Wajda 85 år idag

Den polska filmens nestor Andrzej Wajda fyller 85 år idag, söndagen den 6 mars. Födelsedagar firas inte så mycket i Polen, men den 21 mars får han av president Bronislaw Komorowski Vita Örnen, landets högsta utmärkelse.

Mest berömd är Wajda för filmer som Aska och Diamanter (1957), Marmormannen (1978) och Järnmannen (som vann Guldpalmen i Cannes 1981). Hans filmer var regimkritiska, och i synnerhet Marmormannen och Järnmannen blev symboler för den gryende Solidaritetsrörelsen.

I likhet med alla andra mer eller mindre kända personer i Polen har Wajdas vandel undersökts av Nationella Minnesinstitutet (IPN) som emellertid inte kunnat hitta något samröre med den förhatliga kommunistregimen.

Wajda studerade först på Konstakademin i Kraków och därefter på filmskolan i Lódz. Han är en av grundarna till den s.k. Polska filmskolan.

Ett halvt sekel med nya filmer gjorde Wajda filmen Katyn om den sovjetiska massakern på tjugotvåtusen polska officerare och intellektuella våren 1940. Idag förbereder han sin nästa film, som ska vara ett porträtt av Solidaritetsikonen Lech Walesas liv och karriär.

Wajda har fått flerfaldiga priser för sina filmer, och år 2000 fick han en Oscar för sin filmiska livsgärning. Han regisserar också teaterföreställningar, i första hand i Kraków. (källa Polskie Radio 4 mars 11)