– Klumpigt att välja 17 september för besked om USA-baser

– Det var klumpigt av president Obama att på årsdagen av Röda arméns inmarsch i Polen för 70 år sedan tillkännage att USA inte bygger någon antimissilsköld i här. Det säger utrikesminister Radoslaw Sikorski till TVP info.
Beskedet kom helt klart som en överraskning för både president Kaczynski och premiärminister Donald Tusk, rapporterar Polskie Radio. I Polen stod man i beredskap att högtidlighålla minnet av den sovjetiska inmarschen den 17 september 1939.
Att USA skrotar planerna på en försvarsanläggning i Polen uppfattas som en seger för Ryssland, vilket gör tidpunkten ännu svårare för regeringen.
– Men överenskommelsen om att USA ska placera Patriotmissiler i Polen står fast, sade Sikorski, installationerna inleds i år och ska vara klara 2012. Och nu kommer de att vara fullt utrustade – tidigare har man talat om stridsspetsar för träningsändamål.
Patriotraketer är medeldistansmissiler, och de ska placeras vid Polens östgräns.
– Vi kommer också att se till att vi är med i det nya ”snabbare, smartare och säkrare” system som Obama nu talar om, sade Sikorski.