Östpolitiker varnar Obama för Kreml

Tjugotvå kända politiker från Central- och Östeuropa, bland dem de förra polska presidenterna Lech Walesa och Aleksander Kwasniewski samt Tjeckiens förre president Vaclav Havel, har skrivit ett öppet brev till den amerikanske presidenten Barack Obama.
Amerika får inte glömma vår region, skriver avsändarna. USA måste utforma en principfast politik mot Ryssland. Det beslutade missilförsvaret i Centraleuropa blir ett test på USA:s trovärdighet.
Vår erfarenhet är att en mer beslutsam och principfast politik mot Moskva kommer inte bara att stärka Västs säkerhet utan också till slut leda till att ryssarna blir mer samarbetsvilliga i sin politik, menar de tjugotvå politikerna.
Brevet, som publicerades på Gazeta Wyborczas förstasida på torsdagen, är unikt i modern tid efter kommunismens fall, skriver tidningen. Det kommer som en reaktion på de avsvalnande relationerna mellan USA och Central- och Östeuropa.
De tjugotvå politikernas brev kommer att presenteras på en Natokonferens i Washington, där bland andra den förra amerikanska utrikesministern Madeleine Albright kommer att närvara. (Polskie Radio 16 juli 09)