Polen drar Ryssland inför Europadomstolen för Katynmassakern

Tretton efterlevande till Katynoffer har öppnat en grupptalan mot Ryssland i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Domstolen har gett Ryssland tid till den 19 mars att besvara anklagelserna, som också omfattar kränkning och brott mot rätten till liv.

Regeringen Tusk ansluter sig till denna grupptalan och vill ha ställning som tredjepartsdeltagare, skriver tidningen Rzeczpospolita.

1940 avrättades över tjugotusen polska officerare i skogarna utanför Katyn, nära Smolensk i Ryssland. Efter kommunismens fall 1989 har offrens anhöriga förgäves försökt få upprättelse för de mördade i ryska domstolar. I augusti förra året vände man sig i stället till Europadomstolen.

Såväl familjerna som åklagare från polska Nationella Minnesinstitutet (IPN) har dessutom fått nej när de begärt att få tillgång till den ryska utredningen om Katynmassakern 2004 med motiveringen att den är hemligstämplad.

Polen kräver att Ryssland ska erkänna Katynmassakern som folkmord. (Polskie Radio 18 feb 10)

Läs också artikeln Morden som ingen vågade tala om >>