Duda jobbar för sin folkomröstning

Publicerat 2018-07-20

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

Folkomröstningen om en ny grundlag bör äga rum den 10–11 november, så att den sammanfaller med 100-årsfirandet av Polen som självständig stat. Det säger president Andrzej Duda på fredagen i ett tal till nationen.

Avsikten med folkomröstningen är att ta reda på om medborgarna vill ändra den befintliga konstitutionen från 1997 eller ej och vad som i så fall ska förändras.

I femton punkter vill Duda genomföra ändringar på vitt skilda områden. Konstitutionen ska vila på det kristna arvet, presidentens makt ska öka, den sänkta pensionsåldern och det generösa barnbidraget ska garanteras, medlemskapet i Nato och EU ska fastställas i grundlagen och då ska polsk lag stå över EUs lag. Förslaget är uppe till behandling i parlamentet och senaten väntas rösta om det i nästa vecka.

Dudas förslag uppskattas varken av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) eller av oppositionen. Omröstningen ska visa om han har folket med sig.

När Duda för en dryg månad sedan publicerade sitt förslag inför folkomröstningen orsakade han panik i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Visst har partiet för avsikt att göra om grundlagen, men inte med hjälp av Duda och väljarna. Den ena efter den andra av partitopparna gick ut och poängterade att det bara var ett diskussionsunderlag.

Efter Dudas veto mot delar av domstolsreformen betraktas han som opålitlig och flera i partitoppen har öppet sagt att Duda inte kan räkna med att PiS stödjer honom i presidentvalet 2020.

Men när det stod klart att Kaczyńskis ärkerival Donald Tusk, tidigare premiärminister i Polen och idag ordförande i Europeiska rådet, kan tänkas ställa upp i samma val tänkte PiS-ledaren om. Duda är trots allt landets mest uppskattade politiker och är det någon som ska kunna vinna ett val mot Tusk så är det han, resonerade Kaczyński. Efter ett möte med presidenten offentliggjorde partiet att Duda är PiS kandidat.

Vad Duda å sin sida lovade är svårt att veta – det kan handla både om domstolarna och om grundlagen. PiS är noga med att tala om folkomröstningen som ett presidentprojekt, dvs. blir det fiasko så får han själv ta konsekvenserna. En folkomröstning som dåvarande presidenten Bronisław Komorowski i all hast drog igång inför valet 2015 blev valdeltagandet åtta procent, vilket anses ha bidragit till att den sittande regeringen förlorade.

Dudas omröstning ska hållas efter kommunalvalet i höst och är därför inte lika politiskt känslig. Frågan är om han får några andra partier med sig – PiS håller sig på avstånd, populistiska Kukiz’15 har tappat många väljare och oppositionen kommer sannolikt att bojkotta folkomröstningen.

Och då kan han stå där ensam, politiskt försvagad efter ett pinsamt nederlag. (Polskie Radio, tidningen Rzeczpospolita och wB 20 juli 18)

Katolska kyrkan: Polen bör bli nyktrare

Publicerat 2018-07-17

Biskop Tadeusz Bronakowski, ordförande i den kyrkliga kommitté som ska verka för ökad nykterhet bland polackerna.
Foto: Patryk Korzeniecki, wikipedia.

Polskheten ska inte förknippas med rus utan med nykterhet och man når ingen personlig eller nationell frihet utan nykterhet. Det säger biskop Tadeusz Bronakowski, ordförande i den kyrkliga kommitté som ska verka för ökad nykterhet bland polackerna.

Biskopskonferensen har diskuterat alkoholkonsumtionen i landet. Befolkningen dricker för mycket, enligt uppgift i genomsnitt 10 liter ren alkohol om året per person. Målet är att vuxna ska kunna halvera den mängden och ungdomar under 21 år bör inte dricka alkohol överhuvudtaget. Biskoparna rekommenderar begränsad tillgänglighet och höjda priser.

Samt att medborgarna ska avhålla sig från alkohol i 100 dagar – eftersom Polen i november fyller 100 år.

Kyrkan engagerar sig nu alltså tillsammans med regeringen arbeta för att öka nykterheten i Polen. Enligt internationell statistik tillhör polackerna dem som dricker mest. På senare år har tillgängligheten begränsats med hjälp av strängare lagstiftning – idag kan kommunerna förbjuda alkoholförsäljning mellan kl 22.00 och 06.00. Tv-reklam för alkohol under samma tid får inte förekomma. Det är också förbjudet att dricka alkohol på allmän plats. De nya reglerna har orsakat protester bland såväl producenter som försäljare av alkohol.

Kyrkans initiativ har emellertid blivit föremål för diverse skämtsamheter på sociala medier. Många påpekar att prästerna själva dricker för mycket alkohol, och den som googlar hittar lätt artiklar om kyrkliga rattfyllerister som kört ihjäl folk, skriver nyhetsportalen Natemat.pl. ÄrkebiskopSławoj Leszek Głódź, nyligen avslöjad som aktiv agent och informatör åt kommunistregimen, har gjort sig känd för sitt expansiva drickande.

Frågan om prästerskapets alkoholkonsumtion har därmed blivit en debatt i debatten. Några menar att den trots allt är ett mindre problem, i synnerhet som behandling mot alkoholberoende är gratis i Polen. Andra anser att prästerna ska vara ett föredöme för de troende, men att kyrkan i det fallet fungerar som en familj – man vill inte tvätta sin smutsiga byk inför andra. Därför erkänner man inte alkoholism inom kyrkan, men alkoholism är ett stort samhällsproblem som måste bekämpas.

Enligt officiell statistik är 800 000 polacker alkoholberoende och tre miljoner dricker regelbundet för mycket. (Natemat.pl, Polskie Radio och wB 17 juli 18)

Älgspår avslöjar smugglare

Publicerat 2018-07-17

Döljer smugglare. Foto: wikipedia.

Sprit och cigaretter är billigare i Ukraina än i Polen, och därför smugglas sådana varor gärna över gränsen.

Nu har ukrainska gränsvakter i ett skogsområde hittat ett gömställe med lite speciella skor – sulan är gjord för att fotavtrycken ska likna älgspår.

När smugglarna närmar sig gränsen tar de på sig älgskorna, säger gränsvakterna.

Smugglarna anses vara mycket påhittiga, gränsvakterna har sett hur man använt drönare, hängglidare och små flygplan för att frakta godset över gränsen. (TVP 17 juli 18)

KD: Duda hade rätt att benåda Kamiński

Publicerat 2018-07-17

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Konstitutionsdomstolen avgjorde på tisdagen att president Andrzej Duda inte gjorde fel när han våren 2015 benådade nuvarande säkerhetsministern Mariusz Kamiński, som tidigare under året dömts för maktmissbruk och brottsprovokation.

Kamiński utnämndes under regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) förra regeringsperiod till chef för den nyinstiftade Antikorruptionsbyrån (CBA). Under uppmärksammade former utredde han en rad av regeringspartiets politiska fiender för korruption och ansågs gå PiS-regeringens ärenden.

Regeringen föll efter en skandal 2007 där CBA var inblandad, och i parlamentsvalet som följde ställde Kamiński upp som PiS-kandidat. Han blev invald och fick därmed automatiskt parlamentarisk immunitet. Rättegången sköts upp.

Men efter flera års överklaganden fälldes han i mars 2015 för maktmissbruk, brottsprovokation, dokumentförfalskning osv. Domen blev tre års fängelse och tio års förbud att återinträda i offentlig tjänst.

Det året hölls två val i Polen – i maj valdes Andrzej Duda till president och efter parlamentsvalet i oktober bildade regering PiS. Kort efteråt benådade Duda den trogne Kamiński.

Det förstår ju alla att den domen var politisk, sade Duda.

Många jurister hävdade att benådningen var ogiltig efter som domen inte vunnit laga kraft – Kamiński hade än en gång överklagat.

Regeringen hade inga problem med det, Kamiński utnämndes till chef över republikens säkerhetstjänster och blev i ett slag en av Polens mäktigaste personer. Han blev också minister i ett nyinrättat nationellt säkerhetsdepartement.

Under tiden hamnade frågan om benådningen på Högsta domstolens bord och HD, som ännu inte påverkats av domstolsreformen, gjorde i maj i år bedömningen att Duda störde rättsprocessen när han ingrep innan domen mot Kamiński vunnit laga kraft. Han hade gjort fel som benådat den blivande säkerhetsministern.

Kamiński bollade över frågan till den nya Konstitutionsdomstolen som i sin tur kom fram till att presidenten har rätt att benåda på eget initiativ. Alltså var benådningen okej. Högsta domstolens beslut går inte att överklaga, och över säkerhetsministern vilar nu inga formella skuggor. Det kan vara värt att påminna om att det i den nya domstolsreformen finns en paragraf om att Högsta domstolen framgent ska kunna ta upp fall från de senaste tjugo åren till omprövning. (Polskie Radio, wB 17 juli 18)

Polsk parlamentarism firar 550 år

Publicerat 2018-07-16

Polen firar 550-årsjubileum av parlamentarismens införande.
Foto: KPRP.

För 550 år sedan, den 13 juli 1468, beslöt den polska adeln att inrätta ett parlament vars första möte skulle hållas i november samma år.

Minnet firades på fredagen med en ceremoni i parlamentet där president Andrzej Duda höll tal. Han påminde också om det första delvis fria valet efter kommunismens fall 1989 då Lech Kaczyński valdes in som senator. Lech Kaczyński grundade senare regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tillsammans med sin tvilling, den nuvarande partiledaren Jarosław Kaczyński, och valdes till president 2005.

Det var dock inte något gemensamt firande – oppositionen anser att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) håller på att föra landet bort från demokratin, och när president Andrzej Duda äntrade talarstolen för ett minnes- och hyllningstal reste sig ledamöterna från Moderna och Bondepartiet (PSL) upp och lämnade lokalen. Det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) bojkottade det officiella firandet helt och hållet och högtidlighöll minnet själva.

Populistiska Kukiz’15 stannade kvar och övervarade ceremonin – för man ska inte kränka sitt land även om man ogillar regeringens politik.

Samtidigt demonstrerade medborgarrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD) utanför Kungliga slottet och protesterade mot nedmonteringen av domstolsväsendet. Politikerna i sin tur deltog i en stor mottagning på borggården där bara det enorma festtältet ska ha gått på en miljon złoty. (Polskie Radio och natemat.pl 13 juli 18)

PiS tappar röster i juli

Publicerat 2018-07-16

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 34 % av rösterna, vilket är 7 % färre än för en månad sedan. Fyra partier skulle komma in i sejmen, oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) med 23 %, Kukiz’15 med 9 % och Vänsteralliansen (SLD) med 6 %.

Varken Bondepartiet (PSL) eller Moderna skulle nå över 5 %-spärren, och nästan var femte väljare (18 %) har inte bestämt sig. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Kantar Public.

Undersökningen säger naturligtvis inte så mycket eftersom så många inte har bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Valdeltagandet skulle bli 62 % vilket är mycket för polska förhållanden.

Bland de frågor som varit på agendan under den senaste månaden märks striden om Högsta domstolen och Förintelselagen.

Att PiS tappar hela 7 % på en månad är naturligtvis anmärkningsvärt, men polska väljare är mycket rörliga och opinionen svänger snabbt. Nu börjar det dra ihop sig till kommunalval och regeringspartiet har rimligen en hel rad förslag inför valkampanjen. Och det är ju själva valet som gäller. (Polsat och wB 16 juli 18)

Kuriren från Warszawa blir film

Publicerat 2018-07-16

Jan Nowak-Jeziorański talar i Radio Free Europe på 1950-talet.
Foto: wikipedia.

Regissören Władysław Pasikowski har påbörjat inspelningen av den verklighetsbaserade historien om det berömda sändebudet Jan Nowak-Jeziorański – Kuriren från Warszawa. Från 1940 arbetade Nowak-Jeziorański för den underjordiska polska armén och var förbindelseofficer för den polska exilregeringen i London under andra världskriget.

År 1943 anmälde han sig som kurir och sändes först till den polska beskickningen i Stockholm för att överlämna hemliga dokument. Därefter for han som sändebud till London där han informerade exilregeringen och de brittiska myndigheterna och i mars 1944 även premiärministern Winston Churchill om situationen i det ockuperade Polen.

Filmen ska bli ett spiondrama som utspelar sig under några dagar före Warszawaupprorets utbrott i augusti 1944. Hemmaarméns utsände Jeziorański fick i uppdrag att lämna det ockuperade Polen och ta sig till London med ett stort antal bilder och dokument. Det blev en halsbrytande resa då han förföljdes av samtliga fientliga underrättelsetjänster, men filmen visar också möten med människor som för alltid skulle förändra hans liv. Pasikowski vill snarare göra en thriller än en historisk eller politisk film. Tanken är förmodligen att skapa intresse för den polska historien genom att göra en bra film med allmängiltigt tema istället för att återigen väcka politiska debatter och kontroverser som utomstående sällan kan följa med i och förstå. Men om filmen slår utomlands blir den det bästa sättet att sprida kunskap om Polens historia.

