Chopinjubileet i Axess TV

Chopin2010 är det tvåhundra år sedan polackernas stolthet Frédéric Chopin föddes. Jubileet firas med pomp och ståt i Polen, och det går inte spårlöst förbi i Sverige heller. Chopinåret invigs officiellt av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Konserthuset i Stockholm den 21 januari och en rad konserter sprids över landet.
En TV-kanal som tagit Chopinåret på allvar är kulturkanalen Axess TV. Tablån är fylld av konserter och den 7 jan visas en fransk dokumentär om Chopins (1810-1849) liv och musik.
Chopin föddes utanför Warszawa. Hans musikaliska talang visade sig tidigt och redan vid tio års ålder förklarades han vara ett underbarn. Han komponerade inte symfonier, operor eller stråkkvartetter utan koncentrerade sig enbart på pianot – och hans kompositioner kom att förändra världens åsikter om hur pianomusik kunde, och borde, komponeras och spelas. Han ändrade uppfattningen om flygelns möjligheter. (Axess TV 31 jan 09)