Sverigepremiär för Dorota Maslowska

Publicerad 2010-01-15 16:59

MetallflickanDen 22 februari är det Sverigepremiär för Dorota Maslowska, en av Polens heta unga dramatiker. Hennes pjäser har stora framgångar just nu på europeiska scener.

Det är Teater Galeasen i Stockholm som sätter upp hennes Metallflickan, eller Mellan oss är det bara bra. Tre kvinnor ur olika generationer befinner sig i ett mycket polskt icke-rum, fullt med tomma syltburkar och recyklade plastpåsar.

– Det är en pjäs om Polen, men också om oss idag, eftersom Europa har krupit närmare och världen har ändrats. Det här är också min historia, säger regissören Natalie Ringer, född i Sverige av polska föräldrar.

Ringer tycker att Dorota Maslowskas språk är som en korsning av Witold Gombrowicz, Lars Norén och Elfriede Jelinek.

– Det är speciellt, både absurt och exakt. Originaltiteln är Mellan oss är det bara bra, fast det handlar om varför det är så svårt att leva, om allt som har hänt på kort tid, som gör att tre generationer inte ens lever i samma värld.

Premiär den 22 februari, Teater galeasen, Slupskjulsvägen 32 på Skeppsholmen. (galeasen.se jan 10)Sök i webb-Bulletinen