Boken Kurier z Warszawy som redan 1986 översattes till svenska (Kurir från Warszawa) passerade obemärkt i Sverige. En bra filmatisering skulle kunna ändra på saken.

Inspelningarna pågår för närvarande i Łódź och filmen kommer upp på biodukarna nästa år.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Tusk utmanar Kaczyński om presidentskapet

Publicerat 2018-07-15

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Det är för tidigt att säga vad jag ska göra efter tiden som ordförande i Europeiska rådet. Jag vet att det spekuleras om presidentvalet 2020 och jag har inte bestämt mig. Men om Jarosław Kaczyński ställer upp i valet så tar jag naturligtvis upp kampen!

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk till kommersiella TVN i dagarna.

Tala om för Kaczyński att jag utmanar honom om presidentposten, sade han muntert.

Under Tusks fem år i EU har det i Polen ofta diskuterats om han räknar med att komma tillbaka till den polska inrikespolitiken – antingen som ordförande i ett nytt parti eller som president. Många polacker är stolta över att en landsman har en så hög post inom EU, och regeringens försök att se till att han inte blev omvald förra våren uppfattas som pinsamt för Polen.

Det finns röster som anser att PiS-ledaren Kaczyńskis många konflikter med EU – domstolsreformen, miljön, flyktingfrågan osv. – i viss utsträckning handlar om att göra livet besvärligt för ärkerivalen Tusk.

Den nuvarande presidenten Andrzej Duda har emellertid också höga popularitetssiffror och utsågs nyligen till PiS presidentkandidat. Det var oväntat för han har ett par gånger chockat partiet genom att på eget bevåg stoppa nya lagar – bland annat delar av domstolsreformen. I opinionsundersökningarna stöds Duda och Tusk av ungefär lika många väljare – Kaczyński däremot brukar toppa listan över de politiker som väljarna har minst förtroende för.

Att Tusk nu inte utmanar Duda utan Kaczyński är ett sätt att påminna polackerna om den bristen på förtroende. Och att han kanske vill utmana landets mäktigaste man, inte hans marionett.

I intervjun sade Tusk också att Polen numera inte är en demokrati utan en kleptokrati – ett land som styrs genom stölder. Det var en påminnelse om de generösa bonusar som regeringen i det fördolda delat ut till sig själv och sina medarbetare. Flera ministrar har dessutom sett till att släkt och vänner oavsett kompetens fått välbetalda jobb i de statliga företagen. Sammantaget finns det alltså en del som strider mot den bild som PiS ger av sig själv: ett rent parti som hyllar ärlighet, öppenhet och bekämpar korruption.

Tusk påminde också om att han haft ett samtal med premiärminister Mateusz Morawiecki och föreslagit en lösning på konflikten med Israel om den uppmärksammade Förintelselagen. Annars brukar han i egenskap av EU-ordförande undvika att uttala sig i frågor som berör den polska inrikespolitiken.

Regeringspartiets talesperson Beata Mazurek fnyser åt Tusks utmaning:

Han kommer inte att ställa upp i presidentvalet för han vill inte förlora mot Duda, säger hon. Det där med att han utmanar Kaczyński är bara skenfäkteri. (Rzeczpospolita, TVN, TVP onet.pl juli 18)

Bidrag till Polska Kongressen dras in

Publicerat 2018-07-13

Skärmdump från Polska Kongressens i Sverige hemsida.

Polska Kongressen (Kongres Polaków) i Sverige har flörtat med den extrema högern i Sverige samt stöttat främlingsfientligheten i Sverige och får därför nu inga statliga bidrag.

Den svenska regeringen anser att kongressens verksamhet strider mot de demokratiska principerna – men för det polska utrikesdepartementet är Kongressen en ”stöttepelare för den polska traditionen”.

Polska Kongressen är den största och äldsta polska organisationen i Sverige och har under sitt paraply 25 olika föreningar. I början finansierades den med hjälp av statliga pengar.

Men redan för flera år sedan rekommenderade regeringen att Polska Kongressen skulle ta avstånd från de högerradikala grupperna, dock utan synbart resultat, skriver portalen OKO.press. Nu fryser man bidragen då man anser att Kongressen bedriver en farlig och odemokratisk verksamhet. Som exempel citerar man tidskrifterna Katolsk kurir (Goniec Katolicki) och Ord från Kongressen (Słowo Kongresu) som skriver att ”islam är något man bör bekämpa och inte förhandla med”. Här finns också en märklig användning av ord som ”ras” och ”neger”.

Polska Kongressens ordförande Janusz Górczyński slår tillbaka och hävdar att regeringen utövar repressalier gentemot Kongressen för dess åsikter. Kongressen är sedan två år tillbaka kontrollerad, utfrågad om antalet medlemmar och nu drar man in bidragen, säger han.

Redan i februari 2016 uppmärksammades Polska Kongressen eftersom den polska patriotiska organisationen Semper Fidelis hade band till den extrema högern i Sverige och framför allt till den nynazistiska organisationen Nordisk Ungdom. Semper Fidelis är institutionellt knuten till Polska Kongressen och fyra av dess medlemmar finns med bland de 14 polacker som stod anklagade* för att ha planerat ett attentat mot en flyktingförläggning i Nynäshamn. Organisationen Semper Fidelis jämställdes i svenska medier med Sveriges Förenade Muslimer som ansågs stödja IS.

Polska Utrikesdepartementet har enligt OKO.press anslagit 165 000 złoty (ca 500 000 kronor) till polska organisationer i Sverige. Huvudparten av summan går till Polska Kongressen som den största organisationen. Utrikesdepartementet höjer dess verksamhet till skyarna och ser den som ”en stöttepelare för den polska traditionen och frihetstanke” samt en väktare av sanningen om den polska nationens historia”.

Dorota Tubielewicz Mattsson

*Rättelse och förtydligande:
Förundersökningen mot männen lades ner i brist på bevis. Polisen hade hittat påkar, knivar, järnrör och yxor i deras bilar och de misstänktes för förberedelse till grov misshandel.

Tokarczuk bland favoriterna till alternativa Nobelpriset

Publicerat 2018-07-13

Olga Tokarczuk vid ett besök i Sverige 2015.
Foto: K Dubiel.

Ingen kan ha undgått skandalen inom Svenska akademin och beslutet att inte delat ut något Nobelpris i litteratur 2018. Det har fått ett antal kulturintresserade personer att ta initiativ till Den Nya akademien, som nyligen offentliggjorde en lista över kandidater till alternativa Nobelpriset. Bland de 46 kandidaterna finns den polska författaren Olga Tokarczuk. I övrigt består listan av namn som Margaret Atwood, Zadie Smith, Paul Auster, Don DeLillo, Agneta Pleijel, Amos Oz, Kerstin Ekman och många fler. Den är sammanställd av svenska bibliotekarier. Men det är läsarna som ska rösta fram de tre slutgiltiga kandidaterna på Nya akademins hemsida fram till den 14 augusti. En fjärde kandidat ska läggas till av bibliotekarierna. En jury tar slutligen beslut om vem som blir årets alternativa Nobelpristagare, vars namn vi får veta i oktober. Juryn har beslutat att de sista fyra kandidaterna ska vara två kvinnor och två män.

Olga Tokarczuk har redan tidigare förekommit i spekulationerna kring Nobelpriset, hon och hennes svenske översättare Jan Henrik Swahn har belönats med Internationella litteraturpriset för Jakobsböckerna (Księgi Jakubowe) och nyligen vann hon det prestigefyllda Bookerpriset.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Mick Jagger: Kom ihåg allt det ni har uppnått!

Publicerat 2018-07-09

Mick Jagger.
Foto: Georges Briard, wikipedia.

Jestem za stary żeby być sędzią – Jag är för gammal för att vara domare, men jag är ung nog att sjunga. Det sade Mick Jagger, på polska, och kommenterade därmed den polska domstolskonflikten från scenen på Nationalstadion i Warszawa i helgen.

Inför konserten bad förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa The Rolling Stones att ge sitt stöd i kampen för rättssäkerheten och demokratin i Polen. På sin FB-sida påminde han om Polens kamp för friheten under kommunisttiden och skrev att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill förstöra domstolarnas oberoende i landet.

Man vill att ledamöterna i Högsta domstolen ska bli regeringens marionetter. Detta är inte frihet, många i Polen försvarar friheten men behöver stöd. Det skulle betyda mycket för dem om ni kunde säga eller göra något under konserten, skrev Wałęsa.

Efter de polska orden fortsatte Jagger tala på engelska.

Vi var här 1967, tänk på hur mycket ni har uppnått sedan dess, sade han. Polen är nu ett fritt land och medlem av EU.

Det exemplar av lagtexten som presidentkansliet skickat behandlades med sedvanlig respektlöshet. Keith Richards rullade ihop det, tände eld och andades in röken.

Vad gäller åldern hade Jagger emellertid fel – en alldeles färsk lag stadgar att även musiker ska ansöka om att få fortsätta arbeta efter 65-årsåldern, och den tråden tar president Andrzej Duda upp i en kommentar.

The Rolling Stones fortsätter att ge konserter trots att de uppnått lagstadgad pensionsålder, noterar han. Domstolsreformen är en del i den process som ska sanera de viktigaste samhällsinstitutionerna, och det är inte utan betydelse att The Rolling Stones inledde sin karriär under kommunisttiden, säger presidenten.

Man får väl anta att regeringspartiet PiS irriteras av Jaggers korta uttalande och att Duda i sin tur vill väcka misstankar mot bandet som gjorde uppror mot allt men ändå fick kommunistregimens tillstånd att ge konsert i Polen på 1960-talet. (gazeta.pl, aszdziennik.pl, wprost.pl 9 juni 18)

GetBack-affären och premiärministerns tystnad

Publicerat 2018-07-08

Premiärminister Mateusz Morawiecki har fått sin egen Amber Gold-affär. Inkassoföretaget GetBack har dragit med sig både regeringen, bankerna och Finansinspektionen i en ekonomisk härva som nu rullas upp inför öppen ridå.

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Krystjan Maj, KPRM.

GetBack är en inkassofirma som tills nyligen hade hand om 85 % av alla inkasso-ärenden i Polen. Firman köpte upp hela paket av obetalda lån från banker i landet för att driva in dem. För att finansiera det gav Getback ut obligationer som bankerna sålde för deras räkning. Obligationerna inbringade 2,2 miljarder złoty.

Samtidigt förberedde regeringen ett lagförslag om att lånen skulle preskriberas. Över en natt skulle GetBack förlora en stor del av de inkasso-ärenden som man köpt för att driva in, och aktierna skulle falla.

För att stoppa lagen inledde företaget nu en lobbyverksamhet som också innefattade nära kontakter med makthavarna.

GetBack blev ministrarnas och de regimtrogna mediernas gunstling. GetBack finansierade tillställningar och utsåg premiärminister Mateusz Morawiecki, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński eller Konstitutionsdomstolens ordförande Julia Przyłębska till Årets man – VDn Konrad Kąkolewski tyckte om att visa upp sig i sällskap med ministrarna. Firman fick generösa lån från statliga banker och dess trovärdighet garanterades av den statskontrollerade börsen. GetBack var ett av de få privata företag som annonserade i regeringstrogna medier. I gengäld uppmanade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) medborgarna att investera i firmans obligationer. Firman GetBack stod onekligen i nära relation till regimens förgrundsgestalter.

Först i april 2018, då det visade sig att firman inte har några pengar kvar, började staten visa intresse för firmans diskutabla verksamhet men Finansinspektionen varnade inte kunderna för den förestående ekonomiska kollapsen.

PiS blockerar nu oppositionens krav på en speciell kommission som ska undersöka hela historien. Anledningen kan vara att premiärminister Morawieckis far, Kornel Morawiecki, så sent som i april i år försökte förmå regeringen om att rädda GetBack. Kornel Morawiecki medger att han talat med sin son om detta på begäran av firmachefen Kąkolewski. Premiärministern gick med på att träffa Kąkolewski men har inte velat avslöja vem som förmedlat kontakten.

En gåta förblir också de brev som Kąkolewski i mitten av juni 2018 skickade till regeringschefen, partiledaren Kaczyński samt Finansinspektionen. I breven sägs Kąkolewski åberopa ”sina insatser för frihetslägret”.

Det intressanta är att i en liknande historia med Amber Gold där det handlade om betydligt mindre pengar försökte Finansinspektionen ingripa långt innan företaget gick i konkurs. Icke desto mindre tillsatte PiS-regeringen en kommission som stor möda försöker göra den förra regeringen och Donald Tusk personligen ansvarig för detta.

PiS har onekligen ställt upp ett politiskt skyddsnät över GetBack och premiärministern tiger. Frågan är varför.

Dorota Tubielewicz Mattsson

 

 

Pilgrimssäsong i Polen

Publicerat 2018-07-08

Tadeusz Rydzyk.
Foto: wikipedia.

Pilgrimssäsongen pågår nu i Polen. Det handlar om hundratusentals människor som vandrar i stora skaror till någon av katolska kyrkans heliga platser. Den främsta av dem alla är klostret Jasna Góra i Częstochowa, nordväst om Kraków. Där finns Svarta Madonnan – en målning av Jungfru Maria som enligt folktron räddade landet undan Karl X Gustavs trupper i mitten av 1600-talet. När svenskarna drivits bort kröntes Maria till Polens drottning av den dåvarande kungen, som för övrigt var barnbarnsbarn till Gustav Vasa.

En av de stora arrangörerna av pilgrimsvandringar, den driftige prästen Tadeusz Rydzyk i Poznań, inledde på lördagen sitt arrangemang med konsert och mässa. I uppställda tält kan pilgrimerna köpa minnessaker och förnödenheter att ha med sig på resan.

Till Jasna Góra är det runt 25 mil, och de flesta kanske inte vandrar hela vägen. Det är OK att använda olika transportmedel, och många ansluter någon mil före målet för att uppleva gemenskapen när den stora skaran pilgrimer anländer till målet. I och kring klostret hålls också en mässa som i år leds av en kardinal, utsänd från Vatikanen.

Även här finns det gott om stånd där pilgrimerna kan köpa religiösa souvenirer till minne av resan.

I år är det 27:nde året som fader Rydzyk anordnar en pilgrimsvandring, rapporterar hans medier Radio Maryja och TV Trwam.

Numera används också sociala medier i kyrkliga sammanhang – prästerna uppmanar pilgrimerna att använda hashtaggen #PolskaPilgrzymuje – miljontals polacker som inte själva kan vara med under pilgrimsresan blir på så sätt andliga deltagare. (8 juli 18)

Kriget mot kommunistregimens folk

Publicerat 2018-07-07

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Principen att göra sig av med anställda i den offentliga förvaltningen som var med under kommunisttiden – som nu ledamöterna i Högsta domstolen – har varit en viktig fråga för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Förre utrikesministern Witold Waszczykowski rensade ut diplomater som inlett sin utbildning före 1989 (som alltså är runt 50 år idag). Förre försvarsministern Antoni Macierewicz var hård mot militärer ur samma generation vilket ledde till att hela generalstaben avgick i protest våren 2016.

Nu har turen kommit till domstolsväsendet. I en ny kritiserad lag har PiS sänkt pensionsåldern för ledamöterna i Högsta domstolen till 65 år. Man kan ansöka om att få sitta kvar efter 65-årsdagen men många hävdar sin rätt att arbeta kvar tills deras mandatperiod löper ut – mandatperiodens längd, sex år, är fastslagen i grundlagen.

EU är kritiskt till den nya lagen och Europadomstolen ska nu ta ställning till om lagen hotar de demokratiska värdena i Polen.

För att förklara regeringens inställning har premiärminister Mateusz Morawiecki framträtt i EU-parlamentet. Han sade att övriga medlemsländer inte förstår den postkommunistiska verklighet som Polen lever i, och att det är absolut nödvändigt att reformera domstolsväsendet.

Det finns domare som var med och avkunnade skamliga domar mot medlemmar av Solidaritet och den demokratiska oppositionen under krigstillståndet 1981–83, sade Morawiecki. Det finns de som dömde mina kamrater till 10 års fängelse och som sitter kvar i Högsta domstolen!

Men, menar många, det fanns också rakryggade domare på den tiden som struntade i regimens önskemål och dömde efter sina samveten som jurister.

En av dem, Teresa Romer, som tidigare har varit ordförande i Högsta domstolen och i juristsamfundet Iustitia, fick mycket kritik från kommunistregimen för att hon frikände PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, idag Polens mäktigaste man.

Kaczyński arbetade på fackföreningen Solidaritets avdelning i Mazowsze, men när krigstillståndet infördes natten till den 13 december 1981 och förbjöds Solidaritet han stod utan jobb. Han överklagade till Arbetsdomstolen, enligt tidningen Gazeta.pl. Teresa Romer var den domare som skulle döma i målet. Hon dömde staten att betala högsta tänkbara skadestånd till Kaczyński.

Menar Morawiecki att det var ett utslag i kommunistregimens intresse? Har PiS-ledaren glömt det? Har han någonsin tackat Romer? Kan man verkligen hävda att alla ledamöter i Högsta domstolen på den tiden gick kommunistregimens ärenden, undrar kritikerna.

Michał Łaśkowski, Högsta domstolens talesperson, kräver att Morawiecki ska specificera vilka fall han avser när han talar om skamliga domar. (PAP och Natemat.pl juli 18)

Det tragikomiska spektaklet om domstolarna

Publicerat 2018-07-04

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

I sextiosju polska städer hölls på tisdagen massiva protester mot den nya lagen om Högsta domstolen, som trädde i kraft vid midnatt. Reformen innebär att nästan 40 % av ledamöterna tvingas gå i pension för att regeringen ska kunna ta kontroll över domstolen.

Även HD:s första ordförande professor Małgorzata Gersdorf drabbas av lagen, trots att konstitutionen garanterar henne en sexårig mandatperiod som löper ut 2020. Samtidigt kan man enligt grundlagen inte avlägsna sittande domare.

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Gersdorf träffade på tisdagen president Andrzej Duda, som till hennes efterträdare på ordförandeposten just utnämnt Józef Iwulski – den domare som Gersdorf själv tidigare utsett till sin ersättare när hon är sjuk eller ledig.

Därefter deltog hon i demonstrationen utanför Högsta domstolens byggnad.

Jag har inte gått i pension. På den punkten är jag inte överens med presidenten, slog hon fast. Och på onsdagen den 4 juli infann hon sig som vanligt till sitt arbete. Hon hälsades av demonstranter och domarkolleger som symboliskt följde med henne in i byggnaden.

Formellt kan man konstatera att Högsta domstolen nu har två ordförande. Kaoset förstärks av att presidentens utnämning av Iwulski var muntlig, medan Gersdorf i ett dokument styrkt hans befogenheter som hennes ersättare under semester eller sjukdom. Duda har för övrigt inte heller pensionerat Gersdorf skriftligen – bara muntligen.

Nu har man alltså två narrativ: det ena är Gersdorfs och följer den konstitutionella ordningen, det andra är presidentens och PiS-regeringens och har föga med grundlagen att göra.

Frågan är då varför det är så viktigt att byta ut Małgorzata Gersdorf. Skälet är att HD:s ordförande automatiskt också är ordförande i Statstribunalen, den domstol som har hand om åtal mot landets president, ministrar eller domare. Duda som ju är utbildad jurist vet naturligtvis att han kan komma att ställas inför riksrätt för brott mot grundlagen. Samma gäller förre premiärministern Beata Szydło och hennes ministrar. En HD-ordförande från de egna leden ger garantier för att de ansvariga inte riskerar åtal. Presidentens muntliga utnämnande av Iwulski – som lämnar utrymme för tolkningar – tyder också på det. Duda har hittills inte själv uttalat sig utan låter uppgifterna komma från presidentkansliet. Då kan han vid behov hävda att han blivit missförstådd. Då kan man säga att presidenten naturligtvis inte kunde utnämna Gersdorfs efterträdare (eftersom det strider mot grundlagen) och därför ”hängde på” hennes beslut att utse Iwulski till sin ersättare under semestern. Nu låtsas han att det är hans beslut (trots att Iwulski själv offentligt sagt att presidenten inte gjort honom till Gersdorfs efterträdare). Och därmed har han faktiskt bekräftat att Gersdorf inte gått i pension.

Presidenten kan enligt lagen om HD utse ordförandens efterträdare. Men då behöver han premiärministerns underskrift. Dessutom är Iwulski är 66 år och enligt den nya lagen för gammal för att vara ordförande i HD. Duda har trasslat in sig i tolkningar och paragrafer men hans huvudsyfte tycks vara att skydda sig själv. Han bryter mot grundlagen och han bryter mot lagen om Högsta domstolen genom att överträda sina befogenheter. Moment 22 alltså, och det har han själv försatt sig i.

Dorota Tubielewicz Mattsson

HDs ordförande har förklarats pensionerad av presidenten

Publicerat 2018-07-04

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.

President Andrzej Duda utnämnde på onsdagen domaren Józef Iwulski till ordförande i Högsta domstolen. Han ersätter professor Małgorzata Gersdorf som i enlighet med den nya lagen går i pension.

Gersdorf avser dock att gå till sitt arbete som vanligt i morgon – hon och en rad andra ledamöter i domstolen anser att den nya lagen inte är förenlig med grundlagen och rättsstatsprincipen och därför är ogiltig.

Lagen sänker pensionsåldern för ledamöterna i Högsta domstolen från 70 år till 65 år, vilket innebär att drygt en tredjedel av domarna nu tvångspensioneras. Gersdorf, vars mandat egentligen inte löper ut förrän 2020 fyller dessutom inte 65 förrän i november, vilket inte bekymrat presidenten.

Beskedet från presidenten har förorsakat demonstrationer och protester utanför domstolsbyggnaden. Bland deltagarna fanns representanter för oppositionen, som intensivt har motsatt sig regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) reformpaket för domstolsväsendet.

Vi måste försvara konstitutionen och domstolarnas självständiga ställning i förhållande till politikerna, säger Gersdorf. Min sexåriga mandatperiod, som är fastslagen i grundlagen, har inte löpt ut ännu. När jag svors in lovade jag att försvara grundlagen, och det måste jag göra.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński är upprörd över att domstolens ledamöter inte följer lagen – som fått EU-kommissionen att dra Polen inför Europadomstolen.

Jag är övertygad om att det här upproret kommer att bli ett katastrofalt nederlag, säger han till den regeringsvänliga tidningen Gazeta Polska. Han anser också att striden med EU om rättssäkerheten i Polen är en komplott som iscensatts av åtta medlemsländer.

Den kommer inte att lyckas, säger han, för de har inte majoriteten av medlemsstaterna med sig. (Parlamentarny.pl 3 juli 18)

Hungriga vildsvin skrämde badande

Publicerat 2018-07-03

Skärmdump från TVN.

En vildsvinsmamma med sina ungar har skrämt upp de badande på stranden i Międzyzdroje, en av badorterna på den polska Östersjökusten.

Djuren var på jakt efter något att äta och rotade runt bland turisternas medhavda matkorgar innan de lufsade sedan iväg.

Det finns mycket vildsvin i skogarna vid kusten och även om de är skygga djur händer det att de visar sig. För två år gjorde ett annat vildsvin strandhugg på en välbesökt badstrand, och med jämna mellanrum hörs krav på stängsel för att skydda turisterna på stranden. (TVN 3 juli 18)

Fortsatt strid om Högsta domstolen

Publicerat 2018-07-03

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

EU anmälde på måndagen Polen för att med den nya lagen om Högsta domstolen bryter mot EUs lagstiftning om rättssäkerhet. Enligt lagen tvingas 26 av 72 ledamöter avgå med hjälp av sänkt pensionsålder.

Innan EU-kommissionen inledde sin åtgärd försökte kommissionären för lagstiftningsfrågor, Frans Timmermans, än en gång försöka få regeringen i Warszawa att förstå hur EU resonerar. Men nu är det alltså domare, inte politiker, som avgör vem som har rätt.

Under alla förhållanden träder lagen i kraft i morgon tisdag. Domarna vägrar att avgå, eftersom deras mandatperioder finns fastställda i grundlagen. Den tidigare pensionsåldern har varit 70 år.

De som vill fortsätta som domare i Högsta domstolen efter 65-årsdagen har kunnat ansöka om förlängning – med bifogat läkarintyg – och en av dem som inte gjort det är domstolens ordförande, Małgorzata Gersdorf.

Därför kommer president Andrzej Duda nu att tillkännage att hon går i pension i enlighet med den nya lagen.

Gersdorfs mandatperiod löper ut 2020, och häromdagen valde kollegorna om henne till ordförande för ytterligare sex år. Hon fyller 65 i november.

Hennes mandatperiod avkortas, men det är som det ska vara, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till tidningen Gazeta Polska. Hon har inte lämnat in någon ansökan och då kan presidenten inte ta ställning till om det var lämpligt att hon fortsätter.

Det finns igen anledning till att jag skulle ansöka om förlängning, säger Gersdorf. Mandatperioderna är fastställda i grundlagen, och mitt mandat går ut 2020.

Om man bryter mot lagen får man tänka på de rättsliga konsekvenserna, säger Kaczyński. Han har varit irriterad över Gersdorfs fortlöpande kritik mot domstolsreformerna ända sedan de inleddes kort efter makttillträdet hösten 2015.

På en föreläsning för juridikstuderande i Warszawa sade hon i dagarna att den nya lagen om Högsta domstolen innebär en utrensning av domare med hjälp av tvångspensionering.

