Ett år efter Smolenskkatastrofen

Monika Sieradzka.

Onsdag kväll den 6 april kl 22.05 har polska statliga televisionen TVP1 premiär på sin nyproducerade dokumentär Smolenski lot (The Smolensk Flight). Filmen sänds också på årsdagen av katastrofen söndagen den 10 i TVP Polonia kl 22.20 och i TVP Info kl 23.23. Alla tre kanalerna kan ses i Sverige genom satellitmottagning.

Datumet den 10 april 2010 skrevs in i polsk historia som landets värsta katastrof sedan andra världskriget. I den täta morgondimman störtade president Lech Kaczynskis flygplan på väg mot landning på en militärflygplats utanför Smolensk i västra Ryssland. Alla 96 ombord omkom. Kaczynski var på väg till 70-årsminnet av Katynmassakern i april 1940, då sovjetiska NKVD mördade 22000 polska reservofficerare, några månader efter att Polen ockuperats av Nazityskland i väst och av Sovjetunionen i östra delen av landet.

Polska statliga televisionen har inför årsdagen av Smolenskolyckan gett uppdraget att i en dokumentär skildra skeenden och stämningar åt tv-journalisten Monika Sieradzka. För svensk publik är hon främst känd för sin roll som den undersökande journalisten i den svenskproducerade filmen Necrobusiness, om begravningsskandalen i Lódz för några år sedan. Läs hela artikeln >>