Komorowski fick Katynutredningen

Rysslands president Dmitrij Medvedev överlämnade på lördagen sextiosju band med dokument från Katynmassakern 1940 till tf president Bronislaw Komorowski.

Det är dokumenten från en utredning som ryssarna gjorde under åren 1990–2004. Den tillsattes när Gorbatjov motvilligt erkänt att Stalin låg bakom Katyntragedin. Polackerna begärde då att massavrättningarna skulle få status av folkmord, som aldrig preskriberas. Femton år senare lades utredningen ner – man kunde inte slå fast att folkmord begåtts.

Medvedev utlovade också att slutrapporten från den ryska utredningen av flygkatastrofen vid Smolensk den 10 april i år ska offentliggöras. Vid olyckan omkom nittiosex polacker, bland andra presidentparet Kaczynski och stora delar av den militära, ekonomiska och politiska maktapparaten. Gruppen var på väg till Katyn för att hedra minnet av offren vid Katynmassakern i april 1940.

Komorowski befinner sig liksom en rad andra statschefer i Moskva för att delta i firandet av segern över Nazityskland den 9 maj 1945. (Polskie Radio 8 maj 10)