Den som vinner parlamentsvalet inte automatiskt får besluta hur som helst – man måste följa grundlagen, påpekade hon och möttes av kraftiga applåder. (Gazeta Polska, Natemat.pl och onet.pl 2/3 juli)

Wałęsa manar till fredligt uppror

Publicerat 2018-07-01

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa.
Foto: wikipedia

Förre presidenten och Solidaritetslegendaren Lech Wałęsa lovar att komma till Warszawa och leda protesterna mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om regeringen fortsätter med sina försök att ta över Högsta domstolen. Wałęsa skriver att han inte räds polisen och att han kan få minst hundratusen polacker att gå ut på gatorna.

Om myndigheterna lyfter handen mot Högsta domstolen åker jag till Warszawa den 4 juli efter klockan 15. Och om polisen ställer sig i vägen för mig kommer jag att försvara mig, skriver han i sociala medier.

Den 4 juli träder nämligen den nya lagen om Högsta domstolen i kraft – den som innebär att en lång rad domstolsledamöter fasas ut av åldersskäl eftersom deras pensionsålder då sänks med fem år.

Wałęsa meddelar dessutom att han har vapen samt tillstånd att använda det för eget försvar.

Jag anser att man måste respektera demokratiskt valda makthavare. Men de här makthavarna ska man inte respektera. De här makthavarna bryter mot grundlagen och förstör Polens goda namn, skriver han.

Redan på lördagen informerade Wałęsa om att han tänker leda en rörelse som fysiskt ska avlägsna den person som är skyldig till hela eländet. Till det behöver han att minst hundratusen beslutsamma, disciplinerade och villiga personer ställer upp.

Inför öppen ridå, på fredligt och bestämt sätt måste vi göra det inför hela världens ögon. Jag är redo och jag vet hur man ska göra det, skriver den forne Solidaritetsledaren.

Försöken att ta över Högsta domstolen genom att tvångspensionera nästan 50 % av dess ledamöter har väckt kraftiga protester inom och utanför Polen. HD är demokratins sista bastion i Polen. Den dagen HD kontrolleras av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kan till och med de fria valen komma att allvarligt hotas.

Det är knappast troligt att Lech Wałęsa tänker inleda ett väpnat uppror mot den styrande regimen. Men ett slags polsk variant av Majdan, en massiv protest som skulle involvera politiker, aktivister och vanliga medborgare, en ockupation eller något liknande kan komma i fråga. Och frågan är vad makthavarna gör då.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polens ”diplomatiska framgångar”

Publicerat 2018-06-30

Enligt de regimtrogna medierna innebär den nya Förintelselagen och EUS beslut om fördelningen av migranter stora diplomatiska framgångar för Polen. EU har beslutat att anta det polska förslaget om migranter och avstår från sina ursprungliga idéer. Och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tog bort punkten om fängelsestraff för dem som ”svartmålar” Polen eftersom omvärlden nu har accepterat det olämpliga i uttryck som ”polska förintelseläger” och erkänt en allmänt rådande ”antipolonism” som nu bekämpas på ett effektivt och resolut sätt. Man erkänner visserligen att man inte har räknat med så kraftiga reaktioner ute i världen, men hela den diplomatiska krisen med Israel, USA och Ukraina förtigs.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Och det är just den diplomatiska krisen som har försatt Polen i ett minst sagt prekärt läge på den internationella scenen. Den briljanta idén om att med fängelse straffa lärare, journalister och vittnen som berättar om andra världskriget ur ett för Polen mindre smickrande perspektiv har väckt starka känslor och reaktioner såväl inom som utanför landet.

I själva verket har regeringens agerande ”populariserat” uttrycket ”polska förintelseläger”. Aldrig tidigare har man fått så många träffar på ”Polen” och ”förintelseläger” tillsammans. Formuleringen verkar ha etsat sig fast i omvärldens medvetande. De diplomatiska skadorna blir också svåra att reparera. Även om regeringen försäkrar sina väljare och omvärlden att relationerna nu återigen är mycket vänskapliga så har Polens trovärdighet allvarligt naggats i kanterna. I synnerhet som PiS-regeringen plötsligt har backat med förklaringen att lagen ändå inte hade kunnat följas.

Läs vidare >>

Kaczyński: Nu väntar en offensiv mot kränkningarna av Polen

Publicerat 2018-06-28

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Det är bra att Förintelselagen ändrades, säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Nu väntar en offensiv mot kränkningarna mot Polen, och det här är en framgång för landet. Jag kan ärligt säga att ingen av oss kunde förutse vilken turbulens Förintelselagen skulle åstadkomma. Det handlar ju om att försvara republikens goda namn, inte om att begränsa någons yttrandefrihet.

Kaczyński, som efter sin knäoperation inte synts till i politiken på ett bra tag, har låtit sig intervjuas av den regeringsvänliga tidningen Gazeta Polska om den nyligen ändrade Förintelselagen.

Han hävdar att USA fick ett förvrängt budskap om avsikten med Förintelselagen och beklagar det.

Den gemensamma deklaration som premiärministrarna Mateusz Morawiecki och Benjamin Netanyahu nu har undertecknat ingår också i kampen för den historiska sanningen, säger PiS-ledaren. Tack vare den uppnår vi än mer än med bara lagen.

Enligt statliga IPN (Nationella Minnesinstitutet) ska Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ha bidragit till att popularisera uttryck som polska dödsläger.

Jag känner väl till det och det är en hemsk manipulation, säger Kaczyński. Att ge oss polacker skulden för de brott som begicks under andra världskriget är en lång tradition som Donald Tusk och hans parti ohämmat deltog i. Jag kan till och med säga att hans politiska omgivning väsentligt har bidragit till den uppblommande förödmjukelsen av republiken och vår nations historia.

Man får väl se detta stigmatiserande uttalande som ett utslag av Kaczyńskis behov av att misskreditera Tusk inför presidentvalet 2020. Om Tusk ställer upp kan han efter det hedersamma uppdraget i Europeiska rådet bli en allvarlig konkurrent till den kandidat som PiS kommer att utse.

För att omöjliggöra rivalens återkomst till den polska politiken har Kaczyński ansträngt sig att förknippa Tusks namn med Smolenskolyckan 2010 där Tusk enligt ledande PiS-profiler gömt undan bevis för att olyckan var ett politiskt attentat initierat av Moskva. Tusk har också i flera fall kallats att vittna när underrättelseofficerare ställts inför rätta, liksom i den stora rättegången om pyramidföretaget Amber Gold, som lurade tusentals polacker på deras besparingar. Det har inte minst underlättats av att justitieminister Zbigniew Ziobro möblerat om i de flesta domstolar och sett till att rättens ordförande har förståelse för PiS politik. (Gazeta Polska och wB 27 juni 18)

Ändrad lag förbättrar relationerna med Israel och USA

Publicerat 2018-06-28

Premiärminister Mateusz Morawiecki på presskonferensen.
Foto: Krystian Maj, KPRM.

Krisen mellan Polen och Israel är nu över. I dagarna undertecknade de två ländernas premiärministrar Benjamin Netanyahu och Mateusz Morawiecki en deklaration där man förklarade att det finns ett gemensamt intresse av fri historisk forskning för att främja förståelse och för att bevara minnet av Förintelsens historia. Man slår också fast att formuleringar som polska dödsläger är djupt felaktiga och förminskar Nazi-Tysklands ansvar för koncentrationslägren i Polen. Samtidigt fördömer man både antisemitism och anti-polonism.

Orsaken till krisen var den lag som Polen antog i våras och som gjorde det straffbart att använda uttryck som polska dödsläger eller på annat sätt göra sken av att Polen helt eller delvis hade något ansvar för nazisternas förbrytelser i landet under ockupationen under andra världskriget.

Israel surnade till och undrade om Polen försökte mörka den antisemitism och de pogromer som obestridligen förekom i Polen under perioden. Mängder av överlevande judar har mycket att berätta om hur de blivit bemötta i Polen – skulle det nu bli straffbart att tala om det?

Israel fick stöd av USA vilket var besvärande för regeringen Morawiecki – den amerikanska administrationen har låtit förstå att några möten på toppnivå med Polen inte kan komma på tal förrän lagen är ändrad. Därför blev president Andrzej Duda inte inbjuden till Vita Huset vid sitt besök i USA härförleden.

Även Berlin reagerade och påpekade att Tyskland aldrig försökt undandra sig ansvaret för dödslägren: de byggdes och drevs av Hitler-Tyskland.

På presskonferensen efter undertecknandet förklarade Morawiecki att det som var bra med lagen var att den bidrog till att stimulera debatten om Polens krigstida historia.

Vi ville skydda Polens rykte utomlands och klargöra landets roll under Förintelsen, sade han.

Nu har Förintelselagen ändrats och fängelse ingår inte längre i straffskalan. Polen och Israel har slutit fred. Uppmjukningen av lagen har främst gjorts för att tillfredsställa Washington som vill se en förbättring av relationerna med Israel. (Polskie Radio och wB 27 juni 18)

HDs ordförande omvald trots avgångskrav

Publicerat 2018-06-28

Högsta domstolens ordföranden Małgorzata Gersdorf.
Foto: wikipedia.

Högsta domstolen (HD) har enhälligt valt om den sittande ordföranden Małgorzata Gersdorf fram till siste april 2020. Beslutet följer grundlagen som står över den nya lagen om Högsta domstolen, resonerar ledamöterna.

Valet ska ses som en protest mot den nya och kraftigt kritiserade lag som träder i kraft den 3 juli. Det är samma lag som står högt på agendan för Frans Timmermans, EUs kommissionär i lagstiftningsfrågor.

Enligt den kritiserade lagen ska ledamöterna automatiskt lämna sina uppdrag när de fyller 65 och professor Gersdorf fyller 65 i höst.

Men Domstolen menar att om ledamöterna tvångspensioneras vid 65 års ålder innebär det att så många måste sluta i nästa vecka att rättssäkerheten är i fara. 70 år vore en lämpligare åldersgräns.

Ledamöterna i HD har i hög grad EUs öra i den här frågan. Redan vid årsskiftet 2015/16 började PiS reformera domstolarna och gav de högsta instanserna en politisk överrock. Misshagliga ledamöter ska kunna bytas ut och vid behov ska presidenten och justitieministern kunna utfärda disciplinbot (!) till enskilda domare. En lång rad ordförande i domstolar på lägre nivå har snabbt bytts ut för att PiS politik i rättsfrågor snabbt ska kunna slå igenom.

EU reagerade, liksom Venedigkommissionen (Europarådets grundlagsexperter), USA och en rad internationella jurister.

Frans Timmermans, EU-kommissionär med ansvar för lagstiftningsfrågor, har under årens lopp haft många samtal med olika representanter för regeringen. Resultatet har blivit mer eller mindre kosmetiska förändringar i lagtexterna men få egentliga förbättringar.

Regeringen hävdar att man med råge uppfyllt samtliga EUs krav och har svårt att förstå varför Timmermans inte lägger av. Man hänvisar också till lagstiftningen i Tyskland och Spanien, som man anser vara formulerad på samma sätt. Den vitbok som premiärminister Mateusz Morawiecki i mars överlämnade till alla regeringschefer och kommissionärer i unionen blev inte det klargörande som regeringen avsett. Enligt Morawiecki blev vitboken väl mottagen men den har inte påverkat EU-ministrarna.

Och i Irland väntar man med att lämna ut en misstänkt knarkhandlare tills det är fastslaget att Polen är ett rättssäkert land.

Frågan är naturligtvis om det är så illa att man definierar begrepp som rättssäkerhet och domstolars oberoende på olika sätt. Eller om det, som PiS-aren Zdzisław Krasnodębski antyder, handlar om att vänta ut Timmermans – efter nästa EU-val blir det sannolikt någon annan som får hand om lagstiftningsfrågorna, i bästa fall någon som har samma uppfattning som PiS. (gazeta.pl och wB 28 juni 18)

Polska dödsläger ger inte längre fängelse

Publicerat 2018-06-27

Huvudentrén till Auschwitz.
Foto: Kent Larsson

Förintelselagen har blivit en alltför stor belastning för regeringen, och därför har sejmen har nu i all hast genomfört en förändring. Från början stadgade lagen ett straff på upp till tre års fängelse för den som helt eller delvis skuldbelade Polen för brott som begicks av Nazi-Tyskland under andra världskriget. Ett exempel är användandet av uttryck som polska dödsläger, som polackerna tycker mycket illa om. Koncentrationsläger som Auschwitz byggdes upp av ockupationsmakten, av över en miljon människor som mördades där var majoriteten var polska medborgare.

Israel har reagerat skarpt mot lagen och undrat om Polen försökte mörka pogromer och antisemitism både före och under kriget. Den amerikanska administrationen har låtit förstå att några möten på toppnivå med Polen inte kan komma på tal förrän lagen är ändrad. Det innebar att president Andrzej Duda vid sitt besök i USA nyligen inte blev inbjuden till Vita Huset.

