Tusk och Kaczynski hedrar Katynoffren på olika dagar

Vid ceremonierna till minne av massakern i Katynskogen i april 1940 kommer president Kaczynski och premiärminister Donald Tusk inte att delta tillsammans, rapporterar TVN24.

Tusk är inbjuden av den ryske premiärministern Vladimir Putin till Katyn redan den 7 april.

Presidenten kommer att leda den polska delegationen, och på presidentkansliet är man inte odelat förtjust över den uppståndna situationen.

– Presidenten har förståelse för att det kan bli svårt med tanke på Tusks möte med Putin. Men presidenten och premiärminister borde stå tillsammans den 10 april i Katynskogen, säger en talesperson för presidentens kansli.

I april 1940 mördade den sovjetiska hemliga polisen på Stalins order över tjugotusen polska krigsfångar i Katynskogen. Morden har i sjuttio år varit en av flera orsaker till de spända relationerna mellan de två länderna. Putins inbjudan till Tusk är sannolikt tänkt som ett försök att förbättra situationen. (Warsaw Business Journal 4 mars 10)

Läs mer om Katynmassakern >>