Wajda spelar in en ny film

Andrzej Wajda, den polska filmens nestor, har nu avslutat tagningarna av sin nya film, Tatarak (Kalmusrot). Den bygger dels på en berättelse av författaren Jaroslaw Iwaszkiewicz, dels på en berättelse av ungraren Sandor Maroi. Manus har Wajda skrivit tillsammans med Olga Tokarczuk. Legendariska Krystyna Janda spelar huvudrollen Marta, hustrun till en äldre, utarbetad läkare, som lever ett ganska tråkigt liv. En dag träffar hon en yngre man, Bogus, som hon inleder ett förhållande med. Bogus spelas av den amerikanske skådespelaren Pawel Szajda. Andra kända skådespelare är Jadwiga Jankowska-Cieslak och Jan Englert. Filmen beräknas gå upp på biograferna i början av 2009. Wajda har tidigare gjort två filmer efter berättelser av Iwaszkiewicz: Björkskogen och Fröknarna från Wilko. (The News 24 sept 09)