Premiärminister Mateusz Morawiecki dök själv oväntat upp i parlamentet och pläderade för att fängelsestraffet skulle tas bort. Robert Winnicki, ordförande i Nationella rörelsen, försökte däremot stoppa lagändringen.

Som motivering skrev parlamentet på tisdagen att lagen är avsedd att användas civilrättsligt, och att den nu bättre kan användas för att skydda Polens och den polska nationens goda namn.

Regeringen förstod inte hur isolerade vi skulle bli, säger statsvetaren Janusz Sibora till Natemat.pl. Det finns flera skäl till lagändringen idag: det viktigaste skälet är att lagen stängde dörren till USA, det andra är risken för att Israel skulle skicka hem den polske ambassadören och den judiska diasporans reaktioner runtom i hela världen – inte minst i USA. Det sista skälet är att bilden av Polen försämrats avsevärt i EU, vilket också påverkar konflikten om den polska rättssäkerheten. (parlamentarny.pl, natemat.pl och wB 27 juni 18)

PiS: Hela konflikten är ett missförstånd

Publicerat 2018-06-27

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: Krystjan Maj, KPRM.

Konflikten med EU och hela artikel 7-förfarandet beror på ett missförstånd. Många vet inte hur vår postkommunistiska verklighet ser ut, sade premiärminister Mateusz Morawiecki till statliga TVP inför EU-ministrarnas utfrågning om rättssäkerheten i Polen på tisdagen. När jag i maj träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Frans Timmermans, som är vice ordförande, på mötet i Sofia i maj sade Juncker att han i hög grad uppskattar de ändringar som gjorts och den polska regeringens kompromissvilja.

Missförstånd är alltså regeringens huvudsakliga förklaring till kontroverserna med EU. Morawiecki påminde också om den vitbok som regeringen i mars överlämnade till medlemsländerna med en förklaring till de nya domstolsreglerna.

Jag talade med nästan alla premiärministrar och presidenter i EU i samband med att vi överlämnade vår Vitbok, och den blev mycket väl mottagen, sade regeringschefen.

Vissa justeringar gjordes, och den nye utrikesministern Jacek Czaputowicz sade att lagstiftningen nu uppfyllde EUs krav med råge. Bl.a. publicerades de utslag där Konstitutionsdomstolen i början av 2016 slog fast att den nya lagen om domstolens sammansättning och arbetssätt stred mot grundlagen. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade i en intervju att det var en mycket bitter kompromiss. En anledning till eftergifterna var att man inte ville att frågan skulle hänga kvar när EUs budgetarbete drog igång.

Men svaret från EU blev inte det önskade – åtgärderna räckte inte för att rättssäkerheten skulle betraktas som tillgodosedd.

En annan PiS-profil som har uttalat sig är Zdzisław Krasnodębski, en av tolv vice ordförande i EU-parlamentet.

Jag är övertygad om att konflikten är över efter EU-valet nästa år, även om Frans Timmermans får sitta kvar, säger han. Vi hoppas naturligtvis att det sunda förnuftet ska segra i EU, vi deltar i alla samtal och förklarar hur det ligger till i Polen. Det är alltid meningsfullt med dialog, droppen urholkar stenen. (TVP, Rzeczpospolita och wB juni 18)

Polen leker med elden

Publicerat 2018-06-27

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson.

För första gången i EUs historia har ett medlemsland förhörts om de hot som landets regering utsätter dess demokratiska institutioner för. På tisdagskvällen utfrågades Polens biträdande utrikesminister Konrad Szymański i drygt tre timmar bakom stängda dörrar på EU-ministrarnas möte i Luxembourg.

EU- kommissionen har efter hearingen inte ändrat sin ståndpunkt att den polska rättsstaten hotas av systemförändringarna. Polen har inte vidtagit några konkreta åtgärder för att besvara våra invändningar, sade Frans Timmermans, EU-kommissionär med ansvar för lagstiftningsfrågor.

Timmermans sammanfattade under 10 minuter sina samtal med den polska regeringen; samtal som inte gett vare sig klarhet i eller lösning på problemen i det polska rättsväsendet sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) övertog regeringsmakten.

Szymański hade inför mötet överlämnat ett dokument till samtliga EU-länder där Polen bemöter EUs invändningar. När det sedan var hans tur lät han medhavda jurister förklara förändringarna i det polska rättssystemet i detalj.

Enligt regeringen har kommissionen felaktigt tolkat och utelämnat fakta. Det handlar om det mest akuta problemet just nu, det vill säga den så kallade pensionsutrensningen som bland annat drabbar Högsta domstolens förste ordförande professor Małgorzata Gersdorf. Hennes mandatperiod löper enligt grundlagen i 6 år, men regeringen anser att den kan avkortas med hjälp av pensionering med motiveringen att inte heller den förre ordföranden satt tiden ut – han dog nämligen dessförinnan.

Gårdagens hearing är det definitiva slutet på den ”inledande dialogen” med Polen. Regeringens argument kan knappast förbättra situationen, snarare tvärtom. Hoppet om att PiS-regeringen backar blir allt mindre då många inser att den nuvarande polska utrikespolitiken är helt beroende av inrikespolitiken. Och den går just nu ut på att vinna kommunalvalen i höst. Det är inte uteslutet att ”Polens sak” blir föremål för en separat debatt i EU-parlamentet. Först därefter kan Europeiska rådet påbörja arbetet med sina rekommendationer som måste accepteras av 22 av 28 EU:s medlemsstater samt av två tredjedelar av parlamentets ledamöter.

EU-kommissionen har hittills inte tagit beslut om att inleda rättsliga procedurer i samband med lagförslaget om Högsta domstolen, men om man gör det hamnar Polen i Europadomstolen.

Den stora frågan är om PiS är medvetet om vilka långsiktiga konsekvenser detta kommer att få – och om de i så fall bryr sig om dem. De kortsiktiga konsekvenserna kan vara ökat stöd från egna väljare, som ju knappast bryr sig om Högsta domstolen eller Konstitutionsdomstolen, författningen eller demokratiska värden. De bryr sig om de bidrag som PiS delar ut samt om den nationella stolta identitet som nu byggs upp med hjälp av myter, lögner och en falsk känsla av moralisk, historisk och kulturell överlägsenhet. Den goda ekonomin – Morawiecki-effekten – som PiS berömmer sig av går allt bättre för att världsekonomin går på högvarv. När högkonjunkturen är över och den tyska ekonomin svalnar kommer Polen att omedelbart känna av det, vilket kan ha politiska konsekvenser för PiS.

Man kan också misstänka att Lag och Rättvisa medvetet driver denna antieuropeiska politik för att om några år utan några svårigheter lämna Europeiska unionen. Detta scenario vore katastrofalt för Polen och dess säkerhet.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Unga anser att striden med EU är regeringens fel

Publicerat 2018-06-26

Konflikten mellan Polen och EU beror i allt väsentligt på den sittande regeringens agerande. Det anser nästan hälften, 48 %, av de svarande i en färsk opinionsundersökning, och ju yngre de svarande är desto mer övertygade är de om att regeringen agerat på fel sätt. Nästan 60 % i åldersgruppen 18–29 år är övertygade om regeringens skuld – kanske för att de är mer engagerade i Europa, resonerar en analytiker.

Knappt en fjärdedel, 24 %, tycker ansvaret vilar på båda parter och enligt 21 % är alltihop EUs fel. De svarandes politiska inställning påverkar naturligtvis hur man uppfattar skuldfrågan – majoriteten av dem som röstar på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att regeringen gör helt rätt, och de som stöder oppositionen har motsatt åsikt.

Frågan är särskilt aktuell idag när EU-ministrarna håller en utfrågning med Polens utrikesminister för att skaffa sig en egen uppfattning om domstolsreformerna och landets rättssäkerhet inför den omröstning som väntar.

Den långvariga striden som dessutom innebär ett hot om mindre pengar från EU till Polen har utan tvivel påverkat opinionen till regeringens nackdel, konstaterar opinionsinstitutet Ibris som gjort undersökningen för tidningen Rzeczpospolitas räkning.

Det hindrar inte att stödet för PiS fortfarande ligger högt – för många väljare har de ekonomiska och sociala reformer som regeringen genomfört större betydelse än frågor om rättssäkerhet. (Rzeczpospolita och wB 26 juni 18)

Dyrt att åtgärda den polska smogen

Publicerat 2018-06-26

Många polska städer drabbas av smog.
Foto: G. Lindberg.

Den polska smogen blir dyr att åtgärda – hela 154 miljarder złoty behövs för att bekämpa utsläppen från hushållen, visar en rapport från Världsbanken.

En mycket stor källa till luftföroreningarna är alla de hushåll som eldar med kol, och man behöver alltså byta uppvärmningssystem för i princip alla enfamiljshus.

Regeringen skulle kunna subventionera upp till 90 % av kostnaderna för de fattigaste husägarna, men de sista tio procenten bör hushållen själva bidra med för att känna ansvar och för att resultatet ska bli bestående, skriver Världsbanken.

Premiärminister Mateusz Morawiecki lovade tidigt att bekämpa den smutsiga luften i landet och att ta fram ett program för att ersätta koleldningen och de utsläpp den medför.

I början av månaden sade Morawiecki att Polen under en period av tio år ska satsa 130 miljarder złoty på att modernisera värmesystemen i landets småhus, en summa som Världsbanken alltså inte tror kommer att räcka.

Regeringen arbetar med ett förslag till förbättrad luftkvalitet i de trettio mest förorenade städerna i landet, och där har man avsatt 180 miljoner złoty – en summa som nu betraktas som en droppe i havet.

Många polska städer drabbas regelbundet av smog på grund av kolutsläpp. Enligt en rapport från WHO (Världshälsoorganisationen) ligger 33 av Europas 50 mest förorenade städer i Polen, och man uppskattar att runt 50 000 polacker varje år dör av sjukdomar som relateras till smutsig luft.

(Dziennik.pl, Polskie Radio och wB 21/26 juni 18)

Polens självmordsbenägenhet

Publicerat 2018-06-24

Regeringens gåtfulla beslut att inte delta i EUs minitoppmöte om migrationen är kanske inte så gåtfullt ändå. Det är ett politiskt beslut och politiska beslut är sällan rätt eller fel, snarare är de effektiva eller ineffektiva.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Däremot är det är en demonstrativ uppvisning i arrogans som ska visa att Polen (och övriga länder i Visegradgruppen) inte bryr sig om EU. De vill visa att de är annorlunda, tänker på ett annat sätt och vill driva sin egen politik. Och det har de all rätt till. Men konsekvenserna kommer inte låta att vänta på sig.

Polen uppfattas allt oftare som EUs enfant terrible, någon som man inte kan resonera med.

Är man frånvarande har man ingen röst och nu river man upp tidigare regeringars strategi om att visa sig oumbärlig i samtalen och alltid vara med. Nu avstår man från att delta i viktiga strategiska möten (även om de är informella). PiS-regeringen ställer sig medvetet vid sidan om EU och förlorar därmed möjligheten att påverka viktiga beslut. Samtidigt avblåser talmannen Marek Kuchciński ett möte med tyska Bundestag i sista stund, vilket knappast gynnar de polsk-tyska relationerna.

Omvärlden börjar nu tappa tålamodet. Den hårda kritiken mot Polens hantering av demokratiska spelregler tycks inte bekymra PiS-regeringen. Men EU kan faktiskt komma fram till att om Polen (och andra forna östländer) inte bryr sig om att följa demokratiska spelregler platsar de inte heller i den europeiska gemenskapen. Frankrikes president Macrons idé om det delade Europa och två olika budgetar kan beröva Polen viktiga och stora ekonomiska bidrag.

Man bör inte heller glömma att Polens säkerhet är beroende av samarbetet med EU och NATO. Genom att ständigt förolämpa de europeiska institutionerna undergräver man landets mest vitala intressen och utsätter Polen för utanförskap och isolering. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill hellre alliera sig med Donald Trump som i sin tur föredrar Ryssland framför EU.

Nästa vecka hålls förhören med Polen i EU-parlamentet om domstolsreformerna och den berömda artikel 7. Förhören kan bli förödmjukande för Polens osedvanligt känsliga regering och ytterligare ett sätt att komma längre från Europa. Den 4 juli väntas premiärminister Mateusz Morawiecki dyka upp i parlamentet. Han, som redan tidigare visat tendenser att komma med felaktiga påståenden, riskerar att förstärka intrycket av att Polen ljuger i viktiga frågor. I parlamentet minns man fortfarande förra premiärministern Beata Szydłos utspel om en miljon ukrainska flyktingar i landet. Den manipulativa lögnen var kortlivad och man får hoppas på att Morawiecki inte upprepar hennes och sina egna misstag.

