Premiärministern stäms för sin valretorik

Publicerat 2018-09-22

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

I Polen kan en politiker dras inför domstol för att ha förtalat motståndarsidan i en valkampanj. Detta kan komma att drabba premiärminister Mateusz Morawiecki – nu drar oppositionen honom inför rätta för osanna uttalanden i valkampanjen.

Som exempel nämns det hyfsat harmlösa: ”Kommer ni ihåg hur våra företrädare sa att de inte byggde politik utan vägar och broar? Det finns inga vägar eller broar”.

Detta har fått oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) att gå i taket och anmäla Morawiecki till åklagare. Uppenbara lögner, menare Medborgarplattformen.

I jämförelse med den amerikanska eller svenska valkampanjen är det här inte särskilt allvarligt, men i Polen smäller det högt. Lite ironiskt är naturligtvis att den lag som PiS införde var avsedd att användas mot oppositionen – inte tvärtom!

Den första domstolen ansåg att man inte kan stämma premiärministern (!). Men en högre instans ogiltigförklarade utslaget av tekniska skäl – processen skedde inför stängda dörrar, utan att målsäganden var närvarande.

Premiärministern deltar i valkampanjen, anser domstolen, eftersom han ingår i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) politiska kommitté, som enligt den nya vallagen är en valkommitté. Därmed agiterar han för sitt parti, och de som deltar i valkampanjen kan ställas till svars i domstol för sina argument i valdebatten.

Domstolen får alltså ta upp frågan på nytt, ta ställning till om ifall Morawieckis uttalanden i valkampanjen är att anse som lögner som ska skada Medborgarplattformen och misskreditera det i väljarnas ögon. Blir han fälld får det juridiska konsekvenser.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS-gynnad tidning på fallrepet

Publicerat 2018-09-22

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom till makten inledde man med att rensa bland de medier där statliga annonser skulle publiceras – alltså betald information från offentliga sektorn, som ger ett icke föraktligt bidrag till den redaktionella budgeten. Det kan handla om att vart man ska vända sig för att bli influensavaccinerad eller när vallokalerna är öppna.

En av de tidningar som ströks var Gazeta Wyborcza – redaktionen har andra värderingar än regeringen och blev av nu med en nog så viktig inkomstkälla. Det var helt avsiktligt, Wyborcza är oppositionell och invektiven mot landets största tidning har haglat från PiS-anhängarna. I Sverige är principen att meddelanden från den offentliga sektorn ska gå till de största tidningarna/medierna, de som når flest medborgare. I Polen vill man med hjälp av den offentliga annonseringen styra medborgarna till regeringsvänliga medier.

Den tidning som nu skulle få alla inkomsterna var Gazeta Polska Codzienna, en relativt liten men PiS-trogen tidning, fram till valsegern 2015 den enda som partiledaren Jarosław Kaczyński ville uttala sig i – för att vara säker på att inte bli häcklad och missförstådd.

En anledning till beslutet kan ha varit att Kaczyńskis kusin är chef där. Den beryktade EU-parlamentarikern Ryszard Czarnecki finns också med på ett hörn – han är styrelseordförande.

Det är också Gazeta Polska Codziennie som fått arrangera galor i partiets namn och som – inte att förglömma – regelbundet delar ut utmärkelser till Kaczyński och andra högdjur inom regeringspartiet.

Man väntar sig att tidningens ekonomi skulle vara en nöjsam läsning, men så är det inte. Gazeta Polska Codziennie står på gränsen till konkurs, skriver gazeta.pl, som fått tillgång till tidningens interna mail.

Företaget är i kris, konstaterar ledningen, men hoppas på regeringen och Jarosław Kaczyński. Ekonomichefens vanligaste besked till fordringsägarna är: Jag har tyvärr inga pengar till dig! Reportrar klagar på att de inte fått lön sedan i maj och söker jobb på andra redaktioner – även om man ideologiskt håller på PiS måste man ju ha mat. (gazeta.pl och wB 21 sept 18)

Oväntat besök på Högsta domstolen

Publicerat 2018-09-22

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla Lindberg.

Premiärminister Mateusz Morawiecki avlade klockan 8 på morgonen den 19 september ett oväntat besök hos professor Małgorzata Gersdorf, förste ordförande i Högsta domstolen, på hennes arbetsrum. Det har inte sagts vad mötet gällde, men på fredagen gick professor Gersdorf ut med en kommuniké som gör läget något tydligare.

Kommentar:
Dorota Tubielewicz Mattsson

Hon ställer tre villkor för att en dialog mellan regeringen och HD ska komma till stånd: först och främst ska hon i överensstämmelse med grundlagen sitta kvar till år 2020; därefter ska de ”tvångspensionerade” ledamöterna i Domstolen komma tillbaka och slutligen – och det är nog det villkor som blir svårast att uppfylla – ska Polska domstolsrådet (KRS) återfå sin grundlagsenliga form, det vill säga dess medlemmar ska inte väljas på politiska grunder.

Såväl mötet mellan Morawiecki och Gersdorf som kommunikén visar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) börjar känna sig pressat av den stundande sammandrabbningen med Europeiska domstolen. Samtidigt är det tydligt att Gersdorf inte ger vika för regeringens massiva påtryckningar utan fortsätter att värna såväl om domares rättigheter som om förändringen av Polska domstolsrådet som ju bryter mot grundlagen.

Under de senaste dagarna har EU-kommissionären Frans Timmermans föreslagit att EU nu ska dra nedmonteringen av det demokratiska rättssystemet i Polen inför Europadomstolen, Morawiecki har haft samtal med EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker och EU-kommissionen har beslutat att avvakta till efter Morawieckis överläggningar med Gersdorf. Allt pekar på att regeringen försöker vinna tid, för EU-kommissionen ska redan måndagen den 24 september officiellt överlämna ärendet till Europadomstolen.

PiS-politikerna hävdar att mötet mellan Morawiecki och Gersdorf var obetydligt. Men varför skulle premiärministern, som hittills hållit sig borta från domstolsreformen, under morgontimmarna bege sig till HD för att tala med en pensionär? Det mest troliga är att Morawiecki vill förhandla och att regeringen överväger eftergifter. Vilka de skulle vara återstår att se. PiS-regeringen har gått så långt i sin destruktiva hantering av rättssystemet att det blir svårt att göra något utan förlora ansiktet. Inför det stundande kommunvalet kan det vara farligt att utmana sina trogna väljare tålamod. Å andra sidan hamnar nu hela ärendet i ett internationellt, europeiskt sammanhang som man inte så lätt kan vifta bort utan att utsätta sig för allvarliga politiska och ekonomiska konsekvenser. Vad som tynger mest för regeringen kommer den närmaste framtiden att utvisa.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Korsvägar av historia, minne och politik

Publicerat 2018-09-22

Författaren och historikern Paweł Machcewicz.
Foto: Rudolf H. Boettcher

Paweł Machcewicz, tidigare direktör för Museet för Andra Världskrigets historia i Gdańsk, kommer till Göteborg i oktober.

Museet uppmärksammades internationellt när man slog upp portarna för snart två år sedan, men fick kritik från kulturminister Piotr Gliński för den ”allmäneuropeiska och anti-militaristiska synen på kriget och det civila lidandet”. I stället för att ge en bild av hur vanliga människor i de drabbade länderna upplevde kriget borde man fokusera den polska patriotismen, menade Gliński.

Museet för andra världskriget i Gdańsk.
Bild från museets hemsida.

Machcewicz fick sparken, och för att kunna ta kontroll över utställningarna beslöt kulturministern att museet skulle slås samman med ett det lilla Westerplattemuseet. Andra världskriget bröt ju ut den 1 september 1939, då tyska krigsfartyg besköt en polsk garnison på Westerplatte, den landtunga som skyddar inloppet till Gdańsk.

Den 24 oktober kl 18 håller Paweł Machcewicz en föreläsning med titeln Korsvägar av historia, minne och politik på Göteborgs stadsmuseum. Det blir också en paneldiskussion mellan Machcewicz, Britta Söderqvist (museidirektör) och Ann Ighe (docent ekonomisk historia och redaktör för tidningen Ord & Bild).

I samarbete med Institutionen för historiska studier och Centrum för kritiska kulturarv, Göteborgs universitet. Samtidig tolkning till svenska.

Den 26 oktober tillkommer ett evenemang med Maccewicz på studentorganisationen Brännpunkt Europa vid Center for European Studies, Göteborgs universitet. (Göteborgs stadsmuseum och wB 20 sept 18)

Dorota Maslowska till Göteborg

Publicerat 2018-09-22

Dorota Masłowska.
Foto: Jacek Kolodziejsk.

Unga stjärnskottet Dorota Maslowskas romaner och pjäser har fått mycket uppmärksamhet, översatts till flera språk, prisbelönats och spelats över hela Europa, bland annat Stockholm och Göteborg.

2018 kom hennes debutroman Polsk-ryskt krig under rödvit flagga på svenska. I Polen blev den snabbt en skandalsuccé (2003), främst på grund av sitt språk som ansågs vulgärt, cyniskt och banalt.

På fredag kl 18.30 intervjuas Dorota Maslowska av journalisten och författaren Hynek Pallas på Göteborgs stadsbibliotek. (Göteborgs stadsbibliotek 21 sept 18)

Boken kom på svenska i våras och recenserades av Dorota Tubielewicz Mattsson >>

 

Gravöppning stred mot mänskliga rättigheter

Publicerat 2018-09-21

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Trots protester från anhöriga öppnade Polen de omkomnas gravar efter Smolenskolyckan 2010. Därmed bröt Polen mot artikel 8 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Det slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast efter klagomål från två efterlevande som starkt motsatt sig gravöppningarna. Båda tilldöms 16 000 euro i skadestånd.

Den 10 april 2010 störtade dåvarande presidenten Lech Kaczyńskis plan i dimman utanför Smolensk. Haverikommissionerna har konstaterat att dåligt väder, bristande kommunikationer mellan planet och flygledartornet och misstag från den polska besättningen orsakade katastrofen. Alla 96 ombordvarande omkom.

Men presidentens bror Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), misstänkte tillsammans med förre försvarsministern Antoni Macierewicz att olyckan egentligen var ett politiskt attentat iscensatt av Ryssland. Enligt den teorin skulle dåvarande premiärministern Donald Tusk ha hjälpt till att dölja detta.

När de 96 offren begravts framkom att man under de kaotiska förhållandena efter olyckan sorterat vissa kvarlevor fel och några hade begravts under fel namn. Då företogs de första gravöppningarna för att rätta till misstagen.

När PiS 2015 bildat regering öppnade försvarsminister Macierewicz upp haveriutredningen igen, tillsatte nya handplockade experter som kom fram till det önskade resultatet: presidentens plan skulle kunna ha sprängts i luften. Eftersom flygplansvraket fortfarande befinner sig i Ryssland var det svårt att bevisa. Alltså beslöt man att alla offer som inte kremerats skulle grävas upp för provtagning. Proven skulle visa om det fanns spår av sprängämnen. Man började med presidentparets kista i Wawelkatedralen i Kraków.

Många anhöriga var förtvivlade över att behöva genomgå den plågsamma proceduren med gravöppning och ny begravning, och två av dem gjorde alltså en anmälan till Europadomstolen.

Proverna skickades till internationella forensiska laboratorier, som inte hittade spår av sprängämnen. Macierewicz-kommissionen ansåg då att planet skulle ha kunnat explodera utan sprängämnen.

Flera rättegångar har dragits igång mot Tusks medarbetare, där man försöker bevisa tjänstefel och försumlighet i tjänsten.

Den 10 varje månad sedan olyckan 2010 har PiS-ledaren haft politiska möten utanför presidentpalatset och hetsat mot den förra regeringen. Mötena, som var ett viktigt inslag i valkampanjen 2015, avslutades den 10 april i år. En slutrapport från Macierewicz-kommissionen har aviserats men ännu inte publicerats. Däremot har Macierewicz fått sparken och ersatts av en annan försvarsminister som inte lägger samma vikt vid Smolenskolyckan som verktyg i inrikespolitiken. (Polskie Radio och wB 21 sept 18)

Duda mötte trumpen Trump

Publicerat 2018-09-19

Presidenterna Duda och Trump efter undertecknandet av samarbetsavtalet. Foto: KPRP

President Andrzej Duda avlade på tisdagen sitt länge emotsedda besök i Vita Huset där han efter samtal med den amerikanske presidenten Donald Trump undertecknade en partnerskapsdeklaration om samarbete på områden som säkerhet och försvar, energi, handel och forskning.

