Den polske påven saligförklaras 1 maj

Vatikanen har nu låtit meddela att Johannes Paulus II kommer att saligförklaras (beatifieras) den 1 maj i år. Påven Benedikt XVI har godkänt ett mirakel som kan knytas till föregångaren. Miraklet ska vara att en nunna 2005 oförklarligt tillfrisknat från Parkinsons sjukdom sedan hon bett till Johannes Paulus II.

När den polske påven väl saligförklarats får han titeln välsignad. För att han ska bli helgon krävs ytterligare ett mirakel.

Den polske kardinalen Stanislaw Dziwisz vill också att en ampull med Johannes Paulus II:s blod ska förklaras för en religiös relik. Blodet samlades upp i samband med en provtagning under påvens sista sjukdomstid.

Efter saligförklaringen den 1 maj ska blodet inneslutas i en kristall som ska innefattas i ett altare på Johannes Paulus-institutet i Kraków.

– Reliker leder människorna till Gud, säger kardinal Dziwisz. (Warsaw Voice och Polskie Radio 17 jan 11)