Macron: EU är ingen stormarknad

Publicerat 2017-06-22

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: wikimedia commons.

EU är ingen stormarknad där man kan välja och braka bland olika delar av medlemskapet som man vill utan att ta hänsyn till unionens principer. Det sade Frankrikes nye president Emmanuel Macron i en intervju med åtta stora europeiska tidningar, bland polska Gazeta Wyborcza.

Det handlar om ett dubbelt svek. De bestämmer sig för att överge EUs principer, de vänder ryggen åt Europa och har en cynisk inställning till den union som ger dem pengar, utan att respektera dess värderingar, sade Macron. Nu får de ta de politiska konsekvenserna.

Han hyllar den legendariske politikern Bronisław Geremek, avliden 2008, som Polens Natoförhandlingar och var en entusiastisk anhängare av Europatanken.

Reaktionerna i Polen låter inte vänta på sig.

Jag hoppas att han på EUs toppmöte förklarar för polacker, ungrare och andra länder i Centraleuropa vad han menar, säger utrikesminister Witold Waszczykowski beskt.

Ett av statsråden, Henryk Kowalczyk, försäkrar att Polen gör det som fördragen stadgar.

Szydło själv är också upprörd.

Polen är öppet för samarbete, säger hon. Men det beror på Macron hur det samarbetet kommer att se ut – om han vill ventilera sin fientlighet mot Östeuropa i medierna eller om han vill ha en diskussion som baserar sig på fakta.

Och många regeringstrogna medier undrar hur Frankrike där det varit så många terrorattentat har mage att kritisera Polen som tack vare regeringens försiktighet hittills klarat sig.

Tysklands kansler Angela Merkel i sin tur protesterar inte mot Macrons kritik mot Polen och Ungern.

Men, säger hon, vi ska inte hota, men vi måste hela tiden fortsätta tala med varandra. (Gazeta Wyborcza, wPolityce m fl 22 juni 17)

Polsk geolog invald i CLC

Publicerat 2017-06-22

Marcin Mazurowski. Foto: twitter

Polacken Marcin Mazurowski har valts till ledamot av FN:s kommission för avgränsningen av kontinentalsockeln (CLC). Han valdes i en sluten omröstning under ett möte med Förenta nationernas havsrättskonvention i New York.

Mazurowski är biträdande chef för avdelningen för geologi och geologiska koncessioner i det polska miljödepartementet och författare till ett flertal artiklar och vetenskapliga arbeten inom geologi och geofysik.

CLC består av 21 ledamöter för fem år i taget. (Polskie Radio 20 juni 17)

Brittiska kändisar har ofta polskt ursprung

Publicerat 2017-06-22

Knut den store – engelsk kung med polska rötter.
bild: wikipedia.

Britterna är stolta över sin brittiskhet, men man ska veta att många av deras kända namn har polska rötter. Det har till exempel suttit en halvpolack på den brittiska tronen, skriver nätportalen Wirtualna Polska.

Det handlar om Knut den Store (990–1035), kung av England, Norge och Danmark samt guvernör över Schleswig och Pommern. Han var son till Sven Tveskägg och Sigrid Storråda. Det finns uppgifter om att hon egentligen hette Gunhild och var dotter till den böhmiska prinsessan Dobrawa och furst Mieszko I, som både enade och kristnade Polen.

Ett exempel i modern tid är den förre labourledaren Ed Miliband, vars föräldrar var polsk-judiska invandrare.

Författaren Joseph Conrad uppfattar många som typisk britt – men han var född Józef Teodor Konrad Korzeniowski och kom till Storbritannien i tjugoårsåldern. Han har inspirerat storheter som Ernest Hemingway, George Orwell och William Faulkner.

Den brittiska butikskedjan Tesco grundades av Jacob Edward Kohen – familjen kom från Łódź. Marks i Marks & Spencer var född i Grodno, som en gång var polskt.

Modeikoner som Barbara Hulanicki, Thomas Starzewski och Lindka Cierach – alla klär de popidoler och kungligheter och alla har polska rötter, skriver WP.

Går vi över till Sverige hittar vi också en del berömdheter av polskt ursprung. , som Henryk Bukowski grundade Bukowskis, det stora svenska auktionshuset för konst och antikviteter.

Leif Pagrotsky, flerfaldig socialdemokratisk minister, har sitt ursprung i samma land, liksom förre moderatledaren Ulf Adehlsohn, skådespelaren Aleksandra Rapaport, kriminologen Jerzy Sarnecki, nationalekonomen Marian Radetzki.

Polacker som gjort sig ett namn på grund av sin duglighet har vi gott om. Ingen av dem har dock suttit på den svenska tronen men det var nära att Vasaprinsessan och kapardrottningen Cecilia på 1500-talet hade gift sig med en polsk greve. (WP och wB 22 juni 17)

Ystad Hamn firar 50 år med Polentrafik

Publicerat 2017-06-22

M/s Gryf, fartyget som inledde helårstrafiken på sträckan Ystad-Świnoujście den 20 juni 1967. Foto: Ystad hamn

Den 20 juni 1967 började m/s Gryf trafikera linjen mellan Ystad och Świnoujście i Polen, och 50-årsjubileet markerades på torsdagen med en ceremoni vid Polenterminalen i Ystad Hamn.

Färjetrafiken mellan Ystad och Polen har i dagarna pågått i 50 år och nådde förra året rekordnivåer. Jubileet markerades med en ceremoniell minnesträdsplantering framför Polenterminalen i Ystad Hamn och efterföljande mottagning ombord Unity Lines fartyg m/s Skania.

Polentrafikens utveckling är enastående, den växande trafiken gynnar både Sverige och Polen och förenar länderna såväl ekonomiskt som kulturellt, säger hamnens vd, Björn Boström. Vi har höga förväntningar på framtiden och håller just nu på att förbereda hamnen för den växande volymen. Det betyder bland annat att vi ska bygga nya färjelägen där nya, större fartyg kan anlöpa.

Idag trafikeras linjen dagligen av sex moderna passagerarfärjor, i mitten av juli utökas trafiken med ytterligare ett fartyg. Inom ett par år sätts större, helt nybyggda fartyg i trafik på denna den största linjen mellan Sverige och Polen.

Under 2016 passerade 712 000 passagerare och över 3,2 miljoner ton gods samt 220 000 tunga fordon gränsen mellan Sverige och Polen via Ystad-Świnoujście, och siffrorna förväntas växa ytterligare under 2017. (Ystas hamn 22 juni 17)

Szydło och Duda sa samma sak – men reaktionerna blev olika

Publicerat 2017-06-22

Premiärminister Beata Szydło och president Andrzej Duda.
Montage: wB.

Auschwitz är en viktig lärdom som säger oss att vi måste göra allt för att skydda medborgarnas liv och säkerhet.

Det sade premiärminister Beata Szydło i ett tal när Polen för en vecka sedan högtidlighöll minnet av offren i det nazi-tyska koncentrationslägret Auschwitz utanför Kraków.

Det tolkades som ett inlägg i flyktingfrågan och Szydło fick mycket kritik – trots att hon påpekade att det inte alls var avsikten. Vissa menade också att hon trivialiserade Förintelsen genom att indirekt jämföra de asylsökande från Mellanöstern med Nazi-Tysklands metodiska och väl planerade utrotning av det judiska folket.

Läs artikel >>

Strid på kniven mellan Rafalska och Morawiecki

Publicerat 2017-06-21

Familjeminister Elżbieta Rafalska och finansminister Mateusz Morawiecki. Montage: wB.

Inför partikonventet i juli kommer det nu allt oftare uppgifter om maktkamp inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Nyligen avslöjades president Andrzej Dudas konflikt först med försvarsminister Antoni Macierewicz och sedan med utrikesminister Witold Waszczykowski.

Det tycks föreligga en strid även mellan finansminister Mateusz Morawiecki och familjeminister Elżbieta Rafalska. Familjeministern oroar sig för att antalet pensionärer kommer att fördubblas när pensionsåldern sänks, och många har arbetat för få år för att få en pension som går att leva på.

Morawiecki hävdar att de båda diskuterar pensionsfrågor på samma sätt som andra frågor, allt är normalt och okontroversiellt.

Men enligt personer som står ministrarna nära är det en strid på kniven.

Morawiecki som länge varit PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis favorit har förlorat lite av sin glans. Han har inte kunnat hantera de statliga finans- och försäkringsbolagen som han önskat. I finansministerns långsiktiga utvecklingsplan förutsätts att de bolagen tillsammans är en stor finanskoncern som utgör motorn i den polska ekonomin.

Rafalska har fått mycket beröm för sitt sätt att hantera familjepolitiken, bland annat barnbidraget 500+. Frågan är om hon är stark nog att matcha Morawiecki, som fortfarande är nyckelperson i partiet, skriver tidningen Dziennik Gazeta Prawna. Det kan man utläsa av att han är en av dem som kommer att hålla tal på partikonventet. De övriga är PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, och ledarna för regeringspartiets små koalitionspartier, Jarosław Gowin (Polen Tillsammans) och Zbigniew Ziobro (Solidariska Polen).

Ekonomin är den viktigaste faktorn inför valet 2019, som förbereds redan nu. Tillväxten ökar, delvis tack vare det generösa – men dyra – barnbidraget, gör att väljarna väntar sig nya reformer inför nästa val. Och de måste också finansieras. (Dziennik Gazeta Prawna och wB 20 juni 17)

Szyszko: Unesco har fel om Białowieża

Publicerat 2017-06-21

Białowieża – Europas sista uskog där bisonoxarna lever vilt.
Foto: wikipedia

Avverkningen i Białowieża har orsakat en av Polens största miljökonflikter. Kort efter regeringsskiftet 2015 gav miljöminister Jan Szyszko tillstånd att tredubbla avverkningen i skogen, kring Europas sista urskog Białowieża, som finns med på Unescos världsarvslista. Motiveringen är att skogen angripits av granbarkborren och att sjuk ved måste avverkas och föras därifrån för att skydda resten av skogen. Men miljöexperterna hävdar att skogen klarar ett sådant angrepp utan vidare – det har den gjort många gånger tidigare.

Den inofficiella motiveringen anses vara att statliga Nationalskog gjort slut på sin kvot och behöver mer skog.

Naturskyddsrådet, Vetenskapsakademins naturskyddskommitté och Białowieżas vetenskapliga råd anser alla att Europas sista urskog ska få vara ifred. Internationella och lokala miljöorganisationer har protesterat. EU anser att Polen bryter mot direktiven i miljöskyddsprogrammet Natura 2000 och att avverkningen kan ge irreparabla skador på den biologiska mångfalden.

Białowieża är känt för sin rikedom på vilda djur, bland annat bisonoxar som strövar runt på egen hand.

Men miljöminister Jan Szyszko menar nu att Unesco brutit mot reglerna när man satte upp Białowieża på världsarvslistan

Jag har informerat åklagaren om detta, så att de kan inleda en utredning, sade Szyszko i parlamentet på onsdagen.

Miljöministern gav tillstånd till extra avverkning av skogen i Białowieża redan när han var miljöminister förra gången, 2005–2007. (Polskie Radio och wB 21 juni 17)

Regionalt byts kolet långsamt mot förnybar energi

Publicerat 2017-06-20

Smogen ligger tät över de stora städerna. Foto: Gunilla Lindberg.

I Polen håller regeringen, energibolagen och facket fast vid kol som huvudsaklig energikälla, trots dess dokumenterat negativa påverkan på miljön. Förändringen kommer istället via lokala initiativ, skriver miljötidningen Syre.

Kolindustrin har länge varit dominerande i södra Polen, kolet gav billig inhemsk energi och många arbetstillfällen, men också mycket luftföroreningar. Särskilt de stora städerna, som Warszawa och Kraków, drabbas regelbundet av hälsofarlig smog. Regeringen accepterar Parisavtalet förutsatt att man får fortsätta producera el av kol – 82 % av landets elenergi kommer från kolkraftverk och 12 % från förnybara energikällor.

Läs vidare >>

Duda i konflikt med Waszczykowski

Publicerat 2017-06-20

President Andrzej Duda.
Foto: Michal Józefaciuk, wikipedia.

Att president Andrzej Duda inte kommer särskilt bra överens med försvarsminister Antoni Macierewicz framgick i våras, då Duda i egenskap av landets ÖB i öppna brev till Macierewicz ställde frågor om försvaret. Den striden vann Duda – landets verklige makthavare Jarosław Kaczyński var missnöjd med att brevväxlingen var offentlig men konstaterade att presidenten står över försvarsministern.

Men även med utrikesminister Witold Waszczykowski har presidenten en djup konflikt, skriver nyhetsportalen onet.pl. Duda utnämner inte de ambassadörer som Waszczykowski föreslår. Han vill visa att han har inflytande över utrikespolitiken.

Enligt grundlagen ska presidenten tillsammans med premiärministern och utrikesministern utforma utrikespolitiken, och Duda har på sitt kansli en särskild utrikespolitisk rådgivare.

President Duda, som ju var regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kandidat i presidentvalet, har nu börjat bli ett problem.

Det ligger en lång rad nomineringar på presidentens skrivbord som väntar på att bli undertecknade, klagade utrikesminister Witold Waszczykowski i radio RMF FM. Jag väntar mig förklaringar på vad det är för problem med dem.

Uttalandet utlöste en våg av indignation i presidentpalatset, skriver onet.pl. Skandalöst, ingen minister har rätt att tala till presidenten på det sättet, dundrade Dudas utrikespolitiska rådgivare Krzysztof Szczerski omedelbart.

Nu frågar man sig om det i ”den goda förändring” som är PiS politik, också ingår att stärka presidentens roll. I Dudas förslag om folkomröstning om grundlagen tas presidentens roll upp som en viktig fråga.

Waszczykowski, som har stärkt sina aktier i samband med att Polen blev icke-permanent medlem av FNs säkerhetsråd, passar nu på att kritisera presidenten inför partikongressen i juli, då Kaczyński antas vilja ombilda regeringen. Att den amerikanske presidenten Donald Trump besöker Polen 6 juli räknar Waszczykowski också som en merit – även om Duda är den som flera gånger har bjudit in Trump.

Så nu återstår att se om Kaczyński reagerar på konflikten Duda–Waszczykowski och vad han i så fall gör. (onet.pl och wB 20 juni 17)

Polackerna folkomröstar gärna om grundlagen

Publicerat 2017-06-20

Hälften av polackerna är positiva till president Andrzej Dudas förslag om folkomröstning i grundlagsfrågan. Det framgår av en färsk undersökning från det statliga opinionsinstitutet Cbos.

Undersökningen visar också att 47 % av de svarande inte vill att grundlagen ska ändras, medan 37 % är positiva till att grundlagen förändras.

Presidenten menar att medborgarna en folkomröstning ska ta ställning till ett tiotal frågor, som till exempel vilken ställning presidenten ska ha och om den sänkta pensionsåldern ska säkras i grundlagen. På det sättet kan medborgarna avgöra vilka samhälleliga fri- och rättigheter som ska stärkas.

Presidenten ser Självständighetsdagen den 11 november 2018 som lämplig valdag. (Polskie Radio 20 juni 17)

Stefan Löfven: EU är ingen bankomat

Publicerat 2017-06-20

Stefan Löfven talar för studenterna på Warszawas universitet.
Foto: Victor Svedberg, regeringskansliet.

Samarbetet inom EU innebär att stå upp för gemensamma beslut, inte bara för dem som passar oss bäst. EU kan inte reduceras till någon form av bankomat där man tar ut pengar när det behövs.

Det sade statsminister Stefan Löfven på måndagen vid ett anförande inför studenter och lärare på universitetet i Warszawa.

Han talade om tre centrala värderingar i EU: medlemskapet ska innebära ett mervärde för medborgarna, försvaret av demokratin mot terrorismen, och om att vara trogen EUs grundläggande principer och vikten av sann samarbetsanda.

Han varnade för demonisering av muslimer, påtalade kvinnors rätt till ett jämställt liv och rätten till sina egna kroppar, och manade ledare i alla länder att kraftfullt ta avstånd från alla former av våld, förtryck och extremism.

Att försvara demokratin är också att försvara oberoende medier och pressfrihet, politik gynnas alltid av hård granskning, sade Löfven. Det innebär också att alla har rätt att samlas fritt, att ställas inför rätta i fria och rättvisa rättegångar, att få röra sig fritt i samhället och att älska vem man vill. Respekt för rättsstaten lämnar inget utrymme för kompromisser.

Samarbete innebär att ge och ta, att lyssna och kompromissa och i slutändan göra det som är bäst för alla, sade statsministern. Samarbete är också att stå upp för gemensamma beslut, inte bara för de som passar oss själva bäst. EU kan inte reduceras till en bankomat där man tar ut pengar när det behövs. EU är ett gemensamt projekt med många fördelar men också många skyldigheter. EU är byggt på förtroende.

På tisdagen träffade Stefan Löfven premiärminister Beata Szydło. På agendan stod frågor som migration, arbetslöshet och säkerhet. Löfven betonade vikten av ett gemensamt ansvarstagande inom EU och tog upp betydelsen av EUs grundläggande rättigheter som demokrati och rättsstatens principer.

Han talade också om arbetet inför toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt som äger rum i Sverige den 17 november. Även Brexit och EUs förhandling med Storbritannien avhandlades, liksom det östliga partnerskapet och säkerheten i närområdet samt Ryssland där Sverige och Polen har likartade intressen. (regeringen.se 20 juni 17)

Hela talet till studenterna >>

Waszczykowski: Macron bör tala med oss också!

Publicerat 2017-06-19

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: wikimedia commons.

Alla medlemsländerna förtjänar att få veta Frankrikes planer för omgörningen av EU. Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski i förra veckan till den brittiska tidningen Express. Macron bör dela sin vision om ett enat Europa med alla europeiska ledare, inte bara med tyskarna.

Waszczykowski är irriterad över de diskussioner som den nye franske presidenten Emmanuel Macron diskuterar en djupare integration inom EU med Tysklands kansler Angela Merkel.

Polen är motståndare till ökad integration – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ogillar att flera av de reformer man genomfört under sina tjugo månader vid makten har väckt motstånd inom EU.

EU menar att Polen bryter mot EUs gemensamma grundläggande värden. Men Warszawa anser att EU lägger sig i Polens interna angelägenheter. De största striderna handlar om rättssäkerheten, pressfriheten och flyktingfrågan, och för två veckor sedan ställde EU ultimatum till Polen, Ungern och Tjeckien – ta emot er flyktingkvot, annars går frågan vidare till EU-domstolen.

Både Frankrike och Tyskland har uttalat sig positivt om tanken på att medlemsländerna skulle kunna öka samarbetet i olika hastighet – med några som går före och andra som väntar. Men Polen känner oro för att i så fall hamna långt utanför den inre cirkel man så gärna vill vara med i.

Att Waszczykowskis irritation i det här fallet riktar sig i huvudsak mot Macron kan nog också hänga samman med hans hot att arbeta för sanktioner mot Polen som ”brutit mot i stort sett alla lagar i EU”. (Express och wB 14 juni 17)

Internationell dockteaterfestival i Białystok

Publicerat 2017-06-19

En av festivalens föreställningar – massakern på spindeldemonen. Foto: Tomasz Budzyński

I helgen invigdes andra upplagan av Białystoks internationella dockteaterfestival för vuxna. Årets tema är Dockornas metamorfoser, och avsikten är att bryta mot de stereotyper som finns för dockteater, skriver festivalarrangörerna på sin hemsida.

Festivalen kommer att presentera de mest värdiga företeelserna, originella konstnärliga uttryck samt trender i en modern dockteater för vuxna.

Man vill visa ett brett spektrum av dockteaterprojekt av kända professionella konstnärer från den unga generationen i Polen och andra länder, däribland Frankrike, Spanien, Ungern och Litauen.

Festivalen finansieras av Stadskansliet av Białystok och kulturdepartementet.

Festivalen pågår till och med den24 juni. (Polskie Radio 17 juni 17)

Över trettio trafikdöda under långhelgen

Publicerat 2017-06-19

Trettiotvå personer omkom och 574 skadades i 439 trafikolyckor under långhelgen från kvällen före Kristi Lekamens dag på torsdagen till och med söndag. 1721 rattfyllerister stoppades också, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Det är en förbättring jämfört med samma helg förra året, då 51 personer omkom och 577 skadades i 471 olyckor. Rattfylleristerna var något färre förra året – 1576.

Söndagen var mest trafikfarlig med 8 döda och 107 skakade i 86 olyckor. (Polskie Radio 19 juni 17)

EU är populärast i Polen – trots alla konflikter

Publicerat 2017-06-16

EUs popularitet går upp och ner men den brittiska brexit-omröstningen har fått medborgarna att uppskatta unionen betydligt mer än tidigare. I topp ligger Polen som ökat från 66 % förra året till 74 % i år – trots regeringens kontinuerliga konflikter med unionen. Det visar en färsk undersökning av Pew Research Center.

På andra plats kommer Tyskland (68 % positiva), Ungern (67 %) och Sverige (65 %). Minst nöjda är grekerna (33 %).

I de flesta länder är de yngre, som är vana vid att vara EU-medborgare, mest positiva, men polackerna är lika förtjusta i EU oavsett ålder.

I takt med att krisen i eurozonen minskar har förtroendet för EUs ekonomi ökat – 64 % av polackerna anser att EU har en positiv effekt på landets ekonomi och 58 % positiva till hur unionen hanterar den europeiska ekonomin.

Däremot finns ett missnöje när det gäller flyktingfrågan – mest negativa är greker och italienare som har fått ta emot alla som flyr över Medelhavet. På tredje plats ligger Sverige, som tagit emot flest asylsökande i förhållande till folkmängden, och därefter kommer Polen och Ungern som inte har för avsikt att ta emot några. (Pew Research Center 15 juni 17)

Säkerhetsrådet blev en merit för Waszczykowski

Publicerat 2017-06-16

Utrikesminisetr Witold Waszczykowski.
Foto: D Piasecki, flickr

Utrikesminister Witold Waszczykowski har tackat nej till att bli Polens FN-ambassadör. Han vill vara kvar på utrikesdepartementet, skriver nätportalen Wirtualna Polska. Och det får han, för sedan Polen valts in till en av FNs säkerhetsråds icke-permanenta medlemmar för åren 2018–2019 är han i nåd igen hos Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens verklige makthavare. Att han lyckats få den amerikanske presidenten Donald Trump till ett kort besök i Warszawa i juli har säkert också höjt hans aktier i partiledarens ögon.

Waszczykowski har ofta hamnat i rampljuset och alla gånger har inte varit på grund av framgångar i jobbet. I vintras berättade han om sitt arbete för att Central- och Östeuropas plats i säkerhetshetsrådet skulle gå till Polen och nämnde att han bokat in möten med ett tjugotal länder. Det exempel han nämnde var San Escobar – ett helt nytt land som hela nationen skrattade åt. Det var också Waszczykowski som bjöd in Venedigkommissionen att bedöma om det var OK att sätta Konstitutionsdomstolen under politisk kontroll. Venedigkommissionen tyckte inte att det var OK – och då var det nära att ministerposten rök för Waszczykowski.

Det har länge spekulerats i att Waszczykowski skulle få lämna regeringen i samband med ommöbleringen på PiS kongress i juli. Men nu har han tagits bort från listan på ministrar som kan/bör bytas ut. Två som är kvar är miljöminister Jan Szyszko och byggminister Andrzej Adamczyk, skriver Wirtualna Polska. (wp och wB 9 juni 17)

Tyska Nationalpriset till Rafał Dutkiewicz

Publicerat 2017-06-15

Rafał Dutkiewicz, borgmästare i Wrocław, har tilldelats det tyska Nationalpriset. Foto: National Stiftung.

Borgmästaren i Wrocław, Rafał Dutkiewicz, har tilldelats det tyska Nationalpriset för sina insatser för de tysk-polska förbindelserna.

Dr Rafał Dutkiewicz är en polsk politiker med europeiskt synsätt som har öppnat Wrocław för världen, står det i motiveringen.

Prisutdelningen skedde i Berlin den 13 juni i närvaro av Joachim Gauck och Horst Köhler, f.d. presidenter i Tyskland.

I sitt tacktal påminde Dutkiewicz om kardinal Bolesław Komineks ord: Europa är framtiden, nationalismen tillhör det förgångna.

Kardinal Kominek tog initiativet till de polska biskoparnas brev till de tyska biskoparna 1965, som blev startpunkten för den polsk-tyska försoningen. Brevet, som innehöll de berömda orden Vi förlåter och ber om förlåtelse, uppskattades inte av den kommunistiska regimen.

Det tyska Nationalpriset delades första gången ut 1997 och har tidigare bland annat gått till Polens första demokratiskt valda premiärminister efter kommunismens fall, Tadeusz Mazowiecki. (Polskie Radio, National Stiftung och wB 13 juni 15)

Över 8 000 ukrainare kom visumfritt till Polen

Publicerat 2017-06-14

Ukrainska medborgare har sedan den 11 juni kunnat komma in i EU utan visum och under de tre dagarna har drygt 8 000 ukrainare passerat gränsen till Polen. Samtidigt har 19 000 kommit med visum, säger gränspolisen till tv-stationen Polsat News.

I och med visumfriheten har de också rätt att stanna i tre månader och arbeta i medlemsländerna. (Polsat News 14 juni 17)

Ärkebiskop har öppnat sitt hem för en flyktingfamilj

Publicerat 2017-06-14

Ärkebiskop Konrad Krajewski. Foto: FB.

Ärkebiskopen Konrad Krajewski har upplåtit sin bostad till en syrisk flyktingfamilj och sover själv på kontoret. Krajewski är anställd i Vatikanen berättar den italienska tidningen La Repubblica.

Det är ingenting konstigt med det, säger Krajewski, det finns många präster ute i världen som har gjort likadant och inte bara just nu.

Fattiga och hemlösa kommer i sommar att ha tillgång till de tjänster som Vatikanen erbjuder, frisör, duschar, medicinsk hjälp och offentliga toaletter, säger ärkebiskopen.

Konrad Krajewski kommer från Łódź, vigdes till biskop i St Peterskyrkan i Rom 2013.

Påve Fransiskus har tidigare uppmanat alla katolska församlingar att ta sig an minst en flyktingfamilj, vilket mötte motstånd från präster och biskopar i Polen. Men i somras var biskoparna i Polen tydliga med att alla flyktingar måste erbjudas hjälp, även om de är muslimer och kommer från Mellanöstern eller Nordafrika. Deras förändrade inställning har dock inte smittat av sig på ledande politiker. (Do Rzeczy och wB 14 juni 17)

Uppåt för PiS och Beata Szydłos regering

Publicerat 2017-06-14

Premiärminister Beata Szydło. Foto: regeringskansliet.

Regeringen har flyt just nu. Från maj till juni ökade regeringens anhängare till 42 % (+3) och antalet motståndare sjönk till 30 % (-4). Skillnaden i antal mellan regeringens anhängare och motståndare har aldrig varit så stor, visar en färsk undersökning som genomförts av opinionsinstitutet Cbos.

Stödet på premiärminister Beata Szydło själv ökade också, från 47 till 49 % och gapet mellan dem som uppskattar Szydło och dem som inte gör det (36 %) är också större än tidigare.

Hälften av polackerna är också mycket nöjda med regeringens ekonomiska politik.

Partiernas popularitet i juni fördelar sig som följer:

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) 33,3 %
oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) 25,1 %
det liberala partiet Moderna 8,5 %
populistiska Kukiz’15 7,9 %

Övriga partier skulle inte ta sig över 5 %-spärren.

Intressantast är siffrorna för Medborgarplattformen och Moderna som förklarat sig vilja samarbeta och tillsammans kommer upp i 33,6 % mot 33,3 för PiS. Läget är alltså mycket jämnt just nu.

De flesta av dem som gillar regeringen är de som skulle rösta på PiS om det vore val idag, och de flesta som ogillar regeringen skulle lägga sin röst på oppositionen, framhåller Cbos.

Opinionsinstitutet Ibris har i sin tur undersökt de individuella ministrarnas popularitet. Här får premiärminister Szydło stöd av hela 51 % av de tillfrågade. Därefter kommer arbetsminister Elżbieta Rafalska (412,8 %), finansminister Mateusz Morawiecki (39,6 %) och digitaliseringsminister Anna Streżyńska (39,3 %).

Miljöminister Jan Szyszko, som blivit mest omtalad för sin önskan att fälla träd såväl i städerna som i urskogen Białowieża, ogillas av 59,4 %. Det innebär att han är nästan lika impopulär som försvarsminister Antoni Macierewicz. (Onet.pl och Warsaw Voice 14 juni 17)

Macierewicz: Millerkommissionen ska utredas

Publicerat 2017-06-13

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Försvarsdepartementet vill nu att åklagaren ska utreda om det begicks några brott inom den s.k. Miller-kommissionen som undersökte omständigheterna kring Smolensk-olyckan. Det skriver försvarsdepartementet på sin hemsida.

Departementet anser att det finns anledning att betvivla riktigheten och sanningsenligheten i slutrapporten från kommissionen som leddes av dåvarande försvarsministern Edmund Klich och förre inrikesministern Jerzy Miller.

Det finns en uppgift från en av de ryska utredarna om flammor som ska ha slagit ut från olycksplanets sidor innan det störtade. Uppgifterna utreddes inte vidare, skriver försvarsdepartementet.

Miller har begått tjänstefel, säger försvarsminister Antoni Macierewicz, vilket kan ha varit till nackdel för utredningen. Det finns en hel del fakta som har dolts under årens lopp. (Rzeczpospolita och GPcodzienne 12-13 juni 17)

Trump ska mötas av jublande polacker

Publicerat 2017-06-13

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

USAs president Donald Trump är inte så pigg på att besöka London av oro för att möta kritiska demonstranter. På sin första utlandsresa i Europa möttes han inte av några entusiastiska människomassor.

Men Vita Huset har av utrikesminister Witold Waszczykowski övertygats om att vid ett besök i Polen kommer allt att bli helt annorlunda.

Det skriver nyhetsportalen Onet.pl.

Trump besöker London den 4–5 juli, tar en kort avstickare till Polen den 6 juli för att resa vidare till Hamburg där G20-mötet pågår 7–8 juli.

Trump är missnöjd med att hans första besök i Europa inte väckt väntad entusiasm. Såväl Tysklands kansler Angela Merkel och Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron dessutom kyligt kommenterat Trumps olika utspel, inte minst sedan Trump beslöt att USA ska lämna klimatöverenskommelsen i Paris. Den amerikanske presidenten ska också ha störts av det positiva mottagande som hans företrädare Barack Obama nyligen fick i Berlin.

I detta bistra läge passade Waszczykowski på, skriver Onet.pl. Han framhöll i ett brev att den polska regeringen står Trump ideologiskt mycket nära, att man vill ha täta kontakter och att gatorna kommer att fyllas av jublande medborgare när presidenten besöker Polen.

Kruxet är att besöket infaller i juli då många Warszawabor lämnat staden för att resa till havet, och att det kan bli lite tunt i de jublande leden, vilket den känslige Trump kanske inte accepterar.

Många ledande polska politiker vill naturligtvis träffa den amerikanske presidenten när han nu kommer, men av tidsskäl är det tills vidare bara president Andrzej Duda och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński som kommer ifråga. Duda, eftersom han efter flera invitationer står värd för besöket, och Kaczyński, som är den som egentligen har makten i Polen. (Onet.pl och wB 12 juni 17)

Stort matsvinn kan användas till sociala måltider

Publicerat 2017-06-13

Även i Polen finns en organisation som i samarbete med butiker och livsmedelskedjor tar vara på mat som passerat bäst före-datum och tillagar sociala måltider som kommer mindre bemedlade till godo.

Varje år kastas över nio miljoner ton mat i Polen, säger Marek Borowski, ordförande i Polska Matbankers federation.

Vi köper för mycket mat, vi planerar för dåligt, vi lagar inte till det innan utgångsdatum är passerat, säger Borowski. Utöver det förekommer mycket svinn i samband med produktion och distribution av livsmedel. Det som inte säljs i tid i butikerna kan användas till sociala måltider, och som Matbanker kan vi utveckla ett bättre samarbete med butiker och kedjor. Bara av det svinn som uppkommer varje dag i livsmedelsaffärer skulle vi kunna får ihop till 100 000 måltider.

Det som oftast kastas är charkuterier, bröd, frukt, grönsaker och yoghurt. Borowski manar nu de polska konsumenterna att planera sina inköp och inte köpa för mycket i taget även om det är extrapris. Maten ska också förvaras väl och användas innan den blivit för gammal. (Puls Biznesu 13 juni 17)

Trehavsmötet flyttas till Warszawa

Publicerat 2017-06-13

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

Trehavsmötet, som är ett samarbetsforum för länderna kring Östersjön, Svarta havet och Kaspiska havet, flyttas nu till Warszawa av säkerhets- och logistikskäl eftersom den amerikanske presidenten Donald Trump kommer att närvara vid sitt besök i Polen den 6 juli.

Polen och Kroatien står gemensamt värd för mötet, där presidenterna i tolv länder från Central- och Östeuropa samt Balkan kommer att delta. På agendan står gemensamma ekonomiska och infrastrukturprojekt.

Mötet skulle egentligen ha ägt rum i Wrocław, säger president Andrzej Duda, men eftersom omständigheterna nu har förändrats är vi tvungna att flytta det till Warszawa. (Polskie Radio 13 juni 15)

Waszczykowski: EUs åtgärder inget att oroa sig över

Publicerat 2017-06-13

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski tonar ner EUs åtgärder mot Polen för landets vägran att acceptera den kvot av flyktingar som ska fördelas inom unionen.

Det är inget att oroa sig över, säger Waszczykowski till Polskie Radio. De flesta av dem är inte flyktingar utan invandrare som tagit sig in i Europa olagligt. Och människor från Afrika och Mellanöstern vill inte överflyttas till Polen. I så fall skulle vi vara tvungna att omplacera dem med våld, och sedan skulle vi vara tvungna att hålla dem i läger.

Polen var med och fattade beslutet om att dela upp flyktingarna mellan medlemsländerna 2015 men efter regeringsskiftet på hösten har det varit tvärstopp. Regeringen vill inte ta emot människor från Mellanöstern och Nordafrika – huvudskälet idag är Polens säkerhet.

EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein meddelade på måndagen att kommissionen nu drar igång processen mot de länder som inte deltar i EUs system med flyktingkvoter. Polen, Ungern och Tjeckien kan komma att dras inför EUs domstol för sin flyktingvägran. (Polskie Radio och wB 13 juni 17)

 

2018 blir Irena Sendlers år

Publicerat 2017-06-13

Irena Sendler. Foto: Gunnel Arbin.

Irena Sendler var den polska socialarbetaren som under andra världskriget räddade 2 500 judiska barn undan gettot och Förintelsen. Hon har hyllats för sin gärning i hela världen, 2007 utsågs hon till Nationens hjältinna och dåvarande presidenten Lech Kaczyński förde samma år fram henne som kandidat till Nobels fredspris.

I förra veckan beslöt parlamentet att år 2018, hundra år efter hennes födelse, ska vara Irena Sendlers år.

Som socialarbetare hade hon möjlighet att komma in i gettot för att se om det fanns tecken på tyfus, vilket gav henne möjlighet att smuggla ut barn som togs om hand av polska familjer och kloster.

1943 greps hon av Gestapo, blev torterad och dömdes till döden, men räddades kort före avrättningen.

Irena Sendler avled 2008, 98 år gammal. Av Yad Vashem-institutet i Jerusalem tilldelades hon titeln Nationens Rättfärdiga och blev dessutom hedersmedborgare i staten Israel. Sendler har också fått Vita örnens orden, Polens högsta civila utmärkelse.

I ett brev hyllade den polskfödde påven Johannes Paulus II Irena Sendlers insatser under kriget.

Hon har också fått en rad utmärkelser i USA. (Polskie Radio och wB 9 juni 17)

Waszczykowski: Helikopteraffären får inte förstöra våra relationer

Publicerat 2017-06-12

Utrikesminisetr Witold Waszczykowski.
Foto: D Piasecki, flickr

En misslyckad försäljning av franska militärhelikoptrar är inte skäl nog att undergräva de bilaterala förbindelserna mellan Warszawa och Paris. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski i en stor intervju i den franska tidningen Le Figaro.

Den annullerade helikopteraffären med franska Airbus om köp av militärhelikoptrar för 33 miljarder svenska kronor för ett år sedan åstadkom en påtaglig nedkylning av relationerna mellan de två länderna. Det blev inte bättre när Waszczykowski under presidentvalskampanjen i Frankrike lät fotografera sig tillsammans med nationalistledaren Marine Le Pen, vilket tolkades som att hon var hans favorit på presidentposten.

Läs vidare >>

Duda vill rösta om grundlag och flyktingar

Publicerat 2017-06-12

Andrzej Duda. Foto: Rafał Zambrzycki, wikipedia.

Jag anser att vi ska ha två folkomröstningar, den ena om grundlagen och den andra om flyktingar. Det säger president Andrzej Duda till tidningen SuperExpress.

Han menar att det finns ett tiotal frågor som polackerna bör ta ställning till. Det handlar om presidentens roll – ska den stärkas eller vara mer symbolisk? Ska den nya pensionsåldern skyddas i grundlagen – det gick att sänka den med enkel majoritet och det går lika lätt att höja den.

Läs vidare >>

Nytt förslag om skärpt abortlag i höst

Publicerat 2017-06-12

Demonstration mot abortförbud i Warszawa i höstasen. 
Foto: Partiet Tillsammans Facebooksida.

Ett nytt medborgarförslag om skärpt abortlag väntas i höst. Det är stiftelsen Życie i Rodzina (Liv och Familj) som sedan några månader samlar in namnunderskrifter som stöd för sitt förslag, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Vi vill att man tar bort allvarliga fosterskador som skäl för abort, säger Kaja Godek från Życie i Rodzina. Enligt statistiken görs 96 % av alla aborter med grava fosterskador som motivering. Om vi får bort det skälet är det ett stort steg mot ett fullständigt skydd för det ofödda livet.

Enligt tidningen har förslaget vunnit de polska biskoparnas gillande.

Stiftelsen Życie i Rodzina räknar med att lämna in sitt förslag till parlamentet i augusti och att ha fått ihop 100 000 namnunderskrifter till i november. Då kan parlamentet ta upp frågan i början av nästa år.

Det är sista gången vi tar upp det här före valet, säger en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) politiker. I mitten av nästa år börjar valkampanjen, och då kan förslag om skärpt abortlag tillfoga oss allvarlig skada.

Även den polska Pro Life-rörelsen förbereder att nytt förslag om skärpt abortlag.

I höstas fanns ett förslag om totalt abortförbud i Polen som förorsakade omfattande protester. Förslaget drogs tillbaka, men regeringen beslöt omedelbart om ett ekonomiskt bidrag till föräldrar som avstod från abort av svårt skadade foster, vilket gjorde det ännu svårare att få abort i Polen. Enligt den nuvarande lagen är abort förbjudet, men det finns tre undantag: om moderns liv är i fara, om fostret är svårt missbildat eller om graviditeten tillkommit vid våldtäkt. Utöver det kan all vårdpersonal säga nej till att medverka vid abort, och läget är idag sådant att det blir ett hinder i karriären för den som genomför abort på en patient.

Såväl premiärminister Beata Szydło som PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har uttalat sympati för totalt abortförbud. (Rzeczpospolita och wB 8 juni 17)

EU hotar Polen med sanktioner

Publicerat 2017-06-12

På tisdagen inleder EU-kommissionen det förfarande som kan sluta med att den polska regeringen straffas för bristande solidaritet med de övriga EU-länderna i flyktingfrågan.

Frågan om sanktioner var aktuell redan i maj, då EU-kommissionen konstaterade att Polen, Ungern samt Österrike till skillnad från övriga medlemsländer inte tagit emot en enda flykting. Det strider mot EUs överenskommelser och mot de åtaganden man har gjort gentemot Grekland och Italien. Samtidigt handlar det också om en solidarisk fördelning av ansvaret.

Genom att vägra ta emot några flyktingar har Polen och Ungern bestämt sig för att ta strid med EU som visar att den mjuka linjens tid nu är förbi. Det är dags att ta i med hårdhandskarna mot Polen och Ungern (Österrike har lämnat sin restriktiva flyktingpolitik).

Vi är medvetna om att EU-kommissionen kommer med diverse hot gentemot oss men vi är solidariska, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak till tidningen Gazeta Wyborcza. Vi anser att kommissionen har fel och att hotet om bestraffning av Visegradgruppen saknar all grund. Vi menar att säkerhetspolitiken är en intern fråga och inte europeisk, och vi slår vakt om våra länders säkerhet.

Klyftan mellan Polen och EU ökar. De konsekvenser som nu väntar Polen kommer att ge ytterligare näring åt den antieuropeiska propagandan som det populistiska och nationalistiska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) bedriver. Straffavgifter eller indragning av EU-stödet kommer att väcka starka känslor och känslor som bekant är inte bra rådgivare i politiska frågor. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński kommer snabbt att utnyttja dessa känslor och sakta men säkert leda Polen ut ur Europa.

Dorota Tubielewicz Mattsson

PiS slår till mot motdemonstranterna

Publicerat 2017-06-11

Vi har rätt att protestera! Det skrek demonstranterna i Warszawa som ville manifestera mot den månatliga ceremonin till åminnelse av Smolensk-olyckan år 2010 då 96 personer inklusive presidentparet omkom.

De som protesterade mot politiseringen och ideologiseringen av olyckan, däribland Solidaritetslegendaren Władysław Frasyniuk, bars bort från demonstrationsplatsen av en osedvanligmängd poliser.

Frasyniuk fick för övrigt böter och hotas nu av åtal. Smolensk-religionens anhängare lämnade kyrkan efter bönerna och fortsatte mot presidentpalatset för att lyssna på Jarosław Kaczyńskis månatliga tal.

Läs vidare >>

Protester mot det månatliga Smolenskmötet

Publicerat 2017-06-11

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

På lördagen höll regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sitt månadsmöte med anledning av Smolenskolyckan med gudstjänst, ett demonstrationståg och politiska tal. Trots den nya lagen som förhindrar två samtidiga demonstrationer på samma plats satte sig medlemmar i den regeringskritiska organisationen Obywatele RP (Medborgare i Republiken Polen) i protest på gatan för att hindra PiS manifestation.

Protesten ses som störande av religiös ceremoni och demonstranterna, som bars bort av polisen, har efterräkningar att vänta. En av dem är den kände Solidaritetkämpen Władysław Frasyniuk.

I sitt sedvanliga tal framför presidentpalatset tog PiS-ledaren Jarosław Kaczyński upp den senaste tidens avslöjanden om att kvarlevor från Smolenskolyckans 96 offer blandats ihop och i några fall hamnat i fel kistor.

Det är ett barbari, sade Kaczyński, som menade att det inte bara handlade om de ryska haveriutredarna utan också om den dåvarande regeringen som leddes av ärkefienden Donald Tusk och hans parti Medborgarplattformen.

Företrädare för PiS har underkänt de officiella haveriutredningarna och försöker visa att planet kan ha utsatts för ett sprängattentat av politiska skäl. Det faktum att Ryssland drygt sju år efter flygolyckan fortfarande vägrar att lämna tillbaka presidentplanet ökar misstänksamheten mot Moskva. (Polskie Radio och wB 11 juni 17)

Trump besöker Polen i juli

Publicerat 2017-06-11

USAs president Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

På inbjudan av president Andrzej Duda kommer USAs president Donald Trump den 6 juli att besöka Polen i samband med G20-mötet i Hamburg den 7-8 juli.

Besöket bekräftar USAs orubbliga engagemang för en av våra närmaste europeiska allierade och understryker administrationens avsikt att stärka Natos kollektiva försvar, uppger Vita Huset.

Trump kommer att hålla ett stort tal i Polen, och för att visa USAs starka band till Centraleuropa ska han delta i Tre-havs-mötet – ett samarbetsforum för länderna kring Östersjön, Svarta havet och Kaspiska havet.

Den polska regeringen och president Duda har tryckt på för att få Trump att besöka Polen ända sedan det amerikanska presidentvalet i november.

Inför besöket har en grupp amerikanska Secret Serviceagenter kommit till Polen, skriver nyhetsbyrån PAP.

I Polen hoppas man också att den amerikanske presidenten skulle kunna närvara vid Wrocław Global Forum som pågår den 6-7 juli och är ett toppmöte med 400 internationella politiker och företagsledare. (Polskie Radio 9-10 juni 179

Nytt pris till Zagajewski

Publicerat 2017-06-10

Adam Zagajewski. Foto: Joanna Helander.

Poeten och essäisten Adam Zagajewski belönades i veckan med spanska Prinsessan av Asturiens litterära pris. Det är första gången en polack får detta pris som har delats ut sedan 1981.

Juryn kallade Zagajewski för Rilkes, Machados och Milosz arvtagare. ”Zagajewskis poesi, hans reflektioner över skapandet och hans intensiva minnesarbete bekräftar litteraturens etiska mening. Han förenar polska nationella element med den västerländska traditionen samtidigt som han återspeglar landsflyktens sorg” står det i juryns motivering.

Zagajewski som är född i Lviv år 1945 är en av de mest kända polska poeterna. Han förknippas med Nya vågen- poeterna. Såväl hans poesi som essäistik är flitigt översatta till svenska. Hans namn förekommer ofta i sammanhang med Nobelpriset i litteratur.

I år kandiderade 38 författare från 23 olika länder till Prinsessan av Asturiens pris. Priset delas ut i åtta kategorier, konst, samhällsvetenskap, kommunikation, humaniora, idrott, litteratur, internationellt samarbete samt harmoni (samförstånd). Vinnarna får 50 000 euro samt en skulptur av den katalanske konstnären Joan Mirò.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Moskva: Polackerna identifierade offren själva

Publicerat 2017-06-08

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Den nya Smolenskutredningen meddelade i förra veckan att man efter att ha öppnat en rad av offrens gravar funnit att en del kistor innehöll kroppsdelar från flera personer. Rapporten har väckt upprördhet – man upplever att offren behandlats med brist på respekt efter flygolyckan 2010, då alla 96 ombord omkom. Många anhöriga har dessutom motsatt sig gravöppningarna och vill att ytterligare undersökningar ska stoppas så att de efterlevande får ro.

Direkt efter olyckan reste både polska experter och anhöriga till Smolensk, bland dem dåvarande hälsoministern Ewa Kopacz.

Kort efter begravningen av offren upptäcktes att flera personer placerats i fel kista, och den ryska haverikommissionen kritiserades för slarv. Moskva meddelade redan då att det var polackerna själva som identifierat offren och förslutit kistorna.

Ryssland ger efter de senaste beskeden från den nya Smolenskutredningen samma besked som tidigare.

Offren i Smolenskolyckan identifierades av polska tjänstemän, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. Polska myndigheter tryckte på för att offrens kvarlevor skulle överlämnas så snart som möjligt.

Planet störtade den 10 april, ryska rättsläkare undersökte de avlidna och tog prover 11 och 12 april, och den 13 april överlämnades de till Polen, säger Zacharova. Kropparna lades i kistor i närvaro av företrädare för Polen utan att ens bli avtvättade, polackerna insisterade på att få göra det själva. De skulle ta egna prover och ville bevara så mycket material som möjligt.

Vi har gjort allt vi har kunnat, och vi kan inte ställas till svars för vad som hände med kistorna sedan de kommit tillbaka till Polen. (Polskie Radio och wB 8 juni 17)

Kaczyński nagelfar ministrarna inför partikonventet

Publicerat 2017-06-08

Premiärminister Beata Szydło uppskattas av väljarna.
Foto: Facebook.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) diskuterar olika scenarior inför partikonventet i juli, skriver tidningen Dziennik Gazeta Prawna. Grundtanken är att Beata Szydło fortsätter som regeringschef och att Jarosław Kaczyński som partiledare.

Szydło har skött sig bra och det finns ingen anledning att byta ut henne, säger en partikälla till tidningen.

Men det finns en fraktion inom PiS som vill att Kaczyński själv ska ta över som premiärminister.

Ett tredje scenario går ut på att Szydło lämnar regeringen och blir talman i parlamentet. I så fall skulle finans- och utvecklingsminister Mateusz Morawiecki gå in som regeringschef, och arbetsminister Elżbieta Rafalska biträdande premiärminister med ansvar för sociala frågor.

Enligt en färsk undersökning från opinionsinstitutet Cbos anser var tredje polack att några ministrar bör bytas ut. Szydło stöds av 35 % av de svarande, och Morawiecki av 24 %. Justitieminister Zbigniew Ziobro uppskattas av lika många, Rafalska av 19 %.

Nästan hälften ser försvarsminister Antoni Macierewicz som en stor belastning för regeringen och 19 % vill gärna att miljöminister Jan Szyszko byts ut. Trots alla famösa uttalanden är det bara 17 % som vill se någon annan än Witold Waszczykowski som utrikesminister.

Av PiS egna anhängare är premiärminister Beata Szydło särskilt populär, men också Ziobro, Morawiecki och Rafalska ligger bra till hos partiets väljare.

Försvarsminister Macierewicz ligger illa till både i det egna lägret och bland dem som inte röstat på PiS men skulle kunna tänka sig att göra det.

Det här är naturligtvis siffror som Kaczyński tar med i beräkningen när han funderar över en ommöblering i regeringen. Just Macierewicz tillhör dock den allra innersta kretsen och att han skulle bli ersatt av någon annan är inte så troligt. (Gazeta Prawna, Warsaw Voice och wB 6-7 juni 17)

Tusk varnar för Nord Stream 2

Publicerat 2017-06-08

Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet.
Foto: wikipedia.

Polen vill stoppa den planerade gasledningen Nord Stream 2 som ska förbinda Ryssland med Tyskland. Det säger sjöfartsminister Marek Gróbarczyk efter tisdagens regeringssammanträde.

Det tysk-ryska projektet har sitt upphov i den orangea revolutionen vintern 2004–05, då Moskva försökte stoppa de upproriska genom att stänga av tillförseln av naturgas till Ukraina. Även polacker och tyskar satt och frös den vintern, eftersom den ryska naturgasen till Västeuropa kom via de ledningar som gick genom Ukraina. För Berlin var det oacceptabelt, och efter diskussioner med Moskva uppstod tanken att bygga en gasledning utanför Ukraina – och Polen för den delen – från Ryssland direkt till Tyskland. Lösningen blev att dra rören längs Östersjöns botten.

Nord Stream 1 invigdes 2010, och nu planeras Nord Stream 2, som mötts av motstånd i EU – bland annat av Polen och Sverige.

I mitten av juni ska EU-kommissionen lägga fram ett förslag till ställningstagande från medlemsstaterna inför förhandlingarna om Nord Stream 2. Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande och f.d. premiärminister i Polen, ska enligt tidningen Rzeczpospolita ha vädjat till EU-kommissionen att stoppa projektet.

Nord Stream kom som en reaktion på Rysslands agerande mot Ukraina, skriver Tusk i ett brev till kommissionen, och den viktigaste aspekten är energisäkerheten. Men Nord Stream ökar inte energisäkerheten och leder inte till diversifiering av energikällorna, tvärtom!

Tusk är tydlig med att om Nord Stream 2 byggs är det risk för att gasledningarna genom Ukraina stängs, vilket inte är någon bra idé, särskilt i dag med tanke på den ryska aggressionen mot Ukraina.

Projektet kommer att stärka Moskva, skriver Tusk. (Polskie Radio, Rzeczpospolita och wB 8 juni 17)

OECD tror på högre tillväxt i Polen i år

Publicerat 2017-06-07

OECD höjer prognosen för Polen 2017 från 3,2 % till 3,6 %. Utsikterna för 2018 ligger kvar på 3,1 %, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Tillväxten av bnp beräknas under åren 2017–2018 överstiga 3 %. Orsakerna är den kraftiga privatkonsumtionen som följer av ökade inkomster och ökade sociala transfereringar, skriver OECD i sin junirapport. EU-finansierade offentliga investeringar ökar igen, en stark konjunktur och låga realräntor väntas stödja företagens investeringar.

Regeringens i sin tur antog på tisdagen budgeten för 2018, som bygger på att tillväxten blir 3,8 %, inflationen 2,3 % och arbetslösheten 6,4 % (idag 7,5 %). Finansminister Mateusz Morawiecki ser också den inhemska konsumtionen som drivkraften. Utöver det kommer de offentliga investeringarna som finansieras med hjälp av EU att accelerera. Han drar därför slutsatsen att tillväxten blir högre än de 3,6 % som är målet i år. (Polskie Radio 7 juni 17)

Stödet för PiS ökar igen

Publicerat 2017-06-07

Om det vore val idag skulle 32 % (+3 %) av väljarna rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och småpartierna Polen Tillsammans och Solidariska Polen. Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 27 % (-4 %). Det visar en färsk undersökning som opinionsinstitutet Kantar SA Millward Brown gjort åt TVN.

På tredje plats kommer populistiska Kukiz’15 med 9 % (-1 %). Det liberala partiet Moderna som legat farligt nära femprocentsspärren i flera mätningar i vår skulle få 8 % (+3 %) av rösterna. Även Vänsteralliansen (SLD) som idag inte sitter i parlamentet skulle ta sig över spärren med 6 %.

Bondepartiet PSL får bara 4 % (+1 %) och skulle inte komma in om det vore parlamentsval idag. Inte heller övriga småpartier.

Den största överraskningen står Moderna för – partiet har tagit tillbaka hela 3 % av de väljare som flydde till huvudsakligen Medborgarplattformen efter julens protester i parlamentet. Skälet till den ökade populariteten tillskrivs partiets två nya förslag – enligt det ena ska lägre skatter ersätta det nya flerbarnsbidraget 500+ och enligt det andra ska Polen acceptera att ta emot flyktingar.

Att Medborgarplattformens ordförande Grzegorz Schetyna svävat på målet vad gäller såväl barnbidrag som flyktingar anses ligga partiet i fatet när väljarna ska ange vem de vill ska styra landet.

Det verkar nu mindre troligt att Medborgarplattformen och Moderna skulle kunna vinna valet om de ställde upp på samma vallistor som man tidigare spekulerat i.

Att stödet för PiS nu stiger gör det också mindre troligt att det blir någon mer omfattande regeringsombildning på kongressen i slutet av juni. (TVN 24 6 juni 17)

Utrikesministern på Kubabesök

Publicerat 2017-06-07

Utrikesminister Witold Waszczykowski på besök i Kuba.
Foto: UD.

Utrikesminister Witold Waszczykowski har varit på besök i Kuba och diskuterat utrikeshandel och utländska investeringar. Samtalen har också berört ett polsk-kubanskt samarbete på de ekonomiska, kulturella och akademiska områdena.

Waszczykowski påminde om att Polen på de årliga mötena i FNs generalförsamling konsekvent röstat för att USA ska avskaffa sina sanktioner mot Kuba och stött landets ansträngningar att övervinna de hinder för ekonomisk och social utveckling som kommit av de amerikanska sanktionerna.

Man beslöt om ett forskarutbyte mellan Warszawa och Havanna, och diskuterade avvecklingen av ett lån till Kuba från kommunisttiden.

Polen vill gärna öka exporten av jordbruksmaskiner, livsmedel, läkemedel och teknik för förnybar energi till Kuba.

Utrikesministern besökte gamla Havanna som står inför en upprustning och erbjöd att polska experter med ny teknik ska hjälpa kubanerna att restaurera gamla monument. I samtalen om ett kulturellt samarbete diskuterades också hur man kan främja den polska kulturen på Kuba.

Vid ett religiöst center som polska ambassaden samarbetar med träffade utrikesministern ärkebiskopen av Havanna, Juan de la Caridad Garcia Rodriguez (TVP, Dziennik.pl och Polskie Radio 7 juni 17)

Nytt vittne till Smolenskolyckan

Publicerat 2017-06-07

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

President Lech Kaczyńskis plan ska ha brunnit när det störtade vid Smolensk 2010. Det uppger ett ryskt vittne enligt Gazeta Polska och Telewizja Republika, skriver Polskie Radio.

Först var det tjock dimma men den började tunnas ut och jag hörde ett flygplan, säger vittnet. Ögonblicket efteråt såg jag det, flammor kom ut från sidan, sedan hörde jag en krasch och så blev det tyst, säger vittnet.

Enligt webbplatsen Niezalezna har de ryska myndigheterna aldrig talat med mannen, trots att den officiella haverikommissionen var rysk.

Nittiosex personer, inklusive president Kaczyński omkom vid olyckan. Haverikommissionen kom fram till att misstag från besättningen var anledningen till flygkraschen. En parallell statlig polsk utredning ansåg att det fanns anledning till kritik även av de ryska trafikledarna i kontrolltornet.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inledde tidigt egna undersökningar – man anser att planet sprängdes på initiativ av Moskva. Efter maktskiftet hösten 2015 öppnade PiS åter upp den officiella utredningen som avslutades 2011. Idag anser man att de ryska trafikledarna medvetet misslett presidentplanet som var på väg att landa.

I avsikt att finna bevis för ett politiskt attentat öppnas efterhand alla offrens gravar för förnyad obduktion. Prover har sänts till flera forensiska laboratorier runtomkring i Europa, hittills utan resultat. De nya experterna har också gjort tester med explosioner som inte lämnar spår efter sig. (Polskie Radio och wB 7 juni 17)

Ukrainare i Polen är inte flyktingar

Publicerat 2017-06-06

Det finns över en miljon ukrainare som arbetar i Polen, och de tycks bli fler trots att främlingsfientligheten ökar. De flesta har kommit efter EuroMaidan 2014 då den egna valutan sjönk som en sten och det var svårt att få pengarna att räcka till.

Sedan det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS) kommit till makten har de främlingsfientliga strömningarna ökat och de polsk-ukrainska relationerna försämrats – trots att Polen föredrar migranter från det forna Sovjetunionen som har en liknande kulturell bakgrund.

Läs vidare >>

Till minne av de första fria valen …

Publicerat 2017-06-04

Idag för 28 år sedan försvann kommunismen i Polen. Den röstades bort i de första delvis fria parlamentsvalen den 4 juni 1989 och de flesta trodde att förtryckets tid var över.

Det är onekligen värt att fira. Polacker samlades idag för att minnas och utbringa en skål för friheten.

Friheten är bara en. Antingen finns den där eller inte. Vi gläds åt att Polen åter blev fritt år 1989. Idag har vi all rätt och skyldighet att värna och skydda de då återvunna friheterna. Leve friheten! sa förre presidenten Bronisław Komorowski och utbringade en skål.

Hundratals människor tågade från Konstitutionsdomstolens byggnad i en ”Frihetens marsch” som organiserades av Kommittén för demokratins försvar (KOD). Folk skanderade ”det fria europeiska Polen”, ”vi ska försvara demokratin” och ”demokrati, jämlikhet, demokrati”. Såväl polska som europeiska flaggor vajade högt.

Valet i juni 1989 visade den styrka som folkets röst har. Det var en stor framgång och polackerna började då tänka på framtiden. Förhoppningen om att demokratin skulle bestå var stark.

En annan manifestation utspelade sig i Gdańsk, vars flygplats är uppkallad efter Solidaritetsikonen Lech Wałęsa. Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) anhängare i staden är väl bekanta med partiledaren Jarosław Kaczyńskis oförsonliga hat mot rivalen Wałęsa, PiS-politiker i staden har flera gånger föreslagit att flygplatsen ska få ett annat namn. På söndagen arrangerades en demonstration där man – om än tillfälligt – spände upp en enorm banderoll med texten Gdańsk flygplats Anna Walentynowicz. Banderollen dolde den mur där motsvarade text med Lech Wałęsas namn står inskrivet.

Anna Walentynowicz var också en av portalfigurerna i Solidaritet, hon omkom i Smolenskolyckan 2010. Wałęsa fick Nobels fredspris och blev landets president, han firades som frihetshjälte över hela världen. Det har Kaczyński-falangen aldrig kommit över. (TVN, Natemat.pl och wB 4 juni 17)

Lugnt när Jämställdhetsparaden gick genom Warszawa

Publicerat 2017-06-03

För 17:e gången gick Jämställdhetsparaden genom Warszawas gator. Tusentals människor marscherade med regnbågsfärgade flaggor för att uttrycka sitt stöd för de homosexuellas rättigheter. Paraden handlade emellertid inte bara om homosexuella. Alla människor som drabbas av utanförskap, diskriminering och förtryck har rätt till elementära och universella mänskliga rättigheter.

Jämställdhetsparaden handlar alltså om att kräva jämlikhet åt alla minoritetsgrupper, kvinnor, handikappade. Det handlar om respekt för det som är annorlunda oberoende om det är fråga om sexuell läggning eller etnisk och religiös bakgrund. Årets demonstration tog också upp behovet av antidiskriminerings- och etikundervisning i skolorna men även om en skärpning av straffen för djurplågeri.

I paraden deltog Österrikes ambassadör som läste upp ett brev från 40 ambassadörer från hela världen som ville visa sitt stöd för paraden. HBTQ-personer har rättigheter som är universella mänskliga rättigheter och alla borde försvar dem, stod det i brevet.

Flera politiska partier och organisationer anslöt sig till paraden. Bland dem syntes inte till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Enligt organisatörerna var det ca 50 tusen människor som deltog i lördagens parad, enligt polisen var det ca 10 tusen. Polisen understryker att allt gick lugnt till och inga större incidenter rapporterades. Några personer från en ultrakonservativ och nationalistisk organisation försökte protestera utanför Centralen men ingen brydde sig om dem. Även Nationellt-radikala lägret (ONR) försökte störa paraden men paraddeltagarna bara vinkade till dem och gick vidare. Polisen fick vid ett tillfälle avspärra en motdemonstration.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Det unga Polens antieuropeiska ansikte

Publicerat 2017-06-03

Den unge talaren iver sönder symbolen för EU.
Skärmdump från nyhetsportalen Natemat.pl

Barnens dag infaller i Polen den 1 juni och är en glädjens dag med arrangemang, presenter och uppmärksamhet.

Sedan ett par decennier får ungdomar också komma till tals i parlamentet den 1 juni, i närvaro av parlamentets talman får de delta i en barnens parlamentariska debatt enligt alla konstens regler. Detta har i alla dessa år varit ett utmärkt sätt att lära ungdomarna vad demokrati är, öka intresset för samhällsfrågor och tilliten till staten.

I år dök en ung man i tonåren upp i talarstolen, iförd en mundering påminde om den ultrakonservativa EU-motståndaren Janusz Korwin-Mikke. Han rev sönder EUs emblem och jämförde EU med Hitlers Tredje riket. Ingen reagerade. Inte talmannen, inte heller de andra ungdomarna som den dagen satt i plenisalen. Vad skulle hända om han rev sönder Polens flagga? Skulle talmannen inte reagera då heller? Han utför en symbolisk våldshandling inne i parlamentet. Därifrån är vägen till det fysiska våldet inte lång. I synnerhet om det tillåts från officiellt håll.

Läs vidare >>

Ryssland föreslår möte sedan Polen röstats in i Säkerhetsrådet

Publicerat 2017-06-03

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: Andrzej Klizan, wikipedia.

Polen röstades på fredagen som väntat in som Östeuropas representant i FNs säkerhetsråd för perioden 2018–2019.

Detta är ett tecken på att vår utrikespolitik har burit frukt, sade en nöjd utrikesminister Witold Waszczykowski.

Efter omröstningen gratulerade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Polen och bjöd in till ett bilateralt möte mellan de två länderna.

Jag tar gratulationerna som ett gott tecken och ska försöka ordna detta möte innan vi börjar arbeta i Säkerhetsrådet 1 januari 2018, säger Waszczykowski. Det kanske kan komma många förklaringar ut av detta, kanske också om Smolenskolyckan.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har återupptagit haveriutredningen av flygolyckan vid Smolensk 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom.

En stötesten har varit att Polen inte fått tillbaka presidentplanet, som störtade i västra Ryssland. Ryska myndigheter hävdar att undersökningar fortfarande pågår, trots att en officiell rapport avlämnades i januari 2011. Enligt rapporten berodde olyckan på misstag från besättningen på presidentplanet. En parallell utredning som gjordes av polska myndigheter riktade kritik även mot de ryska trafikledarna i kontrolltornet på flygplatsen där man i dåligt väder försökte landa presidentplanet. Polska åklagare har förgäves begärt att få förhöra flygledarna.

PiS högsta ledning anser att planet egentligen sprängdes i luften på initiativ av Moskva som oroade sig för presidentens antiryska inställning. (Polskie Radio och wB 3 maj 17)

Polen kan bli medlem av säkerhetsrådet

Publicerat 2017-06-02

Även Polen siktar in sig på att bli en av de icke-permanenta medlemmarna i FNS säkerhetsråd och utrikesminister Witold Waszczykowski är i New York för att ytterligare stärka den polska kandidaturen.

Han är optimistisk – det krävs att 129 medlemsländer röstar för att Polen ska ersätta Ukraina som i två år suttit på den post som ska representera Östeuropa, och utrikesdepartementet har fått försäkringar från fler länder än så.

Det här ger Polen inflytande vid lösningen av internationella konflikter, säger Waszczykowski, medlemskapet stärker Polens profil internationellt och det kan vara ekonomiskt fördelaktigt.

Presidentens kanslichef Krzysztof Szczerski är också förtröstansfull: Det kan ta våra relationer med de fem permanenta medlemsländerna till en ny nivå och ökar Polens betydelse internationellt.

Dagens omröstning i generalförsamlingen gäller perioden 2018–2019. Den tidigare motkandidaten Bulgarien har hoppat av. (Polskie Radio, TVP och wB 2 juni 17)

Kvarlevor i fel kistor upptäcktes vid gravöppning

Publicerat 2017-06-02

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Kvarlevor från två andra personer finns med i framlidne presidenten Lech Kaczyńskis kista. Av de kistor som grävts upp har hälften innehållit kroppsdelar från någon annan. Det sade biträdande generalåklagaren Marek Pasionek på onsdagen.

När president Lech Kaczyńskis plan störtade utanför Smolensk i april 2010 massakrerades alla nittiosex ombord till oigenkännlighet, avslitna kroppsdelar kunde ibland identifieras med hjälp av kläder eller smycken.

Haveriutredningen sköttes av en rysk kommission eftersom olyckan skedde i Ryssland, men polska läkare var skyndsamt på plats och hjälpte till att göra kvarlevorna presentabla för anhöriga, som också tog sig till olycksplatsen för att försöka identifiera familjemedlemmar.

Redan efter begravningen började man misstänka att det begåtts misstag vid identifieringen, flera gravar öppnades och man kunde konstatera att kvarlevorna efter några personer låg i fel kista.

Alla de 96 offren i Smolenskkatastrofen får nu efterhand sina kistor öppnade för att regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) utredning av Smolenskolyckan ska ta reda på om resterna av de svårt tilltygade kropparna efter flygkraschen 2010 har begravts i rätt namn. Det har också tagits prover som skickas till olika laboratorier i Europa för att se om det finns något som tyder på att planet egentligen sprängdes i luften, en teori som PIS-ledaren Jarosław Kaczyński och försvarsminister Antoni Macierewicz bekänner sig till. Det har gett partiet anledning att varje månad hålla politiska möten i offrens namn.

Macierewicz går nu – inte för första gången – ut och hävdar att Donald Tusk, idag Europeiska rådets ordförande men då premiärminister i Polen, är juridiskt ansvarig för flygolyckan.

Nu påpekar han att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) redan några veckor efter flygolyckan i parlamentet begärde att Polen skulle ta över utredningen, men fick nej.

Deras moral och deras ansvar är tydligt, säger Macierewicz, och enligt min uppfattning även Donald Tusks. (Polskie Radio och wB 1-2 juni 17)

Polen kan få minskade EU-bidrag

Publicerat 2017-05-31

EUs budgetkommissionär Günther Oettinger.
Foto Rudolf Simon, wikipedia.

EUs fonder för fattigare länder och regioner kan komma att villkoras efter 2020. Det sade budgetkommissionären Günther Oettinger på tisdagen. Han avser att lägga fram ett förslag om att det under nästa budgetperiod, 2021–2027, ställs strängare krav på dem som ska kunna kvittera ut stora bidrag från sammanhållningsfonderna.

I Europeiska rådet, där ledarna för alla medlemsstaterna träffas, anser inte alla det är ekonomiskt meningsfullt med alla de program som vi finansierar via fonderna, sade Oettinger. Vi bör nog ha bättre kontroll över hur medlemsländerna och regionerna använder pengarna.

Han talade om att det inom Europeiska rådet finns vissa tvivel om ifall sammanhållningsfonderna används på rätt sätt, och hur man skulle kunna förbättra det.

Men flera medlemsstater anser också att det bör införas strängare villkor för länder som Polen och Ungern som inte visar solidaritet under flyktingkrisen, förklarade budgetkommissionären. Länder som inte följer EUs lagstiftning ska inte heller få lika mycket pengar som nu, och länder som inte tar sin del av de asylsökande ska heller inte kunna hämta ut miljarder euro från Bryssel. Inte minst som det blir mindre pengar att fördela när Storbritannien lämnat unionen.

Förslag om att hindra vissa medlemsländer från att få bidrag ur EUs fonder strider mot EUs fördrag, svarar premiärminister Beata Szydło. (EUobserver och wB 31 maj 17)

Näst flest fall av dödlig lungcancer i Polen

Publicerat 2017-05-31

Den farliga cigaretten. Foto: Tomasz Sienicki.

Tobak är en av de största hälsoriskerna som går att undvika i EU, rapporterar EUs statistikbyrå. År 2014 dog 272 000 personer dog i tobaksrelaterad cancer – alltså cancer i främst lungor men också luftstrupe och luftrör. Cancer i andningsorganen är den vanligaste typen av dödlig cancer i EU. Två tredjedelar av dem som avlider i lungcancer är män, en tredjedel är kvinnor.

I Ungern är situationen värst – där dör 25 % av alla cancersjuka i lungcancer. På andra plats med 24 % kommer Polen, Belgien, Danmark, Grekland och Nederländerna.

Portugal ligger bäst till med 15 %, Lettland, Slovakien och Sverige med 16 %, visar rapporten. (Eurostat 31 maj 17)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner