Moskva redo att diskutera konkreta förslag om USA-basen

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov besökte på torsdagen Polen. Mötets betydelse anses ligga i att Lavrov och utrikesminister Radoslaw Sikorski hade gemensamma samtal. Lavrov betonade att Ryssland inte känner sig hotat av Polen, men hyser allvarlig oro över att USA bygger militära anläggningar så nära den ryska gränsen. Men, sade Lavrov, om USA och Polen verkligen kan garantera att missilbasen inte kommer att riktas mot Ryssland, så är Moskva redo att diskutera konkreta förslag. Vad gäller konflikten i Georgien underströk han att Sydossetien inte har för avsikt att integreras i Ryssland, men att EU-observatörer inte kommer att släppas in i utbrytarprovinserna. Lavrov träffade också premiärminister Donald Tusk, men vad som avhandlades då har inte rapporterats. (Warsaw Voice 12 dec 08)