Kaczynski vill delta i minnesceremonin i Katyn

70-årsdagen av massakern på polska krigsfångar i Katyn närmar sig och skall högtidlighållas med en ceremoni. Den polska premiärministern Donald Tusk skall närvara, inbjuden av sin ryske kollega Vladimir Putin, som anses ha den verkliga makten i landet. Putin har sänt ett öppet brev till polackerna, som publicerats i Gazeta Wyborcza.

Däremot har Ryssland vägrat att erkänna mordet på sammanlagt 26 000 polska officerare som folkmord och de flesta ryssar känner inte till Molotov-Ribbentroppaktens hemliga tilläggsklausul, som sanktionerade anfallet på Polen österifrån den 17 september 1939. Detta har framgått vid en opinionsundersökning i Moskva med 1600 svarande.

Rysslands president Dmitrij Medvedev tänker inte delta till skillnad från det polska statsöverhuvudet Lech Kaczynski som emellertid inte fått någon officiell inbjudan. Något brev från presidentkansliet om det planerade besöket säger sig den ryske ambassadören i Warszawa inte ha fått. Minnet av händelserna i Katyn tycks alltså fortfarande kunna utlösa kontroverser.

Gunnel Arbin