Wajda vill försvara Walesa i ny film

Bröderna Kaczynski hade ingen roll i Polens demokratiseringsprocess, därför vill de smutskasta dem som hade det, säger filmregissören Andrzej Wajda till nyhetsbyrån Reuters. Med anledning av den bok som IPN (Nationella Minnesinstitutet) nyligen gav ut, där Walesa och flera andra i kretsen runt honom pekas ut som rapportörer till den kommunistiska säkerhetspolisen vill Wajda i sin nya film försvara Walesa mot vad han ser som en historieförfalskning.
IPN inrättades under Jaroslaw Kaczynskis tid som premiärminister. Uppdraget är att spåra upp och lagföra kommunistiska och nazistiska brott. Nyligen gav IPN ut en bok som hävdar att nationalhjälten Lech Walesa på 1970-talet under kodnamnet Bolek rapporterade till den kommunistiska säkerhetstjänsten om vad som pågick vid Leninvarvet i Gdansk. Även andra viktiga personer runt Solidaritet ska ha varit polisagenter, rapporterar SR Kulturnytt.
Walesa har eftertryckligt förnekat det han anklagas för, och har dessutom frikänts från liknande misstankar i en rättegång för några år sedan. Och Andrzej Wajda, mannen som i de klassiska filmerna Järnmannen och Marmormannen skildrade kampen för demokrati i Polen, vill nu i sin nya film visa att bröderna Kaczynski och IPN har fel.
IPN anses vara klart högernationalistisk och har kritiserats av premiärminister Donald Tusk, som tidigare i år hotade att dra in anslagen om institutet fortsätter med sina ensidiga rapporter. (SR Kulturnytt 23 juni 09)