Med detta tar PiS-regeringen ett första steg mot att lämna EU. Statliga, regeringsvänliga medier för en daglig kampanj för att misskreditera EU i polackernas ögon och man skyr inga medel – allt från manipulation till rena lögner används. För EU står i vägen för PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis planer på att förvandla Polen till diktatur. När Kaczyński fått sin vilja fram vem kommer då att försvara Polen mot Rysslands alltmer expansiva politik? Det är svårt att inte se den nuvarande polska politiken som självmordsbenägen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Rydzyk: Jag kanske avstår från att delta i nästa val

Publicerat 2018-06-24

Tadeusz Rydzyk.
Foto: wikipedia.

Den sparkade försvarsministern Antoni Macierewicz framträdde nyligen i religiösa Radio Maryja där han bland annat öste sin galla över president Andrzej Duda. Konflikten mellan de två slutade för ett halvår sedan med att ministern fick gå.

Macierewicz, som under sin tid i regeringen ofta tog limousinen ner till Toruń för att konsultera sin gamle vän fader Rydzyk, lät sig nu intervjuas av samme präst som äger Radio Maryja. De talade om Dudas femton förslag till ny grundlag.

Att grundlagen ska slå fast Polens och Europas kristna kulturarv och dess vikt för den nationella identiteten gick hem hos prästen, men att EU-medlemskapet skulle stadfästas i grundlagen föll inte lika väl ut.

Den polska kyrkan är överlag inte särskilt förtjust i EU. Man har avvikande åsikter vad gäller inte bara flyktingfrågor utan också rätten till abort, assisterad befruktning, HBTQ-personers rättigheter och jämställdhetsfrågor – det var alltså svårt för kyrkan att svälja Europakonventionen mot våld i hemmet för några år sedan.

Att EU-medlemskapet skulle garanteras i grundlagen stötte alltså på motstånd hos fader Rydzyk och han konstaterade att han nog inte skulle lägga sin röst på Duda nästa gång, eller rentav inte rösta överhuvudtaget i nästa parlamentsval. Han beklagade också att inte bara Macierewicz utan också  förre utrikesministern Witold Waszczykowski och förre miljöministern Jan Szyszko tvingats lämna regeringen.

Hans uttalanden ska närmast ses som en vink till PiS-ledaren Jarosław Kaczyński som tydligt sagt att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) aldrig nått regeringsmakten utan fader Rydzyk.

Prästen i Toruń är lite av en mediemogul i Polen och via sin stiftelse Lux Veritatis en av landets 100 rikaste män. Inför valen 2015 upplät han ofta utrymme åt PiS i sin Radio Maria, sin TV Trwam och i sin tidning Nasz Dziennik. Den ena PiS-profilen efter den andra intervjuades, deltog i debatter och kommenterade aktuella händelser.

Valdeltagandet är traditionellt lågt i Polen eftersom förtroendet för politikerna är lågt. Förtroendet för kyrkan är trots pedofilskandalerna fortfarande stort på många håll, inte minst på grund av kyrkans stöd till den demokratiska oppositionen och Solidaritetsrörelsen under kommunisttiden.

Prästen i Toruń har alltså fortsatt på den politiska vägen, och inför valet ingick han ett avtal om att stödja PiS. Kaczyński skulle i sin tur bland annat se till att abortlagen skärptes efter valet, en process som han med viss framgång inlett.

Valåret 2015 uppmanade Rydzyk sina trogna lyssnare och besökare att gå och rösta – och på PiS naturligtvis. När han nu säger att han funderar på att avstå från att engagera sig i valet betyder det att PiS riskerar att tappa en viktig kanal som når ut till många troende framför allt på landsbygden. (Radio Maryja, Natemat.pl och wB juni 18)

PiS stödjer högskolereformen

Publicerat 2018-06-23

Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin.
Foto: Facebook.

Den hårt kritiserade högskolereformen som utbildningsminister Jarosław Gowin har lagt fram får nu stöd av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Reformen som innebär en total politisering av det akademiska livet har till och med fått kritik inom partiet och lett till massiva protester och ockupation av de största universiteten i Polen.

Gowin ville driva igenom reformen på parlamentets senaste sammankomst men ändrade sig i sista stund. Han antydde att han var beredd att justera vissa punkter i reformen samt att han önskade skjuta upp omröstningen i parlamentet till juli.

Under tiden har partiledaren Jarosław Kaczyński lämnat sjukhuset och i veckan kallade han till två stora möten i partiets högkvarter. Vad man diskuterade där är okänt, men med tanke på den plötsliga ändringen av partilinjen i fråga om högskolereformen är det troligt att Gowin såg till att frågan togs upp. Efter torsdagens sammanträde gick vice talmannen Ryszard Terlecki ut och informerade allmänheten att partiets politiska ledning har beslutat att stödja högskolereformen. Lag och Rättvisa (PiS) hävdar att lagförslaget nu är ändrat och därmed kan accepteras. Omröstningen ska ske i början av juli.

Mycket tyder på att Gowin försökte vänta ut kritikerna inom partiet tills partiledaren Kaczyński kom tillbaka och visade vem som har sista ordet. Och det har han lyckats med. De kritiker som inte påverkas av partilinjen och Kaczynskis påtryckningar har nu 10 dagar på sig att försöka få regeringspartiet att ändra sig angående högskolereformen. De sista åren har visat att Lag och Rättvisa kan backa vid alltför massiva protester. Å andra sidan har partiet också visat en osedvanlig arrogans och tycks inte dra sig för våldslösningar.

Dorota Tubielewicz Mattsson

 

Polen deltar inte i minitoppmötet i helgen

Publicerat 2018-06-23

Utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: KPRM

Polen och övriga flyktingmotståndare är inte inbjudna till helgens minitoppmöte som ska försöka lösa flyktingfrågan inför det kommande toppmötet.

I stället har Visegradländerna ett eget möte samma dag, säger utrikesminister Jacek Czaputowicz. Och själva toppmötet ska vi delta i. Minitoppmötet är ju bara ett informellt förberedande möte inför det riktiga toppmötet i nästa vecka, och Visegradgruppens inställning är ju väl känd.

Vi vill stärka EUs gränser och i stället hjälpa flyktingarna på plats i deras hemländer. Vi motsätter oss också tvångsförfördelningar av migranter inom EU.

Österrikes nyvalde kansler Sebastian Kurz deltog i veckan i Visegradgruppens möte och länderna beslöt att gå fram på enad front i flyktingfrågan. Österrike har dock bjudits in till det förberedande toppmötet på söndag. (Polskie Radio och wB 23 juni 18)

Unga polacker vänder katolska kyrkan ryggen

Publicerat 2018-06-23

Katolska kyrkan tappar greppet om de unga.
Foto: G. Lindberg 2014

Polen ligger överst på en lista över 106 länder där unga människor tar avstånd från kyrkan. I gruppen under fyrtio år är det bara 16 % som anser att religionen är ”mycket viktig” i deras liv. I gruppen över fyrtio år säger hela 40 % att religionen är mycket viktig för dem. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Pew Research. Skillnaden mellan de yngre och de äldre handlar om såväl böner, söndagsmässan som den allmänna inställningen till religionen.

Denna massflykt har att göra med gapet mellan det som kyrkan förkunnar och verkligheten, menar teologen och historikern professor Stanisław Obirek.

Biskoparna menar man å andra sidan att katolska kyrkan måste hitta andra sätt att kommunicera med ungdomar. Redan Johannes Paulus II insåg att man måste finna ett språk som når ut till unga människor som ju är ”kyrkans vår”. Den nuvarande påven Franciskus är också mån om att inte förlora kontakten med de unga. Han kommunicerar med enkla signaler och med symboler som formar de ungas värdehierarki.

Det finns dock även undersökningar som visar att själva kommunikationssättet inte räcker. Undersökningar som ärkebiskop Grzegorz Ryś har genomfört visar till exempel att bara 6,7 % av de unga är emot sex före äktenskapet och enbart 6 % är emot preventivmedel.

Är det måhända dags att ändra policyn, katolska kyrkan?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polen ogillar utstationeringsdirektivet

Publicerat 2018-06-21

Polen och Ungern motsätter sig ändringarna i EUs utstationeringsdirektiv som arbetsmarknadsministrarna i veckan godkände i Luxembourg.

De är både onödiga och skadliga, säger vice arbetsminister Stanisław Szwed. Det innebär att det blir svårare att skicka arbetare utomlands och det strider mot EUS regler om fri rörlighet för varor och tjänster.

Europeiska rådet motiverar de nya reglerna med att de garanterar att arbetstagare som av sitt företag utstationeras för att arbeta i ett annat land ska ha åtminstone den minimilön som gäller i värdlandet. Avsikten är att säkerställa rättvisa löner och samma villkor för alla som arbetar på samma arbetsplats, samtidigt som principen om fri rörlighet för tjänster upprätthålls.

Polen anser att förändringarna kommer att slå mot det polska transportväsendet som förlorar sin konkurrenskraft på västeuropeiska marknader. (Polskie Radio 21 juni 18)

Wałęsa grundar ny Medborgarkommitté inför valet

Publicerat 2018-06-21

Förre presidenten och Solidaritetsordföranden Lech Wałęsa.
Foto: wikimedia commons

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa vill gjuta nytt liv i den gamla Medborgarkommitté, Komitet Obywatelski, som han grundade inför det första delvis fria valet i Polen, den 4 juni 1989. Anledningen är i första hand hans oro för hur de närmaste valen kommer att fungera, vilket framgår av ett pressmeddelande.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har nyligen genomfört förändringar i vallagen som fått kritik från bland annat Valkommissionen, bland annat för att de anses gynna PiS. Enligt Lag och Rättvisa var den gamla vallagen utformad för att gynna andra partier, dvs. dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO), och under sin tid i opposition anklagade ofta PiS-ledaren Jarosław Kaczyński den sittande regeringen för valfusk. I synnerhet valåret 2014 då Valkommissionens server brakade samman och rösterna fick räknas för hand.

Medborgarkommitténs främsta uppgift ska vara att övervaka de kommande valen med början i höstens kommunalval. Nästa år är det parlamentsval och året därpå presidentval. Kommittén vill också försöka ena alla demokratiska grupperingar. Kanske kommer man också att så småningom själv att ställa upp i parlamentsval.

Många av Medborgarkommitténs ledamöter fanns med i den demokratiska oppositionen redan på 1980-talet, och det första mötet äger rum på Europeiska Solidaritetscentret i Gdańsk på lördag.

Kommittén vill också ta tillvara det missnöje mot PiS som finns i breda grupper, inte minst med anledning av domstolsreformen. Man anser att regeringen är totalitär och antidemokratisk samt att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som själv en gång var en del av den demokratiska oppositionen, idag snarast agerar som en diktator.

Sedan 1989 har valen i Polen regelbundet övervakats av OSSE, som inte rapporterat några större oegentligheter sedan 1989, då polackerna för första gången sedan mellankrigstiden kunde rösta fritt. (PAP, polsatnews, natemat.pl och wB 21 juni 18)

Szydłos sminknota blev för dyr

Publicerat 2018-06-20

Förra premiärministern Beata Szydło.
Foto: wikipedia.

Förra premiärministern Beata Szydło har fått sin egen sminkskandal. NIK (motsvarande Riksrevisionen) har granskat kostnaderna på regeringschefens kansli och då funnit att icke obetydliga summor lagts ner på på att Szydło alltid skulle vara redo att fotograferas. Kort sagt: det måste alltid finnas en stylist i närheten för att regeringschefen skulle se representativ ut vid alla de fototillfällen som en premiärminister hamnar i.

Under de första nio månaderna vid makten kostade Szydłos utseende skattebetalarna 68 000 złoty, i snitt 550 złoty per dag (1550 svenska kronor), noterar polska medier.

Det handlar inte bara om de kosmetiska produkterna utan om att man alltid har en stylist som står standby, säger experterna. Om premiärministern är ute och reser måste stylisten följa med och då måste man räkna med kostnaden för hennes resa och uppehälle också. Normalt handlar det om 2 000 złoty för en resa på ett par dagar.

Premiärministern var ofta på resa och behövde både friseras och sminkas. I Kansliets redovisning framgår emellertid inte hur ofta Szydło behövde snitsas till, konstaterar polska medier.

Nu visar det sig att även den nya premiärministern Mateusz Morawiecki behöver en stylist – sminkningen har kostat samhället 49 000 złoty sedan i december, vilket NIK anser vara ett högt belopp.

Man kan påminna om de franska presidenterna Hollande och Macron, vars stylistnota normalt ligger på 10 000 euro i månaden (över 100 000 kronor). (natemat.pl och wB 20 juni 18)

Inställt möte sätter fart på spekulationerna

Publicerat 2018-06-20

Talman Marek Kuchciński.
Foto: wikipedia.

Med mycket kort varsel ställde talman Marek Kuchciński sent på tisdagskvällen in ett möte mellan talmän och gruppledare i det polska parlamentet och en motsvarande delegation från tyska Bundestag. Mötet, som förberetts i flera månader, skulle äga rum på Hamsbacher slott i västra Tyskland och handla om EU efter Brexit och det bilaterala samarbetet mellan de två parlamenten. Kuchciński hänvisade till den interna politiska situationen i Polen – vilket ska tolkas som ett viktigt möte i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Tyskarna är ganska upprörda, och man undrar vad det är för en viktig fråga som uppstått så plötsligt och som måste gå före ett sedan flera månader planerat möte med Bundestag.

Alla vet att PIS-ledaren Jarosław Kaczyński har problem med hälsan och att det kan behöva utses en kronprins – men har den frågan blivit så akut, frågar man sig.

Eller handlar det om att visa de tyska parlamentarikerna att PiS–frågor alltid har företräde? Man påminner sig EU-toppmötet i Bryssel då nyss utnämnda premiärministern Mateusz Morawiecki åkte hem innan toppmötet var över för att ”ta del av viktiga och hemliga dokument”. Även det mötet var planerat sedan länge och den allmänna meningen var att Kaczyński kallat hem sin nye favorit för att visa Bryssel vad som är viktigast.

På onsdagen uttalade sig Morawiecki lite allmänt och sade att det inte handlar om aversioner mot Berlin, han har just haft ett bra möte med kansler Angela Merkel och ska träffa förbundsdagspresident Wolfgang Schäuble inom kort. Det handlar inte heller om att Tyskland och Frankrike nu enats om att eurozonen ska ha en gemensam budget, försäkrade Morawiecki. Men talman Kuchciński kommer snart med en förklaring.

Oppositionen rasar och menar att tyskarna har all anledning att känna sig kränkta.

I den internationella politiken håller man avtalade möten, på det här viset slutar tyskar och fransmän att prata med oss, säger Małgorzata Kidawa-Błońska från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Frågan är nu om det är Morawiecki eller Berlin som ska sättas på plats. (wp.pl, natemat.pl, TVN 20 juni 18)

Kritiserad jordbruksminister byts ut

Publicerat 2018-06-19

Jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski.
Foto: Michał Józefaciuk.

Jordbruksminister Krzysztof Jurgiel som fått mycket kritik bl.a. för sin oförmåga att hantera den afrikanska svinpesten, avgick på måndagen av privata skäl.

I hans ställe kommer nu Jan Krzysztof Ardanowski, som var vice jordbruksminister under åren 2005–2007, då partiet Lag och Rättvisa (PiS) satt i regeringsställning förra gången. Han har också varit rådgivare åt framlidne presidenten Lech Kaczyński.

Ardanowski lovar att i ett åtgärdspaket för lantbruket och landsbygdens utveckling särskilt satsa på de mindre lantbruken.

Jag har varit med och arbetat fram partiets jordbrukspolitik, och känner ett stort personligt ansvar för våra bönder och att lugna ner situationen på landsbygden. Och polska lantbrukare måste ha en rimlig ersättning för sitt arbete, säger han.

Att Polen får lägre stöd från EUs jordbruksfonder under nästa budgetperiod beror på att jordbruksbidragen generellt dras ner, det är inte något straff mot oss, säger den nye jordbruksministern. Men vi accepterar ju inte om det skadar landet, och våra bönder ska ha lika mycket som franska eller tyska bönder.

Polen är ju ett jordbruksland och Bondepartiets (PSL) ordförande Władysław Kosiniak-Kamysz ger premiärminister Mateusz Morawieckis val klart godkänt.

Men med tanke på den långvariga torkan kan det bli lite tufft i början, säger PSL-ledaren.

Ardanowski utnämns formellt av president Andrzej Duda på onsdagen. (wnp.pl 19

– Sverige var falukorvens förlovade land

Publicerat 2018-06-18

Peter Eklund intervjuar Polens avgående ambassadör i Sverige Wiesław Tarka.
Foto: Klementyna Mateja.

Mycket har förändrats i Sverige sedan jag kom hit första gången i mitten av 1980-talet. Då var det prins- och falukorvens förlovade land och man åt sötat bröd. Den svenska modellen gällde och det var ett paradis på jorden. Idag är det lättare att komma i kontakt med svenskar än det var på den tiden och det finns många flera ostsorter, säger ambassadör Tarka leende. Det sötade brödet var det absolut svåraste att förlika sig med på den tiden.

Läs vidare >>

Polen får konsulat i Göteborg

Publicerat 2018-06-18

Fr.v. Honorärkonsul Göran Hult, ambassadör Wiesław Tarka, och regionfullmäktiges ordförande VGR Magnus Berntsson.
Foto: OKF.

Polen är det senaste tillskottet i den digra skaran av konsulat i Göteborg som nu närmar sig 50 till antalet. Ny honorärkonsul är Göran Hult som får hela Västra Götaland som sitt verksamhetsområde.

Den 17 april invigdes officiellt Republiken Polens konsulat i Göteborg i närvaro av Polens ambassadör Wiesław Tarka och företrädare för Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, västsvenskt näringsliv samt konsuler verksamma i Göteborg.

I sitt invigningstal underströk ambassadör Tarka att Göteborg som Sveriges industriella huvudstad är en viktig bro mellan Polen och Sverige.

Jag hoppas att det nya konsulatet i Göteborg ska närma staden och hela Västra Sverige till Polen. Tillsammans ska vi bygga en ännu starkare Östersjö- och Kattegatt-region, förklarade ambassadören.

För underhållningen i form av sång och musik svarade Chorus Polonicus Gothoburgensis under ledning av Wojciech Gluch.

Invigningen besöktes av ett 80-tal personer – representanter från näringslivet, t ex Volvo AB:s östeuropachef, länsledningen, region- och kommunfullmäktige samt svenskar med polsk anknytning på olika sätt.

Närmast fokus är att fånga upp det professionella nätverk som ambassadör Tarka beskrev kring Göteborg som Sveriges industriella huvudstad och en viktig bro mellan Polen och Sverige.

Piotr Kiszkiel

Korta stolpar:
Göran Hult är ursprungligen från Lund men bor numera i Lerum. Gift och två vuxna döttrar. Efter avslutad juristutbildning verksam i Göteborg som managementkonsult med fokus på strategi och organisationsutveckling.
Historieintresserad och ser fram emot att få besöka Kraków under hösten.

Senast det fanns en honorärkonsul verksam i Göteborg var i slutet av 1940-talet.

Morawiecki: Vi måste vinna flera val i rad

Publicerat 2018-06-17

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

Det är inte val förrän i oktober men på fredagen eldade premiärminister Mateusz Morawiecki väljarna i ett tal i Spale.

Om vi ska kunna fortsätta med den goda förändringen i Polen så måste vi vinna flera val i rad, sade han. Vi står inför en brant uppförsbacke, vi bombarderas från alla håll, även internationellt, bland annat för att för att vi kämpar för Polens goda namn, för att hedra våra förfäder, för den historiska sanningen om andra världskriget.

Det är nu vi måste bestämma oss för om vi ska fortsätta att förändra landet eller om vi ska låta motståndarna stoppa oss, sade Morawiecki. Vi får inte vila på våra lagrar, det vi redan har genomfört är ett intet mot allt det som återstår. Om vi inte vinner valet kommer Polens fiender att rasera allt vi har åstadkommit. Oppositionen påstår att PiS inte är ett hederligt parti med rena händer och att bonussystemet missbrukas – men alla har ju skänkt pengar till välgörenhet. Vi har inte gått in i politiken för att tjäna pengar utan för att förändra samhället. De gamla eliterna som bara såg till sina egna intressen måste bort. Polackerna har matats med att en viss ojämlikhet var nödvändig och att utländskt kapital var viktigare än polskt.

I stället ser han regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som sanna arvtagare till det Solidaritet som en gång störtade kommunismen.

Vi har höjt rehabiliteringsbidraget med 20 % och socialbidraget med 40 %, sade regeringschefen. Vårt mål är ett starkt och stolt Polen som tar vara på sina möjligheter. Vi bedriver samarbetspolitik och har flera gånger sträckt ut handen, även om inget parti ännu har velat fatta den. Men vi fortsätter vår reformpolitik, vi har sänkt pensionerna till dem som arbetade i kommunisttidens säkerhetstjänster och gett pengarna till allmänheten, och det som den ökade indrivningen av moms inbringar går till socialpolitiken.

För att minska våra chanser att vinna valet blåser motståndarna upp varje uttalande som en ballong. De försöker övertyga allmänheten om att Polen på grund av relationerna med EU får mindre pengar under nästa budgetperiod. Men jag kan lugna de oroliga, sade Morawiecki, även om EUs nya budget inte kommer att se ut som den nuvarande.

På måndag kommer Frans Timmermans, EUs kommissionär för lagstiftningsfrågor, till Warszawa för att tala om rättssäkerheten i Polen.

Jag tror väl inte precis på något mirakel, sade premiärministern, men någon överenskommelse ska vi nog kunna komma fram till. Sådant här kan ta lång tid, men vi backar inte när det handlar om reformerna på skatte- och domstolsområdena.

Vad gäller USA är våra relationer inte enkla, konstaterade Morawiecki. Allmänna opinionen i Israel och USA har påverkats av Förintelselagen som handlar om att vi inte ska pekas ut som delaktiga i Förintelsen, som när utländska medier talar om polska dödsläger. Här måste vi säga ifrån, försvara Polens heder och den historiska sanningen. Starka internationella organisationer slår emot oss, men PiS är starkt, och vi måste vinna valet. (Onet.pl 15 juni 18)

Polackerna har mest förtroende för Tusk

Publicerat 2018-06-15

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Förtroendet för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har ökat och han är nu den polska politiker som stöds av flest väljare. Han går om president Andrzej Duda, som annars brukar toppa förtroendelistan. På tredje plats kommer premiärminister Mateusz Morawiecki.

Det visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Ibris.

Tusk nämns nu ofta i polska medier som tänkbar ledare för en center-liberal gruppering i parlamentsvalet nästa år eller kandidat i presidentvalet 2020. I de grupper som är motståndare till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) radikala omgörning av det polska samhället finns en het önskan om en modern och karismatisk ledare.

Förtroende för Tusk nådde 42,6 %, men samtidigt misstror nästan 40 % den forna premiärministern. Duda i sin tur har tappat nästan tre procent av de svarande, och landar på 39,4 %. Misstroendet för Duda ligger på nästan 47 %.

Morawiecki i sin tur når upp till drygt 38 % – även vad gäller honom är misstroendet högre än förtroendet.

Oppositionsledaren Grzegorz Schetyna från Tusks forna parti Medborgarplattformen (PO), betros bara av 23 %, och Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den som styr Polen ifrån baksätet, ligger som vanligt också lågt – 21 %. I botten av förtroendeligan ligger förre försvarsministern Antoni Macierewicz med 10 %.

På listan över vilka politiker som väljarna misstror mest ligger Macierewicz emellertid i topp med 75 %. Som god tvåa kommer Kaczyński (66 %), förra premiärministern Beata Szydło (64 %), justitieminister Zbigniew Ziobro (61 %).

Bortsett från att Tusk idag är den som inger mest förtroende är det mest anslående att polackerna är mycket måttligt förtjusta i dem som leder eller vill leda landet. Det brukar visa sig i ett lågt valdeltagande.

I en snabbenkät har också visat att över hälften av väljarna inte skulle bry sig om att delta i den folkomröstning om grundlagen som president Duda vill ha. Om senaten alltså mot förmodan skulle säga ja till en folkomröstning som PiS inte vill ha skulle den vara ogiltig eftersom folk inte skulle gå och rösta.

De flesta vill för övrigt inte heller ha någon ny grundlag. (onet.pl och wB 15 juni 18)

Ziobro stöder homofobisk tryckare

Publicerat 2018-06-15

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

En homofobisk tryckare, som för några år sedan vägrade trycka HBTQ-affischer med motiveringen att han inte ville hjälpa till att göra reklam för homosexuella, drogs inför rätta och fälldes för diskriminering.

Då ingrep justitieminister Zbigniew Ziobro, som också är riksåklagare. Han överklagade domen.

Efter ytterligare ett överklagande har fallet tagits upp av Högsta domstolen, som i dagarna kom med sitt utslag. Även HD fäller tryckaren.

Men justitieministern är missnöjd.

Domen strider mot den samvetsfrihet som garanteras i grundlagen, menar han. Det här handlar inte om fördomar utan om principer. Om en kund inte får beställa hos det ena företaget så är det bara att gå vidare till närmaste konkurrent.

Högsta domstolen har gått de homosexuella aktivisternas ärenden och jag hoppas att Konstitutionsdomstolen (KD) ska ändra utslaget, säger Ziobro.

Och så blir det säkert.

För Högsta domstolen gäller fortfarande det gamla systemet, men efter den 3 juli har justitieministern vid behov rätt att pensionera ledamöterna och ersätta dem med andra. Konstitutionsdomstolen däremot försågs med politisk överrock redan 2016 och sedan dess följer utslagen i viktiga frågor regeringens linje. (Polskie Radio, Rzeczpospolita, onet.pl 15 juni)

Olycklig barndom formade Macierewicz

Publicerat 2018-06-14

Förra försvarsministern Antoni Macierewicz.
Foto: Jim Mattis, wikipedia.

