Medvedev: Vi begick Katynmorden

Rysslands president Medvedev har nu tagit bladet från munnen och erkänt att Sovjet och Ryssland i alla år försökt undertrycka sanningen om Katynmassakern 1940. Det skriver Polskie Radio, och hänvisar till den ryska tidningen Izvestia.

– Det var en mörk period i vår historia, sade Medvedev till Izvestija, och Kremls sätt att hantera frågan har varit ohederlig ända till nu. Det är fortfarande inte allmänt accepterat i vårt land att NKVD (Stalins säkerhetspolis) mördade över 20 000 polska officerare.

– Katynfrågan är ett exempel på fullständig historieförfalskning, konstaterade Medvedev. Detta har vi ryssar gjort. Sanningen måste avslöjas för våra båda folk, och för utländska medborgare som är intresserade.

– Det finns bara ett ord man kan använda för att beskriva Sovjetregimen: totalitär! Det var en regim som tyvärr förtryckte de mänskliga fri- och rättigheterna, och inte bara i vårt land – detsamma hände i alla socialistländer. Detta kan inte utplånas ur vår historia, sade Medvedev till tidningen. Om vi blundar för dessa brott kan samma sak hända igen i framtiden. De skyldiga måste straffas, oavsett hur gamla de är. Det är vår moraliska plikt mot nästa generation. (Polskie Radio 7 maj 10)

Läs Spännande som en thriller – wB anmäler Peter Johnssons nya bok Stalins mord i Katyn och dess historiska efterspel 1940.2010 >>