Ryssland vill inte ha konflikt

Moskva har ingen önskan att skapa en internationell konflikt med anledning av den luftförsvarssköld som USA ska bygga i Centraleuropa. Det säger Sergej Rjabkov, vice utrikesminister i Ryssland, i en rysk tidningsintervju inför utrikesminister Radoslaw Sikorskis besök på fredag. Mötet mellan den ryske och den polske utrikesministern kommer inte att innebära vare sig ett genombrott eller stora globala problem. Moskva ignorerar inte frågan, sade Rjabkov, men kommer inte heller att acceptera den utan noggrant specificerade garantier. Morgondagens möte är ett steg i de förhandlingar som specificerar hur de ryska inspektionerna ska gå till. Rjabkov är för övrigt skeptisk till att antiraketbasen överhuvudtaget blir byggd – och hänvisar till att Sikorski bedömer chanserna som 50-procentiga. (The News 18 dec 08)