Sikorski: Polen kan visa nordafrikanerna vägen

Polen och andra forna kommuniststater bör visa vägen när det gäller att hjälpa länderna i Nordafrika att övergå från ett auktoritärt styre. Det skriver utrikesminister Radoslaw Sikorski i nättidskriften Project Syndicate. I artikeln berättar han om sitt möte med rebellerna i Nationella Provisoriska Rådet (TNC) i Benghazi, som just nu kämpar mot Kaddaffis regim i Libyen.

Att stödja TNC är det bästa vi kan göra för Libyens framtid, skriver Sikorski.

Att kämpa mot förtrycket är betydligt lättare än att bygga en stabil och öppen stat, konstaterar utrikesministern. Här kan Polen och andra tidigare kommunistländer göra en skillnad, både i Libyen och på andra håll i Nordafrika. Dagens arabiska reformatorer kan dra nytta av våra framgångar och undvika våra misstag, skriver Sikorski. Nordafrikas folk kämpar för att identifiera vad de vill ha, och hur man bygger det. Polen är redo att visa vägen. (Warsaw Business Journal 18 maj 11)