Partistödet halveras efter nyår

Det polska partistödet minskar med femtio procent, sedan president Bronislaw Komorowski nu undertecknat det beslut som tagits av parlamentet och som träder i kraft efter nyår.

Regerande PO (Medborgarplattformen) får nästa år tjugo miljoner zloty mindre än tidigare i partistöd, oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) blir av med nitton miljoner zloty, Vänsteralliansen (SLD) och regeringens lilla koalitionsparti Bondepartiet (PSL) tappar sju miljoner.

Stödet minskar också för partier som i senaste valet fick över tre procent av rösterna men inte tillräckligt många för att vara representerade i parlamentet.

Hittills har partier med över trettio procent av rösterna tilldelats 1,72 zloty/röst, och mellan tjugo och trettio procent har gett 4,61 zloty/röst. Principen är att ju färre röster, desto mer bidrag per röst. Som mest har ett parti kunnat komma upp i 11,53 zloty/röst som ges till dem som fått mindre än fem procent av rösterna. (Polskie Radio 23 dec 10)