Det är en polsk-amerikansk partnerskapsdeklaration som styr det polsk-amerikanska samarbetet för flera år framåt, sade utrikesminister Jacek Czaputowicz till reportrar efteråt.

Med besöket vill de två länderna gemensamt markera att Polen i år firar 100-årsjudileum som självständig stat, att det i det närmaste är 30 år sedan kommunismen föll – först i Polen 1989 och sedan i resten av Europa – och att det är 20 år sedan Polen gick med i Nato, skriver presidentens sajt på nätet.

Det har varit angeläget för den polska regeringen att få till ett presidentmöte under jubileumsåret. Planen höll på att gå i stöpet när parlamentet i våras införde den s.k. Förintelselagen som gör det straffbart att offentligt hävda att Polen hade något som helst ansvar för Förintelsen. Lagen väckte starkt ogillande i Israel, där man undrade om judar som berättade om trakasserier i Polen skulle ses som brottslingar. Även Washington reagerade och regeringen fick veta att det inte skulle bli några toppmöten mellan de två länderna förrän lagen hyfsats till.

I många polska medier visas bilder från den amerikanske presidentens berömda twitterkonto där man dels kan se att Duda inte ens fick en stol att sitta på vid undertecknandet och att Trump verkade sur och oengagerad. Den gamle dissidenten Lech Wałęsa i sin tur visar bilder på Facebook där Trump och hans sällskap tittar uppmärksamt och intresserat på Solidaritetsikonen. (prezydent.pl, Polskie Radio, natemat.pl och wB 19 sept 18)

Fint pris till Tomas Håkansson

Publicerat 2018-09-19

Översättaren Tomas Håkansson här tillsammans med författaren Andrzej Stasiuk.
Foto: Ola Wallin.

Eminente översättaren Tomas Håkansson får ett hedersomnämnande för översättningen av Andrzej Stasiuks bok Östern av Författarförbundet.

För att han med säker hand har skapat en uppslagsrik och elegant avvägd motsvarighet till originalets detaljmättade och förtätade stil, lyder motiveringen.

Boken är utgiven på Ersatz förlag, som också gjort många andra polska böcker tillgängliga på svenska, inte bara av Andrzej Stasiuk utan också Hanna Krall. (Författarförbundet 10 sept 18)

Polska Domstolsrådet förlorar rösträtten i ENCJ

Publicerat 2018-09-18

Europeiska Nätverket för Domstolsadministration, ENCJ, stänger av Polska Domarrådet, KRS, för att kunna garantera sin självständighet. Det skriver ENCJ i ett pressmeddelande.

Polska Domstolsrådet, KRS, är det som ska garantera domstolarnas och domarnas oberoende, och men efter de reformer som regeringen Morawiecki har genomfört lever Domstolsrådet inte längre upp till kraven på oberoende. Nätverkets medlemmar måste vara politiskt självständiga och ska inte påverkas av lagstiftare och politiker.

Problemen är att ledamöterna tillsätts av politiker, att ledamöter i Högsta domstolen tvingas gå i pension och den nya disciplinnämnden som innebär hot om påtryckningar mot ledamöterna i Domstolsrådet.

Beslutet, som innebär att KRS förlorar sin rösträtt inom nätverket, fattades efter ett extramöte på tisdagen. (Sveriges Radio 17 sept 18)

Ny pedofil prästskandal i Polen

Publicerat 2018-09-18

En ny skandal om prästers sexuella intresse för barn rullas nu upp inför polackernas ögon.

En gudsman i Zamość avslöjades i Kroatien när han spanade på avklädda flickor i klädbutikernas provrum. Han hade monterat in en liten kamera i spetsen på sin sko, ställde sig utanför provrummet och stack in skon under draperiet för att filma de avklädda barnen.

Mannen togs på bar gärning under en semesterresa i Kroatien. När polisen gick igenom hans dator och mobil blev det uppenbart att det inte var någon engångsföreteelse – det fanns dussintals filmer från omklädningsrum och damtoaletter.

Prästen erkände sig skyldig och har anhållit om straff utan föregående rättegång vid en kroatisk domstol.

Den kroatiska polisen lämnade sedan över materialet till utredare i Polen, som vid en husundersökning i mannens bostad fann hundratals bilder och videoklipp med nakna barn, alla med en tydlig pornografisk karaktär, säger åklagaren.

Det visade sig också att prästen har en mindre uppsättning spionkameror som han placerat på damtoaletter och i duschutrymmen.

Ett tjugotal minderåriga offer är identifierade, säger åklagaren.

Prästen, som riskerar fem års fängelse, förklarar sitt agerande med att hans arbete är så stressigt. Han har fått lämna sin församling, står under polisövervakning och har fått utreseförbud i väntan på rättegång. (wirtualnapolska.pl sept 18)

Inte självklart att Duda ställer upp för omval 2020

Publicerat 2018-09-18

 

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

President Andrzej Duda har inte bestämt sig för om han ska ställa upp för omval eller inte år 2020. Det hävdar presidentens nya presschef Błażej Spychalski.

Duda själv är på ett länge emotsett besök i Washington och diskuterar säkerhet, energi och investeringar med den amerikanske presidenten Donald Trump.

Det är två år till presidentvalet, säger Spychalski till statliga TVP. Han måste inte bestämma sig nu.

Uttalandet har förstås gett upphov till spekulationer. Det är inte mer än ett par månader sedan som Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) pekade ut Duda som partiets kandidat – han vill dra nytta av Dudas popularitet i såväl kommunalvalet i höst som parlamentsvalet nästa år. När de valen är överstökade finns emellertid ingenting som hindrar Kaczyński från att ändra sig.

Men många i PiS-toppen har inte förlåtit Duda hans veto mot lagen om Högsta domstolen, vilket försenade Lag och Rättvisas kontroversiella domstolsreform och gjorde den än mer uppmärksammad i omvärlden.

Många PiS-politiker skulle föredra förra premiärministern Beata Szydło, som vid årsskiftet fick stiga åt sidan när regeringens konflikter med EU blev för påtagliga. Hon ersattes då av dåvarande finansministern Morawiecki, som med sin mer verserade stil skulle lugna ner protesterna ute i Europa. Såväl Szydło som Morawiecki ligger högt på popularitetslistorna och det är inte otänkbart att de skulle kunna matcha den inte helt följsamme Duda. Som det ser ut idag är Kaczyński fortfarande nöjd med Morawiecki och vill ha kvar honom som regeringschef. Planerna för Szydło har däremot gått ut på att hon skulle ställa upp i EU-valet och bli ledare för den polska PiS-gruppen i parlamentet. Szydło, som inte sätter sig emot order från PiS-ledaren, är uppskattad av många och skulle sannolikt få många röster i ett presidentval. (Natemat.pl och wB 18 sept 18)

”Tyskland har förklarat krig mot Polen”

Publicerat 2018-09-15

Ludmila Kozłowska med maken Bartosz Kramek. T.v. Frank Schwabe.
Foto: FB Otwarty dialog.

Polen har efterlyst er och vi måste tyvärr deportera er. Det sade en belgisk polisman när medborgarrättskämpen Ludmila Kozłowska kom till Bryssel nyligen. Polska myndigheter hade anmält henne till Schengens informationssystem som en farlig person.

Sedan bjöds hon in till tyska Bundestag för att tala om mänskliga rättigheter. Den polska regeringen rasar och regimtrogna journalister hävdar att ”Tyskland har förklarat krig mot Polen”.

Kozłowska är gift med polacken Bartosz Kramek, en av de mest synliga demonstranterna under den senaste tidens politiska protester. Hon arbetar för stiftelsen Öppen dialog* (Otwarty dialog) som hon grundade 2010. När hon kom till Bryssel där stiftelsen har sitt kontor och visade passet frågade polismannen om hon begått brott i Polen eftersom polska myndigheter efterlyst henne. Den belgiska polisen bad om ursäkt och sa att de måste deportera henne.

Kozłowska har ansökt om förlängt uppehållstillstånd i Polen men ännu inte fått besked. Däremot har hon fått veta att en del av dokumentationen är hemlig och att det skulle utgöra fara för Republiken Polen om hon fick tillgång till den.

Bartosz Kramek säger att stiftelsen sedan en tid tillbaka trakasseras av myndigheterna. Man har till och med försökt att sätta stiftelsen under tvångsförvaltning.

Historien tar inte sitt slut här. I sin föreläsning i Bundestag berättade Ludmila Kozłowska om den polska regeringens angrepp på icke-statliga institutioner och hur myndigheterna utnyttjar medier i detta syfte. Hon citerade också president Andrzej Dudas uttalande om EU:s ”imaginära gemenskap”.

Detta fick PiS-regeringen att se rött. Utrikesdepartementet offentliggjorde omedelbart en kommuniké där man påpekar att beslutet att anmäla Kozłowska till Schengens informationssystem grundade sig på att hennes stiftelse finansieras från oklara källor. Uppgifterna har den polska underrättelsetjänsten fått från sina partners i … Ryssland, Kazakstan och Moldavien.

Biträdande utrikesministern har kallat till sig Tysklands ambassadör och uttryckt sitt missnöje med att Tyskland beviljat Kozłowska visum. Han ser det som ”obefogat”.

Även presidenten har engagerat sig. Under EU:s toppmöte nyligen tog han upp frågan med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, meddelar Polskie Radio.

Att i ett annat lands parlament fördöma den polska regeringen som fått sitt mandat i demokratiska val strider mot de europeiska värderingarna, sade Duda. Steinmeier lovade att intressera sig för frågan.

Högermedierna har också gått till attack. I statliga TVP hävdade statsvetaren Jerzy Targalski att Tyskland nu förklarat krig mot Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Stiftelsen Otwarty Dialog grundades år 2010 av Ludmila Kozłowska som redan under sin skoltid var med och formade den så kallade ”orangea revolutionen” i Kiev. Stiftelsen arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i de postsovjetiska länderna. Man har ett nära samarbete med EU och Europeiska rådet, med det polska parlamentet och icke-statliga demokratiska institutioner i Polen och andra länder.

Ändringar i vallagen bäddar för valfusk

Publicerat 2018-09-15

Valkommissionens ordförande Wojciech Hermeliński.

Vid förra valet fick samtliga partier dra lott om platserna som valobservatörer, men i år är det enbart regeringspartiet (PiS) och Bondepartiet (PSL) som garanteras sina platser. Alla andra får fortsätta dra lott. Det är följden av den nya vallagen som PiS genomförde tidigare i år.

Oppositionen rasar och menar att man försöker hålla den nybildade Medborgerliga koalitionen utanför och att Statliga Valkommissionen (PKW) vägrar dem platser. Valkommissionen konstaterar att allt nu beror på ödeslotten.

Kontentan av det hela är att oppositionen bortsett från PSL alltså kan stå utan observatörer i de lokala valkommittéerna.

Det blir två valkommittéer: den ena delar ut röstkorten och övervakar röstningen, den andra dyker upp efter avslutat val och räknar rösterna. I praktiken innebär det att dubbelt så många valförrättare måste anställas och att räkningen kommer att längre tid.

I detalj ser det ut så här: hittills har en representant för kommunen och åtta personer anmälts av de olika valkommittéerna. Om fler än åtta blir anmälda har man tagit till lotten. Efter reformen försvinner kommunrepresentanten, och de partier som sitter i parlamentet får sex platser. Men partier som i förra valet ingick i en koalition har inte rätt till plats i valkommittén, inte heller partier som i det här valet ingår i en koalition. Och det är bara två partier som uppfyller dessa märkliga krav – Lag och Rättvisa (PiS) och Bondepartiet (PSL).

Detta slår naturligtvis mot oppositionen. Medborgarplattformen (PO) och Moderna (Nowoczesna) gick in i förra valet som separata partier och ingår nu i en koalition. Vänsteralliansen (SLD) ingick för fyra år sedan i en koalition men går nu till val som parti. Resultatet – oppositionen får mindre kontroll över röstningen än tidigare.

För inte så länge sedan anklagade PiS-parlamentariker de dåvarande myndigheterna för valfusk och uppmanade EU att ingripa. De ville ändra vallagen för att ”förhindra valfusk” genom att införa genomskinliga valurnor och kameror i varje vallokal. Det skulle vara transparant och jämlikt. De ändringar som PiS nu infört nu väcker misstankar om att syftet med dem är att begränsa oppositionens tillgång till kontroll över valprocessen. I synnerhet som det är inrikesministern som ska lämna förslag om vilka som ska räkna rösterna. Det bäddar för valfusk av stora mått.

