Ovärderliga Chopinbrev återfunna

Sex försvunna brev, som under åren 1845–1848 skrevs av den polsk-franske kompositören Fryderyk Chopin, har tillsammans med ytterligare ett fyrtiotal objekt donerats till det nyrenoverade Chopinmuseet i Warszawa.

– En ovärderlig källa till kunskap om Chopins dagliga liv, säger museichefen Alicja Knast. Som till exempel att han var så förtjust i att dricka choklad, och att han inte ville ha den smaksatt!

Senast breven ställdes ut var 1939, och sedan dess har de varit försvunna. År 2003 fick museiledningen kännedom om deras existens, och den polske konstsamlaren Marek Keller köpte och överlämnade dem till museet.

Även en handskrift av noterna till Sonata i G-moll för piano och cello, en del andra brev och inbjudan till repetitionen av en konsert i juli 1840. Mark Keller har sedan 1999 köpt upp och donerat sammanlagt trettiofem av Chopins brev till museet. (Polskie Radio 25 mars 11)

Läs också Karin och Jan Maltstams artikel om det nyrenoverade Chopinmuseet i Warszawa. >>