Polska statsvetare vill inte bli politiker

Polska statsvetare vill inte bli politiker
Studierna ska leda till drömjobbet – inte till offentliga sektorn

Många ungdomar går vidare till universitet och högskolor efter studentexamen. Utbildningen ska ge ett intressant jobb – i hemlandet eller någon annanstans.
Inom EU pågår ett projekt för att göra utbildningarna jämförbara. Då blir det lättare för studenter, forskare och lärare att arbeta och studera utomlands. Studierna ska också skapa kompetenta yrkesmänniskor som kan omsätta sina kunskaper i praktiken.
Kristina Johansson vid Linköpings universitet har forskat på studenternas egen inställning: vad de tycker om sin studietid, hur övergången till arbetslivet blev och hur mycket nytta de har av vad de har lärt sig. Hon har intervjuat studenter som läst statskunskap, ett tiotal i Linköping och lika många i Gdansk, först under studietiden och sedan när de kommit ut i yrkeslivet.

Läs hela artikeln >>