Dorota Tubielewicz Mattson

Prästerliga övergrepp mot barn döljs i Polen

Publicerat 2018-09-14

I det nya pedofilregister som justitieminister Zbigniew Ziobro nu upprättar saknas namnen på präster som dömts för sexuella övergrepp mot barn. En av dem har i tio år härjat i Schlesien och inte tvekat inför ren våldtäkt.

Prästen stod åtalad för våldtäkt av minderårig men domstolen fällde honom för sexuellt tvång, ett mindre allvarligt brott. För våldtäktsoffren gör brottsrubriceringen emellertid en dramatisk skillnad.

Justitieminister Zbigniew Ziobro tycks anse att en dömd våldtäktsman som belagts med livslångt förbud att arbeta med barn och måste undergå behandling mot pedofili, inte behöver registreras som de andra.

Tidningen Gazeta Wyborcza har rapporterat om den aktuella gudsmannen, och det irriterar Ziobro som anklagar tidningen för lögn och hotar med stämning.

Jag har gjort väldigt mycket i kampen mot pedofilin, säger justitieministern, det är absolut nolltolerans mot pedofiler.

Men han vill gärna dölja det faktum att även präster är förövare.

Forskningen och statistiken visar att de som våldtar barn ofta är personer med allvarliga psykiska störningar som många gånger visar särskild grymhet (det är inte ovanligt att det slutar med mord). Präster som skyddas av sina överordnade kan verka ostört i åratal, och deras offer lider av sviterna under resten av livet.

Regeringens engagemang för gudsmäns sexuella övergrepp mot barn är inte heller så stort att en dokumentär om pedofilin inom den polska katolska kyrkan har beviljats bidrag. Men det är viktigt att komma åt problemet även i Polen. Staten och myndigheterna borde ha all möjlighet att tvinga katolska kyrkan att lämna ut all dokumentation om präster som anklagats för pedofili.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Domstolarna och Dudas imaginära gemenskap

Publicerat 2018-09-13

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla LIndberg.

Högsta domstolens ledamöter har på torsdagen arbetat som vanligt, trots att president Andrzej Duda har pensionerat dem. Domaren Dariusz Zawistowski, av presidenten utsedd att ersätta professor Małgorzata Gersdorf som HD-ordförande, har avstått från uppdraget. Han anser att Gersdorf enligt grundlagen fortfarande ska leda Domstolens arbete. Ledamöterna fortsätter sitt arbete eftersom de inte fått något beslut undertecknat av presidenten, bara en skrivelse från hans kansli. Presidentkansliet påpekar att det är kansliet som skickar ut skrivelser. Men domarna ska få ett beslut undertecknat av presidenten.

Detta är Dudas sätt att försöka undvika anklagelser om brott mot författningen och det rättsliga ansvaret, menar experterna, och ett beslut som detta borde undertecknas även av premiärminister Mateusz Morawiecki.

Duda har också struntat i att invänta det utlåtande från EU-domstolen som HD begärt. Därmed undergrävs maktens tredelning som den västerländska civilisationen vilar på. Dessutom är presidentens agerande inte effektivt – HD:s arbete präglas idag av kaos som i slutändan påverkar medborgarna och deras ärenden i Domstolen.

Regimen kan måhända försöka sätta politisk munkavle på domarna men det lär inte gå att göra samma sak med EU-domstolen. Om det visar sig att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ignorerar även dess beslut är det ett tydligt tecken på att Polen inte längre önskar tillhöra EU och dess värdesystem, kulturella och demokratiska gemenskap.

Det har kommit uttalanden från flera ministrar i frågan. Först gick biträdande premiärministern och högskoleministern Jarosław Gowin ut med att Polen kan komma att strunta i EU-domstolens utslag om det polska rättssystemet. Därefter sade utrikesminister Jacek Czaputowicz att regeringen visst skulle respektera domstolens utslag. Czaputowicz tillhör PiS medan Gowin leder det lilla koalitionspartiet Samförstånd (Porozumienie).

President Andrzej Duda har för övrigt sagt att EU är en ”imaginär gemenskap” som Polen inte har någon nytta av. Den egna polska gemenskapen är viktigare än EU som bara lägger sig i landets interna angelägenheter. Men pengarna som strömmar in i Polen är ingalunda imaginära, de är ytterst konkreta och det är kommunerna som har störst nytta av dem.

Nåväl, EU har rätt att reagera när regeringen bryter mot grundlagen i en av medlemsstaterna. Ingen inom EU har tidigare betett sig på samma sätt som Polen (ja, kanske Ungern). Därav unionens förvåning men också den starka förvissningen om att inget EU-land kan fungera med ett så dysfunktionellt rättssystem.

Likaså har domare all rätt att reagera på nedmonteringen av det demokratiska rättssystemet; de har i sin domared lovat att försvara grundlagen och verka i överensstämmelse med den. Och tvärtemot vad regimens representanter säger har det ingenting med politik att göra. Domarna uttalar sig inte om barnbidraget eller utrikespolitiken; de uttalar sig om domstolarnas oavhängighet och autonomi, om maktens grundlagsfästa tredelning.

Huruvida EU-domstolen kan göra något åt den dramatiska situationen i Polen eller inte är en öppen fråga. En annan fråga är om regeringen är medveten om konsekvenserna av sin vendetta mot domarna och nedmonteringen av demokratiska rättssystemet – nämligen bristen på respekt och tillit ute i världen, drastiskt minskande investeringar i Polen, politisk och kulturell isolering.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Jakten på de trotsande domarna

Publicerat 2018-09-12

President Andrzej Duda har nu fattat sitt beslut om vilka ledamöter i Högsta domstolen (HD)som ska få fortsätta sin tjänstgöring efter att ha uppnått pensionsåldern. Beslutet gäller dock bara fem av domarna, de som tidigare godkänts av det nya politiskt styrda Polska domstolsrådet (KRS).
Samtidigt fattar han inget beslut om de återstående domare som fyllt 65 år, vilket innebär att de får gå i pension, meddelar presidentkansliet.

På så sätt vill Duda göra sig av med de sju oönskade domarna utan att riskera anklagelser om brott mot grundlagen. Även HD:s förste ordförande professor Malgorzata Gersdorf riskerar tvångspensionering trots att hennes sexåriga mandat enligt grundlagen löper ut först 2020. Men så länge vill regimen inte vänta.
Grundlagsexperten professor Marek Chmaj anser att de sju domarna fortfarande kan verka som HD-domare. Och presidenten – hur han än vrider och vänder på det – kommer inte att kunna undgå ansvaret för att ha brutit mot författningen.
Högsta domstolen har vänt sig till EU-domstolen med två prejudicerande frågor som man vill ha behandlade i snabbare takt. Dels proceduren kring valet av Polska domstolsrådets medlemmar och dels förändringarna i lagen om Högsta domstolen.

HDs ledamöter anser att presidenten inte bör fatta några beslut så länge EU-domstolen inte behandlat ärendet, säger HD:s presstalesman Michal Laskowski. Duda har inte respekterat HD:s beslut om att frysa alla utrensningsprocedurer tills Europeiska unionens domstol kommer med ett utlåtande. Han har inte heller velat vänta på EU-domstolens utslag.
Dorota Tubielewicz Mattsson

Repressalier mot kritiska domare

Publicerat 2018-09-10

Flera domare hotas nu av de disciplinära åtgärder som införts i och med de nya kontroversiella domstolslagarna. Det är Igor Tuleya och Bartłomiej Przymusiński, talesman för organisationen Iustitia. De kommer i så fall att dras inför den nyinrättade Disciplinära kammaren (Izba Dyscyplinarna) vid Högsta domstolen, handplockade av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och i synnerhet justitieministern. En tredje domare, Krystian Markiewicz, är kallad till förhör. Samtliga har i kritiska ordalag uttalat sig om justitieminister Zbigniew Ziobros reform av det polska rättssystemet, skriver portalen OKO.press. De har nu fjorton dagar på sig att förklara sig.

Anklagelserna gäller deras uttalanden i olika medier. Tuleya har antytt att det nya politiskt styrda valet av nya ledamöter till Högsta domstolen inte skett i överensstämmelse med grundlagen, och  Przymusiński har kallat valet för en ”skönhetstävling”.

Det kan även handla om att de läckt om att Medborgarplattformens överklagande av man lade ner förundersökningen av i vilken lokal det omdiskuterade budgetbeslutet år 2016 fattades. Markiewicz ska förmodligen vara vittne.
Biträdande ombudsmannen för disciplinära ärenden som verkar vid Polska domstolsrådet (KRS) är tillsatt av justitieminister Ziobro, skriver OKO.press.

Som presstalesperson uppträder Przymusiński ofta i medierna. Han är känd för sin kritiska ställning gentemot den pågående reformen som enligt honom är ett brott mot författningen. Tuleya har också gjort sig känd för att öppet försvara domstolarna oberoende och maktens tredelning.
De berörda domarna vill inte uttala sig, men andra domare anser att krav på vittnesmål och klargöranden syftar till att tysta ner Tuleya och Przymusiński samt är ett straff för deras kritik av de nuvarande makthavarnas förehavanden. Det är en skrämseltaktik – domare ska inte ta sig friheter och vara kritiska mot vare sig reformen, det nya Polska domstolsrådet (KRS) eller Konstitutionsdomstolen (KD). Dessa påtryckningsmedel mot domarna måste tas på allvar. Om Tuleya och Przymusiński förklaras ha överskridit gällande normer kan de drabbas av disciplinära åtgärder som brottsmisstankar och rättegång.
Ytterligare en domare hotas av disciplinära åtgärder, skriver OKO.press. Det är Monika Frąckowiak i Poznań som uttalat sig offentligt i samband med demonstrationer till stöd för KD och författningen. Hon har framträtt i medier och deltagit i debatten kring polska domstolar i Europaparlamentet. Idag är det ingen som vet om man bara försöker skrämma Tuleya och Przymusiński eller om man verkligen tänker ta till det tunga artilleriet. Om så är fallet är Polen återigen en förtryckarstat.
Dorota Tubielewicz Mattsson

Presidentens nya talesman

Publicerat 2018-09-10

President Andrzej har fått en ny presstalesman, Błażej Spychalski. Helt okänd för allmänheten presenterades han av presidenten som ”ny som minister men gammal och beprövad kollega och vän”. Duda underströk att Spychalski, till skillnad från sin företrädare Krzysztof Łapiński, inte blir hans presstalesman i ordets egentliga betydelse – hans medarbetare kommer att ansvara för kontakterna med medierna.
Spychalski är 33 år gammal och är utbildad jurist. Han har varit biträdande ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ungdomsförbund. De sista åren gjorde han en lukrativ karriär inom de statliga företagen, som han nu lämnat för att träda fram i det politiska strålkastarljuset.
Men innan han hann börja sitt nya jobb kom rapporter om tidigare uttalanden och kommentarer på nätet där han grävt i kända (och av PiS avskydda) journalisters familjers förflutna. Vad deras fäder eller förfäder ägnade sig åt under kommunisttiden är viktiga saker för presidentens nya talesman.
Idag skulle han inte göra något sådant, säger han. Men han ångrar ingenting. Om jag ångrade det skulle jag idag inte vara där jag är. Det är min politiska väg och jag skäms inte för det, säger Spychalski.
Kommentarerna till hans uttalande är onödiga. Men en sak är säker – han kommer inte att ha det lätt som presidentens talesman. Och det åt båda hållen.
Dorota Tubielewicz Mattsson

Oppositionen går ihop inför kommunvalet

Publicerat 2018-09-10

Medborgerlig koalition (Koalicja obywatelska) blev resultatet av oppositionens samtal inför kommunalvalet i oktober. På lördagen samlades oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO), Moderna (Nowoczesna) och Barbara Nowacka Polskt initiativ till en gemensam valkongress där presenterade sin nya koalition och dess program inför valet.
Det har spekulerats friskt kring Nowackas samtal med PO och Moderna. Många ser det som ett svek för den polska vänstern (man menar att en koalition med liberala partier berövar vänstern dess ideologiska identitet). Men Nowacka hävdar – och det är mycket som talar för det – att den aktuella politiska situationen i Polen kräver en gemensam front mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) destruktiva politik och om man väntar för länge blir det för sent.
Koalitionen är nu ett faktum. Förutom att man vill ha ett ”öppet, europeiskt och självständigt Polen”, att de kommande valen blir avgörande för om ”Polen hamnar i Väst eller i Öst” presenterade man ett gemensamt program med sex viktiga punkter.
Fokus ligger på utbildning –  med kvalitativa statliga skolor över hela landet, fria skolmåltider, tillgång till idrottsaktiviteter och läxor som görs i skolan under lärarnas översyn samt höjda lärarlöner för att öka läraryrkets prestige.
Vidare lovar man fria biljetter i kollektivtrafiken för alla barn och skolungdomar.
Hjälp till de äldre ska bli ett obligatoriskt inslag i kommunernas arbete, varje stad och kommun ska bygga ut äldrevården.
Klimatfrågan är också med i programmet. Koalitionen avser att förbjuda import av sopor och giftigt avfall till Polen, man vill bekämpa smogen och tvinga fram klimatåtgärder.
Man vill även avsluta det under PO-regeringens tid påbörjade bygget av små vägar samt fortsatt satsning på så kallade ”orliki”, det vill säga fler fotbollsplaner.
Koalitionen vill också reformera den lokala administrationen – man tänker införa en regional institution som ska ansvara för vad som händer i regionen istället för dagens två.
Nowackas hjärtefrågor gäller kvinnors rättigheter i samhället. Därmed kan man hoppas på att Koalitionen kommer att arbeta för abortmottagningar fria från samvetsklausulen, fri tillgång till preventivmedel, IVF-behandlingar samt utbyggnad av förskolorna.  
Det är ett konkret och jordnära program som visar att man vill satsa på sociala frågor som utbildning och hjälp till de svagaste i samhället. Samtidigt vill man visa respekt för polackernas rätt till de medborgerliga friheter som Lag och Rättvisa (PiS) så ihärdigt försöker beröva dem.
Programmet tycks vara tänkt inte bara för kommunvalet i höst utan även för parlamentsvalet nästa år – klimatfrågan kan ju inte lösas på kommunal nivå.
Barbara Nowackas deltagande i Medborgerlig koalition pekar på att oppositionen nu svänger till vänster och försöker visa upp ett mänskligare ansikte. Det kan bero på att man insett att PiS snor de väljare vars sympatier ligger mer åt höger än åt vänster. Man har dessutom insett att PiS sociala politik ger resultat – för många väljare är plånboken ofta viktigare än demokratiska idéer.
Dorota Tubielewicz Mattsson

Antivaccinationsrörelsen på frammarsch i Polen

Publicerat 2018-09-07

Medan det i Europa pågår en mässlingsepidemi håller Polen på att lagstifta om att avskaffa vaccinationsplikten för barn. Frågan behandlas just nu i parlamentet sedan ett medborgarförslag antagits av talmannen för behandling. Förslaget kommer från antivaccinationsorganisationen Stop NOP som samlat 121 000 underskrifter till stöd för sin sak.

Inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) finns ett starkt stöd för antivaccinationsrörelsen. Redan förra året hävdade biträdande justitieminister Patryk Jaki att ”tvånget att vaccinera är en diskriminering av Polens medborgare i jämförelse med andra EU-medborgare”.
Med det nya lagförslaget ska vaccinationstvång enbart gälla då det är risk för en epidemi. I övrigt bestämmer föräldrarna själva om de vill vaccinera sina barn eller inte. Läkarna ska kunna åläggas att göra särskilda undersökningar som visar att det är onödigt med vaccinering. De ska även skriftlig informera om möjliga biverkningar av vaccinet. Det är tänkt att ”öka förtroendet för det polska sjukvårdssystemet samt avsevärt minska förekomsten av NOP*”. Vidare skulle läkarna vara tvungna att informera föräldrarna om att vaccinet ”tillverkats av mänskliga celler”, vilket är en tydlig gest mot katolska kyrkan som låtit antivaccinationsrörelsen samla in namnunderskrifter utanför kyrkorna.
Organisationen Stop NOP sprider sensationslystna teorier om att vaccinationer orsakar autism, cancer och spädbarnsdöd. Man hävdar även felaktigt att i länder där det inte finns något vaccinationstvång har inga epidemier brutit ut. Detta är en lögn. Enligt WHO har Ukraina i år haft ett utbrott av mässling med 12 000 insjuknade, vilket lett till att de ukrainska myndigheterna genomfört massvaccinering.
121 000 underskrifter går inte att ignorera. Alltfler människor blir motståndare till de livräddande vaccinationerna. Varför? Det kan handla om bristande tillit till sjukvårdssystemet och staten som sådan, det kan också handla om att många föräldrar vill se orsaken till svåra sjukdomar hos sina barn och därmed tar till enkla lösningar vid dramatiska sjukdomsfall.
Experterna varnar för att det nya lagförslaget kan leda till att antalet vaccineringar hamnar en nivå under 85% och därmed till allvarliga epidemier av smittsamma sjukdomar. Man understryker behovet av information och undervisning.

Valfria vaccinationer fungerar i de civila samhällena där förtroendet för staten och människor sinsemellan är stort, men även där måste man bedriva  informationskampanjer, säger epidemiologen dr Iwona Paradowska-Stankiewicz till OKO.Press.
Med tanke på kommunalvalen i oktober kommer lagförslaget sannolikt att behandlas länge av de polska folkvalda. PiS har lovat att se till att inga medborgarförslag avslås. Så länge de inte handlar om till exempel liberalisering av abortlagen…

Dorota Tubielewicz Mattsson

*NOP – ett eller flera medicinska symptom (oftast temporära) som förknippas med vaccinationen.

PiS sluter leden inför kommunalvalet

Publicerat 2018-09-03

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) avhöll på söndagen ett partikonvent, syftet var att inför kommunalvalet i höst göra partiet och dess politiker mer ”folkliga” och jordnära. Det var de amerikanska förebilderna som gällde – konventet skulle väcka varma känslor och tala direkt till väljarnas hjärtan. Därför mobiliserades också politikernas familjer och vänner. En politiker är ju också en människa – med fru, barn (ibland ett handikappat barn), systrar och väninnor. Fruarna, systrarna och väninnorna höjde sina makar och närstående till skyarna som pålitliga och kärleksfulla. Vissa politiker var klädda i de nationella färgerna och man bad självklart till Gud.

Läs vidare >>

PiS-regimen och Solidaritetsandan

Publicerat 2018-09-02

Solidaritetsledaren Lech Wałęsa hyllades efter framgångarna på 1980-talet.
Bild från en utställning över Solidaritet.

När Lech Wałęsa, Solidaritetslegend och Polens förste demokratiskt valde president efter 1989, i fredags lämnade Heliga Birgittas kyrka inför president Andrzej Dudas politiska tal under firandet av Augustiöverenskommelsen från 31 augusti 1980, följdes han av den nya maktens dignitärer. Deras blickar var både överraskade och förargade. Men deras förvåning väcker också förvåning. Den nuvarande regimen har gjort allt för att dela in polackerna i en ”bättre” och en ”sämre” sort, de har också gjort allt för att krossa den man som gjorde allt för att de skulle kunna leva i ett fritt land och vinna demokratiska val.

Läs vidare >>

Solidaritet – fast tvärtom

Publicerat 2018-09-02

Den 30 augusti 1980 undertecknade den dåvarande kommunistregimen i Polen ett avtal som gav arbetarna rätt att bilda en politiskt obunden fackförening. Därmed blev Solidaritetsrörelsen laglig och arbetarna fick strejkrätt. Dagen är en bemärkelsedag i Polens moderna historia och firas varje år med blomsternedläggelser och tal.

Förre solidaritetsledaren Lech Wałęsa lämnade kyrkan i samband med president Dudas anförande i kyrkan.
Skärmdump från Polsat.pl.

Separat och utan en gnutta solidaritet firades i veckan 38-årsdagen av augustiöverenskommelsen i Gdańsk 1980 då den kommunistiska regeringen och Solidaritetsrörelsen skrev under det avtal som ledde till bildandet av den första fria fackföreningen i det kommunistiska blocket.

Sin vana trogen lade Solidaritetsledaren och förre presidenten Lech Wałęsa ner blommor vid ingången till varvet i Gdańsk. Han åtföljdes av sin son, EU-parlamentarikern Jarosław Wałęsa, oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) ledare Grzegorz Schetyna, Modernas (Nowoczesna) ledare Katarzyna Lubnauer samt staden Gdańsks borgmästare Paweł Adamowicz. På det legendariska staketet utanför varvet hängde bilder på ledarna för den två veckor långa strejken i augusti 1980.

Bara några timmar senare anlände de nuvarande makthavarna – president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki. Då hade man tagit bort bilderna på de mest framstående oppositionella och strejkledarna under kommunisttiden (Bogdan Borusewicz, Adam Michnik, Jacek Kuroń och framför allt Lech Wałęsa) – personer som PiS-regimen försöker radera ut ur polackernas historiska medvetande. När Duda och Morawiecki lade ner sina blommor skanderade en grupp medlemmar från Kommittén för Demokratins försvar (KOD) ordet ”Grundlagen” (”Konstytucja”). De avskärmades av polisen.

Läs vidare >>

Väljarna stöder inte domstolsreformen

Publicerat 2018-08-30

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla Lindberg.

Om EU-domstolen kommer fram till att domstolsreformen i Polen strider mot EU-lagen har domstolen rätt att stoppa lagpaketet. Det anser en majoritet av väljarna, 54 %, i en färsk opinionsundersökning.

Runt hälften av de svarande, 49 %, anser att de nya lagarna utgör ett oacceptabelt angrepp på rättssäkerheten i landet och är ett sätt att ta kontroll över domstolsväsendet.

Bara 35 % tycker att PiS gör helt rätt vad gäller domstolsväsendet – trots att partiets höga siffror i de politiska opinionsmätningarna. Bland PiS-väljarna är stödet för domstolsreformen inte oväntat betydligt större än bland dem som röstar på något annat parti.

Bara 5 % har svår att ta ställning i frågan – en låg siffra i polska opinionsundersökningar.

EU-domstolen inledde i början av veckan sin granskning av lagen om Högsta domstolen, som bland annat ber justitieministern rätt att förtidspensionera ledamöter och ersätta dem med nya som handplockats ur de egna leden.

När vice premiärminister högskoleminister Jarosław Gowin häromdagen förklarade att Polen inte avser att rätta sig efter EU-domstolens utslag om det går regeringen emot, hade han alltså knappast väljarna med sig.

Vad gäller striden om domstolarna tycks polackerna i allmänhet ha samma åsikt som oppositionen och EU, trots partiets popularitet i andra undersökningar. (OKO.press 23 aug 18)

Gowin: Vi bortser från en fällande dom i EU-domstolen

Publicerat 2018-08-29

Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin.
Foto: Facebook.

Om Polen fälls i EU-domstolen för lagen om Högsta domstolen har vi troligen inget val – vi måste bortse ifrån utslaget. Det säger högskoleminister Jarosław Gowin, partiledare i lilla högerpartiet Polen Tillsammans, vice premiärminister och högskoleminister.

På måndagen inledde EU-domstolen på begäran av Polens Högsta domstol en bedömning av om den nya lagen strider mot grundlagen och de mänskliga rättigheterna som Polen vid EU-inträdet åtagit sig att följa.

Lagen om Högsta domstolen ger regeringen rätt att pensionera domarna i förtid, och enligt regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är det viktigt att man får rensa ut rester från den gamla kommunistregimens tid. Ledamöterna i Högsta domstolen bedömde lagen som oförenlig med grundlagen, och ordföranden Małgorzata Gersdorf har förklarat att hon ämnar fortsätta sitt uppdrag tills förordnandet är slut år 2020.

Gowin utesluter inte att detta skulle kunna innebära att Polen lämnar EU.

Men det skulle vara första steget till att EU förstör sig själv, och ansvaret för det ligger inte på den polska regeringen utan på EU-domstolen, säger Gowin. (Rzeczpospolita 28 aug 18)

Duda till Vita huset i september

Publicerat 2018-08-29

President Duda i telefon med den amerikanske presidenten efter valsegern.
Foto: Andrzej Hrechorowicz, prezydent.pl

Det faktum att polackerna inte kan resa till USA utan visum är huvudsakligen ett problem för USA. Därmed går man miste om alla polacker med idéer, kapital och kompetens som skulle kunna komma dit.

Det säger Krzysztof Szczerski, kanslichef hos president Andrzej Duda.

Frågan om visum har länge varit viktig för polackerna och redan Lech Wałęsa gjorde under sin tid som president på 1990-talet framstötar hos den amerikanska administrationen i frågan. Alla följande regeringar gjort detsamma, dock utan resultat hittills.

Tio miljoner amerikaner har polska rötter och under sin valkampanj lovade Trump polska kongressen i USA att ta itu med frågan så snart han blivit installerad.

Nu ska presidentparet i september göra ett officiellt besök i Vita huset, Duda ska ha ett samtal på tu man hand med den amerikanske presidenten och därefter träffa amerikanska politiker i senaten.

Besöket har samband med att Polen i år firar 100 år som fri och oberoende stat, och avsikten är att stärka partnerskapet för säkerhet och den fortsatta utvecklingen av handelskontakter.

Duda har tidigare varit i USA utan att få träffa presidenten så länge den kontroversiella Förintelselagen inte formulerades om. Lagen, som gjorde det straffbart att offentligt säga eller skriva att Polen hade någon form av ansvar för Förintelsen, väckte stor upprördhet i både Israel och USA. Man uppfattade det som ett förbud från överlevande att berätta om pogromer och antisemitism i Polen under andra världskriget och tiden däromkring. (Gazeta Prawna 28 aug 18)

Ny rapport om effekterna av smogen i Polen

Publicerat 2018-08-29

Warszawa drabbas ofta av smog, särskilt när det är kallt.
Foto: G. Lindberg.

I Polen använder de flesta kol att värma upp sina bostäder med, och det har sitt pris. Bara under 2016 innebar det att 19 000 personer dog i förtid, och kostnaderna för vård av dem som drabbats av sjukdomar som relateras till utsläpp och luftföroreningar. Notan närmar sig 30 miljarder euro (nästan 350 miljarder svenska kronor) om året, visar en färsk rapport från utvecklingsdepartementet.

Rapporten är ett slag mot energiminister Krzysztof Tchórzewski som är en varm vän av kol som primär uppvärmningskälla – kol är ju Polens stora egna naturresurs.

Även hälsovårdsdepartementet vill påverka Tchórzewskis engagemang för kolet i väntan på kommande normer för kolets kvalitet. Billigt kol av låg kvalitet ger större utsläpp och hittills har energiministern inte sett någon anledning att ingripa mot det billiga kolet.

Det kostar tusentals liv och gör stora ingrepp i statsbudgeten, säger Jadwiga Emilewicz, statssekreterare med ansvar för entreprenörskap och teknik.

Vi satsar nu på en rad åtgärder för att sänka utsläppen och på ökad forskning. Bland annat ska man undersöka lungkapaciteten hos dem som bor i de mest förorenade städerna. (Rzeczpospolita 28 aug 18)

1968 – året då oskuldens tid blev allvar

Publicerat 2018-08-25

Författaren Maciej Zaremba.
Foto: Sofia Runarsdotter.

Maciej Zarembas nya bok, Huset med de två tornen (Weyler förlag), är en furiös vidräkning med antisemitismen under Polens första femtio år som självständig nation.

Efter första världskriget 1918 skulle ”tre kolonier” som i över hundra år tillhört olika stormakter föras samman till ett land, ett folk. I de tre delarna var allt olika – rättssystemet, kulturen och språket. Det tycks ha medfört en formlig antisemitisk explosion. Zaremba förklarar det med att landet som nu skulle slutas samman till en enda nation måste hitta sitt folk, och i Polen fanns inte bara polacker utan också judar, ukrainare, litauer och många andra. En av landets tongivande politiker, Roman Dmowski, ansåg att det nu gällde att skapa ett ”vi” och ett ”dom”. ”Vi” var polackerna som skulle fostras till att vara just polacker. ”Dom” var i första hand judarna.

Zaremba inleder med en lite road beskrivning av sin egen uppväxt på 50- och 60-talen. Aningslös och uppvuxen i en sekulär familj kände han sig inte träffad av antisemitismen. Men hans mor var född judinna, och i mars 1968 fick båda föräldrarna sparken från det sjukhus där de arbetade av det skälet. Modern beslöt att emigrera till Sverige, medan fadern som då var i 80-årsåldern, inte ville ge upp Polen för att börja om någon annanstans.

1968 kulminerade polackernas missnöje med den dåliga levnadsstandarden, fattigdomen och kommunistregimens totala oförmåga att skapa välstånd i landet. För att bemästra hungerprotester och demonstrationer behövde man en syndabock och valde – judarna. Det blev uppenbart för landets judar att man åter måste fly.

Unge Maciej fick i uppdrag att skaffa alla tillstånd som behövdes för att lämna landet, han gick den förnedrande vandringen från myndighet till myndighet och möttes av krångel och hånfullhet. Han svarade med adlig högdragenhet, lät byråkraterna förstå att han var deras överman. Det underlättades av att familjen hade en summa pengar som de inte skulle få ta med sig. Alltså intog han en luxuös frukost på stans flottaste hotell på morgnarna och tog sedan taxi till myndigheterna.

Läs vidare >>

PiS uppges ha legat bakom avlyssningen 2014

Publicerat 2018-08-23

Säkerhetschefen Mariusz Kamiński.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Sommaren 2014 briserade den stora avlyssningsskandalen i Polen. I tidskriften Wprost kunde man läsa utskrifter av regeringstjänstemäns middagssamtal på Warszawas innekrogar – samtal som snabbt blev en het politisk potatis. Redan från början misstänkte man att dåvarande oppositionspartiet Lag och Rättvisa, PiS, hade ett finger med i spelet och idag står det klart att avlyssningen var ett led i att fälla den dåvarande regeringen och föra PiS till makten.

Ett halvt år innan den berömda avlyssningsskandalen bröt ut visste PiS att Marek Falenta, affärsman i kolbranschen, avlyssnade toppolitiker från de dåvarande regeringspartierna Medborgarplattformen (PO) och Bondepartiet (PSL). Falenta ska ha själv erbjudit PiS-ledaren Jarosław Kaczyński inspelningarna.

Det skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Redan ett år före parlamentsvalet 2015 erbjöd Falenta PiS-ledningen inspelade band som skulle kompromettera viktiga politiker i den dåvarande regeringen. PiS lät Antikorruptionsbyrån (CBA) göra en granskning och då visade det sig att Falenta länge arbetat inom säkerhetspolisen där han vid några tillfällen nämnt de inspelade banden. CBA ”tog då över” Falenta och gjorde upp en plan för hur de första inspelningarna skulle publiceras i tidskriften Wprost som inte förknippas med det högerpopulistiska PiS. När historien tagit ordentlig fart skulle resten av inspelningarna publiceras i den PiS närstående tidskriften Do Rzeczy. Redaktionerna skulle inte få veta källan eller Falentas samröre med specialstyrkorna.

I juni 2014 offentliggjorde Wprost några regeringspolitikers middagssamtal på en av Warszawas innekrogar. Banden avslöjade visserligen inget brottsligt men visade på en arrogant attityd bland regeringspartiets politiker och tjänstemän. Detta skapade naturligtvis rubriker och avsmak bland väljarna.

Det är ingen tvekan om att avlyssningshärvan bidrog till PO-regeringens fall, vilket också var främsta syftet med inspelningarna. PiS vann valet och de inblandade befordrades. Utom Marek Falenta som trots sitt samarbete med partitoppen ställdes inför rätta och fick 2,5 års fängelse – det är brottsligt att spela in samtal utan de medverkandes kännedom i Polen.

Tidningen hänvisar till i synnerhet två källor som är oberoende av varandra och som båda var ögonvittne till händelserna. Även de kypare som på Falentas order installerade avlyssningsutrustning på krogarna har vittnat om att han stoltserade med sina nära kontakter med partiledaren Kaczyński och att de inspelade banden skulle ”hjälpa PiS” att störta regeringen.

Den nuvarande regeringens säkerhetschef Mariusz Kamiński, då chef för CBA, förnekar att han skulle ha haft någon kontakt med Falenta. Än mindre skulle han ha tagit emot några inspelade band. Om avlyssningsaffären fick han veta från medierna.

Varje försök att binda samman avlyssningshärvan med kretsar nära PiS bygger på osanning, säger Kamińskis presskontakt, och påminner om att PiS eventuella koppling till avlyssningshärvan utreddes av åklagare som emellertid inte fann några belägg för detta.

Kamiński, som står PiS-ledningen nära, dömdes 2015 för maktmissbruk och fick tio års förbud att återgå till offentlig tjänst. President Duda benådade honom tämligen omedelbart med motiveringen att det var en politisk dom och idag är han minister och samordnare för underrättelsetjänsterna.

Gazeta Wyborczas uppgifter kastar nytt ljus över avlyssningsskandalen från 2014. Redan då var det märkligt att enbart koalitionsregeringens representanter avlyssnades – det tycktes som om inga PiS-politiker skulle ha ätit på restaurang. Deras påstådda anspråkslöshet förlorade sin trovärdighet så fort de kom till makten.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs mer om avlyssningsskandalen 2014 >>

Begränsad yttrandefrihet

Publicerat 2018-08-22

Skärmdump från FB.

Yttrandefriheten i Polen är på intet sätt absolut – det finns sedan länge en rad lagar som sätter gränser för vad man får säga eller uttrycka med bilder och symboler.

I kampanjen mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) domstolsreform har många offentliga skulpturer klätts i kampanjtröjan med texten Konstitucja – Konstitutionen. När en staty över framlidne presidenten Lech Kaczyński ikläddes samma tröja innebar det en kränkning av ett nationellt monument.

Under Prideparaden i Warszawa visade några deltagare upp en regnbågsflagga med den polska örnen på.

En kränkning av det statliga emblemet, konstaterade åklagaren och drog igång en utredning.

En poet som bytte ut några ord i nationalsången befanns skyldig till förakt för nationen, skriver webbplatsen Notes from Poland.

Detta är som sagt inget nytt fenomen – för runt sex år sedan hade en ung man ett spel på sin webbplats där besökarna skulle skjuta till måls på en bild av dåvarande presidenten Bronisław Komorowski.

Mannen åtalades, men Komorowski blev bestört:

Jag har i hela mitt vuxna liv kämpar för yttrandefriheten, sade han.

Men åklagaren vidhöll att det var ett lagbrott.

Flera kända artister har åtalats för att de kränkt andras religiösa känslor genom att svära eller skämta om religion på scenen.

För ett par år sedan lade Organisationen för Fred och Säkerhet i Europa, OSSE, fram en studie där man konstaterade att liknande förbud finns i många länder. Man Polen är det land som hade flest och störst förbud som inskränker yttrandefriheten.

Även om lagarna inte används så ofta, så har blotta vetskapen om att de finns en dämpande effekt, skriver Notes from Poland.

Trots den återhållande lagstiftningen hävdar PiS-ledaren Jarosław Kaczyński att Polen är och kommer att förbli en ö av frihet även om den begränsas i många andra länder och han avvisar tanken på att hatiska uttalanden från nationalistiska grupper skulle förbjudas.

Då glömmer han att hatiska uttalanden mot nationella, etniska, eller religiösa grupper redan nu är belagt med upp till två års fängelse. Det tyckte Kaczyński för övrigt var utmärkt för ett tiotal år sedan när en hemlös alkoholist lallade runt och sjöng förargliga sånger om dåvarande presidenten Lech Kaczyński. Han eftersöktes av polisen i hela landet.

De nationella och religiösa symbolerna har ovanligt stor betydelse i Polen, som under så många år varit ockuperade av andra regimer. Men lagstiftningen kan vara ett farligt verktyg i händerna på ett allt mer politiserat rättssystem, skriver Notes from Poland. (21 aug 18)

Kyrkan om ”de onda strukturerna”

Publicerat 2018-08-20

Ärkebiskop Józef Michalik.
Foto: Media Wnet.

Feminister, frimurare och ateister ingår i de onda strukturer som splittrar Polen och världen. Det sade ärkebiskop Józef Michalik under en mässa på söndagen, då katolska kyrkan firade Jungfru Marias Himmelsfärd.

Vi ser hat i det sociala och det politiska livet, och för nationens bästa måste vi kräva samarbete av alla människor. Genom att bryta mot moralen och naturens lag övertygar man kvinnorna om att kyrkan och Kristus underskattar dem, sade ärkebiskopen.

Kvinnorna ska i stället ha Jungfru Maria som sin förebild, Gud har valt dem föda barnen, och den som är positiv till abort är ett monster och en dödens apostel, hävdade ärkebiskopen.

Michalik har tidigare gjort en del häpnadsväckande uttalanden: i våras talade han om abort som det sorgligaste arvet efter stalinismen, och för några år sedan hävdade han att det var barnen som lockade in prästerna i sexuell samvaro i stället för tvärtom.

Han menar att de unga dras till kyrkan, att över 80 % av ungdomar under 24 är troende katoliker.

Det är nog bra med internet och att kunna främmande språk, men måttlighet är en dygd, sade Michalik, och Polen är en nation som kommer att leva enligt evangeliet i tusen år.

Marie Himmelsfärd är en stor händelse i Polen, tiotusentals människor ger sig iväg på pilgrimsvandring till klostret Kalwaria Zebrzydowska i Kraków. Där möts de av orkestrar och försäljare som tillhandahåller souvenirer med religiös anknytning. Även glass, Lego, flaggor, pepparkakor, ballonger, handväskor och den lokala osten oscypek finns att köpa. (wyborcza.pl 19 aug 18)

Vallagen kritiseras av oppositionen, kyrkan och presidenten

Publicerat 2018-08-15

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Parlamentet antog i juli en lag som förändrar valdistrikten inför nästa EU-val. Vart och ett av de tretton valdistrikten ska välja minst tre parlamentariker och därför måste distrikten ombildas så att det finns tillräckligt många väljare i varje distrikt.

Den första kritiken kom från oppositionen som i parlamentet befarade att den nya indelningen skulle komma att gynna de stora partierna, främst regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Därefter gick katolska kyrkan ut med samma budskap:

Vallagen måste garantera att de som väljs faktiskt representerar befolkningen proportionellt, sade biskopskonferensens presskontakt Paweł Rytel-Andrianik nyligen. Vallagen borde tjäna allmänheten och agera för det gemensamma bästa, inte bara för de största politiska partierna.

Även president Andrzej Duda är skeptisk och har efter en del funderingar kommit fram till att han måste lägga in sitt veto. Den nya lagen skulle innebära att det krävs 10–11 procent av rösterna för att bli vald – en höjning jämfört med idag.

Duda har redan vidarebefordrat sina betänkligheter till PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, säger källor i regeringspartiet till nyhetsportalen Onet.pl, och partitoppen ska i helgen diskutera Dudas beslut.

Presidenten sätter alltså återigen en käpp i hjulet för PiS.

Förmodligen resulterar det i försämrade relationer ett tag, säger en PiS-politiker till Onet. Men partiet står fortfarande helhjärtat bakom den goda förändringen.

Presidenten har flera gånger under sin mandatperiod satt sig emot Kaczyńskis och partiets vilja, och relationerna har periodvis varit mycket spända. Men Duda är PiS mest populära politiker (även om han formellt lämnade partiet efter valsegern 2015 för att bli hela folkets president) och den populariteten vill Kaczyński utnyttja i parlamentsvalet nästa år. Därför har han erbjudit Duda att bli PiS kandidat i presidentvalet 2020. Det löftet kan han naturligtvis ta under omprövning när parlamentsvalet väl är i hamn. Även förra premiärministern Beata Szydło har ju höga opinionssiffror och många väljare har beklagat att hon sattes på undantag när Mateusz Morawiecki tog över premiärministerposten. (Onet.pl och wB 15 aug 18)

Återpolonisering av banker inte helt riskfri

Publicerat 2018-08-13

Ett av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) stora mål är att landets bankväsende bör vara polskt.

För att nå målet har man försämrat villkoren för banker med utländskt kapital och efterhand som utländska finansbolag drar sig ur har de statliga företagen köpt upp deras andelar. Idag äger staten över hälften av landets bankväsende.

Man kallar det återpolonisering och ekonomisk patriotism, men egentligen handlar det om smygnationalisering, skriver finanstidningen The Economist.

Efter kommunismens fall var de polska bankerna vanligen statsägda och under övergången till marknadsekonomi såldes de till privata bolag, ofta utländska finansföretag.

Vår ekonomiska utveckling drivs av de polska företagens stolthet tillsammans med den ekonomiska patriotismen, sade premiärminister Mateusz Morawiecki i våras.

Men återpoloniseringen av bankerna är riskabel, varnar ekonomer. Då kan statsägda banker användas till att finansiera projekt som privata banker av säkerhetsskäl undviker. Det är också risk för att konkurrensen minskar, vilket kan leda till att det blir dyrare att låna vilket i sin tur höjer konsumentpriserna.

Det spekuleras i att den nu statliga stora banken Pekao ska slås samman med PKO BP som då skulle få en tredjedel av marknaden och 15 miljoner kunder.

Morawiecki anser att återpoloniseringen innebär en stark säkerhetsbuffert när den internationella finansmarknaden drabbas av turbulens men det är alltså inte helt riskfritt även om den polska ekonomin under den innevarande högkonjunkturen går utmärkt. Regeringen är också fast besluten att återpolonisera utländskt ägda medier – man anser att de tjänar sina ägares intressen snarare än Polens. Framför allt är det medier med tyskt kapital som är en nagel i ögat på PiS. (The Economist och wB 9 aug 18)

PiS-parlamentariker vill införa ungkarlsskatt

Publicerat 2018-08-10

Statssekreterare Artur Soboń.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Under kommunisttiden fanns länge ett extra skattepåslag för polska ungkarlar. Regimen ville höja nativiteten och befolkningen måste öka igen efter andra världskriget, då sex miljoner medborgare dödats och flera hundratusen flytt utomlands för att inte återvända.

Ungkarlsskatten skulle få unga människor att snabbt bilda familj och skaffa barn.

Med sitt familjeprogram – ett generöst flerbarnsbidrag, ett bostadsprogram som ska göra det möjligt för fattiga familjer att skaffa sig en anständig bostad osv har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har satsat på morötter i stället för piskor.

Familjesatsningen slog väl ut i början, framför allt familjer som redan hade barn skaffade ett eller två till. Ungdomar visade emellertid ingen benägenhet att alstra avkomma och ge upp tankarna på utbildning, karriär och ett bättre liv. Idag är nativiteten nere på samma nivå som innan barnbidraget infördes.

Nu föreslår PiS-aren Artur Soboń, statssekreterare i departementet för utveckling och infrastruktur, att den gamla kommunistlagen ska tas i beaktande.

Det är min personliga åsikt att singlar borde betala en särskild skatt, säger statssekreteraren till ekonomisajten Money.pl. Det är barnfamiljerna vi satsar på och det vore en bra lösning för budgeten.

Det fanns positiva saker under kommunisttiden, som man ska komma ihåg, framhåller Soboń. Planering för skolor, dagis, kollektivtrafik, parker och lekplatser – allt som behövs för ett liv utanför bostaden.

Förslaget har fått medierna att spekulera i hur mycket landets viktigaste ungkarl, PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, skulle få betala i extra skatt. Han tjänar sammanlagt 230 000 złoty om året inklusive sin pension (eftersom han fortsätter arbeta efter 65). På det bör han betala 40 000 i skatt, skriver Natemat.pl. Och om man tar den gamla lagen rakt av skulle det innebära en skattehöjning med 8 000 złoty.

Frågan är om Soboń har diskuterat förslaget med Kaczyński. (money.pl, natemat.pl och wB 8 aug 18)

Pilotstrejk på Ryanair drabbar även Polenresenärer

Publicerat 2018-08-10

Pilotstrejken hos lågprisbolaget Ryanair drabbar också resor till och från Polen. Hittills har bolaget ställt in resor Stockholm–Modlin, Hamburg–Katowice, Düsseldorf–Bydgoszcz, Kraków–Stockholm, Stockholm–Gdańsk m.fl.

Förhandlingar med piloterna pågår, men någon lösning tycks inte vara nära förestående.

Förra året flög nästan 11 miljoner resenärer till och från Polen med Ryanair. (TVP 9 aug 16)

Kyrkan tystar ner prästers självmord

Publicerat 2018-08-08

Under de senaste åren har en rad präster begått självmord i Polen. Det är ingenting man talar högt om, kyrkan brukar tvärtom låtsas att det handlar om olycksfall. I ett stift i södra Polen begick åtta präster självmord under en period av sex år. Några hängde sig, andra tog en överdos av tabletter, kastade sig ut från kyrktornet, skar upp pulsådern osv.

Katolska kyrkan talar inte gärna om det här, säger en präst som vill vara anonym, till nätportalen Wirtualna Polska. Kyrkan betecknar varje enskilt fall som en olyckshändelse.

Det spelar ingen roll hur just jag gjorde, jag vill inte tala om det, säger han. Jag vet att självmord är en allvarlig synd, men jag gick in i en djup depression, jag började tvivla. Jag sade till mina överordnade att jag behövde hjälp och stöd, men fick till svar att jag inte skulle vänta mig någon hjälp från det hållet.

Många av oss präster kämpar med depressioner, det kan vara en troskris, en känsla av isolering osv. Jag har pratat med andra som gjort försök att ta livet av sig, och alla har sagt att de överordnade inte haft någon hjälp att ge, säger prästen. Alla har fått rådet att erkänna sina synder så snabbt som möjligt och sedan flytta till en annan församling.

Varannan eller var tredje månad kommer rapporter om präster som försöker begå självmord. Det handlar om både unga och äldre präster och förekommer över hela landet. (Wirtualna Polska 3 aug 18)

Ännu en polsk Wallenberg – men i Schweiz

Publicerat 2018-08-08

Skärmdump från TVP.

En polsk Wallenberg – så brukar man kalla Henryk Sławik, som under sitt arbete i Medborgarkommittén i Budapest utfärdade skyddspass åt runt femtusen polska judar som flytt till Ungern.

Men det finns fler som skulle kunna göra anspråk på samma titel – de polska diplomaterna Aleksander Ładoś, Konstanty Rokicki,  Juliusz Kuehl och Stefan Ryniewicz på polska ambassaden i Bern, samarbetade under kriget med en illegal judisk organisation och utfärdade falska pass till Latinamerika åt över tusen judar som ville fly undan Förintelsen.

Nu visar det sig att den judiska organisationen samlat en rad dokument, som först ska ställas ut i Bern men så småningom kommer att lämnas över till Auschwitz-Birkenau, museet över det nazistiska dödsläger i södra Polen där över en miljon människor mördades av de nazistiska ockupanterna. Arkivet är en av de största dokumentsamlingarna om polska diplomaters ansträngningar att rädda judar under andra världskriget.

Arkivet är ett obestridligt bevis på att polacker, polska staten och dess representanter systematiskt och institutionellt var involverade i att rädda judar under andra världskriget, skriver museet i ett uttalande.

I det nyligen offentliggjorda arkivet, som fått namn efter rabbi Chaim Eiss som var en av nyckelpersonerna i den judiska organisationen, finns åtta pass till Paraguay, bilder på judar som ansökt om pass och listor över judar som ville fly. Där finns också en lista över judiska barn på barnhem i Warszawa.

Man känner till namnen på 330 judar som räddades tack vare de falska dokumenten och 387 som dödades trots passen. Ytterligare 430 personer fick pass, men deras öde är okänt. Sammanlagt lyckades gruppen rädda flera tusen personer, varav bara en del var polska medborgare före kriget. I samlingen finns också hundratals brev som beskriver lidandet i getton och utrotningslägren.

Arkivet som har köpts in av polska staten ska först ställas ut i Bern och därefter på Auschwitz-museet och studeras av historiker där.

Berngruppen har länge varit känd, men alltså inte Eiss arkiv.

De polska diplomaternas agerande i Schweiz är en inspiration för såväl historiker som författare, filmskapare och konstnärer, säger kulturminister Piotr Gliński.

Den polska Förintelselagen som kom i våras gör det straffbart att offentligt hävda att den polska nationen har något ansvar för Hitlers utrotning av Europas judar. Den väckte stort uppseende, Israel undrade om Polen ville förbjuda judar som lämnat Polen att beskriva trakasserier de utsatts för; USA lät förstå att det inte var aktuellt med möten på toppnivå mellan Warszawa och Washington så länge lagen inte formulerades om och tills Polen slutit fred med Israel i frågan.

Uppgifterna om Eiss-arkivet kommer naturligtvis mycket lägligt, och kulturministerns ofta uttalade förhoppningar om att det ska spelas in spännande filmer om den ärorika polska historien får här lite extra näring. (PolandinEnglish och wB 6 aug 18)

Polska statyer har fått nya kläder

Publicerat 2018-08-06

Skärmdump från FB.

Över hela Polen kläs nu statyer i offentlig miljö i t-shirts med ordet KONSTYTYCJA (Grundlagen) på framsidan. Det är den senaste formen av protest mot PiS-regeringens juridiska reformer.

Och polisen rycker ut för att gripa brottslingarna som vanärar samhällets kulturella utsmyckning.

Det är både skrattretande och farligt. Skrattretande för att makthavarna gör sig till åtlöje; farligt för att myndigheter, som mobiliserar icke-adekvata maktmedel för att förfölja människor som klär statyer i t-shirt, också kan tänkas gå mycket längre i sin iver att försvara regimen.

Det har förresten redan inträffat. De som misshandlats under demonstrationerna utanför Högsta domstolen ska – enligt makthavarna – ha tillfogat sig skadorna själva. Användningen av tårgas tillskrevs också de demonstranterna. Folk har gripits och anklagats för brott. Inrikesminister Joachim Brudziński kom med förtäckta hot.

Samtidigt tycks det vara omöjligt att identifiera personer som bär på rasistiska banderoller under nationalisternas marscher. Den 1 augusti, när hela Polen högtidlighöll minnet av Warszawaupprorets utbrott, fick de till och med eskort av polisen.

Poliskåren har kämpat länge för att slippa associeras med den kommunistiska milisen, men idag återkommer associationerna till våld, förtryck och repressalier. Polisen blir alltmer politiserad och utnyttjas till att implementera regimens aktuella politik snarare än till att skydda befolkningen.

Regimen är uppenbarligen rädd för Konstitutionen som pryder statyer över hela landet. Regimen använder polisen för att göra upp med politiska motståndare. Regimen monterar ner det polska rättssystemet. Hela Polen ser det. Och hela Europa också. Hur länge till?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Högsta domstolen vänder sig till EU-domstolen

Publicerat 2018-08-05

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: G. Lindberg.

Högsta domstolen anser sig inte kunna fortsätta fungera självständigt med den nya lag som domstolens arbetssätt och sammansättning som parlamentet antagit och som president Andrzej Duda undertecknat.

Det handlar bland annat om att ledamöter, vars mandattid inte gått ut, automatiskt gå i pension vid 65 års ålder. Tidigare var pensionsåldern för domare i landets högsta instanser 70 år. Domstolens ledamöter kan emellertid ansöka hos presidenten om att få fortsätta sitt uppdrag.

Domstolen har därför vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för en bedömning, och under tiden ska den kontroversiella lagen inte träda i kraft. Åtgärden har väckt upprördhet bland konservativa grupper som betvivlar att man kan göra på det här sättet, men det finns tidigare fall i EU-domstolen som styrker agerandet. Det innebär att presidenten och det numera politiserade Polska domstolsrådet får rätta sig efter Högsta domstolens beslut.

Alla som är chockade av HDs oväntade utspel bör påminna sig att vi lever på 2000-talet, säger professor Marcin Matczak. Han är en av de grundlagsexperter som ingår i en informell juristgrupp som undersöker möjligheterna att efter ett regeringsskifte på ett juridiskt korrekt sätt återställa den domstolsreform som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu drivit igenom.

På 2000-talet utgör domarna den tredje statsmakten, och de polska domarna har nu visat det med all önskvärd tydlighet, säger Matczak. Det var på 1800-talet som domarna följde politikernas order.

Frågan är då vad politikerna gör i detta läge. Mycket tyder på att de helt enkelt struntar i HDs agerande. Redan några timmar efter domstolens besked om att man vänder sig till EU-domstolen förklarade presidenten i en kommuniké att han inte tänker rätta sig efter beslutet och uppmanar andra statliga organ göra detsamma.

Högsta domstolens agerande saknar laglig grund och behöver därmed inte följas av presidenten eller andra organ, skriver presidentkansliet.

Men det finns tvärtom en rejäl juridisk grund för beslutet. Vi har lämnat en omfångsrik och väldokumenterad motivering, säger Matczak.

HD:s presstalesman, domaren Michał Laskowski, poängterar att den procedur som HD tillämpar är fullständigt normal.

De som tror att det handlar om att kringgå lagen kanske inte förstått att Polen är en del av den europeiska lagstiftningen, säger Laskowski.

Trots att presidenten själv är jurist och har doktorsgrad i juridik accepterar han inte den europeiska lagstiftningen och därför inte heller HD:s beslut, säger Marcin Matczak. Att hävda att HD inte har laglig grund för sitt beslut är att förkasta EU-lagen och det visar att polska politiker tillskriver sig rätten att bedöma domstolsbeslut. Presidenten ska ju implementera detta beslut och inte bedöma det. Presidenten är inte en domstol, även han måste rätta sig efter domstolens beslut.

Polen är på god väg in i anarki.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Szumowska i juryn på filmfestivalen i Venedig

Publicerat 2018-08-04

Regissören Małgorzata Szumowska.
Foto: Oliver Abels, wikipedia.Välkända polska regissören Małgorzata Szumowska har blivit inbjuden att sitta i juryn på filmfestivalen i Venedig, som inleds den 29 augusti. Juryordförande blir den mexikanske regissören Guillermo del Toro.

Szumowska är född 1973 i Kraków och har fått sin utbildning på den berömda Filmskolan i Łódź.

Hon har fått en rad priser för sina filmer, särskilt uppmärksammade har filmen Ciało (Kropp) blivit. 2015 tilldelades den Silverbjörnen i Berlin för bästa regi 2015, Grand Prix på filmfestivalen i Gdynia och Europeiska filmpriset. Tidigare i år fick hon Juryns stora pris för filmen Twarz (Ansikte) i Berlin. (Polskie Radio och wB 4 aug 18)

Inte kränkande att kalla minister hynda

Publicerat 2018-08-04

Utbildningsminister Anna Zalewska.
Foto: Stanisław Godula.

Det är inte straffbart att kalla skolminister Anna Zalewska sucz (hynda). Ordet är inte allmänt kränkande eftersom det är så ovanligt att de flesta inte vet vad det betyder, fastslår en domstol i sydvästra Polen.

För två år sedan befann sig Zalewska i Jelenia góra för att informera om den nya skolreformen. Utanför stadens skola stod ett tiotal personer från den lokala avdelningen av Kommittén för Demokratins försvar (KOD) och när skolministern passerade kunde man höra det förhatliga ordet från gruppen.

Polisen ingrep och fängslade flera personer, bland dem en 16-årig skolflicka, som tillsammans med de andra åtalades för missfirmelse av tjänsteman.

I målet mot skolflickan konstaterade domstolen att det inte gick att bevisa att flickan faktiskt låtit det kränkande ordet komma över sina läppar, eftersom hon stod i en grupp människor varav några ropade.

Därför var det inte aktuellt med något straff, sade domaren och påpekade att flickan dessutom redan fått lida för sitt tilltag – om hon nu eventuellt varit med och ropat. Skolan har vidtagit åtgärder och föräldrarna har förbjudit henne att gå på politiska möten.

Att polisen hållit fast 16-åringen betraktar domstolen som en kränkning av hennes personliga integritet. (Wirtualna Polska 4 aug 18)

Duda kan stoppa ny vallag

Publicerat 2018-08-04

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Parlamentet har antagit en ny vallag som bland annat går ut på att förändra valkretsindelningen i EU-valet. Den nya indelningen skulle ge regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tre mandat mer än den nuvarande lagen. Samtidigt finns det risk för att lagen kommer att marginalisera mindre partier, vilket oroar det populistiska partiet Kukiz’15. Partiet har därför talat med president Andrzej Duda, uppger en källa nära presidenten, och Duda överväger att inlägga sitt veto.

Men, skriver tidningen Gazeta Wyborcza, eftersom Duda är beroende av stöd från PiS och eftersom partiledaren Jarosław Kaczyński nyligen utsåg honom till partiets kandidat i presidentvalet 2020 är det inte troligt att han agerar med någon större kraft.

Kanske kan han skjuta upp lagen en kortare tid men något mer blir det knappast, säger en anonym källa från regeringspartiet till tidningen.

Samtidigt är Duda naturligtvis medveten om att hans möjligheter till påtryckningar på Kaczyński och partiet är störst fram till parlamentsvalet 2019, eftersom han förväntas stödja för PiS i valkampanjen. Om han efter valet inte följer partilinjen kan Kaczyński snabbt dra undan mattan under fötterna på honom och utse en annan presidentkandidat. Å andra sidan är Duda populär ute i landet, och förmodligen den enda som skulle kunna matcha Donald Tusk som förutsätts ställa upp i presidentvalet 2020, då hans mandatperiod som ordförande i Europeiska rådet går ut. (Warsaw Voice och wB 3 aug 18)

Upprorsveteran: Polen är inget fritt land idag

Publicerat 2018-08-04

Hanna Stadnik, sjuksköterska under Warszawaupproret 1944.
Skärmdump från Youtube.

Du måste kämpa för friheten av hela ditt hjärta och under hela ditt liv. Du måste arbeta för den, den är oss inte given en gång för alla. Om vi inte gör det så händer det som nu händer i Polen.

Det säger 89-åriga Hanna Stadnik, sjuksköterska och en av kämparna under Warszawaupproret 1944, i en omtalad intervju i medieportalen Natemat.pl.

Polen är inte fritt nu, säger hon och jämför med hur det var under kommunisttiden. Makthavarna vill ha det så här för att kunna göra som de vill. Under de senaste 30 åren har vi varit fria och respekterade i världen, men den nuvarande regeringen bryter ner allt, det känns så svårt att vi kan förlora friheten än en gång. Hela min generation känner det så, inte bara jag.

Stadnik är mycket kritisk till Jarosław Kaczyński och hans parti, regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Han sitter på partihögkvarteret och bestämmer allt utan att ta ansvar, säger hon. Under upproret kämpade jag tillsammans med hans far, Rajmund Kaczyński så jag kände honom, han var en fin man. När den andre sonen Lech Kaczyński 2005 valdes till borgmästare i Warszawa sade Rajmund att ingen borde ge Jarek någon makt – vi var ett femtiotal personer som hörde det. Jag sade ofta till honom att Jarek gjorde så hemska saker med vårt älskade Polen.

Lech var en helt annan personlighet, mild och klok, han skulle aldrig ha brutit mot grundlagen. Men idag bryter hela regeringen mot grundlagen, säger Stadnik. De vill ha det som det var under kommunisttiden. Jarek Kaczyński har förlorat i val mot Medborgarplattformen (PO) sju gånger och nu gör han allt för att behålla makten. Och hans högsta dröm är att sätta Donald Tusk i fängelse.

Kaczyński är en man som inte kan samarbeta med någon klokare än han själv, säger Stadnik. Han sitter helt fegt på partihögkvarteret och fattar alla beslut utan att ta ansvar för dem.

Hon uppmanar de unga att kämpa för Polens frihet – att gå ut på gatorna och protestera så ofta som möjligt, att demonstrera framför alla departement, så ofta som möjligt.

Jag tror att protester fungerar, säger hon, tänk bara på hur kvinnorna demonstrerade mot en skärpt abortlag, det gav resultat. (natemat.pl 4 aug 18)

Migalski: Kaczyńskis Polen är en hybriddiktatur!

Publicerat 2018-07-31

F.f PiS-aren Marek Migalski.
Foto: Piotr Drabik.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) metoder för att genomföra ”den goda förändringen” vinner inte gehör hos alla, inte ens hos f.d. PiS-are.

Statsvetaren och förra PiS-parlamentarikern Marek Migalski talar på tisdagen ut i Natemat.pl och kallar dagens Polen för en hybriddiktautur.

Det finns inslag av demokrati bevarade, men demokratiska principer och värderingar respekteras inte längre, säger Migalski. Han är orolig för att PiS kommer att förändra den delen av grundlagen som handlar om parlamentet.

Kaczyński kommer att göra allt för att partiet ska kunna sitta kvar vid makten, säger statsvetaren.

Han konstaterar att läget blir allt tuffare och att politikernas allt grövre språk fått hatet mellan vanliga polacker att blomma upp.

Man förnedrar demokratin, säger han. Demokrati handlar om att även oppositionen har vissa fri- och rättigheter, och demokrati innebär fria medier, maktdelning och ett oberoende rättsväsen. Den liberala demokratin monteras nu ner av regeringen. Man bevarar den demokratiska fasaden och vi får hoppas att det fortfarande kommer att hållas demokratiska val. Men vi kan inte säga att den polska demokratin är densamma som man har i väst.

Jag tror inte att regeringen vill lämna EU, men faktum är att vi avlägsnar oss från EU en liten bit nästan varje dag. Vår ställning i EU har försämrats – visst kan vi vara med och blockera förslag, men vi har inte längre någon möjlighet att bygga en offensiv majoritet i EU-parlamentet.

Oppositionen hoppas naturligtvis att EU-domstolen ska stoppa nedmonteringen av Högsta domstolen, och regeringen inser också att det kan bli så. Men Polen har ingen möjlighet att få fram en majoritet mot ett sådant utslag, konstaterar Migalski.

Inrikes ser vi att PiS sakta men säkert tappar stöd. Medborgarplattformen och SLD (Vänsteralliansen) växer.

President Andrzej Duda ser ju ut att vara knuten till PiS, för ett år sedan försökte han frigöra sig men för några dagar sedan återgick han till ordningen och undertecknade ivrigt lagen om Högsta domstolen för att bli PiS kandidat i presidentvalet 2020, säger den förre PiS-parlamentarikern.

Duda sköter inte sitt ämbete – han är inte Försvarsmaktens huvud, han utformar inte utrikespolitiken, och han bidrar inte heller till social fred. Han uppfattar sig säkert själv som en stark personlighet, men när han stötte på motstånd mot sitt första egna initiativ, alltså folkomröstningen om en ny grundlag, så återgick han snabbt till ordningen. Han har fått löfte om stöd från Kaczyński i presidentvalet 2020, för Kaczyński behöver stöd av Duda i parlamentsvalet 2019. Men när parlamentsvalet är i hamn är det inte säkert att Kaczyński uppfyller sina löften, då kan PiS välja en annan presidentkandidat. Kaczyński litar inte på Duda sedan Duda försökte sig på att vara självständig, säger Migalski. (Natemat.pl 31 juli 18)

Amnesty: Polisen kan ha använt gas mot demonstranter

Publicerat 2018-07-31

Uppgifter om att polisen använde gas mot demonstranter i förra veckan har skapat debatt i Polen, och Amnesty International uppmanar nu myndigheterna att göra en snabb, opartisk och effektiv undersökning av vad som skedde under natten 26-27 juli.

Demonstrationerna gällde omdaningen av det polska domstolssystemet, och vid en tidigare protest klagade poliserna på att de inte fick använda vapen.

När rapporterna om att polisen använt gas kom svarade myndigheterna att gasen kom från demonstranterna.

Amnesty International är allvarligt oroad av att polisen använt kemiska medel, skriver organisationen i ett uttalande. Användningen kan strida mot de skyldigheter som polisen enligt internationell rätt har. Uppgifter har kommit in till Amnesty om att polisen sprutat kemikalier direkt på demonstranter, utan förvarning.

Amnestys reaktion ses inte med blida ögon, internationella frivilligorganisationer anses i Polen liksom i Ryssland vara utländska agenter. Krystyna Pawłowicz, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledamöter i parlamentet, kommenterar Amnestys krav:

En vänstervriden Draginja Nadazdin från Serbien leder den där organisationen, skriver hon. De förolämpar Republiken Polens president och de demokratiskt valda myndigheterna. Åk hem och försvara torterade människors rättigheter i stället! (Rzeczpospolita och wB 31juli 18)

Debatten om grundlagsreformen går vidare

Publicerat 2018-07-31

President Andrzej Duda.
Foto: KPRP.

President Andrzej Duda har i månader arbetat för en folkomröstning om hur grundlagen ska ändras, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och därmed parlamentet har sagt nej.

Enligt Dudas förslag skulle en ny grundlag vila på det kristna arvet i stället för att hålla stat och kyrka isär. Dessutom föreslår han mer makt åt presidenten, att medlemskapet i EU och Nato ska slås fast i grundlagen men att polsk lag då ska stå över EUs lag, att den sänkta pensionsåldern och det generösa flerbarnsbidraget ska garanteras osv. Ett antal kontroversiella förslag alltså.

I en färsk opinionsundersökning anser 37 % av de tillfrågade att senatens nej sänker presidentens ställning, medan 42 % inte tycker att avslaget spelar någon roll.

Däremot tycker nästan hälften att det kan vara dags att diskutera en förändring av konstitutionen och att presidenten ska fortsätta driva frågan. Tidigare opinionsundersökningar har gett samma resultat.

Många PiS-politiker anser att grundlagen måste omarbetas, men att reformförslaget ska utarbetas av partiet, inte av Duda, och efter omröstningen i senaten sade talmannen Stanisław Karczewski att detta är inledningen till debatten, inte slutet.

Däremot är det ett misstag att ha en folkomröstning, säger Karczewski, eftersom mycket få väljare brytt sig om att gå till röstlokalerna under de senaste folkomröstningarna.

De flesta polacker som tycker att debatten ska fortsätta röstar på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och populistiska Kukiz’15. Vänsteralliansens (SLD) som inte vill göra Polen mer religiöst än det redan är, vill inte ha några förändringar, och de som röstar på Medborgarplattformen (PO) och liberala Moderna är kluvna. (Rzeczpospolita 31 juni 18)

Omfattande rättshjälp införs i Polen

Publicerat 2018-07-30

President Andrzej Duda.
Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

I början av nästa år kommer alla medborgare som inte själva har råd att betala för en advokat att få tillgång till fri rättshjälp. Tidigare har bara funktionsnedsatta åtnjutit denna förmån.

Det säger president Andrzej Duda, som undertecknade den nya lagen på måndagen.

Alla som behöver rättshjälp kommer att få det, det handlar om kostnadsfri rådgivning till människor som befinner sig i en svår livssituation, som inte själva kan lösa sina problem. Man ska kunna få grundläggande juridiska råd i frågor som handlar om t.ex. skuldsättning, bostadsfrågor, social trygghet. Man ska kunna lösa konflikter utan att dra dem inför rätta, vilket kommer att lindra domstolarnas arbetsbörda. Det gäller särskilt familjefrågor, säger presidenten. Samhället ska ställa upp för sina medborgare.

Rådgivningen gäller privatpersoner, inte företag, och med hjälp av statliga medel ska frivilligorganisationer stå för rådgivningen, säger Duda. (PAP 30 juli 18)

Även sovjetiska krigsskador kan utredas

Publicerat 2018-07-30

Arkadiusz Mularczyk, PiS.
Foto: Lukasz Plewnia, wikipedia.

Vi bör upprätta en rapport över de förluster vi åsamkats av Sovjetunionen under andra världskriget, för att få en uppfattning om skadornas omfattning, både vad gäller människoliv och materiell egendom. Det säger Arkadiusz Mularczyk, ordförande i den parlamentariska kommitté som utreder hur mycket extra skadestånd Polen ska kräva av Tyskland efter andra världskriget.

Mularczyk, som tillhör regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), påpekar att även Sovjetunionen orsakat Polen stor förödelse och att den bör dokumenteras.

Rapporten om skadeståndet från Tyskland ska vara klar i början av nästa år, då har vi en förteckning över vad Polen förlorade under krigsåren 1939–45. Sedan inleder vi förhandlingar med den tyska regeringen, säger han.

Därefter bör vi göra en liknande utredning om de skador som Sovjetunionen åsamkat Polen, säger han. Visserligen existerar Sovjetunionen inte längre, men rapporten bör tas fram.

Det är ingen tvekan om att det var de nazistiska ockupanterna som åstadkom störst skada i Polen. Flera miljoner av landets befolkning, framför allt judar, mördades i koncentrationslägren och många städer, bland dem Warszawa, bombades sönder och samman.

Men den 17 september 1939 invaderades östra Polen av den sovjetiska armén, tusentals officerare arresterades och transporterades till Sovjet, där runt 20 000 senare mördades. Efter Jaltakonferensen tillföll nästan hälften av östra Polen Sovjetunionen och 178 000 kvadratkilometer i öst förklarades tillhöra Sovjetsfären. Polen kompenserades med 101 000 kvadratkilometer av östra Tyskland, säger Mularczyk.

Redan för ett år sedan när PiS på allvar började tala om krigsskadestånd från Tyskland påminde Berlin om att skadestånd faktiskt betalades ut efter krigsslutet, och att den dåvarande polska regeringen förklarade sig helt tillfreds med summans storlek. Regeringen har svarat att man inte tar ansvar för beslut som fattats under den period när Polen var ockuperat av kommunismen, dvs. fram till 1989 då kommunismen föll.

Om PiS nu vill dra igång en skadeståndsprocess mot Ryssland, som på sätt och vis kan sägas vara Sovjetunionens arvtagare, återstår att se. Men det är svårt att tro att Moskva skulle säga ja till att betala ut miljardbelopp till Polen. (polandinenglish.info och wB 30 juli 18)

Vanligaste svärordet kan ge Jerzy Owsiak böter

Publicerat 2018-07-30

Jurek Owsiak, välkänd organisatör av Stora Julorkestern, WÓSP.
Foto: FB.

Polens meste välgörenhetsarrangör Jerzy Owsiak har åtalats för att offentligt ha uttalat det polska språkets vanligaste svärord – kurwa. Och en av världens största advokatbyråer, amerikanska Dentons, har erbjudit sig att hjälpa honom utan ersättning.

Owsiak är pappa till den årliga Stora Julorkestern, WÓSP, som i vintras samlade in 126 miljoner złoty (runt 325 miljoner svenska kronor) till barnsjukvård och äldrevård i Polen. På sommaren arrangerar han rockfestivaler, och två dagar före Pol’and Rocks Festival ska han inställa sig i rätten.

Om han fälls kan påföljden bli upp till 1500 złoty i böter eller samhällstjänst.

Owsiak ogillas sedan länge av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den som anmält honom är en av partiets mer högljudda företrädare, Krystyna Pawłowicz.

Han bryter polackernas medborgerliga rättigheter när han använder ett språk som man inte vill höra, säger Pawłowicz, som vill ha 20 000 i i skadestånd.

Owsiak förnekar inte att han flera gånger använt svärord i offentliga sammanhang och säger att han tänker slåss för artisters, musikers och andra kreatörers yttrandefrihet.

Advokatfirman Dentons anser att om man börjar bestraffa människor för vilka ord de använder på en scen så är censuren nära. (gazeta.pl, natemat.pl 28 juli 18)

CBA: Ge oss något om Tusk så lägger vi ner ditt fall

Publicerat 2018-07-30

Parlamentarikern Stanisław Gawłowski.
Foto: PO.

Utredarna från Antikorruptionsbyrån (CBA) föreslog att jag skulle komma med något om Donald Tusk, Grzegorz Schetyna och hela Medborgarplattformen (PO). Sedan skulle de dra tillbaka sina anklagelser om mutor.

Det säger parlamentarikern Stanisław Gawłowski (PO), efter förhör hos Antikorruptionsbyrån.

Gawłowski, som var statssekreterare i Donald Tusks regering 2007–2015, greps i mitten av juni, misstänkt för korruption.

De sade att advokaterna skulle komma, men det var inte min advokat utan utredare på CBA som kom, säger Gawłowski till nyhetsportalen Wirtualna Polska. De hade inlett en granskning av min fastighetsdeklaration. De trakasserade mig redan 2016 och alla vet att ett besök från dem inte handlar om någon fastighetsdeklaration.

Jag begärde att de skulle informera min advokat, men de ansåg inte att det behövdes, säger Gawłowski. I stället började de tala om Donald Tusk (tidigare partiledare i PO) och Grzegorz Schetyna (nuvarande PO-ordförande). Det var väldigt obehagligt. Jag svarade att partiet alltid agerar enligt lagen och undrade vad de hade för avsikter egentligen.

För mig visar det här tydligt vad Polen är idag. Men det är åklagaren som ska göra en polisutredning och granska min deklaration, det är OK. Men det här besöket från CB var helt onödigt, det kändes som ett försök att pressa mig. De har kommit med fem anklagelsepunkter, och ingen av dem har hållit.

Redan förra gången PiS satt i regeringsställning (2005–2007) talades mycket om att CBA gick regeringens ärenden – en lång rad oppositionspolitiker undersöktes efter anklagelser om korruption och en och annan – även inom PiS – fälldes. Ett mycket uppmärksammat fall gällde förra byggministern Barbara Blida. CBA gjorde husrannsakan i hennes hem och efteråt rapporterade man att Blida skjutit sig på toaletten. Fallet lades därefter ner och disciplinära åtgärder vidtogs mot åklagarna. (wp.pl och wB 27 juli 18)