Mördaren från Katyn namngiven

Det ryska Minnessällskapet, NGO, har fått fram en lista med namn på sovjetiska agenter som var ansvariga för massakern i Katynskogen 1940. Ansvarig för arkebuseringen, då över 20 000 polska officerare miste livet, uppges vara Vasilij Blochin, en av Stalins förtrogna. Redan 1927 jagade han ryska dissidenter, och efter trettio års verksamhet beräknas han ha dödat 50 000 personer. Massakern i Katyn var ett specialuppdrag som han fick mycket uppskattning för. När massgravarna i Katyn upptäcktes hävdade Sovjet att det var ett nazistiskt dåd, men på 1990-talet erkände man att brottet begåtts av Stalins hemliga polis (NKVD). Moskva vägrar däremot både beteckna Katynhändelserna som folkmord och vidta rättsliga åtgärder mot medverkande som ännu är i livet. Utredaren Nikita Pietrov vid NGO försöker nu få fram namnen på alla som deltog i Katynmassakern. De skyddas fortfarande av ryska myndigheter från åtal för krigsbrott. (Polskie Radio 15 dec 08)