Chopinutställning i Stockholm

18-24 januari i Konserthusets foajé visas utställningen Skuggor av berömmelsen, en konstnärlig tolkning av Chopins liv av den unga polska konstnären Basia Sokolowska.

Varje bild handlar om en viss period i Chopins liv, som barndomen på herrgården Zelazowa Wola, kärlekshistorien med Maria Wodzinska, förtvivlan över att det polska nationella upproret slagits ned eller den långa tiden i Paris.

Bilderna är ett slags fotokollage baserade på noggranna arkivstudier i Warszawa, Zelazowa Wola, Kraków och Paris. I kollagen förekommer bland annat Chopins originalmanuskript, en avgjutning av hans hand och det enda kända fotografiska porträttet av kompositören, en dagerrotyp.

Konstnären Basia Sokolowska är lärare på Europeiska fotografihögskolan i Warszawa och på Polska fotografernas riksförbunds fotoutbildning. Hon har tidigare bott bland annat i Australien och Paris. Basia Sokolowska har samarbetat med Centrum för nutidskonst i Warszawa, de brittiska konsttidskrifterna Hot Shoe och Eyemazing, Chapter Hall Museum i Sydney, Blaxland Gallery i Sydney, Galera Svetdiena i Riga, Art Gallery of New South Wales samt med polska konstgallerier, bland annat Luksfer och Arsenal.

Utställningen arrangeras av Polska institutet i Stockholm. Fri entré.

Mer om konstnären>>