– Katynprocessen är på rätt väg

Om ett par månader väntas Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg uttala sig i Katynfrågan. Det kan betyda att domstolen öppnar ett mål mot Ryssland för att massakern 1940 inte utretts ordentligt eller att domstolen avgör frågan med ett uttalande.

Polska advokater menar att Katynprocessen nu är på rätt väg, skriver tidningen Rzeczpospolita.

1940 mördade sovjetiska säkerhetsstyrkor över 20 000 polska krigsfångar, och lade när det upptäcktes skulden på Nazityskland. Under kommunismen tystades saken ner, men efter 1989 har offrens efterlevande på alla sätt försökt få veta vad som hänt deras anhöriga. Ryssland överlämnade en del dokument om massakern 1990, och när polackerna krävde att avrättningarna skulle betraktas som krigsbrott och folkmord inleddes en utredning som 2004 kom fram till att morden inte kunde betraktas som folkmord.

Katynfamiljerna överklagade vid distriktsdomstolen i Moskva, men när man inte fick gehör vände man sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Den polska regeringen skickade i september ett memorandum till Europadomstolen som stöd för offrens familjer.

De anhöriga kräver nu att officerarna erkänns som offer för politiska repressalier och får en officiell rehabilitering. De vill också ha tillgång till alla dokument som upprättades under den fjorton år långa utredning som lades ner 2004 i Moskva. (Polskie Radio 14 okt 10)

Läs mer om Katynmassakern >>