Chopins hjärta ska inte DNA-testas

Det blir inget DNA-test på Chopins hjärta eftersom hans efterlevande motsätter sig det, fastslår kulturminister Bogdan Zdrojewski. För övrigt vet alla att Chopin dog av brustet hjärta, av kärlek till sitt hemland, tillade Zdrojewski med glimten i ögat.
Förra våren begärde en grupp forskare att få undersöka kompositörens hjärta för att se om han dog av tuberkulos, som det står i dödsattesten – eller om han hade cystisk fibros, vilket moderna läkare har anledning att tro. Kulturministern sade nej redan i höstas, men de har återkommit med sin begäran.
Chopin dog i Paris 1849 efter en lång tids sjukdom. Kroppen begravdes på Père Lachaise-kyrkogården, men hjärtat fördes i enlighet med hans önskan till Warszawa och urnan förvaras i Heliga Korsets kyrka.
Professor Tadeusz Dobosz från Medicinska Akademin i Wroclaw anser att det är viktigare att undersöka om hjärtat är konserverat på rätt sätt – annars kan det falla i bitar eller torka ut, säger Dobosz.
Nyligen gjordes DNA-test på kvarlevor i Torun för att fastställa om de tillhört astronomen Kopernikus eller inte. (PR The News 25 feb 09)