USA skrinlägger planer på missilförsvar i Polen/Tjeckien

Den amerikanska administrationen har beslutat att skippa det centraleuropeiska robotförsvar som beslöts under president Bushs tid. Det hävdar den amerikanska tidningen Wall Street Journal.
Det polska utrikesdepartementet bekräftar att man på senare tid fått kraftiga signaler från USA om att försvarsanläggningen inte skulle byggas.
Robotsystemet, som enligt planerna skulle placeras i Polen och Tjeckien, var tänkt att utgöra ett försvar mot ”skurkstater” som Iran och Nordkorea. Men Obama anser nu att Iran inte kommit så långt på vägen till kärnvapen som man befarat.
Moskva, som hela tiden motsatt sig ett amerikanskt militärt system så nära gränsen mellan Polen och Ryssland, sägs ha hälsat nyheten med belåtenhet. En enklare variant av robotsystem, det s.k. Patriotsystemet kan fortfarande vara aktuellt, men det är inte lika känsligt för ryssarna. (SR Ekot 17 sept 09)