Klich hyllade samarbetet med USA

– Utplaceringen av Patriotbatteriet i Polen gör vårt land säkrare och är en del av vårt samarbete med USA. Det sade försvarsminister Bogdan Klich vid den officiella ceremoni som välkomnade det amerikanska Patriotbatteriet till Polen på onsdagen, rapporterar Polskie Radio.

Överenskommelsen om att USA skulle stationera Patriotmissiler i Polen gjordes redan av president Bushs administration. Den var en förutsättning för USA:s planerade antimissilförsvar i Centraleuropa – som president Obama skrinlade efter sitt makttillträde.

Att missilbatteriet placeras i Morag, ett fåtal mil från gränsen till den ryska enklaven Kaliningrad har kritiserats starkt av Moskva. Det ryska utrikesdepartementet säger på onsdagen i ryska medier att den amerikanska anläggningen inte stärker säkerheten eller utvecklandet av ömsesidigt förtroende och förutsägbarhet i regionen. Man beklagar att Rysslands önskemål om att placera missilerna längre bort från den ryska gränsen inte beaktats.

Men Klich försökte lugna den ryska opinionen i sitt tal: Patriotmissilerna är inget hot mot våra grannar. Polen behandlar inte Ryssland som sin fiende, vi har goda relationer med var och en av våra grannar. Vi moderniserar nu vårt luftförsvar och andra system i den polska armén eftersom vi är medlemmar av Nato och EU, sade Klich.

Tf president Bronislaw Komorowski träffar på fredagen en delegation från det ryska utrikesdepartementet för att diskutera de polsk-ryska relationerna – inklusive frågan om de amerikanska missilerna. (Polskie Radio 26 maj 10)

Tidigare notiser om det polsk-amerikanska missilavtalet >>