Lägenhetsboomen över – nu byggs för Euro 2012

I december förra året färdigställdes 31 031 lägenheter i Polen, vilket är en ökning med 144 procent sedan november. Det visar färska siffror från GUS (Statistiska Centralbyrån). Under hela 2008 byggdes nästan 170 000 lägenheter, tjugofyra procent fler än året innan. Men siffrorna är i viss mån missvisande, skriver Warsaw Voice, eftersom bostadsmarknaden har stagnerat. Priserna har gått ner med mellan tjugo och trettio procent sedan rekordmånaden mars 2007. Ett antal lägenheter i såväl Warszawa som andra större städer står färdiga men utan köpare. Den globala finanskrisen gör kunderna försiktiga, och även de som köpt lägenheter på spekulation har svårt att hitta köpare. Företag, som har vägar, arenor och hotell att bygga inför fotbolls-EM 2012, tar tacksamt emot den arbetskraft som inte längre behövs i bostadsindustrin. Här räknar man också med tillskott från polacker som nu återvänder hem efter att ha arbetat utomlands i flera år. (Warsaw Voice 19 jan 09)