Katynoffren kan få upprättelse av Kreml

Ryssland överväger att återupprätta de tjugotvåtusen polska officerare som arkebuserades som statens fiender av Stalins säkerhetsstyrkor, NKVD, vid Katyn 1940. Det säger den ryske ambassadören Aleksandr Alexejevitj till nyhetsbyrån Interfax.

Katynmassakern ska inte längre få vara ett hinder i de polsk-ryska relationerna, sade Alexejevitj.

– Vi är glada över att höra detta, säger utrikesdepartementets talesperson Marcin Bosacki, och hoppas på konkreta åtgärder.

Ryssland har på senare tid accepterat att NKVD bar skulden för avrättningarna i Katyn. Sekretessen på en del dokument om Katyn har hävts och materialet har överlämnats till Warszawa.

När president Bronislaw Komorowski i april reser till Katyn för att delta i minneshögtiden för Katynoffren kommer även den ryske presidenten Dmitrij Medvedev att delta. Ryska medier tror att Medvedev då meddelar att offren ska få upprättelse och att samtliga Katynhandlingar ska offentliggöras. (Polskie Radio 10 feb 11)