Mjuk oppositionsledare vill fred med alla

En stark, oberoende och modern nation utan politiska konflikter. Det är vad oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski vill arbeta för om han blir Polens nye president.

– Polen är viktigast, säger oppositionsledaren, som ställer upp i presidentvalet sedan hans bror omkom i flygolyckan utanför Smolensk den 10 april. Kaczynski betonar att han alltid arbetat för ett starkt, oberoende och hederligt Polen. Han vill få ett slut på det ”polsk-polska kriget” och ta initiativ till en generell plan för hela landet.

Den tidigare så stridbare oppositionsledaren har fått en mjukare framtoning efter broderns död. Han är beredd att samarbeta med regeringen, parlamentet och oppositionen, med fackföreningarna och arbetsgivarorganisationerna samt med organisationer som bidrar till landets välfärd. Som president vill han vara stödjande men krävande i förhållande till regeringen.

Kaczynski pläderar för ett socialt kontrakt mellan arbetsgivare, fackföreningar och regeringen i de viktigaste ekonomiska frågorna i polsk ekonomi och för skydd av de anställdas intressen. Han vill förenkla för företagarna, förbättra infrastrukturen och modernisera det polska jordbruket. Han vill också stödja polsk kultur och offentliga medier. Han anser att varje medborgare i Polen, oavsett ekonomisk status, ska ha snabb och fri tillgång till sjukvård. Kaczynski vill också stödja familjerna och föräldraskapet. I utrikespolitiken bör Polen komma över sina mindervärdeskomplex och vara öppet för en dialog med andra länder, säger Kaczynski. (Polskie Radio 16 juni 19)