Polska bostäder bland Europas sämsta

Europas sämsta bostäder finns i Polen, Lettland och Rumänien, och de bästa i Spanien, Danmark och Cypern. Det framgår av Eurostats rapport om inkomster och levnadsförhållanden i EU under 2010, som citeras i tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Mer än sextio procent av de polska familjerna lever enligt rapporten under EU:s normer. Värst är det för familjer med två eller tre barn, bara en fjärdedel av dem bor i lägenheter med fyra eller fem rum vilket är standard i unionen.

Mer än fem procent av polackerna bor i lägenhet utan dusch eller badkar, och lika många bostäder är utan toalett.

Var femte polack har också mögel hemma, och många bor i gamla hus som byggdes före första eller andra världskriget. Hus från 1970- och 1980-talen behöver också en allmän renovering. (Warsaw Business Journal 22 feb 11)