Underbara bilder av Lille Chopin

Lille Chopin.inddI år är det Chopin-år – det är tvåhundra år sedan den polsk-franske kompositören Fryderyk Chopin föddes. Minnet av hans musikaliska gärning firas med konserter i Polen och Sverige och resten av världen.

För att inkludera även barnen i firandet finns nu den pedagogiska barnboken Lille Chopin, skriven av Michal Rusinek, Wislawa Szymborskas personliga sekreterare. Boken är översatt av Anders Bodegård, som vanligt på ett lysande sätt.

Men det kanske inte är texten som fångar mest – illustrationerna av Joanna Rusinek är helt underbara. En driven lekfullhet i form och färg gör läsaren glad och nyfiken på nästa bild.

Gunilla Lindberg

Boken är en del i Polska institutets barnboksprojekt och vänder sig till skolor, bibliotek, musikinstitutioner, föreningar, enskilda eldsjälar osv, och är tänkt för barn 6-10 år. Tanken är att man först högläser ur boken ”Lille Chopin” och därefter får barnen rita och måla till Chopins musik, i första hand hans valser.

Grupper som vill delta i projektet får ca 20 exemplar av boken och valfri inspelning av Chopins musik. Dessutom blir det priser till alla deltagarna. Teckningarna kommer att publiceras på hemsidan >>

Kontakt >>