ECB stöder Riksbanken mot RPP

När finansminister Jacek Rostowski förra månaden krävde att Riksbanken (NBP) – som lagen bjuder – skulle överföra en rejäl del av vinsten till statsbudgeten fick han stöd av Finanspolitiska rådet (RPP). Det rörde sig om runt tio miljarder zloty. Dåvarande finansministern Stanislaw Skrzypek var motsträvig och försökte få ner miljarderna till minsta möjliga antal.

Skrzypek, som var en av de omkomna i flygkatastrofen utanför Smolensk den 10 april, får nu stöd av ECB (Europeiska Centralbanken), skriver tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

ECB riktar skarp kritik mot RPP och uppmanar Riksbanken att noggrant studera den oklart formulerade  lagen så att möjligheten till lagom stora reserver och finansiella buffertar inte undermineras. (Warsaw Business Journal 22 april 10)