Stalins och Hitlers offer hedrades i Katyn

– Vi minns polska medborgare som dödades på order av Stalin, sade den ryske premiärministern Vladimir Putin i Katyn idag, vid en ceremoni till minne av de 22 000 polska krigsfångar som mördades av sovjetiska trupper i skogarna utanför Katyn nära Smolensk.

Putin påminde också om alla dem som försvann på grund av nazisternas härjningar och de miljoner människor som dödades under Stalins utrensningar på 1930-talet.

– Vi har beslutat att bevara minnet av det förflutna och det kommer vi att göra, hur bitter sanningen än är, sade Putin.

Polens premiärminister Donald Tusk hoppades att ceremonin skulle bli början till en försoning i konflikten om Katynmassakern, som har skadat de polsk-ryska relationerna i decennier.

– Idag har vi två vägvisare: minnet och sanningen. Kan vi hålla fast vid dem i framtiden tror jag att detta blir Katynsoldaternas största seger hittills.

Till 70-årsminnet av Katyntragedin var många människor inbjudna, bland andra också Solidaritetslegendaren Lech Walesa och ledare för de stora religiösa samfunden i Polen och Ryssland, romerska och ortodoxa katoliker, judar och muslimer.

När nazistiska trupper under andra världskriget upptäckte gravarna i Katynskogen hävdade Kreml att dådet utförts av tyskarna. Först president Boris Jeltsin erkände att ryska säkerhetstrupper begick massmorden på order av Stalin. Han utlovade en utredning men polackerna upplever inte sig inte ha fått tillgång till de dokument som utredningen avslöjat. Warszawa har också begärt att Katynmorden ska betecknas som folkmord, vilket Moskva vägrat. (Polskie Radio 7 april 10)

Läs mer om Katyn >>