Walesa stöder Polanski

Även förre presidenten Lech Walesa stöder regissören Roman Polanski som i helgen greps av schweizisk polis på flygplatsen i Zürich.
– Polanski kan ha begått en synd, men om detta är den enda bör han bli förlåten, säger Solidaritetslegendaren.
Polanski, som har både franskt och polskt medborgarskap, har begärt att få träffa den polska ambassadören i Schweiz. Hans advokater diskuterar också frågan om utlämning med schweiziska myndigheter.
Utrikesminister Radoslaw Sikorski har för avsikt att skriva till den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton och begära nåd för Polanski. Visserligen begicks brottet i Kalifornien och ska därför hanteras av rättsväsendet där och av guvernör Arnold Schwarzenegger. Men brevet ställs till Clinton eftersom man vill informera henne om Polens inställning i ärendet.
Polska filmpersonligheter som Andrzej Wajda, Izabella Cywinska, Jacek Bromski och Janusz Morgenstein ber i ett brev till presidenten, utrikesministern och kulturminister Bogdan Zdrojewski att arbeta för att Polanski benådas. Den handling som utspelade sig för trettio år sedan och där Polanski var inblandad anser vi vara moraliskt förkastligt, skriver de. Men vi vill också understryka att Polanskis beslut att lämna USA 1978 var ett försök att undfly lynchning i rätten.
President Kaczynski har uppdragit åt sina advokater att titta på frågan, men säger: Jag förstår artisternas protest, men jag förstår också att det måste råda likhet inför lagen. (Polskie Radio 28 sept 09)