Hans far begick självmord och modern tvingades ha flera jobb för att kunna försörja de tre barnen. Själv var han svår att hantera och fick under en period bo på barnhem.

Det skriver journalisterna Marcin Dzierżaniowski och Anna Gielewski i en ny bok, Antoni Macierewicz, en icke auktoriserad biografi.

Men förre försvarsministern Antoni Macierewicz vill helst skriva sin historia själv, han har en alternativ version av historiska händelser, säger författarna. När han 1981 skrev en bok om KOR (Kommittén för Arbetarnas Försvar) var poängen att ge omvärlden den bild han ville skulle gälla i framtiden. Den var ett verktyg i den politiska kampen.

På samma sätt är det med Smolenskkatastrofen – det viktiga är inte att ta reda på varför planet störtade utan att ha ett tungt politiskt redskap för att nå sina mål, konstaterar de.

Macierewicz har haft turen att träffa personer som senare blev viktiga. Han har kunnat säga att han kände Bronisław Komorowski (som senare blev president) eller Adam Michnik (som blev chefredaktör på den stora tidningen Gazeta Wyborcza). Han har alltid förmedlat sin egen version av vad som hänt, en berättelse där han själv haft huvudrollen, han har skapat en hjälteberättelse om sig själv, säger de.

Och Macierewicz uppskattar inte att andra skriver om honom. Förra året kom den grävande journalisten Tomasz Piątek med boken Macierewicz och hans mörka hemligheter. Han hade grävt fram uppgifter om kopplingar till Kreml och organiserad brottslighet i Ryssland. Ministern blev ursinnig och lät försvarsdepartementet stämma Piątek, men det gick inte så bra och senare fick journalisten ett internationellt journalistpris för sin gärning.

Den nya boken har också väckt exministerns irritation, och den här gången är det historikern Sławomir Cenckiewicz som får agera. Han är anställd forskare på IPN (Nationella Minnesinstitutet) vars nuvarande chef handplockats av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Cenckiewicz gör ner boken helt och hållet – full av fel och manipuleringar, säger han. Usel.

Cenckiewicz själv har tillsammans med en IPN-kollega skrivit en bok om att den forna Solidaritetsledaren Lech Wałęsa var en ful fisk som angav sina kamrater för kommunistregimens hemliga polis på 1980-talet. Den boken har uppskattats av såväl Macierewicz som av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. (Rzeczpospolita, natemat.pl och wB 14 juni 18)

Pinfärskt vodkamuseum i Warszawa

Publicerat 2018-06-14

Det nya Museet över Polsk Vodka har nu slagit upp portarna i Warszawa och lär väl bli en av huvudstadens turistmagneter. Tanken är att skapa förståelse för en gammal polsk tradition och visa på skillnaden i smak och doft beroende på produktionsmetod.

Museet är oväntat stort och flera hallar visar hur framställningen av vodka har gått till under seklernas lopp. Också utvecklingen av vodkaglas och -flaskor har fått sin utställning.

Besökaren får också en lektion i konsten att kombinera vodka med mat och i baren kan besökaren provsmaka denna Polens nationaldryck, både ren och i olika drinkar.

Det saknas inte heller en biograf som visar vodkahistoria på film.

Museet är inrymt i ett historiskt destilleri på Plac Koneser (Finsmakarnas torg) i stadsdelen Praga.

Öppet alla dagar. (Onet.pl och Muzeum Polskiej Wódki, http://muzeumpolskiejwodki.pl/o-muzeum-polskiej-wodki/)

Timmermans: Regeringens åtgärder räcker inte

Publicerat 2018-06-14

Frans Timmermans, EUs lagstiftningskommissionär.
Foto: FB

Polen har inte gjort tillräckligt för att lösa problemet med politisk styrning av landets domstolar. Det sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i debatten i EU-parlamentet på onsdagen.

Timmermans är den kommissionär som har ansvar för lagstiftningsfrågor och som har förhandlat med den polska regeringen i flera år för att de nya domstolslagarna ska överensstämma med EUs demokratiska värden.

De fyra tillägg som regeringen gjort räcker inte för att eliminera oron för allvarliga brott mot rättsstatsprincipen, sade Timmermans. Det finns fortfarande allvarliga brister på sex punkter i det polska rättssystemet.

Frågan tas upp igen vid EUs ministerrådsmöte den 26 juni, sedan Timmermans i nästa vecka varit i Warszawa för att än en gång diskutera med den polska regeringen.

Men utrikesminister Jacek Czaputowicz sade redan före debatten i EU-parlamentet att Polen kommer att försvara sin rätt att reformera domstolsväsendet. Enligt regeringens uppfattning har Polen uppfyllt alla EUs krav med råge.

Rättsstatsprincipen innebär att ett lands domstolsväsende är fristående från politisk eller annan påverkan och att det finns garantier mot att staten kan missbruka sin makt. Med den nya domstolslagstiftningen i Polen ställs tidigare oberoende domstolar under politisk kontroll – justitieministern/riksåklagaren kan t.ex. självständigt byta ut och pensionera ledamöter i Högsta domstolen.

För att understryka att frågan är viktig har EU så småningom aktiverat artikel 7:1. Enligt den paragrafen kan EU-parlamentet slå fast att Polen allvarligt åsidosatt EUs värden under förutsättning att fyra femtedelar av medlemsländerna röstar ja. Om så sker man gå vidare till artikel 7:2 som kan sluta med sanktioner mot ett land. Det kräver full enighet och i fallet Polen kommer det knappast att bli aktuellt eftersom Ungern redan för ett par år sedan lovat att rösta nej. (Europaportalen och Polskie Radio 14 juni 18)

Nytt museum till minne av Maksymilian Kolbe

Publicerat 2018-06-14

Maksymilian Kolbe.
Bild: wikipedia.

Vi ska bygga ett nytt museum till minne av dem som hjälpte fångar i de nazistiska koncentrationslägren under andra världskriget.

Det sade vice premiärminister Beata Szydło vid en ceremoni på torsdagen den 14 juni, som är den dag då Polen hedrar lägrens offer.

Den främsta symbolen för hjälparna är munken Maksymilian Kolbe som den 14 augusti 1941 frivilligt lät sig avrättas för att rädda en annan fånge, en man med flera barn.

Ceremonin hölls i det center nära Auschwitz som tillägnats Kolbe. Den 14 augusti håller polackerna minnesdag över fader Kolbe medan den 14 juni var det datum 1940 när de nazistiska ockupanterna forslade de första 700 fångarna till lägret.

Många hade lagt blommor och tänt ljus vid muren till Auschwitz, till minne av de över en miljon människor som mördades där.

Minnesceremonier hölls också i Warszawa, Kraków och andra polska städer. (Polskie Radio 14 juni 18)

Mycket kritik mot Dudas grundlagsreform

Publicerat 2018-06-14

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

President Dudas förslag till folkomröstning om förändringar i grundlagen har mötts av kritik från alla håll, både vad gäller antalet frågor som väljarna skulle ställas inför och innehållet i frågorna.

Grundorsaken till förslaget är att Duda vill bättra på presidentens ställning. Han anser att Polen, liksom USA, ska ha en stark president som driver en egen politik.

Men det är regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte intresserat av. Den i början så lydige Duda har under de senaste två åren flera gånger tagit sig ton och stoppat lagar som PiS antagit i parlamentet. Relationerna mellan presidenten och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński ligger alltså strax under fryspunkten och därför föreslår den populäre presidenten att väljarna ska avgöra frågan.

Duda föreslår också att medlemskapet i EU och Nato ska tas med i grundlagen och att polsk lag kanske ska stå över EUs lag, vilket kan bli nog så kontroversiellt i Bryssel.

Väljarna förväntas uppskatta förslagen om garantier för den sänkta pensionsåldern och flerbarnsbidraget 500+. Presidenten betonar familjens roll i det polska samhället och smörjer därefter den inflytelserika katolska kyrkan med att grundlagen ska inledas med en utförlig hänvisning till Polens tusenåriga kristna traditioner.

Så mycket till så många. Ändå kommer det kritik från alla håll.

Małgorzata Gersdorf, ordförande i den nu hotade Högsta domstolen, säger att Polen har en mycket bra grundlag som definitivt inte behöver göras om. Juridikprofessorn Martin Matczak talar om ren manipulation av väljarna och det gör också förre presidenten Aleksander Kwaśniewski.

En annan tidigare president, Bogusław Komorowski som hör hemma i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), avfärdar hela idén med att Duda inte har någon konstitutionell trovärdighet, och förre utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski undrar varför i hela världen polackerna ska ge Duda mer makt.

Det konservativa populistiska partiet Kukiz’15 tycker att om det ska hållas en folkomröstning så ska den handla om enmansvalkretsar, vilket är partiets hjärtefråga. Liberala partiet Moderna ser förslaget som ett utslag av ren demagogi.

Många menar också – med hänvisning till att Duda undertecknat ett antal lagar som enligt Konstitutionsdomstolen strider mot grundlagen – att man inte kan ge honom inflytande över en ny grundlag eftersom han redan flera gånger brutit mot den som gäller idag.

Utöver det har Dudas förslag utlöst en våg av satiriska kommentarer från politiker av olika schatteringar som betraktar Dudas folkomröstning som ett rent skämt. (Rzeczpospolita, PAP, natemat.pl, onet.pl, wp.pl och wB 13 juni 18)

Guds bud vid skolporten ska stoppa ondskan

Publicerat 2018-06-13

Skärmdump från TVN.

Religionen spelar stor roll i Polen, trots att statsskicket enligt grundlagen ska vara sekulärt. Det gäller också skolan, och enligt skollagen ska elever kunna byta ut lektionerna i religion mot undervisning i etik och moral, vilket ofta skett, framför allt i de stora städerna.

Men med den nya regeringen har katolska kyrkan återtagit förlorad mark även i skolorna och elever som inte deltar i religionsundervisning får räkna med att stå till svars för det.

Det är präster som har hand om religionsundervisningen och numera också ofta lektionerna i etik och moral.

Podkarpackie län i sydöstra Polen är landets mest troende hörn och nyligen har man på ett antal skolor där satt upp stentavlor med de tio budorden vid skolporten. Initiativtagare är stadens borgmästare Andrzej Głaz.

Jag tror att ondskan är på väg in i Europa, säger han. Man stiftar lagar som bryter mot Guds bud och accepterar synd som abort och dödshjälp. Jag vill inte att det ska bli likadant i Polen. Man kan inte fostra en god människa utan Gud, och stentavlorna ska påminna eleverna om de kristna värderingarna och stärka moralen.

Nyheten om de moderna stentavlorna har fått stiftelsen Frihet från religion (Wolność od Religii) att reagera.

Det är fullständigt felaktigt att man inte kan fostra goda människor utan religion, säger Tomasz Kalbarczyk från stiftelsen, som bland annat arbetar för skydd av icke-troendes rättigheter.

Det finns ingen skola där alla elever är katoliker, säger han, och det här är religiösa trakasserier.

Att vara katolik är inte detsamma som att vara en god människa, säger han och påminner om att även trägna kyrkobesökare missbrukar alkohol och slår sina barn. (TVN, Natemat.pl och wB 13 juni 18)

Johannes Paulus II ska stärka polackernas identitet

Publicerat 2018-06-13

Tadeusz Rydzyk.
Foto: wikipedia.

I Toruń avser man nu att inrätta ett museum till Sant Johannes Paulus IIs minne. Museet ska visa på katolska kyrkans tusenåriga betydelse i landet där det viktigaste exemplet blir den polskfödde påven och hans inverkan på Polens, Europas och världens öden. Man ska också informera om vad den vetenskapliga forskningen om polackernas inställning till judarna under andra världskriget har kommit fram till.

Det övergripande syftet är att visa forna generationers polska kultur och traditioner och därigenom stärka polackernas identitet och självkänsla.

Den som ska upprätta detta museum är den driftige prästen Tadeusz Rydzyk, som står regeringens hjärta och plånbok nära. Han har tidigare gjort sig känd för antisemitiska uttalanden. Genom sin verksamhet, som bedrivs via stiftelsen Lux Veritatis, räknas han in bland Polens 100 rikaste personer.

En stor del av de föremål som ska ställas ut kommer från stiftelsens samlingar, som bara de värderas till 100 miljoner złoty. Ett särskilt bidrag utgår för att Rydzyk gratis ska tillhandahålla ett kapell och ett bibliotek.

Kulturminister Piotr Gliński har utlovat 100 miljoner złoty till projektet att utbetalas i tre portioner. Kulturdepartementet har avstått från att kommentera anslagen till museet. (natemat.pl 13 juni 18)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 17 juli 2018

  1 zloty = 2,59 kr.
  100 kr = 38,65 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters