Tryggheten ett opium för icketroende svenskar

Sverige kan upplevas som ett märkligt land – inte minst det svenska trygghetsbehovet. Den stora polska veckotidningen Polityka publicerade nyligen en artikel om svenskarnas behov av trygghet och säkerhet. Utgångspunkten är den svenske psykiatern David Eberhard, som för något år sedan slog larm om den svenska trygghetsnarkomanin.

Tryggheten ett opium för icketroende svenskar

Ordet trygghet följer svensken från vaggan till graven. Och det är staten och näringslivet som garanterar tryggheten. När barnen är små köper föräldrarna en avlyssningsapparat för att bevaka babyns andning. Staten bestämmer hur stora leksakerna ska vara. När det är dags att leka utomhus klär man barnen i styva overaller med reflexer och hjälm. De ser ut som om de skulle ut och åka motorcykelrally.

Sigge Fedyk rapporterar från Polen. >>