S&P höjer utsikterna

Publicerat 2016-12-03

Polens kreditbetyg ligger kvar på BBB+ och utsikterna höjs från negativa till stabila. Det skriver kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor i son senaste rapport.

S&P bekräftar därmed trovärdigheten i vår ekonomiska politik och de offentliga finansernas goda tillstånd, säger finansminister Mateusz Morawiecki.

Regeringens ansträngningar att förändra och kontrollera viktiga oberoende institutioner, vilket skulle kunna drabba centralbanken, väcker inte längre samma oro och därför höjs prognosen, skriver S&P.

En irrationell oro, skriver finansdepartementet på sin hemsida. Centralbankens oberoende är obestridligt, vilket S&P till slut lagt märke till.

Den nya regeringens politik har skapat osäkerhet bland investerare, dels på grund av konflikten med Konstitutionsdomstolen som alltjämt pågår, dels med anledning av den ekonomiska politiken. Stora nya utgifter som det generösa barnbidraget och sänkt pensionsålder matchas inte av ökade intäkter. Höjda skatter för banker, försäkringsbolag och stormarknader har inte gett de väntade intäkterna. Däremot har de tillsammans med uttalanden från regeringen om att banker och medier i större utsträckning bör ägas av polskt kapital fått utländska investerare att se sig om efter nya marknader.

Flera kreditvärderingsinstitut har varit ganska skeptiska till regeringens politik. I januari sänkte S&P Polens kreditbetyg från A- till BBB+ och prognosen inför den närmaste framtiden till negativ, i maj sänkte Moody’s prognosen, och Fitch varnade för att regeringens politik ökar riskerna för ekonomin. I november sänkte Fitch utsikterna, till skillnad från S&P som nu alltså höjer. (Polskie Radio och wB 3 dec 16)

Donald Tusk och Amber Gold-skandalen

Publicerat 2016-12-03

Amber Golds logga. Foto: Patryk Matyjaszczyk, wikipedia.

Amber Golds logga. Foto: Patryk Matyjaszczyk, wikipedia.

Amber Gold är ett skandalföretag som med ett pyramidspelsliknande upplägg under åren 2009–2012 lurade av 18 000 kunder 850 miljoner zloty (ca en och en kvarts miljarder svenska kronor). Utredning pågår, men det går trögt.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) påpekar att dåvarande premiärministern Donald Tusks som var inblandad i Amber Gold-affären och har tillsatt en parlamentarisk kommission för att utreda i första hand Tusks ansvar.

Läs vidare >>

Solidaritetslegendar fri igen

Publicerat 2016-12-03
Józef Pinior. Foto: Adam Nurkiewicz, wikipedia.

Józef Pinior. Foto: Adam Nurkiewicz, wikipedia.

Den legendariske Solidaritetsmannen, EU-parlamentarikern och senatorn Józef Pinior släpptes fri på torsdagskvällen. Domaren stod emot åklagarmyndighetens påtryckningar.

I tisdags anhölls Pinior och tio andra personer av Antikorruptionsbyrån (CBA), misstänkta för att ha tagit emot mutor. Nio av dem släpptes redan samma dag åklagaren ville arrestera Pinior. Domaren ansåg att det inte var nödvändigt – bevismaterialet var säkrat.

Det finns en hel rad häpnadsväckande omständigheter kring den här historien. På torsdagen blev åklagaren synbart känslomässigt berörd när han skulle berätta om att Pinior skulle arresteras. Han fick till och med avbryta presskonferensen. Dagen efter när domaren avslagit hans begäran om arresteringsorder sa han upp sig med hänvisning till sitt ”oprofessionella uppträdande”. Hans avskedsansökan avslogs emellertid.

Pinior var under Antikorruptionsbyråns lupp redan på Medborgarplattformens (PO) tid, men förundersökningen lades ner 2015 på grund av man ansåg att inget brott begåtts. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) väntade alltså i drygt ett år för att ta upp undersökningen. Varför gjorde man det inte tidigare om man ansåg att Pinior gjort sig skyldig till korruption?

Józef Pinior hävdar att han är oskyldig och ser fram rättegången.

Jag förstår att mitt goda namn står på spel. Men jag är lugn. Jag har utmärkta advokater och framför allt ett rent samvete.

De sista tre dagarna kände jag mig som min namne i Kafkas bok Processen*. Men jag vill att man ska använda hela mitt namn, och inte bara initialerna som i boken, jag har inget att dölja, säger Józef Pinior.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Den tjeckiske författaren Franz Kafkas bok Processen från 1925 handlar om Josef K som i ett absurt rättssystem ska försöka bevisa sin oskuld utan att veta vad han anklagas för.

Nu förbjuds motdemonstrationer

Publicerat 2016-12-03
Tiotusentals demonstranter tågade genom Warszawa på lördagen. Foto: Ted Bergdahl.

Snart ett minne blott. Foto: Ted Bergdahl.

Det här är ingen begränsning av de medborgerliga rättigheterna, det handlar om att lösa sociala konflikter. Det sade inrikesminister Mariusz Błaszczak under debatten i parlamentet om den nya lag som förbjuder motdemonstrationer. Det är inte meningsfullt att två grupper demonstrerar på samma ställe samtidigt, det leder bara till konfrontationer och slagsmål.

Enligt den nya lagen prioriteras demonstrationer, manifestationer och marscher som arrangeras av stat och kyrka, som t.ex. den årliga Självständighetsmarschen på Självständighetsdagen den 11 november och de varje månad återkommande Smolenskmarscherna.

Tillstånd ska ges av landshövdingarna (som utses av regeringen) och inte borgmästaren (som väljs i allmänna val). Om en organisation arrangerar en manifestation kan ingen annan samtidigt demonstrera på samma plats. Eftersom stat och kyrka prioriteras måste alla andra ställa in sin demonstration eller byta plats.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill ha kontroll över vilka som går samman för att uttrycka sin åsikt, när, var och hur.

Effekten blir att landshövdingarna och inrikesministern blir landets största demonstrationsarrangörer, sa Sławomir Nitras från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), och påminde om att det snart är den 13 december.

Minns ni, herr minister, hur inrikesministern under åren 1981-1982 motiverade beslutet om att införa en ”polistimme” för att det inte skulle bli några konflikter och bråk på gatorna. Detta är vanärande, sade Nitras.

Ombudsmannen för de mänskliga rättigheterna, Adam Bodnar, tänker begära att Konstitutionsdomstolen prövar den nya lagen mot grundlagen.

Europarådet och dess kommissionär för mänskliga rättigheter hyser oro för utvecklingen i Polen och uppmanar  senaten att rösta nej till lagen. Man ber också regeringen att slå av på takten fnär det gäller lagar som kan påverka de mänskliga rättigheterna.

Lagen har uppenbarligen till syfte att blockera obekväma demonstrationer. Medborgarnas konstitutionella rätt till spontana sammankomster och demonstrationer har blivit maktens exklusiva rättighet. Associationerna till totalitära stater ligger förvisso nära till hands.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Vintern har drabbat Polen

Publicerat 2016-12-02

Flera hundratusen hushåll blev utan ström när Polen på torsdagen och fredagen drabbades av snöstorm, rapporterar nyhetsbyrån IAR. Räddningstjänst och eltekniker har ryckt ut för att åtgärda de skador som uppkommit – träd som fallit ner över kraftledningar och skadat transformatorstationer.

Fortfarande år 95 000 hushåll strömlösa, säger Anna Adamkiewicz, som är presschef för BOR, Regeringens säkerhetsbyrå.

Väderlekstjänsten varnar för mycket tung snö i södra Polen. Två män har frusit ihjäl i kylan. (Polskie Radio och TVP 2 dec 16)

Missa inte Pawlikowskis Ida i SVT idag

Publicerat 2016-12-02
Agata Trzebuchowska spelade huvudrollen i filmen Ida.

Agata Trzebuchowska spelade huvudrollen i filmen Ida.

I kväll visa SVT2 den omdiskuterade polska filmen Ida i SVT2.

Polsk film bearbetar ofta landets traumatiska förflutna, och Ida utspelar sig i 1960-talets kommuniststyrda Polen. För att hitta sin identitet reser huvudpersonen Ida tillsammans med sin enda släkting, faster Wanda, genom Gomulkaland för att hitta föräldrarnas grav och sin egen identitet. Det handlar om spänningarna mellan judar och polacker, kommunister och katoliker.

Ida har fått alla tänkbara priser, inklusive förra årets Oscar i kategorin Bästa utländska film.

Polska TVP visade filmen i februari och den ansågs så laddad att den inför visningen behövde förklaringar av polska filmvetare. Att Ida fått en Oscar i klassen Bästa utländska film förklarades med att den ”står på judarnas sida”! Utöver det man lagt in skyltar i filmen med upplysningar som Inte med sanningen överensstämmande.

TVPs presentation av den Oscarsbelönade filmen är ett exempel på den nya kulturpolitiken som går ut på att medborgarna ska känna stolthet över sitt land. Om det inte går får man inte dra sig för manipulation.

Så missa inte STV2 kl. 21.45 (wB 2 dec 16)

Läs också Oscarsfilmen Ida måste förklaras innan den visades i tv >>

Wałęsa nämns inte i PiS nya historiebok

Publicerat 2016-12-02
Lech Wałęsa under strejken i Gdańsk i augusti 1980. Foto: wikimedia commons

Lech Wałęsa under strejken i Gdańsk i augusti 1980.
Foto: wikimedia commons

Utbildningsdepartementet offentliggjorde den 30 november en i all hast framtagen läroplan som ska gälla i skolorna från höstterminen 2017. Remissvaren ska vara inne före den 9 december, skriver internetportalen OKO.press, som drivs av Stiftelsen Ośrodek Kontroli Obywatelskiej (Centrum för medborgarnas kontroll).

OKO slår nu larm om att Lech Wałęsa – frihetssymbolen och Solidaritetsledaren som hela världen känner till – överhuvudtaget inte nämns i läroböckerna för årskurs 4–9.

Departementet förklara att eleverna ska lära sig viktiga händelser i historien som haft betydelse för den polska nationen. I avsnittet Gestalter och händelser av särskild betydelse för den polska identiteten får eleverna bekanta sig med tjugo personer från medeltiden och framåt. Den polskfödde påven Johannes Paulus II finns förstås med, Kopernikus, Marie Sklodowska-Curie, 1800-talsgeneralen Romuald Traugutt, hjältar från andra världskriget som Witold Pilecki. Solidaritet nämns, men inte Wałęsa.

OKO.press avser nu att i ett remissvar påpeka att den förre presidenten tappats bort i hanteringen.

Att Wałęsa inte finns omnämnd i de nya historieböckerna är ingen slump. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, som sedan 1980-talet varit bitter fiende till Wałęsa, hävdar att hans egen bror, framlidne presidenten Lech Kaczyński, var den som byggde upp Solidaritet. Bröderna Kaczyński har i decennier ansett att Solidaritetsledaren förrådde sina kamrater åt kommunistregimens underrättelsetjänst. Kaczyński vill nu rensa ut Wałęsa ur Polens moderna historia och ersätta honom med brodern.

Flera ministrar har under året sagt att Wałęsa inom kort skulle avslöjas, och i februari rapporterade de statliga medierna att IPN (Nationella Minnesinstitutet) oväntat kommit över flera lådor med dokument som skulle visa att Wałęsa var ”agent Bolek”. Dokumenten skulle emellertid först undersökas noggrant, och sedan har det inte hänt så mycket mer i den frågan. (OPO.press och wB 1 dec 16)

9 000 polacker behandlas för hiv

Publicerat 2016-12-01

Tre polacker om dagen får veta att de har drabbats av HIV. Det skriver nyhetsbyrån IAR på Hiv-dagen den 1 december.

Runt 35 000 polacker är infekterade av hiv men bara hälften av dem vet om det, vilket återspeglar ett globalt mönster, säger Anna Marzec-Bogusławska på Nationella AIDS-centret.

Viruset överförs huvudsakligen sexuellt eller via infekterade sprutor, och Nationella AIDS-centret och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar människor att testa sig.

De som inte vet att de är bär på HIV-viruset söker inte medicinsk hjälp, och kan därför dö av aids, som utvecklas i de mest avancerade stadier av en hiv-infektion, säger Gottfrid Hirnschall från WHO.

Aids började behandlas i Polen för 30 år sedan, och under den tiden har 21 000 personer testat positivt för HIV, 3 400 har utvecklat aids och 1 348 människor har dött av sjukdomen.

I juli 2016 behandlades 9 000 polacker, däribland 113 barn, för hiv. (Polskie Radio 1 dec 16)

Många jobb försvinner vid förbud mot söndagsöppet

Publicerat 2016-12-01

Om butikerna måste hålla stängt på söndagarna minskar omsättningen i detaljhandeln med 9,6 miljarder złoty (22,7 miljarder svenska kronor), även om man antar att de flesta väljer en annan dag att göra sina inköp, skriver konsultbolaget PwC i en rapport. Anledningen är impulsköpen om helgerna som skulle minska kraftigt.

I modebutikerna, som skulle drabbas hårdast, skulle omsättningen minska med 1,6 miljarder złoty (3,8 miljarder kr), och 6000–7000 personer skulle mista jobbet, skriver PwC. Dessutom skulle det innebära minskade skatteintäkter på 1,8 miljarder złoty (4,24 miljarder kr), det mesta är utebliven moms. Förbud mot söndagsöppet skulle också slå hårt mot städ- och säkerhetsbranschen, där närmare 35 000 arbetstillfällen är hotade.

Anledningen till utredningen är ett förslag från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som vill att de flesta butiker ska hålla stängt.

Förra gången PiS satt vid makten (2005–2007) infördes ett begränsat öppethållande under stora nationella helgdagar. Nu vill man bygga på med ett större antal söndagar. PiS har egen majoritet i parlamentet och det finns ingen anledning att tro att förbudet inte ska gå igenom. Enligt förslaget ska brott mot handelsförbudet på söndagar kunna ge upp till två års fängelse.

Undantag görs för bensinstationer, blomsteraffärer, bagerier, apotek och några till. Vissa söndagar undantas också – de två söndagarna före jul, söndagen före påsk, de sista söndagarna i januari, juni, augusti och första söndagen i juli får butikerna vara öppna.

De fackliga organisationerna har drivit på med motiveringen att även landets handelsanställda vill vara lediga på helgerna.

Enligt förslaget ska också e-handeln ha stängt de aktuella söndagarna. Kunder ska kunna beställa men men ingen kommer att ta tag i beställningarna förrän på måndagen.

Det är väl ingen orimlig tanke att polackerna i stället börjar näthandla i andra EU-länder. (Warsaw Voice och wB 1 dec 16)

Åtta döda i gruvolycka

Publicerat 2016-12-01

Åtta gruvarbetare har omkommit i raset i koppargruvan Ruda i sydvästra Polen. Raset orsakades av en mindre jordbävning på 1100 meters djup.

Skadorna i gruvan är ovanligt stora, säger Piotr Walczak, direktör vid det stora koppabolaget KGHM.

Ruda-gruvan är Europas största koppargruva med en produktion på 12 miljoner ton kopparmalm om året. (Warsaw Voice 1 dec 16)

Ett nytt år med webb-Bulletinen

Publicerat 2016-12-01

Idag, den 1 december firar vi webb-Bulletinens födelsedag. Det är elva år sedan tidningen efter några månaders tester beslöt att regelbundet gå ut med färska nyheter från grannlandet i söder, och det tolfte året är på gång.

Alldeles nyligen har wB kommit överens med PolenPodden om att utöka vårt samarbete. Hittills har Bulletinens redaktion med jämna mellanrum kommenterat i första hand politik men också kultur i PolenPodden. Från och med nu går våra nyheter också in på PolenPoddens Facebooksida och PolenPoddens inslag ska i större utsträckning landa på webb-Bulletinens Facebooksida. Vi hoppas att informationen om vad som tilldrar sig i Polen på det sättet ska nå en större publik.

För det händer mycket i Polen nu – PiS-regeringen har i rask takt förverkligat en del av sina vallöften och effekterna börjar märkas. För barnfamiljerna har ekonomin stärkts avsevärt – men hur påverkar statens utgifter för sänkningen av pensionsåldern? Internationella bedömare är skeptiska men regeringen förtröstansfull.

Enstaka ministrar går ut och har annan åsikt än regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) – är det en begynnande splittring eller bara tecken på att det är högt till tak i maktens boningar?

De bästa polska filmerna – kommer de att nå Sverige?

Kan fader Rydzyk fortsätta att mjölka de statliga fonderna?

Och den övergripande frågan: får man någon klarhet i orsaken till Smolenskolyckan 2010, då stora delar av den polska maktapparaten omkom? Var det som utredningarna visade – dåligt väder, tekniska missöden och misstag från både besättningen och trafikledarna på flygfältet vid Smolensk, eller kan försvarsminister Antoni Macierewicz visa att planet faktiskt sprängdes i luften?

Det finns alltså många anledningar att följa webb-Bulletinen och PolenPodden även nästa år!

Gunilla Lindberg
redaktör

Nattens historiska beslut om Konstitutionsdomstolen

Publicerat 2016-11-30
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Efter en tumultartad debatt i parlamentet gick ledamöterna natten till onsdagen till omröstning om den nya lagen om Konstitutionsdomstolen (KD). Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet i sejmen, och lagen antogs med 228 röster mot 200.

Den nya lagen bringar ordning och reda i Konstitutionsdomstolens verksamhet, menar regeringspartiet, medan oppositionen hävdar att det hela handlar om att PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis förtrogna ska ta kontroll över KD.

Lagen innebär nya regler för hur man tar fram kandidater till posten som domstolens ordförande. Eftersom de tre domstolsledamöter, utsedda av PiS för ett år sedan i stället för dem som redan valts av det förra parlamentet, nu ska vara med och delta i domstolens beslut är det en garanti för att åtminstone en av kandidaterna är PiS-vänlig.

Läs vidare >>

Hur man misskrediterar en människa

Publicerat 2016-11-30
Józef Pinior. Foto: Adam Nurkiewicz, wikipedia.

Józef Pinior. Foto: Adam Nurkiewicz, wikipedia.

Tidigt på tisdagsmorgonen trängde poliser från Antikorruptionsbyrån (CBA) in hos Józef Pinior, legendarisk Solidaritetsaktivist och f.d. senator för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Pinior greps, misstänkt för mutbrott. Utanför stod ett team från statliga TVP och filmade. Nyheten om att Pinior misstänks för korruption kablades ut redan före kl. 07.00.

Läs vidare >>

Urban Ahlin i Warszawa

Publicerat 2016-11-30
Riksdagens talman Urban Ahlin. Foto: Johan Fredriksson, wikipedia.

Riksdagens talman Urban Ahlin.
Foto: Johan Fredriksson, wikipedia.

Samtidigt som president Andrzej Duda har rest till Sverige befinner sig talman Urban Ahlin i Warszawa för att delta i ett möte om EU utan Storbritannien och säkerheten i Östersjöregionen, rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Marek Kuchciński, talman i den polska sejmen, pläderade för att EU måste reformeras.

EUs agerande, även vad gäller utrikespolitiken, måste vara föremål för ett direkt godkännande från medlemsstaterna, sade Kuchciński. Jag tror att det finns ett behov av att stärka de nationella parlamentens roll i förhållande till EU-parlamentet, EU-kommissionen och andra EU-institutioner.

Urban Ahlin sade att Sverige liksom Polen stöder Ukrainas önskan om medlemskap i EU.

Kuchciński följer här regeringens linje att så ofta som möjligt tala om att göra om EU så att de enskilda medlemsstaterna själva får mer att säga till om. Behovet har känts särskilt akut för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sedan EU började granska rättssäkerheten, mediesituationen och säkerhetspolisens ökade möjligheter till telefonavlyssning. EUs beslut om kvotering av flyktingar har också stött på stort motstånd i PiS, och Polen har hittills bara tagit emot ett litet fåtal flyktingar.

Även Visegradländernas önskan om att snabbt utöka EU med Albanien, Serbien och ytterligare fyra mer eller mindre korrupta och nationalistiska länder på Balkan kan ses som ett led i den politiken. (Polskie Radio och wB 30 nov 16)

President Duda på besök i Sverige

Publicerat 2016-11-30
President Andrzej Duda. Bild: wikipedia.

President Andrzej Duda. Bild: wikipedia.

President Andrzej Duda är i Sverige på ett tredagars besök för att bland annat delta i ett ekonomiskt forum på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån IAR.

Presidenten tar med sig nystartade företag och unga polska entreprenörer, säger Krzysztof Szczerski på presidentkansliet. Han vill blåsa nytt liv i de två ländernas samarbete för innovation.

På tisdagen träffade Duda polacker som bor i Sverige och tackade dem för att de stödjer polsk kultur utomlands. (Polskie Radio och wB 30 nov 16)

Fyra döda efter gruvras

Publicerat 2016-11-30

Fyra gruvarbetare omkom och tio saknas efter ett ras i Ruda-gruvan i sydvästra Polen, rapporterar nyhetsbyrån PAP. Ruda tillhör det stora gruvbolaget KGHM.

Raset initierades av en jordbävning i området. Räddningsarbetare söker nu efter de saknade.

Premiärminister Beata Szydło har rest ner till gruvan, och president Andrzej Duda har skickat sina kondoleanser. (Polskie Radio 30 nov 16)

Fitch: Försämrade utsikter för Polen

Publicerat 2016-11-30

Tillväxten i den polska ekonomin väntas nu landa på 2,7 % i år och 3,0 % nästa år och 3,2 % 2018. Den bedömningen gör kreditvärderingsinstitutet Fitch i sin Global Economic Outlook.

Det är avmattningen under tredje kvartalet som lett till sänkningen av prognosen från tidigare 3 %, skriver Fitch. Nedgången speglar främst den minskade utbetalningen från EUs strukturfonder och dess inverkan på de offentliga investeringarna.

De senaste uppgifterna tyder på att det tar längre tid än beräknat innan de ökade transfereringarna till barnfamiljerna slår igenom på ekonomin. Den senaste tidens förändringar i den ekonomiska politiken och en ökad osäkerhet efter Brexit kan också ha påverkat de privata investeringarna, skriver Fitch.

För några dagar sedan var Världsbanken försiktigt optimistisk om den polska ekonomin, men siffror från GUS (Statistiska centralbyrån) visar att ekonomin går sämre än regeringen uppger. EU-kommissionen har skrivit ner sin prognos, liksom Europeiska utvecklingsbanken och OECD. (Warsaw Voice och wB 30 nov 16)

Män anser inte att polska kvinnor diskrimineras

Publicerat 2016-11-29

Utsätts kvinnorna i Polen för diskriminering? Den frågan fick de svarande ta ställning till i den opinionsundersökning som nyligen genomfördes av opinionsinstitutet Cbos.

39 % anser att kvinnorna diskrimineras. De flesta av dem är medelålders och äldre kvinnor, storstadsbor, kvinnor med dålig ekonomi och kvinnor med vänsteråsikter.

57 % ser ingen diskriminering. Det är oftast män, de bor på landsbygden, går regelbundet i kyrkan och röstar konservativt.

Meningarna är också delade om ifall regeringens politik är bra för kvinnorna. Ungefär lika många anser att den är gynnsam och ogynnsam, rapporterar Cbos. Men kvinnorna är mer negativa än männen. Mest missnöjda är kvinnor mellan 25–34 år som bor i en större stad, är bättre utbildade och har högre levnadsstandard, visar undersökningen.

En viktig fråga till de svarandes inställning är naturligtvis abortdebatten, och även om en absolut majoritet av både män och kvinnor inte vill ha totalförbud, är barn på många sätt i Polen fortfarande är en fråga för mödrarna. Det generösa flerbarnsbidraget är ett sätt öka nativiteten och eftersom man inte gör någon satsning på offentlig barnomsorg innebär det att mödrarna under många år måste vara hemma med barnen. Man har också varnat för att kvinnor skulle sluta jobba och i stället föda fler barn eftersom barnbidrag ger familjen bättre ekonomi än ett lågavlönat arbete eller ett deltidsarbete.

Den kraftiga sänkningen av pensionsåldern för kvinnor – från 67 år till 60 år – ger enligt president Duda mången mor- och farmor möjlighet att stanna hemma hos barnbarnen i stället för att gå till jobbet.

Det skulle i sin tur ge mödrarna möjlighet att återgå till yrkeslivet. Men efter att ha varit borta från arbetsmarknaden ett tiotal år är de inte särskilt attraktiva hos arbetsgivarna.

Äldrevården är inte heller prioriterad och det finns ett stort behov av kvinnor som tar på sig den obetalda omvårdnaden av familjens gamla. I samtliga fall innebär det att pensionen blir mycket liten och omöjlig att försörja sig på.

Man brukar kalla det kvinnofälla. (TVN och wB 28 nov 16)

Szydło besöker Theresa May

Publicerat 2016-11-29
Storbritanniens nya premiärminister Theresa May besökte Warszawa. Foto: Inrikesdepartementet.

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May.
Foto: Inrikesdepartementet.

Polen och Storbritannien har för avsikt att stärka sina strategiska relationer. Det var budskapet när premiärminister Beata Szydło tillsammans med den brittiska regeringschefen Theresa May framträdde tillsammans efter ett möte i London.

Säkerhet, försvar och handel stod på agendan under det bilaterala mötet.

Jag är övertygad om att vi kommer att fördjupa våra relationer under de närmaste månaderna och åren, sade Szydło. Storbritannien är en strategisk partner till Polen oavsett om man är med i EU eller ej.

May underströk att Brexit inte kommer att försvaga Storbritanniens relationer med Polen utan snarare en indikation för att stärka dem.

Ytterliga bilaterala samtal ska hållas efter jul.

Här kan man påminna sig den motvilja som fanns i breda lager i Storbritannien mot att EU-migranter, där polackerna utgör en stor grupp, som arbetade i landet samtidigt hade full tillgång till det brittiska välfärdssystemet. Den dåvarande brittiske premiärministern, David Cameron försökte dämpa missnöjet med löftet att omförhandla avtalet med EU för att både kunna begränsa antalet EU-migranter och den välfärd de hade rätt att ta del av under de första åren i landet. Polen protesterade, men i februari i år sade utrikesminister Witold Waszczykowski att han fått löfte om att nya regler inte skulle drabba polacker som redan befinner sig i Storbritannien. Samtidigt fanns uppgifter om att Polen gjort eftergifter mot att få stöd från Storbritannien i sin kamp för att öka Natos närvaro i Polen och de baltiska länderna, vilket kändes angeläget efter den ryska annekteringen av Krim.

Efter Brexit-omröstningen flammade främlingsfientligheten i Storbritannien upp och flera polacker råkade illa ut.

Det är troligt att en stor del av de samtal som förs mellan Szydło och May också berör villkoren för polacker i Storbritannien efter Brexit. (Polskie Radio och wB 29 nov 16)

Visegrad vill göra EU starkt igen genom snabbutvidgning

Publicerat 2016-11-29
Utirkesminister Witold Waszczykowski. Foto: Utrikesdepartementet.

Utirkesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Utrikesdepartementet.

EUs utrikeschef Federica Mogherini kom på tisdagen till Warszawa på begäran av utrikesministrarna i Visegradgruppen – Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien – för att diskutera de utmaningar som EU står inför och som Visegradländerna anser kan lösas med en snabb utvidgning av EU.

Vi stödjer de sex västliga balkanländerna Montenegros, Serbiens, Makedoniens, Albaniens, Bosniens och Herzegovinas och Kosovos förhoppningar om att ansluta sig till EU, sade utrikesministrarna.

Deras integrering i EU bidrar till hela kontinentens säkerhet och utveckling, sade utrikesminister Witold Waszczykowski på en presskonferens efter mötet. Det är därför vi delar erfarenheterna från vår egen politiska transformation och vårt inträde i både Nato och EU med länderna på västra Balkan.

EU-kommissionens ordförande har sagt att det inte blir någon ytterligare utvidgning under de närmaste fem åren, sade den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó. Vi anser tvärtemot att EU bör utvidgas omedelbart, det är det bästa verktyget att göra EU starkt igen.

Att Visegradländerna just nu vill ha in sex fattiga och delvis svårt korrumperade länder från Balkan hänger nog samman med att de har gemensamma åsikter i till exempel flyktingfrågan. I sitt missnöje med att EU har synpunkter på demokratin och rättsäkerheten i Polen har regeringen i Warszawa flera gånger talat om vikten av att reformera EU. Sex nya medlemsländer från de forna öststaterna skulle onekligen ändra balansen i unionen.

Nu är det väl inte troligt att förslaget står särskilt högt upp på EUs agenda. Flyktingfrågan, avtalet med Turkiet, Brexit och Ukraina och relationerna med USAs nye president Donald Trump har större aktualitet. (Polskie Radio och wB 29 nov 16)

Passagerarrekord för Lot redan i november

Publicerat 2016-11-29
Statliga flygbolaget  Lot är en av pusselbitarna i planerna på en ny storflygplats i Polen. Foto: PLL Lot

Statliga flygbolaget Lot slår rekord. Foto: PLL Lot

Med fem miljoner passagerare under årets första elva månader satte statliga flygbolaget Lot i år nytt rekord.

Bolaget har under 2016 flugit på tjugotre destinationer, bland dem Stockholm och Örebro.

2016 är inte över än men med 5 miljoner passagerare har vi slagit alla tidigare rekord, säger Lots presschef Adrian Kubicki till nyhetsbyrån PAP.

Prognosen för hela året pekar mot 5,5 miljoner resenärer, vilket kan jämföras med de fyra miljoner passagerare som reste med Lot förra året. (Polskie Radio 29 no 16)

Direktkontakt med PolenPodden

Publicerat 2016-11-29

polenpodden

webb-Bulletinen utökar nu samarbetet med PolenPodden, som liksom vi vill berätta mer om Polen i Sverige.

I fortsättningen informerar vi kontinuerligt om våra artiklar och inspelningar på varandras Facebook-sidor, PolenPodden och webb-Bulletinen, och hoppas att på det sättet nå ut till fler läsare och lyssnare.

PolenPodden gör sedan flera år nerslag i den polska vardagen genom Ted Bergdahl, som också ser till att aktuella frågor kommenteras antingen av Magdalena Domeradzka och Gabriel Stille i Warszawa eller Dorota Tubielewicz Mattsson och Gunilla Lindberg i Skåne.

Våra läsare kommer att få många glada stunder med PolenPodden. (29 nov 16)

Polackerna vill inte ha totalt förbud mot abort

Publicerat 2016-11-29

Nästan 60 % av polackerna är emot en skärpning av abortreglerna. Det visar en opinionsundersökning från Cbos. De flesta stöder Czarny protest, den svarta protesten, då en mycket stor del av Polens kvinnor och väldigt många polska män demonstrerade mot en skärpt abortlag. Runt 17 % av de polska kvinnorna (tre och en kvarts miljon) och 6 % av männen (över en miljon) gick i svarta kläder den 3 oktober för att visa sitt motstånd mot totalt abortförbud.

58 % av polackerna vill inte ha någon förändring av dagens abortlag, som gör undantag för de fall när moderns liv eller hälsa är i fara, när fostret är för missbildat för att kunna överleva utanför livmodern och när graviditeten tillkommit vid våldtäkt eller incest. 27 % vill liberalisera lagen och 7 % vill att den ska skärpas. Enligt det medborgarförslag som lades fram i början av oktober skulle det inte finnas några undantag från lagen, utom möjligen när moderns liv var i fara. Dessutom skulle både kvinnor och vårdpersonal efter en abort kunna straffas med flera års fängelse.

Efter veckor av omfattande protester sade ärkebiskop Henryk Hoser att kyrkan inte menat att kvinnorna skulle straffas, bara de som yrkesmässigt utför aborter. Därmed kunde regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) med gott samvete rösta ner det förslag man egentligen stödde. Och redan efter en vecka införde regeringen ett bidrag på 4 000 złoty (runt 10 000 svenska kronor) till föräldrar som avstod från att abortera svårt missbildade foster utan möjlighet att överleva på egen hand. Det beslutet är sannolikt mer effektivt än en lagskärpning i den delen.

Att moderns liv ska prioriteras diskuteras inte längre, men det hörs röster om att även våldtagna kvinnor ska få 4 000 złoty om de avstår från abort. (Gazeta Prawna och wB 28 nov 16)

Kulturministern ber om ursäkt

Publicerat 2016-11-28
Kulturminister Piotr Gliński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Kulturminister Piotr Gliński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

TVPs angrepp på de icke-statliga organisationerna och dem som arbetar där är högst oprofessionellt. Det säger kulturminister Piotr Gliński.

Han ber samtidigt om ursäkt för regeringens och regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kritiska uttalanden om icke-statliga organisationer. I synnerhet riktade han sig till förre presidenten Bronisław Komorowskis dotter Zofia och till Konstitutionsdomstolens ordförande Andrzej Rzeplińskis dotter Róża, som båda blivit brutalt angripna av de regimtrogna medierna.

Läs vidare >>

Alla nyanser av oro – Polish Film Feast i Göteborg

Publicerat 2016-11-28
Polish Film Feast i Göteborg.

Polish Film Feast i Göteborg.

Den 3 december kl 16–22 hålls Polish Film Feast på Frilagret i Göteborg. Första upplagan gick av stapeln på Värmlands Filmfestival i Arvika i somras, där publiken fick se en rad prisbelönta polska kortfilmer.

Polsk film upplever en renässans just nu. Vi har oerhört många unga lovande filmskapare som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet, säger Diana Hasooni, en av initiativtagarna.

Frågan som Polish Film Feast vill försöka besvara är om svenska problem skiljer sig från polska.

Projektet blev väl mottaget av den svenska publiken och får nu en fortsättning. Majoriteten av filmerna skildrar problem som alla kan relatera till. Vi får se en studie av ett äktenskap i upplösning, ett porträtt av en far och son-relation och en berättelse om en ung person från landet som strävar efter att uppfylla sina drömmar.

De unga filmskaparna har vitt skilda sätt att se på sin verklighet och vi vill dela med oss av deras skildringar till den svenska publiken. Genom urvalet av filmer vill vi bredda den stereotypa bilden av Polen, – säger Kinga Kozaczka, Polish Film Feasts organisatör.

Men även en klassiker av mästaren Andrzej Wajda som har format den moderna polska filmen visas. Allt kryddas med ett samtal med filmvetaren Kaja Klimek om den unga polska filmvärlden och Wajdas ovärderliga inflytande på den uppväxande filmgenerationen.

Evenemanget anordnas av den polska filmfestivalen Szwedzki Stół Filmowy i samarbete med Polska institutet Stockholm, culture.pl och Frilagret i Göteborg.

Inträde till alla filmer och samtalet är gratis. (Polska institutet 28 nov 16)

Mer info om programmet och de medverkande >>

Presidentens flört med advokaterna

Publicerat 2016-11-28
President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

Stående ovationer mötte Konstitutionsdomstolens (KD) ordförande Andrzej Rzepliński på Polska advokatsamfundets stämma i Kraków i helgen. Alla reste sig när Rzepliński kom upp på scenen, ett fåtal i publiken satt demonstrativt kvar på sina platser, bland dem president Andrzej Duda.

Konflikten mellan regeringen och Konstitutionsdomstolen lever vidare, kort sagt.

Läs vidare >>

OECD: Polen har gjort stora framsteg

Publicerat 2016-11-27

Ekonomin har under de senaste 20 åren växt snabbare i Polen än i något annat land i Europa, och Polen har gjort beundransvärda framsteg. Det sade OECDs generalsekreterare Angel Gurria, som på fredagen besökte Warszawa med anledning av att det är 20 år sedan Polens inträde i organisationen.

Den polska levnadsstandarden har höjts på ett imponerande sätt mellan åren 1990 och 2015, sade Gurria, och idag uppgår Polens bnp till två tredjedelar av EU-genomsnittet. Medellivslängden har ökat från 71 år 1990 till 77 år 2014 och antalet utexaminerade från högre utbildning har fördubblats.

Arbetslösheten går ner men specialistutbildade har svårt att hitta jobb och arbetsgivarna klagar över att det är svårt att hitta utbildad arbetskraft – nivån på yrkesutbildningen behöver höjas, sade han. Den utmaning landet nu har framför sig är att bygga en kunskapsbaserad ekonomi.

Polen bör tänka över sänkningen av pensionsåldern, sade han. Vi vet att det är ett känsligt ämne här i landet, men i resten av världen höjs åldern för dem som ska gå i pension. Människor lever längre och om de arbetar längre resulterar det i den högre produktivitet som vi eftersträvar. Äldre människor bör inkluderas på arbetsmarknaden och inte lämna den i förtid.

Med anledning av jubileet har OECD tagit fram ett dokument med fyra utvecklingsprioriteringar i den polska ekonomin. För att kunna utnyttja sin egen potential kan Polen inte bara utnyttja det faktum att arbetskraften är billig i landet utan måste nu söka nya områden där man kan konkurrera. Till exempel bör den offentligfinansierade forskningen knytas närmare till industrins behov. Infrastruktur och informationsteknologin bör förbättras, och den tekniska utvecklingen för både produktion och export, sade Gurria. (TVN 25 nov 16)

Morawiecki: Lägre skatt för dem som inte har råd med smör

Publicerat 2016-11-25
Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte.
Foto: wikipedia.

Vi ska införa ett progressivt skattesystem i Polen, ett som liknar det brittiska, säger finansminister Mateusz Morawiecki på fredagen till Polskie Radio. Vi ska höja gränsen för när man ska börja betala skatt till det dubbla.

Inkomster upp till 6600 złoty om året (15 700 svenska kronor) ska vara skattefria, säger Morawiecki. De finns tre miljoner människor som har det så fattigt att äkta smör är en lyx. Förändringen träder i kraft efter nyår.

Morawiecki har också utlovat en ny grundlag som ska sopa rent bland regleringar för små och medelstora företag.

Finansministern, som har PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis öra, är i grunden bankman och inte politiker. När den förre finansministern Paweł Szałamacha för två månader sedan fick sparken tog Morawiecki över hela finansdepartementet. Han har också titeln vice premiärminister, regeringens ekonomiska politik som skapar oro i många läger har utformats av honom. Han oroar sig inte även om kreditvärderingsinstituten varnar för att de offentliga utgifterna blir höga. Mer rutinerade nationalekonomer tar sig för pannan, men Morawiecki fortsätter på den inslagna vägen.

Det finns politiska kommentatorer som väntar på att premiärminister Beata Szydło ska skyfflas åt sidan och ersättas av Morawiecki. Det finns också kommentatorer som säger att Szydło bara väntar på att Morawiecki ska göra ett misstag så att hon kan kasta ut honom.

Internationella rapporter om den polska ekonomins framtid är inte eniga, Världsbanken är mindre orolig än kreditvärderingsinstitutet Moody’s. Nästa år kommer sanningens minut – barnfamiljerna har fått ett rejält tillskott i kassan och pensionsåldern sänks. De åtgärder som Morawiecki tänkt skulle betala den politiken har inte inbringat alls så mycket som väntat. Det kommer att behövas många miljarder złoty för att verkställa vallöftena. (Polskie Radio och wB 25 nov 16)

Medborgarplattformen bildar skuggkabinett

Publicerat 2016-11-25
Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen, PO. Foto: Michał Józefaciuk, wikipedia.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har nu bildat ett skuggkabinett med uppgift att utvärdera den sittande PiS-regeringens arbete och föreslå egna lösningar inför framtiden. Center-liberala Medborgarplattformen styrde Polen i åtta år, men fick förra hösten lämna plats åt det religiösa högerpartiet Lag och Rättvisa (PiS).

I spetsen för skuggregeringen står partiledaren Grzegorz Schetyna.

Det som först ska granskas blir hälsodepartementet.

Från och med nästa år ska skuggregeringen liksom PiS-regeringen ha möte och åtföljande presskonferens varje tisdag, och då kommentera premiärminister Beata Szydłos politik.

Vi ska också föra fram partiets egna lagförslag, sade Ewa Kopacz, som tidigare var partiledare och regeringschef men nu lämnat över till Schetyna. Vi har rest runt i landet under en tid, och förslagen kommer att bygga på polackernas önskemål och förväntningar.

Skuggkabinettet består av nästan 50 personer, bland dem tidigare ministrar, statssekreterare och partitoppar men också många nya ansikten.

Förra hälsoministern Bartosz Arłukowicz blir presstalesperson. (Warsaw Voice 25 nov 16)

Världsbanken: Polens tillväxt sjunker i år men ökar 2017

Publicerat 2016-11-25

Även Världsbanken konstaterar nu en avmattning i Polens ekonomi, men det vänder enligt banken fort igen.

Tillväxten beräknas tillfälligt sjunka under 3,2 % 2016 men sedan vänder det, säger ekonomen Leszek Kasek på Världsbanken på en kongress i Warszawa. I oktober trodde vi på en tillväxt på 3,2 % men vi ser redan att det blir mindre än så. Däremot ökar tillväxten redan nästa år.

Tillväxten drivs huvudsakligen av den privata konsumtionen, sade Kasek. Den viktigaste frågan är hur fort de offentliga investeringarna kommer igång och om investerarna vill öka sina insatser.

Det nya flerbarnsbidraget har gett barnfamiljerna ett rejält tillskott som ökat konsumtionen varje månad sedan i april. Men nyligen rapporterade GUS (Statistiska centralbyrån) om sjunkande tillväxt och kreditinstitutet Moody’s varnade i veckan för ett ökat budgetunderskott med anledning av den sänkta pensionsåldern.

Finansminister Mateusz Morawiecki är trygg i att regeringens prognos på 3,4 % 2016 och 3,6 % nästa år kommer att hålla. (Warsaw Voice och wB 24 nov 16)

Duda och Dodas rumpa

Publicerat 2016-11-24
Sångerskan Doda vänder rumpan åt president Duda. Foto: Instagram

Sångerskan Doda vänder rumpan åt president Duda.
Foto: Instagram

Första tårtbiten är till den viktigaste gästen, kvittrade den lättklädda popsångerskan Doda (eg. Dorota Rabczewska) och räckte den till president Andrzej Duda som satt bland publiken. När hon vände sig bort från presidenten för att åter gå upp på scenen kunde man se hennes nakna rumpa.

Denna happening ägde rum under skvallertidningen Super Express 25-årsjubileum (vad gjorde landets president på en skvallertidnings jubileum?). Duda blev först överraskad och sedan ännu mer … överraskad. Bilderna går nu att beskåda i samtliga polska medier och kommentarerna på internet tar aldrig slut.

Tillfrågad svarar Doda att hon gjorde precis som Jennifer Lopez som också nyligen uppträdde med bar rumpa på en gala med Hillary Clinton närvarande. Man kan dock vara säker på att det inte var någon spontan happening utan en väl uttänkt och regisserad situation av henne själv och hennes PR-rådgivare.

Var det måhända ett politiskt ställningstagande? Knappast. Doda är kanske ingen större begåvning men hon sannerligen vet hur man ska chockera och göra reklam åt sig själv. I synnerhet i tider då hennes karriär sviktar.

Hon har länge gillat att visa upp sig offentligt med politiker och att bli fotograferad med dem. På ett medvetet och väl genomtänkt sätt utnyttjar hon även dagens politiska ledare till att väcka uppmärksamhet och få fart på sin karriär. Hon har låtit förstå att hon inte tänker undvika kontakter med de nya makthavarna. Och mycket riktigt: hon lät fotografera sig med försvarsministern Antoni Macierewicz för att snabbt lägga ut bilden på Instagram. Bilden hamnade lika snabbt i alla medier. Hon var inte heller sen med att stoltsera med inbjudan till premiären av filmen Smolensk. Men för att inte hamna i onåd hos en stor grupp presumtiva fans bestämde hon sig för att inte vara med.

President Duda lät sig utnyttjas av Doda. Att visa rumpan för presidenten uppfattas som ett slag mot presidentpostens värdighet. Presidentkansliets chef avfärdar det hela skämtsamt med att uppmana Doda att klä sig varmare nu när vintern är på gång. Men frågan är om det slutar med detta. Hennes karriär kommer i framtiden kanske inte att vara av det musikaliska slaget, men med all säkerhet har hon dragit uppmärksamheten till sig (och sin rumpa).

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs mer om Doda Rabczewska >>

Szydło vill ha bättre koll på icke-statliga organisationer

Publicerat 2016-11-24
Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern. Foto: wikipedia.

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Det är dags att städa upp bland de icke-statliga organisationerna, säger premiärminister Beata Szydło till veckotidningen Tygodnik Powszechny. Många statliga fonder betalar ut pengar till stiftelser där många av de aktiva är barn till topparna i det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO).

Statliga TVP har under de senaste veckorna flera gånger hävdat samma sak.

För att få bättre effektivitet och kontroll menar Szydło att det ska finnas en enda institution som beviljar anslag till icke statliga organisationer.

Utspelet kan tänkas höra ihop med den Stora Julkonserten, en månadslång insamling av pengar till barn och gamla i Polen, ett arrangemang som hållit på sedan 1993 och numera brukar inbringa runt 40–50 miljoner złoty varje år (95–120 miljoner svenska kronor).

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hyser en påtaglig antipati mot arrangören Jurek Owsiak, f.d. hippie och musiker, numera journalist med vänsteråsikter och okonventionell framtoning.

Inför årets Julkonsert har regeringen låtit meddela att polska postverket inte som de tidigare åren ska sälja frimärken till förmån för insamlingen, och att statliga TVP inte ska sända den stora finalen – som brukar vara det mest sedda TV-programmet under året. (Warsaw Voice och wB 23 nov 16)

Hotfull man greps under presidentens besök

Publicerat 2016-11-24

En man i Piekary Śląskie i södra Polen har gripits av BOR, Regeringens skyddsbyrå, utanför en kyrka i staden. Mannen hade en kniv och en spruta på sig och uppfattades som ett hot mot president Andrzej Duda som var på besök i staden.

Presidentens resplaner har inte ändrats efter incidenten, säger presidentens talesperson Marek Magierowski. (Polskie Radio 23 nov 16)

Kommitté ska granska tomtmygel i Warszawa

Publicerat 2016-11-23
Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Regeringen tillsätter nu en kommitté som ska granska återställandet av egendom som beslagtogs av kommunistregimen efter andra världskriget i Warszawa. Det säger vice justitieminister Patryk Jaki. Kommittén ska sträva efter att reparera felaktigheter och orättvisor som begåtts i det ”vilda” återställandet.

Kommittén ska kunna återkalla felaktiga beslut om att återlämna egendom till de forna ägarna, även slutgiltiga beslut, sade Jaki. Den ska också kunna tvinga Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz att göra en ny analys av fakta i ett särskilt fall.

Det har visat sig att oegentligheter förekommit i samband med att av en av Warszawas mest exklusiva tomter, Chmielna 70, återlämnades. Tomten anses vara värd 160 miljoner złoty (över 380 miljoner svenska kronor).

Byråchefen Jakub Rudnicki, som var en av de handläggare på stadshuset som arbetade med ärendet, sade upp sig kort efter återlämnandet. Det stod snart klart att han var affärspartner till Robert Nowaczyk, den advokat som begärt och efter framlagd dokumentation också fått tomten.

Hanna Gronkiewicz-Waltz menade att handläggarna lämnat vilseledande information till ledningen och ytterligare tre handläggare sparkades.

En av borgmästarens politiska motståndare, Piotr Guziel, har dragit igång en insamling av namnunderskrifter för att få till stånd en misstroendeomröstning om henne. (Warsaw Voice 23 nov 16)

Polischefer får sparken till nyår

Publicerat 2016-11-23

Poliser som inledde sitt yrkesliv under kommunisttiden och som nu har en chefsposition kommer att förlora jobbet. Det meddelade vice inrikesminister Jarosław Zieliński vid ett besök i Poznań, rapporterar webbportalen Wirtualna Polska.

Det handlar om nästan 500 personer och utgör drygt 16 % av alla chefstjänsterna, sade ministern. De kommer att få arbeta kvar om de vill, men inte i som chefer. Vi tror dock att de flesta kommer att välja att gå i pension. Det är ett betydande antal, men det ska ställas mot det ännu större antal som stannar kvar på sina poster.

Det är hög tid att Polen efter över 25 år som självständigt land också har polischefer som inte inlett sin karriär i kommunistregimens polisväsende, sade Zieliński.

De som fick jobb inom polisen före 1989 är över 45 år gamla vilket innebär tidig pension för en del av dem. Militärer och poliser hade under kommunisttiden lägre pensionsålder och frikostiga pensioner, men i somras lade regeringen fram ett förslag om att sänka beloppet till samma summa som genomsnittspolacken får.

Redan i våras utgick samma besked vad gällde försvaret – officerare som inlett sin karriär före 1989 och särskilt de som fått sin utbildning i Moskva, fick veta att de inte var önskvärda längre. Det medförde att fem generaler, som skulle ha haft ansvaret för Natos övning i Polen i juni begärde avsked. (wp.pl och wB 23 nov 16)

KD-domare med ett förflutet i underrättelsetjänsten

Publicerat 2016-11-23

Kort efter makttillträdet förra året avvisade president Andrzej Duda tre nya ledamöter till Konstitutionsdomstolen (KD) som utnämnts av det förra parlamentet. I stället skakade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) snabbt fram tre egna domare till de vakanta platserna. Det blev inledningen till den konflikt som Polen haft med EU i snart ett år.

Nu har inrikespolitiskt en het fråga dykt upp i sammanhanget. En av de domare som PiS utsåg, Mariusz Muszyński, visar sig under 1990-talet ha arbetat för den polska underrättelsetjänsten.

Läs vidare >>

Waszczykowski: Nord Stream II byggs inte

Publicerat 2016-11-22

Det blir ingen Nord Stream II, säger utrikesminister Witold Waszczykowski till nyhetsportalen onet.pl. Det är sensationella nyheter som vi har kämpat för länge.

EU-kommissionen fattade i oktober beslut om att låta Gazprom kan öka kapaciteten i Nord Stream I och då behöver ryssarna inte Nord Stream II längre, säger Waszczykowski.

Men även om det är en seger att vi stoppar Nord Stream II, så kan ryssarna fortfarande översvämma Central- och Sydeuropa med gas som aldrig går genom Polen. Det är huvudsaken för dem.

Det innebär också konkurrens för vår nya LNG-terminal i Świnoujście, och det påverkar också den planerade gasledningen från de norska gasfälten via Danmark till oss, säger Waszczykowski.

Ursprunget till Polens agerande är Moskvas benägenhet att använda energi som ett politiskt påtryckningsmedel mot Sovjetunionens forna satellitstater. När till exempel Ukraina vintern 2008–2009 var i onåd i Moskva stängde den ryska energijätten Gazprom kranarna till ledningarna i Ukraina. Det drabbade också Polen och Tyskland som fick rysk energi den vägen.

Tyskland ville försäkra sig om kontinuerliga leveranser och Ryssland ville kunna fortsätta med sin energipolitik mot de baltiska staterna och Polen utan att stöta sig med Berlin. Alltså byggde man längs Östersjöns botten, trots kraftiga protester från bland annat Polen.

Polska politiker har arbetat energiskt dels för energisäkerheten i EU, d.v.s. att medlemsländernas ska vara solidariska mot varandra om något av dem avstängs från gas och olja, dels för att få tillgång till energi från andra länder som arabstaterna. Ett av projekten är den nyinvigda terminalen för flytande naturgas (LNG) i Świnoujście som har stor kapacitet. Man planerar redan för en utbyggnad, för att stötta andra medlemsländers behov av energi. Planerandet av en ledning från Norge via Danmark har också kommit ganska långt. (Onet.pl och Polskie Radio 21-22 nov 16)

Fler missnöjda än nöjda med utvecklingen

Publicerat 2016-11-22

Nästan hälften av polackerna, 47 %, anser att landet är på väg åt fel håll och en tredjedel, 36 % är tvärtom nöjda med utvecklingen. Det visar en opinionsundersökning från Cbos, som konstaterar att läget inte förändrats nämnvärt sedan mätningen i oktober.

De som är missnöjda med utvecklingen ligger oftast politiskt till vänster (vilket inte är det samma som vänster i Sverige), de är mindre religiösa, har högre utbildning och högre löner. Många är egna företagare, chefer eller specialister av olika slag. Positiva till vad som sker i landet är i stor utsträckning de som röstar på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). De osäkra tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) eller det liberala partiet Modernas väljare.

Påfallande många i undersökningen har ingen åsikt om den ekonomiska och politiska utvecklingen i landet.

Mer än hälften tycker att de lever ganska gott och att deras materiella förhållanden har förbättrats. Det är sannolikt effekten av de generösa flerbarnsbidragen som infördes i våras.

Undersökningen genomfördes 4–13 november och resultatet skiljer sig inte nämnvärt från oktobermätningen, rapporterar Cbos. (TVN 22 nov 16)

Moody’s: Pensionsreformen skadar Polens ekonomi

Publicerat 2016-11-22

Beslutet att sänka pensionsåldern är negativt för den polska ekonomin eftersom det försvagar de offentliga finanserna, underminerar den ekonomiska tillväxten och driver budgetunderskottet upp över EUs gräns på 3 % av bnp. Det skriver kreditinstitutet Moody’s i en rapport.

Sammantaget med den konstitutionella krisen och de spända relationerna med EU visar höjningen av pensionsåldern att regeringens politik blir allt mer oförutsägbar. Med tanke på befolkningskurvan är sänkt pensionsålder särskilt ogynnsam för de offentliga finanserna.

Många unga flyttar utomlands, i Polen blir allt fler pensionärer, tillgången på arbetskraft minskar och allt färre ska stå för skatteintäkterna.

Den nya pensionslagen träder inte i kraft förrän i oktober nästa år, men redan 2018 och 2019 kommer reformen att kosta över 10 miljarder złoty (drygt 24 miljarder svenska kronor) extra om året. Det ökar risken för att budgetunderskottet redan 2018 pressas upp över de 3 % som EU satt som gräns. Och därmed ökar också risken för att EU ska dra igång ett nytt förfarande mot Polen i den frågan.

Den gradvisa höjningen av pensionsåldern som genomfördes av den förra regeringen 2013 beräknades minska de offentliga pensionsutgifterna från 11,3 % 2013 av bnp till 10,6 % 2060. I stället kommer nu socialförsäkringssystemen att utsättas för stora påfrestningar, skriver Moody’s. (Warsaw Voice och wB 22 nov 16)

Präst rycker ut i andlig ambulans

Publicerat 2016-11-22
Krzysztof Kauf, präst i Schlesien, har byggt om en hundkoja till själavårdsambulans. Skärmdump från Polsat news.

Krzysztof Kauf, präst i Schlesien, har byggt om en hundkoja till själavårdsambulans. Skärmdump från Polsat news.

En präst i Schlesien, Krzysztof Kauf, har fixat en andlig ambulans för att kunna undsätta både församlingsbor och andra i nöd. Han har byggt om en gammal Fiat, och som saftblandare har han en prästhatt på taket.

Jag började fundera på en sådan ambulans redan för femton år sedan, säger Kauf till Polsat News. För att lättare kunna ta mig mellan församlingsborna.

För ett år sedan gjorde han allvar av sina planer. Han köpte en gammal hundkoja och tillsammans med en god vän, också präst, gjorde han om bilen till själavårdsambulans. Den andra prästen blev så förtjust att han köpte en gammal Trabant och byggde om på samma sätt.

Nu har Kaus också sett till att hans mobilnummer finns på ambulansen, så att det ska vara lätt för församlingsbor och turister att ringa när de behöver honom.

Det händer att någon ringer klockan 23 på kvällen, men jag är präst och ska vara nära människorna i både glada och svåra stunder, säger Kauf. En präst kan inte stänga in sig. Jag försöker vara till för människorna, jag kommer när det behövs. (Polsat news 2 nov 16)

Antisemitisk dockbrännare dömd

Publicerat 2016-11-21

I november förra året arrangerade nationalistiska ONR, National-radikala Lägret, en främlingsfientlig demonstration i Wrocław och som kronan på verket brändes en docka iförd traditionella judars klädsel och tinninglockar. I tändstickan höll Piotr Rybak, känd som tidigare medarbetare till Paweł Kukiz, ledare och grundare av det populistiska partiet Kukiz15.

Rybak har nu fått sin dom, tio månaders fängelse, vilket var mer än åklagaren hade krävt.

Den dömde förnekar brott.

Jag brände inte en jude, sade han under rättegången. Dockan föreställde finansmannen George Soros som betalar för att muslimska immigranter ska komma till Europa. Jag har inte kränkt det judiska folket, jag verkade för det polska folket och i dess namn.

Domstolen var emellertid av annan åsikt.

Bränningen var ingen performance, dockan hade alla de drag som kännetecknar en antisemitisk karikatyr och framstod som en karikatyr av en jude, sade domaren Marek Gorny. Den åtalade har agerat på ett medvetet och planerat sätt.

Domaren påpekade att brottet spritt skräck i Polen, båda bland judar och andra.

Alla utländska medier har rapporterat om händelsen, vilket skadat fosterlandet, som gärningsmannen säger sig vilja värna, sade han.

Polen har faktiskt en vacker historia av att rädda judar under andra världskriget, sedan länge försöker vi bekämpa stereotypen om polacken som antisemit och vi bekämpar uttryck som ”polska koncentrationsläger”, sade domaren. Den åtalade har skickat en tydlig signal till omvärlden: polacker ogillar judar.

Uppläsningen av domen stördes av Rybaks anhängare som fick föras ur rättssalen av polisen. Rybak själv var också upprörd.

Om en polsk domare avkunnar en sådan dom över en polsk medborgare så undrar jag vem som styr i det här landet. I tjugosju år har judarna innehaft de högsta posterna i staten, och vad har det lett till? Domen är en skam, den spottar det polska folket i ansiktet, sade han efter rättegången.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Tvåhundra år av akademisk verksamhet i krig och fred

Publicerat 2016-11-21
Warszawas universitet har fyllt 200 år. Foto: Universitetets hemsida.

Warszawas universitet har fyllt 200 år.
Foto: Universitetets hemsida.

Warszawas universitet fyllde i helgen 200 år! Jubileet har firats hela året med jubelföreläsningar, regatta, museinätter, konserter och jubileumsskrifter på olika områden.

1816 låg Warszawa i Ryssland, två kända polska upplysningsmän, Stanisław Kostka Potocki och Stanisław Staszić, föreslog tsar Alexander I att ett universitet skulle inrättas, och så blev det. Men det officiella språket var naturligtvis ryska, Polen kallades Wisła-landet och polackerna wisła-länningar.

Många studenter deltog i novemberupproret 1830–31, och därför stängdes universitetet i samband med att upproret slogs ner.

En av de mer kända tidiga eleverna var Frederik Chopin (1810–1849).

Polen blev emellertid fritt igen 1918, det akademiska livet och kulturen blomstrade. 1939 blev det krig igen, Polen ockuperades av Nazi-Tyskland och Sovjetunionen, som båda var för sig ville göra sig av med den polska intelligentsian och bara behålla den förhoppningsvis mindre motspänstiga arbetarklassen.

Efter andra världskriget inleddes en ny era, den sovjetstödda kommunistregimen byggde upp universitetet, hämtade akademiska lärare från bland annat Lwów, som nu låg i Ukraina. En ny blomstringsperiod inleddes, även om det marxist-leninistiska tänkandet präglade verksamheten.

Även under den tid när Solidaritet växte fram utvecklades universitetet, men i och med krigstillståndet 1981 hamnade många av de akademiska lärarna i fängelse. Efter kommunismens fall sjöd det av liv i verksamheten, universitetet växte, en lång rad fakulteter och institutioner finns nu i Warszawa. Idag finns det över 50 000 studenter vid universitetet, varav 4000 doktorander. (Warszawa universitet och wB 2016)

Bevare oss från dem som vill deportera oliktänkande

Publicerat 2016-11-21
Beata Mateusiak-Pielucha. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Beata Mateusiak-Pielucha, PiS.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Ateister, ryskortodoxa och muslimer ska skriva under en deklaration om sin lojalitet mot Polen, katolska kyrkan, polska värderingar samt polska seder och bruk. Annars ska de deporteras.

Det skriver Beata Mateusiak-Pielucha, folkvald i parlamentet för det religiösa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), i en artikel nyligen.

Läs vidare >>

Hollywood upptäcker Polen

Publicerat 2016-11-20
Jessica Chastain. Foto: Gage Skidmore, wikipedia.

Jessica Chastain spelar Antonina Żabińska. 
Foto: Gage Skidmore, wikipedia.

I Hollywood spelas det just nu en film som heter The Zookeeper’s Wife. Den handlar om Antonina Żabińska, författare och hustru till Warszawas djurparks första föreståndare. I deras villa på djurparkens område fann många judiska flyktingar skydd under andra världskriget. Hennes make Jan blev chef för djurparken 1929 och under kriget smugglade han judar från gettot över till den ”ariska” sidan. Många av dem – främst barn och sjuka – hamnade i källaren till parets villa samt i utrymmen där man tidigare haft djur. Tack vare paret Żabiński överlevde många av dem kriget. Yad Vashem-museet i Jerusalem tilldelade Antonina och Jan Żabiński titeln Rättfärdiga bland folken 1965.

Historien blev uppmärksammad ute i världen sedan den amerikanska författaren Diane Ackerman 2007 gett ut boken The Zookeeper’s Wife: A War Story. Den blev en bästsäljare och fick priset Orion Book Award och på så sätt fick Hollywood upp ögonen för denna ovanliga historia.

I huvudrollen som Antonina Żabińska kommer vi att se Jessica Chastain, och hennes make spelas av den belgiske skådespelaren Johan Heldenbergh. Regissör är Niki Caro från Nya Zeeland och trailern går redan nu att beskåda på internet. Filmen beräknas ha premiär i mars 2017.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Stora lärardemonstrationer i Warszawa

Publicerat 2016-11-20

Drygt 35 000 lärare demonstrerade på lördagen i Warszawa mot skolminister Annas Zalewskas planer på att lägga ner de separata högstadieskolorna (gimnazjum) och gå tillbaka till det från kommunisttiden kända skolsystemet med åttaårig grundskola och fyraårig gymnasium (liceum).

Polska lärarförbundet (ZNP) hävdar att reformen är ogenomtänkt och kostsam, den förstör det man inom skolan har byggt upp de senaste tjugo åren och innebär massuppsägningar av lärare. Många föräldrar ansluter sig till protesten och menar att de negativa konsekvenserna drabbar deras barn.

Kommunpolitiker var också på plats, för det blir kommunerna som får ta på sig hela det ekonomiska och organisatoriska ansvaret för omorganisationen. Kommunerna som i sin sparnit tidigare befunnit sig på andra sidan barrikaden står plötsligt på samma sida som fackföreningen.

Även representanter för de politiska partierna anslöt sig till protesten, bortsett från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Kukiz’15.

Skolministern får ett massivt stöd från sitt parti och från premiärminister Beata Szydło. Alla försöker visa att återinförandet av åttaårig grundskola och fyraårigt gymnasium kommer att garantera barnen ”en bra och trygg skola”. Zalewska åberopar också forskningsresultat och rapporter från Institutet för undervisningsstudier. Men institutets forskare förkastar reformen och protesterar dessutom mot att man manipulerar forskningsresultat. De har skriftligen protesterat hos president Andrzej Duda i förhoppningen om att han inte skriver under reformen.

Demonstranterna gjorde ett bål med skolkritor som skulle symbolisera lärarnas och elevernas förstörda karriärer. I regimtrogna TVPs rapportering visades hur ett vitt-rött band brann på bål, flankerat av upprörda kommentarer om profanering av den polska flaggan och protestens antipolska karaktär.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Parlamentet begränsar mediernas tillträde

Publicerat 2016-11-20

För att förbättra säkerheten i parlamentet föreslog kansliet i våras att mediernas tillträde till parlamentsbyggnaden skulle inskränkas. Efter en incident i september då det uppstod handgemäng i samband med att talmannen Ryszard Terlecki höll presskonferens, beslöts att säkerhetsarbetet skulle påskyndas.

Tanken är att reportrar och fotografer inte ska komma längre än till de allmänna utrymmena, som bevakas av vakter, eller till särskilda lokaler dit parlamentarikerna infinner sig för att bli intervjuade.

Nu har 28 medieredaktörer med stöd av en lång rad journalister på över 50 olika medier, skrivit till talmannen för att protestera mot inskränkningarna.

När parlamentet begränsar mediernas tillträde till parlamentet och den enda möjligheten att tala med de folkvalda blir på presskonferenser eller särskilda rum, då begränsar parlamentet också allmänhetens möjlighet att följa lagstiftningsarbetet, skriver redaktörerna. Att parlamentet som nu varit öppet för allmänheten och medierna har blivit en symbol för yttrandefriheten, och inskränkningar påverkar medborgarnas möjlighet till information om vad som diskuteras i parlamentet.

Olika länder har olika regler för journalister, och i den polska modellen uppfattas journalistisk frihet som rätten att tala med parlamentarikerna och granska de viktigaste händelserna, skriver redaktörerna. Vi är medvetna om att reglerna kan förbättras men förutsätter att de inte kommer att genomföras utan samråd med företrädare för medierna. (wirtualnemedia.pl 19 nov 16)

Szydło hoppas att Merkel blir kvar som tysk kansler

Publicerat 2016-11-19
Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra reg

Premiärminister Beata Szydło. Foto: wikipedia.

Donald Trumps valseger bars fram av väljarnas missnöje med den styrande eliten, på samma sätt som det gick till när Lag och Rättvisa (PiS) kom tillmakten, säger premiärminister Beata Szydło. Och jag har förtroende för att Trump håller fast vid de beslut som Nato fattat om multinationella trupper i Polen och Baltikum.

Regeringschefen hoppas också att Angela Merkel stannar kvar på sin post som Tysklands kansler.

Personligen stöder jag Angela Merkel, säger Szydło, vi har en mycket bra relation, hon är förutsägbar, och stabilisering är något som Europa är i behov av. Även om jag anser att migrationspolitiken är ett misstag.

Utrikesminister Witold Waszczykowski är nästan lika positiv till att Merkel blir kvar som EUs starkaste ledare.

Av de politiker som för närvarande befinner sig på den politiska scenen är Angela Merkel nog den som passar Polens intressen bäst, säger han till Polskie Radio. Merkel arbetar verkligen för Europas intressen och tar hänsyn till Polens intressen. (Polskie Radio och TVP 18 nov 16)

Trump tackar för stödet från polacker i valet

Publicerat 2016-11-19
President Duda gratulerar Donald Trump till valsegern. Foto: Andrzej Hrechorowicz, prezydent.pl

President Duda gratulerar Donald Trump till valsegern.
Foto: Andrzej Hrechorowicz, prezydent.pl

President Duda har ringt upp och gratulerat USAs nyvalde ledare Donald Trump till valsegern. Trump tackade då för det massiva stödet från polacker i USA, och sade att han känner många polacker i USA och är väl bekant med polska frågor.

President Dudas samtal med Trump är en bekräftelse på alliansen mellan Polen och USA, säger Polens nya ambassadör i USA, Piotr Wilczek. Duda var den sjunde av EUs ledare och den första i vår region som talade med den blivande presidenten. Det är en stor framgång för vårt land, det innebär att den tillträdande presidenten tar vårt land på allvar.

Trots uttalanden från Trumps valkampanj ska polackerna inte vara oroliga inför hans presidentskap, säger Wilczek. För de polsk-amerikanska relationerna är detta ett mycket bra val.

Samtalen om hur den nya amerikanska regeringen ska hjälpa polackerna att få tillbaka vraket efter president Kaczyńskis plan, som störtade i dimman utanför Smolensk 2010, leds av försvarsminister Antoni Macierewicz. Jag kommer också att fråga den nya administrationen om Trumps löfte att ge polackerna visumfrihet till USA, säger ambassadören. (TVP och Polskie Radio 17/19 nov 16)

FNs nästa klimatkonferens hålls i Polen

Publicerat 2016-11-19

Det blir Polen som står värd för COP24, FNs klimatkonferens om två år, meddelar miljödepartementet. Beslutet tillkännagavs på klimatmötet i Marrakech på fredagen, då 2016 års klimatkonferens avslutades.

Det betyder att delegater från 200 länder kommer till Polen 2018, säger vice miljöminister Paweł Sałek, som var Polens delegat på mötet i Marrakech.

Vi har redan arrangerat två av FNs klimatkonferenser tidigare, sade Sałek, 2008 i Poznań och i Warszawa 2013. (Polskie Radio 19 nov 16)

Finansministern lovar mindre byråkrati i näringslivet

Publicerat 2016-11-19
Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte.
Foto: wikipedia.

En ny grundlag för näringslivet med mindre byråkrati som ska underlätta för små och medelstora företag. Allt som inte är förbjudet ska vara tillåtet, lovar finansminister Mateusz Morawiecki. Förslaget presenterades på Kongres 590* i Jasionka.

Småföretagare ska kunna inleda och driva affärsverksamhet utan att formellt bilda företag och betala sociala avgifter om inkomsten är lägre än halva minimilönen (för närvarande 1850 złoty, d.v.s. runt 4500 svenska kronor). Förslaget ska hjälpa dem som t.ex. arbetar deltid med undervisning eller de som frilansar med designuppgifter. Idag måste de registrera ett eget företag och betala vanliga sociala avgifter som ibland överstiger inkomsten, och syftet är att minska den grå arbetsmarknaden.

Morawiecki vill också förenkla det rättsliga systemet för ärenden där affärsverksamhet är inblandad.

Det blir en genomgripande reformering av handelsrätten, och mottot ska vara frihet, säger Morawiecki.

Det är mycket som ska förenklas: skattereglerna, utbetalning av EU-medel, företagsregistret, tillståndsgivning, momshantering o.s.v.

Utöver det ska lagen skrivas på ett lättfattligt sätt. Om reglerna är komplicerade ska myndigheterna ta fram en enkel handledning i hur de ska tolkas. (TVP 18 nov 16)

*Kongres 590 har fått sitt namn efter de första tre siffrorna i den streckkod som finns på varor tillverkade i Polen. Den arrangeras av en stiftelse som står regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nära.

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner