CIA-rapport avslöjar sovjetiska massmord i Polen

Publicerat 2017-01-20

Skärmdump från reporters.pl

Det amerikanska underrättelseorganet CIA har offentliggjort en stor mängd rapporter från 1947, varav en del berör Polen, skriver sajten reporters.pl. I de nu öppna arkiven finns beskrivningar av Warszawapaktens militära installationer, stadskartor, telefonkataloger osv. Bara om den lilla staden Elbląg finns flera hundra rapporter från CIAs agenter, uppger sajten.

Bland det mest uppseendeväckande är hittills okända uppgifter om att de sovjetiska trupperna sköt 10 000 ryska tvångsarbetare som efter kriget repatrierades från Tyskland.

I Witomin i Gdynia finns stationerade luftvärnskanoner, skriver en agent. Polska vittnen har berättat att mer än 10 000 sovjetmedborgare sköts här och begravdes i massgravar. De sköts av sina egna soldater.

Därefter koncentrerar agenten sig på var det fanns ryska trupper längs Östersjökusten, och berättar om soldaternas övergrepp mot polska flickor och kvinnor. En del kvinnor dödades direkt efteråt för att spåren skulle utplånas, och detta har naturligtvis aldrig rapporterats officiellt.

CIA visar sig ha vetat i princip allt som fanns att veta om uranbrytningen i sydvästra Polen – allt från säkerhetssystem till lönelistor. Man kan betänka att uppgifterna samlades in under en period när kommunistregimens säkerhetspolis – uppenbart med viss rätt – anade spioner i varje buske.

I en annan rapport finns detaljerade uppgifter om det fruktade Mokotówfängelset, där tusentals politiska fångar mördades under den stalinistiska terrorn. Individuella fångars öde beskrivs också.

I en rapport skriver spionen om hur sovjetiska tjänstemän levde i Gdynia – hur de sovjetiska barnen förstörde lägenheterna.

Badrummen ser ut som svinstior, skriver agenten.

Andra agenter skriver om hur mycket polskt kol som transporterades till Sovjetunionen, och hur man skyddade järnvägsspåren där de tågen gick, för att de inte skulle utsättas för sabotage. (reporters.pl 19 jan 17)

Ökade satsningar på handikappade

Publicerat 2017-01-20

Regeringen kommer under året att höja arbetslöshetsersättningen till 1000 złoty (knappt 2500 svenska kronor), vilket är hälften av minimilönen. Vi vill också utöka familjeprogrammet 500+ med ytterligare förmåner. Det sade premiärminister Beata Szydło som på torsdagen höll presskonferens tillsammans med familje-, social- och arbetsminister Elżbieta Rafalska.

Vi arbetar på olika förslag med ett brett spektrum av lösningar, sade Szydło.

Vi har också förslag om förbättringar för människor med funktionshinder, sade Rafalska, vi vill öka sysselsättningsterapin i rehabiliteringsprogrammet, och fler platser för handikappade barn på daghemmen.

Programmet För Livet+, som antogs i november, går ut på att ge stöd åt familjer med barn som föds med svåra eller livshotande handikapp. Avsikten är att minska antalet aborter av gravt missbildade foster. Programmet beräknas kosta 3,7 miljarder złoty (8,75 miljarder kr). Kostnaden för alla familjeprogrammen uppgår till minst 23 miljarder złoty (60 miljarder kr) enligt uppgifter från regeringskansliet.

De här programmen är nödvändiga och deras andel ökar nu till drygt 2,5 % av budgeten, sade Rafalska. (Warsaw Business Journal och wB 19 jan 17)

Kabaré Moralpanik gör satir av PiS

Publicerat 2017-01-20

Ordförandens högra hand Mariusz viskar giftigheter i Ordförandens öra. Från Kabaret Moralnego Niepokoju.

Den politiska kabarén har alltid haft en stark ställning i Polen under oroliga tider, och just nu skrattar polackerna åt Kabaré Moralpanik (Kabaret Moralnego Niepokoju), som i en serie satiriska sketcher driver med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Serien heter Ucho prezesa (Ordförandens öra) och utspelar sig på partikansliet. Ordföranden (Jarosław Kaczyński, spelad av Robert Górski) sitter vid sitt skrivbord och hunsar sin högra hand Mariusz (inrikesminister Błaszczak). Mariusz förser sin ”älskade ordförande” med godis, lagar te till honom och viskar i hans öra vilka partikamrater som börjar bli för säkra på sig själva.

Skådespelarna har en viss porträttlikhet med sina förebilder, deras mimik är obetalbar.

Söndra och härska är ordförandens motto. Med katthår på axlarna sitter han i sin stol och spelar ut partiets höjdare mot varandra. Först TVP-chefen Jacek Kurski mot styrelseordföranden Krzysztof Czabański, till slut vet ingen av dem vare sig ut eller in – poängen är att de ska vara ständigt på tårna. Därefter skickas bud efter försvarsminister Antoni Macierewicz som lismande gör entré tillsammans med sin protegé Bartosz Misiewicz, i serien kallad Misio (teddybjörn). Macierewicz är inte besvärad av Kaczyńskis rävspel – som före detta chef för underrättelsetjänsten vet han allt om alla. Han letar agenter i varje buske och det är han som ligger bakom teorin att Putin lät spränga presidentplanet utanför Smolensk 2010.

Såväl försvarsminister Macierewicz som inrikesminister Błaszczak säger sig vara mycket roade av kabarén; premiärminister Beata Szydło, som kommer i avsnitt längre fram, skojar om att hon ska begära royalty och högskoleminister Jarosław Gowin ser fram emot sin egen entré i serien. Han föreslår George Clooney för rollen.

Än så länge finns tre avsnitt utlagda på Youtube, och för dem som klickar in sig på Kabaré Moralpaniks serie i sin dator finns det undertexter på engelska att tillgå. (Rzeczpospolita m fl polska medier och wB 19 jan 17)

Fler män än kvinnor litar på Trump

Publicerat 2017-01-19

Donald Trump. Foto: Michael Vadon, wikipedia.

Kommer USAs nya president Donald Trump att tillvarata Polens intressen i större utsträckning än avgående Barack Obama har gjort? Den frågan ställde tidningen Rzeczpospolita via från SW Research till 800 medborgare.

Det visade sig att nästan hälften av dem, 45 %, inte har någon åsikt om det. 40 % tror att Obama var bättre på det än vad Trump kommer att bli, medan 15 % trodde mer på Trump.

De som har större förtroende för Obama är i större utsträckning över 50 år, högutbildade storstadsbor. Majoriteten av dem är kvinnor.

Två tredjedelar av dem som litar på Trumps intresse för Polen är män, en tredjedel kvinnor. Trumps positiva inställning till den ryske presidenten Vladimir Putin oroar emellertid många polacker, eftersom de gärna vill se USA som stöttepelare mot Ryssland och en garant för Polens suveränitet. (Rzeczpospolita 19 jan 17)

Szydło: Tusks kandidatur är inte vår sak

Publicerat 2017-01-19

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: wikipedia.

Om Donald Tusk kandiderar för en ny period som ordförande i Europeiska rådet är det inte en fråga för regeringen utan för den grupp hans parti Medborgarplattformen (PO) tillhör i EU-parlamentet. Det säger premiärminister Beata Szydło. När Tysklands kansler Angela Merkel besöker Warszawa i februari ska jag fråga henne om European People’s Party stödjer Tusk inför valet i sommar.

Szydłos eget parti, regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har tidigare talat om att man inte har för avsikt att ge något stöd till Tusk – partiledaren Jarosław Kaczyński hävdar tvärtom att Tusk snart kommer att åtalas i Polen och att han då inte är lämplig på en av EUs högsta poster.

EU-parlamentet har ju i dagarna fått en ny talman, Antonio Tajani. Under det senaste året har Polen fått mycket uppmärksamhet i EU-parlamentet i samband med införandet av nya lagar för Konstitutionsdomstolen, de statliga medierna och underrättelsetjänsternas möjlighet till elektronisk avlyssning av medborgarna. Den förre talmannen Martin Schulz och vice talmannen Frans Timmermans har stått i förgrunden för diskussionerna med regeringen, diskussioner som inte lett särskilt långt. Szydło anser att Schulz missbrukat sin politiska ställning i EU, i förhållande till Polen.

EU inledde för ett år sedan en granskning av rättssäkerheten i Polen, men även om det idag hörs allt fler röster som vill ta ifrån landet dess rösträtt har också Ungerns premiärminister Viktor Orbán tidigt sagt ifrån att han kommer att inlägga sitt veto om ett sådant förslag blir aktuellt. (Polskie Radio och wB 19 jan 17)

Polska kirurger får internationellt toppris

Publicerat 2017-01-19

Onkologicentrum i Gliwice. Foto: wikipedia

En patient med svår cancer i luftstrupen genomgick för två år sedan en transplantation av hela halsen – strupen, sköldkörteln, luftstrupen, struphuvudet och svalget, muskulaturen och huden. Transplantationen genomfördes av kirurger på det numera berömda Onkologicentrum i Gliwice.

Nu har teamet, som leds av professor Adam Maciejewski, utsetts till världens bästa mikrokirurger av American Society for Reconstructive Microsurgery, ett sällskap av drygt 500 internationella toppspecialister på rekonstruktiv kirurgi.

Transplantationen i Gliwice fick över 90 % av rösterna under sällskapets årsmöte nyligen, och överträffade därmed mer än 300 andra fall från hela världen. Utnämningen kallas Medicinens Oscar, skriver Warsaw Voice. Det hade tidigare bara gjorts två liknande, men mindre omfattande, halstransplantationer i världen.

Kirurgerna i Gliwice vann världsrykte när de för tre år sedan genomförde transplantationer av hela ansikten på personer med svåra brännskador eller tumörer över hela ansiktet. (Warsaw Voice och wB 19 jan 17)

Kijowski uppmanas avgå som KOD-ledare

Publicerat 2017-01-18

KOD-ledaren Mateusz Kijowski. Foto: wikipedia.

Styrelsen för medborgarrättsrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD) uppmanar nu grundaren och ledaren Mateusz Kijowski att avgå, sedan det visat sig att han, som hela tiden sagt sig arbeta helt ideellt, låtit sitt och hustruns dataföretag ta hand om KODs webbplats, eposthantering osv. till en ersättning av 15 000 złoty (35 000 svenska kronor) i månaden.

Kijowski själv säger att han inte varit oärlig, men förtroendet för honom är skadat efter avslöjandet.

KOD var redan tidigare splittrat och det förekommer kritik mot Kijowskis sätt att leda rörelsen. Somliga talar om en sekt där ledaren är Gud, andra påtalar organisatoriska brister, inte minst vad det gäller ekonomin. KODs tillgångar består av de medel som samlats in från anhängarna under hela förra året.

Kijowski säger till TVN att han sitter kvar till årsmötet och valet om sex veckor.

KOD bildades när regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ändrade lagen om Konstitutionsdomstolen så att domstolens oberoende upphävdes. Rörelsen har ordnat regelbundna massdemonstrationer och krävt att Konstitutionsdomstolen ska återfå sin gamla ställning. Domstolens försvunna självständighet har också oroat EU, som för ett år sedan inledde en granskning av rättssäkerheten i Polen, en granskning som ännu inte är avslutad.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) entusiasm för KOD är begränsad, medan olika oppositionspolitiker framför allt i början ofta syntes vid Kijowskis sida. Ledande företrädare för PiS uppmanar nu den politiska oppositionen att bryta med Kijowski. Blir den här frågan KODs fall så kommer PiS inte att sörja. (Warsaw Voice, TVN och wB 17/18 jan 17)

80 juldemonstranter identifierade

Publicerat 2017-01-18

Protesterna mot de nya mediereglerna i sejmen i december.
Skärmdump från TVNs webbsida.

Åklagaren har nu identifierat 80 av dem som bröt mot lagen under demonstrationerna utanför parlamentsbyggnaden i mitten av december förra året. Det säger inrikesminister Mariusz Błaszczak. Utredarna har granskat en mängd bilder som publicerats från demonstrationerna för att identifiera dem som bröt mot lagen.

Hittills har en åtalats, säger åklagaren Michał Dziekański.

Jag ska inte föregripa domen, det tillkommer domstolen att besluta om, säger Błaszczak, men som inrikesminister är det min uppgift att reagera när det bryts mot lagen, medborgarnas säkerhet måste upprätthållas.

Ministern anser också att de ledamöter som ockuperade talarstolen i plenisalen bröt mot lagen, och de ska inte behandlas annorlunda än andra.

När herrskapet i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), Moderna och andra partier begår lagbrott, så gäller detsamma för dem som för den vanlige polacken som brutit mot lagen, sade Błaszczak.

Demonstrationerna i och utanför parlamentet började den 13 december när talmannen begränsade riksdagsreportrarnas tillträde till parlamentet. Ledamöter från oppositionen blockerade talarstolen för att tvinga talmannen att återgå till de gamla reglerna. Under tiden gick budgetdebatten vidare i en angränsande lokal, och budgeten för 2017 antogs. Eftersom man där inte har tillgång till det elektroniska röstsystemet finns ingen registrering över hur många som deltog i beslutet. Oppositionen anser att voteringen måste göras om, men talmannen anser att den är giltig.

När talmannen sedan tog tillbaka de nya mediereglerna fortsatte demonstrationerna men gällde nu i stället budgetbeslutet. Protesterna pågick till den 12 januari, då parlamentet öppnade efter julledigheten.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński talade tidigt om att aktionen var ett försök till statskupp, och inrikesministern har uppmanat åklagaren att åtala alla som bröt mot lagen i samband med demonstrationerna. Sittstrejken i plenisalen hindrade talmannen från att sköta sina uppgifter, vilket kan ge upp till 10 års fängelse, sade han nyligen. (TVN och wB 17 jan17)

PiS vill göra om kommunalvalslagen

Publicerat 2017-01-17

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Borgmästare ska inte kunna sitta mer än två mandatperioder och valurnorna bör vara genomskinliga. Det ingår i de förslag av ändringar till Vallagen, som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nu arbetar med. Förändringarna ska vara klara att tas i bruk till kommunalvalen nästa år.

Kommunalvalslagen är mycket bristfällig, säger PiS-ledaren Jarosław Kaczyński till Radio Kielce, och därför kan det uppstå misstankar om valfusk, vilket vi måste förhindra.

Möjligheterna till organiserat valfusk måste minimeras, sade han. Hela valorganisationen måste ändras. Det handlar om rösträkningen, förvaringen av röstsedlarna efter valen, rösträknarna, Valkommissionen – allt ska förändras.

Att borgmästare bara ska kunna väljas om en gång motiverar han med att det finns tröghetsmekanismer, ibland rent patologiska, som gör att väljarna röstar på samma kandidat val efter val.

En viktig bakgrund till omarbetningen av Vallagen är kommunalvalen 2014, då PiS enligt vallokalsundersökningarna skulle ha vunnit med drygt 31 % av rösterna. Men Valkommissionens server havererade, och när samtliga röstsedlar efter en vecka hade räknats för hand visade det sig att det i stället var dåvarande regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) som tagit hem segern.

Såväl PiS som Vänsteralliansen (SLD) var övertygade om att valresultatet var manipulerat och krävde omval med valövervakare från EU och OSSE.

Dåvarande presidenten Bronisław Komorowski avvisade tanken på omval, men ansåg att Vallagen måste göras om. Kort därefter lade han fram förslag om genomskinliga valurnor, valsedlar med text på bara en sida och möjlighet att spela in ljud och bild under rösträkningen.

PiS krävde också att EU-parlamentet skulle diskutera kommunalvalet i Polen, vilket avslogs. (Polskie Radio, Dziennik Gazeta Prawna och wB 17 jan 17)

EU: Den parlamentariska krisen ska lösas i Polen

Publicerat 2017-01-17

Parlamentsbyggnaden i Warszawa.
Foto: wikipedia.

EU-kommissionen anser att konflikten om det kontroversiella antagandet av budgeten för 2017 bör lösas inom landet. Det säger kommissionens presschef till tidningen Dziennik Gazeta Prawna. EU-kommissionen har ingen anledning att ta upp den frågan.

De två oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO) och Moderna har hävdat att konflikten skulle leda till att anslagen från EUs fonder skärs ned, skriver tidningen. Konflikten uppkom när ledamöter från oppositionen under budgetdebatten den 16 december belägrade talarstolen. Debatten och omröstningen flyttades till en annan lokal, där man inte har tillgång till det elektroniska voteringssystemet. Oppositionen krävde därför att voteringen skulle göras om för att säkerställa att tillräckligt många deltog i beslutet. Man befarade också att tillvägagångssättet skulle påverka relationerna till EU, som redan är spända. (Warsaw Voice och wB 17 jan 17)

Nytt rekord för Julorkestern

Publicerat 2017-01-17

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Välgörenhetsarrangemanget Den stora Julorkestern (WOSP) kunde efter den stora finalen i lördags, räkna ihop över 62 miljoner złoty (145 miljoner svenska kronor) och har därmed slagit rekord igen. Men själva insamlingen pågår några veckor till, och förra året hann summan dubbleras från finaldagen till den officiella avslutningen i mars.

Den stora Julorkestern är ett välgörenhetsarrangemang som i många år samlat in pengar till barnsjukhus och vård av gamla. Initiativtagare är den förre hippien och journalisten Jerzy Owsiak, som på sommaren arrangerar friluftskonserter av olika slag.

Finalen i mitten av januari har i alla år gått i statliga TVP där det handlar om en hel dags sändningar. Förra året meddelades emellertid att TVP i år inte skulle ställa upp med sändningstid till arrangemanget, som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser diskutabelt. Även det statliga postverket har i år avstått från att sälja de speciella WOSP-frimärkena som inbringat en icke föraktlig summa till insamlingen varje år.

När TVP hoppade av tog den kommersiella kanalen TVN i stället vid – julkonsertens final brukar vara det program som drar flest tittare i Polen. (TVN 16 jan 17)

Kaczyński: Kreditbetygen är bara nonsens

Publicerat 2017-01-17

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Kreditvärderingsinstitutens betyg är bara nonsens.

Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i en intervju med statliga TVP.

Ibland är institutens värderingar orättvisa och de fokuserar för mycket på så kallade odemokratiska reformer som PiS har genomfört, säger Kaczyński.

Jag tror att kreditvärderingsinstituten var lite förvirrade för ett år sedan och baserade sina bedömningar alla historier om hotet mor demokratin i Polen eller hotet mot marknadsekonomin, vilket bara är nonsens. Till slut måste de arbeta med sina bedömningar på ett realistiskt sätt.

Två internationella kreditvärderingsinstitut avgav på fredagen sina kreditbetyg för den polska ekonomin, och båda bedömer läget och utsikterna som stabila. För ett år sedan var tilltron betydligt svajigare, sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) med nya lagar dels eliminerat Konstitutionsdomstolens oberoende, dels gjort omfattande förändringar för de statliga medierna. Oron för vad som skulle komma och hur det skulle påverka den ekonomiska tillväxten fick Standard & Poor att sänka Polens kreditbetyg. Dåvarande finansministern Paweł Szałamacha gick ut och protesterade eftersom sänkningen gjorde det dyrare för regeringen att ta lån utomlands (Warsaw Business Journal 16 jan 17)

PiS i stadig ledning – Moderna tappar röster

Publicerat 2017-01-17

Drygt en tredjedel av väljarna, 37 %, skulle rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) om det vore val idag. Det visar en opinionsundersökning från opinionsinstitutet Cbos.

Det innebär att PiS fortfarande har en säker ledning, även om partiet tappat 1 % sedan valet, men ökat 1 % sedan i december.

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle få 16 %, lika många som för en månad sedan.

Liberala Moderna landar på 9 % och har tappat hela 5 % på en månad. Även i december kunde Moderna notera en förlust, då på 3 %. Trenden går alltså neråt och det är inte bara sittstrejken i parlamentet eller ledaren Petrus omdiskuterade resa till Madeira som påverkat väljarna.

Kukiz’15 skulle få 8 % (+1 %), Vänsteralliansen (SLD), som inte har ett enda mandat i parlamentet skulle få 6 % och med god marginal ta sig över 5 %-spärren. Bondeförbundet(PSL) skulle med sina 5 % också klara sig över den tröskeln.

Vore det val idag skulle valdeltagandet uppgå till 66 % – en riktigt bra siffra i Polen där ofta bara hälften av väljarna tar sig till valurnorna. (TVN och wB 16 jan 17)

Kaczyński: Berlin får bestämma sig

Publicerat 2017-01-17

Tysk satir över den politiska situationen i Polen.
Skärmdump från den tyska tidningen Die Zeit.

Tyskland måste bestämma sig för vilken sorts relationer landet vill ha med Polen. Det säger Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inför den tyska kanslern Angela Merkels besök i Warszawa den 7 februari.

Man kan inte dra Polens namn i smutsen och samtidigt förvänta sig att relationerna ska vara goda, säger Kaczyński. Polen har angripits i tyska medier, och Merkel har delvis ansvar för. Att Berlin inte har inflytande över medierna är bara sagor.

Besöket ska handla om de polsk-tyska relationerna och EUs framtid i ljuset av att Storbritannien inom kort börjar Brexit-förhandlingarna.

Tyskland vill fjärma Storbritannien från EU när landet nu lämnar unionen, men vi vill att Storbritannien ska stå så nära EU som möjligt och kanske till och med komma tillbaka, säger Kaczyński.

Enligt den tyska regeringens talesperson Steffen Seibert vill Berlin inte bara behålla utan också stärka de mycket goda och nära relationer med Polen som har utkristalliserats under de senaste åren, och som med anledning av vårt gemensamma förflutna inte är givna. Samtidigt påminner han om att det råder pressfrihet i Tyskland.

De tyska mediernas bevakning av Polen faller inte alltid PiS i smaken. Särskilt ogillar man tyska satirer som handlar om Polen – en av de mest uppmärksammade på senare tid noterades förra våren då en bild från karnevalen i Düsseldorf valsade genom medierna. Bilden visade en Kaczyński-liknande militär med stövelfoten på Polens huvud och protester från utrikesminister Witold Waszczykowski väckte inget gehör i Berlin.

För tio år sedan reagerade dåvarande presidenten Lech Kaczyński så starkt på en satirisk bild i en tysk tidning att han vägrade infinna sig på ett möte med Frankrike och Tyskland i Weimar, vilket gav ytterligare spridning åt bilden. (Polskie Radio och wB 16 jan 17)

Presidenten undertecknade budgeten

Publicerat 2017-01-16

Parlamentsbyggnaden i Warszawa. Foto: wikipedia.

President Andrzej Duda undertecknade på fredagen den budget, som blev anledningen till att protesterna i sejmen den 16 december höll på i flera veckor.

Den första krisen uppstod när talmannen förelade riksdagsreportrarna nya regler som kraftigt begränsade deras möjligheter att följa och rapportera om arbetet i parlamentet. En parlamentariker som protesterade mot beslutet blev avstängd, varvid en grupp andra blockerade talarstolen.

Talmannen tog med sig i första hand de ledamöter som representerar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) till en angränsande lokal och genomförde budgetomröstningen där, utan tillgång till det elektroniska voteringssystemet. Därmed var det omöjligt att se hur många som deltagit i beslutet, och oppositionen krävde att omröstningen skulle göras om. Talmannen vägrade, befintliga medier rapporterade om det tumult som uppstod, enstaka parlamentariker sände direkt på Facebook via sina mobiler. Demonstranter samlades utanför parlamentsbyggnaden, premiärminister Beata Szydło och PiS-ledaren bedömde att de behövde polishjälp för att kunna ta sig till sina limousiner. Vid det här laget var uppståndelsen stor.

Ganska snart backade talmannen från de nya mediereglerna, men budgetomröstningen stod fast.

Kompromissförhandlingar inleddes, men fortfarande den 11 januari, när parlamentet skulle dra igång efter julledigheten, sittstrejkade oppositionspolitiker i plenisalen. Sejmen kunde alltså inte inleda vårens arbete, men senaten antog budgeten direkt.

Oppositionen har gett med sig, men missnöjet med regeringspartiets hantering av protesterna finns naturligtvis kvar, och frågan är när det flammar upp nästa gång.

Även regeringen har visat att man inte har glömt – nyligen sade inrikesminister Mariusz Błaszczak att rättsväsendet skulle ta itu med dem som hindrat parlamentets arbete, och att följden kan bli upp till tio års fängelse. (Warsaw Voice och wB 16 jan 17)

Ingen förändring av Polens kreditbetyg

Publicerat 2017-01-16

Den ekonomiska expertisen tycks nu vara ganska enig om att den polska ekonomin är i god ordning.

De två stora internationella kreditvärderingsinstituten Moody’s och Fitch släppte på fredagen var sin rapport där de bedömer att tillväxten inte inger någon större oro.

Internationella Valutafonden, IMF, konstaterar att tillväxten i den polska ekonomin är robust, arbetslösheten faller, och deflationen har försvunnit.

Även förre centralbankschefen, Marek Belka, påpekar att det inte finns någon anledning att sänka Polens kreditbetyg.

Budgeten är i gott skick, och det är det viktigaste, sade Belka till journalister i London. Regeringen har tagit itu med det som skulle kunna påverka bedömningen. Det kan komma en rekyl nästa år, men inflödet av EU-pengar kommer att påskynda tillväxten 2018.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är nöjd med omdömena.

Kreditvärderingsinstituten har helt enkelt dragit slutsatsen att allt prat om hot mot den polska ekonomin eller mot marknadsekonomin är nonsens, sade Kaczyński. Jämfört med andra länder i Europa, sådana som varit på den internationella marknaden mycket längre än vi, kan man säga att det är ordning och reda i Polen. Ordning i finanserna, ordning i ekonomin.

I januari förra året sänkte Standard&Poor Polens kreditbetyg, och flera andra bedömde utsikterna som skakiga. Regeringen tog illa vid sig – dåvarande finansministern Paweł Szałamacha krävde att S&P skulle göra om och göra rätt. Under hela året har det ekonomiska läget bedömts osäkert med hänvisning till bland annat konflikten med Konstitutionsdomstolen och EUs uppmaningar till regeringen att följa domstolens rekommendationer. Uppenbarligen har oron nu lagt sig. (Warsaw Voice, Polskie Radio och wB 16 jan 17)

Den nationella klyftan

Publicerat 2017-01-16

Polen har alltid varit ett delat land. Polackerna har alltid haft en dragning såväl till Väst som till Öst. Under historiens gång kan man peka ut perioder då polackerna medvetet vände sig bort från Europa, från medeltiden och framåt.

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

På 1700-talet blomstrade den så kallade sarmatismen –i sarmaternas ögon var Polen fulländat. Varje förslag om förändring innebar därmed ett hot om att smittas av utländskt inflytande.

Kommunisttiden 1945-1989 var också en tid då man vände blicken bort från Väst. Det var visserligen en tid av påtvingad ideologisk styrning som i många fall gav en motsatt effekt: intresset för den svåråtkomliga västerländska litteraturen, musiken och konsten var stort. Men faktum är att 40-års indoktrinering och medveten social desintegrering hade effekt.

Läs vidare >>

Politik i konserthuset

Publicerat 2017-01-15

Den berömda pianoduon som består av den israeliska pianisten Yaara Tal och den tyske pianisten Andreas Groethuysen spelade i helgen tillsammans med Nationalfilharmonin i Warszawa. Publiken visade sin uppskattning med varma applåder.

Då ställde sig oväntat Andreas Groethuysen upp. Han tackade för applåderna och för det goda samarbetet med Filharmoniska orkestern men sa att han besökte Warszawa med blandade känslor. Han uttryckte sin oro över att det enade, demokratiska och solidariska Europa är hotat. Enligt hans historieförståelse finns det ingen annan och bättre väg än demokratiska stater som bygger på en tydlig och entydig maktfördelning samt mediernas och rättssystemet absoluta oberoende. Men i några europeiska länder har det de senare åren dykt upp en nationalism som man trodde definitivt hade blivit förkastad efter de fruktansvärda totalitära experiment som ägde rum under 1900-talet.

Groethuysen påpekade att många ser EU som ett enbart ekonomiskt projekt.

Borde vi inte istället se EU, som ju naturligtvis måste hela tiden förbättras, som vårt gemensamma hem och en garanti för vår framtid i denna oroliga globaliserade värld? frågade han.

Det rådde total tystnad under pianistens spontana tal, säger en orkestermedlem till webb-Bulletinen. Två personer reste sig och lämnade salen. Därefter kom applåderna.

Sedan återgick han till pianot och tillsammans med Yaara Tal avslutade han konserten med en del av Dvoraks ”Tjeckiska skog”.

Det är inte första gången som Warszawas konserthus är forum för politiska demonstrationer. I augusti förra året blev biträdande kulturministern Wanda Zwinogrodzka utbuad då hon talade om ”Chopinmusikens nationella värde”. Men då var det publiken som visade sitt missnöje.

Man kan alltid fråga sig om en teater eller konserthus är rätta platsen för politiska demonstrationer. Man kan också fråga sig i vilken utsträckning makthavarna har rätt att politisera kulturlivet och pådyvla det sin egen ideologi.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Polackerna och Nobelpriset

Publicerat 2017-01-14

Författaren Witold Gombrowicz.
Foto: Bohdan Paczowski, wikipedia.

Författaren Witold Gombrowicz hade mycket stora chanser att få Nobelpriset i litteratur 1966. Det framgår när Svenska Akademien nu femtio år efteråt offentliggjort namnen på de hetaste kandidaterna. Även poeten och författaren Jarosław Iwaszkiewicz var på tapeten. Han var också med i diskussionerna redan 1965, då författarinnan Maria Dąbrowska var kandidat för femte gången.

Men ingen av dem fick något Nobelpris. Gombrowicz hustru, Rita, har tidigare sagt att enligt Svenska Akademins ledamöter var hennes man mycket nära att få priset 1969 – men han dog redan i maj det året.

Författaren och världsjournalisten Ryszard Kapuściński skulle enligt Per Wästberg ha fått priset år 2007, om han inte dött några månader för tidigt.

Men inte bara litterära kriterier har varit avgörande. En forskare från IPN (Nationella Minnesinstitutet) har i arkiven stött på en notis om att Svenska Akademiens sekreterare var i Polen 1968. Där talade han med Jarosław Iwaszkiewicz, ordförande i Polska författarförbundet. Iwaszkiewicz berättade i förtroende för bland annat skribenten – som var säkerhetsagent – att Akademien övervägde två polska kandidater: Gombrowicz och poeten Zbigniew Herbert. Skribenten tyckte sig märka att Iwaszkiewicz blev besviken – den polska regeringen hade satsat på Jerzy Andrzejewski, Jan Parandowski och just Jarosław Iwaszkiewicz det året.

Agenten gav också en kort beskrivning av Herbert och Gombrowicz. Herbert var en ”mycket känd poet som vistas utomlands, han är psykiskt sjuk, en melankoliker som isolerar sig från omgivningen”; och Gombrowicz har ”tillbringat många år i Väst” och har en bror i Kielce som hade kontakter med rumänska fascister.

Ibland var det döden som kom emellan polackerna och Nobelpriset och ibland var det säkerhetstjänsten som lade hinder i vägen.

Polen får ännu så länge nöja sig med Nobelpriset i litteratur för Władysław Reymont, Czesław Miłosz och Wisława Szymborska.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Ziobro utmanar Konstitutionsdomstolen

Publicerat 2017-01-13

Justitieminister Zbigniew Ziobro.
Foto: Richard Hołubowicz, wikipedia.

När president Andrzej Duda i december utnämnde en ny ordförande i Konstitutionsdomstolen sade han att den årslånga konflikten om och med domstolen nu var att betrakta som avslutad.

Konflikten inleddes med att den nytillträdda PiS-regeringen ratade tre ledamöter som utsetts av den förra regeringen och i stället utsåg egna domare. Konstitutionsdomstolen, KD, accepterade inte manövern, regeringen svarade med en ny lag som fråntog KD dess oberoende. Flera stora demonstrationer i landet följde, och frågan togs upp i EU, som anser att regeringens agerande bryter mot landets grundlag och att domstolens oberoende ska återställas. Regeringen anser att den har följt EUs rekommendationer – men att detta är en intern fråga för Polen.

Även tillsättningen av domstolens nya ordförande är kontroversiell, Domarförbundet och Nationella Domarrådet har uppmanat sina medlemmar att inte följa utslagen från KD, som numera inte är sammansatt på det sätt som grundlagen föreskriver.

Och nu fortsätter regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) sitt korståg mot de ledamöter som tillsattes före maktskiftet hösten 2015. Riksåklagaren och justitieministern Zbigniew Ziobro gav på torsdagen Konstitutionsdomstolen i uppdrag att granska hur det gick till när tre av ledamöterna 2010 utnämndes av den förra regeringen.

Han anser att de inte utnämnts på det sätt som grundlagen föreskriver, och att de möten och beslut där de tre deltagit kan vara ogiltiga.

Domarna ska väljas och godkännas individuellt, men de här tre antogs av det dåvarande parlamentet efter rekommendationer av den dåvarande regeringen, säger Ziobro.

Men enligt Nationella domstolsrådet, KRS, har utnämningarna gått rätt till, skriver tidningen Rzeczpospolita. De tre domarna valdes individuellt den 26 november 2010 för en period av nio år med start den 3 december 2010. Protokollen ligger på regeringens hemsida, där vem som helst kan kontrollera att det har gått rätt till, skriver rådet. (Rzeczpospolita 13 jan 17)

Mobilapp ska hjälpa flyktingar i Polen

Publicerat 2017-01-13

De första stegen i Polen heter en mobilapp som den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas och Utlänningskontoret tagit fram inför katolska kyrkans Världsdag för migranter och flyktingar den 15 januari.

Appen, som ska hjälpa dem som kommer till Polen att anpassa sig till sin nya verklighet, finns på fyra språk, arabiska, ryska, engelska och polska. Den ger information om hur man legaliserar sin vistelse i landet, hur välfärdssystemen fungerar, vilken medicinsk hjälp de kan få och vilka rättigheter anställda har på arbetsmarknaden. (Polskie Radio 13 jan 17)

KOD fick fler fakturor från Kijowski

Publicerat 2017-01-12

KOD-ledaren Mateusz Kijowski. Foto: wikipedia.

Mateusz Kijowski, grundare av och ledare för medborgarrättsrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD), skickade räkningar till rörelsen för över 120 000 złoty (drygt 280 000 svenska kronor) – inte 90 000 som det tidigare sagts. Det skriver tidningen Rzeczpospolita.

I förra veckan avslöjades att Kijowski, som arbetar ideellt och utan lön, har låtit sitt och hustruns dataföretag sköta rörelsens webbplats, epostserver, Facebookhantering osv. Räkningar på runt 15 000 złoty skickades varje månad i ett halvår.

Upptäckten väckte stort uppseende, och även om Kijowski inte handlat oredligt tycker man att hans moral sviktar.

Själv beklagade han det som hänt.

Det var kanske inte så klokt, sade han, men jag har inte varit oärlig.

Styrelseledamöterna har varit informerade, säger kassören Piotr Chabora.

Nu visar det sig att Kijowskis företag skickat fakturor till KOD även för oktober och november, fakturor som Kijowski säger sig inte känna till.

Däremot har det två gånger felaktigt överförts pengar till företaget, och de pengarna har vi skickat tillbaka, säger han.

Åklagarmyndigheten tar sig nu en titt på fakturorna.

KOD var hela förra året en nagel i ögat för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), som nu gnuggar händerna av förtjusning över att en av deras svåraste kritiker nu granskas. Inom rörelsen finns olika åsikter om den hajpade ledaren – somliga anser att KOD har utvecklats till en sekt där medlemmarna unisont måste hylla Kijowski. Rörelsens årsmöte i mars blir förmodligen en tumultartad tillställning, och frågan är om han blir omvald. Annars lär vice ordföranden Radomir Szumełda ligga bra till. (Rzeczpospolita och wB 12 jan 17)

Mästerlig klezmer med Kroke och Jopek

Publicerat 2017-01-12

Klezmergruppen Kroke framträder tillsammans med sångerskan Anna Maria Jopek.

Efter fem år är det åter dags för Klezmertrion Kroke, nu tillsammans med Anna Maria Jopek, att ge en exklusiv spelning i Stockholm. Den 3 februari står de på Södra Teaterns stora scen med sin experimentella och genreöverskridande musik.

Kroke blandar jazz och klassiskt med klezmer, electronica och influenser från olika kulturer. Samtidigt som de knyter an till historien genom traditionella inslag är framtiden närvarande i innovativa tekniker och klanger. Sedan en tid tillbaka spelar de ihop med den polska sångerskan och kompositören Anna Maria Jopek och här möts två världar i en mästerlig och ofta filmisk musikupplevelse.

Kroke (jiddisch för Kraków) bildades 1992 av de tre vännerna Tomasz Kukurba (fiol), Jerzy Bawoł (dragspel) och Tomasz Lato (bas). Alla utbildade vid Musikakademin Kraków. De började spela på gator och klubbar i Krakóws Kazimierz, som förr var den judiska delen av staden. När regissören Steven Spielberg bjudit in dem att spela på Survivors Reunion Ceremony i Jerusalem tog karriären fart. Än bättre gick det tack vare musikern Peter Gabriel som tog dem till WOMAD Festival i England. Deras låt The Secrets of the Life Tree är ett av ledmotiven till David Lynchs film Inland Empire från 2006.

Anna Maria Jopek är musiker och sångerska, född och uppvuxen i Warszawa. Hon är klassiskt skolad pianist med examen från Fryderyk Chopins musikakademi i Warszawa. Efter utbildningen bytte hon dock Mozart och klassiska konserthallar mot små och rökiga klubbar och teatrar. Med sitt egna autentiska uttryck har hon sålt över 1 miljon skivor hemma i Polen och dessutom vunnit alla prestigefulla musikpriser i landet. Hon ger ett hundratal konserter per år på arenor som Hollywood Bowl, Carnegie Hall, Blue Note i Tokyo och Israeli Opera i Tel Aviv. 1997 representerade hon Polen i Eurovision Song Contest med låten Ale jestem. (11 jan 17)

Allt fler fryser ihjäl i Polen

Publicerat 2017-01-12

Det är stor risk att hemlösa fryser ihjäl i kölden. Foto: wikipedia.

Bara i går dog tre personer i kylan och vi är nu uppe i 76 personer sedan början av november, säger Anna Adamkiewicz på Regeringens Säkerhetscentrum, RCB. Det är inte bara hemlösa, bland offren finns också äldre som är ensamma eller sjuka.

Under torsdagen beräknas vädret hålla sig över nollstrecket på de flesta håll i Polen, men under påverkan av alkohol drabbas man lättare även om det inte är iskallt (TVN 12 jan 17)

PiS anser att de som protesterar ska straffas

Publicerat 2017-01-12

Inrikesminister Mariusz Błaszczak. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Ledamöter från oppositionspartierna som har sittstrejkat i parlamentet sedan den 16 december riskerar upp till 10 års fängelse. Det säger inrikesminister Mariusz Błaszczak till Polskie Radio. Det är straffbart att hindra talmannen från att sköta sina arbetsuppgifter, och rättsväsendet kommer nu att vidta åtgärder.

Protesterna initierades när talmannen tillkännagav att riksdagsreportrarna i framtiden skulle ha betydligt sämre möjligheter att arbeta i parlamentsbyggnaden och tala med ledamöterna. Ledamöter från oppositionspartierna blockerade talarstolen och talmansbordet. Budgetdebatten flyttades till en annan lokal utan elektroniskt voteringssystem, varför oklarheter om hur många som röstade uppstod. Oppositionen kräver att budgetomröstningen ska göras om, men på onsdagen antogs budgeten även i senaten – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har egen majoritet i parlamentets båda kamrar, och de försoningssamtal som pågått under onsdagen mynnade ut i nya protester. Demonstrationer har också pågått utanför parlamentsbyggnaden.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński har kallat protesterna för ett kuppförsök och kräver att rättsliga åtgärder ska vidtas. (Polskie Radio 12 jan 17)

Ockupationen av parlamentet är över

Publicerat 2017-01-12

Parlamentsbyggnaden i Warszawa. Foto: wikipedia.

Vi avbryter ockupationen av plenisalen eftersom vi har fått igenom det vi ville – att medierna ska ha samma tillträde till parlamentet som tidigare. Det meddelade Grzegorz Schetyna, ledare för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), på torsdagen.

Talmannen Marek Kuchciński öppnade dagens sammanträde, men beslutade redan efter ett par minuter att ajournera mötet till den 25 januari.

Ockupationen av parlamentets plenisal har pågått sedan den 16 december, då talmannen meddelade att mediernas tillträde till parlamentet skulle begränsas. I protest blockerade delar av oppositionen talarstolen och beslöt sig för att sittstrejka fram till att parlamentet åter skulle öppnas på onsdagen. Den pågående budgetdebatten flyttades till en annan lokal där budgetvoteringen hölls. Det elektroniska röstsystemet kan bara användas i plenisalen, och oppositionen krävde att voteringen skulle göras om eftersom det inte finns registrerat hur många som deltog i beslutet. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vägrade, och sittstrejken fortsatte.

I måndags beslöt talmannen Stanisław Karczewski att återgå till de gamla reglerna tills man tillsammans med medierna arbetat ut nya regler.

De strejkande krävde fortfarande att budgetomröstningen skulle göras om, men på onsdagen, då parlamentet skulle öppnas, antog parlamentets andra kammare, senaten, budgeten. Protesten återupptogs, och många timmars förhandlingar vidtog. På kvällen öppnades parlamentet men mötet ajournerades till idag, torsdag. Inte heller idag påbörjades något politiskt arbete, istället ajournerades mötet till den 25 januari. (Polskie Radio och wB 12 jan 17)

Amerikanska trupper har anlänt till Polen

Publicerat 2017-01-12

Amerikanska soldater anlände på torsdagen till den polska gränsen utanför Olszyna, och for sedan vidare till Żagań, där de flesta av dem kommer att vara stationerade. Konvojen bestod av flera dussin truckar och terrängbilar.

Efter Rysslands annektering av Krim har Polen arbetat hårt för Nato ska förstärka sin östra flank, vilket också beslöts på Natos toppmöte i Warszawa i somras. Då beslöt också USA att förlägga en beväpnad brigad i regionen. Den roterande styrkan ska omfatta 3 500 soldater och ett tusental militära fordon.

På lördag hålls en ceremoni där de välkomnas av premiärminister Beata Szydło och försvarsminister Antoni Macierewicz. (Polskie Radio 12 jan 17)

Sejmens första sammanträde varade ett par minuter

Publicerat 2017-01-11

Strax efter kl 19, 7 timmar efter utsatt tid, kunde sejmen öppnas för vårens första sammanträde. Talmannen Marek Kuchciński inledde med att begära en tyst minut för två nyligen avlidna ledamöter. Därefter uppsköt han alla vidare förhandlingar till torsdagen.

Oppositionen, som har sittstrejkat i plenisalen under hela julledigheten, anser att budgetomröstningen måste göras om eftersom budgeten antogs under oklara förhållanden den 16 december, men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) har slagit dövörat till. PiS har egen majoritet i både sejmen och senaten, och senaten antog tidigare på onsdagen den kontroversiella budgeten.

Det sågs inte med blida ögon av oppositionen.

Moderna-ledaren Ryszard Petru påpekade att beslutet snarast fördjupar krisen, och Grzegorz Schetyna, ledare i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) förklarade att PO är redo att stoppa ytterligare förhandlingar i parlamentet. Schetyna har inte deltagit i talmannens möten med de övriga partiledarna under de två senaste dagarna. De har heller inte medfört någon avspänning. Moderna-ledaren Petru säger att man nu ska protestera i andra former. Ledamöterna kommer inte längre att ockupera talarstolen, men sittstrejken fortsätter. (Polskie Radio 11 jan 17)

Senaten godkände budgeten – krisen fortsätter

Publicerat 2017-01-11

Senaten, som är det polska parlamentets första kammare, antog på onsdagseftermiddagen den kontroversiella budgetpropositionen, som nu skickas över till president Andrzej Duda. När han undertecknat träder den i kraft och regeringen kan börja arbeta efter sin budget.

Därmed fortsätter konflikten mellan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och flera oppositionspartier. Krisen inleddes när talmannen den 16 december aviserade inskränkningar i riksdagsreportrarnas tillträde till parlamentet. Flera av de folkvalda protesterade och blockerade talarstolen i plenisalen. Talmannen tog sina partikamrater med sig till en angränsande lokal och röstade igenom budgeten där. Den hade blivit antagen även om omröstningen företagits i plenisalen, eftersom PiS har egen majoritet. Men man har bara tillgång till det elektroniska voteringssystemet i plenisalen och därför finns ingen officiell registrering av hur många som deltog i omröstningen. Oppositionen anser att omröstningen måste göras om för att säkerställa att allt gått rätt till. Enligt regeringen har allt skett enligt regelboken.

Sedan dess sittstrejkar delar av oppositionen i plenisalen.

Klockan 12 på onsdagen skulle parlamentarikerna samlas efter julledigheten, men mötet sköts upp eftersom det fortfarande fanns strejkande i plenisalen.

Mötet öppnar kl 19, meddelar vice talman Ryszard Terlecki.

Demonstranter har också samlats utanför parlamentet. (Polskie Radio och TVP 11 jan 16)

S&P räknar med lägre tillväxt i Polen

Publicerat 2017-01-11

Tillväxten i Polen för 2016 beräknas till 2,8 % och för 2017 till 3,2 %, en minskning jämfört med den förra prognosen som låg på 3,0 respektive 3,3 %. Det skriver kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor, S&P, i sin nya rapport.

S&P sänkte för ett år sedan Polens kreditbetyg från A- till BBB+ och utsikterna till negativa, vilket väckte irritation i Warszawa.

Moody’s och Fitch väntas komma med sina rapporter om det ekonomiska läget i Polen på fredag. (Polskie Radio 10 jan 17)

Prisas för kamp för kvinnors rättigheter i Polen

Publicerat 2017-01-11

Barbara Nowacka och Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.
Foto: wikipedia.

Barbara Nowacka från organisationen Ratujmy Kobiety (Rädda kvinnorna) och Agnieszka Dziemianowicz-Bak från partiet Tillsammans (Razem) har tilldelats den amerikanska tidskriften Foreign Policys prestigefyllda pris Global Thinkers för 2016. Priset fick de för initiativet till den ”svarta protesten” och kampen mot lagförslaget om totalförbud för abort i Polen. Båda är vänsterpolitiker och de första polskor som fått priset.

I motiveringen står det att efter regeringen efter de ”svarta marscherna” som hölls över hela Polen tvingades avstå från sin nya abortlag. Juryn påpekade att biträdande premiärministern och utbildningsministern Jaroslaw Gowin till följd av demonstrationerna medgivit att regeringen tvingats tänka om, vilket lärt de styrande ödmjukhet.

Tillsammans har vi kraften att kräva verkliga förändringar, skriver Dziemianowicz-Bak på Facebook, medan Nowacka uttryckte sin glädje över att man ute i världen har uppmärksammat och uppskattat den energi som kvinnorna i de “svarta protesterna” visade.

Foreign Policy listar varje år sedan 2005 världens 100 mest inflytelserika ledare. Bland tidigare pristagare finns Angela Merkel, Barack Obama, Umberto Eco och Thomas Picketty. Priset delas ut i olika kategorier, Nowacka och Dziemianowicz-Bak fick pris i kategorin ”Challengers” (utmanare).

Dorota Tubielewicz Mattson

Dokumentär om Jan Karski visas i Stockholm

Publicerat 2017-01-11

Ur Sławomir Grünbergs dokumentär ”Karski & The Lords of Humanity”.

Med anledning av Förintelsens Minnesdag anordnas en speciell visning av Sławomir Grünbergs dokumentär ”Karski & The Lords of Humanity”. Efter filmvisningen samtalar DNs chefredaktör Peter Wolodarski med regissören Slawomir Grünberg.

Filmen handlar om Jan Karskis uppdrag att rapportera för västländerna om den pågående Förintelsen. Grünberg intervjuar statsvetare och, politiker, han använder arkivbilder och fragment ur Lanzmanns filmintervju med Karski.

Måndag 23/01, kl 18.30. Plats: Bajit, Riddargatan 3. Språk: engelska

Obligatorisk föranmälan till john.gradowski@jfst.se SENAST 20 januari

Jan Karski (Jan Kozielewski), född 24.04.1914 i Lodz, dog 13.07.2000 i Washington.

Läs mer om Jan Karski >>

Sławomir Grünberg 

född 1951 i Lublin, utbildad på filmskolan i Łódź, från 1981 bosatt i USA; dokumentärfilmare, filmregissör, filmfotograf och producent; fick bl. a. Emmy-priset för dokumentären ”School Prayer: A Community at War”; stipendiat från Guggenheim, The New York Foundation for the Arts och Soros Justice Media Fellowships. Grünbergs över 45 dokumentärer berör mänskliga rättigheter, handikapproblem, HBTQ, miljöfrågor, emigration samt judarnas historia, identitet och Förintelsen. Hans film ”Paint what you remember” visades i Stockholm år 2013.

Arrangörer: Bajit, Judiska församlingen, Svenska kommittén mot antisemitism, Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia POLIN, Polska institutet och The Jan Karski Educational Foundation in Warsaw

72 min, Apple Film Productions 2015

Officiell trailer https://vimeo.com/143351924

Utrikesministern: Vi ska ha möte med landet San Escobar

Publicerat 2017-01-10

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Foto: M. Jasiulewicz/ MSZ.

Idag skrattar polackerna åt utrikesminister Witold Waszczykowski, vars kunskaper i geografi blivit en smula ifrågasatta.

Regeringen arbetar för att Polen om några år ska kunna ta plats i FNs säkerhetsråd, och Waszczykowski meddelar ivrigt en väntande reporterskara i New York att Polen nu bjudits in till samtal med ministrar från ett tjugotal länder.

Några av länderna är sådana som Polen tidigare inte har haft förbindelser med, som Belize och San Escobar i den karibiska övärlden, säger utrikesministern, alla har de en röst i FNs generalförsamling.

San Escobar? Var ligger det?

UD skyndade sig att via twitter påpeka att ministern råkat säga fel. Men polackerna sitter nu med näsan i kartboken för att ta reda på vilket land han kan ha menat. San Marino är det enda land i världen som börjar på San.

Han menade San Cristobal y Nieve, försökte UD. Men kanske hade han då använt det officiella namnet på denna stat, Saint Kitts och Nevis. (TVN 10 jan 17)

Ingen lösning på krisen i parlamentet

Publicerat 2017-01-10

Ryszard Petru, ordförande för det liberala partiet Moderna. Foto: wikipedia.

Jag ser ingen möjlighet till försoning. Det sade Ryszard Petru, ordförande i det liberala partiet Moderna, på tisdagen efter talmannen Stanisław Karczewskis samtal med partiledarna för att försöka lösa den parlamentariska krisen.

Det vi är oeniga om är den kontroversiella budgetomröstningen, sade Petru. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tycks inte förstå de ekonomiska konsekvenserna av att budgeten antas på fel sätt.

Han vill diskutera en förkortning av mandatperioden oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), som inte deltagit i mötena och med Bondeförbundet (PSL).

Krisen initierades av de nya medieregler som talmannen Marek Kuchciński lade fram strax före jul och som innebar väsentliga svårigheter för medierna att följa debatter och beslut i den lagstiftande församlingen. En protesterande parlamentariker blev avstängd av talmannen, andra svarade med att blockera talarstolen. Den pågående budgetdebatten avslutades i en annan lokal, där också voteringen om budgetpropositionen hölls. Där finns inget elektroniskt voteringssystem, vilket innebär att man inte vet vilka och hur många som deltog i omröstningen och formellt inte heller hur den avlöpte.

Oppositionen anser nu att budgetbeslutet ska göras om för att allt ska vara korrekt. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) anser att beslutet tagits på ett korrekt sätt.

Den styrande majoriteten är inte intresserad av någon kompromiss, sade Petru.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński anser att Petru tidigare gjort vissa utfästelser för att krisen skulle kunna lösas.

Men Petru har tagit tillbaka sina tidigare förslag, sade Kaczyński, och därmed kunde vi inte ta ett mycket viktigt steg mot en lösning. Nu blir det troligen ingen förbättring under den närmaste tiden.

Men de oppositionsledare som var med på måndagens möte har lovat att inte fortsätta blockera talarstolen i plenisalen när parlamentet öppnar igen på onsdag, sade Kaczyński. (Rzeczpospolita och Polskie Radio 10 jan 17)

Miltals nya vägar byggs i år

Publicerat 2017-01-10

Nya expressvägar ska byggas över hela landet.
Foto: Jarosław Kubalski.

Under 2017 satsar vi 23 miljarder złoty (54 miljarder svenska kronor) på vägnätet. Det säger Krzysztof Kondraciuk på GDDKiA (polska Vägverket). Det ska byggas 396 km nya vägar, betydligt mer än under det gångna året, och största delen av de nya vägarna blir expressvägar, resten landsvägar.

Större projekt är nya vägavsnitt från Warszawa till Gdańsk, Kraków och Białystok. I slutet av året ska expressvägen till Poznań vara klar att tas i bruk. Men vägsträckor ska byggas över hela landet.

Regeringen förlitar sig i viss utsträckning på att privata investerare ska vara villiga att satsa pengar i de nya vägbyggena. (Dziennik Gazeta Prawna 9 jan 17)

Författare skriver brevhttp://bulletinen.org/wordpress/artiklar/forfattare-skriver-brev/

Publicerat 2017-01-10

Författaren Bruno Schulz. Foto: wikipedia.

Bruno Schulz räknas som en av Europas stora modernister men är ändå en måttligt välkänd författare. Hans två böcker, de originella Kanelbutikerna och Sanatoriet Timglaset, är båda tidigare översatta till svenska. Han var en flitig brevskrivare och nu har också ett urval av hans brev förtjänstfullt valts ut och översatts av Emi-Simone Zawall och getts ut på förlaget Glänta. Boken avslutas med ett par essäer och noveller, exempel på hur Schulz hanterade språket som författare. Egentligen hade han för avsikt att bli konstnär, i boken finns också ett antal av hans ganska särpräglade teckningar och grafiska blad. Så småningom övertalades han emellertid att skriva och breven ses på många sätt som hans övning i konsten att uttrycka sig litterärt.

Läs vidare >>

Presidenten har undertecknat skolreformen

Publicerat 2017-01-09

President Andrzej Duda. Bild: wikipedia.

President Andrzej Duda undertecknade på måndagen den svårt kritiserade skolreformen som fått lärarförbunden på fötter – omfattande strejker planeras till mars.

Jag måste erkänna att jag var mycket tveksam, sade presidenten, det är en svår och känslig fråga. Det handlar ju om vårt lands framtid och kommande generationer, reformen gäller i första hand föräldrar och elever. Miljontals polacker har i åratal talat om att skolsystemet måste reformeras.

Reformen går ut på att eliminera de särskilda mellanstadierna, åtta års grundskola följs av fyra år på gymnasiet. Lärarna, som ser en återgång till gamla tiders skola, anser reformen ogenomtänkt och skadlig. (TVP 9 jan 17)

Oppositionen oenig efter mötet med talmannen

Publicerat 2017-01-09

På måndagen höll talmannen Stanisław Karczewski ett möte med partiledarna för att försöka lösa den parlamentariska krisen som bröt ut den 16 december.

Efter mötet – där ingen från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) var närvarande – sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), att oppositionen lovat att inte blockera talarstolen i plenisalen när parlamentet öppnar igen efter julledigheten.

Sittstrejken i plenisalen kommer att fortsätta, men vårt parti ska inte längre blockera talarstolen, säger Ryszard Petru, ordförande för det liberala oppositionspartiet Moderna. Om krisen ska kunna lösas måste Medborgarplattformen vara med, det påpekade vi och därefter avslutade vi mötet.

Men Medborgarplattformen är inte inne på kompromisser.

Vi kommer inte att vifta med vit flagga, säger partiets presschef Sławomir Neumann. I morgon tisdag diskuterar vi vad vi ska göra för att lösa den parlamentariska krisen. Vi har ingenting emot en kompromiss, men inte på direktiv av Jarosław Kaczyński i ett mörkt rum där man utan vidare kan trampa på grundlagen.

Krisen i parlamentet uppkom när PiS i december lade fram nya regler för mediernas tillträde till parlamentsbyggnaden. Några handplockade redaktioner skulle ha rätt att skicka medarbetare till de allmänna utrymmen där parlamentets ledamöter rör sig. Övriga hänvisades till ett presscenter i en angränsande byggnad. Det innebar en allvarlig inskränkning i mediernas möjlighet att rapportera från landets lagstiftande församling och oppositionen protesterade. Talmannen avstängde en av ledamöterna, varefter flera andra ockuperade talarstolen i plenisalen.

Den pågående budgetdebatten avslutades i en annan lokal utan elektroniskt voteringssystem. Oppositionen misstänker att omröstningen var ogiltig på grund av för få deltagare. Ledamöter från oppositionspartierna har sedan turats som att sittstrejka i parlamentet för att tvinga fram en lösning.

Enligt Kaczyński har ledamöter från Moderna sagt att Konstitutionsdomstolen (KD) måste avgöra om budgetvoteringen gick korrekt till. (Polskie Radio, TVN och wB 9 jan 17)

Zygmunt Bauman avliden

Publicerat 2017-01-09

Den polsk-brittiske sociologen Zygmunt Bauman. Foto: wikipedia.

Sociologen Zygmunt Bauman har avlidit, 91 år gammal. Han föddes i en polsk-judisk familj i Poznań 1925, engagerades 1945 i säkerhetstjänsten där han stannade till 1953. Han studerade sociologi, avlade sin examen och blev professor i sociologi vid universitetet i Warszawa.

Han lämnade Polen 1968 i samband med den antisemitiska kampanjen, föreläste vid universiteten i Tel Aviv och Haifa. 1971 flyttade han till Storbritannien och 1991 blev han professor vid universitetet i Leeds. Han har föreläst vid en rad universitet världen över.

Han slog igenom med Auschwitz och det moderna samhället som blev föremål för mycket debatt när den kom ut 1989. Där lägger han fram sin tes att Förintelsen har sin grund i hur det moderna samhället fungerar, inte någon ondskefull avvikelse utan konsekvensen av hur moderniteten producerar omoral och övertro på rationalitet och kalkyler.

I Det individualiserade samhället skriver han om individualiteten som ett hot mot samhället och individen själv, och talar i Postmodern etik om att varje handling får konsekvenser, ofta för andra, som den agerande inte kan förutse. En sådan konsekvens kan vara den globala uppvärmningen. Det innebär att man måste utarbeta en ny etik som tar hänsyn till att vi inte kan förutse vilka följder våra handlingar kan ha för andra.

Han har också pläderat för medborgarlön. (Rzeczpospolita 9 jan 17)

Włodarczyk Årets Sportpersonlighet 2016

Publicerat 2017-01-09

Anita Włodarczyk, slägga, Piotr Małachowski, diskus och Tomasz Majewski, kula. Foto: Stanisław Godula

Anita Włodarczyk som tog hem guldet i släggkastning i OS i Rio i somras har utsetts till Årets Sportpersonlighet 2016, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

På andra plats kom landslagets fotbollskapten Robert Lewandowski och på tredje plats silvermedaljören Piotr Małachowski. Alla har röstats fram av läsare och tittare på sporttidningen Przegląd Sportowy och statliga TVP.

Włodarczyk har två olympiska guld, 2012 och 2016 och tre EU-mästerskap bakom sig, 2012,2014 och 2016. Hon är den första kvinna som kastat över 80 meter och hennes världsrekord ligger på 82,98 meter. (Polskie Radio 8 jan 17)

Nya regler för medierna i nästa vecka

Publicerat 2017-01-09

I nästa vecka kommer nya förslag om regler för mediernas tillträde till parlamentet. Det uppger Stanisław Karczewski, talman i senaten, på sociala medier. Till dess har journalisterna rätt att befinna sig i sejmens och senatens allmänna utrymmen, dock inte åskådarläktaren i plenisalen.

Enligt de nya regler som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) försökte införa före jul skulle bara ett fåtal handplockade riksdagsjournalister kunna röra sig fritt i de allmänna utrymmena – de flesta skulle vara hänvisade till ett pressrum i en angränsande byggnad. Dessutom begränsades antalet medarbetare från varje redaktion till två.

Det var med anledning av att mediernas möjlighet inskränktes som den nuvarande parlamentariska krisen bröt ut. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stördes av att det fanns så många journalister i parlamentsbyggnaden. Det gav möjlighet till många obetänksamma uttalanden, sade en talman. Oppositionen däremot protesterade och ockuperade talarstolen mitt under budgetdebatten. I stället antogs budgetpropositionen i en angränsande sal utan elektroniskt voteringssystem, vilket gav upphov till tvivel på att voteringen gått rätt till och att tillräckligt många parlamentsledamöter var närvarande. (Warsaw Voice och wB 9 jan 17)

Wałęsas son funnen död

Publicerat 2017-01-09

Sonen till Solidaritetslegenden och förre presidenten Lech Wałęsa, Przemysław Wałęsa, har påträffats död i sin lägenhet i Gdańsk. En familjemedlem hittade honom och larmade ambulansen, som sedan informerade polisen om dödsfallet.

Dödsorsaken är än så länge okänd men polisen utesluter inblandning av utomstående.

Przemysław var det tredje av åtta barn till Lech och Danuta Wałęsa. Han blev 43 år gammal.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Hälsofarlig smog i Warszawa

Publicerat 2017-01-08

Även Warszawa har nu drabbats av kraftig smog. Invånarna uppmanas därför att låta bilen stå hemma, i morgon måndag är kollektivtrafiken gratis för alla, meddelar stadens styrelse på Facebook.

Luftföroreningarna ligger betydligt över gränsen, säger presschefen Bartosz Milczarczyk till nyhetsbyrån PAP. Den som kan bör stanna hemma och inte ägna sig åt fysisk aktivitet utomhus, särskilt gäller det äldre, personer med nedsatt lungfunktion och barn och ungdomar under 25 år. Skolorna kommer att informeras om att minimera kontakten med luftföroreningarna genom att inte förlägga några aktiviteter utomhus.

Samma varningar gäller flera andra städer, bland annat Kraków. Också där är det kollektivtrafiken gratis i morgon.(Rzeczpospolita och TVN 8 jan 17)

Tre frös ihjäl i natt – 56 sedan november

Publicerat 2017-01-08

Tre personer frös ihjäl i natt, och sammanlagt har 56 personer dött i den starka kylan sedan i november, rapporterar Polskie Radio.

Familjeminister Elżbieta Rafalska vädjar till polackerna att ingripa om de ser någon som riskerar att frysa ihjäl.

Regeringens säkerhetscentrum vädjar också till allmänheten att informera myndigheterna om de ser hemlösa, djupt sovande människor som riskerar att dö i kylan.

Natten mellan lördag och söndag var temperaturen i många delar av Polen under 20 minusgrader. (Polskie Radio 8 jan 17)

KOD-ledaren misstänks ha skott sig på rörelsen

Publicerat 2017-01-05

KOD-ledaren Mateusz Kijowski. Foto: wikipedia.

Minst 90 000 złoty (drygt 211 000 svenska kronor) av de pengar som medborgarrättsrörelsen KOD samlat in gick förra året till ett it-företag som ägs av ledaren, Mateusz Kijowski, och hans hustru.

Han får ingen lön för sitt arbete åt KOD, men under sex månader 2016 skickade han fakturor till KOD, skriver tidningen Rzeczpospolita. Fakturorna gäller it-tjänster – avgifter för en webbplats, epostsystem, hantering av KODs Facebook-sidor med mera.

Såväl KODs kassör som Kijowski själv tycks ha slingrat sig när tidningen tog kontakt, men så småningom bekräftade han att räkningarna är riktiga, men menar att någon försöker blåsa upp dem till en skandal.

Jag kanske har brustit i klokhet och erfarenhet, men jag försäkrar att det inte finns någon oärlighet i detta. Men det var nog ett misstag att kombinera rollerna som KOD-ledare och it-leverantör, säger Kijowski.

Väldigt många i Polen reagerar på nyheten.

KOD-anhängarna är besvikna, regeringens anhängare gnuggar händerna av förtjusning.

För inte så länge sedan sade Kijowski att han levde på sin familj och det var inte sant, säger inrikesminister Mariusz Błaszczak.

Oppositionen och inte minst KODs egna medlemmar och anhängare vill ha en noggrann genomlysning av rörelsens affärer.

De sociala rörelsernas ekonomi bör vara transparent, säger Grzegorz Schetyna, ordförande i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO). Ryszard Petru från oppositionspartiet Moderna, vill ha en detaljerad redovisning av vad fakturorna gällde och vilka som känt till dem. (Rzeczpospolita och Polskie Radio 5 jan 17)

Warszawabörsen har fått ny vd

Publicerat 2017-01-05

Ny vd på Warszawabörsen blir Rafał Antczak. Han ersätter nyligen sparkade Małgorzata Zaleska, som utsågs för ganska exakt ett år sedan.

Antczak föreslogs av departementet för statliga företag, som är huvudägare till börsen. Han är ekonom med över 20 års erfarenhet av nationella och internationella projekt för olika finansbolag, regeringar och forskningsinstitutioner. Han är utbildad på Handelshögskolan i Warszawa och har sedan 2008 varit styrelseledamot i Deloitte Consulting med ansvar för forskning, mikro- och makroekonomiska projekt samt strategisk affärsrådgivning. (Warsaw Voice 5 jan 17)

Polen säljer allt mer kyckling utomlands

Publicerat 2017-01-05

Polen är EUs största kycklingexportör. Foto: wikipedia.

Polen är EUs ledande exportör av fågelkött, och förra året såldes 100 miljoner kycklingar, drygt 800 000 ton, utomlands. Det är en ökning med 17 %, visar färska uppgifter från Jordbruksdepartementet.

Det genomsnittliga inköpspriset på slaktkyckling minskade emellertid med 5 %, säger branschföreträdare. Prissänkningen beror huvudsakligen på ökad produktion, både i Polen och EU och resten av världen. Produktionen fortsätter sannolikt att öka, men inte i samma takt som nu, spår experterna.

De största importörerna är Storbritannien och Tyskland. (Warsaw Business Journal 3 jan 17)

Duda blev Årets man 2016 med 12 % av rösterna

Publicerat 2017-01-04

President Duda, premiärminister Szydło och PiS-ledaren Kaczyński får flest röster i enkäten.

President Andrzej Duda är den som har gjort mest för Polen under det gångna året. Det tycker 12 % av polackerna i en opinionsundersökning från Cbos-institutet. Duda fick överlägset flest röster, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

På andra plats kommer premiärminister Beata Szydło med 8 % av rösterna. Efter henne kommer Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Han fick 4 %.

Hela 58 % av de svarande ville eller kunde inte peka ut någon som borde tituleras Årets man. 26 % kunde inte komma på någon politiker som hade gjort något anmärkningsvärt.

Årets internationella politiker blev USAs avgående president Barack Obama. Han fick lika många röster som Duda – 12 %. (Polskie Radio 4 jan 17)

Tillräckligt många röstade om budgeten

Publicerat 2017-01-04

Inspelningen av budgetdebatten den 16 december 2016.
SKärmdump från TVP

Inspelningen från Pelarsalen där budgetpropositionen togs en vecka före jul har nu släppts och det ljudlösa klippet ligger utlagt på parlamentets webbsida, samt hos många medier.

Den visar att ett betryggande antal ledamöter deltog i debatten om budgetpropositionen. Inspelningen visar hur ledamöterna börjar komma in i Pelarsalen, hämtar stolar så att alla kan sitta, diskuterar, voterar, avslutar och lämnar lokalen.

Inspelningen har släppts eftersom talmannen Marek Kuchciński anklagas för tjänstefel i sin hantering av ockupationen av talarstolen i plenisalen och den fortsatta budgetdebatten i Pelarsalen, där voteringen genomfördes, säger Michał Dziekański på åklagarmyndigheten. Inspelningar från olika håll i parlamentet kan också användas vid utredningen av hur premiärminister Beata Szydło och andra regeringsföreträdare hindrades att lämna parlamentsbyggnaden.

Krisen i sejmen inleddes när talmannen den 16 december meddelade att riksdagsjournalisternas tillträde till parlamentets allmänna utrymmen skulle begränsas. Oppositionspolitikern Michał Szczerba protesterade och blev avstängd, varvid flera andra ledamöter marscherade fram och ockuperade talarstolen, så att budgetdebatten inte kunde fortsätta. Talmannen flyttade avslutningen av debatten och voteringen till den angränsande Pelarsalen, där budgetpropositionen antogs.

Oppositionen protesterade, dels för att det var oklart om tillräckligt många parlamentariker var närvarande vid voteringen, dels för att rösterna inte kunde räknas elektroniskt som i plenisalen. (TVN, onet.pl och wB 4 jan 16)

Polis avgör om inspelningar ska publiceras

Publicerat 2017-01-04

Parlamentsbyggnaden i Warszawa. Foto: wikipedia.

Inspelningarna från övervakningskamerorna i parlamentet har överlämnats till polis och riksåklagare.

Vi väntar på officiellt tillstånd att publicera materialet, säger en tjänsteman på parlamentets kansli. Förhoppningsvis ska det inte dröja alltför länge.

Med dem hoppas man kunna sprida ljus över vad som en vecka före jul skedde i Pelarsalen, där folkvalda som representerar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och en handfull från oppositionen röstade igenom budgetpropositionen.

Oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO) och Moderna anser att beslutet är ogiltigt eftersom alltför få personer deltog i voteringen, medan PiS hävdar att allt har gått till enligt regelboken och att beslutet gäller.

Att budgeten skulle bli antagen betvivlas av ingen, PiS har egen majoritet i parlamentet. Men eftersom delar av oppositionen ockuperat talarstolen i plenisalen där rösträkningssystemet finns, gick ett antal ledamöter över till den angränsande Pelarsalen där votering skedde medelst handuppräckning.

Inspelningar från övervakningskamerorna skulle kunna visa hur många och vilka som deltog i omröstningen, och polisen ska nu avgöra om de avslöjar för mycket om säkerhetsinstallationerna i parlamentsbyggnaden. (Polskie Radio och wB 4 jan 16)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner