Kritiserad jordbruksminister byts ut

Publicerat 2018-06-19

Jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski.
Foto: Michał Józefaciuk.

Jordbruksminister Krzysztof Jurgiel som fått mycket kritik bl.a. för sin oförmåga att hantera den afrikanska svinpesten, avgick på måndagen av privata skäl.

I hans ställe kommer nu Jan Krzysztof Ardanowski, som var vice jordbruksminister under åren 2005–2007, då partiet Lag och Rättvisa (PiS) satt i regeringsställning förra gången. Han har också varit rådgivare åt framlidne presidenten Lech Kaczyński.

Ardanowski lovar att i ett åtgärdspaket för lantbruket och landsbygdens utveckling särskilt satsa på de mindre lantbruken.

Jag har varit med och arbetat fram partiets jordbrukspolitik, och känner ett stort personligt ansvar för våra bönder och att lugna ner situationen på landsbygden. Och polska lantbrukare måste ha en rimlig ersättning för sitt arbete, säger han.

Att Polen får lägre stöd från EUs jordbruksfonder under nästa budgetperiod beror på att jordbruksbidragen generellt dras ner, det är inte något straff mot oss, säger den nye jordbruksministern. Men vi accepterar ju inte om det skadar landet, och våra bönder ska ha lika mycket som franska eller tyska bönder.

Polen är ju ett jordbruksland och Bondepartiets (PSL) ordförande Władysław Kosiniak-Kamysz ger premiärminister Mateusz Morawieckis val klart godkänt.

Men med tanke på den långvariga torkan kan det bli lite tufft i början, säger PSL-ledaren.

Ardanowski utnämns formellt av president Andrzej Duda på onsdagen. (wnp.pl 19

– Sverige var falukorvens förlovade land

Publicerat 2018-06-18

Peter Eklund intervjuar Polens avgående ambassadör i Sverige Wiesław Tarka.
Foto: Klementyna Mateja.

Mycket har förändrats i Sverige sedan jag kom hit första gången i mitten av 1980-talet. Då var det prins- och falukorvens förlovade land och man åt sötat bröd. Den svenska modellen gällde och det var ett paradis på jorden. Idag är det lättare att komma i kontakt med svenskar än det var på den tiden och det finns många flera ostsorter, säger ambassadör Tarka leende. Det sötade brödet var det absolut svåraste att förlika sig med på den tiden.

Läs vidare >>

Polen får konsulat i Göteborg

Publicerat 2018-06-18

Fr.v. Honorärkonsul Göran Hult, ambassadör Wiesław Tarka, och regionfullmäktiges ordförande VGR Magnus Berntsson.
Foto: OKF.

Polen är det senaste tillskottet i den digra skaran av konsulat i Göteborg som nu närmar sig 50 till antalet. Ny honorärkonsul är Göran Hult som får hela Västra Götaland som sitt verksamhetsområde.

Den 17 april invigdes officiellt Republiken Polens konsulat i Göteborg i närvaro av Polens ambassadör Wiesław Tarka och företrädare för Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, västsvenskt näringsliv samt konsuler verksamma i Göteborg.

I sitt invigningstal underströk ambassadör Tarka att Göteborg som Sveriges industriella huvudstad är en viktig bro mellan Polen och Sverige.

Jag hoppas att det nya konsulatet i Göteborg ska närma staden och hela Västra Sverige till Polen. Tillsammans ska vi bygga en ännu starkare Östersjö- och Kattegatt-region, förklarade ambassadören.

För underhållningen i form av sång och musik svarade Chorus Polonicus Gothoburgensis under ledning av Wojciech Gluch.

Invigningen besöktes av ett 80-tal personer – representanter från näringslivet, t ex Volvo AB:s östeuropachef, länsledningen, region- och kommunfullmäktige samt svenskar med polsk anknytning på olika sätt.

Närmast fokus är att fånga upp det professionella nätverk som ambassadör Tarka beskrev kring Göteborg som Sveriges industriella huvudstad och en viktig bro mellan Polen och Sverige.

Piotr Kiszkiel

Korta stolpar:
Göran Hult är ursprungligen från Lund men bor numera i Lerum. Gift och två vuxna döttrar. Efter avslutad juristutbildning verksam i Göteborg som managementkonsult med fokus på strategi och organisationsutveckling.
Historieintresserad och ser fram emot att få besöka Kraków under hösten.

Senast det fanns en honorärkonsul verksam i Göteborg var i slutet av 1940-talet.

Morawiecki: Vi måste vinna flera val i rad

Publicerat 2018-06-17

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: KPRM.

Det är inte val förrän i oktober men på fredagen eldade premiärminister Mateusz Morawiecki väljarna i ett tal i Spale.

Om vi ska kunna fortsätta med den goda förändringen i Polen så måste vi vinna flera val i rad, sade han. Vi står inför en brant uppförsbacke, vi bombarderas från alla håll, även internationellt, bland annat för att för att vi kämpar för Polens goda namn, för att hedra våra förfäder, för den historiska sanningen om andra världskriget.

Det är nu vi måste bestämma oss för om vi ska fortsätta att förändra landet eller om vi ska låta motståndarna stoppa oss, sade Morawiecki. Vi får inte vila på våra lagrar, det vi redan har genomfört är ett intet mot allt det som återstår. Om vi inte vinner valet kommer Polens fiender att rasera allt vi har åstadkommit. Oppositionen påstår att PiS inte är ett hederligt parti med rena händer och att bonussystemet missbrukas – men alla har ju skänkt pengar till välgörenhet. Vi har inte gått in i politiken för att tjäna pengar utan för att förändra samhället. De gamla eliterna som bara såg till sina egna intressen måste bort. Polackerna har matats med att en viss ojämlikhet var nödvändig och att utländskt kapital var viktigare än polskt.

I stället ser han regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som sanna arvtagare till det Solidaritet som en gång störtade kommunismen.

Vi har höjt rehabiliteringsbidraget med 20 % och socialbidraget med 40 %, sade regeringschefen. Vårt mål är ett starkt och stolt Polen som tar vara på sina möjligheter. Vi bedriver samarbetspolitik och har flera gånger sträckt ut handen, även om inget parti ännu har velat fatta den. Men vi fortsätter vår reformpolitik, vi har sänkt pensionerna till dem som arbetade i kommunisttidens säkerhetstjänster och gett pengarna till allmänheten, och det som den ökade indrivningen av moms inbringar går till socialpolitiken.

För att minska våra chanser att vinna valet blåser motståndarna upp varje uttalande som en ballong. De försöker övertyga allmänheten om att Polen på grund av relationerna med EU får mindre pengar under nästa budgetperiod. Men jag kan lugna de oroliga, sade Morawiecki, även om EUs nya budget inte kommer att se ut som den nuvarande.

På måndag kommer Frans Timmermans, EUs kommissionär för lagstiftningsfrågor, till Warszawa för att tala om rättssäkerheten i Polen.

Jag tror väl inte precis på något mirakel, sade premiärministern, men någon överenskommelse ska vi nog kunna komma fram till. Sådant här kan ta lång tid, men vi backar inte när det handlar om reformerna på skatte- och domstolsområdena.

Vad gäller USA är våra relationer inte enkla, konstaterade Morawiecki. Allmänna opinionen i Israel och USA har påverkats av Förintelselagen som handlar om att vi inte ska pekas ut som delaktiga i Förintelsen, som när utländska medier talar om polska dödsläger. Här måste vi säga ifrån, försvara Polens heder och den historiska sanningen. Starka internationella organisationer slår emot oss, men PiS är starkt, och vi måste vinna valet. (Onet.pl 15 juni 18)

Polackerna har mest förtroende för Tusk

Publicerat 2018-06-15

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Mateusz Włodarczyk, wikipedia.

Förtroendet för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har ökat och han är nu den polska politiker som stöds av flest väljare. Han går om president Andrzej Duda, som annars brukar toppa förtroendelistan. På tredje plats kommer premiärminister Mateusz Morawiecki.

Det visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Ibris.

Tusk nämns nu ofta i polska medier som tänkbar ledare för en center-liberal gruppering i parlamentsvalet nästa år eller kandidat i presidentvalet 2020. I de grupper som är motståndare till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) radikala omgörning av det polska samhället finns en het önskan om en modern och karismatisk ledare.

Förtroende för Tusk nådde 42,6 %, men samtidigt misstror nästan 40 % den forna premiärministern. Duda i sin tur har tappat nästan tre procent av de svarande, och landar på 39,4 %. Misstroendet för Duda ligger på nästan 47 %.

Morawiecki i sin tur når upp till drygt 38 % – även vad gäller honom är misstroendet högre än förtroendet.

Oppositionsledaren Grzegorz Schetyna från Tusks forna parti Medborgarplattformen (PO), betros bara av 23 %, och Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och den som styr Polen ifrån baksätet, ligger som vanligt också lågt – 21 %. I botten av förtroendeligan ligger förre försvarsministern Antoni Macierewicz med 10 %.

På listan över vilka politiker som väljarna misstror mest ligger Macierewicz emellertid i topp med 75 %. Som god tvåa kommer Kaczyński (66 %), förra premiärministern Beata Szydło (64 %), justitieminister Zbigniew Ziobro (61 %).

Bortsett från att Tusk idag är den som inger mest förtroende är det mest anslående att polackerna är mycket måttligt förtjusta i dem som leder eller vill leda landet. Det brukar visa sig i ett lågt valdeltagande.

I en snabbenkät har också visat att över hälften av väljarna inte skulle bry sig om att delta i den folkomröstning om grundlagen som president Duda vill ha. Om senaten alltså mot förmodan skulle säga ja till en folkomröstning som PiS inte vill ha skulle den vara ogiltig eftersom folk inte skulle gå och rösta.

De flesta vill för övrigt inte heller ha någon ny grundlag. (onet.pl och wB 15 juni 18)

Ziobro stöder homofobisk tryckare

Publicerat 2018-06-15

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro.
Foto: P Traacz, regeringskansliet.

En homofobisk tryckare, som för några år sedan vägrade trycka HBTQ-affischer med motiveringen att han inte ville hjälpa till att göra reklam för homosexuella, drogs inför rätta och fälldes för diskriminering.

Då ingrep justitieminister Zbigniew Ziobro, som också är riksåklagare. Han överklagade domen.

Efter ytterligare ett överklagande har fallet tagits upp av Högsta domstolen, som i dagarna kom med sitt utslag. Även HD fäller tryckaren.

Men justitieministern är missnöjd.

Domen strider mot den samvetsfrihet som garanteras i grundlagen, menar han. Det här handlar inte om fördomar utan om principer. Om en kund inte får beställa hos det ena företaget så är det bara att gå vidare till närmaste konkurrent.

Högsta domstolen har gått de homosexuella aktivisternas ärenden och jag hoppas att Konstitutionsdomstolen (KD) ska ändra utslaget, säger Ziobro.

Och så blir det säkert.

För Högsta domstolen gäller fortfarande det gamla systemet, men efter den 3 juli har justitieministern vid behov rätt att pensionera ledamöterna och ersätta dem med andra. Konstitutionsdomstolen däremot försågs med politisk överrock redan 2016 och sedan dess följer utslagen i viktiga frågor regeringens linje. (Polskie Radio, Rzeczpospolita, onet.pl 15 juni)

Olycklig barndom formade Macierewicz

Publicerat 2018-06-14

Förra försvarsministern Antoni Macierewicz.
Foto: Jim Mattis, wikipedia.

Hans far begick självmord och modern tvingades ha flera jobb för att kunna försörja de tre barnen. Själv var han svår att hantera och fick under en period bo på barnhem.

Det skriver journalisterna Marcin Dzierżaniowski och Anna Gielewski i en ny bok, Antoni Macierewicz, en icke auktoriserad biografi.

Men förre försvarsministern Antoni Macierewicz vill helst skriva sin historia själv, han har en alternativ version av historiska händelser, säger författarna. När han 1981 skrev en bok om KOR (Kommittén för Arbetarnas Försvar) var poängen att ge omvärlden den bild han ville skulle gälla i framtiden. Den var ett verktyg i den politiska kampen.

På samma sätt är det med Smolenskkatastrofen – det viktiga är inte att ta reda på varför planet störtade utan att ha ett tungt politiskt redskap för att nå sina mål, konstaterar de.

Macierewicz har haft turen att träffa personer som senare blev viktiga. Han har kunnat säga att han kände Bronisław Komorowski (som senare blev president) eller Adam Michnik (som blev chefredaktör på den stora tidningen Gazeta Wyborcza). Han har alltid förmedlat sin egen version av vad som hänt, en berättelse där han själv haft huvudrollen, han har skapat en hjälteberättelse om sig själv, säger de.

Och Macierewicz uppskattar inte att andra skriver om honom. Förra året kom den grävande journalisten Tomasz Piątek med boken Macierewicz och hans mörka hemligheter. Han hade grävt fram uppgifter om kopplingar till Kreml och organiserad brottslighet i Ryssland. Ministern blev ursinnig och lät försvarsdepartementet stämma Piątek, men det gick inte så bra och senare fick journalisten ett internationellt journalistpris för sin gärning.

Den nya boken har också väckt exministerns irritation, och den här gången är det historikern Sławomir Cenckiewicz som får agera. Han är anställd forskare på IPN (Nationella Minnesinstitutet) vars nuvarande chef handplockats av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Cenckiewicz gör ner boken helt och hållet – full av fel och manipuleringar, säger han. Usel.

Cenckiewicz själv har tillsammans med en IPN-kollega skrivit en bok om att den forna Solidaritetsledaren Lech Wałęsa var en ful fisk som angav sina kamrater för kommunistregimens hemliga polis på 1980-talet. Den boken har uppskattats av såväl Macierewicz som av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. (Rzeczpospolita, natemat.pl och wB 14 juni 18)

Pinfärskt vodkamuseum i Warszawa

Publicerat 2018-06-14

Det nya Museet över Polsk Vodka har nu slagit upp portarna i Warszawa och lär väl bli en av huvudstadens turistmagneter. Tanken är att skapa förståelse för en gammal polsk tradition och visa på skillnaden i smak och doft beroende på produktionsmetod.

Museet är oväntat stort och flera hallar visar hur framställningen av vodka har gått till under seklernas lopp. Också utvecklingen av vodkaglas och -flaskor har fått sin utställning.

Besökaren får också en lektion i konsten att kombinera vodka med mat och i baren kan besökaren provsmaka denna Polens nationaldryck, både ren och i olika drinkar.

Det saknas inte heller en biograf som visar vodkahistoria på film.

Museet är inrymt i ett historiskt destilleri på Plac Koneser (Finsmakarnas torg) i stadsdelen Praga.

Öppet alla dagar. (Onet.pl och Muzeum Polskiej Wódki, http://muzeumpolskiejwodki.pl/o-muzeum-polskiej-wodki/)

Timmermans: Regeringens åtgärder räcker inte

Publicerat 2018-06-14

Frans Timmermans, EUs lagstiftningskommissionär.
Foto: FB

Polen har inte gjort tillräckligt för att lösa problemet med politisk styrning av landets domstolar. Det sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i debatten i EU-parlamentet på onsdagen.

Timmermans är den kommissionär som har ansvar för lagstiftningsfrågor och som har förhandlat med den polska regeringen i flera år för att de nya domstolslagarna ska överensstämma med EUs demokratiska värden.

De fyra tillägg som regeringen gjort räcker inte för att eliminera oron för allvarliga brott mot rättsstatsprincipen, sade Timmermans. Det finns fortfarande allvarliga brister på sex punkter i det polska rättssystemet.

Frågan tas upp igen vid EUs ministerrådsmöte den 26 juni, sedan Timmermans i nästa vecka varit i Warszawa för att än en gång diskutera med den polska regeringen.

Men utrikesminister Jacek Czaputowicz sade redan före debatten i EU-parlamentet att Polen kommer att försvara sin rätt att reformera domstolsväsendet. Enligt regeringens uppfattning har Polen uppfyllt alla EUs krav med råge.

Rättsstatsprincipen innebär att ett lands domstolsväsende är fristående från politisk eller annan påverkan och att det finns garantier mot att staten kan missbruka sin makt. Med den nya domstolslagstiftningen i Polen ställs tidigare oberoende domstolar under politisk kontroll – justitieministern/riksåklagaren kan t.ex. självständigt byta ut och pensionera ledamöter i Högsta domstolen.

För att understryka att frågan är viktig har EU så småningom aktiverat artikel 7:1. Enligt den paragrafen kan EU-parlamentet slå fast att Polen allvarligt åsidosatt EUs värden under förutsättning att fyra femtedelar av medlemsländerna röstar ja. Om så sker man gå vidare till artikel 7:2 som kan sluta med sanktioner mot ett land. Det kräver full enighet och i fallet Polen kommer det knappast att bli aktuellt eftersom Ungern redan för ett par år sedan lovat att rösta nej. (Europaportalen och Polskie Radio 14 juni 18)

Nytt museum till minne av Maksymilian Kolbe

Publicerat 2018-06-14

Maksymilian Kolbe.
Bild: wikipedia.

Vi ska bygga ett nytt museum till minne av dem som hjälpte fångar i de nazistiska koncentrationslägren under andra världskriget.

Det sade vice premiärminister Beata Szydło vid en ceremoni på torsdagen den 14 juni, som är den dag då Polen hedrar lägrens offer.

Den främsta symbolen för hjälparna är munken Maksymilian Kolbe som den 14 augusti 1941 frivilligt lät sig avrättas för att rädda en annan fånge, en man med flera barn.

Ceremonin hölls i det center nära Auschwitz som tillägnats Kolbe. Den 14 augusti håller polackerna minnesdag över fader Kolbe medan den 14 juni var det datum 1940 när de nazistiska ockupanterna forslade de första 700 fångarna till lägret.

Många hade lagt blommor och tänt ljus vid muren till Auschwitz, till minne av de över en miljon människor som mördades där.

Minnesceremonier hölls också i Warszawa, Kraków och andra polska städer. (Polskie Radio 14 juni 18)

Mycket kritik mot Dudas grundlagsreform

Publicerat 2018-06-14

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

President Dudas förslag till folkomröstning om förändringar i grundlagen har mötts av kritik från alla håll, både vad gäller antalet frågor som väljarna skulle ställas inför och innehållet i frågorna.

Grundorsaken till förslaget är att Duda vill bättra på presidentens ställning. Han anser att Polen, liksom USA, ska ha en stark president som driver en egen politik.

Men det är regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inte intresserat av. Den i början så lydige Duda har under de senaste två åren flera gånger tagit sig ton och stoppat lagar som PiS antagit i parlamentet. Relationerna mellan presidenten och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński ligger alltså strax under fryspunkten och därför föreslår den populäre presidenten att väljarna ska avgöra frågan.

Duda föreslår också att medlemskapet i EU och Nato ska tas med i grundlagen och att polsk lag kanske ska stå över EUs lag, vilket kan bli nog så kontroversiellt i Bryssel.

Väljarna förväntas uppskatta förslagen om garantier för den sänkta pensionsåldern och flerbarnsbidraget 500+. Presidenten betonar familjens roll i det polska samhället och smörjer därefter den inflytelserika katolska kyrkan med att grundlagen ska inledas med en utförlig hänvisning till Polens tusenåriga kristna traditioner.

Så mycket till så många. Ändå kommer det kritik från alla håll.

Małgorzata Gersdorf, ordförande i den nu hotade Högsta domstolen, säger att Polen har en mycket bra grundlag som definitivt inte behöver göras om. Juridikprofessorn Martin Matczak talar om ren manipulation av väljarna och det gör också förre presidenten Aleksander Kwaśniewski.

En annan tidigare president, Bogusław Komorowski som hör hemma i oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), avfärdar hela idén med att Duda inte har någon konstitutionell trovärdighet, och förre utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski undrar varför i hela världen polackerna ska ge Duda mer makt.

Det konservativa populistiska partiet Kukiz’15 tycker att om det ska hållas en folkomröstning så ska den handla om enmansvalkretsar, vilket är partiets hjärtefråga. Liberala partiet Moderna ser förslaget som ett utslag av ren demagogi.

Många menar också – med hänvisning till att Duda undertecknat ett antal lagar som enligt Konstitutionsdomstolen strider mot grundlagen – att man inte kan ge honom inflytande över en ny grundlag eftersom han redan flera gånger brutit mot den som gäller idag.

Utöver det har Dudas förslag utlöst en våg av satiriska kommentarer från politiker av olika schatteringar som betraktar Dudas folkomröstning som ett rent skämt. (Rzeczpospolita, PAP, natemat.pl, onet.pl, wp.pl och wB 13 juni 18)

Guds bud vid skolporten ska stoppa ondskan

Publicerat 2018-06-13

Skärmdump från TVN.

Religionen spelar stor roll i Polen, trots att statsskicket enligt grundlagen ska vara sekulärt. Det gäller också skolan, och enligt skollagen ska elever kunna byta ut lektionerna i religion mot undervisning i etik och moral, vilket ofta skett, framför allt i de stora städerna.

Men med den nya regeringen har katolska kyrkan återtagit förlorad mark även i skolorna och elever som inte deltar i religionsundervisning får räkna med att stå till svars för det.

Det är präster som har hand om religionsundervisningen och numera också ofta lektionerna i etik och moral.

Podkarpackie län i sydöstra Polen är landets mest troende hörn och nyligen har man på ett antal skolor där satt upp stentavlor med de tio budorden vid skolporten. Initiativtagare är stadens borgmästare Andrzej Głaz.

Jag tror att ondskan är på väg in i Europa, säger han. Man stiftar lagar som bryter mot Guds bud och accepterar synd som abort och dödshjälp. Jag vill inte att det ska bli likadant i Polen. Man kan inte fostra en god människa utan Gud, och stentavlorna ska påminna eleverna om de kristna värderingarna och stärka moralen.

Nyheten om de moderna stentavlorna har fått stiftelsen Frihet från religion (Wolność od Religii) att reagera.

Det är fullständigt felaktigt att man inte kan fostra goda människor utan religion, säger Tomasz Kalbarczyk från stiftelsen, som bland annat arbetar för skydd av icke-troendes rättigheter.

Det finns ingen skola där alla elever är katoliker, säger han, och det här är religiösa trakasserier.

Att vara katolik är inte detsamma som att vara en god människa, säger han och påminner om att även trägna kyrkobesökare missbrukar alkohol och slår sina barn. (TVN, Natemat.pl och wB 13 juni 18)

Johannes Paulus II ska stärka polackernas identitet

Publicerat 2018-06-13

Tadeusz Rydzyk.
Foto: wikipedia.

I Toruń avser man nu att inrätta ett museum till Sant Johannes Paulus IIs minne. Museet ska visa på katolska kyrkans tusenåriga betydelse i landet där det viktigaste exemplet blir den polskfödde påven och hans inverkan på Polens, Europas och världens öden. Man ska också informera om vad den vetenskapliga forskningen om polackernas inställning till judarna under andra världskriget har kommit fram till.

Det övergripande syftet är att visa forna generationers polska kultur och traditioner och därigenom stärka polackernas identitet och självkänsla.

Den som ska upprätta detta museum är den driftige prästen Tadeusz Rydzyk, som står regeringens hjärta och plånbok nära. Han har tidigare gjort sig känd för antisemitiska uttalanden. Genom sin verksamhet, som bedrivs via stiftelsen Lux Veritatis, räknas han in bland Polens 100 rikaste personer.

En stor del av de föremål som ska ställas ut kommer från stiftelsens samlingar, som bara de värderas till 100 miljoner złoty. Ett särskilt bidrag utgår för att Rydzyk gratis ska tillhandahålla ett kapell och ett bibliotek.

Kulturminister Piotr Gliński har utlovat 100 miljoner złoty till projektet att utbetalas i tre portioner. Kulturdepartementet har avstått från att kommentera anslagen till museet. (natemat.pl 13 juni 18)

Sittstrejkens ekonomiska efterbörd

Publicerat 2018-06-12

Funktionsnedsatta och deras föräldrar demonstrerar utanför parlamentet för ekonomisk hjälp.
Foto: FB.

På parlamentets kansli diskuterar man nu vem som ska betala för de funktionshindrade ungdomarnas och deras föräldrars sittstrejk i parlamentet i april-maj.

Vi var ju tvungna att garantera demonstranternas säkerhet, säger talmannen Marek Kuchciński, och sådant kostar pengar. De har också fått mat i 40 dagar.

Vi tar naturligtvis kostnaden på oss, säger Kuchciński, men vi måste fundera över om någon annan ska vara med och betala.

Parlamentskansliet har en budget, men kostnader för demonstranter ingår inte i den, säger kanslichefen Andrzej Grzegrzółka. Talmannen sade redan från början att det är statens uppgift att se till att demonstranterna var nöjda.

Men vi anser att de som bjöd in demonstranterna till att strejka i sejmen också ska vara med och betala kalaset. Och det är oppositionspartiet Moderna (Nowoczesna), en av de mest aktiva var Joanna Scheuring-Wielgus som lämnade partiet kort efter strejken, säger kanslichefen.

De funktionshindrade ungdomarna strejkade i 40 dagar, från den 18 april till den 27 maj, för rätten till ett värdigt liv. Resultatet blev att deras månatliga bidrag höjdes från 865 złoty (2220 svenska kronor) i månaden till 1029 złoty i månaden (2650 kr). Striden stod om ett kontantbidrag på 500 złoty som de funktionshindrade ville ha. Regeringen erbjöd i stället sjukvårdsartiklar och rehabiliteringsinsatser för 520 złoty (1350 svenska kronor).

När Nato hade möte i parlamentets lokaler i slutet av maj stängde man av lokalen där de funktionshindrade befann sig med skärmväggar och stora draperier. De fick inte längre använda hissarna för att ta sig upp på ovanvåningen där det fanns dusch, vilket blev besvärande för alla rullstolsbundna. (PAP och wB 25 maj 18)

Sval reaktion på Dudas 15 frågor från PiS

Publicerat 2018-06-12

President Andrzej Duda.
Foto: wikipedia.

President Dudas 15 frågor som skulle kunna ingå i en folkomröstning om en eventuellt nu grundlag är bara förslag som ska diskuteras. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kommer att ta ställning till dem, och Jarosław Kaczyńskis inställning offentliggörs runt den 20 juli.

Det säger Beata Mazurek, partiets presschef. Hon påminde också om att förslaget måste godkännas av senaten – PiS har egen majoritet i parlamentets båda kamrar.

Senatens talman Stanisław Karczewski menar att femton frågor är alldeles för många att ställa i en folkomröstning.

Men det här är ju bara ett förslag och inte något slutgiltigt, vi kommer att fatta beslutet tillsammans, och då kommer många att rensas ut, säger han.

Men det är både viktigt och nödvändigt att börja diskutera förändringar i grundlagen. Vi kommer också att diskutera förslaget med presidenten och tar sedan ett gemensamt beslut, säger Karczewski.

Även premiärminister Mateusz Morawiecki understryker att förslaget ska behandlas på vanligt sätt i parlamentet.

Allt är bara på diskussionsstadiet än så länge, säger han.

PiS anser att den konstitution som antog efter kommunismens fall har präglats av postkommunister och därför bör omarbetas. Däremot är partiledningen inte så förtjust i att den bångstyrige president Duda är den som tar initiativet – hans relationer med partiledaren Jarosław Kaczyński är svajiga, och han har inte dragit sig för att sätta olika ministrar på pottkanten. Efter interna maktkamper med förre försvarsministern Antoni Macierewicz och förre utrikesministern Witold Waszczykowski vägrade Duda låta nya generaler respektive nya ambassadörer svära eden. Hans veto till delar av domstolsreformen sved också i skinnet på Kaczyński. Dudas förslag till folkomröstning om en ny grundlag öppnar också för en ökning av statschefens makt, vilket inte ligger i Kaczyńskis intresse.

Oppositionen anser att förslaget om folkomröstning är till för att avleda uppmärksamheten från att regeringen upprepade gånger brutit mot den nuvarande grundlagen. (onet.pl, wpolityce.pl och wB 12 juni 18)

Dudas 15 frågor

Publicerat 2018-06-12

President Andrzej Duda.
Foto: presidentkansliet.

President Duda lade på tisdagen fram sitt förslag till folkomröstning om grundlagen, där väljarna ska ta ställning till femton mer eller mindre kontroversiella frågor.

Den första frågan är om konstitutionen ska ändras – den har varit i bruk sedan 1989, och Duda menar att det kan vara dags att se om den behöver ändras. Nästa punkt handlar om ifall man i inledningen ska tala om det tusenåriga kristna arvets betydelse för polsk kultur, tradition och identitet.

Den sänkta pensionsåldern, 60 år för kvinnor och 65 år för män, skulle kunna tas med i grundlagen, menar presidenten. Det skulle göra det avsevärt svårare för en annan regering att riva upp det beslut som pensionerat hundratusentals personer som den polska arbetsmarknaden idag så innerligt behöver.

Bör Polens medlemskap i Nato och EU slås fast i grundlagen, undrar Duda. Det kan vara kontroversiellt – majoriteten av de polska väljarna är mycket positiva till medlemskapet, men den nuvarande regeringen har under sin tid vid rodret haft många och krävande kontroverser med EU.

En annan fråga som kan väcka diskussion är om polsk lag bör stå över EUs lag – om det går igenom uppstår en ny och besvärande konflikt med unionen.

Duda vill också att folket ska ta ställning om ifall statschefen ska ha större inflytande över försvars- och utrikespolitiken. Där har presidenten inflytande enligt den nuvarande konstitutionen, men vad gäller försvaret har Duda haft en lång maktkamp med förre försvarsministern Antoni Macierewicz. Även konflikterna med förre utrikesministern Witold Waszczykowski var betydande. Båda har fått lämna regeringen. Även presidenten drabbades av PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis missnöje men Duda är vald i presidentval och kan inte sparkas ut.

Han föreslår att familjens ställning ska stärkas – och det är en riktig PiS-fråga som varje ledande partiprofil idag upprepar på varje politiskt möte. Gravida kvinnors, barns, funktionshindrades och äldres rätt bör också stärkas i en ny grundlag. Även flerbarnsbidraget på 500 zl i månaden per barn efter det första skulle kunna garanteras i grundlagen.

Folkomröstningen om den nya grundlagen är planerad till den 10-11 november i år. Valdeltagandet i Polen brukar inte bli så högt och kanske tänker sig presidenten att stämningen på Självständighetsdagen ska göra väljarna medvetna om vikten av en bra konstitution. Oavsett utfallet återstår sedan hur han ska få sitt parti, PiS, med sig på banan. (Rzeczpospolita och wB 12 juni 18)

Waszczykowski på sjukhus

Publicerat 2018-06-12

Förre utrikesministern Witold Waszczykowski.
Foto: D Piasecki, flickr.

Förre utrikesministern Witold Waszczykowski togs i helgen in på sjukhus med allvarliga andningsbesvär.

Jag mår inte alls bra, säger Waszczykowski till tidningen Super Express. Sjukhuset tar nu prover för att se vad det är.

Waszczykowski har tagits in på samma militärsjukhus som opererade PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis knä.

Även vice talmannen Ryszard Terlecki fick uppsöka sjukhus för vård i helgen, men han är nu utskriven och mår bra, uppger Beata Mazurek, talesperson för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). (wp.pl 12 juni 18)

Dudas förslag om folkomröstning väntas komma idag

Publicerat 2018-06-12

President Andrzej Duda.
Foto: EU-parlamentet.

President Andrzej Duda väntas på tisdagen lägga fram sitt förslag om en folkomröstning om hur grundlagen ska vara utformad. Han vill att väljarna ska ta ställning till hur makten ska fördelas mellan presidenten, regeringen och parlamentet.

Det har ju förekommit en del maktstrider sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) trädde till efter parlamentsvalet hösten 2015 och den populäre presidenten ser fram emot ett mandat från väljarna där hans befogenheter stärks.

Men inom PiS är entusiasmen för en folkomröstning mycket liten, i praktiken har ingen uttryckt sitt stöd för en grundlag som förändras efter presidentens intentioner.

På tisdagen upprepade högskoleminister Jarosław Gowin, som ingår i regeringen som ordförande i det lilla koalitionspartiet Samförstånd (Porozumienie), regeringens uppfattning att det inte finns något intresse för en sådan folkomröstning.

Tänk på hur dyrt det skulle bli, sade Gowin, minst 100 miljoner złoty (257 miljoner svenska kronor), och frågan är hur stort valdeltagandet skulle bli. Det är sånt senatorerna måste de ta ställning till om förslaget kommer.

Presidenten har enligt grundlagen rätt att ta initiativ till en folkomröstning, och förslaget måste få stöd av en absolut majoritet av ledamöterna för att gå igenom.

Dudas tanke har varit att folkomröstningen skulle äga rum den 11 november, på 100-årsdagen av Polens återuppståndelse som suverän nation och då hela landet är på festhumör. (wnp.pl och wB 12 juni 18)

Iran: Polen måste övertala Trump om kärnavtalet

Publicerat 2018-06-12

Polen har blivit mellanhand mellan Washington och Bryssel i samtal om Iran och det kärnkraftsavtal som president Donald Trump nyligen sade upp. Och nu uppmanar Iran regeringen i Warszawa att i egenskap av icke-permanent medlem av FNs säkerhetsråd övertala Trump att respektera internationella överenskommelser.

Det är meningslöst att regeringen i Iran försöker föra direkta förhandlingar med USA, sade den iranske ambassadören Ramin Mehman Parast på en presskonferens i Warszawa. Därför önskar vi att Polen som icke permanent medlem i Säkerhetsrådet uppmanar USA att respektera och verkställa beslut som fattats i FN.

Han påminde om att Iran stödde Polens kandidatur inför valet av icke-permanenta medlemmar.

EU-länderna är kritiska till att Trump brutit Iran-avtalet men utrikesminister Jacek Czaputowicz har sagt att Polen inom EU kan komma att visa en viss förståelse för den amerikanska inställningen till Iran. (Polskie Radio och Rzeczpospolita 12 juni 18)

Unga polacker i Sverige sökes

Publicerat 2018-06-11

Forskaren Jenny Ingridsdotter på Södertörns högskola gör en studie om barn till polska migranter i Sverige. Hon vill gärna i kontakt med unga vuxna i tjugo-trettio årsåldern, uppvuxna i Stockholmsområdet och har föräldrar som är födda i Polen (företrädesvis föräldrar med katolsk bakgrund) för att intervjua.

Läs vidare >>

Science Picnic i Kungsträdgården

Publicerat 2018-06-11

Söndagen den 16 juni arrangerar Polska ambassaden en Polish Science Picnic! I Kungsträdgården i Stockholm.
Polish Science Picnic är en interaktiv tillställning utomhus, utformad för både barn och vuxna. Dess huvudsakliga mål är att främja vetenskap genom workshops, föreläsningar, vetenskapsdemonstrationer och experiment. De deltagande institutionerna kommer att presentera sina bedrifter och senaste forskningsprojekt, delandes sin kunskap och entusiasm tillsammans med besökarna.

Fri entré!

Deltagande institutioner:

COPERNICUS SCIENCE CENTER: Ett vetenskapsmuseum som står på stranden av Wisla-floden i Warszawa; den största institutionen av sin typ i Polen och en av de mest avancerade i Europa; Centret organiserar Science Picnic i Warszawa – det största utomhusevenemanget för främjande av vetenskap i Europa, samt workshops, shower, festivaler och speciella nattshower för vuxna.

EXPERYMENT SCIENCE CENTRE: baserat i Gdynia, centret var ett av de första vetenskapscentrumen i Polen; en modern vetenskaplig och pedagogisk lekplats för amatörforskare med en ”lära genom lek” filosofi för entusiasterna i alla åldrar.

THE NENCKI INSTITUTE OF EXPERIMENTAL BIOLOGY: En polsk vetenskaplig forskningsorganisation och en del av den polska vetenskapsakademin med huvudkontor i Warszawa. Institutet grundades 1918 och är en ledande institution i landet inom neurobiologi, molekylärbiologi och biokemi.

KAZIMIERZ WIELKI UNIVERSITY IN BYDGOSZCZ: En dynamiskt utvecklande skola för högre utbildning, i Kujawsko-Pomorskieprovinsen.

Arrangör: Republiken Polens ambassad i Sverige

PiS är alltmer missnöjt med privata medier

Publicerat 2018-06-11

Nationella Medierådets ordförande Krzysztof Czabański.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

En viktig punkt på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) valprogram 2015 var och är att stävja medierna. De offentliga medierna genomgick en rejäl utrensning direkt efter valet – chefer och politiska reportrar byttes ut mot personer ur PiS egna led. Nyhetsförmedlingen följer nu regeringens direktiv och presenterar PiS projekt på ett uttalat patriotiskt sätt.

En del av de kommersiella medierna är kritiska till regeringen, och för en vecka sedan aviserade PiS-ledaren Jarosław Kaczyński att det nu är dags att ta itu med dem.

Det finns för mycket utländskt kapital i polska medier, framför allt tyskt, menar han och de arbetar i Tysklands, inte i Polens intresse. Staten måste därför motverka inflytandet från det utländska kapitalet. Och det ska vara klart före höstens kommunalval – skandaler inom PiS ska inte få så mycket uppmärksamhet.

Andra toppar i partiet har i helgen gått ut och stött Kaczyńskis tankegång med väl valda uttalanden.

Premiärminister Mateusz Morawiecki fick i helgen frågor om hur regeringen hanterat de funktionsnedsatta ungdomarnas sittstrejk i parlamentet nyligen. Han svarade missnöjt att 80 % av medierna är kritiska till regeringen och därför har gett en felaktig bild av den långa strejken.

Han fick omedelbart stöd av Krzysztof Czabański, ordförande i nationella Medierådet (motsvarigheten till svenska Granskningsnämnden för press, radio och tv) och väl beprövad PiS-politiker.

Czabański hävdar att censuren i Kommunistpolen ofta var mindre besvärande än den censur som ägarna till dagens kommersiella medier utövar.

De offentliga medierna fyller sin uppgift väl, de visar hur regeringen verkställer sitt program, sade han. Det är det som är public services plikt, att popularisera, utbilda och stödja statens intressen.

De flesta medierna i Polen idag bekämpar regeringens politik och ägarens pengar innebär en censur som är allvarligare än under kommunisttiden, sade Czabański och hänvisade till att han arbetat i medierna både före och efter kommunismens fall.

De offentliga medierna är skyldiga att representera den styrande makten, eftersom myndigheterna genomför det program som valts av folket i demokratiska val, sade han.

Även Stanisław Piotrowicz, åklagare under kommunisttiden som hamnat i PiS-toppen, har synpunkter på redaktionernas sätt att arbeta.

De bryr sig inte om statens intresse, klagade han i slutet av förra månaden, journalisterna ställer ondskefulla frågor, de skämmer ut Polen. Är reportrarna inte polacker? (wirtualnapolska.pl, natemat.pl, onet.pl och wB 10 juni 18)

Internationella jurister kritiserar Lagen om Högsta domstolen

Publicerat 2018-06-10

Högsta domstolen i Warszawa.
Foto: Gunilla Lindberg.

Den nya lagen som ställer Högsta domstolen under politisk kontroll har väcker oro runt omkring i världen, och ett brev från över 20 juridikprofessorer i Europa, USA och Australien har skickats till Frans Timmermans, den kommissionär som sköter EU-kommissionens förhandlingar med den polska regeringen om rättssäkerheten i landet.

EU måste entydigt ta ställning om Polens brott mot rättssäkerheten, skriver professorerna. Lagen måste hänskjutas till Europadomstolen och det är bråttom – den ska träda i kraft i den 3 juli. De lagar som stiftats sedan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tog över regeringsmakten i landet, utgör ett angrepp på rättsstatsprincipen. De undergräver de polska domstolarnas självständighet och ställer dem under PiS kontroll.

Initiativet till brevet har tagits av den polske professorn Wojciech Sadurski och undertecknarna kommer från universitet som Yale, Princeton, Oxford m.fl. och när det publicerats på nätet har det fått stöd även från jurister i andra länder som Tjeckien och Nederländerna. (natemat.pl 9 juni 18)

Jämställdhetsparad i Warszawa

Publicerat 2018-06-10

Runt 45 000 personer deltog i gårdagens jämställdhetsparad i Warszawa enlgit arrangörerna.
Foto: LGBT Polska, FB.

På lördagen genomfördes den 18-de jämställdhetsparaden i Warszawa av 45 000 deltagare som krävde att de mänskliga rättigheterna fullt ut ska gälla även hbtq-personer, kvinnor och funktionsnedsatta.

Att manifestationen i år gällde även kvinnor och funktionsnedsatta hänger samman med att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) än en gång krattar manegen för en åtstramning av den redan rigorösa abortlagen, och med den uppmärksammade sittstrejk som funktionsnedsatta ungdomar och deras föräldrar under hela 40 dagar genomförde i parlamentet i april-maj.

Många kända politiker gick med i marschen, och Irlands ambassadör Gerard Keow, som deltog tillsammans med sin man, läste upp ett öppet brev till stöd för jämställdhetskraven. Brevet var undertecknat av 52 utländska ambassadörer i Polen.

Internationella företag, som Google och Netflix, uttryckte sitt stöd för paraden genom regnbågsfärger på loggan. Likaså hade den polska bok-, skiv- och speljätten Empik dagen till ära gjort om sin logga i regnbågsfärgerna, vilket renderade dem en ström av hatiska kommentarer på sociala medier.

Enligt polisen deltog inte så många som 45 000. (Polskie Radio, money.pl, natemat.pl och wB 9 juni1 8)

Ärkebiskop var agent åt kommunistregimen

Publicerat 2018-06-08

Sławoj Leszek Głódź, metropolit i Gdańsk.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

En av katolska kyrkans högsta potentater i Polen, ärkebiskopen och metropoliten Sławoj Leszek Głódź, var i sex år betald informatör åt kommunistregimens militära underrättelsetjänst. Det framgår av dokument från den polska generalstaben, som granskats av två grävande reportrar, Tomasz Krzyżak på tidningen Rzeczpospolita och Andrzej Gajcy på nyhetsportalen onet.pl.

Głódź tjänstgjorde på 1970-talet i Vatikanen och var en av många polska präster som värvades och utbildades för sitt uppdrag av underrättelsetjänsten. Intresset för vad som tilldrog sig i Vatikanen intensifierades när den polske kardinalen Karol Wojtyla 1978 valdes till påve under namnet Johannes Paulus II.

Man ska ha i åtanke att katolska kyrkan under kommunisttiden stödde motståndet mot regimen som på alla sätt försökte begränsa katolska kyrkans inflytande på befolkningen. Med en polack som påve blev det extra intressant att få kännedom om diskussioner och planer i Vatikanen, och enligt rapporter från underrättelseofficeren Franciszek Mazurek lämnade fader Głódź detaljerade och värdefulla uppgifter. Han fick också betalt för det.

Under kommunisttiden pressades många polacker att rapportera om vänner och arbetskamrater, och för den som ville resa utomlands var det ett krav att skriva på och rapportera om t.ex. landsmän man mötte på resan. Många som senare har avslöjats som informatörer har sagt att de skrev på för att de måste men aldrig lämnade över några uppgifter. Det är ett hyfsat accepterat resonemang i det postkommunistiska Polen. Men visar det sig att man både lämnat återkommande detaljerade rapporter och dessutom fått betalt ses det som förräderi på hög nivå. Det är därför anklagelserna om att förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa under Solidaritetstiden skulle ha informerat säkerhetspolisen är en sådan het potatis. (onet.pl och wB 8 juni 18)

Kaczyński har lämnat sjukhuset

Publicerat 2018-06-08

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), lämnade för ett par timmar sedan det militärsjukhus där han varit inlagd en dryg månad för en knäoperation.

Hans hälsotillstånd har stabiliserats och vi kan följa upp behandlingen och rehabiliteringen polikliniskt, säger chefsläkaren Grzegorz Gielerak. Sjukdomsförloppet har varit komplext och krävde tvärvetenskaplig behandling

Sjukhuset understryker att man inte kan lämna ut fler uppgifter om patientens hälsa, och att Kaczyński själv bett sjukhuset göra det uttalande som nu lämnats. (RMF FM 8 juni 18)

Szczerski: Vi accepterar Mosbacher trots hennes åsikter

Publicerat 2018-06-08

Georgette Mosbacher.
Skärmdump från onet.pl.

Polen kommer att acceptera USAs nya ambassadör i landet trots hennes kritiska uttalanden om Förintelselagen. Det säger presidentens utrikesexpert Krzysztof Szczerski på fredagen. Vid en hearing i den amerikanska kongressen sade Georgette Mosbacher häromdagen att det ligger i USAs intresse att Polen är ett starkt land, men att antisemitismen blossat upp efter Förintelselagen och att regeringen brister i respekt för de demokratiska institutionerna både vad gäller yttrandefriheten och rättsstatsprincipen. Hon sade också att hon skulle arbeta för att Polen ska ta emot flyktingar.

Förintelselagen, som gör det straffbart att offentligt säga att Polen som nation har något ansvar för Förintelsen, har väckt missnöje och det finns ett inofficiellt beslut på att president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki inte kommer att bjudas in till Vita Huset så länge den gäller.

Vice utrikesminister Bartosz Cichocki sade på torsdagen att han skulle framföra Warszawas missnöje med Mosbachers uttalande till den amerikanska administrationen.

Men Szczerski tonar alltså ner regeringens upprördhet.

Oavsett vad hon sade under hearingen i kongressen, så kommer vi att acceptera henne som representant för vår nära allierade, säger han till radiokanalen RMF FM. Relationerna mellan USA och Polen avgörs inte av individer utan av båda nationernas intressen. (Polskie Radio och wB 8 juni 18)

Natos östra flank ska bilda gemensam front på toppmötet i juli

Publicerat 2018-06-08

Bukarestgruppen träffas i Warszawa för att diskutera Nato.
Foto: KPRP.

Samtidigt som Natos försvarsministrar på fredagen samlas i det nya högkvarteret i Bryssel har president Andrzej Duda bjudit in presidenterna i den s.k. Bukarestgruppen till ett Nato-möte i Warszawa.

Inför toppmötet i juli ska de nio länderna, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien, anta en gemensam deklaration där de klargör hur länderna på militäralliansens östra flank ser på Natos mål under de kommande åren.

Mötet ingår i den polska regeringens ansträngningar att få en amerikansk militärbas i landet eller åtminstone i regionen. På Natos möte i Warszawa i månadsskiftet var försvarsminister Mariusz Błaszczak tydlig med att Polen på grund av de ryska aggressionerna i Ukraina vill ha en ökad amerikansk militär närvaro i landet. Kort efteråt presenterades en plan där Polen erbjöd sig att avsätta flera miljarder złoty för att bygga upp den infrastruktur som en amerikansk militärbas kan behöva. Häromdagen framhöll också utrikesminister Jacek Czaputowicz att all amerikansk närvaro stärker Polens säkerhet.

Visserligen sade USAs Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchinson för en vecka sedan att Washington definitivt inte överväger permanenta Nato-baser i Polen, men det innebär i princip bara att regeringen och presidenten intensifierar sina ansträngningar.

Det beslut om en förstärkning av Natos östra flank som togs på toppmötet för ett par år sedan i Warszawa var resultatet av ett intensivt politiskt och diplomatiskt arbete från Polens sida. I ett års tid åkte dåvarande försvarsministern Antoni Macierewicz i skytteltrafik mellan Natos olika huvudstäder för att bearbeta de nationella ledarna. Nu vill man följa upp den framgången och förhandla fram en permanent militär närvaro.

När president Bush för tiotalet år sedan planerade ett missilförsvar i Centraleuropa för att fånga upp iranska raketer mot USA ville Warszawa mycket gärna ingå i den planen, och det beslöts att den ena delen av robotförsvaret skulle förläggas till Polen. Men president Obama satsade på att få Iran att avstå från att utveckla kärnvapen och Polen och de baltiska staterna fick i stället en militärstyrka som nu roterar mellan länderna.

Det betyder inte att regeringen i Warszawa känner att hotet från Moskva har avtagit, och efter dagens möte i presidentpalatset ska Central- och Östeuropa bilda gemensam front mot dem som inte tycker att det behövs en Nato-bas i regionen. (Polskie Radio och wB 8 juni 19)

Svinpesten sprider sig i Polen

Publicerat 2018-06-08

Jordbruksminister Krzysztof Jurgiel.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Afrikanska svinpesten, AFS, har blivit ett stort problem i Polen. De första smittbärande vildsvinen vandrade över gränsen från Ukraina och Vitryssland redan för fyra år sedan och smittan har snabbt spritt sig till tamgrisar, just nu kommer dagliga rapporter om smittade djurbesättningar.

Jordbruksminister Krzysztof Jurgiel vill stoppa smittspridningen med ett 1200 km långt staket längs gränsen till grannländerna i öster samt den ryska enklaven Kaliningrad. Bygget ska påbörjas i höst och beräknas stå klart år 2020. Kostnaden beräknas till 56 miljoner euro, och det utgår inget bidrag från EU.

Enligt jordbruksministern är många brunbjörnar smittspridare och han är kritisk till jägarna som inte skjuter av mer björn i nationens intresse. Björnarna sprider viruset över hela landet, säger han och överväger att lägga ett större ansvar på jägarna.

Men regeringen är inte enig och miljöminister Henryk Kowalczyk anser att om staket vore lösningen borde det ha uppförts redan för fyra år sedan. Dessutom visar erfarenheten att vildsvinen gräver sig igenom staket. I stället bör man öka anslagen till Veterinärinspektionen, informera lantbrukarna om hur de ska skydda sina djurbesättningar och göra strängare kontroller.

Parlamentet fattade i veckan beslut om 15 miljoner złoty till lantbrukare som drabbats av svinpesten. (topagrar.pl juni 18)

Juncker vill fortsätta förhandla med Warszawa

Publicerat 2018-06-07

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Foto: wikipedia.

EU-kommissionen är splittrad i frågan om hur man ska hantera frågan om rättsstatsprincipen i Polen. Frans Timmermans, den kommissionär som drivit förhandlingarna med Warszawa, har fått motstånd av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och dess generalsekreterare Martin Selmayr. Båda vill fortsätta samtalen med den polska regeringen innan man sätter hårt mot hårt och går vidare med Artikel 7-förfarandet.

Risken är annars att det blir en djupare spricka bland medlemsländerna och det kan bli omöjligt att förmå Polen att göra ändringar i domstolsreformen, skriver Politico.eu.

Ett beslut om att gå vidare med Artikel 7 skulle ha tagits på onsdagen men frågan ströks från dagordningen.

Timmermans anser att man inte kan lätta på trycket mot Polen förrän regeringen upphävt den reform som ställer domstolarna under politisk kontroll och som träder i kraft den 3 juli.

Fortsatt press på den polska regeringen ökar bara det folkliga stödet för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), säger Ryszard Czarnecki som själv representerar PiS i EU-parlamentet.

Omdaningen av det polska domstolsväsendet inleddes kort efter valet hösten 2015 då PiS bildade regering. Först omintetgjorde man Konstitutionsdomstolens oberoende, och förra året kom nya lagar som ställde majoriteten av domstolarna under politisk kontroll, inklusive Högsta domstolen och Nationella domstolsrådet. Enligt den nya lagen kan regeringen snabbt byta ut en stor del av domarna, och justitieministern har rätt att utdela disciplinstraff till ledamöterna.

Förhandlingar med EU har pågått i två år utan nämnvärda resultat – regeringen anser att man följer alla EUs demokratiska regler. Det har dock gått lite bättre sedan den benhårda premiärministern Beata Szydło byttes ut mot den mer verserade bankmannen Mateusz Morawiecki.

I december 2017 utlöste EU-kommissionen artikel 7 i Lissabonfördraget för Polens systematiska hot mot domstolarnas självständighet. Om alla medlemsländer är eniga kan det leda till att Polen mister sin rösträtt i ministerrådet, men Ungern har på ett tidigt stadium lovat att rösta emot.

Den 26 juni ska utrikes- och EU-ministrarna ta ställning till hur man ska fortsätta. (politico.eu 6 juni 18)

Trumps ambassadör fördömer Förintelselagen

Publicerat 2018-06-07

Georgette Mosbacher.
Skärmdump från onet.pl.

Som kandidat till posten som USAs ambassadör i Polen har president Trump nominerat Georgette Mosbacher. Det är en förmögen affärskvinna som leder ett kosmetikimperium, hon är republikan och god vän till Trump.

Den polska regeringen är emellertid tveksam till hennes kandidatur.

Under en hearing i senaten i dagarna framkom det att hon har synpunkter på den polska Förintelselagen som gör det straffbart att offentligt säga att Polen som stat har något ansvar för Förintelsen.

Förintelselagen har manat fram antisemitism i Europa, och lagar ska inte ge upphov till fördomar, sade hon.

Men ett starkt Polen är av intresse för USA, sade Mosbacher och upprepade därmed ett tidigare uttalande av Trump.

Polen ska vara ett oberoende och militärt säkert land med starka konstitutionella friheter och dynamisk ekonomi, sade hon. Polen är det enda medlemsland utom USA som faktiskt sätter av 2 % av budgeten till Nato och Polen har haft en fenomenal ekonomisk framgång efter kommunismens fall.

Jag är naturligtvis medveten om reservationerna vad gäller respekten för de demokratiska institutionerna, den begränsade yttrandefriheten och rättsstatsprincipen i Polen, sade hon. Om min nominering godkänns kommer jag att uttrycka mitt stöd för de grundläggande fri- och rättigheterna och jag ska göra allt för att den polska regeringen ska ta emot flyktingar.

USA har flera gånger tryckt på om Förintelselagen som anses vara ett försök till historieförfalskning och så länge den är i kraft kan president Andrzej Duda och premiärminister Matuesz Morawiecki inte inte räkna med att bli inbjudna till Vita Huset.

Kommentarerna om Förintelselagen har tagits illa upp av den polska regeringen.

Det här är oacceptabelt, säger vice utrikesminister Bartosz Cichocki, som ska ta upp frågan med Wess Mitchell, USAs toppdiplomat i Europa. (TVP, onet.pl och Natemat.pl 6 juni 18)

Fint EU-pris till Julorkestern

Publicerat 2018-06-07

Jurek Owsiak, arrangerar varje år den Stora Julorkestern.
Foto: wikipedia.

Den stora Julorkestern, WÓSP, är en av de polska pristagarna av det Europeiska medborgarpriset som varje år delas ut av EU-parlamentet till projekt och initiativ som underlättar samarbete över gränserna eller som främjar ömsesidig förståelse inom EU.

Den stora Julorkestern är ett årligen återkommande välgörenhetsarrangemang som leds av journalisten Jerzy Owsiak. De insamlade medlen går till barnsjukvården och till äldrevården.

När regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kom i regeringsställning beslöt statliga TVP att inte längre bevaka dess arrangemang, särskilt inte den stora slutauktionen, vilket blev en stor besvikelse eftersom den stora slutauktionen dragit många tittare. Sändningen har emellertid tagits över av en privat kanal, och förra årets resultat blev rekordstort: 126 miljoner złoty (327 miljoner svenska kronor).

Utmärkelsen gick också till Alina Szatkowska, som arbetar för barn och personer med funktionshinder samt Forum för polska judar. (Rzeczpospolita 7 juni 18)

Amerikanskt kapital stärker Polens säkerhet och ställning i Europa

Publicerat 2018-06-07

Utrikesminister Jacek Czaputowicz.
Foto: KPRM

Amerikanska investeringar i Polen uppfattas som en av de viktigaste faktorerna för vårt lands säkerhet, och de amerikanska företag som finns i landet har i hög grad bidragit till den ekonomiska tillväxten och varit en källa till kunskap och erfarenheter för polska företagare.

Det sade utrikesminister Jacek Czaputowicz tidigare i veckan vid ett möte med den amerikanska handelskammaren i Warszawa.

Från början gick investeringarna till de traditionella sektorerna och baserades huvudsakligen på arbetskraftens låga kostnader, men idag är de bästa polska ingenjörerna uppskattade partners i viktiga globala projekt, sade Czaputowicz.

Vidareutvecklingen av amerikanska företag inom infrastruktur, försvar, IT och energi har direkt påverkat Polens ställning i Europa, sade ministern och påpekade att leveranserna av LNG (flytande naturgas) från USA är en av de viktigaste delarna i Polens energisäkerhet.

För närvarande finns över 320 företag med amerikansk kapital, med investeringar på över 30 miljarder dollar. Med de företagen har över 200 000 jobb kommit till Polen. Värdet av de amerikanska investeringarna uppgick förra året till 130 miljarder złoty (nästan 340 miljarder svenska kronor), och har gett 220 000 jobb i landet. (Polskie Radio 6 juni 18)

USA: Det blir inga amerikanska baser i Polen

Publicerat 2018-06-06

USAs Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchinson.
Foto: US Navy, wikipedia.

På Nato-mötet i Warszawa i slutet av maj uttryckte försvarsminister Mariusz Błaszczak förhoppningen att försvarsalliansen i juli ska fatta beslut om öka närvaron i Polen på grund av Rysslands aggressiva hållning. Kort efteråt offentliggjorde försvarsdepartementet en plan för att förbättra möjligheterna för mer amerikanska trupper i landet genom investeringar i infrastruktur på upp till 2 miljarder dollar. Planen skulle överlämnas till Washington av förre försvarsministern Antoni Macierewicz.

Ur Polens synvinkel skulle en amerikansk militärbas i landet innebära många fördelar – dels ett förbättrat försvar utan alltför mycket arbete. Med amerikanska trupper följer amerikanska vapen som försvarsdepartementet inte själv skulle behöva köpa. En militärbas skulle dessutom vara bra för traktens näringsliv – byggföretag, butiker, hotell osv.

Och, påpekade departementet, president Trump har ju själv sagt att han tänker se till att det hot som finns i regionen försvinner.

Men nu kommer bakslagen i rask takt.

På Nato-mötet var generalsekreteraren Jens Stoltenberg skeptisk till planerna på fler amerikanska trupper i Polen. Häromdagen avrådde också den amerikanske Ben Hodges, tidigare befälhavare för de amerikanska trupperna i Europa, från permanenta amerikanska baser i Polen eller i regionen överhuvudtaget.

Och nu säger USAs Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchinson detsamma.

Permanenta Nato-baser i Polen är ingenting som Washington överhuvudtaget överväger, säger hon.

Förslaget får stöd från de baltiska länderna som i likhet med Polen oroar sig efter Rysslands annektering av Krim och krigsutbrottet i östra Ukraina. Tyskland och andra länder i Västeuropa säger nej eftersom relationerna med Ryssland med stor säkerhet kommer att försämras.

Tanken på permanenta amerikanska baser har funnits länge i Polen. Under president George W Bush blev det i princip beslutat att Nato skulle bygga ett missilförsvar i Centraleuropa och en väsentlig del av det skulle placeras i Polen. Avsikten var i första hand att tillintetgöra eventuella missiler från Iran. President Obama däremot ansåg det onödigt och baserna omvandlades till de trupper som nu roterar mellan Polen och Baltikum.

Idag finns cirka 5 000 amerikanska soldater i landet i de trupper som roterar mellan Polen, Estland, Lettland och Litauen. (Polskie Radio och wB 6 juni 18)

Många polacker blir svenska medborgare varje år

Publicerat 2018-06-06

Under årets första fem månader har 700 personer från Polen fått svenskt medborgarskap, och förra året uppgick siffran till 1600 och 2016 till 2000. Det innebär att Polen ligger på sjunde plats bland ursprungsländerna.

Även Storbritannien finns med på listan under senare år – förra året fick nästan 600 britter svenskt medlemskap och 1200 år 2016.

Listan toppas naturligtvis av flyktingar från det krigshärjade Syrien, av statslösa (t.ex. palestinier), somalier, irakier och afghaner. (Migrationsverket 6 juni 18)

Duda: Berlin bör lyssna på oss

Publicerat 2018-06-06

Tysklands president var gäst på president Dudas konferens om den polsk-tyska relationerna.
Foto: KPRP.

Det skulle löna sig för Berlin att lyssna på vad som sägs i Warszawa liksom vi lyssnar på röster från Berlin. Det sade president Andrzej Duda på tisdagen vid en konferens om polsk-tyska relationer i Warszawa, arrangerad med anledning av Polens 100-årsjubileum som suverän stat.

Läxan från de senaste 100 åren är svår men inspirerande, sade Duda och hänvisade till såväl den nazi-tyska invasionen under andra världskriget som till det kommunistiska maktövertagandet efter krigsslutet.

Gäst på konferensen var den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier som svarade med att understryka Tysklands tacksamhet mot Polen för att partnerskapet mellan länderna överhuvudtaget är möjligt med tanke på de historiska erfarenheterna.

Vi kommer aldrig att glömma de brott mot mänskligheten som Nazi-Tyskland begick mot europeiska judar under ockupationen av Polen, sade Steinmeier, och inte det enorma lidande som tyskarna tillfogade polackerna. Som president i Tyskland är jag tacksam för att vi nu kan lita på varandra i vårt partnerskap och att polacker och tyskar nu kan diskutera EU även när vi har olika uppfattningar.

Han underströk att både Polen och Tyskland frivilligt gått med i EU, inte bara av ekonomiska skäl utan för att svaret på de globala utmaningarna ligger ovanför nationalstaterna. Den europeiska suveräniteten stärker och kompletterar den nationella suveräniteten, och medlemskapet i EU bygger på demokratiska rättigheter och rättsstatsprincipen. Om de undergrävs så påverkar det alla och alla förlorar på om EU försvagas.

På presskonferensen efteråt underströk den tyske presidenten att Europa idag mest av allt behöver en ökad ömsesidigt förtroende och samhörighet med varandra.

Duda i sin tur uttryckte oro över att anti-europeiska krafter går framåt i Europa och hoppades att det inte skulle innebära att det blir oordning i EU.

Under sitt besök i Polen ska Steinmeier bland annat träffa frivilligorganisationerna, vilket i polska medier uppfattas som att Tyskland ogillar inskränkningen av de medborgerliga organisationernas möjligheter att arbeta – att Tyskland alltså lägger sig i Polens inre angelägenheter. (Parlamentarny.pl, natemat.pl, TVN, onet.pl och wB 6 juni 18)

Studenter ockuperar universitet i protest mot ny lag

Publicerat 2018-06-06

Skärmdump från TVN.

Högskoleminister Jarosław Gowin har lagt fram ett förslag till reform för landets högre lärosäten och förändringarna har väckt oro i universitetsvärlden. På tisdagen inledde studenter och forskare en ockupation av universitetet i Warszawa för att protestera mot delar av reformen. Manifestationen går över partigränserna, uppger protestkommittén.

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Det är framför allt fyra punkter i den nya högskolelagen som inte kan accepteras. För det första ska universitetsråd inrättas för att övervaka högskolans verksamhet, vilket undergräver dess självständighet men rektorer som håller sig väl med universitetsråden kommer att få mycket stor makt. Många rektorer stödjer reformen och man ser det som en ”smutsig deal” mellan Gowin och en liten men mycket inflytelserik grupp av människor.

Enligt förslaget ska personer med enbart doktorsgrad kunna bli professorer, vilket bäddar för politiska utnämningar och riskerar att innebära en rejäl kvalitetssänkning av professorernas meriter.

På Kazimierzowskipalatset där rektorn har sitt kansli, försökte en grupp ockupanter hänga ut banderoller från balkongen med texten ”Vi kräver demokratiska universitet”, och rektor Marcin Palys skickade lärosätets eget garde att ta ner den. Handgemäng uppstod och gardet blockerade ingången till byggnaden för att stoppa tillflödet av ockupanter. Därför utkämpas striden nu på två fronter – en grupp agerar på rektorskansliets balkong och den andra organiserar aktiviteterna utanför. Där höll sociologen docent Maciej Gdula ett brandtal mot det som Gowin kallar för en ”konstitution för vetenskapen”.

Gowin-reformen dömer forskarna till en ensam kamp, varnade Gdula. De som stödjer reformen menar att vi äntligen kommer att vädra ut de gamla strukturerna, men jag är mycket tveksam till det. Mycket snart kommer varje forskare stå ensam inför den mäktiga universitetsmakten. Forskargemenskapen kommer att förintas av den nya högskolelagen. Ett universitetsråd som ska kontrollera rektorn är en örfil mot lärosätenas autonomi. Det är som om ett råd skulle kontrollera regeringens arbete.

Gdula underströk att ingen rektor efter reformen kommer att kunna fatta beslut utan rådens och politikernas inblandning.

Det är alltså slutet för universiteten, sade Gdula. Forskare och studenter kommer att individuellt kontrolleras av makten, de kommer att stå ensamma mot makten, utan skydd och utan stöd.

50 år efter Mars’68 då studenter och forskare hand i hand gick genom Warszawas gator för att kräva sina grundläggande rättigheter börjar det nu åter jäsa i universitetsmiljön. Då som nu inlägger forskare och studenter sitt veto mot den nya högskolelagen och mot en begränsning av lärosätenas självständighet. Man menar att regeringar och partier kommer och går men universiteten består, och diskussionerna kring dem ska väl handla om hur man förändrar dem till väl fungerande moderna och demokratiska lärosäten. Inte hur man ställer den under politisk kontroll.

Dorota Tubielewicz Mattsson

KDs utslag från 2016 publicerades till slut

Publicerat 2018-06-05

Konstitutionsdomstolen.
Foto: wikipedia.

På tisdagen publicerade regeringen de tre domslut från 2016 där Konstitutionsdomstolen (KD) slog fast att nya lagar som då just antagits av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) – bland annat omstruktureringen av domstolens sammansättning och arbetssätt – var oförenliga med grundlagen. Domstolens oberoende avskaffades och ledamöterna fick en politisk överrock i form av presidenten och justitieministern.

Regeringen, som då leddes av Beata Szydło, vägrade publicera utslagen, vilket krävs för att de ska vinna laga kraft. Under de intensiva debatter och protester som följde bytte PiS ut ordföranden och ett antal ledamöter i domstolen och såg på det sättet till att de förnedrande beskeden från Konstitutionsdomstolen inte skulle komma att upprepas.

Protesterna inom landet ledde till bildandet av Kommittén för Demokratins försvar (KOD) som under de gångna åren regelbundet demonstrerat för att visa sitt missnöje, och i EU väcktes oron för rättssäkerheten i Polen. I stället för oönskade utslag från KD fick regeringen i stället EU-kommissionen på halsen.

Förhandlingar har förts ända sedan dess, och eftersom Szydło ansågs ha förverkat sitt förhandlingsutrymme i Bryssel fick hon lämna över till Mateusz Morawiecki, som ansågs vara en smidigare förhandlare. I en uppgörelse från i våras kom man fram till en överenskommelse som bland annat gick ut på att de tre utestående domsluten från 2016 skulle publiceras. Det var en bitter eftergift för PiS men bara en del av vad EU-kommissionen ansåg behövdes för att säkra rättssäkerheten i Polen.

Regeringen har under konfliktens gång föreslagit smärre och ofta rent kosmetiska justeringar i domstolsreformen för att få EU-kommissionen på bättre humör och det senaste budet är nu att Warszawa ska inkomma med ett nytt förslag till ändrad domstolslag senast den 29 juni.

Men innan dess har alltså den första stötestenen avlägsnats – Konstitutionsdomstolens utslag har offentliggjorts. Vad det får för följder är svårt att sia om – avsikten med domstolsreformen är att sätta överrock på samtliga domstolar i landet. Justitieministern, som samtidigt är riksåklagare, kan tvinga misshagliga ledamöter att gå i pension för att ersätta dem med jurister som har större förståelse för PiS politik. Så som man redan gjort i Konstitutionsdomstolen och som man avser att göra i Högsta Domstolen och nationella Domstolsrådet. (Natemat.pl och wB 5 juni 18)

Polen vill ha fler invandrare

Publicerat 2018-06-05

Det är stor brist på arbetskraft i Polen och regeringen öppnar nu upp för att Polen ska ta emot fler invandrare. Det handlar i första hand om vietnameser och filippinare som redan i viss utsträckning finns i landet och som har haft lätt att acklimatisera sig och som har integrerats på kort tid.

De är välkomna att bosätta sig här med sina familjer, säger vice arbetsminister Paweł Chorąży till den regeringsvänliga tidningen Dziennik.pl. Om de bildar familj här kan de dessutom bidra till att vända den negativa befolkningsutvecklingen.

Vi ska göra det lättare för dem att komma hit – arbetstillstånden ska förlängas från tre till fem år, medföljande äkta hälfter ska inte behöva söka eget arbetstillstånd utan får det direkt, säger ministern.

Den negativa befolkningsutvecklingen beror bland annat på att ett par miljoner polacker i familjebildningsåldern ända sedan EU-inträdet 2004 lämnat Polen för att arbeta och bo i ett västland där både lönen och välfärden är bättre. Många av dem har bildat familj i det nya landet och har ingen tanke på att flytta tillbaka. Liksom andra länder i väst har Polen ett växande antal pensionärer – regeringen har dessutom nyligen sänkt pensionsåldern. Antalet barnafödslar har sjunkit kraftigt under många år men har nu med hjälp av generösa barnbidrag vänt uppåt. Men det finns alltså ett hack i befolkningskurvan och det skulle vietnameser och filippiner kunna hjälpa till att råda bot på.

Regeringen har alltså långt framskridna planer på att ta emot arbetare från Sydostasien till i princip alla branscher.

Det är emellertid fortfarande inte aktuellt att Polen skulle ta emot flyktingar från krigets Syrien – risken för att landet skulle islamiseras ses som alltför stor. (Dziennik.pl och wB 4 aug 18)

PiS vill begränsa utländskt kapital i privata medier

Publicerat 2018-06-05

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Trots sin sjukdom har Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), inte släppt greppet om politiken. Nu vill han gå på de privata medierna och det måste ske före kommunalvalet i höst.

Den akuta anledningen ska vara en skandal inom regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) – en av parlamentarikerna, Stanisław Pięta, har avstängts från partiets verksamhet sedan han lovat sin älskarinna jobb i ett statligt bolag. Piętas affärer har valsat runt i medierna och gett partiet en hel del dålig publicitet, inte minst som PiS gick till val på ödmjukhet och ärlighet.

Men också privata TVNs engagemang i de funktionshindrades protest i parlamentet nyligen har skadat partiets image, menar Kaczyński. Hans uppfattning sedan länge är att det finns för mycket utländskt kapital i polska medier – inte minst tyskt – vilket gör dem svårare att styra. Tanken är att begränsa utländska företags aktieinnehav i polska medier – förra året talade man om 15 eller 20 % av aktiekapitalet.

Regeringen tycker att förslaget är dödfött eftersom det aldrig kommer att accepteras i Bryssel, och förra gången frågan var aktuell mötte den mycket kritik. Hur förslaget alltså kommer att se ut är ännu okänt, men det är en viktig fråga för Kaczyński. (Dziennik.pl, natemat.pl och wB 5 juni 18)

Flera får lämna Morawieckis regering i höst

Publicerat 2018-06-05

I höst väntas en stor ombildning av premiärminister Mateusz Morawieckis regering. Flera ministrar väntas få tips om att det är lämpligt att ställa upp i EU-valet våren 2019, och beräknas därför säga upp sig direkt efter kommunalvalet i oktober för att kunna sköta sin valkampanj.

Förra premiärministern Beata Szydło, idag vice regeringschef, har offentligt sagt att hon avser att kandidera och hon är populär bland regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) väljare, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Flera av hennes närmaste medarbetare från tiden som regeringschef får också rikta in sig på en politisk karriär i Europaparlamentet i stället för i Warszawa – dels Beata Kempa, på Szydłos tid chef för premiärministerns kansli, som inte anses ha klarat av att samordna flyktingfrågorna, och dels Szydłos tidigare presschef Elżbieta Witek.

Utbildningsminister Anna Zalewska som fått mycket kritik för skolreformen tillhör dem som väntas få besked om att hon ska lämna sin taburett, liksom jordbruksminister Krzysztof Jurgiel som inte lyckats stoppa den afrikanska svinpesten.

Det talas också om att talmannen Marek Kuchciński bör bli en av PiS-kandidater i Europavalet. Kuchciński är den som skött talmansjobbet under två uppmärksammade händelser i sejmen, dels december 2016 när han ville stoppa mediernas tillträde till parlamentet och dels de funktionshindrades 40 dagar långa sittstrejk i parlamentsbyggnaden för bättre villkor.

Att Szydło närstående regeringsledamöter tar upp striden om platserna i EU-parlamentet handlar sannolikt inte bara om att Morawiecki själv vill välja sina ministrar. De är samtliga starka personligheter som kan ta ett fast grepp om PiS politiska arbete i Bryssel.

PiS har för närvarande 14 av Polens 51 platser i EU-parlamentet. (Rzeczpospolita och wB 4 juni 18)

S&P: EU-budget kan sänka Polens kreditbetyg

Publicerat 2018-06-04

Polens kreditvärde påverkas inte direkt om utbetalningarna från EUs sammanhållningsfonder minskar under den kommande budgetperioden. Det säger Frank Gill, chefsanalytiker på kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor (S&P) till den statliga nyhetsbyrån PAP.

Det blir en avsevärd förlust om minskningen följer förslaget med 0,8 % om året för investeringarna i infrastruktur, och 2021 leder det antagligen till att vi sänker prognosen för bnp.

Polen bör alltså försöka öka de utländska investeringarna, säger Gill. Den polska ekonomin växer för närvarande, men nivån på de utländska investeringarna är ganska låg vilket är oroande inför framtiden.

Enligt EUs budgetförslag för åren 2021–2027 riskerar Polen att tappa 23 % av de transfereringar som utgår från EU idag, cirka 24 miljarder euro (262 miljarder svenska kronor), och landa på 64,4 miljarder euro (704 miljarder kronor). (Warsaw Voice 4 juni 18)

PiS reformer har flerdubblat statsskulden

Publicerat 2018-06-02

Regeringen: i mitten socialaminister Elżbieta Rafalska och till höger premiärminister Mateusz Morawiecki, som tidigare var finansminister
Foto: KPMR

Den polska statsskulden har enligt regeringen på två år ökat med 71,6 miljarder złoty – men ökningen är egentligen flera hundratals miljarder złoty, enligt uppgifter på regeringens hemsida. Uppgifterna, som ligger på regeringens hemsida, strider mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) tal om finansiell disciplin och budgetöverskott.

Numera begär EU att hela statsskulden ska redovisas i räkenskaperna, och därför har GUS (polska Statistiska centralbyrån) granskat inte bara den officiella statistiken utan också statens dolda åtaganden. Då visade det sig att den offentliga statsskulden ligger på runt 1 miljard złoty (52 % av bnp, bruttonationalprodukten) medan den dolda skulden är nästan fem gånger högre – 4,96 miljarder złoty eller 276 % av bnp.

Regeringen har vilselett medborgarna med uppgifter om att ökningen bara är 10 miljarder złoty, skriver den regeringskritiska nyhetsportalen crowdmedia.pl.

Statens skuld till pensionsfonderna är 4057 miljarder złoty eller 222,5 % av bnp. Kostnaderna för PiS reformer har ökat statsskulden med 1,4 biljoner, vilket är mer än hela den officiella statsskulden. Parlamentets utredningstjänst har räknat ut att om fler än beräknat tar ut sin pension räcker fonderna bara till 2060. Den sänkta pensionsåldern medförde omedelbart att statsskulden växte lavinartat. Myndigheterna har alltid haft med disciplinen i de offentliga finanserna, men detta kommer oundvikligen att leda till att Polen kommer på obestånd. (crowdmedia.pl 31 maj 18)

Polackerna vill ha kvar abortlagen som den är

Publicerat 2018-06-01

Bild från abortdemonstrationen 2016. Klädgalgar fick symbolisera vad som väntar kvinnor som vill avbryta en oönskad graviditet. Foto: Partiet Tillsammans Facebooksida.

Över hälften av polackerna, 56 %, vill inte att den nuvarande abortlagen ska förändras. Men 29 % tycker att det ska bli lättare att göra abort och bara 8,5 % anser att lagen ska skärpas.

Det visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet Ibris, som redovisas i tidningen Rzeczpospolita.

I våras kom två olika medborgarförslag till parlamentet, det ena ville ha en lindrigare abortlag och den andra ville skärpa lagen, som redan idag är mycket hård: abort är bara tillåtet om moderns liv eller hälsa är i fara, om fostret är gravt och oåterkalleligt skadat eller om graviditeten är resultatet av ett brott – våldtäkt eller incest.

Det förslag som ville mildra lagen röstades snabbt bort – regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som har majoritet i parlamentet anser tvärtom att barn med mycket svåra fosterskador bör födas för att kunna döpas och begravas. Det fanns också ledamöter i andra partier som röstade nej till en mindre sträng abortlag.

Resultatet blev många och omfattande demonstrationer i hela landet och förslaget lades ner. Men regeringen tog snabbt fram ett förslag om ekonomiskt stöd till familjer som lät de gravt skadade fostren födas för att undanröja ett sådant argument. Samtidigt är det inte lätt att få abort med anledning av att fostret är svårt skadat – vårdpersonal har rätt att vägra dela ut abortpiller med hänvisning till sitt samvete.

Nyligen sittstrejkade föräldrar med svårt funktionshindrade barn och ungdomar i parlamentet i 40 dagar för att få igenom en förbättring av de ekonomiska villkoren. Lagen från november förra året som skulle underlätta för familjer med funktionsnedsatta har inte alls räckt till för att ge dem ett värdigt liv.

Efter abortdebatten i våras tappade PiS tillfälligt mycket stöd, liksom varje gång en lagskärpning är aktuell. Men i höst är det kommunalval och partiet vill inte riskera något bakslag – det är viktigt för PiS att få så stort inflytande som möjligt i kommuner och län för att kunna genomföra sin politik. (Rzeczpospolita, onet.pl och wB 1 juni 18)

OK för många polacker att slå sina barn

Publicerat 2018-06-01

Illustration till aga i hemmet.
Bild: wikipedia.

Nästan hälften av polackerna, 48 %, accepterar barnaga och män är betydligt mera positiva till att slå sina barn än kvinnor. En dryg tredjedel, 36 %, säger nej och resten har ingen åsikt.

Det visar en färsk opinionsundersökning från opinionsinstitutet SW Research.

Statistiken visar också att bland människor över 50 år, bland lågavlönade och landsbygdsbor tycker de flesta att aga är OK.

Sedan 2010 är kroppsstraff totalt förbjudet i Polen, säger barnombudsmannen Marek Michalak. Och att 48 % av de svarande accepterar aga är en hög siffra, men för tio år sedan tyckte 78 % att det var naturligt att slå sina barn. Det är en ganska snabb attitydförändring – i Sverige tog det 30 år att sänka statistiken till den nivån.

Att slå barn är inget bra sätt att uppfostra sina barn. Och samhället måste fortsätta med att upplysa föräldrarna om det, säger Michalak. Enligt min erfarenhet tycker den yngre föräldragenerationen i allmänhet att aga är helt passé som uppfostringsmetod.

Men förbudet mot kroppsstraff, att tillfoga barnet psykiskt lidande och andra former av förödmjukelse är inte oomstritt, och för ett par månaders sedan kom förslag i parlamentet om att den skulle ändras. Förslaget kom dock aldrig så långt.

EU arbetar också för ett totalt förbud mot barnaga, som fortfarande är självklart i många länder. Sverige var först med förbud mot aga 1979, men utöver Polen finns det också i Tyskland, Storbritannien, Spanien, Nederländerna, Grekland och Ungern. I Frankrike, Belgien och Schweiz är det inte förbjudet att slå barn. (Rzeczpospolita 1 juni 18)

Handeln förlorar på söndagsstängt

Publicerat 2018-06-01

Alla butiker följer inte förbudet. Ovan en söndagsöppen spritbutik i staden Ełk.
Skärmdump från Wirtualna Polska.

Klädaffärer, restauranger och biografer har förlorat mest på det partiella förbudet för butiker att ha öppet på sön- och helgdagar som trädde i kraft i mars. Det visar en undersökning från handelns branschorganisation.

Innan lagen antogs var många affärsinnehavare oroliga för att omsättningen skulle minska, medan fackförbundet Solidaritet var övertygat om att kunderna skulle sköta sina inköp på vardagarna. Solidaritet åtog sig att uppmana sina medlemmar att rösta på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i valet 2015 mot löfte om att det skulle bli slut på söndagshandeln.

Resultatet är att landets köpcentra sedan årsskiftet har förlorat runt tre miljoner söndagskunder, och man försöker kompensera med att ha öppet längre på vardagarna. Webb-handeln ökar men generellt minskar alltså handelns omsättning med förbudet.

Enligt lagen ska butiker ha söndagsstängt vecka 2 och 3 varje månad om det inte sammanfaller med någon annan helg som jul eller påsk, då det också ska vara stängt. Från och med nästa år ska butikerna hålla stängt även första veckan i månaden och 2020 ska i princip alla söndagar omfattas av handelsförbudet.

Men det finns undantag – en del restauranger samt blomsterbutiker, bensinmackar, bagerier och apotek får ha öppet, liksom butiker på järnvägsstationer och flygplatser. Där väntas en skärpning eftersom Solidaritet trycker på.

Ett liknande förbud infördes tidigare i Ungern, men det varade mindre än ett år efter omfattande klagomål från medborgarna. Å andra sidan blev butiksanställda missnöjda när förbudet hävdes – de hade vant sig vid lediga söndagar. Återstår alltså att se hur det polska försöket utfaller. (Rzeczpospolita och wB 1 juni 18)

Polen bäddar för mer amerikanska trupper i landet

Publicerat 2018-06-01

Försvarsminister Mariusz Błaszczak.
Foto: Piotr Tracz, regeringskansliet.

På Nato-mötet i Warszawa förra helgen uttryckte försvarsminister Mariusz Błaszczak förhoppningen att Nato på toppmötet i juli ska ”bidra till att öka alliansens förmåga till avskräckande och till försvar”.

Rysslands aggressiva hållning motiverar ett ökat försvar av de baltiska staterna och Polen, sade försvarsministern, och det är ett gemensamt mål för oss att öka Natos närvaro i våra länder.

För det behövs en effektivare kommandostruktur, sade Błaszczak och förklarade att Polen är redo att göra en insats här.

Nu har försvarsdepartementet utarbetat ett förlag där regeringen erbjuder sig att investera 1,5–2 miljarder dollar i infrastruktur för att förbättra möjligheterna för mer amerikanska trupper i landet, och ministern har redan diskuterat frågan med Washington.

Fler amerikanska trupper i Polen skulle hjälpa president Trump att uppnå sina mål, framhåller departementet. Trump har ju sagt att det i regionen finns säkerhetshot och att han tänker övervinna dem.

Lämpliga stationeringsorter är Bydgoszcz och Toruń där det redan finns övningsfält. Även annan militär infrastruktur står till förfogande, visar förslaget.

I Polen spekuleras det nu i att förslaget är ett sätt att maskera det kaos som förre försvarsministern Antoni Macierewicz lämnade efter sig när han petades vid årsskiftet. Under sina två år vid makten drev han försvarsdepartementet till ruinens brant och av hans storslagna planer på militära inköp räckte budgeten bara till två Patriot-batterier. Arméhelikoptrar, raketartillerisystem, ubåtar och militära drönare får nu anstå, för att nu inte tala om enklare förnödenheter som uniformer och hjälmar.

Med mer amerikanska trupper följer också mer amerikanska vapen som Polen alltså inte behöver köpa in själva, skriver tidningen Rzeczpospolita. En poäng är också att amerikanska trupper skulle vara bra för traktens näringsliv – byggföretag, butiker, hotell osv.

Från Moskva har det kommit besked om att Błaszczaks plan knappast kommer att öka stabiliteten i på kontinenten – tvärtom tvingar det fram motåtgärder från rysk sida.

Men Warszawa stöder sig på ett uttalande från president Donald Trump om att ett starkt Polen innebär en stabilisering av regionen. (Rzeczpospolita, onet.pl, TASS och wB 1 juni 18)

PiS kampanjar mot miljövänner och djurrättsaktivister

Publicerat 2018-05-29

Skärmdump från filmen Zaćmienie – czy Polska zda egzamin z człowieczeństwa?

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drar nu igång en kampanj mot miljöaktivister under ledning av förre miljöministern Jan Szyszko, mest känd för sin avverkning av den skyddade urskogen Puszcza Białowieska. Vid sin sida har han den PiS närstående Torunprästen Tadeusz Rydzyk, som har en omfattande affärsverksamhet och tillhör de rikaste i landet.

Kampanjen inleds med en film som på sistone visats dagligen i Rydzyks egen TV Trwam.

Filmen som fått namnet Zaćmienie – czy Polska zda egzamin z człowieczeństwa? (Förmörkelse – klarar Polen mänsklighetsexamen?) visar bilder från abortdemonstrationerna uppblandat med grisar i människokläder, slagord om aborter och djurskydd, bilder från homosexuella miljöer – allt i en salig och blodig blandning. I bakgrunden hörs en barnröst som säger: Vi har varnat men det var inte många som ville lyssna. Falska ideologier har fördärvat världen. Aktivisterna har gått ut på gatan och krävt att få döda barn! De vill ge djuren mänskliga rättigheter.

Då och då uttalar sig någon rättrådig person – prästen Tadeusz Guz kritiserar pälsuppfödning, som kloka politiker säkert kommer att stoppa; en PiS-parlamentariker uppmanar regeringen att alltid kontrollera den information som sprids av miljöorganisationerna – ren vänsterpropaganda, tycker han.

Miljövänner framställs om tillhörande någon underlig sekt, okunniga och naiva människor som inte förstår att deras aktioner går ut över den polska arbetsmarknaden.

Jan Szyszko fick lämna sin ministerpost sedan EU-domstolen i april slog fast att skövlingen av Białowieża bröt mot EU-lagen och innebar ett hot mot skyddade fågel- och insektsarter. Den driftige fader Rydzyk, som är PiS-topparnas andliga vän, har fått enorma statliga bidrag till sin verksamhet där det ingår såväl en privat mediehögskola som etermedia: Radio Maryja och TV Trwam, båda med stort inflytande över troende polacker. I sin film har de nu fått med många av sina favorithatobjekt. Länk till filmen finna nedanför artikeln. (Natemat.pl och wB 29 maj 18)

Filmen kan ses här >>

Avfallsbränder ett ökande problem i Polen

Publicerat 2018-05-29

Miljöminister Henryk Kowalczyk.
Foto: Adrian Grycuk.

Polen ha på senare tid haft problem med bränder på soptippar, och miljöminister Henryk Kowalczyk misstänker att det handlar om en sopmaffia – alltså att företag som åtagit sig att ta hand om avfallet i stället eldar upp det.

Vi kan inte tillåta kriminella att förgifta oss och våra barn och förgifta miljön, twittrade premiärminister Mateusz Morawiecki på tisdagen.

Sopbränningen är ett enormt problem eftersom vi har ofullständiga regler för avfallshantering, säger miljöministern. Det blir ofta så att sopor bara samlas på en deponi och sedan visar det sig att de företag som ska ta hand om dem bara har försvunnit. Och när tillstånden löper ut utbryter en brand.

Det finns inga bevis för att det handlar om anlagda bränder, säger Kowalczyk, men det kan knappast vara en slump. Problemen har ökat sedan Kina i slutet av förra året slutade ta emot avfall. Sedan dess har avfall från Väst dykt upp i Polen, vilket förvärrar problemen. (Polskie Radio 29 maj 18)

PiS kommer att slåss för EU-bidragen

Publicerat 2018-05-29

Premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: PMs kansli.

Polen kan komma att få 20 miljarder euro mindre ur EUs sammanhållningsfonder under budgetperioden 2021–27 och det är en sänkning med runt 23 %. I EU-kommissionens budgetförslag finns dessutom en mekanism som relaterar bidragen till hur medlemsländerna lever upp till EUs grundvärderingar, och den beräknas påverka bidragen till Polen och Ungern.

Polska politiker är inte oväntat motståndare till en sådan mekanism.

Åtta eller nio länder har liknande förslag som EU-kommissionen, säger premiärminister Mateusz Morawiecki, men vi håller inte med dem. Det här handlar om Lag och Rättvisas (PiS) konflikt med EU om rättssäkerheten i Polen, men det gäller inte bara oss utan också andra länder.

EUs förslag om fördelning av medel till sammanhållningspolitiken kommer inte att antas, sade EU-minister Konrad Szymański p å måndagen. Vi är många länder som inte stöder dem. Fördelningen av bidrag bör vara rättvis och sänkningen av medel till Polen och andra länder i regionen är oacceptabel.

Budgeten kan inte antas förrän alla länder är överens och våra förhandlare har en insats att göra här, säger president Dudas talesperson Krzysztof Łapiński.

Polen förlitar sig nu på övriga länder i Central- och Östeuropa, men utgången är naturligtvis oviss – Visegradländerna som brukar försöka hålla en enhetlig linje i EU-sammanhang är splittrad här och Slovakiens premiärminister Robert Fico har tydligt sagt ifrån att EU är viktigare för hans land än Polen och Ungern. Även Tjeckien tvekar inför tanken att stöta sig med större delen av EU för Jarosław Kaczyńskis och Viktor Orbáns skull.

Trots nedskärningarna räknar Polen med att få 64,4 miljarder euro (drygt 700 miljarder svenska kronor) under perioden 2021–27. Under den nuvarande perioden har Polen fått bidrag på 84 miljarder euro (915 miljarder kr). Polen är det land som påverkas mest av neddragningarna men fortsätter att vara det land som får mest bidrag ur EU-fonderna.

Premiärminister Mateusz Morawiecki vill också tona ner landets beroende av stödpengar från EU.

Vi vill naturligtvis ha naturligtvis pengarna efter tidigare regeringars enorma försummelser på infrastrukturområdet, så därför kommer vi att slåss för att få medel ur fonderna, säger han. Men det finns en felaktig uppfattning om att vi skulle vara beroende av bidragen och det är vi inte.

Och så är det – de medel som kommer från EUs fonder är bara ett par procent av statsbudgeten, men de är minst hälften av investeringsbudgeten och alltså mycket viktiga för den polska ekonomin. (TVP, Polskie Radio, TVN och wB 29 maj 18)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner