demokrati ska kunna garanteras. En sammansmältning av kulturerna vore rentav farlig.

Läs vidare >>

Andrzej Wajda har avlidit

Publicerat 2016-10-10
Filmregissören Andrzej Wajda fyller 90 den 6 mars. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Filmregissören Andrzej Wajda fyllde 90 den 6 mars.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Polsk films nestor Andrzej Wajda har avlidit i en ålder av 90 år. Han har just färdigställt sin sista film, Powidoki (Efterbilder), som för ett par veckor sedan utsågs till Polens Oscarsbidrag i kategorin Bästa utländska film.

Filmen handlar om den avantgardistiske konstnären Władysław Strzemiński (1893-1952), som vägrade ställa upp på kommunistpartiets linje under den stalinistiska perioden vilket fick dramatiska konsekvenser.

Wajda föddes 1926 i Suwałki i nordöstra Polen och växte upp under andra världskriget. 1946 började han på Konsthögskolan i Kraków men bytte efter tre år till Filmskolan i Łódź.

Bland hans mest hyllade filmer finns Aska och diamanter från 1958, Det förlovade landet 1975, Marmormannen 1977, Järnmannen 1981, Pan Tadeusz 1999, Katyń 2007 och Wałęsa 2013.

Han har fått många priser under sin långa tid som filmare, bland annat en Heders-Oscar för sitt livsverk. (wPolityce och wB 10 okt 16)

De polska åklagarna revolterar

Publicerat 2016-10-09
Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro. Foto: P Traacz, regeringskansliet.

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

Ett femtiotal åklagare har anmält justitieministern/statsåklagaren Zbigniew Ziobro till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Det rapporterar Radio Zet.

Åklagarna anser sig ha blivit offer för den reform som Ziobro genomfört på åklagarmyndigheten. Många har omplacerats till jobb som inte motsvarar deras kvalifikationer. Med andra ord – de har degraderats. Åklagarna hävdar att Ziobros beslut varit godtyckliga och att de fråntagits rätten att överklaga. De påpekar att Ziobros åtgärder strider mot EU:s rekommendationer om åklagarens roll i rättssystemet.

Läs vidare >>

Kulturkongressen – en enda mening säger allt

Publicerat 2016-10-09

”Messianismen och i synnerhet dess nationalklerikala version är en förbannelse för Polen. En nation som inte kan existera utan lidande tillfogar sig det själv”. Det skriver professor Maria Janion i ett brev som inledde den i helgen i Warszawa pågående Kulturkongressen 2016.

Den polska romantikforskningens grand old lady Janion skrädde inte orden – hon kommer med svidande kritik mot den förra regeringen som ”inte nog uppskattade konstnärernas och kulturarbetarnas roll” och är än mer kritisk mot PiS-regeringens förehavanden. Enligt henne är Morawiecki-planen en ”moderniseringsutopi från 1800-talet” som ”åtföljs av en kraftig regression av myter, symboler och värderingar”.

Årets kulturkongress, som är den fjärde i Polen sedan 1980,har sammankallats av rörelsen Kulturens medborgare (Obywatele kultury). I debatter, möten och föreläsningar ska sammanlagt 42 arbetsgrupper diskutera utbildning, kultur och demokrati, Europa, migration och mångkulturalism, kulturpolitik, konstens suveränitet m.m. Tillsammans ska deltagarna formulera Kongressens slutrekommendationer som sedan ska utvecklas vidare.

Kulturkongressen 2016 är ett politiskt oberoende initiativ, men kulturminister Piotr Gliński hävdar i TVP Kultura att sammankallandet av kongressen är ett initiativ av ”klart politisk karaktär”.

Kongressen som hålls i Kulturpalatset berikades på lördagen med ett extra inslag. Utanför ingången demonstrerade flera hundra skådespelare, regissörer och kulturarbetare mot censuren, de politiska nomineringarna av teaterchefer och regeringens politiska styrning av den polska kulturen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Stasiuk och livets odödlighet

Publicerat 2016-10-09
Författaren Andrzej Stasiuk. Foto: Kamil Gubala

Författaren Andrzej Stasiuk. Foto: Kamil Gubala

Liten bok om döden.

Liten bok om döden.

Andrzej Stasiuks senast till svenska översatta bok heter Liten bok om döden (Grochów) och består av fyra berättelser om mötet med döden på Ersatz förlag. Författaren berättar om sin farmors död, om två nära vänners bortgång och om sin tiks långsamma borttynande. Döden konfronterar han med sina tidigaste barndomsminnen från Warszawas stadsdel Grochów (därav originaltiteln – Grochów). Stasiuk återskapar bilder, sinnesförnimmelser, dofter med en osedvanlig sensualitet. Denna konfrontation blir desto mer slående då döden överhuvudtaget inte existerade i dessa livets tidiga stycken. När Stasiuk i sin ungdom vandrade tvärs och kors genom Polen med sin gitarr och sina drömmar om Amerika var lukten av tobak, piss och damm en frihetens doft.

”För vi blir inte dödliga på en gång. Vi var det inte då. Och sedan inte på många år. Nu återvänder jag dit. Eller är det den som kommer till mig? Mitt på ljusa dagen, medan jag håller på med annat. Den där tiden. När ingenting kunde hota oss”, säger Stasiuk. Och han undrar: när uppenbarar sig döden? Och hur ska vi förhålla oss till den? Hur ska vi bete oss?

Det är en liten bok, full av lyrik och charm. En bok som berör. Med sina funderingar kring dödens mysterium och livets intensitet är den själv tidlös och universell. Tomas Håkanssons utmärkta översättning gör den tillgänglig och intressant för den svenska läsaren. Genom att ändra titeln flyttar han tonvikten från författarens extatiska varande i världen till dödens universella tema. Stadsdelen Grochów säger de svenska läsarna föga, medan Liten bok om döden drar uppmärksamheten till sig. För alla ska vi den vägen vandra. Och alla har vi en gång varit odödliga.

Dorota Tubielewicz Mattsson
professor i polska språket
och litteraturen

Skolreformen – en återgång till den totalitära staten

Publicerat 2016-10-07
Skolminister Anna Zalewska, PiS. Foto: Adrian Grycuk.

Skolminister Anna Zalewska, PiS.
Foto: Adrian Grycuk.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har utlovat en skolreform, och nu visar det sig att det innebär en återgång till hur det fungerade under kommunisttiden. Det nuvarande systemet med en 6-årig grundskola följt av det obligatoriska gymnasiet (högstadiet) ska ersättas av en obligatorisk 8-årig grundskola och därefter ett 4-årigt gymnasium (liceum).

Kritiken är massiv både från lärare, experter, föräldrar och skolungdomar. På måndag går lärarna ut i strejk och organiserar protestmarscher över hela landet.

Läs vidare >>

Gå och se den föreställningen!

Publicerat 2016-10-06
Lidia Woś och hennes dansare framträder på Inkonst i Malmö.

Lidia Woś och hennes dansare framträder på Inkonst i Malmö.

Because The Day Was Sunny heter en dansföreställning av koreografen Lidia Woś som ges på Inkonst i Malmö i två dagar till. Gå och se den! Den är riktigt bra!

Premiären på torsdagen inleddes av den legendariske översättaren Anders Bodegård, som berättade om Nobelpristagaren Wisława Szymborska och hennes dikter, som ligger till grund för Lidia Woś föreställning. Dikterna gestaltades på scenen av koreografen själv i Szymborskaliknande klädsel, eller av hennes två dansare, Javier Perez och Jernej Brizjak.

Sonja Lindblom läste Szymborskas dikter på ett utomordentligt sätt, och dansarna förkroppsligade dem på ett både realistiskt och surrealistiskt sätt – gränsen kan vara svår att dra.

Särskilt förtjust blev jag i dikten Katt i tom våning och – ja, det är bara att ila iväg till Inkonst på Bergsgatan och avnjuta föreställningen.

Så här inleds dikten:

Dö – så gör man inte mot en katt.
För vad ska katten ta sig till
i den tomma våningen.
Klättra på väggarna.
Gnida sig mot möblerna. /—/

Kattens parti dansades av Jernej Brizjak.

Gunilla Lindberg

Parlamentet röstade ja till Parisavtalet

Publicerat 2016-10-06

Parlamentet har gett klartecken till presidenten att ratificera det miljöavtal som slöts i Paris. 420 ledamöter röstade för och 356 emot. Efter omröstning i senaten går ärendet nu vidare till presidenten, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Inför EUs miljöministermöte för en vecka sedan skickade miljöminister Jan Szyszko ett brev till sina ministerkollegor där han påpekade att Polen inte ratificerar avtalet om man inte tar hänsyn till landets speciella energisituation. En mycket stor del av den energi som används kommer från de polska kolgruvorna, och så kommer det att förbli.

Efter mötet sade han att det blivit en framgång – Polen måste visserligen stänga en del kolkraftverk med föråldrad teknik, men att landet också har rätt att bygga nya, mer effektiva, som förorsakar mindre utsläpp.

VI har garanterat energisäkerheten för årtionden framåt, sade Szyszko. Det är av intresse även för Polen att koldioxidutsläppen minskar, och vi löser det genom att byta gammal teknik mot ny. (Polskie Radio och TVP 6 okt 16)

Waszczykowski slår tillbaka

Publicerat 2016-10-06
Utrikesminister Witold Waszczykowski. Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Det finns inga tecken på att Polen skulle ha begärt internationell hjälp att utreda flygolyckan vid Smolensk 2010, när Radosław Sikorski var utrikesminister. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski.

Den dåvarande regeringen gjorde ingenting för att göra det lättare att få fram orsakerna till olyckan, det finns inga dokument på någon polsk ambassad i Washington, London, Paris, Berlin eller Italien, som styrker att Polen försökt få hjälp från utlandet. Och jag har muntligen fått höra att Sikorski redan samma dag som olyckan inträffade förbjöd all undersökning om detta eftersom regeringskansliet skulle ta hand om detta och inte UD, säger Waszczykowski.

Läs vidare >>

Världsbanken sänker prognosen

Publicerat 2016-10-06

Tillväxten i den polska ekonomin beräknas till 3,2 % i år och 3,4 % nästa år. Det skriver Världsbanken i sin oktoberrapport, och sänker därmed sina tidigare prognoser. Tillväxten beror huvudsakligen på den privata konsumtionen, som stöds av ökande sysselsättningsgrad och det nya generösa flerbarnsbidraget.

Budgetunderskottet väntas minska till 2,1 % i år och öka till 2,9 % nästa år. 2018 beräknas underskottet stiga till 3,4 %, bland annat beroende på den planerade sänkningen av pensionsåldern. (Warsaw Voice 6 okt 16)

Parlamentet avslår förslag om totalförbud

Publicerat 2016-10-06

Efter de omfattande protesterna över hela Polen avslog parlamentet på torsdagen det kontroversiella förslaget om totalförbud mot abort. I förslaget ingick ett straff på 3–5 års fängelse för såväl den kvinna som gör abort och den läkare som utför den

352 ledamöter röstade för att förslaget skulle avslås, 58 röstade mot och 18 avstod. (Polskie Radio 6 okt 15)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner