Medvedev offentliggör dokument om Katyn

Det ryska statsarkivet har på sin hemsida efter beslut av president Dmitrij Medvedev offentliggjort tidigare hemliga dokument om Katynmassakern i april 1940.

Informationen har varit tillgänglig för särskilda forskare sedan början av 1990-talet, men har sedan dess endast varit tillgängliga för särskilda forskare.

De innehåller ett brev skrivet av KGB-chefen Lavrentij Beria från mars 1940 där han rekommenderar att de polska krigsfångarna ska skjutas. Bland dokumenten finns också politbyråns beslut från den 5 mars 1940 som ger klartecken till Berias förslag, berättade arkivchefen Andrej Artizov för ryska nyhetsbyråer på onsdagen.

På Stalins direkta order arkebuserades 22 000 polska officerare och reservofficerare av sovjetiska säkerhetsstyrkor. Massakern skylldes först på nazisterna, vilket snabbt betvivlades. Hela händelsen hölls dold ända fram till 1990 då först Michail Gorbatjov och sedan Boris Jeltsin erkände att Sovjetunionen låg bakom avrättningarna. (SR Ekot, Skånska Dagbladet 28 april 10)