Katyn i Göteborg

På juldagen den 25 december inleder Hagabiografen i Göteborg en serie visningar av Andrzej Wajdas uppmärksammade film Katyn. Varje dag fram till 8 januari klockan 20.15 visas det Oscarsnominerade verket – utom på nyårsafton.  Hagabiografen ligger på Linnégatan 21 i Göteborg. Biljetterna kostar 60 kr och kan bokas via telefon 031 – 42 88 10 eller i biljettkassan. (Hagabiografen 21 dec 08)

Katynmassakern är ett ännu öppet sår i polackernas medvetande. I april och maj 1940, mördade sovjetiska trupper sammanlagt 25 744 polska medborgare, civila och militärer, 15 000 av dem officerare. Massgravarna med tiotals lager av kroppar över varandra, fylldes med kalk och doldes under nyplanterad skog – Katynskogen. Andrzej Wajdas nya film, Katyn, handlar om de efterlevande, de vars fäder, söner eller äkta män mördades i Katynskogen – mord som doldes av den kommunistiska regimen i såväl Polen som i före detta Sovjetunionen.
Familjerna fick inte veta vad som hade hänt, och människor som bedrev efterforskningar utsattes för svåra repressalier – flera mördades eller försvann.
Kulturskribenten Elzbieta J Brunnberg, vars morbror föll offer för Katynmorden, tecknar den politiska och historiska bakgrunden till filmen.

Läs också Morden som ingen vågade tala om >>