Nytt ryskt propagandakrig om Katyn

I senaste numret av veckobilagan till ”Nezavisimaja gazeta” förnekas att sovjetiska NKVD skulle ha utfört massakern i Katyn. Som anledning till artikeln tas Oscars-nomineringen av Andrzej Wajdas film Katyn. I artikeln sägs: ”På 40-talet begicks ett fruktansvärt brott vid Smolensk. Men bär verkligen Sovjetledarna skulden för detta som det påstås i Wajdas nya film”. Enligt artikelförfattaren Aleksandr Sjirokorad, som påstås vara historiker, utfördes exekutionerna varken med NKVD:s ammunition och heller inte på det sätt som var brukligt i NKVD, ej heller var offren bundna med sådana snören som NKVD använde. Artikeln som publiceras några dagar före premiärministern Donald Tusks besök i Moskva för att förhandla om ”antimissilskölden”, är inte den första i sitt slag. Sedan september 2007 har ryska medier vid minst tre tillfällen försökt ifrågasätta att Katynmassakern var ett verk av NKVD. (Gazeta Wyborcza 4 feb 08)