Den sista familjen blev festivalens stora vinnare

Publicerat 2016-09-25
Filmen Den sista familjen av Jan P. Matuszyński.

Filmen Den sista familjen av Jan P. Matuszyński.

Första priset vid den 41:a Filmfestivalen i Gdynia, Guldlejonet, gick till debutanten Jan P. Matuszyński och hans film Ostatnia Rodzina (Den sista familjen).

In i det sista stod det mellan Wojciech Smarzowskis film Wołyń och Matuszyński Den sista familjen. Juryn visade stort mod och valde debutanten Matuszynski och hans fantastiska film som handlar om konstnärsfamiljen Beksinski – en normal, något sjuk och något toxisk familj. Det är med andra ord en allmängiltig historia om en helt vanlig men samtidigt helt ovanlig familj. Det är en historia som berör för det är en historia om våra egna långtifrån perfekta familjer. Känslor och tragiska händelser till trots är de dock tillsammans, på gott och ont.

Läs vidare >>

Wołyń – en film om ondskans anatomi

Publicerat 2016-09-25
Wołyń - Wojciech Smarzowskis nya film.

Wołyń – Wojciech Smarzowskis nya film.

Det går inte att försonas om man sopar sanningen under mattan. Det säger Wojciech Smarzowski om sin nya film som handlar om Volhynien-massakern år 1940 premiärvisades vid årets filmfestival i Gdynia.

Smarzowski vill att filmen ska rensa de infekterade relationerna mellan polacker och ukrainare, att den ska ”bygga broar snarare än murar”. Filmen kommer att väcka starka känslor, men när känslorna lägger sig kan både polska och ukrainska historiker ånyo ta upp ämnet, menar han.

Av kritikerna höjs Wołyń till skyarna, från den politiska vänstern såväl som från högern.

Läs vidare >>

KOD demonstrerar igen

Publicerat 2016-09-25

”Ett enat Polen – nog med delningar! Vi har ett Polen för alla – ett demokratiskt och fritt Polen. Vi säger nej till delningen av Polen och polackerna!” Det var huvudbudskapet i lördagens demonstration som organisationen Kommitté för demokratins försvar (KOD) organiserade i Warszawa i lördags.

Läs vidare >>

Sjukvårdsministern blev utbuad under demonstration

Publicerat 2016-09-25

Närmare ett hundra tusen sjukvårdsanställda demonstrerade på lördagen i Warszawa med krav på dels höjda anslag till sjukvården, dels höjda löner.

Det är synd och skam vad ni gör med sjukvården!, dånade Krzysztof Bukiel, som är ordförande för läkarfacket.

Manifestationen leddes av motorcyklar och ambulanser och på det största baneret stod det: ”Dags för Hälsa+, bättre anställningsvillkor, bättre arbetsmiljö, bättre behandling ”. Budskapet var tydligt: det omtalade programmet Familj+ ska vara förebilden för Hälsa+.

Ett brev med samtliga krav skickades per ambulans till premiärminister Beata Szydło tillsammans med en begravningskrans med texten ”Sjukvården är döende”.

Tidigare har ingen i regeringen velat möta sjukvårdens representanter, men nu dök sjukvårdsminister Konstanty Radziwiłł upp, gick upp på scenen och höll ett kort tal. Han försäkrade att regeringen kommer att satsa mer pengar på sjukvården men påpekade att detta inte kan ske över en natt. Han gick snabbt därifrån och många av demonstranterna buade.

Fler manifestationer väntas under den närmaste tiden.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Szydło aviserar ommöblering i regeringen

Publicerat 2016-09-23
Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Efter tio månader i regeringsställning aviserar premiärminister Beata Szydło en rejäl regeringsombildning i nästa vecka.

Vi har gjort misstag, och vi ska inte sopa dem under mattan, säger hon och låter förstå att den tiden när unga manliga PiS-politiker snabbt gjort en lönsam karriär i politiken nu är förbi.

En av anledningarna anses vara den utbredda vänskapskorruptionen – regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ministrar har handplockat släkt och vänner till välbetalda jobb i de statliga företagen och på olika myndigheter. Det handlar både om Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen som för en vecka sedan fick sparken och om försvarsminister Antoni Macierewicz, som låtit sin unge handgångne man trots ringa tid i politiken få utmärkelser och inkomstbringande positioner i staten.

PiS-ledaren själv, Jarosław Kaczyński, har krävt ett slut på svågerpolitiken, ändå är det på hans initiativ som partiet ändrat en rad lagar för att just kunna tillsätta viktiga poster med sitt eget folk. Ändringen av lagen om Konstitutionsdomstolen fick EU att sätta den polska rättssäkerheten under lupp.

Även finansminister Paweł tycks vara i farozonen – han har synts till mycket lite sedan regeringen tillträdde i november förra året. Ansvarig för den ekonomiska politiken är utvecklingsminister Mateusz Morawiecki, också en av Szydłos vice premiärministrar. Men även Morawiecki får snubbor av regeringschefen.

Om vi ska kunna genomföra vår sociala politik måste han se till att den långsiktiga utvecklingsplanen kommer igång, sade hon nyligen. Den ekonomiska tillväxten är betydligt lägre än vad regeringen spådde i början av året.

Szydło har fått kännas vid en nedgång i opinionsundersökningarna. Bara 41 % av polackerna tycker att hon sköter sitt jobb som hon ska.

Frågan är alltså inte bara om några av ministrarna får sitta kvar – får Szydło göra det själv?

När partiets vice ordförande Marek Suski nyligen i Radio Zet framhöll Jarosław Kaczyński som den ideala regeringschefen – var det en antydan om vad som komma skall? (Newsweek Polska, Fakt.pl, TVN, Radio Zet och wB 23 sept 16)

Abortdebatten går vidare mot totalt förbud

Publicerat 2016-09-23

Efter den första abortdebatten avslogs den ena av två abortmotioner av parlamentet på torsdagen – den som vill liberalisera abortlagstiftningen.

I debatten förekom argument som att våldtäkt bara är ett brott i största allmänhet, men abort är barnamord.

Enligt det nu avvisade förslaget skulle kvinnor som idag ha rätt till abort före den tolfte veckans utgång om övriga krav är tillgodosedda: risk för moderns liv, obotligt handikappat foster, våldtäkt eller incest. Men efter våldtäkt eller incest skulle tiden utökas till 18 veckor.

Det innebär att striden nu står mellan två förslag – att införa totalförbud eller behålla den nuvarande lagen.

Abort är ett helvete och en moralisk skam för kvinnor och män, hävdade Joanna Banasiuk från organisationen Ordo Iuris, som ligger bakom kravet på abortförbud. Banasiuk fick hänvisa till nazistiska och kommunistiska brott för att motivera sin åsikt att svårt skadade foster som inte kommer att överleva förlossningen inte ska kunna aborteras.

Premiärminister Beata Szydło och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har båda uttryckt förhoppningar om att ledamöterna i parlamentet – där regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet – ska rösta för totalt förbud mot abort. Samtidigt vill nästan hälften av polackerna behålla den nuvarande lagstiftningen, en fjärdedel vill liberalisera och bara var sjunde vill ha totalförbud.

PiS hade stor hjälp av katolska kyrkan inför parlamentsvalet förra hösten, och frågan är om kyrkans eller folkets åsikt är viktigast i abortfrågan. (Newsweek Polska och wB 23 sept 16)

Varför är Kaczyński inte gift?

Publicerat 2016-09-23
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Mitt i de heta politiska debatterna engagerar polackerna sig också ömsint i PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis civilstånd.

Varför är han inte gift? undrar man. Den 69-årige politiske veteranen som var med redan på 1980-talet då Solidaritet bildades, då kommunismen störtades och som tillhört det politiska etablissemanget sedan dess. Varför är han ensam?

Frågan har nu utretts av en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) profiler, partiets vice ordförande Marek Suski.

I en intervju i Radio Zet inleder han med att prisa Kaczyńskis professionalism. Han borde vara premiärminister. Szydło är nog bra, men …

Det är för hans skull jag är med i PiS, säger Suski. Han är en stor patriot, Polens intresse är det viktigaste för honom. Att tjäna Polen är så viktigt för honom att han inte vill låta några kvinnor komma emellan.

Han har tidigare berättat att han hade haft förhållanden med kvinnor, en av dem hade han till och med tänkt gifta sig med. Men hennes familj sade nej, och det blev inget av det.

För många år sedan kände sig hans mor, Jadwiga Kaczyńska, manad att inskrida till hans försvar. Flera andra manliga medlemmar i släkten var inte heller gifta, sade hon. Andra mångåriga vänner till familjen försäkrar också att Kaczyński har varit kär, men att han slutat med det.

Olycklig kärlek är alltså skälet till att Jarosław Kaczyński inte gift sig.

Men jag har inte känt mig ensam, har han sagt i en intervju, jag har familj och vänner, underbara människor som stött och välkomnat mig. (Fakt.pl. Radio Zet 23 sept 16)

Veteraner vill slippa Smolenskoffren

Publicerat 2016-09-23

Om ett par dagar högtidlighålls minnet av 77-årsdagen av att den underjordiska staten bildades, den 27 september 1939. Man brukar då hedra de hjältar som offrade sitt liv för att kämpa för ett fritt Polen.

De veteraner som ännu är i livet ber nu regeringen att man, när namnen läses upp, inte ska ta med dem som omkom i flygolyckan vid Smolensk 2010. Eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) betraktar Smolenskoffren som stupade för fosterlandet, har regeringen under det senaste årets minneshögtider sett till att också framlidne president Lech Kaczynski och de andra 95 som omkom i flygkraschen, nämns vid högtiden.

Även de som vill hålla sin årliga ceremoni till minne av dem som dog under strejken vid Wujekgruvan den 16 december 1981, begär att få ha sin högtid i fred.

I november förra året beslöt den nytillträdde försvarsministern Antoni Macierewicz att Smolenskoffren ska räknas upp som stupade för fosterlandet vid minneshögtider – i alla fall om man vill ha militär hedersvakt vid ceremonin och militärorkester, som man brukar under de senaste decennierna.

Eftersom det varje år förekommer många ceremonier i Polen till minne av olika historiska händelser – inte minst från andra världskriget och kommunisttiden – är det här en diskussion som redan förekommit flera gånger.

Den 28 juni kördes myndigheterna och befolkningen i Poznań över i samband med minnet av den fredliga demonstrationen 1956, som krossades brutalt av kommunistregimens polis. Trots protesterna stod det plötsligt en överste i uniform vid mikrofonen och läste upp Smolenskoffrens namn. Likaså blev det protester inför den 1 augusti, då Warszawaupproret bröt ut 1944. Veteranerna bad att få slippa, men försvarsminister Antoni Macierewicz drev igenom sin vilja.

Så lär det bli också den här gången – trots att den omkomne presidenten Lech Kaczyńskis dotter Marta, anser att historiens hjältar är värda sin egen minneshögtid. (polsatnews och wB 23 sept 16)

Kjell Albin Abrahamson är död

Publicerat 2016-09-23
Kjell Albin Abrahamson på besök i Lund 2015. Foto: Gunilla LIndberg

Kjell Albin Abrahamson på besök i Lund 2015.
Foto: Gunilla LIndberg

Sveriges Radios mest pregnanta radioröst har tystnat. Den ständige Östeuropakorrespondenten Kjell Albin Abrahamson avled i natt omgiven av sina närmaste, på ett sjukhus i Gdynia efter en stroke för tolv dagar sedan, skriver familjen i ett mail.

Kjell Albin föddes 1945 i Östersund, studerade vid Stockholms universitet och var dramaturg på Sveriges Television. Efter en kort tid på Svenska institutet blev han kulturchef på Sveriges Radio, men hann dessemellan med ett par år som redaktör på Polskie Radio.

1987 blev Kjell Albin korrespondent i Östeuropa, stationerad i Moskva, Warszawa och Wien, och det är därifrån vi har hört de många rapporterna om läget bakom järnridån. De tog inte slut med Sovjetunionens fall, tvärtom har han rapporterat mycket om utvecklingen i de forna satellitstaterna därefter. Många av hans reflexioner har också getts ut i bokform, som webb-Bulletinen har uppmärksammat.

Kjell Albin var också engagerad i födelselänet Jämtland, var utrikesminister i Republiken Jämtland och skrev regelbundet krönikor i Länstidningen. Hans sista bok kom att handla om världsreportern Viktor Hugo Wickström, en jämtländsk och vresig pionjär – en benämning som även kan gälla författaren

Kjell Albin var registrerad som medarbetare i östtyska Stasi, vilket han själv avslöjade och bestämt dementerade. Hans tydliga antikommunistiska hållning framgick inte minst i boken Låt mig få städa klart, där han betecknade sig som en sten i vänsterns sko.

Som journalist fick Kjell Albin Abrahamson många utmärkelser, och blev hedersdoktor vid Uppsala universitet för ett par år sedan.

Han har drabbats av infarkt flera gånger – kort före vårt första möte i Warszawa ringde han och berättade att han låg på sjukhuset. Men vi har hållit kontakten, och han var ett ovärderligt stöd för mig som webb-Bulletinens redaktör.

Gunilla Lindberg

Abortdebatten inledd i sejmen

Publicerat 2016-09-22

På torsdagen inledde parlamentet ännu en debatt om abortlagen. Den nuvarande lagen från 1993 innebär att abort accepteras om moderns liv är i fara, om fostret är obotligt skadat eller om graviditeten tillkommit vid våldtäkt eller incest. Ytterligare en inskränkning i lagen är vårdpersonalens ofta använda samvetsklausul, som ger dem rätt att vägra utföra abort.

En halv miljon människor har med sina insamlade namnunderskrifter krävt totalförbud mot abort. Den som bryter mot förbudet – såväl medicinsk personal som den gravida kvinnan – ska kunna få upp till två års fängelse, enligt deras förslag. I stället ska barnet och familjen få allt tänkbart stöd och hjälp. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som står katolska kyrkan nära, kommer inte att ha svårt att fatta beslut i den riktningen.

Men det finns ytterligare ett medborgarförslag – organisationen Vi räddar kvinnorna har med en kvarts miljon namnunderskrifter bakom sig begärt en liberalisering av abortlagen.

Det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO), som under sitt åtta år långa maktinnehav regelbundet avvisat kraven på totalförbud, slår ett slag för den existerande lagen.

Nästan hälften av polackerna, 42 %, vill också behålla dagens lagstiftning, 14 % vill ha totalförbud, och 25 % vill liberalisera. Det visar en färsk opinionsundersökning från TNS Polska. I det här fallet har det religiösa PiS inte sina väljare med sig.

Återstår att se resultatet av debatten som hittills varit het. Redan för ett halvår sedan sade premiärminister Beata Szydło att hon för sin del stöder ett totalförbud, men att varje parlamentariker måste följa sitt eget samvete.

Tillsammans med Irland och Malta har Polen Europas strängaste abortlagstiftning. (TVP och wB 22 sept 16)

PiS sitter stadigt i sadeln

Publicerat 2016-09-22

Om det vore val idag skulle regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) få 36 % av rösterna – lika många som i augusti. Det visar en opinionsundersökning från TNS Polska.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) tappar en procentenhet och landar på 17 %; liberala Moderna som tidigare tappat stöd lyfter nu med 3 procentenheter till 11 %. Även om Medborgarplattformen och Moderna skulle gå ihop räcker det inte till mer än 28 %, och PiS sitter alltså stadigt i sadeln.

Högerpopulistiska missnöjespartiet Kukiz’15 ligger kvar på 9 %.

Inget annat parti skulle komma in i parlamentet om det vore val idag – Vänsteralliansen (SLD) och Bondeförbundet (PSL) stöds av 3 % vardera, Korwin av 2 %, TR (Din Rörelse) och vänsterpartiet Tillsammans får vardera 1 %.

Beredskapen att gå och rösta är inte överväldigande – 24 % skulle definitivt ta sig till valurnorna om det vore val idag, 37 % troligen, 15 % troligen inte, 16 % definitivt inte och 8 % vet inte.

Är polackerna alltså nöjda med landets styre?

Ja, 37 % anser att landet är på väg åt rätt håll. Men 47 % är kritiska till regeringspolitiken – lite fler än i augusti. Det mesta missnöjet handlar om vad som tilldrar sig på den politiska scenen, fler upplever sin livskvalitet som lite bättre än tidigare, fler är nöjda med ekonomin, men fler är också oroliga för att bli arbetslösa, rapporterar opinionsinstitutet Cbos.

President Andrzej Duda får godkänt av väljarna – 51 % av rösterna är 3 procentenheter mer än förra månaden, noterar TNS Polska. Av de 39 % som inte tycker att han sköter jobbet som han skulle är en tredjedel riktigt missnöjda.

Premiärminister Beata Szydłos arbete uppskattas av 45 % (- 1 %) men underkänns av 44 % (+ 1 %). 12 % tycker att hon sköter sig riktigt illa.

Regeringen som helhet kritiseras av 49 % (+ 1 %), även här är 13 % riktigt missnöjda.

Inte oväntat är det PiS väljare som uppskattar ”den goda förändringen” och övriga partiers anhängare som tycker att förändringen är mindre god. (Rzeczpospolita och wB 22 sept 16)

Polackerna vill ha söndagsöppet

Publicerat 2016-09-22

Fackföreningen Solidaritet har samlat in en halv miljon namnunderskrifter som stöd för sitt krav att handelsanställda ska ha rätt att vara lediga på söndagarna – d.v.s. att butikerna då ska vara stängda. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har arbetat fram ett förslag som stänger butikerna, med undantag för blomsteraffärer, bensinstationer, apotek och några till. Även nätbutiker ska vara stängda – beställningar som kommer in under helgen får vila till måndagen. Brott mot lagen ska kunna ge upp till två års fängelse, som wB rapporterade för ett par veckor sedan.

Men nu visar det sig att 9 av 10 polacker brukar shoppa på söndagarna, och för de allra flesta är det ett medvetet val, inte en tillfällighet, rapporterar företaget Ceneo, som gjort en opinionsundersökning i frågan.

De flesta av söndagskunderna köper livsmedel, kläder, elektronik och hushållsapparater.

Solidaritets argument att söndagsstängt skulle öka butikernas omsättning tror näringslivet inte mycket på. (Warsaw Voice 22 sept 16)

Ziobro ser milt på falska fakturor under 5 miljoner złoty

Publicerat 2016-09-21
Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro. Foto: P Traacz, regeringskansliet.

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

I den nya lagen om skattebrott blir det brottsligt att utfärda falska fakturor i avsikt att slippa betala moms. Men efter ett möte med polska entreprenörer säger justitieminister Zbigniew Ziobro det bara ska gälla falska fakturor som överstiger 5 miljoner złoty (12 miljoner svenska kronor).

Poängen med lagen är att vi ska komma åt de värsta skattesmitarna, säger Ziobro. Han lovar också att titta på den lag från 2011 som skulle stoppa ett avancerat momsupplägg som oroade den dåvarande regeringen.

Företagen håller med om att skattefusk förstör marknaden, säger justitieministern. Men de klagar på att domstolarna och experterna inte är tillräckligt kvalificerade. Staten måste också tjäna entreprenörerna, så våra möten kommer att fortsätta. Vi måste så långt det är möjligt säkerställa en rättvis och skälig konkurrens. (Rzeczpospolita 21 sept 16)

Miller avfärdar Smolensk-uppgifter

Publicerat 2016-09-21
Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Den officiella polska rapporten om flygolyckan vid Smolensk 2010 skiljer sig på många punkter från den ryska haverikommissionens rapport. Det säger dåvarande inrikesministern Jerzy Miller till den privata tv-stationen TVN. Miller, som ledde den polska utredningen, avfärdar uppgifter från regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) haveriutredning om att Miller beordrat sina experter att göra den polska rapporten så lik den ryska som möjligt.

Om vi hade velat att vår rapport skulle vara densamma som ryssarnas, så skulle vi inte ha behövt diskutera med dem när de offentliggjort sitt resultat, sade Miller. Men vi lade fram en hel litania av klagomål och synpunkter på deras utredning.

Millerkommissionen ifrågasatte dels ryssarnas lista på misstag som piloterna begått – enligt den ryska utredningen låg hela skulden för olyckan på presidentplanets besättning. Millerkommissionen pekade också på fel som trafikledarna i kontrolltornet på det militära flygfältet begick.

PiS anser att Smolenskolyckan, där president Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom, egentligen var ett attentat dirigerat från Moskva, vilket är anledningen till att utredningen efter regeringsskiftet för snart ett år sedan öppnades upp igen och försågs med nya ledamöter. Kommissionen leds ytterst av försvarsminister Antoni Macierewicz, som nu uppger att man funnit graverande uppgifter, som hemlighållits av den förra regeringen. (Polskie Radio och wB 21 sept 16)

Polen viker sig i skattefrågan

Publicerat 2016-09-21

Regeringen skjuter nu på den nya detaljhandelsskatten, sedan EU-kommissionen ifrågasatt upplägget och kommer att presentera en ny skatt för stormarknader till 2017. Det sade finansminister Paweł Szałamacha på en presskonferens på tisdagen.

Enligt den nyligen antagna lagen om detaljhandelsskatt ska stormarknader med en omsättning över 170 miljoner złoty i månaden betala 1,4 % i skatt, medan mindre butiker bara behöver betala 0,8 %. Avsikten har varit att underlätta för de mindre företagen att konkurrera med de stora kedjorna, vilket oroar EU-kommissionen, som befarar att de olika skattesatserna innebär ett dolt statligt bidrag till mindre butiker. (Warsaw Voice 21 sept 16)

Försvarsministerns kelgris i blåsväder

Publicerat 2016-09-19
Bartosz Misiewicz, f.d. kansli- och prsschef på försvarsdepartementet.  Foto: Facebook.

Bartosz Misiewicz, f.d. kansli- och prsschef på försvarsdepartementet. Foto: Facebook.

Veckans politiska snackis i Polen är hur det egentligen går till inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i allmänhet och försvarsdepartementet i synnerhet.

I stormens öga befinner sig Bartosz Misiewicz, som är både presschef och kanslichef hos försvarsminister Antoni Macierewicz.

Försvarsministerns 26-åriga hjälpreda, som anställdes på departementet för några månader sedan, har redan förlänats en guldmedalj för sina insatser för det nationella försvaret.

I förra veckan avslöjade den privata tv-stationen TVN att Misiewicz blivit styrelseledamot i PGZ – Polska försvarsmaterielgruppen, ett konglomerat av 33 stora krigsmaterieltillverkare. Man till och med ändrade reglerna för att få med Misiewicz i styrelsen – det krävdes universitetsexamen, vilket den nya ledamoten inte har. Det renderade försvarsministern en allvarlig tillsägelse av premiärminister Beata Szydło.

Jag har sagt till minister Macierewicz att han personligen måste ta itu med situationen på departementet, sade regeringschefen avmätt. Själv avskedade hon ministern för de statliga företagen, Dawid Jackiewicz som delade ut toppjobb inom de statliga företagen till släkt och vänner.

Nu kommer nya avslöjanden om försvarsdepartementets f.d. press- & kanslichef Misiewicz. Enligt tidskriften Newsweek Polska har han försökt få Agnieszka Wysocka, vice borgmästare i Belchatów söder om Łódź, att lämna oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och gå över till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) med löfte om ett bra jobb i ett statligt bolag. På det sättet skulle PiS få politisk majoritet i Belchatów söder om Łódź.

Misiewicz har lämnat in sin avskedsansökan som Macierewicz har bifallit. Han kommer också att stämma Newsweek Polska för ärekränkning, meddelar han.

Misiewicz uppgifter övertas tills vidare av Katarzyna Jakubowska, meddelar försvarsministern. (Polskie Radio och Newsweek Polska 19 sept 16)

EU undersöker detaljhandelsskatt

Publicerat 2016-09-19

EU inleder nu en granskning av den nya progressiva detaljhandelsskatten och kräver att de nya reglerna inte ska träda i kraft innan undersökningen är klar. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Bryssel befarar att skatten favoriserar mindre butiker, och att den därmed kan betraktas som ett statligt bidrag.

Skatten trädde i kraft den 1 september, och regeringen räknar med att den ska dra in 1,6 miljarder złoty (drygt 3,8 miljarder svenska kronor) till statskassan nästa år. Det finns två skattesatser: 0,4 % för dem som har en omsättning mellan 17 och 170 miljoner złoty (mellan 40 och 400 miljoner kronor) i månaden, och 1,4 % för dem som har en omsättning över 170 miljoner złoty i månaden.

Detaljhandelsskatten fanns med som ett inslag i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) valkampanj för ett år sedan, och avsikten med de olika skattesatserna var att underlätta för små företag som konkurrerar med de stora kedjorna.

Regeringen har i skrivelser till EU-kommissionen i sommar hävdat att skatten inte utgör ett statligt stöd.

Intäkterna från den nya skatten ska bidra till finansieringen av PiS vallöften, bland annat det generösa flerbarnsbidraget på 500 złoty per barn och månad från och med andra barnet. (Polskie Radio 19 sept 16)

PiS fortfarande i topp, men tappar 5 %

Publicerat 2016-09-19

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stöds av 36 % av väljarna enligt en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Cbos, rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza. Det är 5 % sämre än förra månaden, men PiS har ändå en betryggande ledning över tvåan, oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som får 17 % (+1 %).

Liberala Moderna (Nowoczesna) ökade med 4 % till 16 %, och populistiska Kukiz’15 sjönk från 8 % till 6 %.

Bondeförbundet (PSL) ligger kvar på 3 % och skulle alltså inte komma in i parlamentet om det vore val idag. Även Vänsteralliansen (SLD), som idag inte har plats i parlamentet, hamnade på 3 %.

Två procent av de tillfrågade vill inte lägga sin röst på något av de nuvarande partierna utan går och väntar på att det ska komma fram nya politiska grupperingar. (gazeta.pl 16 sept 16)

Polen kandidat till FNs säkerhetsråd

Publicerat 2016-09-16

Polen ska nu arbeta för att få en av de icke-permanenta platserna i FNs säkerhetsråd 2017. Det sade president Andrzej Duda på fredagen.

Det är en ytterst viktig och prestigefylld fråga, sade Duda på en presskonferens tillsammans med utrikesminister Witold Waszczykowski.

Vi har bara ett halvt år på oss, så vi måste arbeta mycket beslutsamt för att främja vår kandidatur, sade Duda.

FNs säkerhetsråd består av fem permanenta medlemmar, USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland, samt tio icke-permanenta medlemmar som väljs för två år i taget. En av de platserna går till länderna i Östeuropa, och för närvarande finns två kandidater till den platsen – Polen och Bulgarien. (Polskie Radio 16 sept 16)

Minister sparkas och granskas

Publicerat 2016-09-16
Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Ministern för de statliga företagen, Dawid Jackiewicz, lämnar nu regeringen.

Han har fullföljt sitt uppdrag, och har kommit med ett förslag på hur departementet för de statliga företagen ska avvecklas, sade premiärminister Beata Szydło på en presskonferens på torsdagen.

Bara ett sista steg återstår innan departementet är helt avvecklat, och nu går frågan över till parlamentet, sade Szydło. I stället blir det Henryk Kowalczyk, ordförande i parlamentets ständiga kommitté, som övervakar den sista etappen.

I samband med Jackiewicz avgång har Mariusz Kamiński, som är samordnare för Polens olika underrättelsetjänster, begärt in rapporter om vilka avtal de olika statliga företagen ingått.

Det kan gälla Polskie Radio-tjänster, juridiska överenskommelser, outsourcing osv, säger regeringens presschef Rafał Bochenek. Avtalen kommer att analyseras och granskningen ska vara klar i slutet av månaden. Det är ren rutin. Vi vill ha allt under kontroll, varje kontrakt, varje handling, varje dokument ska granskas.

Trots att regeringen alltså försäkrar att allt är i sin ordning sen man frågetecken i de polska medierna. Om Jackiewicz gjort vad han föresatt sig verkar det underligt att han nu granskas minutiöst av säkerhetstjänsterna.

Szydło sade visserligen nyligen att hela regeringen ständigt ska vara beredd att svara för sina handlingar och att sanningens minut nu börjar närma sig. Vissa ministrar har varit framgångsrika medan andra inte nått målen.

Och vi är ansvariga inför partiledningen för att partiets vallöften uppfylls, sade hon. Ingen post är helig i det här fallet – även jag själv ska prövas.

(Warsaw Business Journal, Warsaw Voice, TVN och wB 16 sept 16)

Lågprisflyg Växjö–Gdańsk från 1 mars

Publicerat 2016-09-16

Ryanair öppnar i slutet av mars en flyglinje mellan Växjö och Gdańsk.

Avgångar torsdagar och söndagar fram till oktober. Den som vill vara med från början kan fram till den 20 september boka biljetter för 189 kr fram till midnatt den 20 september (Ryanair sept 16)

Smolenskkommissionen avlägger rapport

Publicerat 2016-09-15

Den kommission som på regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) uppdrag än en gång utreder Smolenskolyckan, höll på torsdagen presskonferens för att redovisa sina rön. Även försvarsminister Antoni Macierewicz var närvarande.

Kommissionens ordförande Wacław Berczyński sade tidigare i veckan att man upptäckt att trafikledarna i kontrolltornet gett felaktiga avståndsuppgifter till besättningen och att det kunnat påverka händelserna.

Vi vet dock inte om det var avsiktligt, sade Berczyński.

På torsdagen sade en av utredarna, Kazimierz Nowaczyk, att det fanns allvarliga brister i den förra regeringens rapport om Smolenskolyckan.

Inspelningarna i planets svarta låda har manipulerats och förkortats, vilket vi kan se i en kopia som vi fått från Ryssland, sade Nowaczyk. Tre avgörande sekunder saknas. Den ryska inspelningen är också nerklippt, där saknas fem sekunder. Men vi har kunnat dechiffrera de sekunder som fattas. Vi har också funnit spår som visar att det var något fel på den ena motorn, att generatorn och de två höjdmätarna fungerade dåligt.

Kommissionen spelade också upp en ljudupptagning från ett möte i den förra regeringens haverikommission.

Man kan höra förre inrikesministern Jerzy Miller säga att den officiella rapporten inte fick innehålla något som kunde ge anledning till tvivel.

Ett tydligt tecken på att Miller försökte övertala den förra regeringens kommission att hålla sig nära den ryska haverirapporten, menar PiS-kommissionen.

På presskonferensen talades också om en björk vid landningsbanan som den förra kommissionen trodde kunde ha skadat planets ena vinge och därmed orsakat kraschen. Osannolikt eftersom vrakrester påträffades 50 meter från björken, men åt andra hållet, säger den nya kommissionen.

Enligt den förra regeringens haverikommission förorsakades flygolyckan bland annat av misstag från besättningen, men också på bristande överensstämmelse mellan flygfältets och planets varningssystem. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser dock att planet utsattes för ett politiskt attentat av Ryssland. (Polskie Radio 15 sept 16)

Szydło: EU låter sig förlöjligas

Publicerat 2016-09-15
Premiärminister Beata Szydło. Foto Claude Truong-Ngoc, wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło.
Foto Claude Truong-Ngoc, wikipedia.

EU undergräver sitt eget rykte. Det säger premiärminister Beata Szydło till den privata tv-stationen TVN24. Hon är djupt missnöjd med den resolution som EU-parlamentet på onsdagen antog där regeringen uppmanas att lösa den konstitutionella krisen före den 27 oktober och i det arbetet följa Venedigkommissionens och EU-kommissionens rekommendationer.

EU-parlamentet har låtit sig dras in i ett politiskt spel som organiseras av politiker från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) i avsikt att genomdriva egna politiska mål i Polen, säger regeringschefen. Parlamentarikerna har blivit gisslan hos Medborgarplattformens politiker och låtit sig dras in i ett spel som förlöjligar och misskrediterar EU-parlamentet. Fler sådana debatter och vi får alltmer problem med enigheten i unionen. Idag bör EU-parlamentarikerna tänka på vad européerna vill ha, och inte bedriva några spel.

EU behöver reformeras, och det på djupet, säger Szydło. EU är helt avskilt från verkligheten, debatten har ingen som helst formell grund, alltihop är ett politiskt spel.

I resolutionen påpekar parlamentet att Polen bör följa EUs grundvärden, som polackerna i en folkomröstning godkände före EU-inträdet 2004, och nämner ytterligare områden som inger oro: den snabba tillkomsten av nya lagar på andra områden, public service-mediernas oberoende och opartiskhet, rätten till yttrandefrihet, rätten till privatliv och den grundläggande rätten till en rättvis rättegång, politisk opartiskhet i landets förvaltning, och de grundläggande mänskliga rättigheterna, inklusive kvinnors rättigheter. (TVN24 och wB 15 sept 16)

EU ger Polen tre månader från 27 juli

Publicerat 2016-09-15

EU-parlamentet antog på onsdagen som väntat en resolution som uppmanar den polska regeringen att lösa landets konstitutionella kris före den 27 oktober, det datum som EU-kommissionen slog fast i slutet av juli.

Resolutionen antogs med stor majoritet – 510 ledamöter röstade för, 160 emot och 29 var frånvarande.

Parlamentet påminner om att EU bygger på värden som polackerna i en folkomröstning tog ställning till inför EU-inträdet, och som förutsätter att medlemsstaterna i ömsesidigt förtroende är eniga i synen på demokrati, rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna.

Förlamningen av Konstitutionsdomstolen och regeringens vägran att offentliggöra alla domstolens utslag äventyrar demokratin, de grundläggande rättigheterna och rättsstatsprincipen i Polen, skriver ledamöterna. Lösningen av konflikten bör vara en kompromiss mellan alla riksdagspartierna och följa Venedigkommissionen och Europeiska kommissionens rekommendationer.

Förutom den konstitutionella krisen, är parlamentet också oroat över den snabba tillkomsten av nya lagar på andra områden, public service-mediernas oberoende och opartiskhet, rätten till yttrandefrihet, rätten till privatliv och den grundläggande rätten till en rättvis rättegång, politisk opartiskhet i landets förvaltning, och de grundläggande mänskliga rättigheterna, inklusive kvinnors rättigheter. (Warsaw Business Journal 14 sept 16)

Smolenskoffrens gravar ska öppnas för ny undersökning

Publicerat 2016-09-14

Riksåklagarämbetet har beslutat att alla Smolenskoffrens gravar ska öppnas för en förnyad undersökning av deras kvarlevor. Bara de vars gravar tidigare öppnats slipper undan.

Vi har etablerat kontakter med välrenommerade forskningscenter i Europa som ska göra nya undersökningar och bidra med sin expertis, säger Riksåklagarämbetets presschef Ewa Bialik.

Redan i juni talade riksåklagaren om gravöppning för alla offer som inte kremerats, och många anhöriga blev bestörta och upprörda.

Smolenskolyckan har blivit ett trauma för polackerna. Många av de anhöriga vill bara att livet ska gå vidare och plågas av alla spektakulära uttalanden om politiska attentat och gravöppning, medan andra antingen tror på regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) teori att planet sprängdes i luften av Ryssland. En del kräver skadestånd av antingen dem som arrangerade flygresan eller av försvarsdepartementet eftersom planet inte var försäkrat.

PiS har lovat att dra dem som var med och arrangerade den ödesdigra flygresan inför rätta och att ta reda på den verkliga orsaken till att planet störtade i dimman när det försökte landa.

I bakgrunden ligger uppfattningen att framlidne president Kaczyński, som var kraftigt Rysslandsfientlig, blev en nagel i ögat på president Putin, som då ska ha sett till att planet sprängdes i luften. Dåvarande regeringschefen Donald Tusk, som tydligt arbetade med att förbättra de spända relationerna med både Ryssland och Tyskland, anses då ha hjälpt till att sopa undan spåren. (Polskie Radio och wB 14 sept 16)

Högertidning: Tusk gömde brev med sanningen om utredningen

Publicerat 2016-09-14
Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom. Foto: wikipedia.

Flygplanet förstördes totalt vid kraschen och alla ombord omkom.
Foto: wikipedia.

De experter som reste till Ryssland efter flygolyckan den 10 april 2010, undersökte över huvud taget inte vraket efter det Tupolev-plan som störtade i dimman utanför Smolensk. Det uppger den högerextrema veckotidningen Gazeta Polska, som tagit del av ett brev som inte offentliggjorts av den förra regeringen.

Dåvarande premiärministern Donald Tusk måste ha känt till brevet. Det är daterat augusti 2010, och författaren ”dog plötsligt” i november förra året, skriver tidningen (citattecknen är Gazeta Polskas).

Brevet ska ha skrivits av Stanisław Żurkowski, en av de experter som utredde Smolenskkatastrofen, då 96 personer omkom, bland dem dåvarande presidenten Lech Kaczyński.

Flyghaveriexperterna skulle undersöka flygplansvraket och samla in all information som den polska haveriutredningen behövde.

Brevet ger en skrämmande bild av hur experterna arbetade, skriver Gazeta Polska. Deras resa var en ren fiktion. De undersökte inte vraket, de kontaktade varken flygplanstillverkaren eller dem som servat planet.

Enligt tidningen ska Tusk också ha gett den polska haverikommissionen besked om att den polska utredningen inte borde skilja sig alltför mycket från den ryska.

Den uppgiften kan man dock ta med en nypa salt, eftersom Tusk var tydligt missnöjd med att ryssarna lade hela skulden på den polska besättningen.  (Gazeta Polska 13/14 sept 16)

Tusk varnar Szydło

Publicerat 2016-09-14
Premiärminister Beata Szydło. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Sluta kritisera EU, behandla EU som något som är värt att ta hand om, inte bara ifrågasätta. Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som på måndagen träffade premiärminister Beata Szydło inför det kommande toppmötet i Bratislava senare i september.

Det är viktigt att Polen inte ansluter sig till dem som vill välta allt överända, sade Tusk.

Regeringen Szydło kräver tillsammans med Ungern och andra Visegradländer (Tjeckien och Slovakien) att Lissabonfördraget ska förändras och medlemsländerna ska bestämma mer själva. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har kommit på kollisionskurs med EU efter en rad beslut som påverkar demokratin, rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna i landet och den polska regeringen är mycket besvärad över de krav som kommer från EU om att följa de europeiska värderingarna. Polen har också gjort stora svårigheter när det gäller att följa den flyktingfördelningsprincip som EU-parlamentet antog förra året – ett beslut som den förra regeringen alltså accepterade, om än ganska motvilligt.

Men Tusk varnar nu Warszawa.

Det är inte säkert att förändringar i Lissabonfördraget skulle gynna Polen, säger han. Den här typen av destabiliserande uttalanden och revolutionära idéer kan i stället vara skadlig för Polen.

En av de följder som kan bli aktuella är att Polen skulle få betydligt mindre ekonomiskt stöd än man hittills fått sedan EU-inträdet 2004. Flera EU-parlamentariker har tydligt sagt ifrån att om Polen inte är redo att ta sin del av de gemensamma bördorna finns det ingen anledning att övriga medlemsländer ska bidra så generöst till landets ekonomi – under åren 2014–2020 har över 80 miljarder euro (835 miljarder svenska kronor) i strukturfonderna avsatts till Polen. (Warsaw Business Journal, Warsaw Voice, TVN, wB 14 sept 16)

Hård EU-debatt om Konstitutionsdomstolen

Publicerat 2016-09-13
Ryszard Legutko, EU-parlamentariker för PiS. Foto: Sławomir Kaczorek.

Ryszard Legutko, EU-parlamentariker för PiS.
Foto: Sławomir Kaczorek.

EU-parlamentet debatterade på tisdagen den konstitutionella krisen i Polen, och Ryszard Legutko från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) var mycket upprörd.

Det här är bisarrt, sade han. EU genomgår sin största kris och ni håller en debatt om Polen! Och varför – jo för att era allierade i Polen har förlorat sin monopolställning och det kan ni inte acceptera.

Legutko tillhör regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och anser att EU lägger sig Polens inre angelägenheter.

Läs vidare >>

Venedigkommissionen granskar nya lagen om KD

Publicerat 2016-09-12
Konstitutionsdomstolen. Foto: wikipedia.

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

Venedigkommissionen, som är Europarådets rådgivande organ i grundlagsfrågor, inledde på måndagen ett besök i Polen för att granska den nya lagen om Konstitutionsdomstolen (KD).

Läs vidare >>

Inspelning visar på nya fakta om Smolenskolyckan

Publicerat 2016-09-12
Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

I en ny inspelning av samtalen i trafikledartornet på flygplatsen Severny utanför Smolensk kan man höra att flygledarna gav felaktiga uppgifter till besättningen på flygplanet. Det säger Wacław Berczyński, som leder den återupptagna utredningen av flygkatastrofen den 10 april 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom.

Den nya inspelningen kommer direkt från tornet, och trafikledarna har angett fel avstånd till landningsbanans slut. Det är en betydande avvikelse och den kan ha påverkat landningen, säger Berczyński. De nya bevisen kan leda till åtal mot en av trafikledarna. Vi hoppas att de nya bevisen ska kasta nytt ljus över katastrofen. Besättningen fick fel uppgifter, men vi vet inte om det var avsiktligt.

Smolenskkommissionen träffas på tisdagen för att gå igenom de nya fynden.

I den polska haveriutredning som gjordes direkt efter olyckan listas en rad problem som på olika sätt bidrog till flygkraschen, bland annat att besättningen inte hade utbildning på just den flygplanstypen, att besättningen och trafikledarna inte talade något gemensamt språk, att säkerhetssystemen ombord på planet inte var kompatibla med flygfältets samt att Severny inte hade markidentifieringsradar.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att planet sprängdes i luften av Ryssland, och att dåvarande premiärministern Donald Tusk sopade igen spåren. Haverikommissionen har därför återupptagit utredningen – men med en ny bemanning av experter som har partiets förtroende. De går nu igenom det digra materialet om flygolyckan för att försöka hitta bevis för att partiets teori är den riktiga. Berczyńskis påpekande att man inte vet om trafikledningen avsiktligt lämnade felaktiga uppgifter härrör från den teorin. (Polskie Radio och wB 12 sept 16)

Smolenskanhöriga vill ha ersättning

Publicerat 2016-09-09

Sedan försvarsminister Antoni Macierewicz beslutat att inrätta en kommission som ska undersöka omständigheterna kring Smolenskolyckan 2010 har offrens anhöriga börjat skicka in krav på ersättning från försvarsdepartementet.

Dels vill man ha kompensation för sin sorg och smärta, dels för att familjernas ekonomi försämrats efter olyckan.

Departementet bör betala, menar de anhöriga, eftersom det visat sig att det plan som president Lech Kaczynski och hans följe färdades i inte var försäkrat. Det var luftvapnet som skötte presidentens och regeringens ministrar, och efter den officiella polska utredningen fick ett antal flyggeneraler sparken och landets högsta politiker började flyga reguljärt. (Warszawa Voice 9 sept 16)

Polsk åklagare utreder misshandel i Storbritannien

Publicerat 2016-09-09

Två polacker misshandlades nyligen till döds i Storbritannien. Därefter har minst två andra polacker också misshandlats, och fått uppsöka sjukhus för vård.

Brittisk polis utreder de två senare fallen och betraktar dem som hatbrott. Flera personer har tagits in till förhör men senare släppts.

Nu har åklagare i Warszawa inlett en utredning av de två senare misshandelsfallen.

Vi vill prata med offren och deras familjer, säger åklagaren Michał Dziekanski. vi vill se om vi kan göra något för att underlätta för dem. (Polske radio 8 sept 16)

Fler sparkas i fastighetsskandalen

Publicerat 2016-09-09

Två vice borgmästare i Warszawa fick på torsdagen sparken för oegentligheter i samband med återprivatiseringsskandalen. Borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz hoppas på så sätt föra skandalen längre bort från sin egen person.

Efter andra världskriget konfiskerade den dåvarande kommunistregimen privat mark i det sönderbombade Warszawa för att bygga upp staden igen. Det behövdes bostäder, sjukhus och skolor .

När kommunismen fallit 1989 fick de forna ägarna rätt att begära tillbaka sin egendom, och sedan dess har några tusen privatpersoner också återfått fastigheter i centrala staden.

Nyligen visade det sig att återprivatiseringen inte alltid gått rätt till, först gällde det en tomt på Chmielna, värd 160 miljoner zloty (runt 387 miljoner svenska kronor), men flera andra misstänkta fall har också upptäckts.

Gronkiewicz-Waltz sparkade två inblandade tjänstemän omgående, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som länge velat lägga rabarber på borgmästarposten i huvudstaden, krävde omedelbart hennes avgång. Om PiS kan få henne att avgå tillsätter partiet en kommissionär ur de egna leden och får den politiska makten även i huvudstaden.

Några dagar senare får alltså två vice borgmästare också gå, och det återstår att se om det räcker. (Warszawa Voice och wB 9 sept 16)

PiS vill ändra Lissabonfördraget

Publicerat 2016-09-08

Vi är beredda att leda diskussionerna om förändringar i Lissabonfördraget. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski till TVN.
Det behövs en kulturell kontrarevolution i EU, som Jaroslaw Kaczynski och Viktor Orban talade om på Ekonomiskt forum i Krynica, sade han och påminde om att Polen i flera månader talat om behovet av förändringar.
Nu handlar det inte bara om att Storbritannien ska lämna EU, vi vill att hela EU ska reformeras. Om vi förlorar Europas näst största ekonomi ligger felet inte bara i Storbritannien utan i hela EU. I Visegradgruppen är vi eniga om att Brexit måste användas till att reformera EU. Vi måste omdefiniera EUs institutioner och relationerna mellan länderna. Lissabonfördraget är under debatt, sade Waszczykowski, och vi tvekar inte. Om det nödvändigt får vi ändra fördraget. (TVN 8 sept 16)

Försvarsministern: Kristna rötter löser EUs problem

Publicerat 2016-09-08
Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Om EU ska komma över de nuvarande problemen måste man återgå till sina kristna rötter. Det sade försvarsminister Antoni Macierewicz på Ekonomiskt forum i Krynica. Länderna i Central- och Östeuropa har mycket gemensamt, särskilt sin kristna bakgrund och sin kulturella kod. Det syns inte bara II den strikt religiösa sfären utan är en grundläggande del av civilisationen. Det är ett privilegium för dessa länder att ha den kristna kulturkoden som referenspunkt i det dagliga livet.

Vi har också erfarenheterna från den sovjetiska tiden och andra världskriget som en gemensam nämnare i den här regionen, sade försvarsministern. Det långsiktiga hotet från Ryssland är viktigt. President Putin har, som vi minns, sagt att den europeiska ordningen som utgår från EU måste brytas men så att Ryssland får individuella avtal med de enskilda länderna i Europa.

Jag tror inte att Putin ska uppfattas som en oförutsägbar politiker, sade Macierewicz. Tvärtom, han är fast besluten att göra det han säger.

Ett annat hot mot Öst- och Centraleuropa är vågen av invandrare från Afrika och Mellanöstern, sade han, och vi har rätt att avvisa den mångkulturella politiken som är en potentiell källa till terrorism. (Polskie radio 8 sept 16)

Kaczyński: Smolenskfilmen berättar sanningen

Publicerat 2016-09-06
Filmen om Smolenskkatastrofen har nu haft premiär.

Filmen om Smolenskkatastrofen har nu haft premiär.

Detta är en film som visar sanningen. Det är en påhittad handling, men den berättar sanningen om Smolensk, och det är mycket viktigt. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Han är tvillingbror till förre presidenten Lech Kaczyński, som tillsammans med 95 andra omkom när presidentens plan 2010 störtade utanför den ryska staden Smolensk.

Varje polack som vill veta sanningen bör se den här filmen, säger Kaczyński. Smolenskfilmen ska visas över hela världen.

Filmen hade galapremiär på måndagen, och hela det politiska toppgarnityret var där, president Andrzej Duda, premiärminister Beata Szydło, kulturminister Piotr Gliński, försvarsminister Antoni Macierewicz och flera andra regeringsledamöter, samt anhöriga till olycksoffren.

Även om filmen är en tragedi är jag glad över bemötandet, säger regissören Antoni Krauze, som anser att den officiella versionen av orsakerna till flygolyckan är lögn.

I hans film undersöker en grävande tv-journalist vad som hände och kommer fram till att presidentplanet sprängts i luften.

Samma slutsats har försvarsminister Antoni Macierewicz dragit – han leder sedan flera år regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) egen utredning av olyckan.

Smolenskolyckan är den största tragedi som hänt i tredje republiken (sedan kommunismens fall), menar Krauze, och jag ser det som en medborgerlig plikt att undersöka orsaken till flygkraschen. Det är en spelfilm, men allt om kraschen är baserat på fakta.

De kritiker som den statliga tv-stationen TVP talat med är mycket förtjusta. Det är också utbildningsminister Anna Zalewska, som anser att filmen bör ses av alla polska studenter.

Filmen går upp på polska biografer den 9 oktober. (TVP, Rzeczpospolita 6 sept 16)

Ministrar tar London i örat

Publicerat 2016-09-06
Utrikesminister Witold Waszczykowski. Bild wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Bild wikipedia.

Sedan ytterligare en polack i Storbritannien i förra veckan misshandlats till döds, reste inrikesminister Mariusz Błaszczak och utrikesminister Witold Waszczykowski på måndagen till London för att diskutera det ökande våldet mot polacker i Storbritannien med borgmästare Boris Johnson. Det rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Vi har påmint de brittiska myndigheterna om att polackerna är en grupp som är väl integrerad i det brittiska samhället som arbetar hårt, betalar skatt och förtjänar skydd och vård, sade Waszczykowski vid en presskonferens på måndagen.

Polacker har bott i Storbritannien sedan andra världskriget och de ökade i antal när Polen gick med i EU 2004, sade Błaszczak.

Den betydande polska befolkningen har under decennier inte haft något problem i landet, sade utrikesministern, men i samband med Brexitomröstningen har det börjat dyka upp incidenter mot polacker. Polen uppskattar att många brittiska politiker, bland dem premiärminister Theresa May, har fördömt angrepp mot polacker.

Polens ambassadör i Storbritannien har under de senaste veckorna rapporterat sjutton allvarliga incidenter mot polacker i landet. (Polskie Radio och TVN 6 sept 16)

Svartjobb stort problem på arbetsmarknaden

Publicerat 2016-09-06

Det största problemet på den polska arbetsmarknaden är illegal anställning, säger Yrkesinspektionens chef, Roman Giedrojć. Svartjobb är lönsamt både för löntagare och arbetsgivare. Problemet är när den anställde börjar nå pensionsåldern och det inte finns någon pension att ta ut.

I kontroller förra året visade sig också att många får en otillräcklig introduktion i arbetet, vilket kan resultera i fler dödsolyckor på arbetsplatserna, säger Giedrojć. Många vidtar inga säkerhetsåtgärder förrän skadan redan är skedd.

Under inspektionerna 2015 avslöjades över 86 000 brott mot reglerna och 500 fall anmäldes till åklagare. Bristfälliga arbetsgivare fick sammanlagt 20 miljoner złoty i böter. (TVN24 5 sept 16)

PiS stänger butikerna på söndagar

Publicerat 2016-09-06

Runt en halv miljon polacker har skrivit på en lista som kräver att affärerna i Polen ska vara stängda på söndagar.

Insamlingen har dragits igång av fackföreningen Solidaritet som länge har arbetat för söndagsstängt. Man menar att landets kvarts miljon handelsanställda också har rätt att vara lediga på söndagarna.

Förra gången regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) satt vid makten infördes ett begränsat öppethållande under stora nationella helgdagar. Nu bygger man alltså på med ett större antal söndagar.

PiS, som har egen majoritet i parlamentet, har redan utarbetat ett lagförslag där brott mot handelsförbudet på söndagar ska kunna ge upp till två års fängelse.

Undantag görs för bensinstationer, blomsteraffärer, bagerier, apotek och några till. Även tidsmässiga undantag görs – de två söndagarna före jul, söndagen före påsk, de sista söndagarna i januari, juni, augusti och första söndagen i juli.

Solidaritets uppfattning är att förslaget kommer att gynna handeln, eftersom kunderna kommer att handla på sig lite mer inför de dagar när butikerna är stängda. Näringslivets företrädare är skeptiska till söndagsstängt.

Även e-handeln ska ha stängt de aktuella söndagarna. Kunder ska kunna gå in och göra sina beställningar, men ingen kommer att ta tag i dem förrän på måndagen.

Finansminister Paweł Szałamacha skulle också helst se att man gått ut lite försiktigare och stängt en söndag i månaden under några år för att sedan kunna dra slutsatser av utvecklingen. (Warsaw Business Journal, Polskie Radio, Gazeta Prawna och wB 5 sept 16)

Lundavänner gjorde succé i Warszawa

Publicerat 2016-09-06

Den skånska gruppen Lundavänner framförde sin föreställning Dni, których nie znamy/Dagar vi inte känner på Singerfestivalens avslutningsdag. Foto: Stanisław Godula

Den skånska gruppen Lundavänner framförde sin föreställning Dni, których nie znamy/Dagar vi inte känner på Singerfestivalens avslutningsdag. Foto: Stanisław Godula.

Läs vidare >>

Musikalisk promenad till dukade långbord

Publicerat 2016-09-05
Den grittiska gruppen Hamsa, som ledde den musikaliska promenaden genom förkrigstidens Warszawa. Foto: Stanisław Godula.

Den grittiska gruppen Hamsa, som ledde den musikaliska promenaden genom förkrigstidens Warszawa.
Foto: Stanisław Godula.

På fredagen inleddes Singerfestivalen med en musikalisk promenad på gator som fanns i centrala Warszawa före andra världskriget. I spetsen för de dansande och sjungande människorna gick den brittiska gruppen Hamsa.

Turen slutade vid det dukade långbordet, där sabbaten invigdes vid långborden, dukade med tända ljus, välsignat vin och en uppsjö av judiska maträtter.

Sabbat Shalom – Etel Szyc läser bönen över de tända sabbatsljusen. Till vänster i bild teaterdirektören Golda Tencer, som grundade den stiftelse som arrangerar festivalen. Foto: Stanisław Godula

Shabat Shalom – Etel Szyc läser bönen över de tända sabbatsljusen. Till vänster i bild teaterdirektören Golda Tencer, som grundade den stiftelse som arrangerar festivalen.
Foto: Stanisław Godula.

Kvällens fest leddes av Golda Tencer, berömd polsk-judisk skådespelerska och sångare, utbildad i Warszawa och USA. Hon är direktör för Judiska teatern i Warszawa och har också grundat Shalom Foundation, som arrangerar Singerfestivalen.

Stanisław Godula bevakade händelserna med sin kamera. (5 sept 16)

Domarnas dramatiska möte

Publicerat 2016-09-05

”Vi måste försvara rättsstaten” var huvudbudskapet under de polska domarnas kongress som hölls i helgen i Warszawa. Man konstaterade att domarna aldrig i det fria Polens historia har utsatts för så drastiska påtryckningar som nu. Dessa påtryckningar och makthavarnas agerande syftar till att undergräva domarnas auktoritet. ”Därför uppmanar vi till respekt för Konstitutionsdomstolens beslut samt till publiceringen av dem” – skrev kongressen i sitt slutdokument.

Läs vidare >>

Tydliga inspelningar från Smolenskplanet ska släppas

Publicerat 2016-09-05
Försvarsminister Antoni Macierewicz. Foto: wikipedia.

Försvarsminister Antoni Macierewicz.
Foto: wikipedia.

I september offentliggör vi en inspelning från Smolenskplanet som tidigare inte lämnats ut och som kastar ett nytt ljus över händelserna den 10 april 2010. Det säger försvarsminister Antoni Macierewicz till statliga tv-stationen TVP.

Han säger att det är en inspelning av besättningens samtal, som visar vad som verkligen hände när president Kaczyńskis plan försökte landa i dimman på ett militärt flygfält utanför Smolensk men störtade, varvid samtliga 96 ombord omkom.

Det är ingen ny information, men den presenteras på ett vetenskapligt sätt som tydligt visar vad som hände, säger Macierewicz, det är en sammanställning av redan kända uppgifter om brottet, så som åklagaren skisserade för ett år sedan.

Den 10 april 2010 störtade president Lech Kaczyńskis plan i dimman på ett militärflygfält utanför Smolensk. De officiella ryska och polska haveriutredningarna har konstaterat att ett viktigt skäl till olyckan var att flygfältet inte hade markidentifieringsradar. Den ryska utredningen ansåg också att besättningen gjort misstag, och enligt den polska utredningen fanns det brister hos de ryska trafikledarna på flygfältet.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som grundades år 2001 av den framlidne presidenten och hans bror, partiledaren Jarosław Kaczyński, misstänkte tidigt att olyckan orsakades av ett attentat. Bakom attentatet skulle man finna Moskva, som ogillade presidentens antiryska hållning. Utöver det anklagar PiS Donald Tusk, idag ordförande i Europeiska rådet men då premiärminister i Polen, för att ha hjälpt till att dölja Rysslands inblandning i katastrofen.

Försvarsminister Macierewicz är själv ordförande i en kommission som arbetar med att tolka det digra material som finns om olyckan.

Ett faktum som spätt på misstänksamheten mot Ryssland är att flygplansvraket efter mer än sex år fortfarande inte återlämnats till Polen. Motiveringen är att utredning fortfarande pågår, trots att haverikommissionen lämnat sin slutredogörelse för flera år sedan. (Polskie Radio och wB 3 sept 16)

Politiker: Förbjud ONR!

Publicerat 2016-09-05

ONR har vid flera tillfällen har propagerat för fascistiska ideal och uppmanat till hat med anledning av hudfärg, nationalitet eller religion. Det skriver en lång rad parlamentariker från Liberala Medborgarplattformen (PO), som vill förbjuda den ultranationalistiska organisationen National-radikala lägret (ONR). Skrivelsen har ställts till riksåklagaren/justitieministern Zbigniew Ziobro samt till borgmästaren i Częstochowa, där ONR har sitt huvudsäte.

PO-parlamentarikerna menar att borgmästaren ska övervaka ONRs förehavanden och har rätt att, efter beslut i domstol, upplösa den. Riksåklagaren har samma möjlighet.

Initiativet till skrivelsen togs sedan ONR i Gdańsk förra helgen angripit medlemmar av medborgarrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD) vid begravningen av kvarlevorna efter två medlemmar av den underjordiska motståndsrörelsen under andra världskriget.

KOD tvingades att lämna platsen framför kyrkan under poliseskort.

Vi är förvånade över riksåklagarens passivitet i ärendet. Efter de senaste dagarnas händelser kan man inte förhålla sig likgiltigt till det som pågår, skriver PO-parlamentarikerna.

Även borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz, är kritisk.

KOD fördes bort från platsen och de som kom med förolämpningar fick stanna kvar, säger han.

ONR har i sin tur anmält KOD för att med flit ha försökt störa en religiös ceremoni.

Hela incidenten var en politisk provokation från KOD, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak.

Oppositionen anser att liknande uttalanden ger legitimitet åt lagbrott, rasism, nationalism och främlingsfientlighet.

ONR, som har sina anor i mellankrigstidens Polen, förbjöds första gången 1934. Organisationen var då ökänd för sina ofta våldsamma antisemitiska, ultranationalistiska och fascistiska aktioner.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Mozarts Requiem på Grzybowski

Publicerat 2016-09-04
Mozarts Requiem på Grzybowska, 1 september 2014. Foto: Stanislaw Godula.

Mozarts Requiem på Grzybowska, 1 september 2014.
Foto: Stanislaw Godula.

Singerfestivalen fortsätter i Warszawa. På torsdagen var det en fantastisk friluftskonsert på Grzybowski-torget. Solister och orkester från Warszawska Opera Kameralna och Zespol Wokalny framförde Mozarts Requiem.

Ett requiems anknytning till judisk historia spelades under konserten upp av skådespelare utklädda till koncentrationslägerfångar och SS-män. Under SS-männens hårda kommando byggde fångarna upp en mur mellan orkestern och åhörarna. Mot slutet av Requiem rev fångarna ner muren igen – SS-männen var passiva – och spred sig under sluttonerna ut bland publiken som fria människor.

Gycklare på scenen gestaltade Förintelsen under konserten. Foto: Stanislaw Godula.

Skådespelare på scenen gestaltade Förintelsen under konserten.
Foto: Stanislaw Godula.

Bulletinens fotograf Stanisław Godula var där. (3 sept 16)

Presidenten inledde Nationella läsdagen

Publicerat 2016-09-03
Andrzej Duda, okränkt president. Foto: Lukas Plewnia, wikipedia

Andrzej Duda, okränkt president.
Foto: Lukas Plewnia, wikipedia

Läsningens största värde är att det utvecklar fantasin. Det sade president Andrzej Duda, på lördagen, som är Nationella läsdagen. I år ska man läsa ett av Polens nationalepos – Quo Vadis av Nobelpristagaren Henryk Sienkiewicz. Presidenten och hans hustru Agata inledde läsningen i Saxiska trädgården.

Det är viktigt att läsa tillsammans med barnen, sade presidenten.Vi minns alla med ömhet dagar när vi var barn och mamma eller pappa läste för oss. Innan min fru och jag gifte oss tyckte vi om att läsa böcker för varandra, och Agata tyckte sssärskilt mycket om när jag läste Sagan om ringen av Tolkien.

Quo Vadis kommer idag att läsas över hela landet, på gator och torg, på bibliotek, i skolor och samlingssalar.

I år är det 170 år sedan Sienkiewicz föddes ooch 100 år efter hans död. Därför har sejmen tidigare beslutat att årets läsebok ska vara just Quo Vadis, som är hans mest berömda bok. (TVP 3 sept 16)

Morawiecki: Hundratusentals polacker kommer hem efter Brexit

Publicerat 2016-09-03
Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki. Bild wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki.
Bild wikipedia.

Hundratusentals polacker kan komma att återvända hem från Storbritannien under de närmaste 5-10 åren, när britterna lämnat EU. Det sade utvecklingsminister Mateusz Morawiecki vid sitt besök i London i slutet av veckan.

Morawiecki har förhandlat med internationella banker om en flytt till Warszawa när Storbritannien nu ska lämna EU.

En polack blev nyligen mördad i staden Harlow, och mordet betecknades av polisen som ett hatbrott – fientligheten mot EU-migranter har ökat efter den brittiska omröstningen om att lämna EU. Morawiecki menar att brott mot den polska minoriteten kanske inte påverkar utvandrarnas beslut, men det innebär ett frågetecken för de polska familjerna.

Och arbetslösheten är mycket låg i Polen, vi har högt utbildad personal och näringslivet blomstrar som ingen annanstans i Europa, sade utvecklingsministern.

Polen har som så många andra länder problem med den demografiska utvecklingen. De unga föder allt färre barn, många unga polacker söker sig till andra länder och bildar familj där. Dessutom lever de äldre allt längre.

För att råda bot på problemet vill regeringen göra det lättare att ha barn – gärna många barn – i Polen. Det ska inte bara gynna dem som bor i landet idag utan också locka hem emigranterna.

Trumfkortet är det nya generösa flerbarnsbidraget på 500 zloty per månad från och med andra barnet. Dessutom höjs minimilönen, grundavdraget i deklarationen ökar o.s.v. Pensionsåldern ska sänkas – president Duda har särskilt påpekat att det ger äldre kvinnor en möjlighet att byta ut arbetslivet mot att i stället vara tillsammans med barnbarnen. Det är alltså inte så bråttom med att bygga ut förskoleverksamheten, även om skolstarten nu sker vid 7 års ålder i stället för vid 6.

Regeringen planerar också att kraftigt öka bostadsbyggandet för att få fram moderna lägenheter för både unga och barnfamiljer.

I Storbritannien bor närmare en miljon utflyttade polacker. Många av dem har bestämt sig för att stanna kvar där – men en ökad främlingsfientlighet kan naturligtvis få dem att tänka om, i synnerhet om barnfamiljerna får bättre villkor hemma i Polen.

Frågan är naturligtvis om moderna familjer ser det som ett framsteg att barnen ska lämna västeuropeiska förskolor för att tas om hand av mormor och farmor. (Polskie Radio och wB 2 sept 16)

Möte med Leszek Żądło

Publicerat 2016-09-01
Journalisten Adam Baruch intervjuar jazzmusikern Leszek Żądło. Foto: Stanisław Godula

Journalisten Adam Baruch intervjuar jazzmusikern Leszek Żądło.
Foto: Stanisław Godula

Singerfestivalen fortsätter, och vår fotograf Stanisław Godula gör nedslag bland intressanta shower. En programpunkt på onsdagen var den israeliske journalisten Adam Baruchs möte med jazzmusikern Leszek Żądło.

Żądło växte upp i Kraków efter andra världskriget, redan som barn spelade och sjöng han, hans liv har helt enkelt varit fyllt med musik.

Han drömde om att bli trumpetare, men när hans far lyckades komma över ett instrument åt honom som inte var för dyrt, så var det en tenorsaxofon.

Med sin Polski Jazz Ensemble har han spelat en mängd konserter – han har också spelat in 70 000 D-mark som han på 1980-talet skänkte till Solidaritet som hjälp till behövande i Polen.

Bakom Baruch och Żądło hänger bilder av den polsk-judiske författaren Muhammad Asad, som konverterade till islam, och Leopold Trepper – sovjetisk agent före andra världskriget, som skrivit en självbiografi om tiden hos för den sovjetiska militära underrättelsetjänsten. (1 sept 16)

Fastighetsskandalen fortsätter

Publicerat 2016-09-01
Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: Facebook.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Foto: Facebook.

Skandalen kring återprivatiseringen av privatägda byggnader i Warszawa fortsätter. Fastigheterna konfiskerades av kommunistregimen under uppbyggnaden av Warszawa efter andra världskriget. Efter 1989 fick de forna ägarna eller deras arvingar möjlighet att begära tillbaka sin egendom, och några tusen återprivatiseringar har skett under åren.

För en vecka sedan avslöjades att en anställd låtit sin affärspartner få tillbaka en fastighet, vilket väckte misstankar om korruption.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) krävde genast borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz avgång. Hon svarade med att ge några inblandade tjänstemän på Stadshuset sparken eftersom de misskött sitt arbete och vilselett beslutsfattarna.

Flera andra diskutabla fall av återlämning av fastigheter har upptäckts, Antikorruptionsbyrån (CBA) utreder och Hanna Gronkiewicz-Waltz har nu överlämnat fallet till åklagarkammaren.

Premiärminister Beata Szydło tycker att borgmästaren förtalar sina anställda och vidhåller att hon bör avgå. Om hon gör det tillsätter regeringen en kommissionär ur de egna leden och kan styra den eftertraktade huvudstaden fram till nästa val.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som Hanna Gronkiewicz-Waltz tillhör, tänker inte låta PiS avsätta borgmästaren och lämna Warszawa i regeringspartiets händer.

Stadskontoret anser att felaktiga uppgifter från finansdepartementet vilselett de handläggare som arbetar med återprivatisering.

Stadsfullmäktige granskar idag, torsdag, de återlämningar som gjorts under åren 1990–2016. (TVN 1 sept 16)

Duda skakade hand med Wałęsa

Publicerat 2016-09-01
Lech Wałęsa Foto: wikipedia.

Lech Wałęsa. Foto: wikipedia.

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa och president Andrzej Duda firade inte minnet av Augustiöverenskommelsen 1980 tillsammans. Men efter mässan i Birgittakyrkan, som blev de strejkande varvsarbetarnas egen kyrka, närmade sig presidenten sin företrädare och tackade honom för hans insatser – och de två antagonisterna skakade hand.

Under begravningen av två ”fördömda soldater” tidigare i veckan reste sig Wałęsa upp och gick under presidentens tal, vilket nogsamt registrerades av närvarande medier.

Jag orkar inte höra på hans sagor, sade Wałęsa till några reportrar, och meddelade att han inte hade för avsikt att delta i de officiella ceremonierna den 31 augusti heller, eftersom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) river ner allt Solidaritet en gång byggde upp – ett demokratiskt Polen.

Men Duda lät sig inte avskräckas – kanske är det ett litet tecken på att PiS vill lätta upp relationerna med den besvikne nationalhjälten som man tidigare haft mycket lite till övers för. (Rzeczpospolita och wB 1 sept 16)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner