Lukasjenkos säkerhetschef tvättade pengar i Polen

Amerikanska diplomatiska telegram från 2007 bekräftar misstankar om att personer nära den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko varit inblandade i korruption och tvättat sina pengar i Polen. Kontakterna med Lukasjenko är i princip ”en garanti för att de är skyddade från åtal”, skriver amerikanska ambassaden i Minsk till utrikesdepartementet i Washington. Telegrammet är ett av dem som offentliggjorts av avslöjarsajten Wikileaks.

En av de utpekade, Dmitrij Pavlitjenko, tidigare säkerhetschef hos Lukasjenko, sägs ha haft en dödspatrull som dragit in stora summor på beskyddarverksamhet. 1,5 miljoner US-dollar transporterades dagligen via ett företag, som placerade dem i finansiella institutioner i Polen – 2007 uppskattas summan ha varit uppe i en halv miljard dollar.

I helgen omvaldes president Lukasjenko med – enligt officiella uppgifter – åttio procent av rösterna. Efter valet har milisen brutalt misshandlat den politiska oppositionen, vilket medfört kraftiga protester från EU, USA, OSCE och många andra organisationer. (Polskie Radio 23 dec 10)