Polen nämns i Georgientelegram på Wikileaks

Polens förre generalstabschef, general Franciszek Gagor, omnämns i de telegram som skickades från USA:s beskickning i Polen till utrikesdepartementet i Washington. Det framgår av de dokument som nu offentliggjorts av sajten Wikileaks.

Under Georgienkrisen 2008 ska Gagor ska ha sagt att Georgien blivit manipulerat av ryska agenter som ville förstöra landets möjligheter att ansluta sig till Nato. När president Saakasjvili flyttade trupper till Sydossetien spelade han ryssarna i händerna, det var ett dumt drag som bara gagnade Moskva.

Såväl den polska regeringen som dåvarande presidenten Lech Kaczynski stödde ivrigt Georgien, men dokumenten visar att EU var splittrat i frågan. Enligt ett telegram var utrikesminister Radoslaw Sikorski ” tvungen att övertyga en betydande opposition inom EU för att ens kunna få till ett utrikesministermöte om Georgien” den 13 augusti 2008. (Polskie Radio 30 nov 10)