Villkorligt för förtal av Lukasjenko

Andrzej Poczobut, journalist och polsk aktivist i Vitryssland fälldes av en domstol i Grodno för förtal av den vitryske president Lukasjenko. Straffet blir tre år villkorligt.

Poczobut, som varit tidningen Gazeta Wyborczas korrespondent i landet, har i ett antal artiklar gjort sig skyldig till förtal och ärekränkning av presidenten, slog domstolen fast.

Journalisten var överraskad över den milda domen: Jag väntade mig inte att få gå fri idag, utan snarare ett par års fängelse, sade reportern. De ekonomiska sanktionerna har fått Lukasjenko att inse att han måste respektera de mänskliga rättigheterna, sade Poczobut.

Även ordföranden i Föreningen Polacker i Vitryssland, Angelika Orechwo, var överraskad över den milda domen.

Polska UD anser att Poczobut inte borde ha dömts överhuvudtaget och fördömer utslaget. Den anklagade inte hade en chans till rimligt försvar, och rättegången hölls bakom stängda dörrar, sade UDs talesperson.

Under rättegången har de vitryska myndigheterna kritiserats av EU, OSSE, polska myndigheter och medlemmar av oppositionen i Vitryssland. Amnesty anser att Poczubot är en samvetsfånge. (Polskie Radio 5 juli 11)