Polen vill fortfarande vara USAs särskilda partner

– Vi förblir lojala mot USA, trots beslutet att skrota planerna på att bygga antimissilbaser i Centraleuropa. Det sade premiärminister Donald Tusk på torsdagen. Beslutet är president Obamas och den här regeringen har inte varit inblandad i det.
Obama sade på torsdagen att USA har nya planer inför ett europeiskt försvarssystem, som ska vara smartare, snabbare och säkrare, skriver Polskie Radio.
Som Vita Huset beskriver det, finns likheter med det system som Boeing föreslog i augusti – ett mobilt system som kan skickas direkt dit där det behövs.
– Det är mer anpassat till det hot vi ser utvecklas och kan utnyttja den allra senaste amerikanska teknologin, sade den amerikanske försvarsministern Robert Gates.
Besvikelsen är stor på många håll i Polen och Tjeckien. Men Tusk försöker rädda polackernas stolthet och säger att Polen fortfarande kan samarbeta med USA på många sätt i säkerhetsfrågor.
– Det här är inget nederlag, sade Tusk, vi har fortfarande chansen att vara USA:s särskilda lokala partner i regionen. (Polskie Radio 17 sept 09)